2021-12-19 164 浏览
🍜自己揀餸車仔麵💰$47😈邊個話食車仔麵係慳家😂我今日同朋友仔就表演叫到成枱都係叫左成百幾蚊💛銘陽車仔麵呢到啲種類成頁紙咁多😔勁想加唒佢😢我地每人都叫左碗車仔麵🐤就叫左豬皮豬紅蠔皇冬菇菜心💛佢話推介個蠔皇冬菇炆得超入味同埋好厚身😢好有質感而豬皮又係好厚同唔會一咬就梅👍🏻個口感係偏爽口🌶佢都係揀左辣既湯底都係話辣得爽🍜自己揀餸車仔麵💰$51😈而我就偏肉食獸所以就叫左啲重味野💛我叫左鹵水豬大腸招牌香菇餃🥟生菜炸麵筋🤤而知特別推介就係鹵水豬大腸🐷佢個豬腸都係係我車仔麵Top3入面🤤佢食落地個皮係炆到超入味同好淋😍而個心有少少彈牙🤤最緊要佢個豬腸唔會有個種臭💩同Up臭既味道👍🏻而另外我都推介佢個招牌香菇餃🥟佢個餃子大隻到痴左線😞係好重手同埋個餡好有自家媽媽味道👍🏻唔會大隻到爆唒皮😝同埋佢係會俾超多蒜好重手🦑椒鹽魷魚鬚圈💰$42😈佢癲到小食都十幾款🥺我下次真係要Call馬去搵人黎食先可以試得唒😞佢個椒鹽魷魚鬚圈個面唔係烚左咁簡單👍🏻佢係沾左啲秘制醬汁咁甜甜地🤔之後表面係加左椒鹽好似燒過咁😈佢係好入味不過有少少Un我地都咬到牙都少少軟😂不過味道係唔錯🦑脆炸墨魚餅💰$26 (6塊)😈見到餐牌咁多小食
🍜自己揀餸車仔麵
💰$47

🍜自己揀餸車仔麵
💰$51

🦑椒鹽魷魚鬚圈
💰$42

🦑脆炸墨魚餅
💰$26 (6塊)
😈見到餐牌咁多小食真係忍唔到叫多個脆炸墨魚餅😂我地兩個女仔叫到阿姨都望住我地😈呢個脆炸墨魚餅有啲同我想像中有啲岀入🤔我地以為佢係好似粟米餅個個樣咁😝點知係偏薄身既但佢又幾得意個口感🤤佢唔算話好重黑魚味但佢口感唔錯😂同埋我地開始飽到頭昏腦脹不過清得唒🤤呢間銘陽我地都會再返轉頭
三餸腩汁米粉 $49腩汁湯底正常發揮 夠味 送米粉一流炭燒豬頸肉 $14 🙆🏿‍♀️邊位做到有焦香 唔錯 👍🏿蠔皇冬菇 $11 🙆🏿‍♀️冬菇size大隻 而且蠔油入晒味 推柱侯牛腩 $14 💁🏿‍♀️炆煮得軟腍三餸小麻辣日式烏冬 $44麻辣醬喺晒隻匙羹度 自己鍾意落幾多都得有層次 少少辣 鍾意食辣嘅可以試試通菜 $8 💁🏿‍♀️正常發揮脆炸魚皮 $10 🙆🏿‍♀️夠脆 份量多 但太碎 食得冇咁盡興 可接受嘅😆椒鹽金沙骨 $13 🙆🏿‍♀️雖然冇另上但啲味醃得啱啱好 識落又夠淋 個人推呢個👍🏿罐裝汽水 $8❎ 加一服務費✅ 學生優惠
三餸腩汁米粉 $49

