2017-08-25 1065 浏览
午市。點心小食叉燒包:豉椒排骨: 正常味道黑椒牛柳: 醬汗惹味鮮竹牛肉球: 牛味重,比較煙韌,並非一些店家軟綿綿,就看你喜歡哪種了星州炒米: 微辣,配菜多楊州炒飯: 新鮮即炒上湯菇菜苖: 清新淡口珍珠雞: 跟平時普通酒樓差不多爽脆牛肚店里長期優惠,每人超抵價半隻乳鴿超抵價 唔記得什麼翠瓜蝦餃乳鴿是必點,因為味道不錯那個餃像粉果蝦餃混合體,沒興趣這家店比較油膩,腸胃不好的,點菜時要注意,小食為主或粉面飯也可以選擇。
午市。點心小食

叉燒包:
豉椒排骨: 正常味道
黑椒牛柳: 醬汗惹味
星州炒米: 微辣,配菜多
楊州炒飯: 新鮮即炒
上湯菇菜苖: 清新淡口
珍珠雞: 跟平時普通酒樓差不多
爽脆牛肚

店里長期優惠,每人超抵價半隻乳鴿
超抵價 唔記得什麼翠瓜蝦餃

乳鴿是必點,因為味道不錯
那個餃像粉果蝦餃混合體,沒興趣

2017-07-31 1193 浏览
剛剛在塘尾道工廠區收工正當不知食什麼的時候遇上派傳單的姐姐。見一蚊半只只片皮鴨就決定去試下。應該是裝修過所以環境很好,重點是冷氣很足。6點幾到達已經有四、五枱了,服務也算過關會主動問要不要加水。唯一不足就是WiFi,希望可以把帳號與密碼張貼在多眼處方便客人,要不然枱枱都問帳號與密碼服務就會變相増加侍應們的工作量從而令服務質量有所下降。片皮鴨:皮夠脆(應該是即烤)不算油,烤醬太甜,青瓜風干了口感奇差腐乳通菜:油多,菜老,偏咸,希望可以落多小許薑絲薑蔥炆鴨(二食):煲夠熱,味道足,上枱時就已經嗅到香味。
。應該是裝修過所以環境很好,重點是冷氣很足
腐乳通菜:油多,菜老,偏咸,希望可以落多小許薑絲
薑蔥炆鴨(二食)
:煲夠熱
,味道足,上枱時就已經嗅到香味。
片皮鴨
面皮
腐乳通菜
薑蔥炆鴨
2017-07-31
薑蔥炆鴨
2017-07-08 765 浏览
同老爺奶奶飲飯,佢地話要去金麗星食晚飯,話有特價小菜,所以去試下。龍蝦伊麵叫了三隻龍蝦,都明白出街食龍蝦,仲要係特價貨$48隻,一大鑊煮出尼,實會唔見咁d,但無諗過會咁過份,蝦虾身唔足,大部份都係頭,無肉食既,終於搵到舊有肉既,點知係霉既,不知所謂白菜仔浸蜆白菜仔夠甜,無沙,但蜆肉多沙,有些未開口,成泡水鹵水豬腳仔鹵水味不錯,不會太鹹,但好多毛。豆豉鯪魚炒油麥菜全晚最正常的一味,油麥菜炒得夠脆,不過幾油膩。同場加映食龍蝦時,侍應剛上菜,同佢講全部都係頭,無身,侍應攞對筷子“聊兩聊”,夾住僅有的兩舊尾話係肉,之後佢就話“你下次咪唔好叫囉”,垃圾不如,咁既服務態度,我以後係唔會再幫襯佢。再補多張相,繼食左四舊頭後,碟龍蝦仲有好多個頭。

