平日放假入左華富邨感受下懷念嘅感覺,行行下見到間有d歷史感嘅冰室,表面平平無奇,但原來已經開業超過半世紀。係門口已經見到入面係舊時冰室/茶記嘅格局,諗都唔洗諗即刻入去體驗下🥰叫左炸脾紅豆冰同西多士配茶走炸脾紅豆冰,抵食之選。普通一隻炸脾,食落感覺似即叫即炸,而且夠大隻,可以用刀叉好優雅咁食。紅豆冰嘅紅豆接近係紅豆泥,唔係一粒粒完整嘅,所以飲落口感好好,唔會有顆粒要你咀嚼。金黃色嘅西多,淋上金黃色嘅糖漿。西多表面只係輕輕一炸,切落入面都仲係軟身嘅,唔怕熱氣。內藏一層厚薄適中嘅花生醬,整體而言就係一塊樸實無華嘅西多士🤤另外傳統糖漿壺都已經好少見,好多已經被獨立包裝嘅糖漿取代😢銀都冰室食到嘅唔止係食物,仲有嘅係人情味你會懷疑一個街外人,入到去點會食得出人情味。坐係冰室入面,聽住睇住店員同老顧客嘅交流,佢地真係睇住條邨D細路長大,大家都好熟絡。呢個就係我品嚐到嘅人情味

叫左炸脾紅豆冰同西多士配茶走

炸脾

炸脾紅豆冰,抵食之選。

紅豆冰&茶走

花生醬西多士

金黃色嘅西多,淋上金黃色嘅糖漿。
西多表面只係輕輕一炸,切落入面都仲係軟身嘅,唔怕熱氣。
另外傳統糖漿壺都已經好少見,好多已經被獨立包裝嘅糖漿取代😢

銀都冰室食到嘅唔止係食物,仲有嘅係人情味
呢個就係我品嚐到嘅人情味
2022-10-19
炸脾
紅豆冰&茶走
花生醬西多士
2022-09-24 617 浏览
💥屋村冰室最地道📍銀都冰室|華富📍人均消費 $ 3 X#CL香港仔 #CL四圍食 #CL港式 ⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️而家出面好多茶餐廳都鐘意叫自己做冰室🧏🏻‍♀️呢間係貨真價實開左好耐既冰室呀💗店內裝修、店員同客人之間嘅熟稔都係人情味~呢日黎到叫左個早餐🥣梗係叫沙嗲牛通配炒多面包🥯沙嗲醬唔會過咸襯通粉都好夾,最緊要係杯茶走😝茶味香濃唔會澀同奶香互相呼應‼️必試啊🫶🏻🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥屋村冰室最地道

性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
建議:華富邨有2️⃣間冰室,有時間可以一次過食哂,可以試哂唔同冰室既茶底。上回講到食完#華富冰室 不過實在係太飽,就係附近兜左一陣落左格再戰#銀都 再戰😋 一直想試銀都係因為佢地同#清漉 出左#樽仔奶茶 (有興趣可以睇番#fifthfloor_茶飲 298) 到底樽仔同實店飲到既係咪一樣呢⁉️今次試左:▫️港式西多 (HK$34)▪️茶走 (少甜少奶)下午茶食西多士食得多,通常麵包夾層都係花生醬🥜 有啲餐廳好似仲出過抹茶醬、紫薯。不過如果你話要有香港特色😂銀都既港式西多幫到你🍞 #港式西多 既夾層係火腿🐽配搭又真係有估唔到,加埋絕配既糖醬,咸甜味道岩岩好。終於黎到期待已久既-熱奶茶,味道真係同樽裝奶茶好似,至少有9️⃣成似。對比起其他茶走#試伏專員 覺得銀都既奶茶比較偏奶,茶底唔算濃。因為之前既樽仔奶茶口感,所以堂食突登叫左少奶,不過奶味仍然好出。如果您未必有時間入到華富,而又好想試#銀都奶茶 😌🤎可以考慮去#阿布泰 撞下手神,因為銀都既樽仔奶茶都唔係成日齊貨😂

今次試左:
▫️港式西多 (HK$34)
▪️茶走 (少甜少奶)

