2024-01-21 279 浏览
今日喺屯門行街購物,順路食個二人晚餐,呢度晚餐最出名係牛扒,所以我就叫咗一份set dinner,主菜係大蝦牛扒,套餐包括餐湯,羅宋湯、牛油餐包、芝麻醬蟹籽沙律;主菜係大蝦牛扒配蒜蓉汁。餐飲揀左凍檸茶,仲有甜品雪糕糯米糍。另外,散叫左焗肉醬意粉及小食拼盤,小食拼盤心包括:吉列炸蝦、炸魚柳、炸薯格格、雞翼4款炸物。晚餐主菜「大蝦牛扒」,傳統嘅牛仔形狀鐵板,燒到好熱咁樣上枱,專人攞個醬汁幫你倒落去,醬汁有蒜蓉汁同埋黑椒汁可以選擇,夥計預先會叫你攞起嗰張好大嘅餐巾,遮住個鐵板,因為個鐵板燒到好熱,一落個汁落去,就會治治聲,啲汁彈到周圍係,為咗保護你件靚靚嘅衫,所以要用餐巾擋一擋,夥計10分貼心。至於主菜嘅味道,牛扒好鮮嫩,內裏仲有肉汁保留,肉質琳琳地,口感非常好。而大蝦燒到啱啱好熟,唔會感到太乾身,食到蝦嘅鮮味,好正。另外值得推介嘅係「焗肉醬意粉」,肉醬非常香濃,好足料,好惹味,意粉口感好好,唔會太林身,覺得好正。而小食拼盤,有四款炸物,大大碟,份量十足,好抵食。食完全個晚餐,覺得非常滿足。

2024-01-16 251 浏览
金鳳大餐廳分店眾多,素日都很多人慕名而來,需要排隊,今天便來到屯門朝聖一番。今天幸運地只等了20分鐘便被安排入座,座位闊落舒適,店員都很風趣會主動與我們搭話,氣氛輕鬆。叫了兩個牛扒餐,分別配忌廉湯、羅宋湯及餐包,飲品是兩杯凍檸茶。羅宋湯帶微辣,有少許椰菜及甘筍一起煮,椰菜煮得較腍,甘筍不會煮得過爛。忌廉湯質感棉滑,內有蘑菇。餐包方面,每個餐包配有一份牛油,從餐包中間打開,把牛油均勻地塗抹,餐包的熱力溶化了牛油,每一口都散發着牛油的香味,餐包簡直是牛扒餐的標配!🍞貴族牛扒餐 $208朋友點了五成熟的牛扒,店員姨姨說廚師推介用碟上,我想應該也不影響牛扒的美味!伴碟方面有蕃茄,和沙律菜,口感爽脆美味,此餐亦配有薯格,無論吃薯格還是薯條,每張桌子上面都放有蕃茄醬,方便客人。切開後的牛扒粉嫩,每口都充滿肉汁。帶子牛柳餐 $173牛柳上面,放有兩顆帶子,因為我加了蒜蓉($2),所以蒜蓉山掩蓋了兩顆帶子,帶子即使沾滿黑椒汁和蒜蓉但鮮味依然。牛柳方面我點了五成熟,每一口都充滿了肉汁,不會過於韌,或是難咬開。黑椒蜜糖雞中翼 $58一份有六隻,雞翼甜甜的真的很上癮!入口香脆,黑椒惹味,感覺即使是小孩子也會

貴族牛扒餐 $208

切開後的牛扒粉嫩,每口都充滿肉汁。

帶子牛柳餐 $173

黑椒蜜糖雞中翼 $58
一份有六隻,雞翼甜甜的真的很上癮!入口香脆,黑椒惹味,感覺即使是小孩子也會愛吃 。

餐廳設有每月特選晚餐,不過我和朋友都不愛吃蝦,所以唯有下次再試。

下次希望可以試一下雜錦炸物小食拼盤,$88感覺性價比很高呢!

