2024-01-02 362 浏览
今次想同大家介紹係位於中環IFC 一間米芝蓮1星級嘅日式拉麵。餐廳主打用松露,牛肝菌醬同海鮮熬製嘅湯底。係日本仲曾經榮獲tabelog最佳拉麵 帶住最佳拉麵光環嘅金色不如歸係開業初期真係長期水洩不通,勁多人排隊。不過小弟近幾次去食已經見唔到長龍 排隊時間大概15分鐘左右,有時仲唔使排隊。———————————————————————————🍜#貝味鹽湯拉麵  $128【8/10】比較起兩款貝味招牌拉麵,鹽湯係比較清淡嘅。但清淡得來海鮮,尤其係貝味非常突出,絕對係嗰種你會想不停飲嘅湯底。喺層次非常豐富嘅湯底加上白松露同牛肝菌會有非常多嘅層次,呢兩種味道不但無喧賓奪主嘅感覺,仲突顯每日即餚湯頭嘅鮮味。麵條係成碗麵比較失色嘅位置,比較普通,比較硬,份量亦唔多。叉燒經過慢煮之後口感軟得來有咬口,亦唔會非常油膩。———————————————————————————🍜#貝味醬油拉麵  (圖1) $128 【9/10】比較濃味嘅醬油拉麵明顯比鹽湯拉麵嚟得更香,係醬油海鮮湯底加上牛肝菌同黑松露香味非常強,湯底飲落亦更多層次,但唔代表湯底會好複雜同有味精feel,反之湯頭仍然有一種fresh嘅感覺,雖
🍜#貝味鹽湯拉麵  $128【8/10】
🍜#貝味醬油拉麵  (圖1) $128 【9/10】
比較濃味嘅醬油拉麵明顯比鹽湯拉麵嚟得更香,係醬油海鮮湯底加上牛肝菌同黑松露香味非常強,湯底飲落亦更多層次,但唔代表湯底會好複雜同有味精feel,反之湯頭仍然有一種fresh嘅感覺,雖然無鹽湯嗰湯頭咁清,但鍾意濃味嘅小弟覺得係無咩特別嘅麵條嘅前提下,醬油係比較出色嘅一款。
🥟#黑豚肉餃子 $68 (圖2) 【6/10】
餃子有5隻,講真再好食嘅餃子都未必值呢個價錢,但佢帶住全部肉都係黑豚肉嘅餃子嘅名號,小弟都好想一試乾坤。但食落真係有啲失望。餃子係好食但絕對唔係超班水準,豚肉雖然唔多脂肪,同椰菜,菇菌夾埋好清新,油膩感唔重,但肉質無咩口感,亦唔多帶肉香,呢個價錢絕對唔值。
🥚#溏心蛋 $15 【9.5/10】
溏心蛋絕對為呢碗拉麵畫龍點睛,蛋黃除咗係半流心之外,蛋味超濃郁,成隻蛋仲帶住醬油香,同拉麵起到天作之合嘅作用,非常好食。
———————————————————————————
總括嚟講,呢間拉麵我覺得係hk top3,絕對可以一試。係麵屋一燈呢啲拉麵都可以賣到過百一碗嘅時候,雖然呢間拉麵雖然一碗 $140,但亦對得住個價錢,水準亦有日本拉麵鋪質素,可見過江龍亦唔係間間都過譽嘅。
醬油貝味拉麵
餃子
2023-12-31
醬油貝味拉麵
餃子
  • 貝汁醬油拉麵
  • 溫泉蛋
2023-12-02 551 浏览
2023-11-25 (Saturday)Vicky’s Eating Dairy’s 因IFC 之前換左商場Coupon , 便在週末在試下呢間米芝蓮五年的日本🇯🇵拉面🍜金色不如歸。叫左店主推介的貝汁醬油拉麵🍜$128是米芝蓮推介五年的拉麵,有三種湯,魚湯、貝湯、豚肉湯混合,可惜太多反而凸顯唔到重點,醬方面有黑松露醬及油,加上蔥花,份量足夠,能夠清楚食到黑松露味。餃子🥟$70,平凡的煎餃🥟提子🍇梳打$38,黑糖薑茶$38,薑🫚茶反而出色
2023-11-25 (Saturday)
Vicky’s Eating Dairy’s