最近大家都好鍾意復古📰 呢種懷舊冰室就一定相當吸引啦!😜 呢間位於華富邨嘅冰室係我嘅愛店💕 基本上每個月都要食 之前一星期食一次🤣 佢地最出名嘅奶茶同埋咖啡 已經出左樽裝 🇹🇭 阿布泰出售!必食推薦🥇熱奶茶 有冇人都係覺得奶茶一定要飲熱?🤣 凍飲控請手下留情!呢到嘅奶茶係真·香港茶記奶茶 香濃嘅茶底配 好滑嘅奶 撞埋一齊嘅效果真係好正 我飲奶茶咖啡都唔會加糖 所以最飲得出好香嘅茶味 同埋回甘嘅味道💕西多士 $26真心 雖然之前食過流心西多士都好正 但好易會漏 但呢度嘅西多士 係會搶住食😜 佢個啲融化左嘅牛油🧈同埋糖漿混合埋一齊 真係好好好好好顛 入面係花生醬 麵包已經係浸滿左蛋 所以成個就係不能拒絕的邪惡之物🥲🤣 茄汁 🍅! 係咪好出奇 居然會係茄汁🍅 同大家分享一個獨門食法 menu入面冇架!茄汁雞扒煎蛋飯 係我每次去銀都都必食嘅combo!佢地嘅茄汁係自己煮嘅 偏咸甜咸甜咁 會令到你想一啖接一啖食🤣Overall 其實好怕好多人入黎食 因為咁我就要排隊🤣🤣🤣 同埋推薦大家平日下午茶時間入黎食 食完再去睇埋日落+雞蛋仔景觀

必食推薦🥇
熱奶茶
有冇人都係覺得奶茶一定要飲熱?🤣 凍飲控請手下留情!

西多士 $26

茄汁 🍅!

2022-05-10 566 浏览
華富邨 有歷史嘅屋邨,當然找吓有冇冰室,就見到1968年已開的 銀都冰室 👍🏻。入面冇冷氣好彩有風扇而果日天氣不太熱還可。下午茶餐選擇都唔少,我哋最後就叫咗三個餐,價錢都三宆幾蚊可以,嘢食方面係好新鮮熱辣辣,味道整體都可以👌🏻。3樣嘢唯有食物失望係雞脾,完全沒有餣過咁,不過另外2款都好味😋飲品 奶茶 竟然失望有點意外😅唔夠滑身,茶味都可以,紅豆冰大杯都正常。整體價錢合理而且選擇不少,以不太多餐廳選擇的村都不錯。

整體價錢合理而且選擇不少,以不太多餐廳選擇的村都不錯。
2022-05-02 416 浏览
火腿奄列🍳🥓唔錯,奄列蛋味幾濃鮮牛公仔麵🍜 兩點鐘嚟到,沙嗲牛肉或者叉燒已經賣晒,唯有叫鮮牛肉,質素一般,牛肉有筋,公仔麵亦都係正常發揮,要靠落胡椒粉來吊味。鮮油菠蘿包🧈🍍🥖 由於唔係新鮮出爐,建議大家不要叫店家用微波爐翻熱,防止麵包變得太淋過濕。法蘭西多士 🧈 蛋味香濃,但係略嫌炸得太耐奶茶 🍼☕️呢度既奶茶果然係名不虛傳,我哋飲曬普通熱奶茶、茶走同凍奶茶,三種都好好飲,普通熱奶茶比較薄身,但茶味濃,還有突出嘅after taste,Good! 茶走就非常香滑,但較甜,有些少蓋過咗奶茶嘅茶味,但係都好飲。凍奶茶特登叫少甜,但都係幾甜,但茶味非常足夠,係一杯好飲嘅凍奶茶。好飲程度先後排名將會係:茶走->凍奶茶->熱奶茶

