2019-08-07 209 浏览
好耐冇食過日本刺身,趁放假去輕鬆吓~~火龍卷賣相好靚,真係做到好似一條龍咁樣,有極多蟹籽,味道鮮甜,同壽司飯好夾,壽司飯包住原條炸蝦,蝦肉彈牙鮮甜,最鍾意啖啖肉好滿足🤤~刺身拼盤好豐富嘅刺身拼盤,望落色彩繽紛勁治癒,帶子鮮甜新鮮,海膽有入口即溶感覺🤤八爪魚唔會太硬,食落唔會有渣,三文魚色彩都夠鮮艷,睇落夠新鮮😍~三文魚海膽卷最鍾意呢味,有齊晒我最鍾意嘅配搭😍大大片三文魚包住金黃色嘅海膽,咬落去有入口即溶感覺,海膽嘅甜配上三文魚嘅新鮮食落味道好夾😋
好耐冇食過日本刺身,趁放假去輕鬆吓~
~火龍卷
火龍卷

~刺身拼盤

~三文魚海膽卷
三文魚海膽卷
火龍卷
三文魚海膽卷
2019-08-06 69 浏览
今日有同事話係附近有間新開嘅日本餐廳,叫大家一齊去試吓。餐廳係大廈既一樓,樓底都幾高,而且好光猛整潔,又坐得幾舒服。午市套餐既價錢由五十幾到百幾不等,有飯、拉麵、壽司,比較特別嘅係有提供埋素食,俾唔食肉既人都有野食。套餐仲另外包小食或者刺身添,當然飲品同麵豉湯都有,就算食量大既人都應該會飽。不過今次有同事請客,所以我哋決定散叫share嚟食,當中有幾款食物比較推薦首先有刺身拼盤,好足料,有好多款唔同嘅海鮮,我哋得四個人都食得好飽,每款刺身都好厚切而且好新鮮,其中海膽一啲都唔腥,食得好滋味,而大蝦就好彈牙,點埋檸檬汁一齊食會更加鮮甜之後係忌廉蟹肉薯餅,炸得啱啱好,裡面蟹肉嘅份量都好多,充滿忌廉味跟住係日式燒茄子,茄子嘅上面鋪滿左日式醬料一齊燒,所以好惹味,我哋足足叫左三條黎食添埋單既時候有同事直接做埋會員,可以即時有九折,下次嚟嘅時候可以試吓午市Menu
今日有同事話係附近有間新開嘅日本餐廳,叫大家一齊去試吓。

忌廉蟹肉薯餅

日式燒茄子

2019-07-24
忌廉蟹肉薯餅
日式燒茄子
2019-08-04 84 浏览
I came to eat here with my kids to clebrate my helper's birthday. At first, I didn't expect such good quality sushi in Jordan area. But my friend told me to give it a try as the prices are reasonable yet the food are beyond your expectations and the owner of the restaurant is an experienced chef with lots of passion. Therefore, we give it a try. We were happy that we came as the fish is very fresh and they have a good selections of cooked food too. My kids love the Mango Crab pizza. It is
My kids love the Mango Crab pizza. It is not like the ordinary pizza. The base is thin and crispy topped with Mayo, crabmeat and fresh mango. The lobster roll is also a must try item. Definitely worth a visit to Jordan to try this resturant, especially if you want decent Japanese food at a friendly price with family!
2019-07-31
庆祝纪念
生日
  • 海龍卷
2019-07-30 141 浏览
早前上網睇到呢間已經想食,今日約左人食飯,又有戈提起呢間,仲吾打蛇隨棍上表示贊同✋🏻。.📍什錦刺身-刺身種類豐富:油甘魚、白玉豚、北寄貝、三文魚、海膽、帶子、墨魚、活赤貝、甜蝦、八爪魚、蟹子;海膽鮮甜、活赤貝肉質爽脆中帶柔軟幼嫩並充滿海鮮味、油甘魚油份充足、白玉豚又叫玉梭魚-油份足,甘香爽嫩,教人欲罷不能、其他慣常見到的刺身都新鮮味美。.📍岩蠔-屬於Rock Oyster 品種,再分為真蠔(Makaki)及岩蠔(Iwakaki);岩蠔蠔味較淺,海水味較淡,爽身,入口甘甜,適合唔鍾意太重口味的人,而且現在當造。.📍魚生沙律🥗-魚生及蟹子份量豐富,魚油味重的魚生配上清甜的青瓜絲再配上蟹子,口感及味道同樣層次豐富。.📍火龍卷-脆脆的炸蝦包上佈滿紫菜碎的飯團,加上滿滿的蟹子,口感豐富,略嫌味道比較清淡。.📍炸蝦野菜天婦羅-味道不錯,份量足夠,粉漿薄薄不會滿口炸粉。.📍8吋長三文魚壽司-吃的是刀功,味道較為普通,寧願極厚切3-4吋厚三文魚壽司🍣。.📍前菜-中華沙律、蒜味螺肉味道正常。

