2014-07-17 1660 浏览
近來好興食小籠包放假就諗住去THE ONE嘅金牌小龍食晏而且聽講生煎包都好出名點知......><"我從來無諗過食上海菜menu會無生煎包鍋貼聽職員講係因為請唔到師父做所以長期都冇叫咗金牌小籠包唔覺得特別好食皮有點厚 肉餡實而無味驚喜嘅係 竟然有午市套餐食叫咗三杯雞 豬手 炸豬扒三杯雞味道近似台灣的~份量也不少 仲要有例湯 半隻鹵蛋 豆卜$43 一份  兩點前埋單仲要有八五折真係好抵
近來好興食小籠包
放假就諗住去THE ONE嘅金牌小龍食晏
而且聽講生煎包都好出名
點知......><"
我從來無諗過食上海菜menu會無生煎包鍋貼
聽職員講係因為請唔到師父做所以長期都冇
叫咗金牌小籠包
唔覺得特別好食
皮有點厚 肉餡實而無味
驚喜嘅係 竟然有午市套餐食
叫咗三杯雞 豬手 炸豬扒
三杯雞味道近似台灣的~

份量也不少 仲要有例湯 半隻鹵蛋 豆卜
$43 一份  兩點前埋單仲要有八五折
真係好抵
2014-07-17
2014-07-09 1343 浏览
當一個人病的時候﹐總有特別想吃的東西。不知怎的﹐放工前腦海裡總想起媽媽以前常弄的甜蜜八寶飯﹐那帶黏的糯米與甜豆沙..........好﹐不想了﹐我決定..........直!接!去!附近如要尋找中平價上海餐廳實在無甚選擇﹐最後只好去The One的金牌小龍。每次例牌必叫的四喜烤夫﹐但這次實在令我失望﹐切得'碎細'的烤夫丁啊﹐一點口感也沒有﹐太咸。對半生熟蛋極度喜愛﹐偷偷趁男友不為意又加了這蛋^^"不過早知就可不叫﹐沒有味道的蛋﹐除了滿意那'騙得了人'的外相外﹐實在沒有任何味道。上海肴肉還可﹐因為一向喜歡啫喱狀晶瑩剔透的上海肴肉﹐層層分明﹐味道還可﹐入口亦有肉香與凍皮層的爽口。終於可以吃八寶飯了!算是晚餐裡最好吃的菜﹐黏稠綿密的糯米包著甜甜的豆沙﹐吃著吃著便'滯'了^^

四喜烤夫
糖心蛋
上海肴肉
八寶飯
2014-07-08
八寶飯
2014-07-03 1211 浏览
上海野,最愛小籠包,難得W小姐同我喜好一樣,大家黎到金牌小籠包,唔食返幾籠,點對得住自己(個肚腩)呀!!!炸醬拌麵雖說食幾籠小籠包都夠晒飽,但無飯呀麵呀落肚,總好似少緊d野咁(少緊d脂肪囉)。此拌麵份量唔多,上海麵爽口彈牙,炸醬亦夠味且鹹味適中,撈埋青瓜絲可減去少量油膩感,味道不錯呀。金牌小籠包此為原味也。皮薄得黎又唔會一夾就穿,讚!內著的豬肉餡肉質結實,配上鮮甜肉湯,好好味啊!翡翠瑤柱小籠包外表是小籠包,食落似鮮蝦雲吞,蝦好爽口,幾好食,但好似食緊蒸鮮蝦雲吞,感覺不太對,還是傳統豬肉餡適合我。豆沙小籠包甜的小籠包!亦以此為甜品作完結。很簡單的麵粉皮包住豆沙,食落甜而不膩,豆沙蓉份量剛好,雖有點單調但味道討好,值得一食。晚餐時間來到唔洗等位,偶爾食下連鎖集團,跟好友吹吹水,縱使沒有我倆喜歡的酒釀丸子,幾籠小籠包也足夠飽死了。
炸醬拌麵
此為原味也。
翡翠瑤柱小籠包