2024-01-13 193 浏览
香港人嘅集體回憶👉🏻鐵板餐!!! 黑漆漆公牛造型鐵板上, 一大塊牛扒, 下層墊住波浪紋薯條, 侍應拎著一大壼醬汁上前, 叫你揚起大餐巾, 佢將醬汁淋係鐵板, 醬汁四濺+滋滋聲響+煙霧瀰漫🔥諗起都想食💗..講到鐵板牛扒餐廳, 不能不提金鳳大餐廳, 1969年於太子開第一間店, 後來分店開到尖沙咀山林道等各區, 間間分店都有捧場客, 早前更殺入屯門, 分店位於屯門巿廣場Donki樓下😋🍽️..『帶子牛扒餐』HK$173牛扒好厚肉! 煎得啱啱好🫶🏻帶子好重海水味🍴又大大粒😍..『香煎雞扒餐』HK$116雞扒我本身唔大期望, 因為好容易就會好重雪味, 點知食落一啲雪味都無! 仲煎到香脆香脆咁😝..下次可以考慮下加錢要飯/意粉😉..°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°金鳳大餐廳 @goldenphoenixhk📍 屯門屯順街1號屯門市廣場1期地下G076-G080號舖#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #

『帶子牛扒餐』HK$173
牛扒好厚肉! 煎得啱啱好🫶🏻帶子好重海水味🍴又大大粒😍

1920 浏览

『香煎雞扒餐』HK$116

下次可以考慮下加錢要飯/意粉😉
金鳳大餐廳 @goldenphoenixhk
📍 屯門屯順街1號屯門市廣場1期地下G076-G080號舖

#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers #金鳳大餐廳 #鐵板餐 #懷舊回憶 #港式美食
2024-01-11 143 浏览
今日到訪位於屯門市廣場的老字號扒房「金鳳大餐廳」,久聞其名,今天終於可以朝聖到;紅磚牆的大招牌非常吸睛==========🔹野菌牛柳餐 $158配牛油餐包、餐湯及餐飲牛柳點選7成熟、蒜蓉汁;餐湯點選羅宋湯,餐飲凍奶茶毋須額外收費塗上牛油的餐包特別滋味;餐湯羅宋湯集甜鹹辣於一身,蔬菜份量充足牛柳上檯時由店員將醬汁淋到扒上,發出「渣渣」聲風味十足牛柳有一定厚度,肉質軟腍帶有不俗的牛香,肉汁豐富;配菜有波浪紋薯條、翠玉失及胡蘿蔔,薯條薯香突出又夠粉糯==========🔹美式什扒餐 130配牛油餐包、餐湯及餐飲什扒包括豬扒、牛扒、雞翼,香腸及火腿,點選黑椒汁;餐飲點選熱檸水經煎香的豬扒巨大毫不乾身,肉質緊實;牛扒厚實細緻,質素不錯;雞翼嫩滑,配合輕辣醒胃的黑椒汁夠美味
==========
🔹野菌牛柳餐 $158
配牛油餐包、餐湯及餐飲
牛柳上檯時由店員將醬汁淋到扒上,發出「渣渣」聲風味十足
==========
🔹美式什扒餐 130
配牛油餐包、餐湯及餐飲
2024-01-11
2023-12-15 283 浏览
好耐無去金鳳,差唔多9點去到都要攞飛,以為依家唔會太差。本身去都唔求會好食,但諗住間唔中試下無妨,但真係又驚又喜,去一次中一次伏,我發誓一世人唔會再去,未埋單就嬲到要比劣評。塊T 骨,骨大過肉,無味之餘,外邊煎到香口膠咁,裡邊就生勾勾。收10點,9點半唔夠就攞張單埋嚟迫你出去埋單,唔即刻出去埋就企喺個客後邊啤實個客,趕客走,係咁急一早截單唔好比人入嘛埋單三百幾,出邊好多選擇,食花園、或者茶記小台一定好過佢,仲好意思收加一

