2022-10-03 737 浏览
服務安排: 差點幾鐘去到門口,又叫人取飛等位,等左半個鐘,明明有幾張枱,都無安排人入去,等左半小時,之後排我哋後幾張個人去問職員,竟然叫佢入去坐,我再去問,個職員又話有位就坐得!Service: 差入到去點完餐,其實只係點兩個麵同一杯飲品,再等半個鐘,終於送來兩個麵,但無餐具,無水,要再要求先有。而杯飲品由頭到尾都無送過嚟,最後埋單,個職員也只是取消,無任何解釋或即刻整比我的意思!食物質素: 差只能說三十蚊的質素,賣百幾蚊碗,份量少之餘,一啲都唔好食,而我點的其中一個麵係Ts山滕椒雞湯麵,最後係嚟左個有兩小塊魚柳及兩隻蝦仔嘅麵,依款麵餐排上都揾唔到!真係失望到完全唔想再同佢換!最後扣除五十蚊coupon,埋單二百幾,完全唔值!永世backlist!
服務安排: 差

Service: 差

食物質素: 差

2022-10-03
午餐
2022-09-21 629 浏览
叫左個黃金雞湯貴妃泡飯!都七十幾蚊架!話貴唔貴話平又唔係平!但齋到爆炸囉!諗個餐單出黎個個,個良心係咪跌左,一個雞湯飯乜雞都無,雞皮都無片!得幾塊薄菇片,真係好一個雞湯 飯呀!仲要唔熱既!個湯飯轉左個名佢算啦!都唔襯個名,叫雞精湯飯咪算囉🤷🏾‍♂️啲侍應又成碌葛咁 無招呼架 間鋪又唔係多客😂 雖然比較安靜嘅環境客人食野係好既!但你帶下位都好呀!有水比杯水都好呀🤷🏾‍♂️我差啲以為要自己入埋廠房煮比自己食。
侍應又成碌葛咁 無招呼架 間鋪又唔係多客😂
雖然比較安靜嘅環境客人食野係好既!
但你帶下位都好呀!有水比杯水都好呀🤷🏾‍♂️
我差啲以為要自己入埋廠房煮比自己食。
2022-09-21
庆祝纪念
纪念日
2022-09-21 160 浏览
叫左個黃金雞湯貴妃泡飯!都七十幾蚊架!話貴唔貴話平又唔係平!但齋到爆炸囉!諗個餐單出黎個個,個良心係咪跌左,一個雞湯飯乜雞都無,雞皮都無片!得幾塊薄菇片,真係好一個雞湯 飯呀!仲要唔熱既!個湯飯轉左個名佢算啦!都唔襯個名,叫雞精湯飯咪算囉🤷🏾‍♂️啲侍應又成碌葛咁 無招呼架 間鋪又唔係多客😂 雖然食野安安靜靜食野係幾舒服既!但帶下位都好呀!有水比杯水都好呀🤷🏾‍♂️唔打擾啲客人,但你得閒都望下佢有無咩需要都好呀!我差啲以為要自己入埋廠房煮比自己食。
侍應又成碌葛咁 無招呼架 間鋪又唔係多客😂
雖然食野安安靜靜食野係幾舒服既!
但帶下位都好呀!有水比杯水都好呀🤷🏾‍♂️
唔打擾啲客人,但你得閒都望下佢有無咩需要都好呀!
我差啲以為要自己入埋廠房煮比自己食。
2022-09-14 526 浏览
難得放假去左行山頂,諗緊食咩好🤔咁啱見到呢間裝修唔錯既台菜!- 安格斯牛肉油撥拌麵 💰$98牛肉份量好多,一啲都唔吝嗇!麵條煙韌,有彈性☺️加埋青瓜絲,蔥粒同辣椒絲,味道非要可口,好有台灣風味!- 華生豉油雞🐥 💰$98✨限量發售招牌菜!以秘製嘅豉油醬汁烹煮雞,超級惹味!😋 內質鮮嫩,油脂分佈均勻👍🏻超級滿意!- 西柚水果茶 💰$36好fresh☺️- 西柚綠茶梳打 💰$32唔錯既體驗!😋

- 安格斯牛肉油撥拌麵 💰$98
牛肉份量好多,一啲都唔吝嗇!
麵條煙韌,有彈性☺️
加埋青瓜絲,蔥粒同辣椒絲,味道非要可口,好有台灣風味!