龍蝦伊麵

白菜仔浸蜆
白菜仔夠甜,無沙,但蜆肉多沙,有些未開口,成泡水

鹵水豬腳仔
鹵水味不錯,不會太鹹,但好多毛。

豆豉鯪魚炒油麥菜
全晚最正常的一味,油麥菜炒得夠脆,不過幾油膩。

同場加映
,垃圾不如,咁既服務態度,我以後係唔會再幫襯佢。

再補多張相,繼食左四舊頭後,碟龍蝦仲有好多個頭。

2017-07-08
2016-12-19 1062 浏览
今日黎食,食物質素差,等左半個鐘都未上菜,催左三次,催一次上一個菜,一餐晚飯食左三個半鐘,食物方面,白灼蝦還可以,幾新鮮,但蒸魚很老,肉很梅,加上服務態度更是差,不會再幫襯!😡😡
2016-09-08 1166 浏览
唔係第一次黎,不過真係麻麻,但落大雨,公司又多人,先揀呢度。燒賣有蝦,即叫即蒸,但無冬菇既香味,味道唔夠,純粹食緊一舊肉既感覺。蝦餃皮好淋,完全唔煙韌,質感好似腸粉甘!有啲仲爆開左!馬拉糕夠鬆軟,份量都幾多既,係佢滿意啲!希望佢食物有改進啦,咪好難繼續幫趁!

燒賣
蝦餃皮好淋,完全唔煙韌,質感好似腸粉甘!有啲仲爆開左!
蝦餃
馬拉糕夠鬆軟,份量都幾多既,係佢滿意啲!
馬拉糕
希望佢食物有改進啦,咪好難繼續幫趁!
2016-09-05 833 浏览
幫襯左呢度三年,黎主要係因為夠大,一定有位,又近,但愈食愈覺得食物差,服務差!個特價點心---水晶餃可以三年都無改,食極都係佢!!!!賣相爆晒,內裡好濕,唔好食!牛仔骨個汁係幾好既,但牛用好多鬆肉粉葉,係淋呀,但肉質好假,無肉絲既感覺!有個經理黑口黑面甘,語氣無禮貌!姐姐放菜上枱好大力,豉油淺晒出黎!

賣相
爆晒,內裡好濕,唔好食!
水晶餃
牛仔骨
有個經理黑口黑面甘,語氣無禮貌!
姐姐放菜上枱好大力,豉油淺晒出黎!

2016-07-30 901 浏览
朋友揀左係到飲午茶。選擇算幾多。仲有一張點心紙。 其實呢個薄"餐"都幾香脆,可惜太油!成個碟都係油鯇魚生滾粥係佢最好食既野,魚肉算新鮮,唔會有味。不過都係feel到好多粉。同埋d蔥真係太大粒。呢個鵪鶉蛋燒賣係我哋呢個食評嘅原因,嗰粒鵪鶉蛋有一陣酸餿味好明顯壞壞地,個蛋白都係好硬個種
朋友揀左係到飲午茶。
選擇算幾多。仲有一張點心紙。
其實呢個薄"餐"都幾香脆,可惜太油!成個碟都係油

2016-06-03 829 浏览
唔小心早左返工,見有半個鐘就去飲茶先!孖寶+茶位埋單只係$25,仲抵過食早餐!叫左個菜乾粥!d粥好綿!個排骨好香好淋!如果d菜乾再多少少同大塊d, 個人覺得應該會更正!不過都幾入味!一直都覺得炸雲吞最正係個醬!呢個個醬酸同甜度都岩岩好!個雲吞熱辣辣脆卜卜咁超正!蝦肉唔算大,但想唔細
唔小心早左返工,見有半個鐘就去飲茶先!
孖寶+茶位埋單只係$25,仲抵過食早餐!
$25 (早餐)
2016-03-11 824 浏览
去試左個蒸氣火鍋,正常選擇種類但價錢唔平。簡左個海鮮併盤得幾隻蜆,幾隻螺,幾隻蝦,1隻蝦都大過佢既蟹。2隻蟶子,無特別。2隻扇貝,無特別。個併盤啲蜆無特別,螺無特別,蝦全部都係梅既。最慘係啲侍應會無啦啦走埋黎開你個蓋,又合返個蓋,又無啦啦熄下你個爐又㩒下你個制,一有少少唔識就叫主任。呢間嘢真係無下次!
去試左個蒸氣火鍋,正常選擇種類但價錢唔平。
2隻蟶子,無特別。
2隻扇貝,無特別。
個併盤啲蜆無特別,螺無特別,蝦全部都係梅既。
呢間嘢真係無下次!