2023-12-15
2023-12-15 130 浏览
呢間餐廳我去過幾次五隻手指都數得晒,入到去態度極度惡劣,個個都俾面色人睇,冇禮貌、挑釁攞啲嘢好大力咁拍落個枱,發脾氣,說三道四批評顧客,不盡不實!自己幫自己人(當中好幾個侍應有批評顧客)嫌我BB整到佢成張枱污糟,但係本人已經即時清理好,叫好啲嘢食放晒成枱等人就俾佢說三道四講是講非!下次都唔會再光臨!一直冇改善。。。甚至冇人帶位個個自己做自己嘢完全唔理顧客
今日非常之開心,去咗屯門附近嘅一間金鳳餐廳鋸扒,食咗一次一試難忘,原來有咁高質素的人世餐廳在屯門,所以一定要推介俾朋友食啊,我哋平日去,都見到好多客人要排隊等位,就知道呢一間餐廳係老字號,好受歡迎,有質素保證,不過都好快入到去坐,入邊裝修好企理,乾淨衛生,服務態度良好,很有工作效率,而且餐牌嘅選擇數量好多,主打鐵板餐,仲有唔同牛肉嘅配搭,一定要推介嘅係大蝦牛肉或者帶子牛肉,睇相都已經好好食,全部都好有鑊氣,牛柳可以揀幾多成餸,我哋叫咗七成餸,裏面嘅肉質呢都好鮮嫩多汁,汁方面有兩個選擇,下週三同埋蒜蓉三,我哋兩個執得有事,都好惹味,而且仲有配搭薯菜,都好飽肚,而且佢有餐湯餐包配送,仲有餐飲餐湯可以選擇忌廉湯同埋羅宋湯,我哋選擇咗忌廉湯超大碗,都有口感,而且個餐包都係外脆外院已經好好食,牛扒嘅size份量好夠,大大塊,仲要好多塊,所以我覺得呢一間餐廳真係好經濟實惠❤️❤️👍👍👍
2023-12-04 160 浏览
細個話去鋸扒,唔係講乜靚扒房食,而係去平民到爆既金鳳,估唔到開左間係附近,見咁耐無食,決定去重拾兒時回憶,會一會佢!個鋪頭門面裝修得幾靚,靚到完全唔似細個嗰間金鳳咁,仲要等幾張枱先入得去。坐低叫左個鐵板牛肉拼雞腿肉,同一個椰汁焗雞肉飯,跟手就來左個熱辣辣既餐包,仲有一紅一白兩個湯。個湯就唔多講,普通到爆,個餐包同牛油夠哂熱,唔係一舊舊咁,值得一讚。個鐵板來到一淋個黑椒汁就炸炸聲好大煙,食呢d鐵板餐就係要呢啲!d肉份量好足夠,唔使加飯都食唔哂!個焗雞肉飯椰香味好夠,不過就太甜,食到好攰。最後要講d服務真係有啲差,上菜個陣時完全唔理人,差啲車到人,真係要改善下。

個焗雞肉飯椰香味好夠,不過就太甜,食到好攰。

2023-12-01 213 浏览
我同屋企人一家三口今晚6:45去攞飛,去攞飛嘅時候都係話要等多10張枱,咁我哋就諗住等啦。去到7:05嘅時候3-4/5+人兩條隊都叫做郁咗少少,入咗幾個客。點知去到7:15嘅時候突然不斷入1-2人嘅客。我哋等到7:30嘅時候,有啲即場嚟攞1-2人飛嘅客唔使等已經可以直接入去。我哋7:45搵店員理論嘅時候見到入面仲有幾張吉嘅大檯😧😧😧😧 7:45嘅時候 我哋同出面喺到等嘅3-4/5+客都即刻走哂,嬲到震 😡 (3-4上次入座已經喺7:10;5+喺6:30左右lol

2023-12-01 160 浏览
我最近到金鳳大餐廳位於屯門的分店用餐,經驗愉快。餐廳幾受歡迎,我平日的夜晚去食,多有幾檯等緊位,不過好快就排到入座。我地嗌咗兩樣餐點。餐廳主打鐵板餐,好多選擇,唔同牛肉,配大蝦/帶子,唔洗驚得1,2款唔啱食,好多款選擇睇menu都睇多好耐😂。首先是帶子牛柳餐(七成熟)配黑椒汁。這道菜的帶子非常大顆,而且鮮甜嫩滑。牛柳剛好七成熟,肉質嫩滑多汁,幾淋 搭配香濃的黑椒汁更顯豐富。我喜歡這道菜的口感和味道,真的很滿足。羅宋湯多料又夠味,唔經唔覺飲晒成碗。另一道菜是鴛鴦扒餐,包括豬扒和雞扒,配蒜蓉汁。這道菜將豬肉和雞肉的風味完美結合在一起。豬扒和雞扒都煎得香脆,豬扒的肉汁豐富,雞扒嫩滑多汁。蒜蓉汁的香氣和濃郁的味道增添了菜餚的層次感。這道餐點搭配熱檸檬水和羅宋湯,讓整餐更加豐富。金鳳大餐廳的環境舒適,座位寬敞舒適,坐得很舒服。此外,這家餐廳的服務態度也很好,員工上菜速度好快,即叫即應,令用餐體驗更加好。
我最近到金鳳大餐廳位於屯門的分店用餐,經驗愉快。

