2019-07-02 65 浏览
錦壽築地 無他 是錦師傅一年前開既餐廳 錦師傅是誰? 他就是整獎門人辣辣壽司邊個食既師傅 今次慕名而來 就係要一嘗師傅既手藝!店鋪環境寬敞舒適 樓底高 空間感大~ 當日我去既時候雖然係平日 但已經全場爆門我地點左個刺身拼盤 拼盤有帶子 三文魚 蟹籽 吞拿魚 甜蝦等等 味道鮮甜 十分新鮮另外 我地仲點了個卷物 鰻魚壽司 鰻魚燒得幾香 唔會好重腥味 處理得幾好埋單每人兩百 唔算好貴 正常價 質素高於一般水平 值得推介!

店鋪環境寬敞舒適 樓底高 空間感大~

當日我去既時候雖然係平日 但已經全場爆門

2019-07-02 47 浏览
要數佐敦最出名的日式壽司店, 當然是錦壽築地! 有很多圈中藝人朋友都係哩度既捧場客, 皆因主廚是昔日超級無敵獎門人-辣辣壽司的廚師-錦師傅!!! 我今日趁Lunch有空, 就同同事一齊去呢度食個午餐日本空運到港的海鮮午市套餐: 有三文魚 油甘魚 吞拿魚 鱒紅魚 平目魚背 甘蝦 海膽 玉子 卷物 手卷 價錢$85 性價比很高❤素食壽司 健康之選新鮮海膽 份量都幾多 海膽整齊排列系個小木盒 我地最後都食吾哂!埋單要收加一 不過有甘既質素 都值得既~
要數佐敦最出名的日式壽司店, 當然是錦壽築地! 有很多圈中藝人朋友都係哩度既捧場客, 皆因主廚是昔日超級無敵獎門人-辣辣壽司廚師-錦師傅!!! 我今日趁Lunch有空, 就同同事一齊去呢度食個午餐

日本空運到港的海鮮

素食壽司 健康之選

埋單要收加一 不過有甘既質素 都值得既~
2019-06-29 90 浏览
同兩位朋友聚會但我喉龍痛,所以我決定食壽司。平時除左食放題,同埋連鎖嘅壽司店之外。平時好少去呢一種日本餐廳食嘢!係open rice 就咁search 地點搵到呢到野食中上。叫左三百幾蚊一set sushi 賣相會吸引人影相 海膽sushi都幾新鮮呀, 蝦都好食仲叫咗燒牛舌,唔un又肥肥地呢個最好味!芒果沙律係正常味 唔會好水三個人 平均$200一個 唔算好貴不過今餐用OpenRice定位有九折服務唔錯呀。唯一 我個位好熱好熱
同兩位朋友聚會
但我喉龍痛,所以我決定食壽司
係open rice 就咁search 地點搵到呢到

野食中上。叫左三百幾蚊一set sushi
賣相會吸引人影相
海膽sushi都幾新鮮呀, 蝦都好食
仲叫咗燒牛舌,唔un又肥肥地呢個最好味!

芒果沙律係正常味 唔會好水

三個人 平均$200一個 唔算好貴
不過今餐用OpenRice定位有九折

服務唔錯呀。唯一 我個位好熱好熱

芒果沙律
芒果沙律
錦壽築地由TVB初代獎門人辣辣壽司環節的大廚錦師傅創立,開業剛過去一年,凸意前來一嘗錦師傳的手藝內在環境寬敞 因樓底高及大玻璃 提升了餐廳的空間感。玻璃貼上江戶時代一些婦女畫像~雪櫃擺放著從日本空運的海鮮~壽司拼盤 $348壽司有三文魚、帶子、甜蝦、海膽、蟹籽、吞拿魚、想一次試多款口味 可點這個 性價比高三文魚水撥$60限量供應 口感十分滑溜,皮香肉嫩鐵板牛舌$78有嚼勁 配上清酒一絕!右口魚壽司$68右口魚肉質滑溜鮮嫩牛油果鰻魚反卷 $65鰻魚不腥 味道尚可日本生蠔$98肉質爽口  味道鮮甜 海水味比法國、澳洲生蠔淡三文魚海膽卷$85海膽略腥 但ok新鮮*另收加一服務費*

雪櫃擺放著從日本空運的海鮮~

壽司拼盤 $348
壽司拼盤

三文魚水撥$60
三文魚水撥

限量供應 口感十分滑溜,皮香肉嫩

鐵板牛舌$78
鐵板牛舌
有嚼勁 配上清酒一絕!