梅了的蝦
2016-03-11
2014-10-28 1461 浏览
一眾姨表在大南街的青松觀拜祭過後,也就是 family lunch 的好時光。原本最近,在界限街的酒樓結業了,弄得大家需要轉換地點,於是,長輩們選出了位於塘尾道的這一家《金麗星酒家》。《金麗星酒家》的前身,是《天香酒樓》,當年有平到笑的乳鴿,夠晒特別,以羊肉製作的叉燒,但其他東西就一般般,只是夠平而已。如今的《金麗星酒家》,平食然是平,但已經不再是《天香酒樓》那驚喜的平了。一家人,開了兩圍,飲茶食點心,當然,也會把祭品切件分食。然而,中午十二點是食飯時間,於是有親戚一來就叫了一個飯,是咸魚肉餅飯。肉餅比較結實,該是生粉落多了,沒有太多的肉味,幸好,食用的整個過程中有豉油搭救。另一個飯,是燻蹄飯,飯很多,非常多,對比一下,面層的燻蹄就少得有點可憐,若是飯量少一點,比例好一點,是沒有這一個感覺的,這樣一比出來,縱使燻蹄的味道不錯,但唔好搞到好伕淨食一于碟白飯咁,好不?來點心前,灼了一碟菜,不過酒樓的灼菜,通常都係過一過滾水就當熟,入口時,菜明顯地未夠腍,老人家吃得辛苦。蒸點來之前,通常都是快手炸點先出,錦滷雲吞可算是炸得香而脆,入口中間更有夠煙韌,味道也可愛的肉粒,是一個大家都感到歡喜的點

蒸點來之前,通常都是快手炸點先出,錦滷雲吞可算是炸得香而脆,入口中間更有夠煙韌,味道也可愛的肉粒,是一個大家都感到歡喜的點心。
另一個炸點,是春卷,這春卷,厚是非常之厚,但我更喜歡皮薄而極脆的春卷,厚身,外皮脆、內皮煙韌兼餡厚的春卷,不是我杯茶。
再來一個炸點,是前物《天香酒樓》的名物,炸乳鴿。味道很好,又很香,單是以味道計,這是不錯的,但,鴿子,看起來比較瘦。
一看到點心紙上有傳統點心,我就立即心動了,鵪鶉蛋燒賣,是傳統蝦餃燒賣之外,我最愛吃的酒樓點心,肉底有味,汁多入口香,蛋蛋皮脆,蛋兼香,鵪鶉蛋燒賣永遠都是這樣的吸引。
再來是牛肉球,肉球加上了 Worcester Sauce,入口絡實而軟身,感覺綿綿的,做得算是不錯。
鳳爪,味道出奇地濃香, 濃濃郁郁的豉味,很香也很惹味。
酒樓有一個特價點心,是一個菜餃,亦因為平,我那一個有趣的表嫂叫到一檯都是,一人至少有一隻,可是,味道太淡口了...
傳統的點心,始終是最難出錯的,馬拉糕夠腍夠甜,氣味也夠香,味道,當然是好味啦。
街坊酒樓,食物水準有好有壞,不過夠平,夠簡單,始終都是附近低收入人士的天堂....可是同其他酒樓比,就有排都追唔上人地啦.....
2014-05-09 888 浏览
這間野價錢是很好的, 但是如果你在味道方面有要求的話就不太好了. 湯底選擇很多, 都過得去.火鍋種類很多, 而且很多任飲. 牛肉球不錯有肉味. 豬肉球一般. 雲吞一般. 牛伯葉一般. 鵝腸一般.但似乎沒有海鮮類, 而且大部分都是蔬菜, 有點不平衡. 而且蔬菜很劣等, 很多都是不新鮮很黃的, 難食.
2014-04-29
(非会员)
2011-09-27 729 浏览
此間酒樓電梯是旁邊大廈是的電梯,要坐輪椅人士可以使用。此酒樓,我認為最好味是牛肉球,沒有筋的。還有特式食品是果凍和花卷包。愛吃甜的人士可以一試… 不過清潔方面,有時我見椅子下仍有骨頭,需要勤力一點打掃。

