【黃大仙區】【金發燒烤車仔麵】之前講到夜媽媽有啲肚餓就同朋友去咗牛池灣食宵夜,當時係去咗「隨便坐車仔麵燒烤」,都 okay,係等得耐咗少少。今次就同道歉哥去咗另一間食,呢間其實喺正大路嘅路口位,位置上甚至係方便過上次嗰間嘅。今次道歉哥話想食麵,咁呢間嘢有麵供應當然冇問題。佢之前喺大陸憑住一碗麵成功追到一個女仔,絕對係食麵界 KOL。而今次我都有陪佢食嘅,睇吓會唔會可以喺同佢食麵嘅過程中學到一招半式,唔使好似我呢啲單身咁慘。我就叫咗個 $24 嘅「自選公仔麵」,可以揀三個餸,阿姐都係喺現場即場執畀我。我要咗煎蛋、煙肉同埋炸魚餅,味道正正常常,好似屋企自己整咁。麵底我加 $3 要咗福麵,佢係上湯伊麵嗰隻福麵,想食嘅話就要留意吓。嘢飲方面,道歉哥飲罐裝可樂,我就飲枝裝嘅「五花茶」,聽阿姐講係佢哋自己煲嘅,咁巴閉就整枝嚟飲吓,味道正常,唔差。隊多 $200 串燒,任揀,有十幾串,都幾快有,味道都正常,對得住個價錢,不過夾埋幾錢就忘了。之後再叫多咗次外賣串燒,喺佢同附近嗰間之間揀佢,主要係因為佢哋燒得夠快,等咗冇一陣就已經有。不過我被阿姐敬告叫我夾嘢要戴好個口罩,我鼎我就係見佢燒嘢都拉低口罩我先

之後再叫多咗次外賣串燒,喺佢同附近嗰間之間揀佢,主要係因為佢哋燒得夠快,等咗冇一陣就已經有。不過我被阿姐敬告叫我夾嘢要戴好個口罩,我鼎我就係見佢燒嘢都拉低口罩我先一齊拉低。不過食物唔錯,我幾中意個波波腸。。。

(地址:彩虹牛池灣富池徑3號)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am黃大仙區 #彩虹 #牛池灣 #金發燒烤車仔麵 #金發車仔麵 #車仔麵 #燒烤 #串燒 #自選公仔麵 #宵夜 #煎蛋 #煙肉 #炸魚餅 #福麵 #五花茶 #串燒 #1am0887 #1ambackup
2022-12-19 541 浏览
無論係魚蛋燒賣🍡、串燒🍢同車仔麵🍜,呢間小店都有得食,仲要開到好夜,係唔錯嘅宵夜選擇▫️ 串燒 我哋叫咗燒賣、豬頸肉、雞翼、雞腎、雞軟骨、鵪鶉蛋、煙肉腸仔、台灣腸👉🏻串燒燒得好香口,燶度控制得啱啱好,脆得來又唔會過分燶,最加分係個沙嗲醬,滿滿咁淋係串燒表面,唔辣但係好惹味😚 👉🏻串燒份量都算大份,唔會係勁細粒好呃錢嗰隻⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 3餸車仔麵 我哋叫咗菜肉餃、牛腩、牛肚配河粉👉🏻菜肉餃皮好薄,餡料多,牛腩好淋,牛肚好爽口,最正係個腩汁好濃味☺️整體好唔錯阿😚⭐️⭐️⭐️⭐️