- 華生豉油雞🐥 💰$98✨
限量發售招牌菜!
以秘製嘅豉油醬汁烹煮雞,超級惹味!😋
內質鮮嫩,油脂分佈均勻👍🏻
超級滿意!

- 西柚水果茶 💰$36
好fresh☺️

- 西柚綠茶梳打 💰$32

唔錯既體驗!😋
  • 華生豉油雞
個黃金雞湯貴妃面,只有面沒有香菇之類的東西也沒有雞,餐牌的字十分小,落餐之前要看清楚字中英文不對稱,清燉牛肉麵粗麵最後俾左個细麵,係打邊爐啲肥牛又全部係肥嘅,一定沒有下次
2022-08-29
2022-09-01 321 浏览
这是我在香港吃过最难吃的一家店,此外,还很贵。这水平还收服务费!138一碗面,两片牛筋一片小牛肉,小拇指大小。量小钱贵欺客。还叫社交平台上like,两个like 给四粒小圣女果番茄,老板是在宰谁呢?玩不起就不要like 社交平台!在香港吃的最不好的面。再说那个香肠吧。跟茶木相比就是差。48就6-7片香肠,消费者好骗?这种店就应该几个月后再也看不到啊呀。再说这量就不够我塞下牙缝你懂吗?不知道为啥这种店能开到现在,不想说啥了
不知道为啥这种店能开到现在,不想说啥了
2022-08-28
2022-08-28 244 浏览
山頂纜車第一日首航果然山頂好多人! 中午去咗呢間金牙居;三個小菜: 梅子蕃茄一般、秋葵好細碟 🥲 蒜片香腸還可以。 金牙居主打台式面。我叫嘅黑松露菌配拌面;份量足但只係一般般;好多人推介嘅金牙居伴面 (冇影)朋友覺得剛剛合格。另外叫咗黃金雞湯貴妃飯配¼隻豉油雞;也是一般。 三個人食咗$675山頂廣場係咁上下,但係真係人手好不足 🥲 食咗差唔多個半鐘,咖啡一路都冇黎到;最後取消咗。。。 佢話水吧好忙 (除咗一般遊人仲有旅行團)水吧一個人根本做唔切 🥲 其他服務尚算不錯👌
2022-08-11 224 浏览
今日叫左個黃金雞湯貴妃面。一心諗住會有雞,点知黎到原來係(黃金)(雞湯)(貴妃面)。個面得3,4粒香菇。重要又少又唔好食。個焦糖凍咖啡好甜,無咩咖啡味。大家最好食定野先好黎。
今日叫左個黃金雞湯貴妃面。一心諗住會有雞,点知黎到原來係
大家最好食定野先好黎。
2022-07-18 282 浏览
Pictures are looking great so just try! Ordered Spicy Beef & Tendon Noodle; small portion, taste alright, not spicy; the soft-boiled egg is the star of everything (pretty sad; only nailed the egg). HK$138 for a bowl of noodle - not good for value as nothing special. Drinks: almond milk is good but not excellent.
Spicy  Beef  &  Tendon  Noodle
2022-07-08 362 浏览
去的不是這家,是位於西九龍文化區,但是現在app還沒有登記,味道普普通通、份量不算多,三個女仔通通吃完,拌面一份128元,但是只有小小四片豬肉,感覺很不實在!不會再去。我去的是西九龍文化中心那家、服務一般,上菜好慢
2022-05-30 444 浏览
環境舒服,仲有露天用餐區,感覺好寫意~我們點了「原味燉雞湯麵配鹽酥雞」原來這裡用了高壓烹調來燉湯,原汁原味~每碗麵含有一隻雞的精華,湯底好鮮香濃郁鹽酥雞非常酥脆,好正~另外點了「安格斯牛肉麻醬拌麵」牛肉分量多,入口滑滑有牛味~配以麻醬,充滿台式風味~都挺不錯
環境舒服,仲有露天用餐區,感覺好寫意~