火腿奄列🍳🥓唔錯,奄列蛋味幾濃

法蘭西多士 🧈 蛋味香濃,但係略嫌炸得太耐

奶茶 🍼☕️
2022-05-01 309 浏览
細細個係南區生活成日食,搬離左之後就少食左好多啦,今天放假番去回味下。今次2個人去食下午茶叫左:1. 鮮油菠蘿包/奶油脆朱配煎雙蛋/炒蛋-$31+熱奶茶今次叫左炒蛋,雙蛋好似抵食D. 下次叫煎雙蛋。菠蘿包唔知係咪自家製?不過係凍菠蘿包🤣有d 係出面麵包店買的感覺,如果熱d 先有Feel. 2.法蘭西多士-冰檸茶走甜西多夠厚👍花生醬夠料再加埋蜜糖甜甜地OK好食。賣相都吸引,都OK大件。仲有其他野食,都有好多款。下次試其他。
今次2個人去食下午茶叫左:
1. 鮮油菠蘿包/奶油脆朱配煎雙蛋/炒蛋-$31+熱奶茶

2.法蘭西多士[花生醬]-冰檸茶走甜

仲有其他野食,都有好多款。下次試其他。

2022-05-01
  • 西多士
2022-04-24 253 浏览
講到華富村,好多人唔陌生,今日特登走入華富村睇下,好喜歡呢種懷舊感覺。網上好多食評都話要試下呢間冰室,既然係附近行下,所以就試試。冰室餐牌都好懷舊,選擇都好多。叫咗沙嗲牛肉麵同秘製雞翼配沙律,雞翼可以配薯條,但因為中午已經食左飯,所以就叫沙律。沙嗲牛肉麵湯都不錯,麵不會太淋,配出名奶茶不錯。不過,怕甜既朋友就記得叫少甜,杯茶都幾甜。雞翼配薯條,不過不失。另外,見餐牌某d飲品好得意,就叫左凍奶水,飲落都好重奶味。試過一次,就好了😅地方懷舊,冰室愈見愈少啦,值得一去,下次可以再去試其他既野食,聽講豬扒都唔錯。野食好抵食👍

野食好抵食👍
2022-04-24
2022-03-16 536 浏览
今日嚟到位於港島南嘅華富邨尋找懷舊嘅味道。 時間大約下午三點三,又係下午茶時間啦,今日嚟到銀都冰室食返個懷舊下午茶。 入面格局大至上同平時懷舊冰室差唔多,位置唔會會話非常闊落,但加晒間板都食得安心,牆上仲有好多靚靚嘅華富邨剪影作品俾大家欣賞。 同friend一齊都叫咗雞髀沙律,雞髀size適中,炸到啱啱好皮脆肉嫩。雜果沙律份量豐富,再搭2片蕃茄係大滿足呀。除此以外一定要試試呢度嘅名物奶茶,除咗係堂食可以飲得到,佢亦都有樽裝可以外賣走。
今日嚟到位於港島南嘅華富邨尋找懷舊嘅味道。

雞髀沙律

2022-02-13
雞髀沙律
2022-03-12 236 浏览
銀都冰室-炸雞髀 配 紅豆冰 雞髀好有茶餐廳感覺 唔太油啲皮又脆 肉又嫩 唯一唔好就係隻髀可以大隻少少 會更好😋紅豆冰好大杯唔係大家樂個啲 紅豆又多又夠味 消暑一流👍🏼-蛋撻黎到見到唔係新鮮熱辣果下已經心知不妙😖 食落果然唔掂 好乾好凍同埋偏硬 而且個蛋漿一啲都唔滑 冇下次😤 -總結:舊式茶記 而且係黃店 食既係舊式情懷同埋良心😗
銀都冰室
炸雞髀 配 紅豆冰
蛋撻
總結:舊式茶記 而且係黃店 食既係舊式情懷同埋良心😗
2021-07-14 957 浏览
難得去到香港仔華富村工作,上OpenRice 一找便找了這間茶餐廳,由於我係Lunch time, 沒辦法試最出名的西多士,只好點了set lunch, 豬扒炒意粉加熱奶茶。意粉的橙色醬超懷念,現在很少地方找到了,大大塊豬扒,好juicy, 嗰醬料味道剛剛好,甜酸味不會太搶或太膩,意粉分量也剛剛好,不會太大分食唔晒浪費了。柸奶茶真係好好好好味,茶和奶分量剛剛好,上枱時還保持著熱度(這個非常重要),所以是必點項目,希望下次有機會吃西多士🤤🤤🤤
2020-09-01 2345 浏览
今日買完嘢見肚空空,回家前去食返個下午茶餐,這間良心小店好耐歷史了,點都要久不久支持下懷念裝修的冰室,用以前的掛扇好懷念,簡單環境唔取巧,實務性的冰室服務姐姐態度好友善,好多熟客仔好開心談論,話題唔重要,喜歡這種親切的感覺❤️下午茶餐抵食又款式唔少,今日點了沙嗲牛肉麵包餐1. 沙嗲牛肉麵包是熱狗長麵包,烤過的香口脆脆,有芝麻粒更香口;沙嗲牛肉的汁好香又唔會好咸,牛肉軟又易咬,好味2. 熱奶茶好喜歡冰室的奶茶,濃郁又香滑,好滿足又提神😍😍😍