叫左店主推介的貝汁醬油拉麵🍜$128

貝汁醬油拉麵

餃子🥟$70,平凡的煎餃🥟

提子🍇梳打$38,黑糖薑茶$38,薑🫚茶反而出色

2023-11-18 329 浏览
我覺得米芝連一星有點名過其實,話唔定係唔岩我口味。之前曾經係又一城食過,今次係比第二次機會佢。拉麵個味好奇怪,鹽味果款比d醬既味蓋哂,湯底都冇咩特別,麵質普通。真係唔知點解咁出名。
2023-10-23 371 浏览
金色不如歸已經連續五年獲得米芝蓮一星🌟,於中環一直都極具人氣,今次專程嚟試一試摘星拉麵💕.▫️招牌貝汁醬油拉麵🍜 $128湯底需然看似淡口,但其實淡淡充滿鮮貝及松露香味,味道濃郁而不油,十分出色!.💬濃郁又唔油膩嘅湯底喺日式拉麵中的確較為少見,可見湯底烹調出色,整體味道有特色,推薦👍🏻.Konjiki Hototogisu has received a Michelin one-star 🌟 for five consecutive years and is extremely popular in Central. This time, I specifically came to try their Michelin-starred ramen 💕.▫️ 𝐒𝐡𝐨𝐲𝐮 𝐇𝐚𝐦𝐚𝐠𝐮𝐫𝐢 𝐒𝐨𝐮𝐩 𝐑𝐚𝐦𝐞𝐧 🍜 $128The broth may appear light, but it's subtly infused with the flavors of scallops and truffles. It's rich without being greasy, and tr
▫️招牌貝汁醬油拉麵🍜 $128
The broth may appear light, but it's subtly infused with the flavors of scallops and truffles. It's rich without being greasy, and truly outstanding!
💬 The rich yet non-greasy broth is somewhat uncommon in Japanese ramen. This indicates excellent broth preparation, and the overall flavor is unique. Highly recommended. 👍🏻
Shoyu  hamaguri  soup  ramen
Shoyu  hamaguri  soup  ramen
2023-10-22 233 浏览
連續五年東京米芝蓮一星拉麵店🌟 主打貝汁湯頭鮮味滿滿💥食過兩次佢地嘅拉麵 人流意外地唔算多 貪佢係正IFC入面唔洗淋雨出去地舖食👅 午市套餐包沙律、小食、飲品/甜品 未加一 $188起 單點拉麵$128起~• 貝汁鹽味拉麵 $128 🧂 3.7/5$188 嘅午市拉麵套餐除咗有拉麵仲有三揀一小食 分別係自家製豚肉煎餃、京蔥味噌豆腐、墨魚極盛沙律 貝汁鹽味拉麵湯頭夠鮮甜 偏咸 三層肉同薄切叉燒夠軟嫩 拉麵雖然係幼麵但依然做到略煙韌嘅口感 配上白松露油 牛肝菌醬 又有第二種風味~ • 鰻魚串燒華味鳥定食 $188 🎣 3.3/5定食包沙律、漬物、蜆肉味噌湯 使用日本青森米 日本米粒粒分明無得輸 鰻魚分咗兩部分 中段意外地好食 冇骨 夠油香 串燒有雞肉同大蔥 味道正常 定價偏高• 白豚骨拉麵 $115 🐖• 煙燻黑椒豚骨拉麵 $115 💨整體性價比唔高 拉麵份量偏少 推介貝汁湯底拉麵 但相信同區同價位會有更好選擇🎭
連續五年東京米芝蓮一星拉麵店🌟 主打貝汁湯頭鮮味滿滿💥

