2021-09-19 1824 浏览
雖然我只係半個潮洲人,但係都好喜歡食潮洲菜,因為食完成個人肥晒😂。今晚來到呢間潮洲菜,炸物拼盤好味!大家話發菜卷好香,但係我就覺得炸豆腐最好食😋因為外面脆脆地,裡面軟綿綿滷水鵝片就係必試㗎啦,份量充足,肥瘦適中,不錯吃!裡面嘅滷水豆腐都好好味滷水味適中。魚方面我哋叫咗半煎煮馬友,好滑嘟嘟!仲有叫咗外面好少有嘅芋頭窩飯,配料可以炒得香啲,整體都可以。最特別係侍應哥哥介紹嘅潮洲pizza—糖醋麵!好味!加醋同埋白砂糖食味道剛剛好!我一個人食咗大半碟!最後上埋甜品水晶飽,甜度適中個皮唔硬,quite nice!環境舒適,服務一流,多啦a夢誠意推介😂🤣🤣😂😂🤣🤣😂😂🤣🤣😂😂🤣🤣😂😂😅

2021-09-14 1379 浏览
一邊食點心一邊飲咖啡,絕對係依度嘅特色。今次係星期日中午就黎呢度試下,雖然時間尚早,但人客經已坐滿 😜 坐喺平台位置,陽光普照下十分舒適。點心種類不算多,不過望上去各具特色 🤩首先上菜係黑毛豬蘿蔔絲酥餅,外型脹卜卜,蘿蔔絲同黑毛豬味道十分合拍,咬落去酥皮顯然層次分明,味道一絕值得推介!擔擔灌湯小籠包,呢個小籠包亦值得推介,不單止皮夠薄,湯汁亦很美味,微微少辣,吃得出擔擔面的精髓。😋😋蠔皇叉燒包,相對地一般,不重不失。陳皮牛肉腸粉,淡淡陳皮味吃落去有一種餘韻,可惜皮有一點過厚。最後仲叫咗個沙嗲黑毛豬多士,係中西合璧嘅點心?😂😂 跟餐配咖啡一杯,個多士除了芝士沙嗲味之外,仲加咗藜麥,食落更有口感。整體來說點心非常不錯,食點心最緊要溫度夠熱,仲有依度啲員工態度非常有善,效率極快。😃
點心種類不算多,不過望上去各具特色 🤩
蠔皇叉燒包,相對地一般,不重不失。
擔擔灌湯小籠包
午餐
擔擔灌湯小籠包
沙嗲黑毛豬多士
2021-08-20 1048 浏览
  「月是故鄉明」——鈺膳的採購團隊在潮州,遍地搜羅最優質的食材、可口爽脆手打鮮丸、美味嫩滑滷水鵝肝、鹹甜佳備家鄉粿點.....各式各樣珍饈百味新鮮直送到香港。配合廚師爐火純青的廚藝,彼此互相輝映,猶如天作之合。如此一道滿載家鄉風味的菜餚就在眼前,色香味俱全,讓人垂涎欲滴,一試難忘。
2021-05-29
2021-08-18 1187 浏览
又要在銅鑼灣開餐,真是有點苦惱🙄!隨機選擇接受訂座也有二百多間,竟然在頭十數間發現了一家潮州菜餐廳;再看餐牌有我愛吃的韭菜棵和久違了的紅桃棵。外婆還年輕時,過節總是可吃過不停。現在,只可在九龍城購買,但質量就真是差太遠了。皮薄,煎得又夠香脆,由原本的桃紅色變成金黃色。口感不算太油膩,餡料就中規中柜;除了主打的糯米外,有少量花生、冬菇和豬肉。如果餡料能加入更惹味的材料,如:蝦米取代豬肉,加入九層塔(金不換);便可成為五星美食🏅。不同潮州地方,其家鄉配料也略有不同。韭菜棵($58/4個)其實也算不錯,水晶皮也算薄,韭菜味也濃郁;但可能油炸關係,口感太油膩了。這客綠豆蓉棵外皮煙韌,口感不太甜;略嫌綠豆蓉份量少了一點,口感又油膩了一點;如果換了是蒸可能會比較好。蠔仔有鮮甜味,差不多每一口也啖啖蠔;口感不算太油膩。蛋的比例又多過粉,這才是真正的蠔仔烙。傳統是用鴨蛋,可惜沒有金舌頭,未能告之大家它是用雞蛋還是鴨蛋😅。這客鮑汁雞腳真是將雞腳放入湯汁內炆,所以很入味。如果鹹味可減少少,就更加美滿。

