2023-07-20 351 浏览
今日下午食飽後大約6:45分走去櫃檯俾錢,但冇人在櫃檯,(當時並不是繁忙時間,鋪面好少客人),好啦等一陣啦,等左大約兩分鐘已經有第二個人過來等俾錢,但仍沒有職員過來收錢,呢段時間期間亦都見唔到附近有其他工作人員可以過來幫手,再等大約兩分鐘終於有位肥姨姨到來,兩個客人加埋等左佢6分鐘,呢位姨姨一些歉意表示都冇,仲大大聲叫我‘’拍啦‘’(拍八達通)我由頭到尾都冇抱怨過說過一句說話,竟然由佢發脾氣先?一般來說收銀櫃檯唔應該冇人係位咁耐,因為除收錢外仲要聽電話等order,如果唔夠人真係要考慮請番夠,同埋呢啲冇禮貌嘅員工真係幫老闆倒米!
2023-07-15 212 浏览
因將將會搬入青衣住,食左幾次呢間燉奶佬,頭一次已經覺得侍應不瞅不睬,近次食完行去收銀處放底張單俾錢,個男人(矮細粒) 完全冇反應喺度計自己啲數 ,我再講一次唔該 都係冇反應, 跟住我再話唔該趕時間,佢就好唔耐煩𡁻咗一聲 , 重用眼神掘住我, 將抓俾我嘅錢大力掉落枱面,講真 食物已經唔係好食啦,仲要咁嘅服務態度 ,唔會再去幫襯囉,感覺好受氣, 香港侍應服務態度大多數都唔好, 現在明白點解咁多人上大陸消費, 因為食得開心服務態度又好, 好在呢間唔係旅遊區,唔係香港真係多得佢唔少。
2023-05-07 231 浏览
諗住近近地係附近搵間餐廳食嘢,係無咩選擇之下揀左燉奶,首先唔洗等位,環境都算可以嘅多卡位坐!坐低下冇人招呼吾緊要,叫佐人落單,自助取餐具,但櫃桶餐具唔足,幾張枱都無匙羹,水都係要開聲問先至俾😅嗌左個咖哩豬飯🐖咖喱味不算濃,沒有咖喱應有的濃郁惹味感。而薯仔好彩都夠粉糯,但亦不是特別入味,感覺只填飽肚😅另外涼瓜牛肉飯🦬不知是否漏單?朋友咖哩飯都食完都未到,我問侍應,話沒有漏單,整緊...等了一陣到,呢個有啲失望,唔知是否我催佢,洋蔥多過涼瓜牛肉又偏鹹,食到尾聲先見到條頭髮😔今日放假不急,等我可以接受,但想食物質素及服務態度好些!純粹本人意見:其實整體環境來說這間餐廳算不錯,很多四人卡座 ,清潔度比一般的茶餐廳還要乾淨,食物賣相都ok嘅,而且選擇亦很多元化,飯粉麵小食都有,價錢相對來說亦相對較合理,只是食物水準有參差同服務態度改善下好些!
諗住近近地係附近搵間餐廳食嘢,係無咩
選擇之下揀左燉奶,首先唔洗等位,環境都
算可以嘅多卡位坐!
嗌左個咖哩豬飯🐖
感覺只填飽肚😅
另外涼瓜牛肉飯🦬
不知是否漏單?朋友咖哩飯都食完都未到,
我問侍應,話沒有漏單,整緊...等了一陣到,
呢個有啲失望,唔知是否我催佢,洋蔥多過
涼瓜牛肉又偏鹹,食到尾聲先見到條頭髮😔
今日放假不急,等我可以接受,但想食物質素及服務態度好些!
純粹本人意見:
其實整體環境來說這間餐廳算不錯,
很多四人卡座 ,清潔度比一般的茶餐廳
還要乾淨,食物賣相都ok嘅,而且選擇
亦很多元化,飯粉麵小食都有,價錢相對
來說亦相對較合理,只是食物水準有參差
同服務態度改善下好些!
2023-05-07
2023-03-10 223 浏览
公司午餐,難得星期五出街食,去左附近的燉奶佬。餐牌有跟新,出左個叫波霸系列的特飲,平時就26蚊杯,跟餐就13,猶疑加唔加好,見同事都話試,咁我就決定叫埋啦,佢仲可以溝咖啡,珍珠咖啡,好新穎。杯嘢一到,飲一啖連幾粒珍珠,真係搵笨到飛起。首先d咖啡其實就係跟餐果杯,無端端加左13蚊,就係為左d珍珠,殊不知d珍珠完全無味,淡過水。真係好失望。主食就係個炒公仔麵。餐牌話係一丁,食落就係滿姨。仲要好多油。總之係伏啦。
公司午餐,難得星期五出街食,去左附近的燉奶佬。

2023-02-28 135 浏览
附近好似無咩好食之下揀左燉奶佬,唔洗等位, 落單搵人唔容易,應左轉頭又無左件事! 櫃桶無紙巾,餐具唔足,幾張枱都無匙羹,水都係要問先至俾,服務差。嗌左個咖哩豬焗飯,感覺填飽肚, 等候時間可以接受