右口魚壽司$68
右口魚壽司
右口魚肉質滑溜鮮嫩

牛油果鰻魚反卷 $65
牛油果鰻魚反卷

鰻魚不腥 味道尚可

日本生蠔$98

日本生壕

肉質爽口  味道鮮甜 海水味比法國、澳洲生蠔淡

三文魚海膽卷$85

海膽略腥 但ok新鮮

*另收加一服務費*
2019-06-15
壽司拼盤
日本生壕
2019-06-21 92 浏览
錦壽築地環境好、食物品質都好!!呢間餐廳既裝修簡約而且帶點日本風格,簡簡單單好舒服,可以慢慢傾下計咁食飯,座位都隔得幾開,吾會坐得好辛苦。見到好多食物都好精緻,好多女仔都黎打卡,我地個壽司拼盤一黎到,大家都影左好多相,賣相實在太靚,靚到吾捨得食,壽司全部都好新鮮,吾係誇張真係冇一件係吾好食的,然後朋友點左個刺身套餐, 刺身有好多款,朋友都話好新鮮,而且配上左白飯,份量都幾多,食完都已經好飽,重有湯送埋,真係非常美滿既晚餐啊!
2019-06-21 121 浏览
收工同朋友嚟到佐敦搵野食😋 發現左呢間錦壽築地,係當年辣辣壽司既壽司師傅👍真係滿滿既童年回憶啊!食物既賣相好精美,睇得出好用心經營,打卡之選📸📸-☆ 刺身丼飯刺身佈滿左係飯上面,種類都好多,例如有三文魚、希靈魚、北極貝、赤蝦、尤魚等等…… 刺身新鮮、鮮甜,吾怪得知個個都推介呢到啲刺身💕🤩-☆ 三文魚海膽卷鍾意食海膽既我梗係要試試佢,呢哩個三文魚海膽卷非常有創意🤗 類似加州卷,不過外面係用三文魚包住,上面放左海膽,海膽鮮甜唔會有腥味,食起嚟意想不到地好食👍👍👍
收工同朋友嚟到佐敦搵野食😋 發現左呢間錦壽築地,係當年辣辣壽司壽司師傅👍真係滿滿既童年回憶啊!食物既賣相好精美,睇得出好用心經營,打卡之選📸📸

☆ 三文魚海膽卷

2019-06-20
2019-06-14 132 浏览
今年媽媽生日去左佐敦既錦壽築地同佢慶祝,餐廳好有心思,竟然有壽司蛋糕,🥰🥰🥰哄到我媽媽不知幾開心,吾鍾意食甜野既人真係岩晒,而且很精美,上面又三文魚、海贍、蟹籽、牛油果、帶子同埋油甘魚,加上左小小金箔吾止賣相好,味道都好好。和牛壽司,吾係周圍都有得食的,見到呢到有就即刻點左,好香牛味,係口中久久不散。-還有燒魷魚筒,燒到好香好香,上面有佢地既醬汁,真係好食到我同媽媽都停吾到口。-呢間餐廳都幾值得黎試下的,食物品質好,又甜心,好值得讚的!🤪🤪🤪

和牛壽司,吾係周圍都有得食的,
見到呢到有就即刻點左,好香牛味,
係口中久久不散。
還有燒魷魚筒,燒到好香好香,
上面有佢地既醬汁,真係好食到我同媽媽都停吾到口。
2019-06-13 88 浏览
之前上網就見到呢間日本餐廳🇯🇵錦壽築地有得叫呢嗰壽司蛋糕🎂我朋友又鐘意食喎😻於是就約咗去食呢間啦🥰因為之前就打電話詢問過壽司蛋糕係要預訂定即日叫都得,所以就順便book咗日子食門口嗰店員態度都好好👍🏻見到我地就熱烈招呼😆就係我地坐底嘅時候就拎咗壽司蛋糕🎂出黎,壽司蛋糕原來係由飯就底🍚跟住用三文魚鋪面🐟第一層放上甜蝦同帶子🍤🐚第二層則放上海膽同牛油果🥑而最高嗰層係油甘魚🐟價值288元🥰其實都好大份量,一啖可以食到三文魚🍣海膽🐚帶子🐟油甘魚🤤簡直係多重享受😋另外我們叫咗一個刺身拼盤😋有海膽🐚甜蝦🦐帶子🐚三文魚🍣八瓜魚🦑呑拿魚🐟等等各種刺身,價值458元,食完真超級飽☺️我啲朋友都勁開心🥳

