想食海鮮蒸鍋,之前食過呢間鍋心都幾好食,都幾抵食,二百幾蚊一個人可以一個燉湯,食到八款海鮮再加一個八寶飯,一個甜品,開埋超高性價比寫海鮮都新鮮好食嘅!🍴$278一位 龍蝦肉蟹餐,包一個燉湯,有八款海鮮,八寶飯(可以自選八個餸),再有一個中式糖水,真係超抵食勁豐富啊!分兩個時段一係5:30一係就8:15,想食記得打電話去訂位啊,通常Walk in都好難會有位🤣🍴冬瓜紅蘿蔔豬肉 (6/10)比較清香一點,淡淡地,有啲似豬肉燉湯。🍴金銀蒜蒸龍蝦 (7.8/10)龍蝦有膏,個個都幾甘幾香,肉質都算彈牙鮮甜。🍴果皮蒸鮑魚 (8/10)都幾大隻,肉質彈牙新鮮,蘿蔔清甜。🍴蒜蓉蒸蠔 (3/10)一開始未蒸熟嘅話就好腥,後尾蒸返就好啲,但都係有少少腥,好似係本地流浮山生蠔。🍴豉汁蒸蟶子 (7/10)聖子都大隻爽口,冇沙,ok的。🍴泰式醬青口 (5/10)泰式醬辣辣地酸酸地,青口感覺有啲腥,麻麻哋😂🍴沙嗲醬魷魚腸粉 (8/10)沙嗲汁好香,少少辣好香花生味,魷魚雖然好細條但都幾彈牙,腸粉好軟糯掛汁,估唔到有驚喜!🍴剁椒多寶魚 (8/10)多寶魚魚質好滑,剁椒好香辣,幾好食。🍴泰式醬蒸膏蟹 (7/10)啲

🍴冬瓜紅蘿蔔豬肉 (6/10)
比較清香一點,淡淡地,有啲似豬肉燉湯。

🍴金銀蒜蒸龍蝦 (7.8/10)
龍蝦有膏,個個都幾甘幾香,肉質都算彈牙鮮甜。

🍴果皮蒸鮑魚 (8/10)
都幾大隻,肉質彈牙新鮮,蘿蔔清甜。

🍴蒜蓉蒸蠔 (3/10)

🍴豉汁蒸蟶子 (7/10)
聖子都大隻爽口,冇沙,ok的。

🍴泰式醬青口 (5/10)
泰式醬辣辣地酸酸地,青口感覺有啲腥,麻麻哋😂

🍴沙嗲醬魷魚腸粉 (8/10)

🍴剁椒多寶魚 (8/10)
多寶魚魚質好滑,剁椒好香辣,幾好食。

🍴泰式醬蒸膏蟹 (7/10)
啲膏都幾香,甘甘苦苦,肉質都算鮮甜彈牙,但好似同泰式醬唔太夾🫠

🍴八寶飯 (9/10)
要咗蝦醬豬腩肉,秘製雞軟骨肉餅,馬蹄豬肉餅
,醬油漬牛脷,柱侯牛粒,土魷絲,淮山,芋頭,蝦醬豬腩肉好香濃嘅蝦醬味唔會太肥膩,雞軟骨肉餅頭軟骨好爽口幾香,牛脷牛粒好香口有牛肉味好軟淋,淮山好爽脆,整體來講個飯口感好豐富,好香口,加埋甜豉油甜甜哋,真心幾好食!

🍴木瓜桃膠糖水 (7.5/10)
好彩個糖水係凍嘅!之前食嘅嘢太熱,凍嘅糖水就啱啱好!木瓜好淋,桃膠好有口感,甜甜地,唔會太甜,仲有杞子龍眼肉紅棗,感覺好補身!

