2019-03-14 200 浏览
由於今日下午食左tea,而且收工收得晏,所以夜左食飯,但由於夜左先唔洗等位。大埔開左呢間越南粉想試好耐,但日日飯餐時間都要排隊,雖然最近開耐左少左人排,但星期六/日都係要等位。今次帶埋阿媽去試下,叫左個生牛肉河同什錦河,雖然啲湯有少少唔夠熱,個人覺得可以再熱啲但啲牛肉都可以整到熟熟地,個湯底堅正,我差不多飲,返到屋企都唔覺口喝,證明唔係味精水,啲牛丸就一般啦,生牛肉唔肥亦唔韌,啲熟牛肉好淋好入味,但略為少左啲粉,雖然好多芽菜香葉幾好,但唔夠飽。總結係會再來食,前題係唔洗等位既話

。總結係會再來食,前題係唔洗等位既話
2019-03-14
2019-03-11 277 浏览
之前朋友話好好食,今日經過大埔既錦麗決定入去試下,平時都好多人排隊,今日剛好有位不用排。叫左一碗綜合牛河,跟台面上的品嚐指引,先呷了一口湯,嘩,果然好味,濃濃的牛肉味散發出來,不是味精味,飲左都唔會口渴,我連喝了幾口,真的很棒,然後我再跟指示落佢既香菜配料開始進食。綜合牛有牛丸、生牛肉及熟牛肉,牛丸彈牙,不過好似有少許過熟。熟牛肉煮到好林好入味,一點也不硬,最愛係生牛肉,生牛肉同湯底簡直絕配,也很新鮮,真的好吃!可以二訪!

2019-03-02
2019-03-08 264 浏览
食飯時間,餐廳永遠都會有人排隊,本來想食牛角,但係因為要等一個鐘,所以決定改為去食錦麗。食物:錦麗綜合粉 - 包含有生牛肉、熟牛肉和牛丸。熟牛煵炆得好淋,肥瘦適中。一次過食晒三款牛肉,正。牛丸會切開一半上菜。錦麗牛丸粉 - 完整一粒牛丸上,咬開牛丸中間,裏面嘅牛脂冇得頂,勁多汁,鍾意食牛肉嘅人,一定會覺得好正,唔鍾意牛肉嘅人,就會覺得好臊。燒雞肉米紙卷 - 一早整定,即叫即有,米紙卷唔會太硬。大蝦扎肉米紙卷 - 普普通通。法式牛油雞翼 - 即叫即炸,炸到好香脆,再配上生蒜蓉,好味!服務💁🏻‍♀️:- 有很多待應招呼,服務有禮。- 如果想飲水,可以自己去自助飲水器攞。環境:簡潔乾淨泊車🅿️:大埔超級城的停車場。總結:必食牛丸,一試難忘。

食物:

錦麗牛丸粉

燒雞肉米紙卷 - 一早整定,即叫即有,米紙卷唔會太硬。
燒雞肉米紙卷

大蝦扎肉米紙卷 - 普普通通。

椰青

服務💁🏻‍♀️:
- 有很多待應招呼,服務有禮。
- 如果想飲水,可以自己去自助飲水器攞。

環境:
簡潔乾淨

泊車🅿️:
大埔超級城的停車場。

總結:
必食牛丸,一試難忘。
錦麗牛丸粉
2019-02-14 262 浏览
越南牛肉粉的龍頭大哥 錦麗曾被《華爾街日報》評為『胡志明市最好吃牛肉粉』,終於有機會來試一試了。門前都有不少人排隊,但勝在翻枱快。河粉種類只有五款,不外乎是生牛肉、熟牛肉和牛丸,於是我選了『錦麗綜合粉』,可以一次過吃勻生牛肉、熟牛肉及牛丸三款餸料。下單後,侍應便遞上用透明膠杯盛著的配料,內有九層塔、香葉、青檸及芽菜等。不一會,河粉就送上來了,跟著枱面上指示最地道的食法,先呷一口湯,牛湯味道濃郁,有鮮味,不會太鹹,令人忍不住再呷多幾口,然後將九層塔、鵝蒂撕碎放入湯中,加入青檸汁,辣椒及芽菜拌勻,河粉幼滑得來有彈性,起初都有d驚生牛肉唔熟,但發覺完全無問題,牛肉浸熟後,肉質仍然嫩滑,沾點拉差辣醬及甜醬來伴吃,會更加惹味。熟牛肉就似牛腩,帶少許肥膏,油香味濃,有咬口,至於牛丸,看上去大大粒,有牛筋,吃落爽口彈牙,肉味濃,無牛膻味,但可惜數量原來只得三個『半球體』,不是完整三粒,感覺有點失落。但整體來說,味道真是不錯,會再來的。
越南牛肉粉的龍頭大哥