我們點了「原味燉雞湯麵配鹽酥雞」
原來這裡用了高壓烹調來燉湯,原汁原味~
每碗麵含有一隻雞的精華,湯底好鮮香濃郁
鹽酥雞非常酥脆,好正~

另外點了「安格斯牛肉麻醬拌麵」
2022-05-24 365 浏览
【 🍜 金玡居清燉牛肉粗麵】---($98) *另收加一服務費*~~~📍評分:8.5/10~~~⏩ 山頂有唔少餐廳,之前去都係食西餐多,今次試下台式風味🍃!見到呢間主打台灣麵既餐廳,價錢亦抵食過其他西餐廳😂,就入去試試!~~~台灣粗麵口感Q彈😚,係我至鍾意既煙韌口感!牛肉係肥牛片🥓,肥瘦好均勻,唔會太油膩,但又一d都唔柴唔韌👍🏻,食落滑得黎好重牛香味!配埋個清燉牛肉湯底🐮,牛味就更加香濃!而且仲另有辣豉油同椒麻碎可加🌶,啱灑一眾既重口味同愛辣之人😈!不過食完都幾口渴,要飲返d野💦!~~~✅ 整體黎講,食物質素都幾好👍🏻,環境亦都幾舒適🏞,價格又相宜!如果唔想次次食西餐我會推介試下呢間台灣麵餐廳😛!~~~性價比:4/5回頭度:4/5賣相:4/5環境衛生:4/5服務態度:4/5~~~
【 🍜 金玡居清燉牛肉粗麵】
2022-05-20
午餐
金玡居清燉牛肉粗麵
2022-05-04 2063 浏览
秋高氣爽時已過,趁未到炎夏快快帶著主子行山去! 向來皆是山頂常客的我們,現在更愛,皆因整個商場變身 dog friendly,狗狗可以一同逛商店,亦可到天台跑跑,商場內的食肆亦會供應食物到室外座位,醫肚選擇已經不只止於地面的舖,近日常去一樓的「金玡居」。台式風格,麵及湯唔錯,飲品更是喜出望外,價錢略高但份量足,配合可以帶寵物的戶外環境及恆隆商場美食卷優惠,性價比吸引。(山頂廣場優惠:每花$150可用$50優惠卷,免費派發) 綜合兩次光顧,吃了這些: 宮保皮蛋臭豆腐 $50豆腐唔臭,不過酥脆,皮蛋有點糖心,沒有鹼臭,以豐富而少少辣的宮保汁調味,我覺得好食,不妨一試。 椒麻腐竹 $25椒麻味輕,別抱辛香期望,反過來欣賞它清清地,腐竹很嫰滑,味蕾的清泉。 花雕雞湯麵配香蔥雞肉 $98 這碗麵帶著一份台式細緻感,賣相討好。雞湯濃醇味厚,據說以真材實料三黃雞燉煮而成,少許花雕香;麵條幼細,順滑有力,有水準,不愧為招牌。香蔥雞肉看來嫩滑,實質有點嚡,只以蔥油調味亦有點不足,幸好沾上湯麵汁同吃尚可。 原味精緻雞湯麵配1/4豉油雞 $98另一款雞湯麵同樣滋味,對我來講,重點在華生豉油雞身上,可惜沒有驚
秋高氣爽時已過,趁未到炎夏快快帶著主子行山去!

(山頂廣場優惠:每花$150可用$50優惠卷,免費派發)

綜合兩次光顧,吃了這些:

椒麻腐竹, 宮保皮蛋臭豆腐
宮保皮蛋臭豆腐 $50

宮保皮蛋臭豆腐

椒麻腐竹 $25
椒麻腐竹
椒麻腐竹

花雕雞湯麵配香蔥雞肉 $98

花雕雞湯麵配香蔥雞肉
這碗麵帶著一份台式細緻感,賣相討好。

原味精緻雞湯麵配1/4豉油雞 $98
原味精緻雞湯麵配1/4豉油雞
另一款雞湯麵同樣滋味,對我來講,重點在華生豉油雞身上,可惜沒有驚喜,調味是出色,豉油味香,皮滑入味,但肉唔算很滑,有進步空間。

安格斯牛肉麻醬伴麵 $98
安格斯牛肉麻醬伴麵
安格斯牛肉份量豐富有點喜出望外!牛肉半肥瘦,口感嫩滑,幼麵條與湯麵一樣富彈性,青瓜絲爽口合拍,配合份量十足的麻醬,豐富滋味。
安格斯牛肉麻醬伴麵
 配只温泉蛋添潤澤,是個非常好的主意。
冬陰功雞湯麵 $108