家鄉紅桃棵

家鄉紅桃棵
潮州蠔仔烙
鮑汁雞腳
2021-08-07 1135 浏览
好耐冇食過正宗嘅潮州菜,今次冇選擇錯👍。首先食個潮州紅燒翅先😍,潮州嘢係比較胡口😋,翅都好夠份量,差唔多有二両😍,正👍。再嚟係傳統嘅潮州紅桃粿😍,呢樣係過年實有得食嘅😋。外面係粉皮,包住由蝦米、冬菇同糯米飯,再煎到外表金黃色,咬落去皮脆內嫩😋👍。到滷水鵝片,滷水味香而唔咸👍,鵝皮帶住少少🤏啫喱,片片厚薄均勻💪,真係應該要叫碗 ( 妹 ) 來食🤣。黑毛豬蘿蔔絲酥餅,豬肉香而不膩,蘿蔔絲甜,酥皮又鬆脆,口感一流😋👍。最後食埋清心丸綠豆爽,又係胡口嘅糖水😄,唔算太甜,我都可以接受👌。清心丸夠Q彈,綠豆爆開晒,飲落肚好舒服,如果有凍食就仲好添😁。今日都算多人,服務態度好👍,仲有好多潮州菜食,可以再去過😋👍。
好耐冇食過正宗嘅潮州菜,今次冇選擇錯👍。

清心丸綠豆爽
室外靚景
2021-08-07
清心丸綠豆爽
外出口罩不離面、每日重覆使用搓手液、限聚令下絕少與家人齊齊整整外出用餐 ......... 當一切一切習以為常,疫情變得沒對生活扣成太大不便,但其實影響依然無處不在!就以每週與老媽飲茶見面的日常而言,疫情前我們經常惠顧的老地方 (酒家),在斷斷續續的經營下,最終不敵疫情而正式結業!回想我和老媽經歷一段東家去、西家去,非常迷失的日子,幸好碰上「鈺膳」方可安頓下來!「鈺膳」有兩家店,一是灣仔的老店,而我們常去的是位於銅鑼灣的新店!銅鑼灣的「鈺膳」在 25樓之高,設有一個可眺望鬧市、環境舒適的露台。而另一個賣點是內設名為 Bluemount Cafe 的咖啡角落,駐場咖啡師可為客人提供咖啡和西班牙黑毛豬火腿美食,實行提升潮州菜的潮味兒,我喜歡這個 Idea!試想想秋涼之際在露台嘆杯咖啡,嗒下火腿,再來一碗潮州魚蛋粉,潮潮共享,多滿足、多寫意,不是正正針對香港的需要麼?!「鈺膳」除主理潮州菜外,午市同時提供潮式和粵式點心,兩者也甚有水準,這兒親切的侍應與及寧靜的用餐環境,更是加分之處!首先介紹一些潮州點心,據知部分是從潮州訂製,所以嘴巴盡是正宗的潮味。上圖從左至右分別是潮汕鼠殻粿 HK$58、

首先介紹一些潮州點心,據知部分是從潮州訂製,所以嘴巴盡是正宗的潮味。上圖從左至右分別是潮汕鼠殻粿 HK$58地道韮菜粿 HK$58千絲芋頭糕 HK$58

潮州人喜愛粿品,時年八節、喜慶、祈福和祭祀等,均會製作不同款色、不同味道的粿品作祭祖及食用!潮汕鼠殻粿 HK$58 是以綠豆蓉作餡,記得也有在「鈺膳」吃過潮州荀粿和家鄉紅桃粿,而個人則喜愛以下的口味!

