2024-07-07
今日有幸目擊金色不如帰在south side 開張及剪綵儀式,金色不如婦靈魂人物山本先生(左⼀)親自坐鎮金色不如帰採用開放式廚房,客人可以近距離目擊一碗拉麵的誕生。座位闊度,沒有壓迫感。室內裝修柔和為主,樓底非常高,舖頭內光明亮。餐前小食我地叫左涼拌黑松露甲紋墨魚,墨魚爽脆,煮得啱啱好,黑松露完全冇冚過墨魚本身嘅味道,強烈推介。另一款小食我哋試咗豚肉煎餃,外皮薄,餡多汁。嚟到梗係要試米芝蓮一星嘅拉麵。今日係第一日開張,現場有山本先生親自下廚嘅貝汁醬油拉麵試食。米芝蓮一星好評,貝汁醬油拉麵,味道平衡得非常好,必食!因為試左貝汁醬油拉麵,所以今次另外叫貝汁鹽味拉麵。味道令人眼前一亮,先飲一啖未加黑松露嘅湯,味道濃郁,飲完一陣之後,冇好鹹好油嘅感覺,慢慢生出一浸淡淡嘅海鮮味。加入咗黑松露之後成個湯又昇華到去另一個層次。一碗拉麵兩種享受!另一份我哋試咗個季節限定,天婦羅盛合冷麥麵,天婦羅脆薄但不油膩,特別炸蠔,鮮甜。面爽口,汁由山本先生親手調配,味道有水果香味真係值得去⼀試再試。
室內裝修柔和為主,樓底非常高,舖頭內光明亮。
另一款小食我哋試咗豚肉煎餃,外皮薄,餡多汁。