2014-11-16 557 浏览
早餐,菠蘿油,奄列,奶茶。菠蘿色普通勝在塊鮮油夠厚同凍。奄列裡沒有蛋汁而且上碟油淋淋。熱奶茶表面竟有不明結塊,喝下很酸有檸檬味,向侍者(老闆?)反映後,只是回覆“有d咁嘅事?",於是大半杯奶茶便浪費了。
",於是大半杯奶茶便浪費了。
2014-11-11
$25 (早餐)
趴走完香港仔大街、鴨脷洲大街,搭珍寶海鮮舫接駁船至黃竹坑,原打算繼續遊走黃竹坑及壽臣山一帶,奈何時間不早了,且也累了,故決定搭巴士返回華富邨享用下午茶。華富冰室約五時已落閘打烊了,華富之友C帶小妹去光顧人氣較高的銀都冰室。銀都冰室始創於1968年,是一間蠻古舊的屋邨冰室,裝潢也盡顯那個年代的簡樸味兒。去到時,蛋撻等新鮮即焗麵包早已售罄了。下午茶餐售價由$21-$27不等,以舊式屋邨來說,不算便宜。C要了奶油多士配熱檸水21,兩片熱騰騰的奶油多尚算烘得香脆可口、夾雜香甜的煉奶和牛油同吃,中規中矩之作也。熱檸茶徒見檸檬切片的新鮮飽滿模樣,味道應該也不賴也。小妹要了秘製雞翼、沙律配凍檸茶$27,甫見兩隻炸得乾身而瘦削的雞翼,以及少量普通貨色的沙律,略感失望。一試,炸雞翼醃得較為一般,不甚入味,且肉少骨多,失策之選也。凍檸茶茶味濃且清,不錯。
熱檸茶徒見檸檬切片的新鮮飽滿模樣,味道應該也不賴也。
凍檸茶茶味濃且清,不錯。
2014-03-22
2013-09-29 442 浏览
銀都冰室係中學時代已經開始食,到左依家出左黎工作已經好少機會去食。前日有時間有機會再去回味一下,發覺事隔多年味道一樣沒有什麼變化一樣咁好食。當日係中午的時候,可能都係因為星期六,人比較少,一入去就已經有位坐。同女朋友坐底後就叫左2個特餐,特餐有一個沙嗲牛肉麵,一個火腿奄列再加一個牛油方包,另外仲有叫左杯熱奶茶。沙嗲牛肉麵味道十分好,麵很爽口,唔會有「淋」的感覺。湯的味道比一般的茶餐廳濃,就算飲左幾啖都唔會覺得喉嚨渴。火腿奄列煎得啱啱好,唔會太乾。火腿絲十分多。牛油方包比較多牛油,感覺有點油膩。而那杯熱奶茶,飲落口幾滑,味道濃郁。整體上味道唔錯,同我以前中學時代既味道沒有什麼大差別,保持到以前的水準。價錢同以前食既時候差不多,沒有太多的調整。2個人食了60蚊。感覺算經濟。

而那杯熱奶茶,飲落口幾滑,味道濃郁。

2013-09-28
  • 蛋撻
2012-05-23 329 浏览
今日5點半去呢到食TEA.. 佢地收6點叫左個豬排拼薯條... $22 + $2 = $24等左..10分鍾姐... 還可以啦... 炸野嘛!不過..今次薯條..炸焦了 係呢個令我有小小失望! 佢係幼薯條泥架... 其實我要食幼薯條, 去佢格離個間M記咪得囉..我想食傳統茶餐廳 ge粗薯條咋豬排好味.... 不過都係太細塊!好味好味 總算泥講都可以GE!! 好過成日都食M記=_=
今日5點半去呢到食TEA.. 佢地收6點
叫左個豬排拼薯條... $22 + $2 = $24

等左..10分鍾姐... 還可以啦... 炸野嘛!

不過..今次薯條..炸焦
係呢個令我有小小失望!

