2024-08-01 779 浏览
最近看到這間拉麵店新開,那天還剛好有剪綵儀式。原來有這個商場限定的款式,就一定要試下!那天創辦人也在呢,看到整個煮麵的過程。小食發光魷魚超級惹味!份量都好多,鮮嫩有咬口呀!天婦羅盛合冷麥麵係新店限定,凍昆布清湯好清新,麵條好爽口。天婦羅外脆內軟,口感十足。除了天婦羅,仲可以將冷麥麵放入用雞湯同魚湯製成既沾麵裡泡湯或者加柚子汁都得,多款食法選擇。另一款是牛肝菌醬油雞湯拉麵,是暑假限定推出既拉麵。裡面有慢煮雞肉同鴨肝,湯底超級濃郁呀。總括而言,我還是第一次吃這家拉麵,有新款式的確有新鮮感!
最近看到這間拉麵店新開,那天還剛好有剪綵儀式。

原來有這個商場限定的款式,就一定要試下!

那天創辦人也在呢,看到整個煮麵的過程。

小食發光魷魚超級惹味!份量都好多,鮮嫩有咬口呀!

天婦羅盛合冷麥麵係新店限定,凍昆布清湯好清新,麵條好爽口。

天婦羅外脆內軟,口感十足。

另一款是牛肝菌醬油雞湯拉麵,是暑假限定推出既拉麵。

裡面有慢煮雞肉同鴨肝,湯底超級濃郁呀。

總括而言,我還是第一次吃這家拉麵,有新款式的確有新鮮感!
2043 浏览
2024-07-20 1043 浏览
週末11點30半未開門先排隊,首輪入座。店舖半開放式,感覺與商場共用空調。座位大部份2至4人卡座,也有1至2人 high chair圓枱座。服務員準備安排入座,奉送有檸檬味室溫水一杯。memu菜款不多,點了主打貝汁醬油拉麵。上菜速度快。枱上有主打面食食材解說,有享受主打面食時攻略。感受温度,香氣,及味道。真的感覺有層次感。湯頭不是死咸,有貝蜆的甜香,醬油及黑松露有提鮮。碗有少量青蔥及蔥白絲,配合清新減油膩感。共有二片叉燒,一片薄薄三分肥肉不油膩。另一片慢煮,有豬蘇味。本人可以接受,但不討好。面質是幼面不過熟亦不是Q彈那種。食完口乾,要多飲水。總括:可以一試。無特別服務,收加一服務費。
感受温度,香氣,及味道。真的感覺有層次感。
食完口乾,要多飲水。
總括:可以一試。無特別服務,收加一服務費。
2024-07-20
2024-07-19 1002 浏览
自從the southside開咗之後,喺黃竹坑返工嘅我食飯終於都多咗好多選擇!一入門口就俾「金色不如帰」大大個招牌吸引住,餐廳係東京米芝蓮一星推介,之前都有喺其他分店食過佢地嘅招牌貝汁拉麵,印象唔錯。今次黎到黃竹坑分店,店員推介我地食天婦羅盛合冷麥麵,話係the southside新店限定,由創辦人兼米芝蓮星級總廚山本敦之先生親自研發(題外話當日山本先生都到咗現場親自督導,仲要煮埋俾你,咁難得冇理由唔試試佢)。個冷麥麵set $126算幾大份,仲包埋小食。小食有3款揀,我揀咗佢地自家製嘅豚肉煎餃,每隻餃子都漲卜卜,食完5隻都飽咗一半。天婦羅盛合就包括海老、牡蠣、秋葵同茄子。冷麥麵跟咗兩款醬汁俾你,有沾麵汁同冷麵汁,俾你可以有兩款食法。沾麵汁以慢火燉煮7小時嘅濃厚雞湯同天然材料浸泡嘅魚湯製作而成,酸酸地幾開胃;而冷麵汁就係清爽嘅凍昆布清湯,消暑一流。