並非想像中傳統的泰式風味,雖然味道是酸酸的,亦有多少泰式香料之味道但並不強烈,配料算豐富,有三只蝦、魷魚、四粒豆卜及芽菜,記憶中沒有雞肉!味道正常,不過不失,再來的話,無必要重覆。
冬陰功雞湯麵

全部飲品及甜點皆有以紙杯盛著,我覺得有點失色!兩款甜點也作飲品處理,我唔介意,尤其味道相當好。

現磨黑芝麻糊 $32
現磨黑芝麻糊
是否現磨我不作估計,但濃郁味香就非常討好,既是甜品亦是飲品,杯裝份量似乎比一般碗載的多,兩個人分享亦足夠。

牛奶香草奶酪 $36

變成了飲品,下層布旬上層牛奶,牛奶比例更多,以粗身飲筒吮上吃,奶味濃郁,我非常喜歡!

牛奶香草奶酪
黑糖珍珠宇治抹茶奶茶 $36

正是我杯茶,抹茶不甘苦,奶香滑,但黑糖珍珠普通。

招牌雞湯麵質素唔錯,不過配料有進步空間;其他麵及小食有得又唔得,改良了傳統味道,各有特色,飲品最有驚喜!運作暢順,服務員效率正常,出菜快,整體滿意。

2022-04-16
宮保皮蛋臭豆腐
牛奶香草奶酪
2022-04-05 345 浏览
極為讓人失望嘅服務態度!工作人員不肯讓食客轉另一張吉檯;重複講了數次「這是根據公司規矩」所以不能做這和那。講話語氣差。老實講當時現場又唔係好多人,都唔係一個麻煩嘅要求。最後仲大我哋要埋單先,令人極度失望😮‍💨

2022-03-16 369 浏览
今日天氣好好,可以帶埋狗仔出巡🐶有小動物一齊,揀餐廳地點唔多唔少都會有啲限制。不過山頂廣場係動物友善商場,可以帶埋動物一齊行街,而且大部分餐廳都係動物友善餐廳✅今日揀咗金玡居,已經係第二次黎😋如果有動物,會被安排坐户外。疫情下,每枱限二人,加上天氣好好,多咗好多人放狗,所以户外座位好快就坐滿。餐廳好貼心,如果有小朋友,落單嘅食物有胡椒 / 辣,職員喺confirm 單時,會提一提你。而且餐牌上面會標明辣椒,湯麵會有埋辣度🤣以防食客唔小心點咗地獄辣🔥今日我揀咗 麻辣臭豆腐牛肉粗麵 (4辣椒、辣度50%) ($98)。上一次黎食紅燒牛肉麵,已經覺得佢個湯底好香濃,雖然寫辣,不過食落一啲都唔辣,決定今次挑戰麻辣🔥再叫咗杯救命凍紅豆奶茶🧋太辣可以即刻中和下🤣不過我覺得餐廳對於辣度好保守,連唔係好食得辣嘅我,都唔覺得辣🤣湯麵有3件臭豆腐、2大件牛肉,仲有一隻溏心蛋。牛肉係屬於偏瘦,無乜肥肉。雖然無肥膏,但肉質好淋,唔會太難咬。朋友揀咗個 花椒半筋半肉湯麵 (5辣椒、辣度70%) ($118)。我都覺得唔係好辣🤣,係有啲麻。佢哋嘅辣唔係好辣,岩哂啲想食辣又唔係好食得辣嘅我🤣佢嘅辣係香,唔嗆喉,好惹
今日天氣好好,可以帶埋狗仔出巡🐶

今日揀咗金玡居,已經係第二次黎😋
如果有動物,會被安排坐户外。

佢哋嘅辣唔係好辣,岩哂啲想食辣又唔係好食得辣嘅我🤣佢嘅辣係香,唔嗆喉,好惹味👍🏻

仲叫咗一個小食,鹽酥雞 ($40) 。 Menu 上面又係有一隻辣椒🌶️,同樣無辣味😆配埋珍珠葉一齊上🍃

由於餐廳係山頂,普遍哩個地段嘅餐廳,價錢相對較高,所以餐廳主食價錢唔算平。當然商場入面都有茶餐廳,不過拎番同類型餐廳比較,價錢都差唔多,餐廳職員亦好有禮貌❤️
雖然講唔上好抵食,但味道同份量足👍🏻,絕對值得一試👍🏻