豆沙小籠包

2014-05-19 2107 浏览
和友人到處閒逛後,想吃點輕食,但是在THE ONE大部份食肆也要等位,最怕等位的我見到金牌小龍沒有人等,就進了這店吃晚飯. 我們2人被安排坐2人枱,這裡的桌椅密密麻麻,坐旁邊的客人輕易就可聽到旁人的對話,想與友人慢慢閒談來這裡實在是一個錯誤.由於我倆都不肚餓,只點了3款食物分享. 茶 $7/位,另收加一. 1.      排骨湯麵 ($52)排骨和湯麵是分開上的,湯麵的湯底很淡,好像只下了鹽調味一樣,至於麵質是彈牙有咬口的; 分上的豬扒是薄切的,沒甚口感,而且也不夠熱,整體來說好一般. 2.      金牌小籠包 ($36/4隻)小籠包又有同一通病就是不夠熱,雖然外皮煙韌,內裡亦充滿肉汁,不過不夠熱已經扣了很多分數. 3.      雞絲粉皮 ($48/碟)粉皮送來時我以為這碟是腐乳通菜,芝麻醬多得把粉皮我雞絲遮蓋了,內裡的雞絲少得可憐,雖然味道比前2者好,但以$48的價位而份量又那麼少,真是超貴!!食物已經不好,服務就更差,侍應收碟時衣服沾到友人的水杯,友人把茶倒進湯麵的碗內,侍應見狀,把湯麵內的湯匙拎出大力放在友人的小碗內,發出響亮的敲聲,那舉動實在令我倆驚訝,友人只想息事寧人,把

由於我倆都不肚餓,只點了3款食物分享.

茶 $7/位,另收加一.

1.      排骨湯麵 ($52)

2.      金牌小籠包 ($36/4隻)

3.      雞絲粉皮 ($48/碟)

食物已經不好,服務就更差,侍應收碟時衣服沾到友人的水杯,友人把茶倒進湯麵的碗內,侍應見狀,把湯麵內的湯匙拎出大力放在友人的小碗內,發出響亮的敲聲,那舉動實在令我倆驚訝,友人只想息事寧人,把茶倒掉就算,想不到侍應反應之大令人吃驚,侍應自己犯錯反把怨氣發洩在我們身上,我第一次那麼深刻體會[貼錢買難受],怪不得同層別的餐廳全部要等位,這店卻不需要,可見事出必有因!

2014-05-10
2014-04-27 2495 浏览
有一日、同阿媽去食晏阿媽選擇菜式同餐廳係爆高要求、因為佢勁多野唔食!係爆多野唔食今日擇既呢間金牌小籠、本來佢都係係擇無可擇既情況下入去點知坐低左、望住個餐牌、都有好幾款菜式佢食佢最鐘意就係紫糯米八寶飯!叫左一個我叫左招牌牛肉麵、非常大碗媽都幫我食左兩確牛肉有三塊加一塊牛筋、牛肉算係嫩!餐牌上話麵可以加兩蚊轉粗麵、但侍應話而家無得轉 食呢碗麵不其然令我諗起茶木 金牌小籠既牛肉麵有點辣每次點呢個、侍應都會提醒有點辣既假期午餐時間、呢度都無乜人、服務okay
有一日、同阿媽去食晏

今日擇既呢間金牌小籠、本來佢都係係擇無可擇既情況下入去
點知坐低左、望住個餐牌、都有好幾款菜式佢食
佢最鐘意就係紫糯米八寶飯!叫左一個
我叫左招牌牛肉麵、非常大碗
媽都幫我食左兩確
牛肉有三塊加一塊牛筋、牛肉算係嫩!
餐牌上話麵可以加兩蚊轉粗麵、但侍應話而家無得轉

食呢碗麵不其然令我諗起茶木

金牌小籠既牛肉麵有點辣
每次點呢個、侍應都會提醒有點辣既

假期午餐時間、呢度都無乜人、服務okay
2014-04-21
2014-04-09 1930 浏览
經過金牌小龍門口裝修很舒服就來試一試,但好失望呀>.<"雞絲粉皮,很多麻醬,正!但係啲青瓜切到又薄又幼,食落好鞋口。******************************小籠包,真係好"小"粒,$36/4粒,皮好厚身,咬落去無小籠包應有的爆咀湯汁,只有小小肉汁******************************菜肉生煎包,放在個煎PAN上菜幾特別,亦唔會影響底部的脆口。但略厭都係比較細隻,餡無嘜味道******************************炸醬麵,味道幾好,很多炸醬,夠味不會太咸,夠撈曬整碟麵有餘,呢樣最好味!!******************************整體來說不特別,味道和份量都比小店遜色,試過就算。
經過金牌小龍門口裝修很舒服就來試一試,但好失望呀>.<"
雞絲粉皮
,很多麻醬,正!
但係啲青瓜切到又薄又幼,食落好鞋口。
小籠包