嗌左個咖哩豬焗飯,感覺填飽肚, 等候時間可以接受

2021-12-19 562 浏览
上次已食過呢間餐廳,覺得唔錯。我同朋友今次再來食。亦很快有位。但侍應的服務態度很差。只懂得招待門口的人,入面已坐下的人想叫侍應落單,他們只懂得說等一陣。之後又去招待人,最終無左回事。很多侍應一係就攞緊食物比人,一係就招待人,一係就清潔枱,很耐才叫到第二位侍應落單。就算食物幾好食都好,咁的態度未必再黎食。
2021-12-18
2021-06-20 601 浏览
疫情下通常都係外賣自取,黎呢間多數食香茅豬扒撈米線,入面仲有肉碎,韭菜同雲耳,點知今日發現佢冇左撈,唯有叫湯米線,好彩佢湯同米線分開裝,最後我冇落到湯,都係變返撈!好味!
2021-06-19
5 分钟 (外卖自取)
2020-08-10 1117 浏览
朋友相約週末去行青衣公園,話嗰度有好多烏龜睇,其實我冇乜興趣睇烏龜,只係想見下朋友吹吓水,咁就即管去咗。行完青衣公園,朋友就帶咗我嚟呢度食下午茶,涼下冷氣,繼續吹水。叫咗佢嘅下午茶「香茅豬扒配沙律」,好快就嚟到。「香茅豬扒」竟然有汁,呢個似乎比較少見😅,豬扒都算好味不過偏鹹,我食嘅時候盡量撥走哂啲汁;豬扒亦完全冇香茅味,叫做「豉油汁豬扒」可能比較合適。嗰個港式沙律味道就唔錯,落咗大量白汁甜甜地凍凍地好適合夏天食。嗰杯熱奶茶就好香好滑,大熱天時喺強勁冷氣間飲熱奶茶,都幾舒服😆呢個下午茶餐$36,超抵。

呢個下午茶餐$36,超抵。
2020-08-09
2020-07-10 490 浏览
之前食過呢間嘅叻沙,覺得個湯底好好味,又足料又香濃,成日都心郁郁想再去食⋯⋯今日中午喺附近諗住入去回味下,叫咗個「叻沙雜錦米線」賣相其實都唔錯👍🏼不過飲第一啖湯已經覺得大不如前,雖然色水夠,但味道就淡咗好多⋯⋯入邊有韭菜、木耳、一堆叉燒、半隻蛋、一隻吉列蝦、半件滷水豆腐、一塊田園蝦餅⋯⋯其實材料都好豐富,不過質素就普通,啲叉燒一係就勁肥,一係就瘦過瘦肉;炸蝦放落去有少少勉強;最特別可能就係見滷水豆腐,夠味但係唔會太鹹👍🏼呢碗麵賣$50 ,個人覺得收得呢個價錢可以做好少少😥
之前食過呢間嘅叻沙,
覺得個湯底好好味,又足料又香濃,
成日都心郁郁想再去食⋯⋯
今日中午喺附近諗住入去回味下,
叫咗個「叻沙雜錦米線」
賣相其實都唔錯👍🏼

不過飲第一啖湯已經覺得大不如前,
雖然色水夠,
但味道就淡咗好多⋯⋯
其實材料都好豐富,
不過質素就普通,
啲叉燒一係就勁肥,一係就瘦過瘦肉;
炸蝦放落去有少少勉強;
最特別可能就係見滷水豆腐,
夠味但係唔會太鹹👍🏼
呢碗麵賣$50 ,
個人覺得收得呢個價錢可以做好少少😥

2020-07-09
2019-11-27 759 浏览
返工返到星期五都冇乜動力做嘢 lunch又食得唔飽 趁住三點三就蛇吓王 去附近食個tea😬燉奶佬就唔係第一次食㗎啦 不過今次係第一次嚟食tea 同同事叫兩個餐share食咁啦😗雪山朱古力西多士 睇餐牌上面張相好吸引 上到檯都似樣嘅 西多士嘅糖漿部分比較似蜂蜜嘅味道 不過呢個擺法令到下層嘅西多士冇乜朱古力醬 而呢個西多士裡面又冇餡 所以下層嘅西多士就冇乜味啦🤧脆香雞髀配薯條 雞髀都算係幾大隻 不過就唔夠熱辣辣 幾欣賞薯條上面灑咗啲辣粉 唔會淨係得鹹味👍🏻加多8蚊可以有沙嗲牛肉米線 得米線或米粉揀 不過米線有啲過林 所以如果有下次 會嗌米粉😅

