超嬲一個早餐要等十幾廿分鐘都唔黎,早餐好多人都要趕返工架!我吹佢上菜....佢仲要唔比反應就走....好趕好趕咁食完份早餐之後比錢....個收銀又惡又無禮貌.....比錢我都已經唔係比一千蚊,五百蚊者,無錢找!好啦⋯⋯要串爆咀話找廿蚊比你囉⋯⋯你要唔要呀!咩態度!做收銀唔係比第二個建議個客既....唔識禮貌問客人會唔會考慮比八達通既咩⋯⋯淨係惡個客人無錢找....加埋張椅起哂積又黃又發毛...講真都已經唔想坐!以後都唔洗幫親啦!
超嬲一個早餐要等十幾廿分鐘都唔黎,早餐好多人都要趕返工架!
2018-02-19 478 浏览
雖然新年期間要收加一服務費,但在銅鑼灣區算相宜了,還可用現金劵。份量夠之餘套餐加幾蚊就有糖水或者冷熱飲,惟一不足之處就係坐得較逼挾,不過旺區食嘢就要忍受呢樣嘢啦…
2017-11-25 469 浏览
幾年前食唔錯,今日再去食好失望.....唔平又唔好食,態度又差。一入到去d侍應同廚房佬喺度鬧交咁,超嘈。menu望落好多選擇以為唔錯,到點菜話無哂炒野,另一個侍應又話只係無炒河。加油菜,又話無哂,另一個侍應又出黎話有小棠菜.....原本個侍應仲要好唔耐煩藐嘴。福建炒飯,頹。牛扒意粉,頹,白烚咁。普通茶記40蚊好食過佢5x蚊多多聲。油菜一滴油都無。食m記或者食貴供野會有保證d同無咁嬲。難食到未飽都啃唔落。

食m記或者食貴供野會有保證d同無咁嬲。

難食到未飽都啃唔落。
2017-11-25
2017-11-11 323 浏览
你吃過剛剛炒出來完全唔熱的叉燒炒河未?而且炒得十分差,史上最差的炒河粉!I ordered laksa- it didnt taste laksa and it tasted like hot water with spicy sauce.
2017-02-24 1009 浏览
極差的侍應,沒有服務可言,明明舖內大把位,卻用很惡的態度安排面壁位置。最後太嬲沒留下用膳就走了⋯⋯之後過了隔壁的翠華,態度好得多⋯⋯以後唔洗旨意我再去燉奶佬,侍應趕客,垃圾!

最後太嬲沒留下用膳就走了⋯⋯
之後過了隔壁的翠華,態度好得多⋯⋯
以後唔洗旨意我再去燉奶佬,侍應趕客,垃圾!
2017-02-21
午餐
2016-12-30 856 浏览
聖誕節,各種聖誕慶祝,各式聖誕大餐,各種不同聖誕禮物……各方面刺激你的感觀,令人感到非常歡樂,這就是「聖誕快樂」。聖誕過後,一切開始平靜下來,心情也平靜下來。今天的午餐卻又一次令我感到聖誕快樂!青紅椒,紫色洋蔥,白色芽菜配上金黃的河粉,加上海鮮的點綴,色彩比聖誕燈飾還豐富,種類比聖誕禮物還多。味道更加是豐富多彩。芽菜清甜,蝦味鮮甜,洋蔥爽口,魷魚煙韌,青口甘香,蛋味香濃,河粉爽滑香口⋯⋯這不正是聖誕的氣氛嗎?這道色香味俱全的星洲滑蛋海鮮炒河,令我越食越快樂。聖誕過後又再一次感到聖誕快樂。