• 貝汁鹽味拉麵 $128 🧂 3.7/5

• 鰻魚串燒華味鳥定食 $188 🎣 3.3/5

• 白豚骨拉麵 $115 🐖

• 煙燻黑椒豚骨拉麵 $115 💨

• 貝汁鹽味拉麵
2023-09-26 284 浏览
諗住去食貝汁鹽味拉麵碗麵一嚟到已經覺得有啲奇怪 賣相完全唔吸引以為換咗配料 硬住頭皮繼續食一路食一路睇住張相 越嚟越覺得唔對路除咗個麵底 張相入面冇一樣嘢係啱食哂再問店員 我嗰碗係咩 佢秒答白豚骨…一心諗住嚟食招牌菜 點知一碗麵都可以嚟錯店員仲好殷勤咁建議 如果好想食鹽味拉麵可以再叫多一個真係多謝晒 見到碗豚骨拉麵賣相咁樣 都唔會對其他出品有咩期望黎錯食錯都算 錢照計豚骨拉麵嘅價錢 但碗麵嘅質素完全對上米芝蓮餐廳呢個稱號 蔥花都冇粒 個麵寡到咁 收你百幾蚊極大期望落差 店員閱讀能力亦有待改善 都係自己嘅錯 根本唔應該行入去
諗住去食貝汁鹽味拉麵
碗麵一嚟到已經覺得有啲奇怪 賣相完全唔吸引
以為換咗配料 硬住頭皮繼續食
一路食一路睇住張相 越嚟越覺得唔對路
除咗個麵底 張相入面冇一樣嘢係啱
白豚骨拉麵

食哂再問店員 我嗰碗係咩 佢秒答白豚骨…
一心諗住嚟食招牌菜 點知一碗麵都可以嚟錯

店員仲好殷勤咁建議 如果好想食鹽味拉麵可以再叫多一個

黎錯食錯都算 錢照計豚骨拉麵嘅價錢

2023-09-10 224 浏览
今日食lunch食到去IFC,仲要食豪啲食米之蓮推介!哈哈,價錢的確係平時一碗拉麵嘅1.5倍!LUNCH MEAL 套餐$188:貝汁鹽味拉麵+豚肉餃子+熱檸洛神花茶。貝汁拉麵湯底好重元貝味,碗好大湯極少,講真,食完好似無食咁,不過麵質質感分明又幼細,每條都有燕麥口感幾脆身!好彩叫埋餃子,所以絕對夠飽。餃子有6隻,又唔會好油,餡料嘅豬肉都好食!另外,飲完洛神花茶覺得好好飲,酸酸地好醒神!套餐另外可以加錢加多碗飯,男士就可能需要,因為我都係啱啱飽肚。

2023-09-09 198 浏览
在IFC 行街 突然想食拉麵 🍜搵到依間 就去試下🤤 貝汁醬油拉麵 🍜[$128]湯底味道超級濃郁 散發著一陣又一陣松露、牛肝菌的味道 麵條是幼麵 再加上蔥花在湯麵上 增添了不少香氣 果然是皇牌 真的很推薦👍🏻· 白豚汁拉麵 [$115]豬骨味道濃郁 但相比貝汁醬油之下比較普通 就是普通拉麵湯底味道 hhhhhhhhh 整個都很普通!😗· 炸雞塊 [$88]只有幾塊炸雞 但不會炸得太乾身的雞塊🥰加上了檸檬汁 味道完全昇華 更好味了
在IFC 行街 突然想食拉麵 🍜
搵到依間 就去試下🤤
貝汁醬油拉麵 🍜[$128]

白豚汁拉麵 [$115]

炸雞塊 [$88]