▫️ 串燒

👉🏻串燒份量都算大份,唔會係勁細粒好呃錢嗰隻

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 3餸車仔麵
我哋叫咗菜肉餃、牛腩、牛肚配河粉

⭐️⭐️⭐️⭐️
🇭🇰這天,小廚神與大吃貨來到牛池灣街市,打算食晚飯。我們不想吃餐廳,因為份量太大了,二人不能完成整頓晚餐。🙈所以,我們四周走動,最終因為聞到一陣很香的燒烤味道,找到了這間金發車仔麵。😍😍這裏的人很多,大多都是街坊。有很多地方在這裏吃串燒、聊聊天。好不高興。☺️☺️😎一到門口,負責串燒的阿姨說,你們自己在這裏挑選喜愛吃的食物,🤘🏻然後我會幫你燒好給你。這裏串燒的選擇有很多,有肉類、丸類和蔬菜。琳琅滿目,真的令喜愛吃串燒的小廚神又選擇困難症出現了。😝😝我們挑選了幾款串燒,很快便送上來,🥰香噴噴,熱騰騰,還送上一碟沙嗲醬汁, 非常惹味!😍😍😍👩‍❤️‍👨我們另外還點了一份腸粉和一支涼茶,結帳總數也只是$100,實在十分抵食!😎😍😛✅#串燒 #燒肉放題 #燒肉 #燒烤 #燒菠蘿 #彩虹美食 #牛池灣 #燒雞髀 #燒牛肉 #燒雞翼 #燒雞翼我鍾意食 #茶餐廳 #燒物 #燒肉吃到飽 #燒雞皮 #宵夜 #宵夜美食 #宵夜時間 #串燒🍢 #香港美食 #foodie #hkfoodie #skewer #香港探店 #魚蛋 #魚蛋燒賣 #燒賣 #燒賣關注組 #腸粉 #腸粉燒賣

2021-12-28 489 浏览
深夜無咩選擇,一於試試呢間串燒檔,首先自己揀好想食嘅串燒遞俾姐姐,佢就會幫你燒完奉上。當中雞翼就稍為遜色,因為燒雞翼嘅需時較為長,所以成堆雞翼都係一早燒好,姐姐只為係咁二燒一燒翻熱,所以雞翼係凍凍的多春魚燒得好惹味,好脆口,最出色嘅必定係辣椒不過佢燒嘅例如冬菇都唔錯,大部分串燒都比較咸少少,不過仲喺接受範圍之內。提供左一兜沙爹汁。不過老實講,環境衛生就真係麻麻,但真係好抵食

多春魚燒得好惹味,好脆口,最出色嘅必定係辣椒

提供左一兜沙爹汁。

不過老實講,環境衛生就真係麻麻,但真係好抵食
2021-11-21 244 浏览
「宵夜的地方」牛池灣絕對係食宵夜既好地方,收得夜,岩哂夜鬼去打躉😋雞腎好食。因為佢係翻熱 而唔係新鮮燒,所以好快凍哂!最好食係全翼,可能呢個比較熱同香口。但勝在一班人坐埋一齊食宵夜。
「宵夜的地方」

牛池灣絕對係食宵夜既好地方,收得夜,岩哂

夜鬼去打躉😋

雞腎好食。因為佢係翻熱 而唔係新鮮燒,所以

好快凍哂!最好食係全翼,可能呢個比較熱同
香口。

但勝在一班人坐埋一齊食宵夜。
2021-11-18 170 浏览
夜晚跑完步落返牛池灣見到好多宵夜檔,呢間中學年代已經有去食既金發車仔麵,原來夜晚仲有串燒食!食物以自助形式,揀好交比呀姐幫你燒,其實見到有唔少食物本身已經燒熟,呀姐只是「翻熱」,所以都幾快手。串燒幾抵食,好多都係$13串,五個人開心Share呢11串,加兩枝啤酒,埋單唔駛$200,都好抵食。呢度主要做街坊生意,叔叔勁好招呼同禮貌,好有親切感。食物中規中矩,肉類本身有醃過,所以幾入味,另外點沙爹醬係正既。

宵夜
2021-10-11 170 浏览
講到要食宵夜,其實牛池灣村都有唔少嘅選擇,呢一檔就係我由細食到大食宵夜檔,當然啦佢唔係淨係宵夜時段先開,有時間唔中晚飯前都會過嚟篤一串燒賣食下。如果要比較佢嘅腸粉當然唔夠深水埗嘅好食,但係始終都係由細食到大食慣嘅味道,來貨嘅燒賣我就分唔到究竟係邊一間啦,但係因為佢多人買嘅關係佢唔會蒸得太過火,都算幾煙靭嘅。除咗燒賣腸粉之外其實佢仲有各式各樣唔同嘅串燒食,都係自己揀咗串燒之後再由店員再幫你去燒返熱佢。所以呢一檔絕對係宵夜嘅必然選擇