下午茶
2019-10-03 456 浏览
最近剛搬到這裡附近,最多餐廳🍴的地方,就只有青衣城,但青衣城的餐廳實在太多人等候,又或者價錢太高了,實在不是可以每餐都負擔得起,最近而價錢又相對便宜的就只有這間金裝燉奶佬🤑其實整體環境來說這間餐廳算不錯,很多四人卡座及二人卡座,要搭枱機會亦很細,但座位相對較窄,清潔度比一般的茶餐廳還要乾淨🧹食物的選擇亦很多元化,飯粉麵小食全日早餐🥣亦有,價錢相對來說亦相對較合理🥢鰻魚蟹棒喇沙米線🍜 $59材料有原條鰻魚、炸蟹柳、雲耳、頭腐、白蘿蔔、莞西喇沙來說其實算不錯,當然不能和有名的餐廳比較,但亦有喇沙味,辣的程度亦能接受,很野味,鰻魚亦比想像中有驚喜,雖然味道完全和喇沙不配合,但鰻魚亦有鰻魚味,而且是原條鰻魚上,所以亦很有驚喜🥢日式鰻魚芙蓉燈飯🍲 $59材料有雞蛋🥚、鰻魚、洋蔥其實鰻魚炒蛋我覺得亦是有點浪費鰻魚,只是蛋有蛋味,鰻魚有鰻魚味,不能互相輝映,而且整個蛋都是甜豉油,用來伴飯無可否認是香口的,但鰻魚味又沒有了😕而且飯中間實在太多洋蔥了,完全格格不入😞🥤凍奶茶(凍飲加$3)🥤凍檸檬薏米水奶茶如果不追求太多,其實味道亦尚可的我本來不太喜歡薏米水,所以覺得這杯飲料很糊狀,一點都不好👎

🥢鰻魚蟹棒喇沙米線🍜 $59
材料有原條鰻魚、炸蟹柳、雲耳、頭腐、白蘿蔔、莞西

🥢日式鰻魚芙蓉燈飯🍲 $59
材料有雞蛋🥚、鰻魚、洋蔥

🥤凍奶茶(凍飲加$3)
🥤凍檸檬薏米水
奶茶如果不追求太多,其實味道亦尚可的
我本來不太喜歡薏米水,所以覺得這杯飲料很糊狀,一點都不好👎
2019-10-01
2019-03-07 517 浏览
去燉奶佬食早餐多次,今天時間湊巧來個午餐正好。 看著餐牌中相片,鮑汁花膠泡飯的確很吸引,就點了鮑汁花膠雙冬魚柳泡飯,另加一個牛尾羅宋湯朱扒湯通粉。 原來真的不可以跟著餐牌相片點菜,怎麼眼前的花膠泡飯一點都不像樣呢! 花膠只有一小塊,成碗湯完全無鮑汁,魚顯然無魚味,花膠亦無鮑汁味, 極其量只係冬瓜湯泡飯加一塊魚柳罷了!! 反之牛尾羅宋湯朱扒湯通粉,就比較好,羅宋湯味濃甜酸度恰當,朱扒口感不錯,不太硬亦不太淋身,不錯!
2019-03-03
叫左碗喇沙米線食,先唔好講個味道,第一啖食米線係*硬*既。好啦,咁謂有彈返轉頭叫廚房再煮,煮完出返黎再食都仍然係*硬*既。我投降,買單走人。2啖米線 $54蚊。 燉奶佬,無下次一定唔會再幫襯。BTW 個所謂既喇沙湯淡如清水 。完

BTW 個所謂既喇沙湯淡如清水 。完
2018-09-26
2018-08-19 407 浏览
這間餐廳擁有典型燉奶佬店舖的門面。店內有大小不同的座位。多張圖文並茂的餐牌顯示該店除一般茶餐廳出品外,亦有不少具主題的食品及飲品可供顧客選擇。這個越式葱油豬扒套餐賣相頗佳,葱油一般是用作伴鷄進食,用於豬扒上則較為少見,吃落頓覺添加不少鹹香風味。這碟豬扒給人感覺製作頗為認真。生菜塾底,伴以兩大塊番茄,再加上幾片雲耳,大大調低豬扒予人肥膩的觀感。豬扒煎得頗為得宜,時間控制恰到好處,咬落不覺靭且爽口彈牙,具鮮肉的特質,調味亦見功夫。這個白飯米形細長,烹調得軟硬適中,進口甚有上等飯味,伴以肉燥進食,更覺相得益彰。這碗前菜製作亦見用心,除蔬菜外,更加添細長的蟹柳在上面,令平凡中添加色彩。混合一起吃更覺素中有肉,肉中有素。餐飲加6元更換的木瓜雪耳糖水用料充足,甜度調較亦適中,惜熱度不足,削減了該款糖水應有之獨特風味。總括而言,以我多次光顧該店之經驗,該店的出品屬平均水平之上,製作頗算用心,但少部份侍應服務水平則強差人意,宜在職工培訓方面多下功夫。
這間餐廳擁有典型燉奶佬店舖的門面。

店內有大小不同的座位。

越式葱油豬扒套餐

餐飲轉木瓜雪耳糖水

越式葱油豬扒套餐
2018-01-08 511 浏览
在旺角出差及搬貨後很肚餓,在金裝燉奶佬餐廳食午餐,食飯時間好多人。黑椒干炒牛肉意粉,碟牛肉塊香嫩,加了紅辣椒絲是配菜,令人對成個意粉更有食慾,總之滋味一氣呵成進在碟頭上。