只有幾塊炸雞 但不會炸得太乾身的雞塊🥰
加上了檸檬汁 味道完全昇華 更好味了
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍜 M͓̽i͓̽c͓̽h͓̽e͓̽l͓̽i͓̽n͓̽-͓̽S͓̽t͓̽a͓̽r͓̽r͓̽e͓̽d͓̽ ͓̽R͓̽a͓̽m͓̽e͓̽n͓̽ @ 🌟 金色不如帰《👽食神大媽食蟹拉麵》.⠀💁‍♀️ 圖片展示美食為:⠀極旨螃蟹套餐 HKD 198- 螃蟹湯拉麵 🍜- 黃金蟹肉餃子 🥟貝汁醬油拉麵 HKD 128比目魚柚庵燒 HKD 118信州巨峰梳打汽水 HKD 38完熟白桃梳打汽水 HKD 38.👽 回想呢間米芝蓮一星日式拉麵店首次登陸香港嘅時候,就係呢間中環分店,大媽最鍾意翻兜呢間因為每一啖湯底都令人真係鮮味十足。.🦀️ 最新出品就係「螃蟹湯拉麵」同「黃金蟹肉餃子」,另外有「極旨螃蟹套餐」。湯底都充滿蟹味非常鮮味 🤤.🥟 另外「黃金蟹肉餃子」皮薄餡足超鮮味。.🍜 每次嚟都要翻兜無限次嘅就係佢起餐牌最推介、最主打、最經典嘅「貝汁醬油拉麵」!畢竟係佢最出名嘅三重湯底其他地方真係食唔到,有齊用鮮熬蜆貝、豚骨、清魚煮成嘅湯底!另外再配上黑松露醬、牛肝菌粉同牛肝菌油提鮮,味道超豐富但係又唔覺得膩。再加上大大塊低温叉燒,每一啖都好鮮味!.🐟 除咗拉麵,呢度必食嘅仲有佢嘅「比目魚柚庵燒」,真係好高質!嚴選野生比目魚,以秘製柚子醬油、清酒、味
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
貝汁醬油拉麵 HKD 128
比目魚柚庵燒 HKD 118
信州巨峰梳打汽水 HKD 38
完熟白桃梳打汽水 HKD 38

🥟 另外「黃金蟹肉餃子」皮薄餡足超鮮味。

🐟 除咗拉麵,呢度必食嘅仲有佢嘅「比目魚柚庵燒」,真係好高質!嚴選野生比目魚,以秘製柚子醬油、清酒、味醂冷藏後燒烤而成!魚肉非常嫩滑,味道鮮味,每次黎呢間分店都一定要叫呢個!

🍹 原裝日本入口嘅「信州巨峰梳打汽水」同「完熟白桃梳打汽水」好清爽。

😌 最鍾意呢度個湯底真係好濃郁又鮮味,食完唔會口渴,證明真材實料!佢每一間分店供應嘅小食都有少少唔同,所以好值得每一間都試下。

📍 中環港景街一號國際金信由中心商場3樓3020舖
☎️ +(852)6333-8036
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
  • 極旨螃蟹套餐
2023-08-11 196 浏览
對米芝蓮 仲要係海鮮口味既拉麵好期待 但整體而言有啲失望 味道普通🫢平日lunchtime時間到訪 即場拎飛就大概要等30分鐘.極旨螃蟹套餐🦀 $198.|螃蟹湯拉麵湯底選用自製清雞湯 加上大量三星蟹蒸焗後秘製蟹湯 再配以新鮮活紅蟹煉製蟹油湯底飲落係重口味但唔重蟹味 蟹肉醬係蕃茄口味 蕃茄味蓋過蟹肉鮮甜😕最欣賞係叉燒 肉質軟嫩 肉味濃👍🏻.|黄金蟹肉餃子以1:1比例結合蟹肉同豚肉 但蟹肉鮮味比豚肉同其他餃子配料蓋過..😮‍💨 只可以隱約食到蟹肉一絲絲口感