菜肉生煎包
,放在個煎PAN上菜幾特別,亦唔會影響底部的脆口。
但略厭都係比較細隻,餡無嘜味道

炸醬麵

整體來說不特別,味道和份量都比小店遜色,試過就算。

2014-02-28
2014-04-08 1682 浏览
話說以前見過金牌小龍既任食團購價格還是近$11x同我今次單點既價位相若Anyway……突然去食又唔係常客,冇所謂啦:^)甫入坐就有熱茶飲:^)(茶錢$7)金牌小籠包 $36外皮薄而不濕爛一睇好乾身以為自己中伏,點知原來乾身痴筷子易夾又唔會穿見牛肉麵又未上,無無聊聊係到數佢褶數,竟然每個都有至少廿褶:^0趁熱快快食啦,咩都唔點就咁咬開小洞明明垂直夾起,入面d湯汁竟然都多到流哂出黎湯汁味鮮不油,好夠味入面包肉都好多肉汁,唔只係硬實既塊狀:^)金牌牛肉麵 $58聽講呢間係2013年就憑牛肉麵,拎左飲食天王既獎除左小籠包,唔可以唔試下呢個鎮店之寶既XD落單果陣個姨姨有提番牛肉麵既湯底係有點辣既,會考慮客人既preference呢點幾好一見碗麵,咦牛腱黎既?仲要咁厚:^S講真牛腱多筋好容易就韌過橡皮(因為自己煮過真係耐少少就會開始韌唉冇所謂啦,都要食架啦試左湯底,味濃但稀身,唔會咁鹹咁痴口(Y)少少辣味好香但唔會嗆口乸喉我小心翼翼夾起厚厚的一片牛腱……瞪了一會……一放入口,一抿即化筋位竟全是膠質,唔係韌到可以用黎紥頭髮跳繩果種:^00000000000冇雪味冇腥味之餘,仲肉味鮮濃,有種食緊牛筋腩
話說以前見過金牌小龍既任食團購
價格還是近$11x
同我今次單點既價位相若
Anyway……突然去食又唔係常客,冇所謂啦:^)
甫入坐就有熱茶飲:^)(茶錢$7)
金牌小籠包 $36

外皮薄而不濕爛
一睇好乾身以為自己中伏,點知原來乾身痴筷子易夾又唔會穿
趁熱快快食啦,咩都唔點就咁咬開小洞
明明垂直夾起,入面d湯汁竟然都多到流哂出黎
湯汁味鮮不油,好夠味
入面包肉都好多肉汁,唔只係硬實既塊狀:^)
金牌牛肉麵 $58
聽講呢間係2013年就憑牛肉麵,拎左飲食天王既獎
除左小籠包,唔可以唔試下呢個鎮店之寶既XD
一見碗麵,咦牛腱黎既?仲要咁厚:^S
唉冇所謂啦,都要食架啦
試左湯底,味濃但稀身,唔會咁鹹咁痴口(Y)
少少辣味好香但唔會嗆口乸喉
我小心翼翼夾起厚厚的一片牛腱……瞪了一會……
一放入口,一抿即化
冇雪味冇腥味之餘,仲肉味鮮濃,有種食緊牛筋腩既感覺
很遺憾,已經冇手擀粗麵揀
不過冇辦法,仲係想試
但麵條部分真係好可惜
佢外表係滑溜,但我覺得唔夠麵香味,似outsource供應(平日買番屋企)既質感
因為好滑身,唔係好吸到湯汁,亦冇麵條既微微甜香:^(
總括而言,牛肉麵係牛肉好食,湯底都ok,只係麵就……
$111.1 (下午茶)
  • 金牌小籠包
抱着来吃下午茶的心态到访此店, 结果被告知下午茶只有工作日才有。小笼包难吃到爆!撑不起天王小笼包的称号。麻酱拌面的麻酱是咸的,面的质地倒是不错,是手擀面。 茶树菇排骨汤的排骨不错,骨头酥酥的,茶树菇量很足,但总体来说,汤很油。从味道上看,整体偏台湾。
题外话/补充资料: 小笼包还是得去鼎泰丰吃 这个价位还是会选择翡翠拉面小笼包
2014-02-23
2013-12-31 2616 浏览
喺THE ONE SHOPPIN同睇戲,睇完都9點幾喇好肚食呀!要快快去搵食,THE ONE好多食店都收好早路經此店一於入去試試可能已經係9點幾,店內的食客都係好少呢 小籠包~~~皮好似厚左D,肉汁又少左D,重點係唔夠熱 擔擔麵~~~麵質不錯,湯底味道都OK,店子仲加入酸菜可以中和一點油膩感蒜蓉炒芥蘭~~~菜的好嫰,味道不錯,又唔太油GOOD香辣牛肉~~~牛展肉好入味,味道是微辣,底下還放了青瓜,味道也不錯可能太晏來光顧,好多食物都唔夠熱呀!
喺THE ONE SHOPPIN同睇戲,睇完都9點幾喇