但整體來說,味道真是不錯,會再來的。
2019-02-14
2019-01-21 306 浏览
某上班日中午來到大埔超級城,放飯的時間人很多,錦麗也不例外,出面已排了10個人左右,等了良久終於入座,叫了招牌的生牛肉河,一飲湯頭果然名不虛傳,即時想到在越南時吃到的越南粉一樣,再嘗牛肉,牛肉呈粉紅色,鮮嫩非常,河粉亦都爽口,是我在香港食過最好的越南粉
2018-12-27 366 浏览
想食錦麗好耐,但成日都排長龍,又懶得等。難得今日2點幾去到,冇乜人又唔洗排隊,就入左去試下。河粉同小食款式唔算好多,每樣十款都冇,但貴精不貴多,好食就得嗌左個錦麗綜合粉試下,有生牛肉,熟牛肉同牛丸,第一次食乜都可以試下!不過都有啲啲貴,一碗野都要成$66,又未算好食到值呢個價錢。碗野都好食嘅,生牛肉同牛丸都出色,幾滑幾juicy,熟牛肉就麻麻地,普普通通,唔會再嗌嚕!平時我本身都好鍾意食芽菜,但呢度啲芽菜就浸完陣味都好生,麻麻地,個湯都ok ge

2018-12-23 247 浏览
好耐冇食過越南河粉啦,所以黎食下錦麗正宗越南野先。因為有選擇困難症,所以叫左錦麗綜合粉(有齊生牛肉,熟牛肉同牛丸)。話說上次試左杯凍椰青崩大碗,味道太有特色唔岩飲,勉強飲左小半杯就放棄左,所以今次飲野叫左正正常常嘅椰汁涼粉冰,味道中規中矩啦。講返碗粉先,好鍾意香濃牛骨味嘅湯底,忍唔住飲左好幾啖,牛肉好嫩口,牛丸重牛味又彈牙。可惜份量比較少,女仔食都覺得唔太飽肚呢。

2018-11-28 333 浏览
最近喜歡揀越南粉去食。呢次去到大埔行一田大平賣。見到錦麗外面要排隊。平時的我一定不會去食。但見到無人排就入內嘗嘗。是神是鬼!打開餐牌價錢都不太貴。今次飲到冰滴咖啡。不算極品。但亦不屬太差。錦麗細心之處就是介紹怎麼食粉。詳細細緻。配料九層塔、芽菜,等等。本人專登叫生牛肉試其味道。湯底好飲不燥。牛肉旁有牛味。將所有配料加入粉內。更加令到整碗牛肉湯粉增添不少分與色彩。錦麗雖係集團式。但保存到應有的味道。可再試其他

2018-11-18 342 浏览
難得星期五早放工,立即諗起錦麗越南菜,因為平日多數也要排隊。今晚大約7點,都有4,5人已在排隊,我地先拎餐牌看一下。小食也不貴,見網上好多人都話法式牛油雞翼好食所有粉面都不包括飲品,今次我揀左越南咖啡除咗湯河,仲有特別推介有撈檬!牛油雞翼,果然好食是非常脆的。真係一定要食!越南滴漏咖啡,我叫了熱的。如果要冰的,其實是另外給你一杯冰。下面一層是煉奶,個人覺得比較多,下次可以叫店員落少一點。叫湯麵的話,會有一杯芽菜~香葉~辣椒~青檸~生熟牛肉河,肉份量非常多, 湯底是牛骨湯。額外一提餐廳只接受八達通或現金
今晚大約7點,都有4,5人已在排隊,我地先拎餐牌看一下。

小食也不貴,見網上好多人都話法式牛油雞翼好食

所有粉面都不包括飲品,今次我揀左越南咖啡

除咗湯河,仲有特別推介有撈檬!