平日lunchtime時間到訪 即場拎飛就大概要等30分鐘
極旨螃蟹套餐🦀 $198
|螃蟹湯拉麵
最欣賞係叉燒 肉質軟嫩 肉味濃👍🏻
|黄金蟹肉餃子
午餐
2023-08-10 149 浏览
最近品嚐了他們的煙薰黑椒豚肉拉麵和餃子,這是一個令我驚喜的美味體驗。首先談談這碗拉麵的外觀和香氣。它呈現出濃郁的湯底,上面浮著誘人的黑椒和炙燒的豚肉。這碗拉麵散發出濃郁的煙薰香氣,讓人食指大動。湯底清澈且濃郁,帶著黑椒的微辣風味,讓每一口都令人興奮。接下來是豚肉,它被燒烤得剛剛好,肉質鮮嫩多汁。每一口咬下去,豚肉的風味與湯底完美結合,帶來一種豐富的肉香。豚肉的煙燻味道更增添了一層深度,讓整碗拉麵更加豐富和令人難忘。接著是餃子,這是一款絕佳的配菜。餃子外皮薄而韌,內餡鮮美多汁。每一顆餃子都包裹著豬肉和蔬菜的鮮味,煎至金黃酥脆,帶來一種口感的對比。服務態度也非常友好和周到。總結來說,這碗煙薰黑椒豚肉拉麵配上美味的餃子,是一頓絕佳的高級日式美食體驗。

服務態度也非常友好和周到。

2023-08-03 201 浏览
金色不如歸是一家來自日本的米芝蓮一星拉麵店。這次和朋友到了中環國際金融中心的分店,位置方便在港鐵香港站上蓋。❈ 螃蟹湯拉麵 HK$148這是期間限定拉麵,聽説這拉麵只提供到8月中旬。這拉麵湯底用上自製清雞湯、秘製蟹湯和配以特製蟹油熬製而成,非常鮮甜。這拉麵配上慢煮叉燒,蟹肉醬,火箭菜,酸奶油,煎蟹油和京蔥,多重層次,口感豐富。❈ 煙熏黑椒豚骨拉麵 HK$115這是加入黑胡椒醬油的豚骨湯底拉麵,除了日式叉燒之外,還有黑椒味濃的煙熏豚肉碎和炸至脆卜卜而不膩的脆炸牛蒡脆。吃拉麵的時候,總會沾到黑胡椒醬油和伴隨一些肉碎,增加口感和味覺👍🏼👍🏼❈ 黃金蟹肉餃子 HK$88跟普通餃子一樣,煎至金黃。餡料用了豬肉和蟹肉,可以吃得到蟹肉的鲜味,很特別。❈ 唐揚博多華味鳥 HK$88唐揚博多華味鳥是日式炸雞。用上日本本地雞,炸至金黄乾身,肉質嫩滑並配上蜜糖芥末醬提升味覺。

❈ 螃蟹湯拉麵 HK$148

這是期間限定拉麵,聽説這拉麵只提供到8月中旬。

螃蟹湯拉麵

❈ 唐揚博多華味鳥 HK$88

唐揚博多華味鳥

2023-07-24
2023-08-01 127 浏览
又嚟2個OL系列,今次去食蟹 🦀🦀🦀 全新蟹品 - 極旨螃蟹套餐,位於中環IFC 3/F , 岩哂女仕補補佢~ 最好旺埋夫啦 個套餐有一碗螃蟹湯拉麵🍜🍜🍜,同埋一客黃金蟹肉餃子🥟🥟🥟螃蟹湯拉麵 🦀🍜🍜🍜湯底選用自製清雞湯🐓🐓🐓,加上大量原隻三星蟹蒸焗後秘製蟹湯 🦀🦀🦀,再配以新鮮活紅蟹,煉製蟹油,食落去滿滿蟹嘅鮮味 😋😋😋 再配搭口感似蕎麥麵嘅拉麵,特別 黃金蟹肉餃子 🦀🥟🥟🥟一比一黃金配方,結合蟹肉同豚肉,食落去啖啖蟹肉鮮味 🤤🤤🤤煙燻黑椒豚骨拉麵 🍖🍜🍜🍜黑椒味重,夾雜肉碎好特別😇😇😇,脆炸牛蒡脆炸到脆卜卜,唔油膩,而且增加口感唐揚博多華味鳥 🍗🍗🍗好有雞肉味,雖然炸左,但入面都仲好JuicY,最適合鍾意食香口野嘅朋友 😋😋
又嚟2個OL系列,今次去食蟹 🦀🦀🦀 全新蟹品 - 極旨螃蟹套餐,位於中環IFC 3/F , 岩哂女仕補補佢~ 最好旺埋夫啦 [笑哭][笑哭][笑哭]