2023-11-17 222 浏览
金鳳細細個在佐敦,由細食到大,都知道是傳統扒房,今日本想到屯門分店用餐,門口服務員態度勁差,都唔緊要,繼續門口等直至入坐,進入餐後,坐位要搭枱又唔事先講聲,另一服務女服務員態度惡劣並大叫「行呢邊」相當冇禮貌,進入坐位時,坐位後面又堆滿紙箱,環境非常欠佳,其實以呢個價錢嘅消費,屯門市中心真係好多選擇,為何要受氣,又要屈就的環境氣氛進餐呢?我永遠都唔會再去屯門呢間金鳳,最後去了另一間餐飯,是最好選擇!
貴族牛扒牛扒係 US Chuck(美國牛肩)🥩五成熟,肉色粉嫩、肉質軟淋、size 好夠份量、大大塊、好厚切鐵板上,職員淋上蒜蓉汁時,發出吱吱聲 好療癒,睇住冒煙同聞到香噴噴,食指大動薯條🍟索晒蒜蓉汁,好味!翠玉瓜🥒好新鮮脆口另加蒜蓉,好啱蒜蓉控,十分滋味隨扒餐附送 餐湯、餐包🍞、餐飲餐湯 可擇忌廉湯和羅宋湯,我哋選了忌廉湯,好大碗,口感 creamy 醬汁可揀蒜蓉同埋黑椒汁,我哋選了蒜蓉汁而餐包🍞入口暖暖地,又軟熟職員好細心解釋 牛柳同貴族牛扒嘅特質,仲建議五成熟最好💯又好貼心提醒我哋收好手機,拎起紙巾遮住自己,以免整烏糟。咖喱香燒羊扒飯🐑羊扒肉質軟淋、有羊味配菜紅蘿白鮮甜,脆肉瓜 juicy職員溫馨提示+$25可以有 餐湯、餐包、餐飲,但怕食唔晒 浪費食物,所以只叫了 一杯茶走整體嚟講:物有所值大人冇失望,小朋友覺得新奇同食得開心比下一代感受下 港式鋸扒食物質素 冇因疫情而下降職員 又友善 又殷勤
貴族牛扒
牛扒係 US Chuck(美國牛肩)