牛油雞翼,果然好食
是非常脆的。真係一定要食!
牛油炸雞翼

凍薏米水

越南咖啡

叫湯麵的話,會有一杯芽菜~香葉~辣椒~青檸~
香葉芽菜
牛丸河

生熟牛肉河,肉份量非常多, 湯底是牛骨湯。
生熟牛肉河

綜合河
  • 生熟牛肉粉
  • 錦麗綜合粉
2018-11-03 382 浏览
行開大埔超級城,都會見到依間餐廳每一日都好多人排隊。今次我哋可能早放工啦,外邊竟然冇人排緊隊喎,於是我哋兩個就入去試吓啦!一入到間餐廳,牛味好濃郁!再望吓餐牌,原來全部粉都係有牛嘅。我地order咗兩碗粉,一個係生熟牛肉粉,一個係牛丸粉。兩碗都幾好味喎!我哋比較鍾意佢嘅牛丸,好彈牙同埋好濃郁嘅牛味。佢嘅粉好滑,湯都好濃郁。另外,佢都俾一杯配菜俾你放入你嘅粉內,有啲香草同埋檸檬。我會好鍾意檸檬汁嘅清香,唧落去之後更清新。到我哋食完之後大約七點鐘,門口外邊就開始多人排隊。如果想食嘅記住早啲到,可能六點半前都唔使排隊掛。

牛丸粉
2018-10-28 248 浏览
原本諗住食吉野家,但太多人所以去咗食錦麗,貪佢就算排隊都排得好快。果然排咗15分鐘就有得入去食。一入到去,侍應就會擺低一杯芽菜,辣椒,青檸,九層塔。佢啲芽菜仲要係無限量供應。今次食咗碗雜錦河,有生牛肉,熟牛肉同埋牛丸。按照餐廳教嘅食法,飲咗啖牛肉湯先,超香濃嘅牛味。跟住就將個杯料倒入碗河到。佢啲生牛肉都幾腍,熟牛肉就似牛腩。個人非常推介牛丸。佢唔係出面其他餐廳食到嗰啲牛丸,佢有啲牛筋係入邊,同埋係非常juicy! 整體來講真係超好味!

整體來講真係超好味!

2018-10-21 287 浏览
之前次次經過都排滿人,居然俾我在星期六下午2:30見到無人排,所以即刻入去食😂好靚,入面都幾闊落上菜都好快!呢個係枱上的食法貼紙我同男朋友share食,熟牛肉粉啲牛肉好多😂食晒成碗麵仲有幾舊剩,好豐富,同埋幾好味,容易咬開紙米卷唔會易散開,不錯,雞都好食熱玫瑰龍眼茶好味~好甜!崩大碗就成杯涼茶咁,可以下火,都值得推介總體而言,會明白點解之前咁多人排隊~

好靚,入面都幾闊落

上菜都好快!呢個係枱上的食法貼紙

紙米卷唔會易散開,不錯,雞都好食

總體而言,會明白點解之前咁多人排隊~
2018-10-17 270 浏览
去大埔超級城買嘢兼食飯,芸芸眾多食肆揀邊間好?相信民間智慧,揀咗呢間有條龍排隊嘅越南粉餐廳。可能時間尚早,我哋排咗一陣隊就可以入座。 先睇餐牌,其實呢度都係冇乜選擇,只有同牛肉有關嘅河粉,想食其他肉或轉其他嘅粉都冇得選擇。我叫咗生熟牛肉粉。先飲一啖湯, 味道濃郁,而且沒有太多味精,正。生牛肉唔使點講,熟嘅牛肉就係牛腩,夠牛味又煮得夠淋。小食方面叫咗炸春捲同牛油果沙律菜米紙卷。 春捲個皮炸燶咗少少,不過用生菜包住食,唔肥膩。至於米紙卷個感覺都很清新。人均消費都係$110左右。