我想食傳統茶餐廳 ge粗薯條咋

豬排好味.... 不過都係太細塊!
好味好味

總算泥講都可以GE!!
好過成日都食M記=_=
题外话/补充资料: OPENRICE 真係好煩... 炸豬排拼炸薯條! 你想我點形容呀?
2012-05-22
  • 紅豆冰
2012-05-05 251 浏览
一聽冰室都知有幾懷舊,我家附近就有兩間冰室,其中就係銀都冰室,因為這間比較大間,坐位都算幾好,又有新鮮出爐的麵包,所以都幾常去食。那天下午茶就去食個茶餐,炒蛋菠羅包,茶走。菠羅包剛出爐,炒蛋即叫即整,一啖包一啖蛋都幾好味!包又軟又熱,好新鮮!而茶走的茶又香,好喜歡這個配搭!整體十分喜歡這裡懷舊的感覺,在這裡TEA特別正!
而茶走的茶又香,好喜歡這個配搭!

整體十分喜歡這裡懷舊的感覺,在這裡TEA特別正!
2012-04-21
2011-11-21 215 浏览
香港冰室真係越來越少, o係我附近華富村還剩下兩間, 一間叫華富冰室, 另一間叫銀都冰室. 我每經開哩度就一定會去銀都, 因為d野好食好多, 又有出爐麵包, 蛋撻等. 菠蘿油或西餅嘆番茶或啡都不知幾爽! 連d 炒野都有番咁上下! 今日黎食下午茶, 睇下餐牌先啦~要左個法式豬扒包餐 $21奶茶先來, 好夠茶味又不澀, 正! 所以成日都心思思想黎飲!豬扒醃得幾夠味, 加埋d 生菜絲balance番冇咁油膩, 唔錯! 只係略嫌豬扒細塊左少少.如果各位如果經過哩頭, 一定要試試哩間冰室, 千其唔好去錯另一間
要左個法式豬扒包餐 $21

2010-06-29 235 浏览
之前和朋友說起香港仔,令我聯想到一堆舊式公共屋邨,包括黃竹坑邨、鴨利洲邨和華富邨。碰巧星期二放假,於是乘坐巴士前往華富邨。到達華富邨商場之後,見到有兩間懷舊冰室。第一間無乜人幫襯,於是再行入一點,見到人頭湧湧,入去搵位坐低睇餐牌。話時話果度選擇都幾多,不過我唔想食得太飽,最後點左一個午餐。午餐肉公仔麵 - 就係一個公仔麵 + 兩塊煎香午餐肉,無乜特別。火腿奄列 + 多士 - 個奄列入口凍冰冰,塊多士都幾脆。不過就切到忽大忽細,技術上似乎需要有待改善。熱好立克 - 都OK啦!!最後埋單就多謝盛惠27蚊,是否值得就留給大家考慮吧!!

熱好立克 - 都OK啦!!

最後埋單就多謝盛惠27蚊,是否值得就留給大家考慮吧!!
我決定食呢個自選午餐!!
整份午餐到齊晒,口水都流埋啦!! ^^
先食午餐肉公仔麵.....
再食火腿奄列及切到忽大忽細的多士.....
最後嘆埋杯熱好立克
一份午餐咁又用左27蚊!!
2010-06-29
我決定食呢個自選午餐!!
整份午餐到齊晒,口水都流埋啦!! ^^
先食午餐肉公仔麵.....
最後嘆埋杯熱好立克
一份午餐咁又用左27蚊!!
考完試後去醫肚,隨便地選了這間較陳舊的冰室叫了一份常餐,有火腿奄列、沙嗲牛肉公仔麵、餐飲一杯,盛惠二十七元火腿奄列煎得比較淡,不太吸引吧沙嗲牛肉比較韌,沒有咬口,加上沙嗲汁只是輕輕浸在牛肉的表層一放在湯麵上,沙嗲便被沖淡,弄得一點沙嗲味也沒有一間裝潢陳舊、座落在公屋區的冰室,一份這樣質素的常餐,我的評價便是不太抵吃了
考完試後去醫肚,隨便地選了這間較陳舊的冰室
火腿奄列煎得比較淡,不太吸引吧
沙嗲牛肉比較韌,沒有咬口,加上沙嗲汁只是輕輕浸在牛肉的表層
一放在湯麵上,沙嗲便被沖淡,弄得一點沙嗲味也沒有
2010-05-12
2010-04-04 213 浏览
家庭日想去鴨利洲逛逛,係openrice找到這個餐廳先吃個早餐,一行五人,去到已經爆棚,有個香港仔街坊讓咗張枱比我地,唔係人人肯放棄自己咁鬆動嘅位而去搭人枱讓位比人,未食已經好sweet。奶茶好飲,咖啡則一般。多士香口,通粉算彈牙,沙爹牛肉有肉味爽口,唔似有啲茶餐廳醃到林bad bad。最正係個菠蘿包,個面係脆架,未食過脆中之脆嘅菠蘿包面,勁!泊車係隔離屋邨停車場去食,無free parking都值得嘅。