好肚食呀!要快快去搵食,THE ONE好多食店都收好早
路經此店一於入去試試

可能已經係9點幾,店內的食客都係好少呢
小籠包
小籠包~~~皮好似厚左D,肉汁又少左D,重點係唔夠熱
擔擔麵
蒜蓉炒芥蘭
蒜蓉炒芥蘭~~~菜的好嫰,味道不錯,又唔太油GOOD
香辣牛肉

可能太晏來光顧,好多食物都唔夠熱呀!
2013-10-13
2013-11-16 2059 浏览
星期六下晝一個人黎到,經過金牌小龍,裝修睇落幾舒適,又突然想食下小籠包,餐牌都冇睇就入左去嚕一入到門口,接待relax緊傾緊計,留意唔到我過左幾秒先見到座位幾好坐,播既音樂好舒服寫意,好啱喺度嘆茶傾計格局比翡翠好原來大陸有好多分店,好似幾有保證咁,侍應都有啲口音,講流利普通話叫左招牌小籠包($36/4pc)同乾拌菜肉餛飩($38),本身想叫紅油抄手架點知劃紙劃錯左…落左單之後侍應就送上一壺茶,如果係一坐底就有會比較好茶好香,可以清到肉食既油膩等左幾分鐘,小籠包都到嚕,細細隻白雪雪好滴色可以一啖食一個熱辣辣,味道唔錯,皮薄,肉餡帶點鮮味,幾好幾好隔左一陣,菜肉餛飩都到嚕,乾拌醬汁有好獨特既咸香,好好味,餛飩依皮然係薄皮,內餡份量適中,皮同餡既比例好好,唔會imbalance,餡既菜同肉都係一半一半,攪碎再混埋一齊,好味冇乜客,坐左好耐都冇人趕,服務都幾好,收碟上菜快下次會帶多啲人黎試多啲野食想試下酥皮豆沙鍋餅!!