兩面煎得金黃酥香的千絲芋頭糕 HK$58,一咬絲絲交織的芋頭煙靭可口、愈咬芋香愈濃,與廣東的綿綿糕感截然不同!

蝦米薯仔粿 HK$58 是外層焦香、內裡軟綿,誘人之處是鹹鹹香香的風味,就連我的純正潮州仔朋友,也讚它跟他媽媽做的味道一模一樣!

介紹過兩款酥香的粿品,以下兩款糯感為主!地道韮菜粿 HK$58,皮層極其軟糯,口感十分有趣,而內餡則是飽滿的韮菜,嫩滑綿密,皮與餡互相呼應!

而這款蕃薯炸油粿 HK$58 可當甜食,皮層柔軟兼帶軟糯,採用花生、芝麻和糖為粿餡,恰似廣東人的炸油角餡。曾在另一家潮州酒家吃過炸油粿,相比之下「鈺膳」的粿皮完全不油,值得一讚,但餡料不夠豐富!

之前「鈺膳」特色推介中,有一款迷你水瓜花生批 HK$68,但餐牌更新後,只能以單點或在休閒下午茶的咖啡套餐裡找到!

迷你水瓜花生批由香脆的花生粒、爽甜新鮮蝦粒與爽潤的水瓜融合而成,三者在甘香帶軟的批皮襯托下,鮮香清美,非常好吃!

現在特色推介裡仍備有迷你栗米批、迷你蕃薯批、迷你咖喱薯仔批和迷你紅豆百合批的選擇,不過我只嚐過迷你咖喱薯仔批,味道還是迷你水瓜花生批較可口!

至於粵式點心方面,這款毫不起眼的鮑汁雞腳 HK$48 是我的推介。雞腳帶有濃香的鮑汁、鹹甜恰好,雞腳質感沒過份的軟腍,反之保留雞腳原好的膠質,口感與味道均是我吃過的最好!

這款漂亮的姬松茸錦繡灌湯餃,是我和家人也極之喜歡的點心,但只出現於鈺膳精選點心套餐裡!套餐包括兩款點心、滷水鵝肉拼豆腐、炒時蔬和自選主食一款,每位才HK$168 (兩位起),所以為了姬松茸綿繡灌湯餃,老媽和我有好幾次也甘願將減肥先擱在一旁!

灌湯餃的獨突之處來自超級幽香的姬松茸湯,啖啖令人回味,與坊間的清湯實在無法相題並論!

然而餃皮與餃餡絕對也不失水準。餃皮厚薄適中,可以從咀嚼領略到香氣和質感;我愛餃餡沒有糊糊的黏稠狀,更愛各式餡材構成分明的層次感,餃與湯共享,簡直是美味的絕配!

很少會主動叫點心的腸粉,但「鈺膳」的韮黃鮮蝦腸粉 HK$50 屬例外。

皆因此腸粉做到真正的皮薄餡靚,米漿粉皮晶瑩軟糯兼有米香,餡料則用上爽中帶嫩、香甜美味的鮮蝦,添上丁點甜香豉油吊味,腸粉鮮味與精髓即活現舌頭,怎叫我不愛!

其後也試過同樣剔透的洋蔥叉燒腸粉 HK$50,但始終未能達到蝦腸般大愛的程度!

鮮蝦選料佳,蝦餃自然也不輸蝕,這正是老媽來者不拒的金箔水晶鮮蝦餃 HK$56。同樣最欣賞其啖啖的新鮮靚蝦,要挑剔的空間確實不大,唯獨認為餃皮的筋性可以稍強一點,另外鮮筍可以多放一點吧!

紅菜頭野菌素餃 HK$36 是清爽的選擇。

一咬嘴巴滿滿爽口彈牙、香氣洋溢的野菌,健康美味之泉源!

擔擔小籠包 HK$36 做到皮薄多汁,相信肉餡的惹味程度可再作進一步提升!

黑毛豬煎餃 HK$68

試過八款 100%西班牙黑毛豬點心之中的三款,也許未能作充分的定奪!  除黑毛豬煎餃和芝士黑毛豬春卷 HK$58 外,還有黑毛豬燒賣 HK$88。初部而言,黑毛豬配搭的神髓未算突出,而當中較喜歡的是黑毛煎餃!