星洲滑蛋海鮮炒河

星洲滑蛋海鮮炒河
2016-06-15 1159 浏览
今晚要陪媽咪去SOGO買飲衫,其實只係佢話好耐未去shopping買衫,想出去行下,順便想偷懶下唔煮飯,買嘢都要先醫肚,本嚟我話想請佢去食大餐,但佢話求其食D飽肚就算喇,附近我記得有金裝燉奶佬餐廳,嗰度嘅黑糖燉奶唔錯。餐廳係翠華隔離,好容易穩,呢個甜品性價比好高,唔洗$20,一大碗黑糖燉奶,燉奶好香滑,雖然係話黑糖但唔系好甜,味道剛剛好,椰汁凉粉水性價比仲高,有凉粉同埋椰粉,甜甜地感覺幾好。香茅豬扒豬飯同芝士焗雞扒意麵,豬扒同雞扒都做唔錯,特別係芝士焗雞扒,味道好正,媽咪話距嗰份豬扒都唔錯哦,分量足夠大,食到我地兩個都好飽。
2016-06-03
2016-06-12 647 浏览
唸住近近地食個lunch。叫左野食。之後聽到員工大叫將個外賣幹炒牛河轉堂食🙄🙄,講完重先知到被我聽到。我當然立即轉食其他啦。無發距難炸啦。仲要講藉口咯。話寫錯...🙄🙄
2016-06-11 462 浏览
之前都試過呢間餐廳喺大圍同馬𩣑山既分店,不過都覺得唔太好食。今次因為約左女朋友喺銅鑼灣總統戲院睇戲,見時間唔太充足又落雨,偷方便就又行左入對面既燉奶佬,心存僥倖諗住呢間分店會為我地帶來正常的一餐。入到餐廳後侍應都好有禮貌咁帶位同推薦餐牌上的選擇。兩個人分別叫了一個香茅雞翼米線,一個喇唦雞排米線,同一杯鳳梨沙冰特飲。香茅雞翼米線,成個湯底都係冇味既,完全唔吸引。而雞翼賣相唔差,但入面未熟有血。喇唦雞排米線望落幾正常,但食落都係偏淡,欠缺喇唦味。鳳梨沙冰特飲,侍應落力推薦所以叫左一杯,都okay。總體感覺對這間連鎖品牌還是覺得有待改善

喇唦雞排米線望落幾正常,但食落都係偏淡,欠缺喇唦味。
鳳梨沙冰特飲,侍應落力推薦所以叫左一杯,都okay。

總體感覺對這間連鎖品牌還是覺得有待改善
2016-02-23 381 浏览
紅豆冰配雞髀一流之選😌下午茶黎講份量都略算足夠!雞皮炸得脆,而肉汁都多,不過有小小位燶,但問題不大🌝金黃色西多士配煉奶,都好脆口,水準不錯~紅豆冰黎講,奶味就欠缺左啲,所以吾夠滑口啦🤔

2016-02-14 405 浏览
同朋友行左好耐,諗左好耐都唔知下午茶食乜好。行行下經過燉奶佬,見到門口menu tea set有雞脾,完全比佢吸引住!無諗甘多就走左入去,醫飽個肚先講! 由於我地二人都好想食雞脾,所以嗌左兩個下午茶都係有炸脾既!不過其實佢下午茶仲有好多選擇,有十八款甘多。 呢份我既,炸脾配薯角。其實炸脾係我心目中可以分兩大款,一係好似kfc果種炸到個皮好厚好脆但食完成口都係油,二就好似燒雞脾甘層皮薄d,我就prefer 第二type2,好明顯呢隻炸脾係第二type! 不過就乾左小小,切果時無乜汁流出黎,但夠味既,都幾好食。 朋友都想食炸脾,為左同我食唔同既野,佢嗌左多士。我食左一啖,幾脆,查埋牛油同煉奶,唔錯! 下午茶可以加$6有多個雪菜肉絲米,勁多雪菜囉,好抵食。 同朋友都各加$8升級特飲。凍奶茶都加$3,不如加$8 trytry呢杯特飲恕小妹愚昩,紅豆冰飲得多,奶茶紅豆冰就第一次飲。利申奶茶控,忍唔住嗌左杯試下。味道ok, 不過紅豆味唔出,沉在杯底,飲完先食到紅豆忌廉也令奶茶更滑,味道都幾好 今次坐係卡位,同朋友食左差唔多成粒鐘,都無趕我地走,哈哈!每人大約五十蚊埋單,甘就渡過

下午茶可以加$6有多個雪菜肉絲米,勁多雪菜囉,好抵食。

同朋友都各加$8升級特飲。

凍奶茶都加$3,不如加$8 trytry呢杯特飲

味道ok, 不過紅豆味唔出,沉在杯底,飲完先食到紅豆

忌廉也令奶茶更滑,味道都幾好

今次坐係卡位,同朋友食左差唔多成粒鐘,都無趕我地走,哈哈!每人大約五十蚊埋單,甘就渡過了一個悠閒的下午~~
2016-02-13
2016-02-06 311 浏览
小時候十分喜歡到燉奶佬吃午飯,因為味道吸引之餘,又有甜品吃,真的非常喜歡但可能是近來物價高漲,成本大增,所以食物質素真的差了很多今天來到,首先套餐真的貴了很多,以前30多元吃到的,現在要50元而且味道差了很多雞扒飯,雞扒完全沒有味,煎得又不夠脆飯的份量很多,但老實說,非常乾,完全不好吃而燉蛋亦涼了很多,不過尚可接受十分明白現在餐廳經營艱難,但食物質素一定要正視