推薦指數:8/10
二百零蚊一個人有咁多嘢食,海鮮都算新鮮,但唔好揀蠔同青口,泰式醬都唔推介🤣服務都好有禮貌,店員會幫你蒸海鮮同埋分俾你食,真心幾好食,啲嘢都係新鮮自家製,大滿足!
PS個飯好可能食唔晒,可以自備盒帶走(食過幾次冇一次係食得晒🤣
2022-06-13 3001 浏览
一早聽聞這一間海鮮蒸鍋點十分難Booking,難得放寬限聚令,特意早三個星期前Booking。每天晚上只做兩輪, 5:30 或 8:30。準時5:25去到,門口已經排到長長的人龍,全部都是已經預約的。餐廳準時5:30才開門,已Booking的一早已經安排好枱號。套餐只有三款選擇,海鮮的種類也非常多。八寶飯的配料選擇十分吸引。一坐低,侍應已經馬上奉上自家靚湯,湯的材料頗多,有屋企煲的味道。龍蝦新鮮彈牙,配上惹味的蒜蓉,非常不錯。果皮蒸鮑魚,鮑魚頗大隻,味道新鮮彈牙,配菜蘿蔔很香甜。蒜蓉蒸生蠔,生蠔🦪大隻味濃。豉汁蒸蟶子,豉汁味濃郁,聖子大隻爽口,沒有沙。泰式醬蒸青口,泰式醬酸酸地,感覺普通。沙嗲醬蒸魷魚腸粉,意外地好食,沙嗲醬非常濃郁,魷魚彈牙。八寶飯份量非常足夠,口感豐富,吃不完要攞走。最後還附上自家製糖水,桃膠、木瓜、圓肉、杞子、紅棗。凍冰冰的,味道非常好,份量很足夠。全程侍應非常忙碌,但招呼也非常足夠,不需要加一服務費,這樣的份量,這樣的質素,這樣的價錢,真的可以值得再來。
每天晚上只做兩輪, 5:30 或 8:30。

龍蝦新鮮彈牙,配上惹味的蒜蓉,非常不錯。

果皮蒸鮑魚,鮑魚頗大隻,味道新鮮彈牙,配菜蘿蔔很香甜。

蒜蓉蒸生蠔,生蠔🦪大隻味濃。

豉汁蒸蟶子,豉汁味濃郁,聖子大隻爽口,沒有沙。

泰式醬蒸青口,泰式醬酸酸地,感覺普通。

沙嗲醬蒸魷魚腸粉,意外地好食,沙嗲醬非常濃郁,魷魚彈牙。

八寶飯份量非常足夠,口感豐富,吃不完要攞走。

2022-06-01 591 浏览
男朋友生日飯擇咗海鮮蒸鍋,竟然即日比我訂到位!!8點準時入去,坐樓上。擇左龍蝦肉蟹餐 $278免收加一同切餅費,員工一條龍服務較晒時間蒸同夾上碟,坐定定等食就可以😆🔸燉湯一盅,真材實料!🔸自選六款海鮮,煮法任你話事!例如金銀蒜、清蒸、刴椒、泰式醬😋😋🔸仲有8寶蒸飯,任你揀8款配料鋪面!🔸仲未完…今晚有木瓜雪耳糖水做甜品!而家疫情餐廳只可以開放到十點,所以只有兩個鐘頭時間食,員工好熟手又唔怕蒸氣,做野快手快腳,食物一道接一道,成程無停過食食食.. 超豐富,$278/位 呢個價錢真係好抵食,飽到傻,性價比高👍🏻👍🏻❤️

🔸燉湯一盅,真材實料!

🔸仲有8寶蒸飯,任你揀8款配料鋪面!
🔸仲未完…今晚有木瓜雪耳糖水甜品

2022-05-13
2022-05-25 531 浏览
身邊朋友仔都鍾意食海鮮🦞🦀🦐,之前食過同集團嘅粥底火鍋🥘👍🏼。今次約埋朋友去試埋蒸氣海鮮🦪。每晚分輪次。套餐劃一價錢✅,但可以隨心追加食物同飲品。食物都係按個人口味去選擇搭配醬料(清蒸、果皮、金銀.。泰式醬⋯等)可以一次過滿足晒所有願望🤣。仲包一個燉湯+糖水😋。燉湯(蟲草花瘦肉雞腳湯):非常足料,味道濃郁,真材實料👍🏼。飲完唔會口渴。1️⃣指定海鮮:簡左龍蝦同肉蟹龍蝦🦞:肉質結實彈牙,滿滿嘅金銀蒜。蒜蒸無得頂😆。不過,就咁啱比較少膏🥹,可惜。肉蟹:蟹鉗位啖啖肉,大滿足,而且鮮味十足。2️⃣十選六 (選擇豐富:雞牛豬海鮮任你揀)簡咗鮑魚,開邊蝦,聖子,多寶魚,貴妃蚌,蒸雞。整體來講,每樣都非常鮮甜。重點每樣都會配埋蔬菜,吸收曬海鮮精華。特別剁椒多寶魚🐟同蒸雞🐔有意外驚喜📣本身以為剁椒會好辣,反而同魚肉一齊食,又鮮又刺激。推介一試✅。蒸雞肉質滑,唔知過老,而且醬汁濃。朋友仔本身唔太好食雞都話好jeng🙊 。3️⃣自選八寶蒸飯個蒸飯真係不得了,近30款配料任你選擇。每樣料的鮮味同精華,全部比底層嘅飯完全吸收曬,而且因為配料多,所以食落口感相當豐富,特別推介同必選雞軟骨肉餅。4️⃣糖水本身麻麻地糖水,所以冇乜