巧遇友人生日,皇母壽桃飽 HK$54 手工精緻過人,多謝師傅帶來的驚喜!

小菜沒點心吃得那麼多,不過試過的好幾款也甚不錯,值得介紹一下!

潮陽蝦蟹棗 HK$108 炸得乾爽鬆化而不油,蝦蟹各具鮮香,真材實料的滋味!

滷水拼盤 HK$368

拼盤包含鵝片、腩肉、墨魚片、鵝腸和豆腐,滷汁比預期清雅,用淡麗來形容非常貼切,特別是鹹度,可稱為健怡版的滷汁。而淡中之麗則是其滷香,香氣自然純撲,跟食材的原味道相輔相成,有鵝香亦有滷汁香,因而帶出喜悅與舒暢!

但話得得說回來,午市套餐的滷水鵝相較味濃,而且肉質跟正價的滷水鵝片差遠,當然明白一分錢一分貨的道理,所以要試真工夫,必然選擇正餐牌上的滷物!

這道水瓜魚鰾 HK$198 是我的大愛,將潮州菜之鮮表露無遺, 證明潮州人具重口味之餘,亦有清爽開朗的一面。水瓜、魚鰾、肉碎、粉絲在柔和的上湯中,突顯鮮甜爽口清潤的優點,令人百吃不厭!

此外,黃豆涼瓜排骨 HK$108 也是不錯的選擇,涼瓜甘爽不過腍,排骨肉質彈牙富肉香,實至名歸是夏天的至愛!

某次突然想吃粉絲蝦煲,於是叫來了午餐 D HK$168,內有金不換粉絲蝦煲和咖啡一杯。

選用蝦隻雖不大,可是一吃便知是海蝦,同樣是鮮甜爽嫩帶蝦香的好貨色,還有吸飽醬汁和金不換香氣的惹味粉絲,吃得我大樂!

香氣撲鼻、雞肉嫩滑、調味恰好的川辣雞 HK$128,惹味中又帶點溫婉,總之連純正潮州仔朋友也感滿意!

蔬菜方面,試過了豆醬炒時蔬 HK$68潮州炒椰菜花 HK$68,皆各有特色!豆醬炒時蔬較清淡輕鹹,而潮州炒椰菜花備臘腸和臘肉同炒,效果較惹味!

湯品只嚐過套餐內的粟米魚肚羹胡椒豬肚湯,感覺不過不失,有機會再試正餐牌上的湯品,方能作實!

如果愛味濃,迷你沙嗲牛河 HK$68 會是我的主食推介!

具鑊氣、沙嗲味濃厚,但不會太膩滯,好吃也!

愛清淡,我會推介潮州魚蛋河 HK$68

我是魚蛋粉癡,首先湯底清澈、調味輕怡,令人舒暢,而中厚度的河粉正好用來掛湯。

一咬焦點的魚蛋爽口帶魚鮮,自然清純的好味道,連最怕魚腥的老媽也欣賞!想起魚蛋粉,現在也想來一碗!

最經常吃到的主食來自套餐,生炒牛肉飯玉蘭菜甫蛋白炒河,這兩款也有水準!

反而試過一遍蠔仔粥,粥底較稀寡,不是我杯茶!

甜品是最少吃的一環,通常是套餐奉送的清心丸綠豆爽。特別在於採用紅糖的甜湯底,還有量多而極之爽口的綠豆爽!

除清心丸綠豆爽外,抱歉只嚐過不錯的反沙雙條 HK$148,不是甜魔的我,始終對甜品的渴求較低!

除了功夫茶,文中起首也提過咖啡,在三月至六月期間也偶然嘗試 「鈺膳」的咖啡,包括燕窩咖啡 HK$49、Flat White HK$39 、焙茶拿鐵 HK$43等 !

埃塞俄比亞 — 西達摩 — 古吉手沖咖啡 HK$79

自問絕對不是咖啡專家,但以個人口味而言,「鈺膳」的食物確實要比咖啡強多了!咖啡的定價相對不貴, 但味道尚有大大的進步空間,換句話咖啡愈做愈好的可能性更大,期待在露台品嚐咖啡與西班牙黑毛豬火腿之日!