下午茶餐抵食又款式唔少,今日點了沙嗲牛肉麵包餐

沙嗲牛肉包餐

1. 沙嗲牛肉麵包
沙嗲牛肉包

2. 熱奶茶
熱奶茶

好喜歡冰室的奶茶,濃郁又香滑,好滿足又提神😍😍😍
2020-09-01
沙嗲牛肉包餐
沙嗲牛肉包
2020-04-13 1871 浏览
上網search華富邨必食推介,一定會見到街坊力推銀都冰室😗十年都唔去港島一次~當然要試均哂佢地既招牌菜啦🙌🏻鐘意懷舊既裝潢☺️地板同牆身👍🏻秘製豬扒配薯條 $28 (凍飲加$2)- 豬扒超級多汁👍🏻肉質軟稔好好食💯- 薯條份量多啲就完美啦😂菠蘿包配煎雙蛋$28- 菠蘿包上到枱仲係熱架😍有誠意- 配埋煎蛋一齊食超好食😋鹹鹹甜甜咁仲有爆漿蛋汁!!法蘭西多士 $23不過不失啦🤪🤪純粹唔夠喉叫多樣跟餐檸茶&奶茶都好出色👍🏻茶濃又香

鐘意懷舊既裝潢☺️地板同牆身👍🏻

秘製豬扒配薯條 $28 (凍飲加$2)
- 豬扒超級多汁👍🏻肉質軟稔好好食💯
- 薯條份量多啲就完美啦😂

菠蘿包配煎雙蛋$28
- 菠蘿包上到枱仲係熱架😍有誠意
- 配埋煎蛋一齊食超好食😋鹹鹹甜甜咁仲有爆漿蛋汁!!

法蘭西多士 $23
不過不失啦🤪🤪純粹唔夠喉叫多樣

跟餐檸茶&奶茶都好出色👍🏻茶濃又香

2020-03-26 1408 浏览
好似銀都冰室呢啲開業超過五十年嘅食肆居然係黃店,實在非常難得,大家一定要 save 低😆。說實話,嚟呢度幫襯,食嘅一定唔係味道,而係情懷同氣氛。畀廿零蚊食個下午茶餐,慢慢坐,同街坊打下牙骹,就係最佳嘅娛樂。嗰日本來想食佢哋最出名嘅麵包同蛋撻,但係由於臨近收舖已經賣哂,唯有叫個薯條雞翼餐配凍檸茶。薯條屬正常味道,雞翼則略嫌炸得稍為燶同乾;飲品方面,杯凍檸茶茶味好濃,飲得出好強嘅紅茶茶膽味,仲有少少澀,啱哂我呢啲日日飲茶當飲水嘅茶精😂。

很難得走進半山的華富村就走入了馳名的銀都冰室,外表看起來就已經很有舊式的風味。價錢尚算便宜,環境也很舒服,人流不多。店面上也保留以前的餐桌和排位,風扇和電燈也是舊式的,好有情調喔!假日的時候來休息一下也不失為好選擇。
很難得走進半山的華富村就走入了馳名的銀都冰室,
外表看起來就已經很有舊式的風味。
價錢尚算便宜,環境也很舒服,人流不多。
店面上也保留以前的餐桌和排位,風扇和電燈也是舊式的,
好有情調喔!
假日的時候來休息一下也不失為好選擇。
阿華田紅豆冰和鴛鴦紅豆冰
港版fish and chips