📍什錦刺身
📍岩蠔
📍魚生沙律🥗
📍火龍卷
📍炸蝦野菜天婦羅
-味道不錯,份量足夠,粉漿薄薄不會滿口炸粉。
📍8吋長三文魚壽司
📍前菜
-中華沙律、蒜味螺肉味道正常。
2019-07-28
2019-07-30 98 浏览
Superb food with nice environment and good service 👍🏻😋there’s some special sushi there that you can rarely try outside. 第一次黎錦壽築地食就已經愛上😍 天婦羅拉面好大碗好足料,仲要超級好食,天婦羅唔會好油😋一碗真係物超所值👍🏻 牛油果蟹殼卷都好難忘🙈首先用牛油果整已經好特別,而且牛油果好新鲜,食落好清新嘅感覺。而加埋入面香脆嘅蟹殼,同卷上面嘅蟹籽,簡直完美,唔係講笑🙈👍🏻 仲有仲有,個蟹肉芒果pizza真係好正,pizza上面其中一樣材料係芒果,好特别,加上酥皮好酥脆,like 啊🤩👍🏻 3個人share一個已經好满足💖😋 此外, 巨峰提子梳打、香桃梳打都好好飲,啲杯襯翻嘢飲嘅顏色,好靚😍。而綠茶可樂都好特別,唔伏! 最後, 環境同店員嘅服務態度都非常好,係享受美食&同朋友聚腳嘅好地方👍🏻😆 期待下次再同朋友去💖😃😝😊

2019-07-26 105 浏览
一直對刺身壽司有股莫名的偏愛男朋友知道後,推薦我到香港試試錦壽~是一家他熟悉的店,對食材的新鮮度有著很好的了解~畢竟刺身吃的是新鮮~「什錦刺身」想試各類刺身的就點什錦刺身~種類多~當天吃的剛好沒有海膽~是個遺憾「長三文魚壽司」偏愛三文魚的我~第一次見到這麼長的三文魚壽司~哈哈哈「火灸右口魚壽司」入口即化~喜歡它入口的香甜~就是海苔粘上齶包著海苔一起食用不會膩~「鰻魚壽司」鰻魚壽司,嗯,不愛吃魚的我都特別喜歡吃~一份忘了叫什麼的沙拉~男朋友失誤叫錯了~又喜歡吃芒果,額外加了好多芒果~是個有二樓的餐廳啦~開放式的廚房可以看見師傅製作都過程~樓下會有服務生帶領~衛生都很乾淨~有很多老闆跟明星的拍照都是男朋友熟悉的~我默默吃飯~服務生態度都很好~還會繼續去光顧錦壽,畢竟我對菜品念念不忘,吃過後覺得其他的都沒這家好吃
「鰻魚壽司」鰻魚壽司,嗯,不愛吃魚的我都特別喜歡吃~
都是男朋友熟悉的~我默默吃飯~服務生態度都很好~
2019-07-21 109 浏览
今晚食嘅餐廳係錦壽築地 服務員都幾有禮貌 店面寬敞 燈光光猛 環境舒服 人流不斷呢間鋪主打日式刺身壽司今次點嘅全部都係魚 魚類最能反映食物新鮮度先有秋刀魚 其後劍魚 最後鱆紅魚 全部新鮮嫩滑 而且加入香蔥提升鮮味個人最鍾意嘅係秋刀魚 因為鮮味特別突出至於其他魚種 冰鎮下仍然保持鮮甜爽彈 原來餐廳所有魚種都是新鮮日本空運 保證貨源整體質素出色 味道新鮮 都幾值得推薦肉眼所見全晚都全院滿座 好彩我地一早book咗檯兼用埋openrice優惠今餐真係好滿足 下次一定要再食
今晚食嘅餐廳係錦壽築地 服務員都幾有禮貌
好彩我地一早book咗檯兼用埋openrice優惠
今餐真係好滿足 下次一定要再食
2019-06-22
2019-07-21 125 浏览
今日係細佬生日,佢最鍾意食日本野同壽司,緊係帶佢食壽司慶祝啦!上網資料蒐集左有咩正嘅壽司店,就見到呢間「錦壽築地」啦,仲有壽司生日蛋糕添,於是就即刻打電話去訂枱食呢間啦我地一開始就叫咗個壽司蛋糕先啦,有三文魚刺身鋪面,上面放有牛油果,海膽,魷魚同油甘魚,刺身都好鮮甜味美!底下呢~就係加咗蟹籽嘅日本壽司飯,整體賣相好特別!我細佬都十分鐘意丫之後再叫咗三文魚腩刺身,吞拿魚刺身同北寄貝刺身,三文魚腩超級肥美,呑拿魚刺身好有口感,好正呢值得一提嘅係,和牛刺身,好大塊和牛,入口即溶嘅感覺,好肥美,真係好正,好味程度難以用文字去形容食左咁多壽司,梗係要食返啲邪惡炸物:天婦羅!我地叫左炸蝦天婦羅,一條大大嘅炸蝦,炸粉唔厚,而且炸得好脆,一啲都唔覺得油膩,好好食呀