薯條🍟索晒蒜蓉汁,好味!翠玉瓜🥒好新鮮脆口

另加蒜蓉,好啱蒜蓉控,十分滋味

隨扒餐附送 餐湯、餐包🍞、餐飲

醬汁可揀蒜蓉同埋黑椒汁,我哋選了蒜蓉汁
而餐包🍞入口暖暖地,又軟熟

職員好細心解釋 牛柳同貴族牛扒嘅特質,仲建議五成熟最好💯

又好貼心提醒我哋收好手機,拎起紙巾遮住自己,以免整烏糟。
咖喱香燒羊扒飯🐑
羊扒肉質軟淋、有羊味
配菜紅蘿白鮮甜,脆肉瓜 juicy

整體嚟講:
物有所值
大人冇失望,小朋友覺得新奇同食得開心
比下一代感受下 港式鋸扒
食物質素 冇因疫情而下降
職員 又友善 又殷勤
2023-10-22 234 浏览
金鳳餐廳是香港其中一家極具聲譽的餐廳,排隊的人相當多,果然這家多年老店仍然受到廣大顧客的歡迎。金鳳餐廳的港式扒必定會搭配湯和餐包,而他們的餐包特別美味,大小適中且鬆軟,給人一種極佳的口感。由於我今天主要想品嚐扒類菜式,因此我點了他們的鐵板牛小排餐。這道菜由兩塊牛小排組成,份量之大實在讓人驚嘆,因此我要求將牛排煮至五分熟,這樣不僅能保留牛肉的香味和肉汁,還能帶來適度的咀嚼感。另外,我還點了金鳳餐廳的蘇格蘭牛扒,同樣要求煮至五分熟,使其內部呈現粉紅色,肉質鮮嫩且有咬勁。這份牛扒的份量非常豐盛,還搭配了薯條和蔬菜,整體而言相當令人滿足。金鳳餐廳的美食不僅味道出眾,而且份量十分慷慨,讓人感到物超所值。這次的用餐經驗讓我更加期待下次再來品嚐

2023-10-18 173 浏览
今日落緊雨,啱啱無位,所以要攞飛,諗住喺到等一陣,點知個侍應要我係出面淋住雨等...... 一陣間到我嗰時,又話未齊人所以被驅逐出門口繼續淋雨,於是去第二間餐廳食,我同自己講永遠不會幫襯呢間嘢
細佬新工出咗糧,當晚請全家去屯門市廣場 <金鳳大餐廳> 食鐵板餐!我們一家4口,等了20分鐘!幸好被安排到4人卡位!Menu餐包入口溫熱鬆軟而微甜!餐湯:羅宋湯及忌廉湯忌廉湯質感濃稠!細佬推介+$2加蒜的確更正啊! 蒜蓉放在鐵板上加熱,會更甜香!而且,$2 都好值得加呢!爸爸選擇:焗豬扒飯 $78正所謂一分錢一分貨,焗豬扒飯的豬扒相對薄身,好似我手指尾的厚度!肉質有點硬實, 勝在有芝士拉絲及香濃芝味,不同風味!媽咪選擇:美式什扒鐵板餐 $130包括:豬扒、雞扒、牛扒、雞翼、香腸,包羅萬有!絕對滿足為食的她,也是抵食之選!我的選擇:荷蘭豬扒鐵板餐 $122有兩大塊肉質柔軟的豬扒,厚切! 還加上鹹香的煙肉提味!配蒜蓉汁,香濃惹味!細佬選擇:招牌牛柳鐵板餐 $138落單前,問清楚店員招牌牛柳跟另一款有什麼分別?招牌牛柳入口比較軟腍,適合他要求的口感!只有一大塊牛柳!餐飲熱奶茶口味一般!勝在夠熱及香滑!
我們一家4口,等了20分鐘!
幸好被安排到4人卡位!
Menu
餐包
入口溫熱鬆軟而微甜!
餐包
餐湯:
羅宋湯及忌廉湯
羅宋湯及忌廉湯
忌廉湯質感濃稠!
細佬推介+$2加蒜的確更正啊!
 蒜蓉放在鐵板上加熱,會更甜香!而且,$2 都好值得加呢!
爸爸選擇:焗豬扒飯 $78
正所謂一分錢一分貨,焗豬扒飯的豬扒相對薄身,
好似我手指尾的厚度!肉質有點硬實,
 勝在有芝士拉絲及香濃芝味,不同風味!
焗豬扒飯
媽咪選擇:美式什扒鐵板餐 $130
包括:豬扒、雞扒、牛扒、雞翼、香腸,包羅萬有!
絕對滿足為食的她,也是抵食之選!
我的選擇:荷蘭豬扒鐵板餐 $122
有兩大塊肉質柔軟的豬扒,厚切!
 還加上鹹香的煙肉提味!

配蒜蓉汁,香濃惹味!
荷蘭豬扒鐵板餐
細佬選擇:招牌牛柳鐵板餐 $138
落單前,問清楚店員招牌牛柳跟另一款有什麼分別?
招牌牛柳入口比較軟腍,適合他要求的口感!
只有一大塊牛柳!
招牌牛柳鐵板餐
餐飲
餐飲
熱奶茶
口味一般!勝在夠熱及香滑!
熱奶茶
2023-04-07
$128.7 (晚餐)
荷蘭豬扒鐵板餐
招牌牛柳鐵板餐