一入到門口,接待relax緊傾緊計,留意唔到我
過左幾秒先見到

座位幾好坐,播既音樂好舒服寫意,好啱喺度嘆茶傾計
格局比翡翠好

落左單之後侍應就送上一壺茶,如果係一坐底就有會比較好
茶好香,可以清到肉食既油膩

等左幾分鐘,小籠包都到嚕,細細隻白雪雪好滴色
可以一啖食一個

熱辣辣,味道唔錯,皮薄,肉餡帶點鮮味,幾好幾好

隔左一陣,菜肉餛飩都到嚕,乾拌醬汁有好獨特既咸香,好好味

冇乜客,坐左好耐都冇人趕,服務都幾好,收碟上菜快

下次會帶多啲人黎試多啲野食
想試下酥皮豆沙鍋餅!!
2013-11-16
2013-11-01 1714 浏览
上次原本到來想吃一頓午餐,可是卻因臨時有事,卻未能造訪,今次卻可以到來一嚐。不過因為早上九時多才吃過早餐,因此到了午餐時段只有小小肚餓,也不想吃得太多,於是來一個簡約午餐。當到達的時候,覺得裝修都幾骨子的,也有別於一般中式餐館,怠覺上有點高級吧。內堂以啡色及杏色為主色,右邊的的卡位卻又似是廂房,左手邊則為普通卡座,中間座位則為共通的座位。在閱讀餐牌時,有不少點心和拉麵,也有小炒和湯類,而午市也有套餐供應,飲品方面,不乏有豆漿酸梅湯等,可是在下還是喝茶好了。讀過餐牌後,感覺上似乎有很多東西想吃,無奈不是太肚餓,只有在點心紙上勾選兩款點心好了。招牌小龍包一籠有四隻,全部放在白布上,這可能因為避免小龍包被黐住在白紙上,而且感覺上也較環保。雖然是有十九摺,可是摺口卻較厚,而皮也略厚了一點。當咬下去時,雖然湯汁依舊流了出來,可是卻未見有澎湃的感覺;包裡的豬肉卻又幾鮮味,這點也使在下不得不讚。菜肉生煎包也是今次想吃的點心。生煎包同樣有四隻,放在一個鐵板之上,感覺上又覺新鮮,是有點反了傳統似的。這生煎包沒有之前在荃灣吃過的多湯汁,內饀全是菜肉,包上也有少許的黑芝麻。吃下時皮同樣略厚了一點,但是菜肉卻
菜肉生煎包也是今次想吃的點心。生煎包同樣有四隻,放在一個鐵板之上,感覺上又覺新鮮,是有點反了傳統似的。這生煎包沒有之前在荃灣吃過的多湯汁,內饀全是菜肉,包上也有少許的黑芝麻。吃下時皮同樣略厚了一點,但是菜肉卻又幾爽和鮮味的,而且也有嚼勁。
今次的用餐體驗,有點微不足道,但是希望有改進吧。服務方面也幾稱心的,不會有催促落單,而且上菜時間又恰到好處。雖然今次只是吃了兩款點心,但是如果下次再來的話,就要吃多幾款。
2013-11-01
2013-11-01 1437 浏览
老板有優惠券,就一班同事去幫襯下。其實之前食過,味道係好食的,但價錢偏貴,冇coupon 就真係未必食啦。叫左鍋貼,排骨飯,排骨湯面,招牌牛肉麵,麻醬面,炸醬面。冇叫好食的小籠包,因為五個人唔夠分,所以叫左鍋貼,因為有六件,啱啱好可以每人一件。但賣相係不好看的… 不單只有點焦,佢六件一餅野咁擺上碟… 反一反都好呀,冇影相,大家想象下,係碟上面只係見到一個黑蚊蚊嘅長方形… 真滴汗…排骨水準有黜點下降,但都係好食的,炸醬面同麻醬面都okay,每次都必食的。最好食就係紅燒牛肉麵,辣辣地,好開胃,同埋佢塊牛肉整得好林同好好食,又大塊,貴就貴左d,但真係好食。最後就要講下服務態度,五個人攞多壼荼,洗唔洗附加一張臭臉?仲要ignore我地…
老板有優惠券,就一班同事去幫襯下。

叫左鍋貼,排骨飯,排骨湯面,招牌牛肉麵,麻醬面,炸醬面。

2013-10-21 1326 浏览
今晚同屋企人一齊黎金牌小籠店食飯,首先銻佐下menu,多數鍍錫以麵食為主,問佐下招牌菜之後我地就點佐金牌同埋蟹黃小籠包各一籠,然之後又點佐紅油牛肉,糖醋排骨,台式擔擔撈面,紅油抄手等。趁住等待既時間我影低佐幾頁菜單,因為唔知道分量有幾多,系度就唔好點評區既價格系咪合適啦。茶水好似系大麥茶,但系麥香既味道又唔系好濃郁,後來問佐waiter原來系安徽茶,算系比較清香既。上菜既速度都算幾快啊,十分鐘既時間就上齊釃所有餐。首先上既系紅肉牛肉啦,同其他店既都差唔多,上面由幾塊牛肉拼盤,牛肉下面就系少少既青瓜片。味道都幾唔錯,小小既微辣,對於唔中意食辣既我黎講都仲系可以接受噶。接住落黎就系蟹黃小籠包同埋金牌小籠包啦,望住個小籠包果樣既時候都忍唔住驚歎區甘cute果樣啊!!蟹黃小籠包46蚊,一籠裏面有四隻,皮好薄,透過d皮可以見到包裏面既湯汁,夾住第一個時因為夾破佐出邊既皮,裏面既湯汁全部都落佐小籠裏面既布上邊。蟹黃小籠包既餡系由d豬肉同埋d絲狀既菜整成噶,依d絲狀既菜食唔出系嘜也,蟹黃既味道仲可以試的出黎。金牌小籠包同樣都系4個一籠,味道唔錯,小朋友應該會比較中意食。裝蘸料既碟子都系比較細噶,估計