2019-07-20 73 浏览
今日同屋企人落佐敦行街,因為自從搬咗出去住之後,都無乜點同屋企人見面,又要返工又要返學,大家都好忙,難得終於夾到一日可以一齊出街,就緊係直落食埋晚飯先走,於是就決定食呢間錦壽築地啦。我地就叫咗一份雜錦刺身,入面有三文魚,帶子,甜蝦,赤貝,北寄貝,海膽油甘魚,魷魚等各款刺身,全部食落都好新鮮唔會干晒水,特別係海膽嘅味道好鮮甜 又唔覺得腥,值得一試!之後再叫咗一個雞翼啦,嗰雞翼係雞全翼黎,幾好食,廚師嘅煮法鎖住到啲肉汁👍跟住食刺身唔夠喉,所以就叫多咗一個三文魚腩刺身同海膽刺身,你無睇錯,係真係再叫海膽刺身,可想而知,佢係真係幾咁鮮甜好味先會令我地即場再叫,三文魚腩刺身都好肥美,好好食,今餐真係大滿足!

2019-07-19 63 浏览
這是之前朋友推介的一間日本料理店,再用google地圖找到的。招牌不太明顯,找到地方了還要搭電梯上樓先會看得見。到的時候都仲係休息時間,等到六點才開始招呼客人的。很多張格抬都留咗位了,晚點來唔一定有位置和好的食材。我地點的刺身,三文魚和甜蝦都很新鮮,尤其是蝦,算是吃過比較大隻的了。三文魚也很大片。炒飯黑松露味好出,有鑊氣。鵝肝亦都唔少,以這個價錢,扺的都。我自己最係仲叫左份羊架,基本上好有肉味,不過有少少蘇。

什錦剌身
羊架
黑松露鵝肝抄飯
2019-07-18
什錦剌身
羊架
黑松露鵝肝抄飯
2019-07-17 122 浏览
今日嚟開佐敦依邊,做完嘢無其他嘢做,又開始肚餓喎於是就出動搵野食啦見到呢間錦壽築地,食日本嘢隨時都想食日本嘢既我就入左去食嚕雜錦鍋燒烏冬就好似一個壽喜燒咁配料好豐富有溫泉蛋,金菇,菜,豆腐等等,仲有隻炸蝦特長三文魚壽司每塊三文魚都長到可以包住舊飯一啖食一件,雖然有成15件,但都好快被KO😎蔥拖羅蓉卷就咁蘸點少少豉油都幾好食最後嗌多兩隻日本新鮮生蠔成餐都食得好滿足唔太貴而質素又幾好下次嚟開依頭再黎食過先
今日嚟開佐敦依邊,做完嘢無其他嘢做,又開始肚餓喎
於是就出動搵野食啦
見到呢間錦壽築地,食日本嘢
隨時都想食日本嘢既我就入左去食嚕

雜錦鍋燒烏冬

就好似一個壽喜燒咁
配料好豐富
有溫泉蛋,金菇,菜,豆腐等等,仲有隻炸蝦

特長三文魚壽司

成餐都食得好滿足
唔太貴而質素又幾好
下次嚟開依頭再黎食過先
2019-07-17 94 浏览
同朋友路過, 想食日本料理就入去一試😛-環境尚算不錯, 服務員態度亦ok 👌🏻-叫左幾款野食~~💁🏻‍♀️刺身有海膽、三文魚、北寄貝、甜蝦、帶子等各種新鮮嘅刺身, 刺身鮮甜👍🏻-💁🏻‍♀️炸物炸物就緊係最重要嘅炸蝦天婦羅啦! 點少得依個😂 入口一啲都唔膩~~-💁🏻‍♀️壽司鬆軟可口, 鰻魚壽司就重頭戲, 每舊鰻魚都厚切👀油脂分佈得好正, 入口嗰種味道, 包你難忘😆-💁🏻‍♀️燒物好香好好味, 亦都有叫到烤牛肉, 切得好均勻👍🏻點上特製醬汁, 入口鮮嫩多汁😋-無諗過路過都有意外驚喜, 竟然找到間心儀嘅日本料理, 仲有依個水準🙆🏻‍♀️ 滿意😬
同朋友路過, 想食日本料理就入去一試😛
環境尚算不錯, 服務員態度亦ok 👌🏻
叫左幾款野食~~
💁🏻‍♀️刺身