天婦羅盛合就包括海老、牡蠣、秋葵同茄子。
2024-07-18 801 浏览
要講響呢度食嘅歷史,應該由好耐之前響呢度食第一餐蠔汁拉麵開始講。有人會話呢個價錢嘅拉麵好似小貴,我個人認為食嘢完全係豐儉由人,我自己耐唔耐都想比自己me time, 所以我覺得okay。今次佢哋有新嘅Menu就係蕎麥冷麵配天婦羅。佢嘅份量絕對對得起呢個價錢,因為我嗰日係食一個冷麵set加一杯嘢飲,再加一個小食,基本上個墨魚食唔晒。其實我有啲懷念尖沙咀分店有和牛定食嘅時候嘅餐,但the southside呢間branch個冷麵都幾有水準- 蕎麥麵嘅質地,絕對唔係大家想像響超級市場買嗰啲,冇嗰種食落去嚡嚡哋嘅感覺,加天婦羅再加埋個蠔汁柚子base嘅汁非常好。個人認為,如果小食有多點解膩既品種會更好,我好期待佢地出有蠔汁成份既小食(因為佢地主打係蠔汁)。
2024-07-03
用餐优惠
試食活動
  • 蕎麥涼麵配天婦羅
2024-07-15 590 浏览
黃竹坑新商場嘅米芝蓮一星嘅拉麵店,特登去試下🙌🏻我叫咗貝汁醬油拉麵(HKD 128)🍜,入口感受到濃郁嘅牛肝菌同黑松露香氣,青蔥同京蔥仲增添咗清爽嘅層次。叉燒肥瘦適中,配埋小麥麵條,口感十足。餐廳座位寬敞,服務殷勤有禮,係一個適合一人或者多人聚餐嘅好地方。👍🏻不過,價格比較高,份量同味道未達到我嘅預期,平時食得唔多嘅我都覺得唔夠份量,感覺唔值呢個價錢。另外,湯底對我嚟講太鹹,牛肝菌嘅味道同其他食材唔太夾,有啲出戲。配菜例如糖心蛋表現普通,冇特別驚喜。叉燒可以多一塊會更好😋
2024-07-13
2024-07-07 641 浏览
吃午饭,在這新商场找到這間日本拉麵店,新開章有折扣,第二碗半價,所以在二点也有人排队,二人叫了他们出名的貝拉麵,一碗是豉油一碗是鹽味,先試湯,太咸及黑松露的味太搶,二種味分别不大,肉片味道算不錯,至於麵就太太普通,不是真的拉麵,機制貨式,縂括來説,不算好吃價錢偏貴。也吃了温泉蛋,這個合格及滿意,如没有折扣,要每人一百五十元,比较起味道及份量,大吃的一定不飽。所以性價比不高,你问我會不會再吃,一半半吧。
2024-07-05 512 浏览
作為垃麵控既我,一有新開拉麵店梗係第一時間去幫襯啦!金色不如帰相信大家都唔陌生嫁啦,今次係黃竹坑新商場開 所有野都對我嚟講好新,因為我之前未去過黃竹坑。為咗呢碗拉麵而去想講第一日開店時間去到已經要排隊了係日本飛過嚟既師傅煮同監修品質,唔知佢係長注定係點呢?先叫份餃子🥟外邊煎到金黃色,咬落去好多肉汁黃竹坑分店限定麵,係由山本敦之先生為香港親身研發既冷麥麵,沾麵汁用慢火燉煮雞湯配魚湯製成。最愛試新野,梗係叫呢個啦夏日炎炎食一碗冷麥麵透心涼,麵底彈牙又唔會痴住一舊。仲有2種食法 1種係點湯汁昆布汁天婦羅一啲都唔馬虎 炸粉唔厚 有蠔,蝦,茄子總結,除咗本身貝汁同鹽味拉麵好食之外 仲可以試吓新嘢!

想講第一日開店時間去到已經要排隊了

係日本飛過嚟既師傅煮同監修品質,唔知佢係長注定係點呢?