最後給大家一個大貼士,記得留意 Openrice 的訂座優惠,可享全日免茶芥、消費滿 HK$400 減 HK$50,又或是同行套餐優惠,快去感受一下潮味兒!
题外话/补充资料: 更多及更精彩相片可瀏覽以下的個人網誌,謝謝支持!
2021-07-28
2021-07-13 1493 浏览
創意潮式下午茶,有新意,價錢親民,環境舒適,食物飲品質素高👍四款點心,三款咸一款甜,賣相好吸引😍蝦米薯仔粿:薯仔、紅薯澱粉加蝦米,香,有d似煎薯餅🤩地道韭菜粿:潮汕特色小吃,韭菜餡香,QQ的番薯澱粉皮,不過有少少油😆千絲芋頭糕:粒粒芋頭,煎得脆皮,正😄潮汕鼠穀粿:粿皮由鼠曲草及糯米粉製成,紅豆餡,唔太甜,入口軟香甜潤😋熱朱古力:拉花好靚,朱古力香濃,露可味好香又唔太甜😎花生&咸酸菜:花生香脆,咸酸菜甜甜酸酸,配茶好夾,吹水hea坐恩物🥰

四款點心,三款咸一款甜,賣相好吸引😍
蝦米薯仔粿:薯仔、紅薯澱粉加蝦米,香,有d似煎薯餅🤩
千絲芋頭糕:粒粒芋頭,煎得脆皮,正😄
熱朱古力:拉花好靚,朱古力香濃,露可味好香又唔太甜😎
2021-07-01 1408 浏览
好多年冇食過潮洲嘢。朋友黎過呢到食lunch 覺得好味,所以就搵晚黎咗試。裏面都幾大,啲檯嘅距離好闊,呢個時勢黎食都好安心.滷水鵝片:鵝片Ok, 夠味, 但鵝肉唔算滑. 墊底嘅豆腐好好味, 滑兼入味.蠔烙:好味. 雖然唔算好多蠔, 但勝在煎得剛好, 唔油, 唔會太厚太大舊. 胡椒豬肚湯:唔算好辣. 菜新鮮.韮菜粿:好多韮菜, 韮菜味夠香, 個皮厚薄剛好, 但都油. 水瓜煮魚鏢:水瓜煮得剛好, 唔會太淋, 個湯清清哋好啱襯其他重口味餸. 糖醋麵:超好味. 鐘意佢夠薄但又唔油. 炸得剛好.芋泥:超正. 夠熱, 唔油. 最鐘意個芋泥唔係滑嗰隻, 係仲有啲芋頭小粒響裏面。服務好好. 啲阿姐都好親切. 總結:基本上全部都幾好味. 全部人讚好. 絕對會返黎食個糖醋麵同芋泥.

胡椒豬肚湯:唔算好辣. 菜新鮮.
韮菜粿:好多韮菜, 韮菜味夠香, 個皮厚薄剛好, 但都油.
糖醋麵:超好味. 鐘意佢夠薄但又唔油. 炸得剛好.

服務好好. 啲阿姐都好親切.