💁🏻‍♀️炸物

💁🏻‍♀️壽司
鬆軟可口, 鰻魚壽司就重頭戲, 每舊鰻魚都厚切👀
油脂分佈得好正, 入口嗰種味道, 包你難忘😆

💁🏻‍♀️燒物
好香好好味, 亦都有叫到烤牛肉, 切得好均勻👍🏻
點上特製醬汁, 入口鮮嫩多汁😋

2019-07-17 52 浏览
食次小編去左一家值得去的日本料理店。無論是熟食還是生食都是超級出色的一家日本料理店,是我在香港吃過性價比最高的日本料理店。 店主不僅是日本禦㕑的徒弟,而且還超級親民。不僅用心服務,還會親自介紹最好的食法給你。 🍣八寸三文魚喜歡三文魚的必須要試。🍣三文魚水撥視覺嗅覺味覺三重滿足,難怪是個招牌菜! 🎂刺身生日蛋糕全港獨有,這個生日蛋糕不簡單!各式新鮮刺身,不單能滿足我的刺身胃,更不失生日的儀式感!🦞海龍捲滿滿的蟹子放在頂部,每一件都包裹著飽滿的龍蝦肉,肉質緊實又鮮甜。一口一個,好滿足!
食次小編去左一家值得去的日本料理店。

店主不僅是日本禦㕑的徒弟,而且還超級親民。
不僅用心服務,還會親自介紹最好的食法給你。

🍣八寸三文魚
喜歡三文魚的必須要試。

🍣三文魚水撥
視覺嗅覺味覺三重滿足,難怪是個招牌菜!

🎂刺身生日蛋糕
全港獨有,這個生日蛋糕不簡單!
各式新鮮刺身,不單能滿足我的刺身胃,更不失生日的儀式感!

🦞海龍捲
一口一個,好滿足!
第一代超級無敵掌門人辣辣壽司師傅開設的日本料理店。環境舒適衛生,店員有禮,老闆熱情, 重點是食物性價比非常高,刺身、壽司、燒物、炸物也做得不錯,難得用心有良心本地人開的日本料理店。 雞泡魚乾 - 開胃的佐酒佳餚 雜錦刺身拼盤-可吃到10款刺身,每款最少有三件,還有帶子、赤背、拖羅、海膽,可算是非常超值,要吃性價比,這刺身拼盤是必點的。 海龍捲 - 用完只龍蝦做出來的海龍捲,是火龍捲的高級版,啖啖龍蝦肉,鮮甜爽口,飯券上蟹子紙菜牛油果給也配搭得恰到好處。有時在菜市場買一隻龍蝦也不止這個價錢。 香芒蟹肉酥皮pizza (必點) - 這裡的特色菜,店長說Pizza的餅皮是用酥皮疊六層,在放上芒果、蟹肉、芝士、底面反轉去燒,聽落也蠻多功夫,非常香口開胃,必點菜色。野菜雜錦天婦羅 - 不過不失
第一代超級無敵掌門人辣辣壽司師傅開設的日本料理店。環境舒適衛生,店員有禮,老闆熱情, 重點是食物性價比非常高,刺身壽司、燒物、炸物也做得不錯,難得用心有良心本地人開的日本料理店。

雞泡魚乾 - 開胃的佐酒佳餚

野菜雜錦天婦羅 - 不過不失
2019-07-13 65 浏览
今日就一班中學同學係佐敦聚會,因為中學畢業之後都無乜點見大家,好難得係今日就約齊大家,佐敦又最方便大家,所以就係佐敦會合啦,跟住就係附近諗食咩啦,之後有好幾個都想食日本料理,就決定咗食日本料理,於是就去咗食呢間錦壽築地入到就即刻叫咗嗰海龍卷,黎到真係誇大張,嗰龍蝦頭好大舊,又有牛油果同蟹子佈面,龍蝦肉又炸到外皮好脆肉身好有口感🥴跟住再叫咗和牛壽司!和牛壽司望落好紅,但食落去好好食,入口即溶嘅口感好特別,又唔會好腥,真心好好食,跟住仲有叫三文魚腩刺身,好肥美,好厚,齒頰留香!仲叫咗烤茄子,烤得好靚同重口味,不得了🤤仲有我好鐘意食魷魚筒,好有口感好好食有咬口又大份量呢間日本料理黎講真係一流😍 之後都會再黎食!

仲叫咗烤茄子,烤得好靚同重口味,不得了🤤

仲有我好鐘意食魷魚筒,好有口感好好食有咬口又大份量

呢間日本料理黎講真係一流😍 之後都會再黎食!