人均消費都係$110左右。

2018-10-13
2018-09-23 500 浏览
由於今晚唔太肚餓,就同友人黎左呢間號稱「胡志明市最好吃的牛肉粉」既錦麗。之前分別係九龍灣同觀塘食過都覺得唔錯,今日就黎大埔分店試下。一如既往,都係要排隊,雖然唔算人多,都等左20分鐘。今晚嗌左以下呢d 野—綜合粉有生牛肉、熟牛肉、牛丸3個餸。生牛肉嫩滑,份量不少,蘸少少辣醬更好味;熟牛肉炆得軟腍腍,好易咬,帶有少少肥肉,因此食起來唔會太柴太乾;牛丸帶有少量牛筋,有嚼勁,咬落去有肉汁沁出來,但得3個半粒的牛丸,好似有點小器,建議店家考比夠4個半粒,至少俾人食到兩粒完整既牛丸感覺更大方。生熟牛肉粉同綜合粉既差別就係少左牛丸法式牛油雞翼即叫即炸,一上枱已聞到好香牛油味,食落熱辣辣,外脆內軟,仲有d 蒜茸味,惹味可口,非常推介大蝦扎肉米紙卷爽口青瓜生菜、條條分明既檬粉、扎肉及凍蝦,配以店家附上的調味料,口感豐富又惹味。凍甘庶汁中規中矩,唔算太淡熱玫瑰龍眼茶好多龍眼肉,所以杯野幾甜,但冇乜玫瑰味雖然呢種越式牛肉粉係越南只係賣緊十零廿蚊碗,而黎到香港要成六十幾蚊碗,但用呢個價錢食到咁豐富既一個晚餐,我覺得是值的。怪就只能怪香港呢個地方既租金同營運成本太貴吧!
一如既往,都係要排隊,雖然唔算人多,都等左20分鐘。

今晚嗌左以下呢d 野

綜合粉

有生牛肉、熟牛肉、牛丸3個餸。
生牛肉嫩滑,份量不少,蘸少少辣醬更好味;

同綜合粉既差別就係少左牛丸

法式牛油雞翼

即叫即炸,一上枱已聞到好香牛油味
,食落熱辣辣,外脆內軟,仲有d 蒜茸味,惹味可口,非常推介

凍甘庶汁
凍甘庶汁

中規中矩,唔算太淡

熱玫瑰龍眼茶
熱玫瑰龍眼茶

好多龍眼肉,所以杯野幾甜,但冇乜玫瑰味

2018-09-06
  • 錦麗綜合粉
2018-09-13 432 浏览
早前看過蘋果日報一篇有關越南生牛肉河粉比拼的報導,由越南人試味,看看誰家牛肉粉的味道最正宗、最地道,結果這間曾被《華爾街日報》評為「胡志明市最好吃牛肉粉」的「錦麗」完勝,今日終於有機會來試一試了。午市時間都有不少人排隊,但勝在翻枱快,所以不用等太耐就可以入座,河粉種類只有五款,不外乎是生牛肉、熟牛肉和牛丸,於是我選了「錦麗綜合粉」,可以一次過吃勻生牛肉、熟牛肉及牛丸三款餸料,下單後,侍應便遞上用透明膠杯盛著的配料,內有九層塔、香葉、青檸及芽菜等。不一會,河粉就送上來了,跟著枱面上指示最地道的食法,先呷一口湯,牛湯味道濃郁,有鮮味,不會太鹹,令人忍不住再呷多幾口,然後將九層塔、鵝蒂撕碎放入湯中,加入青檸汁,辣椒及芽菜拌勻,河粉幼滑得來有彈性,起初都有d驚生牛肉唔熟,但發覺完全無問題,牛肉浸熟後,肉質仍然嫩滑,同事話沾點拉差辣醬及甜醬來伴吃,會更加惹味喎,我怕太辣,所以無試。熟牛肉就似牛腩,帶少許肥膏,油香味濃,有咬口,至於牛丸,看上去大大粒,有牛筋,吃落爽口彈牙,肉味濃,無牛膻味,但可惜數量原來只得三個「半球體」,不是完整三粒,感覺被欺騙了。最後,要提醒一句,如果大家吃飯唔可以無水飲的話

錦麗綜合粉

最後,要提醒一句,如果大家吃飯唔可以無水飲的話,就要考慮清楚,因為這家店是不提供清水給客人的,要付費叫飲品,慶幸同事和我都不是水袋,荷包可以慳番d。
2018-09-12
午餐