不過清潔方面,有時我見椅子下仍有骨頭,需要勤力一點打掃。
今日因为有朋友生日,相约几个朋友打边炉。由于地点邻近大家的公司,而且听说价钱合理,所以就选择了“金丽星酒家”。本来已经对这家酒家不抱期望的,毕竟不是大型的连锁的火锅专门店,而且进去之后发觉人气也不怎么样。不过看到不用排队等位就坐下了。火锅汤底选择小,就点了个免费的,反正打耐左,都分不出是什么汤底的。再看看菜单,我突然发现,占了几乎一半都是蔬菜,丸也占了一半,就系个d牛丸,猪肉丸之类的。找来找去基本上新鲜的配料是没有的,尤其是没有虾,其他自助火锅的地方,基本上都会有虾任食的,搞到我这个嗜虾之人大失所望。最令我们失望的是那些配料。我们叫了腐竹,鹅肠,牛百叶,云吞等等。因为是晚上8点钟,各人都有点肚饿了,本来想好好享受下这餐火锅,点知让我们失望的事情接踵而至。腐竹放到火锅里面一阵就散晒,零碎的腐竹在成个汤底里面翻滚,就好像一窝很稀的碗仔翅。鹅肠放在窝里煮左一阵,罗出黎一睇,成条鹅肠都系灰灰黑黑的,很不新鲜的感觉,外表像一条腊肠一样,而且一点都唔滑,令我一点想食左距的欲望都无。牛百叶,云吞之类的都无乜特别,反正就是比普通还要普通。因为食过一d前菜发觉唔系几掂之后,朋友叫左d丸仔之类的我都无乜点
最令我们失望的是那些配料。
我们叫了腐竹,鹅肠,牛百叶,云吞等等。因为是晚上8点钟,各人都有点肚饿了,本来想好好享受下这餐火锅,点知让我们失望的事情接踵而至。腐竹放到火锅里面一阵就散晒,零碎的腐竹在成个汤底里面翻滚,就好像一窝很稀的碗仔翅。鹅肠放在窝里煮左一阵,罗出黎一睇,成条鹅肠都系灰灰黑黑的,很不新鲜的感觉,外表像一条腊肠一样,而且一点都唔滑,令我一点想食左距的欲望都无。牛百叶,云吞之类的都无乜特别,反正就是比普通还要普通。因为食过一d前菜发觉唔系几掂之后,朋友叫左d丸仔之类的我都无乜点食,心林d肉类唔掂,唯有食菜喇。于是我就猛甘点菜。西生菜,唐生菜,金针菇萝卜冬瓜样样都点。对食物的质素已经大失所望了,但系总不可以饿住个肚挂,就算食菜都应该可以填肚吧。我这个想法系无错,但系我点都预计唔到,连蔬菜都可以让我比“差”的。d金针菇煮左一阵之后变晒“黄禁禁”,d生菜里面还夹杂着很多“下兰野”,有d一睇落去就知道没洗干净,还有有d生菜因缺水仲差d干晒。面对住dd食物,我真系无语了。
成个场无乜几多人,服务员应该唔系好忙,但系d人好似见唔到我地甘,好多时候都要亲自递张单比距地帮我地执配料。而且服务态度又差,我们没有点的菜经常都会出现在桌上,同距地反应又系度依依哦哦。
对于一间甘ge质素的酒家,我最担心的是我们食落去的食物是否够卫生.......
基本上食过一次,我已经不想再帮衬了。
如果香港静系得翻距一间火锅,而大家又真系非要食火锅的话.....甘.....我还是奉劝你自己翻屋企食吧。
2010-11-01
庆祝纪念
生日
2010-09-06 503 浏览
純粹揾個地方食dinner,傾下偈。始終都係酒樓,坐位都算舒適。有d時候佢會播放推銷食品聲帶,好大聲、好嘈。打邊爐醬料自己溝呢點就幾好。食物份量俾得好足,包你食到飽飽,不過食物質素同味道好一般。有啤酒、汽水任飲。價錢方面,8:45PM前入坐每位HKD88,8:45PM後入坐每位HKD68,任食兩小時,不用茶介及加一。都算好抵食!
純粹揾個地方食dinner,傾下偈。

始終都係酒樓,坐位都算舒適。

有d時候佢會播放推銷食品聲帶,好大聲、好嘈

打邊爐醬料自己溝呢點就幾好。

食物份量俾得好足,包你食到飽飽,不過食物質素同味道好一般。

有啤酒、汽水任飲。

免費日式和風湯底
有小部份食物需要加錢,但都算是便宜