2019-06-11
  • 壽司蛋糕
2019-06-11 76 浏览
yummy日本築地晚餐今天來到錦壽築地食晚餐,餐廳座位挺舒適,好適合興朋友談談天邊吃飯的好地方。牛油果軟売蟹卷軟売蟹好脆身,再配合上牛油果同沙津醬,味道出奇地好食,好創新的應覺,而且上面放了滿滿的蟹子,令口感更豐富了。燒牛舌非常香口,調味得剛好,又不會燒到過熟,可以加上檸檬汁吃,味道會更加清新。日本生蠔喜歡吃生蠔的朋友必點,首先賣相已經很吸引,又新鮮,蠔身很肥美、隻隻都好大隻再加上蟹子和蔥真的很加分,再點上醬汁,真的令人想吃過不停。
yummy日本築地晚餐

牛油果軟売蟹卷

燒牛舌

日本生蠔

2019-05-17
2019-06-11 55 浏览
今日同一大班朋友聚會就決定去食日本野~~去左錦壽築地聚餐,餐廳空間感大,座位吾會相隔太近,裝修整潔。我最深刻既就係個雜錦刺身拼盤,一上菜大家都非常興奮,拼盤既賣相好靚,而且種類好多,有三文魚、油甘魚、甜蝦等等等等~最重點既係有海膽,海膽好鮮甜,吾會腥,紫菜又夠脆。而其他刺身都好出色,新鮮!!!同埋忌廉蟹肉薯餅都好值得推介,薯餅係即炸的,食落去重係熱辣辣的,入面好足料,蟹肉都不少,忌廉汁配合薯餅好夾好好吃。

2019-06-11 40 浏览
今日就出咗佐敦開會啦,開完會肚餓就去係附近搵野食,見到呢間錦壽築地就心血來潮想食日本野,於是就排隊入咗去。咁我一個人啦,所以好快就可以入座,我就叫咗一個三文魚水撥,烤得脆卜卜嘅外皮,肉又多汁,再點上幾滴檸檬汁,簡直一流!另外再叫咗一個海龍卷,見到時都嚇咗一跳,嗰龍蝦頭好大隻,卷物有牛油果蟹子同炸蝦整成,仲有沙律醬,一個人絕對會覺得飽,都幾好食!最後我叫咗嗰雪花三文魚魚腩刺身,切得好厚身,無乜腥味,點上芥辣豉油,好正呢餐真係食得好飽,下次會帶埋女朋友過黎一齊食

呢餐真係食得好飽,下次會帶埋女朋友過黎一齊食
午餐
  • 海龍卷
2019-06-11 64 浏览
今日同朋友仔出咗佐敦行街啦,咁我朋友仔都比較鐘意食日本野,就見到呢間錦壽築地,於是就決定食呢間,都幾多人排隊,排咗一陣我地就入咗去我地叫咗一板日本空運海膽啦,好鮮甜新鮮,入口即溶,好好食,之後再咗一個刺身拼盤,有三文魚啦,帶子啦,甜蝦啦,海膽等等各種海鮮都有,份量又多,又唔會有腥味過重,幾好,最後仲叫咗一個原條鰻魚飯,真係成條饅魚上,再加幾件壽司,我地真係食得好飽,下次可以再去,因為價錢都好化算, 又抵食。
2019-06-11 61 浏览
日式烤茄子今日同老婆出咗佐敦整野啦,一整就整到夜晚,女朋友又肚餓,我地又想食日本野,就見到呢間錦壽築地,門口都有人排隊嘅,排咗一陣就入咗去。menu好豐富,我地就叫咗一個$38烤牛舌啦,再加一個$68日式烤茄子同一個$118嘅鰻魚炒飯烤牛舌到咗先啦,都烤得幾均勻,色澤好靚,入口又多汁,有兩串,一串有4舊,我同女朋友一人一串到嗰日式烤茄子,烤得好香,上面佈滿了蔥蒜蓉七味粉,烤得好入味,一絲絲咁食,蔥蒜蓉七味粉互相配答得好好,唔會互相搶味,好夾,好想即時再叫多碟最後到鰻魚炒飯,擺得幾靚,鰻魚切粒碎入飯入面炒,又有蛋,上面再鋪上蔥,我同老婆都食得好飽,價錢唔會話太貴,但水平係高。
就見到呢間錦壽築地,門口都有人排隊嘅,排咗一陣就入咗去。