奶茶好飲,咖啡則一般。

最正係個菠蘿包,個面係脆架,未食過脆中之脆嘅菠蘿包面,勁!

菠蘿油+火腿奄列
煎蛋+牛油方包
鮮油多士配煎雙蛋
奶茶
咖啡
2010-03-21
$20 (早餐)
菠蘿油+火腿奄列
鮮油多士配煎雙蛋
奶茶
  • 菠蘿包
2010-01-24 98 浏览
這個星期累得要命,星期五好好睡了一大覺,睡醒已是下午,又不想去太遠,自己一人走了到附近的一條村的老冰室尋古祖港式屋村風味,門面真的非常殘舊,但內部的裝修又不似經歷了很多年,相信是裝修過之故。也十五個小時沒有放東西下肚了,快快手的點了一個茶餐及加一個只需五元的菠蘿油,在屋村冰室吃東西,真的是非常便宜呢,而等了不久,已經有得吃了。先來的是菠蘿油,菠蘿包真的很夠熱,但很明顯是用微波爐翻叮的,吃起來菠蘿皮濕濕腍腍,甩皮甩骨的模樣真的很麻麻,加上塊牛油吃起來偏鹹,真的非常奇妙,唯一慶幸的是包身尚算鬆軟軟熟,在極餓的情況下,當然快速吃光。菠蘿油吃至中途,西多士就送上了,很明顯這西多士是即製的,不像一些大型的茶記的,一早炸好再翻炸,真的難吃得要命,當店員端西多士到我的餐桌上時,見塊牛油已經是近融了一半,這西多士看來也炸得很夠熱,加了點糖膠,就急不及待要吃了,一切下去,原來西多士是有點花生醬作餡的,西多士吃起來夠熱,但不知何解外層又不是太香脆,多士的包身尚算鬆軟,但花生醬及蛋香都不太夠,純粹是靠糖膠及牛油的味道頂住,似乎真的是看得吃不得!之後也喝口茶,這杯熱奶茶也是用了最尋常的厚身瓷杯盛着,也是先用鼻

之後也喝口茶,這杯熱奶茶也是用了最尋常的厚身瓷杯盛着,也是先用鼻子嗅一嗅,奶茶茶香極微,茶溫着實應要熱一點,先喝一口,茶味茶香也很薄,誇張點說,有點像喝奶水一樣,幸好奶算下得多,雖然也是不太有奶香,但喝起來也尚算順喉滑身,是唯一的安慰,但要跟部份得獎的黑白奶茶選舉中的茶記,或是本人認為是最好的新華比,當然是沒法比。

只是二十三元,就已經飽飽了,再走路回家當做運動,真的覺得自己今天很頹廢。
比我更老的冰室
什麼也有得吃,而且價位就是很街坊
菠蘿油是用微波爐翻叮的,甩皮甩骨的模樣真麻麻
幸好鮮牛油夠大片
西多士吃起來夠熱,但不知何解外層又不是太香脆
西多士花生醬及蛋香都不太夠
熱奶茶茶味茶香也很薄
幸好奶算下得多,雖不太有奶香,但尚算順喉滑身
2010-01-23
比我更老的冰室
幸好鮮牛油夠大片
2009-10-11 84 浏览
今早我和老公到很久沒有光顧的銀都冰室吃早餐,料想不到它的食物水準竟比以前好了很多!老公點了煎蛋,牛油麵飽,沙爹牛肉通粉和熱奶茶;至於我則點了煎雙蛋,火腿意粉及熱奶茶,而味道就如以下: 煎蛋:味道ok,而碟面的油又比以前小得多,感覺沒有那麼油膩‧牛油麵飽:由於麵飽是自製的,所以麵飽都很軟和新鮮,味道也不錯!沙爹牛肉通粉:牛肉味道醃得很出色,因為又淋又惹味,使整碟通粉生色不少,值得推介‧火腿意粉:相對起沙爹牛肉通粉,這碟通粉便變得普通了,但是味道都合格‧熱奶茶:比起以前進步得多,因為充滿茶味及奶味,十分合我們口味‧ 綜合而言,我們對銀都冰室的食物真是有點喜出望外,而且將來會再試一試其他食物‧