所以呢一檔絕對係宵夜嘅必然選擇
2019-09-16 1052 浏览
每逢經過想食宵夜都會諗起金發車仔麵, 這間小店大約收凌晨兩點左右, 我試過落機好肚餓會專程揸車到這裏吃宵夜,路過又會買碗糖水。昨晚接完媽咪機之後,我們又來這裏吃宵夜, 點咗兩碗車仔麵加一碟腸粉,牛肉球和燒賣。屋企人好鍾意食呢度嘅車仔麵, 覺得抵食, 味道又唔差,份量又多。 而我就最鍾意食這裏的腸粉,燒賣和牛肉球。 腸粉蒸得好滑, 配上甜醬麻醬勁滋味。 食物方面仲有其他選擇, 例如糯米雞和串燒 , 串燒種類很多。 甜品我最喜歡渣咋,每一次點喳咋都會叫阿姐落多啲椰汁, 甜度適中帶有椰香味,如果大家經過都可以試下。

2019-09-15
宵夜
2019-05-29 584 浏览
這間車仔麵店賣點係門口有好大範圍放哂串燒食品,好吸引 但今次我只是買了一碗車仔麵,一碟腸粉燒賣車仔麵叫了,豬紅,豬腸,豬皮,通菜,我覺得屬於高水準既車仔麵但腸粉和燒賣就只是很普通環境方面就不可以太高要求了,因為店子只是做街坊生意吧
這間車仔麵店賣點係門口有好大範圍放哂串燒食品,好吸引

但今次我只是買了一碗車仔麵,一碟腸粉燒賣

但腸粉和燒賣就只是很普通

環境方面就不可以太高要求了,因為店子只是做街坊生意吧
2019-05-29
2019-03-01 515 浏览
很難才發現這店有糖水,簡直係天大喜訊,但就係唔明幾時邊款有冷,有熱。今晚本想食熱綠豆沙,但就只有凍,所以叫了喳咋。喳咋份量足,料多。真係不能小看這種小店。至於碗仔翅就落得太多糊椒粉,變得辣。
喳咋份量足,料多。真係不能小看這種小店。
至於碗仔翅就落得太多糊椒粉,變得辣。
2019-03-01
$18 (宵夜)
2019-01-19 562 浏览
因為一次朋友介紹我嚟呢間位於彩虹嘅金發車仔麵食宵夜串燒同車仔麵,之後幾乎次次諗唔到去邊度食宵夜都會過嚟食😁呢間鋪頭好在開得夠夜,而且出地鐵站轉彎就到,附近又有小巴、巴士同的士站,食宵夜方便之選!呢度一串串燒$12,但係抵在夠大份,同一大班朋友Share食嘅話可以好抵食,五十蚊內就可以食得好飽,仲可以試到唔同種類嘅串燒!當日我哋就嗌咗茄子、豬頸肉、冬菇同埋豬五花。茄子燒得唔夠淋,豬頸肉同五花肉質亦都唔係好嫩,普通水準,但係呢度嘅串燒醬真係好香好出色,補救左成碟串燒!另外仲嗌咗兩碗糖水,一碗係芒果西米露,令一碗係椰汁黑糯米。碗芒果西米露唔知點解係芒果糯米糍個皮嗰隻味,而且質感好稀,而椰汁黑糯米只係將罐椰汁倒極少落碗黑糯米到😥所以總括而言甜品係失望嘅,但係呢間嘅串燒汁真係正,以後都會係我嘅宵夜飯堂🤤