先叫份餃子🥟
外邊煎到金黃色,咬落去好多肉汁

天婦羅一啲都唔馬虎 炸粉唔厚 有蠔,蝦,茄子

總結,除咗本身貝汁同鹽味拉麵好食之外 仲可以試吓新嘢!
這間店剛剛在黃竹坑地鐵上蓋商場The Southside開幕,我就專程來吃碗星級拉麵~🍜貝汁鹽味拉麵食拉麵前我習慣先飲一啖佢嘅湯底,蜆湯同魚湯的鮮味令個湯頭好清甜,加埋白松露油同牛肝菌醬就更濃郁滋味,十分欣賞!麵條夠彈牙又唔會太淋煮得恰到好處,再加埋半肥瘦低溫叉燒同三層肉,入口即化的油脂與嫩滑豚肉。麵上有一些京蔥,中和咗豚肉嘅油膩感,成碗麵味道吃得出係精心設計,東京米芝蓮一星係當之無愧!🍤天婦羅盛盒冷麥麵朋友叫左呢個,黃竹坑The Southside 店限定,暫時得呢度先至可以食到!冷麥麵好岩依家咁熱嘅天氣食。原來冷麵係由創辦人山本社長親身研發,個麵食落帶有麥香,配埋慢燉雞湯和魚湯做成沾麵汁。天婦羅盛合都幾豐富,有炸蝦、秋葵、茄子等。🥟自家製豚肉煎餃趁熱食埋煎得香脆的豚肉餃豚肉餡料好吃,一碟五隻。食完完全有去左日本嘅感覺✈️最後以一杯檸檬生薑蜜作結,為好味的一餐拉麵午餐作結 🥰

🍜貝汁鹽味拉麵

貝汁鹽味拉麵

🍤天婦羅盛盒冷麥麵

天婦羅盛盒冷麥麵

冷麥麵好岩依家咁熱嘅天氣食。
天婦羅盛合都幾豐富,有炸蝦、秋葵、茄子等。

🥟自家製豚肉煎餃
趁熱食埋煎得香脆的豚肉餃

豚肉餡料好吃,一碟五隻。
食完完全有去左日本嘅感覺✈️

最後以一杯檸檬生薑蜜作結,為好味的一餐拉麵午餐作結 🥰

黃竹坑新商場The Southside 有好多新餐廳,包括東京米芝蓮一星推介拉麵店「金色不如帰🍜」,好榮幸見證到餐廳的開幕,新店隆重開張! 當天米芝蓮星級總廚及創辦人山本敦之亦在場,為大家煮招牌貝汁拉麵🍜🔸天婦羅盛合冷麥麵之前已經食過黃金湯頭的鮮蜆湯拉麵,的確令人一試難忘🥹不過今次一定要試下The Southside 店限定的天婦羅盛合冷麥麵,冷麥麵由山本敦之先生親身研發,幼身嘅麵條帶有麥香,又有嚼頭,配以慢燉煮7小時的濃厚雞湯和魚湯而成的沾麵汁、仲有凍昆布清湯,夏天食真係一流,清爽到不得了🥹亦可以加自家製柚子汁或日本七味粉,三種食法😌天婦羅都炸得好香脆,有海老、牡蠣、秋葵、茄子,都好豐富😍🔸涼拌黑松露紋甲墨魚小食方面要試下涼拌黑松露紋甲墨魚🦑嘩,佢個汁酸酸甜甜,又有黑松露嘅香氣,墨魚爽口彈牙,又係夏天清涼必食之選🥰自己一個食晒成碟都唔過分😝為咗慶祝開幕,黃竹坑金色不如帰限時推出「指定拉麵第2碗半價」優惠!📍#金色不如帰 (#黃竹坑美食)#黃竹坑香葉道11號 #THESOUTHSIDE LG層LG19號舖

🔸天婦羅盛合冷麥麵

🔸涼拌黑松露紋甲墨魚

📍#金色不如帰 (#黃竹坑美食)
3K
2024-06-28 351 浏览
南區新景象,黃竹坑Southside 全面開幕引入人流,食肆紛紛進駐分一杯羹。嚟間日式拉麵店也不例外,今日搞咗個盛大開幕典禮,還邀請到日籍師傅即席示範煮麵技巧。貝汁醬油拉麵醬油湯底慢慢滲入口腔,好香濃。麵條爽滑 Q彈,夾著蔥絲一齊食,更加有口感。豚肉軟腍,肉味勁濃,滋味。自家製豚肉煎餃不愧為自家製做,每隻餃子脹卜卜,餡料十足。煎得外脆內軟。檸檬生薑蜜薑係養生之物,加入檸檬有促進血液循環和消水腫, 好飲。

貝汁醬油拉麵
醬油湯底慢慢滲入口腔,好香濃。
麵條爽滑 Q彈,夾著蔥絲一齊食,更加有口感。
豚肉軟腍,肉味勁濃,滋味。

自家製豚肉煎餃
不愧為自家製做,每隻餃子脹卜卜,餡料十足。
煎得外脆內軟。

檸檬生薑蜜
薑係養生之物,加入檸檬有促進血液循環和消水腫, 好飲。

2024-06-28
午餐