綜合而言,我們對銀都冰室的食物真是有點喜出望外
,而且將來會再試一試其他食物‧
煎蛋
牛油麵飽+熱奶茶
火腿意粉
2009-10-10
2009-10-07 61 浏览
晏就有小小口痕,就去左銀都買野食啦...住華富村咁耐都冇去過銀都食野,見到其他食家都介紹奶茶同包咁就去try下啦,叫左個菜遠排骨飯,茶走,同包拎反鋪頭食.個飯同茶走比想像中好食好多.茶走真係好得,平時我日日都要飲反1,2杯!比起我平時飲果間,尼間真係幾好.不過個飯就冇想像中咁多,2個人食都食吾飽!個包真係幾得,係多油左小小,不過都幾好食!值得一試!
晏就有小小口痕,就去左銀都買野食啦
...
住華富村咁耐都冇去過銀都食野,見到其他食家都介紹奶茶同包
咁就去try下啦,叫左個菜遠排骨飯,茶走,同包拎反鋪頭食.
個飯同茶走比想像中好食好多
.茶走真係好得,平時我日日都要飲反1,2杯!
!
個包真係幾得,係多油左小小,不過都幾好食!
值得一試
!
〈我喜歡的凍奶茶——初試華富村銀都冰室的早餐〉文︰嚴翔衛  如果不是面試,恐怕絕不會到華富村,更沒有機會嚐試到那裡的銀都冰室。初踏華富村,人生路不熟,結果胡亂闖進一間。快過十一時了,一坐下,看看餐牌,點了個早餐︰沙嗲牛肉通粉、煎蛋、牛油方包和凍奶茶。試冰室的水準,大概有幾種食物和飲料可以判斷,其中沙嗲牛肉和奶茶是其中關鍵的兩項。  早餐很快就來,我吃一匙沙嗲牛肉通粉,通粉彈牙,牛肉入味,均是軟硬適中。很多人不會吃通粉,要不連湯汁大啗吃,要不將湯汁完全隔乾,其實吃通粉除了口感,更重要的是湯汁在通粉的心中,像人喜樂把最美的情感藏於胸懷,又樂於與他人分享。通粉是一道流通的管子。可惜的是,銀都冰室的沙嗲汁過於油膩,通粉也變得非常油亮,雖然好味,但不宜多吃。  我稍添了一些鹽在煎蛋和牛油方包,沒錯,牛油方包也要加一點。方包本身塗了牛油,已有奶油味,但灑點鹽,更豐富了它的層次,讓方包份外釣出一層鹹香;煎蛋也好吃,但可惜它送來的時候蛋黃已經穿了,因此換了吃法,刺起牛肉,蘸上蛋黃汁,又是一味。  凍奶茶是無話可說了。老實說,熱奶茶更容易試出冰室的水準,但外面實在太熱了,我不得不喝凍的。沒想到一喝就喜歡
〈我喜歡的凍奶茶——初試華富村銀都冰室的早餐〉
文︰嚴翔衛

凍奶茶是無話可說了。老實說,熱奶茶更容易試出冰室的水準,但外面實在太熱了,我不得不喝凍的。沒想到一喝就喜歡了它,連凍奶茶也這麼香滑,熱奶茶一定更高水準。奶茶可謂有兩大類,奶香和茶香,我個人偏好茶香更重的一類。銀都冰室的凍奶茶沒有被冰塊影響味道,仍然保持它的茶香奶滑,配合適中,又不掩茶味。