芋泥
糖醋麵
芋泥
糖醋麵
大滿足!  一湯+九款小菜+兩款甜品。 推介胡椒豬肚湯、普寧豆醤雞、潮式凍烏頭魚、金不換薄殼和椒鹽魚蛋。店舖佈置清雅,服務員十分親民有禮。 食材新鮮,『潮式凍烏頭魚』清甜;『普寧豆醤雞』嫰滑;『椒鹽魚蛋』爽脆。兩款甜品都恰到好處!此次用Openrice 訂位,可免茶介!
2021-06-18
大滿足! 一湯+九款小菜+兩款甜品。 推介胡椒豬肚湯、普寧豆醤雞、潮式凍烏頭魚、金不換薄殼和椒鹽魚蛋『潮式凍烏頭魚』清甜
『普寧豆醤雞』嫰滑
金不換薄殼
『椒鹽魚蛋』爽脆
蝦醬蝦米炒通菜
雙色水晶飽
  • 甜品福果芋泥
2021-06-13 1022 浏览
食物質素中規中矩。但是有一個女知客加侍應(長啡頭髮)態度非常之差,叫佢就話等陣 但冇回頭,再叫佢時,佢話好忙、忙到頭暈。但係就見到佢不停出入VIP房服務裏面的客人。咁樣嘅服務態度都可以嘅?
2021-06-10 1065 浏览
和長輩到銅鑼灣食下午茶,他是潮州人,於是到鈺膳試下。那天是平日的三點半後,只有我們一枱客!窗口位,有開揚遠景。下午茶有ABCD套餐,只有AB是潮州式,我們各點一套,每套都配一杯精品咖啡。A餐是4款精緻潮州點心:薯仔粿、韭菜粿、芋頭糕和鼠殼粿。前3款是鹹點,後一款是甜點。全部都細細件,迎合想淺嚐各式潮州點心的客人,但對吃慣潮州菜的人來說,味道不特別出色。例如鼠殼粿,由於太薄餡少,嚐不出綠豆餡的味道,變得平平無奇。B餐因為有4片滷水鵝肉,比A餐貴得多,可是鵝片以外的4款點心比A餐更無驚喜,蘿蔔糕和年糕太普通,蝦棗和蟹棗味道接近,分不清哪是蝦哪是蟹,幸好炸得還算香脆。至於究竟食潮州菜是配搭鐵觀音還是咖啡更好?這點我抱開放態度。總的來說是一個頗有特色的下午茶,味道雖未見驚喜,但潮州點心配咖啡,還是有點新意的。
滷水豆腐鵝片
潮式小點心
滷水豆腐鵝片
  • 點心
2021-06-06 903 浏览
* Marinated Thin Sliced Goose 鹵水鵝片(HKD158) 👧🏻* Grilled Pork with Stewed Vegetable 火腩春菜煲 (HKD88)* Fried Eggs with Baby Oysters 潮州蠔仔烙 (HKD108)* Sweet and Sour Pork Belly 紅燒咕嚕肉 (HKD128)* Sweetened Taro Paste with Ginko 福果芋泥 (HKD45) 👧🏻* Ginger Potato Syrup 羗茨糖水 (HKD48) 👧🏻* Steamed Sweet Crystal Dumplings 雙色水晶包 (HKD38/ 6pcs)👩‍👧喜愛程度: 💛💛💛💛/5之前去過覺得食物唔錯夠正宗 價錢合理 知道佢哋係銅鑼灣金朝陽二期開左分店就決定book黎試下😄 可能開張無耐 晚市約六點黎到食客不多 但地方比灣仔總店闊落得多 而且餐廳位於25樓 可以睇到小小維港景色🌁 另外有室外坐位可以品嚐Fresh Brew Blue Mountain Coffee嘅咖啡同西班牙黑毛豬火腿☕️ 服務超級好

👩‍👧喜愛程度: 💛💛💛💛/5
之前去過覺得食物唔錯夠正宗 價錢合理 知道佢哋係銅鑼灣金朝陽二期開左分店就決定book黎試下😄 可能開張無耐 晚市約六點黎到食客不多 但地方比灣仔總店闊落得多 而且餐廳位於25樓 可以睇到小小維港景色🌁 另外有室外坐位可以品嚐Fresh Brew Blue Mountain Coffee嘅咖啡同西班牙黑毛豬火腿☕️ 服務超級好 我哋仲問d侍應潮州話點講😆 叫左滷水鵝片、火腩春菜煲、煎蠔烙同咕嚕肉 一如以往的有水準 份量也不少👍🏻 甜品叫左羗茨糖水、水晶包同福果芋泥 做法正宗而不過甜😋 最後仲附上潮州菜必備嘅功夫茶解膩 茶很濃 口腔回甘🫖 佢地嘅點心、lunch set 同下午茶餐都好吸引 期待下次再到訪😉
2021-06-01 1012 浏览
銅鑼灣金朝陽中心二期Midtown廿五樓新開一間鈺膳潮州菜館,環境舒適 服務到位,值得推介。此店主打黑毛豬,於是點了黑毛豬包,上桌時有驚喜,外型非常可愛,真係唔捨得食咗佢。煎蠔烙是必食之選,還有脆邊,蠔仔粒粒脹卜卜,鮮味無沙又乾淨,廚師還細心將蠔餅切開一格格方便分食。午市還有迷你沙爹牛河 $68,足料好味道,份量足夠2-3人享用。餐館大部份都是窗口位,但都比前面V Point 擋住景觀,如果訂到靠露臺那邊的窗口位,景觀相當開揚,可以同時一飽眼福和口福。