上菜既速度都算幾快啊,十分鐘既時間就上齊釃所有餐。

金牌小籠包同樣都系4個一籠,味道唔錯,小朋友應該會比較中意食。裝蘸料既碟子都系比較細噶,估計d小籠包果size都系按住依個size黎設計啊。
擔擔麵剛上黎之後就發現分量唔多,所以覺得價格就有小小貴咯。面條條粗細均勻,湯汁裡邊加小小紅油同埋d芝麻醬,味道都系仲系好唔錯噶。
糖醋排骨既賣相好唔錯,就系分量比較少,湯汁都系比較濃郁,酸甜度適中,小朋友會比較中意食。
紅油抄手擺上臺既第一印象就好得意,分量同size都比較mini。每個抄手裏面都包住個新鮮蝦仁,我就食佐一個黎食下味道,都幾鮮味,不過驚辣既朋友就要考慮下啦。
红油抄手
依d就系我地一家三口既晚餐啦,念唔到等我地食完離開時候就坐滿曬人啦。今次既美食體驗就系:總既黎講,金牌小籠既味道都系好值得推薦,服務都比較周到,環境又好舒適,系清淡美食既首選。食物既出盤都好精緻,系偶爾家庭聚餐去試下都好唔錯既地方啊!
2013-10-17
红油抄手
2013-10-20 878 浏览
從好友口中得知這家飯店已好一陣子了,可惜老公不愛上海菜,所以一直沒機會試。難得今天老公出差,得我一人在港,於是相約友人到這裡開餐了。由於訂了位,所以不用等便能入座,而且被安排坐卡位,加分!看餐牌食物價錢不貴,所以一口氣點了蟹粉小籠包﹑蒜泥白肉﹑油炸排骨﹑擔擔麵﹑糯米燒賣及炒油麥菜。(請注意:是晚只有我跟友人倆,所以我才說"一口氣"呀!)整體食物尚算不錯,店員有效率,服務良好,雖然在大約9時多請我們埋單,但店員有禮貌之餘,亦讓我們繼續坐慢慢傾,完全沒有趕走我們的意思,亦是因為這個原因,我倆才能把所有食物(除擔擔麵)幹掉呀!如下次約朋友吃飯,都會考慮再光顧啊!

擔擔麵
蟹粉小籠包
蒜泥白肉
糯米燒賣
2013-10-04 729 浏览
我係一個好鍾意食小籠包嘅人,睇到有新小籠包店,當然要趕快試吓啦。要講吓服務,尚算不錯,非常有禮貌,值得讚賞。但係本店座位非常迷你,一般般啦。講效率,非常快 (如果想慢慢食,可能會嫌太快),食得慢嘅朋友就唔好一次過叫勒。食物:1.小籠包: 皮薄,唔易穿,肉汁夠味。皮有少少唔夠滑,水準算唔錯,係一般小籠包店之上。可以一提係,令我有衝動叫多一籠。2.台式酸辣湯:唔理係咪台式定其他,感觉唔够酸辣,好彩湯底夠味,自己落啲醋落啲辣椒醬都唔算難飲3.台式擔擔撈麵:麵質幾彈牙,味道不錯,好香花生味,有少少辣味4.三杯雞:份量虽然少,但幾惹味,薑同蒜頭爆得幾香,味幾好6.鍋貼: 加咗個鍋貼,有驚喜。味道很好,有肉味,但係無油膩嘅感覺,值得一讚金牌小籠包!惹味十分!食得非常Happy!

食物:

4.三杯雞:份量虽然少,但幾惹味,薑同蒜頭爆得幾香,味幾好
金牌小籠包!惹味十分!食得非常Happy!
2013-10-03
庆祝纪念