串燒 每串

串燒 每串
2018-12-16 551 浏览
話說今日同朋友睇完舞台劇就去附近睇吓有咩食,因為已經10點幾多所以唯有揀食車仔麵啦因為其他嘢都要等好耐所以就排隊買咗碟燒賣食住先話呢碟燒賣都唔錯個喎同一般燒賣嘅口感好唔同特別彈牙加埋個辣椒油正啊第一碟送上嚟嘅串燒味道都唔錯不過去到第二碟串燒開始就覺得好差啦個茄子燒唔熟其他嘢仲要係凍冰冰㗎包括個豆腐卜同埋個魚餅結果我哋一行六人仲要食淨咁多然後諗住叫佢燒熱嘅時候仲話要等一個鐘,佢話後面好多串燒排緊隊等緊佢喎串燒食唔到唯有叫返個車仔麵醫下肚啦點知食到個豬紅嘩真係想嘔呀好似啲假豬紅總括而言呢間野真係可一不可再
因為其他嘢都要等好耐所以就排隊買咗碟燒賣食住先
嘩真係想嘔呀
好似啲假豬紅
總括而言呢間野真係可一不可再
2018-12-10 250 浏览
十一月初,某夜跟友人於彩虹聊天聊久了,肚子有點餓,由他帶路下到了這家深宵麵檔。門外已經聞到陣陣香氣,外面坐了不少人,氣氛熱鬧,這個讓我挺驚訝的,想不到深夜也有不少人光顧。我們點了一碗辣豬皮魚肉水餃粗麵,份量蠻大,辣豬皮味道濃郁,醬汁多,粗麵就是一般的粗麵,沒甚麼特別。看到他們的串燒好像挺吸引,加點了兩串燒魷魚牛肉,燒物不錯,夠香口,而且鋪滿醬汁,我們要了沙嗲汁,跟燒得香軟的串燒很搭。吃燒物,一貫作風,當然要來一瓶大的青島啤酒了。

辣豬皮魚肉水餃粗麵

燒魷魚燒牛肉

吃燒物,一貫作風,當然要來一瓶大的青島啤酒了。
青島啤酒
2018-11-08
$50 (宵夜)
燒魷魚燒牛肉
青島啤酒
2018-11-08 252 浏览
去得斧山運動場,由彩虹站C2出,大多數會途經幾家食肆,金發車仔麵小食店就係其中一家。金發門外擺放了一整檯串燒生料同埋串燒爐,其實由地鐵站斜路而上已經聞到串燒味,好多時都因為被串燒味引咗埋去食番串。今日完成了10公里,和友人們來個快食醫肚,各自點了食物便可大快朵頤串燒種類選擇不少,任君挑選,拎個碟自己揀再遞比店員就會幫你攪掂,燒熟咗就會速遞去你張檯同收錢。除咗串燒,店中還有車仔麵、生菜魚肉、碗仔翅、糖水、燒賣、蒸腸粉等等,而平時就算唔開餐,也會在金發買支黑豆漿飲下補充鈣質😆,黑豆漿和豆漿也是8蚊支,可以邊行邊飲,不過今日太晏,黑豆漿已經沽清了⋯串燒又點少得沙爹醬,個醬幾好味,不過最好提一提店員唔使咁重手

串燒

2018-11-01
$68 (宵夜)
串燒
2018-10-21 165 浏览
晚飯食到零晨關門,想轉場再吹水飲啤🍻。又諗起哩間吓串燒,細細過就幫襯,現在才寫食評。燒雞腎 (12蚊) 爽口燒茄子 (12蚊) juicy燒秋葵 (12蚊) 疑似健康燒菠蘿 (12蚊) juicy樣樣加了沙嗲醬,味道可口,送啤酒一流。雖然只開到凌晨兩點幾,但都已足夠。

燒雞腎 (12蚊) 爽口
燒茄子 (12蚊) juicy
燒秋葵 (12蚊) 疑似健康
燒菠蘿 (12蚊) juicy
樣樣加了沙嗲醬,味道可口,送啤酒一流。

雖然只開到凌晨兩點幾,但都已足夠。
2018-10-17
$42 (宵夜)
  • 沙嗲燒雞腎燒茄子燒秋葵燒菠蘿