奶茶尚有半杯,我生怕自己面試落選,以後很少機會再來,於是再點一件蛋撻。雖然見人家的菠蘿油看來很不錯,但怕太飽肚。蛋撻太厚,不夠鬆化,但我欣賞它的香熱,不過份誇張,不嘩眾取寵,它讓我再多享受一會上午。冷氣吹,風扇轉,客人在嘆熱奶茶熱華田,看一看報紙或文件,又咬一口菠蘿油或其他麵包,這是一個很舒適的上午。我好喜歡冰室,環境光鮮而涼快,懶理吹到地上的餐紙和意外掉落的牛油。前面的卡位,一對父子坐著,你一口我一口吃著烘底多士,收藏起另一個時代的童年回憶。

二零零九年八月二十八日
2009-08-28
$25 (早餐)
  • 凍奶茶
2009-03-30 34 浏览
系出面望入去呢間食店度,其實個感覺都幾嚇人架,因為比人既第一個感覺 — 好舊,第二個感覺 — d野一定唔方好食得去邊。咁就錯喇,唔好俾間食店外表呃左,其實d野食一d都唔差架。果日,我同一個住系第二區既朋友入左呢間餐廳食飯,我同朋友都係女性,又唔係好肚餓,所以就諗住叫一個飯兩份分,商量之後,我地叫左鴛鴦雜扒飯,在店員的提議下,我地決定試下沙爹汁。跟餐送左個蘿蔔節瓜瘦肉湯,只可以用五個字黎形容,色香味俱全,我地差d仲想叫多碗,但想食左飯先,所以對個飯既期望好大。等左唔夠15分中,個飯就送到喇,我同朋友同時望住碟飯呆左,嘩,個份量係我地兩個女仔都未必食得哂架,無論係豬扒定係雞扒都好,都起碼有一隻手掌咁大,色同香都令我地幾滿意,味方面就略為遜色左d喇,沙爹汁略為辣左少少,溝完d飯後,都仲係覺得辣。埋單都係$28,對於宜家既女仔黎講,呢一餐無論係份量,或者係價錢,都係超值之選。

系出面望入去呢間食店度,
其實個感覺都幾嚇人架,
因為比人既第一個感覺 — 好舊,
第二個感覺 — d野一定唔方好食得去邊。

咁就錯喇,
唔好俾間食店外表呃左,
其實d野食一d都唔差架。

果日,
我同一個住系第二區既朋友入左呢間餐廳食飯,
我同朋友都係女性,
又唔係好肚餓,
所以就諗住叫一個飯兩份分,
商量之後,
我地叫左鴛鴦雜扒飯,
在店員的提議下,
我地決定試下沙爹汁。

跟餐送左個蘿蔔節瓜瘦肉湯,
只可以用五個字黎形容,
色香味俱全,
我地差d仲想叫多碗,
但想食左飯先,
所以對個飯既期望好大。

等左唔夠15分中,
個飯就送到喇,

我同朋友同時望住碟飯呆左,
嘩,

個份量係我地兩個女仔都未必食得哂架,
無論係豬扒定係雞扒都好,
都起碼有一隻手掌咁大,

色同香都令我地幾滿意,
味方面就略為遜色左d喇,
沙爹汁略為辣左少少,
溝完d飯後,
都仲係覺得辣。

埋單都係$28,
對於宜家既女仔黎講,
呢一餐無論係份量,
或者係價錢,
都係超值之選。
2009-03-25
2009-01-20 33 浏览
係華富放完狗, 去左呢度食lunch叫左最普通既set 沙嗲牛肉麵+奄列+熱好立克1.沙嗲牛肉麵牛肉幾"林" 幾入味值得讚既d 麵既軟硬度岩岩好2. 奄列我覺得乾左少少蛋汁唔係好夠不過夠多火腿3. 熱好立克真係麻麻地都係要落好多糖先會有d 甜味個隻不過呢度真係好有冰室風味環境好舒服值得再去

係華富放完狗, 去左呢度食lunch
叫左最普通既set

沙嗲牛肉麵+奄列+熱好立克