2021-05-30
  • 沙爹牛河
  • 胡椒豬肚湯
  • 煎蚝烙
2021-05-18 1176 浏览
今日朋友帶咗我去銅鑼灣登龍街一間潮州菜餐廳食晚飯朋友係潮州人而且食嘢非常高要求知道佢帶得我嚟一定係好地方滿心期待入到餐廳氣氛環境好舒服通常香港地餐廳都係有種好逼夾嘅感覺呢度枱與枱之間都有一定嘅私隱度感覺幾好我哋一行六人叫咗八餸一湯每道菜味道都有驚喜首先蠔餅啲蠔好足料而且真係用番薯粉傳統嘅製法而唔係港式嘅炸漿口感煙韌 香口而不油膩份滷水鵝片味道真係一流鵝片唔肥唔瘦鵝汁齒頰留香仲有滷水腩肉 墨魚 滑豆腐特別鍾意師傅將腩肉切到厚薄適中有時出邊食太厚食多幾嚿都覺得好膩仲有特別想讚下條烏頭一個字甜!非常鮮甜嫩滑!連唔食魚嘅朋友試食後都覺得好食!一啲都唔腥亦唔會過鹹!另外小食拼盤好大份送啤酒一流而且每樣都真材實料!蝦棗裏面好似有啲馬蹄口感清爽普寧豆腐好香脆我哋仲嗌咗方魚肉碎蠔仔粥鹹菜豬肚湯個個都讚不絕口最後甜品方面我都唔記得叫咩名總之有芋頭同番薯夠芋頭好食到難以形容少少甜嘅汁包住好粉嘅芋頭咬一啖即刻溶入口裏面就算好飽都忍唔住口食多兩舊!好耐冇試過食一餐咁滿足嘅晚餐多謝我朋友介紹!見到好似話晏晝有得飲茶下次都試吓先!
今日朋友帶咗我去銅鑼灣登龍街一間潮州菜餐廳食晚飯

有時出邊食太厚
食多幾嚿都覺得好膩

仲有特別想讚下條烏頭
一個字甜!
非常鮮甜嫩滑!連唔食魚嘅朋友試食後都覺得好食!
一啲都唔腥
亦唔會過鹹!

另外小食拼盤好大份
送啤酒一流
而且每樣都真材實料!
蝦棗裏面好似有啲馬蹄

夠芋頭好食到難以形容
少少甜嘅汁
包住好粉嘅芋頭
咬一啖即刻溶入口裏面
就算好飽都忍唔住口食多兩舊!

好耐冇試過食一餐咁滿足嘅晚餐

多謝我朋友介紹!
見到好似話晏晝有得飲茶
下次都試吓先!

蠔餅  滷水拼盤  小食拼盤  梅膏排骨  烏頭魚
蠔餅  滷水拼盤  凍魚
2021-05-17
蠔餅  滷水拼盤  小食拼盤  梅膏排骨  烏頭魚
2021-05-15 564 浏览
服務員十分親切,食物美味,以這個地段、環境價錢不貴,雖然份量不算多,但可接受,環境優美舒服,有outdoor飲咖啡,如果不是食潮州菜,亦可和朋友一起享受銅鑼灣晚景聊天,總括值得再去。推薦:鹵水鵝片、咕嚕肉、胡椒豬肚湯、蠔餅

推薦:鹵水鵝片、咕嚕肉、胡椒豬肚湯、蠔餅