個套餐有一碗螃蟹湯拉麵🍜🍜🍜,同埋一客黃金蟹肉餃子🥟🥟🥟

螃蟹湯拉麵 🦀🍜🍜🍜
湯底選用自製清雞湯🐓🐓🐓,加上大量原隻三星蟹蒸焗後秘製蟹湯 🦀🦀🦀,再配以新鮮活紅蟹,煉製蟹油,食落去滿滿蟹嘅鮮味 😋😋😋 再配搭口感似蕎麥麵嘅拉麵,特別 [强][强]

黃金蟹肉餃子 🦀🥟🥟🥟
一比一黃金配方,結合蟹肉同豚肉,食落去啖啖蟹肉鮮味 🤤🤤🤤

煙燻黑椒豚骨拉麵 🍖🍜🍜🍜
黑椒味重,夾雜肉碎好特別😇😇😇,脆炸牛蒡脆炸到脆卜卜,唔油膩,而且增加口感[愉快]

唐揚博多華味鳥 🍗🍗🍗

• 螃蟹湯拉麵
  • 唐揚博多華味鳥
  • 黃金蟹肉餃子
2023-07-30 91 浏览
係網上睇到呢間米之蓮拉麵 蟹湯底好吸引就約埋朋友一戰~我就叫左貝柱湯底~而朋友就叫蟹湯底來到大家都試試湯底先~正所為冇比較冇傷害~蟹湯底明顯出色好多~相對貝柱湯底就變得下風~另點了一隻糖心蛋試下~點知食落偏熟既~即時嬲左囉~對唔住個價錢囉總結來講:價錢偏少少貴 服務員態度唔錯既~環境就bar枱會舒服d普通枱較少少迫~但連糖心蛋都整得差既有點兒那過~當日埋單兩個人都要$4xx落樓~性價比就冇架啦~整體都叫還可
貝柱湯底拉麵
2023-07-29 90 浏览
之前去東京旅行見到金色不如帰分店好多人排隊,估唔到公司附近原來都有,收工即刻黎試吓先😋今期新出螃蟹系列,好吸引😍🦀極旨螃蟹套餐🍜🥟套餐包括一碗螃蟹湯拉麵同埋黃金蟹肉餃子,我老公平時都好鍾意食蟹,佢話呢個拉麵好好食,湯底蟹味濃厚,配有鮮蟹油提鮮,仲有酸奶油、蟹肉醬同埋慢煮叉燒令到口感好豐富👍🏻🐚貝汁醬油拉麵🍜湯底以蜆肉餚製而成,蜆嘅味道好濃郁,我好鍾意👍🏻😍仲有黑松露提味,口感多層次。而呢碗拉麵係配三層肉,肥瘦相間唔會好肥膩,下次食要叫額多一份肉先得🤩🐥唐揚博多華味鳥🍽️華味鳥嘅意思係指餐廳特選日本走地雞,炸完食落雞肉好juicy,肉質厚實大大嚿,配埋蜜糖芥末汁十分惹味,食落熱辣辣📍金色不如帰 (國際金融中心) (中環)中環金融街8號國際金融中心商場3樓3020號舖
🦀極旨螃蟹套餐🍜🥟
🐚貝汁醬油拉麵🍜
🐥唐揚博多華味鳥🍽️
📍金色不如帰 (國際金融中心) (中環)
中環金融街8號國際金融中心商場3樓3020號舖