罐裝汽水 $8

❎ 加一服務費
✅ 學生優惠
2021-10-15
$50.5 (晚餐)
2021-12-11 116 浏览
昨天約了朋友在荃灣聚會,放工後找找地方醫肚,在網上查看有沒有出色的車仔麵,發現有youtuber極力推薦千色車仔麵,米子蓬乜乜物物,些間車仔麵多年前去過,吃完後口渴到不得之了,我個人最怕系味精,所以千萬別盡信網上的資訊。在網上見到一間叫銘陽車仔麵,那就去試試看,在路得圍,晚餐時間舖入面不太多人,即管試吓,點了米粉牛腩魚旦東菇,基本東西。端上來時發覺無葱,原來系不供應,跟住試吓湯頭,似無味精,但要吃完才可證實,發現有一個很重要的細節老闆可能不在意,嚴重影響整體體驗,就是湯頭及碗太少,令碗內的麵米粉很快就胡了一點,這些細節其實對很多食店都很關鍵。整體不過不失,優點系真系無味精,吃完無口渴,但此店價格不貴但仍不太旺場,是有很多地方可以改善的。
車仔麵
2021-11-24 135 浏览
今日放半日假,做完嘢咁岩喺荃灣,好自然行左黎路德圍搵食專地,食完$4豆花就入黎食銘陽車仔麵,呢間店有大約20多個座位,坐得都算舒服嘅,自己寫紙落單,我喺晚上9:30入黎食,店員忙個不停,生意都好好,落單唔夠8分鐘已經黎到我面前啦😊😊😊👍🏻👍🏻👍🏻好快手!銘陽出名好大碗㗎!唔同附近一間車仔麵食唔飽😂😂😂最開心有埋珍珠奶茶飲呀!正呀!今晚食得好豐富,埋單$101,平時我食三餸一麵加飲品都只係$50左右食到飽飽😆😆😆夜收工嘅仲可以坐到12點,想食就黎食,食飽好滿足呀!☺️☺️☺️
自選5餸車仔麵
牛柏葉
秘製麻辣醬
台式炸豆腐
2021-11-15 75 浏览
乜都漏,錢就收足。上次已經漏單,今次仲過份,分湯識加錢,冇俾湯又漏餸,正垃圾,永不再幫襯!要我回家發現用Whatsapp罵才有反應。未夠晚上10:00就已經發夢中眼瞓。
外卖自取
2021-11-03 118 浏览
說話今日收工,諗住落荃灣睇下有咩好野食啦⋯行來行去都唔知食乜好時,見到間車仔面。心諗甘耐無食車仔面咪入去食囉⋯點知一入到去就瀨曬野😡叫左豬腸、爽口豬皮、秘制牛根、雞腎、芽菜和米粉(沙嗲醬)是我識字既範圍內,爽口豬皮應該係爽,但是原來是相反囉,淋到一個點😱豬腸個咪係甜既、牛根又是甜既,個湯底係甜既⋯得個雞腎和芽菜是正常😤啲米粉可以煮到淋啤啤⋯乜野都係甜,我係入左間甜品店或是車仔面店呀🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄
叫左豬腸、爽口豬皮、秘制牛根、雞腎、芽菜和米粉(沙嗲醬)
乜野都係甜,我係入左間甜品店或是車仔面店呀
🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄
2021-11-03
2021-10-12 141 浏览
返左公司交完單先去搵野食好彩搵到間收12點既鋪頭仲要黃店💛💛💛第一次食就搵到好店見到門面都幾吸引就入去食呢因為都有好多款任你揀真係揀左一陣先揀到嗌左個墨丸餃子豆卜冬菇配米線,飲凍茉香珍珠佢個湯配米線一絕,有種特別既味道好好食🤤冬菇夠淋正,係豆卜無索到入味(雖然都預左😂)仲要好抵食又包野飲👍佢啲小食價錢都好平都係廿蚊至四十幾蚊左右下次先嗌黎試下☺大家經過荃灣都可以試下吖!仲要開到12點,想唔幫襯都唔得啦😋😋😋
返左公司交完單先去搵野食
好彩搵到間收12點既鋪頭
仲要黃店💛💛💛
第一次食就搵到好店
見到門面都幾吸引就入去食呢
因為都有好多款任你揀真係揀左一陣先揀到
嗌左個墨丸餃子豆卜冬菇配米線,飲凍茉香珍珠
佢個湯配米線一絕,有種特別既味道好好食🤤
冬菇夠淋正,係豆卜無索到入味(雖然都預左😂)
仲要好抵食又包野飲👍
佢啲小食價錢都好平
都係廿蚊至四十幾蚊左右
下次先嗌黎試下☺
大家經過荃灣都可以試下吖!
仲要開到12點,想唔幫襯都唔得啦😋😋😋
2021-10-11
2021-10-07 94 浏览
路德圍呢個美食圈真係「百吃不厭」😋剩係車仔麵/米線嘅我諗都有5,6間,而今日講嘅呢間除左有勁多令人一睇到就流曬口水嘅餸之外,仲有唔少必點嘅小食🤤大推車仔麵餸:秘製牛筋$14🐃鹵水豬大腸$13🐖五香牛肚$12🐂鮮甜蘿蔔$9🥕每款餸都比左勁多😍豬大腸夠曬肥美,蘿蔔有比足時間炆淋,好清甜😌牛筋同牛肚好有口感,而且超入味❤️❤️❤️湯底超濃,麵底又多,性價比🆙🆙🆙