烤牛舌

唔會互相搶味,好夾,好想即時再叫多碟
日式烤茄子

最後到鰻魚炒飯,擺得幾靚,鰻魚切粒碎入飯入面炒,又有蛋,
鰻魚炒飯
2019-06-10
2019-06-11 41 浏览
今日,就出咗佐敦見客啦,咁見住客傾完生意已經入夜,我見反正都出咗咁遠,就打算係附近食野,見到呢間錦壽築地,我就唔想揀,就決定食呢間啦入到去,menu都多選擇,我就叫咗一個烤魷魚筒,全隻魷魚上,好有咬口,煙韌得黎又好有口感,好好食,另外叫咗一個餃子雞翼,雞翼入面包咗涵係入面,幾特別,一碟有4雞翼,一人黎講都叫多,日本野就緊係要食壽司啦,雖然我只係叫咗一個三文魚海膽卷,但份量都多,有8舊,海膽都幾甜,配上三文魚都唔錯,配合唔會怪,反而幾好,最後仲有烤羊架,一舊,但充滿肉汁,一手扯住黎食好正,下次都會再食

2019-06-10
2019-05-27 2303 浏览
又係一大班朋友聚會嘅時候😝搞手揀咗呢間日本野😚1️⃣牛油果鰻魚反卷(四件)$65 一見到牛油果就忍唔住嗌左啦!仲有我最鍾意食嘅鰻魚😍上面有精緻鮮甜嘅魚子,一啖放入口,好味道!2️⃣牛油果軟殼蟹卷 (四件)$65 裏面嘅軟殼蟹炸得香脆可口,配埋清新嘅牛油果🥑加上新鮮嘅蟹子作點綴,大家食得好滋味😋3️⃣三文魚海膽卷(四件)$85 呢個好正喎!海膽唔少,除咗外圍嗰層三文魚裏面都仲包住左三文魚🍣大件夾抵食呀真係😍4️⃣角切魚生丼 $108 大大碗,好多魚生😍可以一次過試匀晒好多種魚生😋最鍾意撒係面頭上嗰啲脆脆,撈埋啲飯同埋魚生食更有層次同口感😚5️⃣蒜燒茄子 🍆 $68 必點啊😍😍唔係淨係串燒店,呢度都食到多肉又惹味嘅茄子,勁大條,蒜味十足😚唔會燒到燶左,連皮食絕對冇問題😝6️⃣鐵板牛舌 $78 鐵板上真係令人流晒口水,冒晒煙,加上滋滋聲,香氣四溢🤤似用左中式烹調方法,好軟腍☺️7️⃣魷魚筒 $85 呢個都推介呀,同樣都好腍,多一份彈牙,個醬汁都好夾😆8️⃣辛辣牛肋骨鍋燒烏冬 $88烏冬嘅質地我鍾意😝9️⃣豬軟骨炒飯 $88 第一次食豬軟骨炒飯,幾好味😚🔟羊架 $55 中規中矩1️⃣1️⃣忌廉蟹肉薯餅 $58 夠香口1️⃣2️⃣餃子雞翼 $5
又係一大班朋友聚會嘅時候😝搞手揀咗呢間日本野😚
1️⃣牛油果鰻魚反卷(四件)$65

2️⃣牛油果軟殼蟹卷 (四件)$65

3️⃣三文魚海膽卷(四件)$85

4️⃣角切魚生丼 $108

5️⃣蒜燒茄子 🍆 $68

6️⃣鐵板牛舌 $78

7️⃣魷魚筒 $85
呢個都推介呀,同樣都好腍,多一份彈牙,個醬汁都好夾😆

8️⃣辛辣牛肋骨鍋燒烏冬 $88
烏冬嘅質地我鍾意😝

9️⃣豬軟骨炒飯 $88
第一次食豬軟骨炒飯,幾好味😚

🔟羊架 $55 中規中矩

1️⃣1️⃣忌廉蟹肉薯餅 $58 夠香口

1️⃣2️⃣餃子雞翼 $58 啖啖肉

甜品:紅棗糕

員工好殷勤,服務周到😝😝
呢度食野仲要唔限時嘅,我哋又食又傾三四個鐘都冇問題😚😚見到牆上掛左生日快樂嘅裝飾,雖然我哋冇人生日,都忍唔住影咗張合照🤣🤣呢度真係gathering嘅好去處😝
PS 呢度有壽司蛋糕🎂
2019-05-27