但可能是近來物價高漲,成本大增,所以食物質素真的差了很多

而且味道差了很多

雞扒飯,雞扒完全沒有味,煎得又不夠脆

飯的份量很多,但老實說,非常乾,完全不好吃

而燉蛋亦涼了很多,不過尚可接受

十分明白現在餐廳經營艱難,但食物質素一定要正視
好多時一個人食飯就無所謂, 去到邊食到邊, 最多選擇的一般是茶餐廳亦同樣是小妹最愛的地方。這裡選擇多到唔信, 中, 西, 日泰乜都有, 保証日日黎都唔會厭小妹選了「咖哩汁焗海鮮飯」套餐飯已炒底, 雖然加入不小咖哩汁也不會令飯粒太過糊口海鮮來來去去都係青口, 墨魚, 幾粒蝦等, 老實講我可以完全撇除所有的所謂海鮮只吃焗飯, 因為焗飯香口又惹味, 唔會好辣, 岩晒我。吃過咖哩後來一杯甜甜的意米檸蜜滋潤一下先 。一個人吃飯基本上無乜要求, 最重要又快又經濟。
亦同樣是小妹最愛的地方。
這裡選擇多到唔信, 中, 西, 日泰乜都有,
保証日日黎都唔會厭
小妹選了「咖哩汁焗海鮮飯」套餐
飯已炒底, 雖然加入不小咖哩汁也不會令飯粒太過糊口

因為焗飯香口又惹味, 唔會好辣, 岩晒我。
吃過咖哩後來一杯甜甜的意米檸蜜滋潤一下先 。
一個人吃飯基本上無乜要求, 最重要又快又經濟。
2015-11-04
2015-11-08 218 浏览
一個人的下午茶, 在銅鑼灣的「燉奶佬餐廳」。門面光鮮, 內部裝潢佈置卻十分失色, 只感受到茶餐廳的格局。熬到下午茶想食個特價下午茶餐, 望下個餐牌這裡的下午茶差不多要四十元真的不太便宜, 物價升得驚人。炸雞脾併薯角$38賣相真的麻麻, 食物好像燒得過火至顏色偏黑。每次食炸雞脾都期待送上的是生炸雞脾, 可是每次都失望而回。這次也不例外, 印象中最對辨的炸雞脾應該是旺角的「中國冰室」, 味道令我經常回味。說回「燉奶佬」的炸雞脾, 顏色偏黑估計是鑊不夠清潔或油唔靚。咬下去, 好乾好乾, 再沒有其他形容詞。唯一可以讚是夠熱而且調味足。旁邊的薯角同樣的顏色偏黑, 喪失了原有的顏色及光澤, 單看賣相已經大打折扣。咬下去, 質感比較粉, 味道不過不失。凍奶茶(+$3) 味道一般, 茶不夠香, 太多冰。
一個人的下午茶, 在銅鑼灣的「燉奶佬餐廳」。
炸雞脾併薯角$38
凍奶茶(+$3) 味道一般, 茶不夠香, 太多冰。
2015-10-23
1K
2015-10-03 145 浏览
4人去SOGO行街,行到好夜先食飯,冇咩所謂去左金裝燉奶佬食,見到呢個藍蝶花系列先醒有BLOG友介紹過呢杯特飲,即想試下呀。跟餐加$9轉特飲,大家都要了特飲,我要了藍蝶白桃水晶,aeris的藍蝶雪梨水晶,田會長的奶茶紅豆冰及KING的紅豆冰。是紫色的特飲,賣相好靚呀,藍蝶白桃水晶,有好香的白桃味呀。喇沙肥牛肉湯米線,有肥牛、蝦及豆卜等,味道正常水準呀。泰式豬頸肉濕炒河,味道濃郁,幾好味呀。合理價格食物普通呀。
是紫色的特飲,賣相好靚呀,藍蝶白桃水晶,有好香的白桃味呀。
喇沙肥牛肉湯米線,有肥牛、蝦及豆卜等,味道正常水準呀。
泰式豬頸肉濕炒河,味道濃郁,幾好味呀。

合理價格食物普通呀。