大推車仔麵餸:
秘製牛筋$14🐃
鹵水豬大腸$13🐖
五香牛肚$12🐂
鮮甜蘿蔔$9🥕

湯底超濃,麵底又多,性價比🆙🆙🆙
2021-10-02 79 浏览
#銘陽車仔麵 💛今次講嘅係位於荃灣路德圍嘅銘陽車仔麵啦💛💛佢主打係車仔麵 但係由於男女小編鍾意食飯嘅關係 所以嗰日去到其實係嗌飯😹😹份量完全可以醫飽肚🤤🤤諗唔到食咩可以試下❤️台式肉燥拼雞扒飯 $48💰(7.5/10)嘩🤤🤤🤤呢個真係嚇親‼️係爆多嘅肉燥放佐係啲飯上面🤯🤯份量真係十足 啲肉燥可以將每一粒飯都沾上肉燥 完全可以每一啖飯都有肉燥😽😽肉燥撈完之後又唔會太鹹✨✨而雞扒放面係煎過嘅 所以咬落去係脆口 外脆內軟🤤🤤份量都幾多㗎😚😚所以幾推薦呢個💥台式肉燥拼豬頸肉飯 $48💰 (7.5/10)呢個其實同上面嗰個差唔多😚最唔同嘅就係配料揀咗豬頸肉🐷佢係有炭烤味 好似燒過咁 肥瘦小編覺得適中 但係真係好惹味😻😻配埋肉燥飯真係幾好食✨睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️推薦指數🌟 7.5 / 10 🌟💛#巨B食黃店📍#巨B覓食荃灣 銘陽車仔麵 (荃灣)⚜️荃灣荃興徑17號地下C舖⏱星期一至日 1100-2200

#銘陽車仔麵 💛

台式肉燥拼雞扒飯 $48💰(7.5/10)

台式肉燥拼豬頸肉飯 $48💰 (7.5/10)

推薦指數🌟 7.5 / 10 🌟

💛#巨B食黃店
📍#巨B覓食荃灣

銘陽車仔麵 (荃灣)
⚜️荃灣荃興徑17號地下C舖
⏱星期一至日 1100-2200

2021-08-30 149 浏览
今日出荃灣行街,一落橋就即刻見到呢間車仔麵店, 就梗係入去試食啦,不過聽啲姐姐講佢地已經開咗好耐,只不過係你記住搬咗間新嘅舖位。 入到去睇到張餐單,嘢食嘅種類都非常之多,淨係車仔麵嘅配菜都已經差唔多有20款,呢間雖然係車仔麵檔,但都有飯食添,不過黎到車仔麵店就梗係要食車仔麵啦。咁我第一次食就嗌咗河粉配蘿蔔、咖喱魷魚仲有炭烤豬頸肉再加多杯凍檸茶。一上枱,分量以呢個價錢已經非常之好。湯底方面我就揀咗清湯加腩汁沙嗲醬,個沙嗲醬真係絕對推薦值得一試,夠濃味,食之前撈勻佢,再飲一啖湯,即刻好有胃口,配咩麵都咁好食!河粉質地正常,有少少米香;咖喱魷魚亦醃得入味之餘都食到魷魚味,好好食! 蘿蔔就正常冇渣,亦幾大嚿。咁多餸最好食我覺得係豬頸肉,少少肥之餘再加炭烤味,佢表面仲有少少蜜糖味,真係同自己出去燒烤食嘅冇分別飲品方面亦唔錯,不過對我黎講就甜咗少少。另外我仲叫咗碟小吃 香辣牛展。呢個亦都幾推薦,好入味,小小嘅麻辣,仲有啲芝麻香味,諗唔到要食咩小食既朋友可以試吓呢一個。整體來講呢間車仔麵店都非常唔錯,仲好過坊間既唔少,黎到荃灣食野嘅朋友一完要試吓👍🏽

飲品方面亦唔錯,不過對我黎講就甜咗少少。

2021-08-29
2021-08-26 95 浏览
今日去左銘陽度食lunch,一排冇去問一問d staff先知原來搬左鋪位,搬左個轉角位。諗住試試佢啦,話曬都幾耐冇食,本來以為會跌watt,哎呀又冇乜事喎,keep得返個水準。我嗌左牛肚同牛腩,真係幾推薦刀削麵雖然荃灣有幾間,但係銘陽嗰配菜係比較特別。咁嘢飲都係嗌返凍奶茶,天時暑熱,但係呢間杯奶茶係有陣綠茶味,唔鍾意綠茶冇得講,但係真係係有別於其他鋪頭嘅奶茶,係值得一試。我自己就比較大食,同埋有d餓,就唉埋兩個小食,方方地嗰個係呢度老闆娘嘅拿手嘢墨魚餅,次次黎親都食,另外就係椒鹽魷魚酥,呢個就冇咩特別,但係可以一試,同其他魷魚酥冇咩分別。以前食開可以繼續黎,未食過嘅可以坐低試試,整體幾好,下午茶時間去都不我地過。
椒鹽魷魚酥 墨魚餅
题外话/补充资料: 幾中意個沙爹
2021-08-25
椒鹽魷魚酥 墨魚餅
今日嚟到荃灣諗唔到食咩🧐然後上網搵咗一搵,發現呢間黃店車仔麵😍又寫住「無味精」,梗係要來試吓😜。菜單好多選擇👍🏻又有下午茶餐,又有套餐送嘢飲🧃仲有好多唔同款式嘅飲品🧋仲有好多唔同種類嘅小食,認真吸引呀😍😍!我叫咗豬大腸金沙骨豬紅米粉加沙嗲醬,豬大腸處理得好好同好入味,豬紅好正唔會臭又唔會鹹啱啱好金沙骨好特別炸過好香口沙嗲醬撈埋個湯好入味🍜真係食完幾個鐘都唔會口渴!好驚喜🤤🤤我仲嗌左兩個小食,涼拌青瓜同墨魚餅。涼拌青瓜酸酸地,唔算太辣,如果鍾意食辣嘅可以叫佢哋加多少少辣😋墨魚餅好好味,食完一舊又會想食下一舊😌😌百香果冰茶唔會太甜,好飲!總括來講真係好好食👍🏻👍🏻我諗之後呢度會成為我嘅飯堂啦🙊
金沙骨好特別炸過好香口
沙嗲醬撈埋個湯好入味🍜真係食完幾個鐘都唔會口渴!
炸墨魚餅
涼拌青瓜
百香果冰茶
2021-08-21
炸墨魚餅
涼拌青瓜
百香果冰茶
每一次食都唔會令我失望嘅銘陽車仔麵。首先湯底香濃,但食完唔會覺得口渴,因為佢哋湯底係靠香料配製,每次食都有香濃嘅香料味,係車仔麵之中比較特別嘅。麵同餸款亦有好多選擇,雖然價錢便宜但份量十足,絕對係荃灣區性價比之選!另外想推薦佢哋嘅白蘿蔔,好靚冇渣而且香甜,同麻辣沙嗲味湯底好夾。
每一次食都唔會令我失望嘅銘陽車仔麵。
五香牛肚蘿蔔幼麵
2021-08-17
  • 白蘿蔔,五香牛肚
2021-07-27 116 浏览
 最近真係好鍾意食車仔麵,又平又多選擇又好食😋今次試左呢間銘陽車仔麵,一坐低真係睇到花多眼亂🙈好多選擇。車仔麵既麵底除左一般既油麵、米線、河粉等等之外,仲有刀削麵、薯粉、蘭州拉麵呢啲揀,配料既選擇都極多。除左車仔麵之外,仲有其他唔同飯既款可以嗌,同埋各式小食,揀食乜都揀左我好耐😂 1️⃣柱侯牛腩+炭燒豬頸肉招牌鮮切麵(腩汁+中辣)($36) 柱侯牛腩份量都幾多,煮得幾淋😋豬頸肉有驚喜😳唔會乾,有油脂感,有炭燒既香味,推薦啊!另外同朋友交換左啲餸😂試埋佢既蘿蔔、招牌木耳餃同埋招牌香菇餃。蘿蔔鮮甜冇渣。兩款餃子都好好味!好大粒好多餡!  鮮切麵幾煙韌,加腩汁同中辣令食落更加香口🤤  2⃣️炸墨魚卷($30)墨魚卷新鮮炸起,略顯外層偏油,但係內餡墨魚滑打得夠曬彈牙,好足料!

2⃣️炸墨魚卷($30)
2021-07-09 115 浏览
荃灣超多餐廳,而銘陽車仔麵位置比較偏僻,價錢亦非常實惠。—————————————————📍自選3餸車仔麵(魚皮餃+柱侯牛腩+韭菜) (6/10)叫左油麵配腩汁同3個餸,份量多到就黎食唔曬。腩汁幾香,不過牛腩有d靭,魚皮餃同韭菜就正常水準。
荃灣超多餐廳,而銘陽車仔麵位置比較偏僻,價錢亦非常實惠。
—————————————————
📍自選3餸車仔麵(魚皮餃+柱侯牛腩+韭菜) (6/10)