1️⃣指定海鮮:簡左龍蝦同肉蟹
肉蟹:蟹鉗位啖啖肉,大滿足,而且鮮味十足。

2️⃣十選六 (選擇豐富:雞牛豬海鮮任你揀)
簡咗鮑魚,開邊蝦,聖子,多寶魚,貴妃蚌,蒸雞。

3️⃣自選八寶蒸飯

4️⃣糖水
本身麻麻地糖水,所以冇乜特別去食。呢個就留比大家去幫襯時食啦😆。
生活中所有的不快,都能在把美味放到嘴裏的瞬間煙消雲散🤣,天氣一涷少少就想食鍋了。二百零蚊一𝘴𝘦𝘵食到龍蝦肉蟹、另包六款自選海鮮、八款肉菜蒸飯、燉湯加糖水🥶,仲要用料完全唔𝘩𝘦𝘢,好想知佢地究竟點賺錢。⁡✿⁡讚好多次了,鐘意食海鮮或者要補高蛋白的,絕對要試一遍鍋心,帶上你的飯桶或者懶人朋友一齊去吧 (笑),都有專人幫忙蒸熟每種海鮮,完全不用動手。⁡肉蟹白蜆𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙨𝙚𝙩 𝙥𝙧𝙞𝙘𝙚 ——— $228/𝙋龍蝦白蜆𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙨𝙚𝙩 𝙥𝙧𝙞𝙘𝙚 ——— $248/𝙋* 需點二人份量⁡•••••••••••𝙎𝙤𝙪𝙥•••••••••••⁡✿ 沙參玉竹雪梨湯🍄 湯頭非常鮮甜,用料燉煮得非常入味,直接一滴不留喝光了🍄每一口都可以吃到湯料,誇張⁡•••••••••••𝙎𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙•••••••••••⁡✿ 肉蟹🍄 每款海鮮都可以自選調料,問了店員最推薦的吃法,肉蟹選了清蒸🫶🏻,能更好地突出鮮味🍄 肉質厚實肥美,而且剝螃蟹的鉗子有別於平時用的𝘟𝘋,特別容易脫肉⁡✿ 白蜆🍄 我們選的是泰式醬,濃厚的蒜香、魚露和青辣椒辣勁很上頭,特別開胃🍄 建議先吃原味的蜆肉,然後才沾醬,不要浪費蜆肉自帶的甜味

* 需點二人份量

•••••••••••𝙎𝙤𝙪𝙥•••••••••••

✿ 沙參玉竹雪梨湯
🍄 湯頭非常鮮甜,用料燉煮得非常入味,直接一滴不留喝光了
🍄每一口都可以吃到湯料,誇張

•••••••••••𝙎𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙•••••••••••

✿ 肉蟹

✿ 白蜆
🍄 建議先吃原味的蜆肉,然後才沾醬,不要浪費蜆肉自帶的甜味😂
🍄蜆肉無沙,微甜,每顆都有兩顆大拇指甲的大小

✿ 龍蝦
🍄 特別喜歡這裏的龍蝦!從不乾柴,入口嗦嗦聲的爽彈肉質,配了鹹香金銀蒜特別相配
🍄 𝘓𝘶𝘤𝘬𝘺!吃到到濃濃的膏體

✿ 鮑魚
🍄 你沒看錯,套餐可選鮑魚🤯,點了比較傳統的果皮蒸
🍄 鮑魚很厚肉,不硬靭,咬下肉汁四溢

✿ 魷魚腸粉
🍄 聽我說絕對要點!配沙嗲醬又香又鮮
🍄 沙嗲帶有濃厚的花生香,和新鮮有咬口的魷魚和米香腸粉拌在一起真的很好吃!

✿ 海蝦
🍄 配的是店家自調的紅槽醬,非常值得一試
🍄 醬料鹹中帶甜,帶有腐乳的香氣,和蝦蚌類應該非常相配

✿ 貴妃蚌
🍄 安全之選配了金銀蒜,一定要連軟化的蒜顆咬下喔,吸收了蚌汁混在一起很鮮甜

✿ 多寶魚
🍄 魚肉出乎意料地多,選了剁椒,不過由於魚肉實淨,辣椒沒能很好的入味,如果再選可能會試試豆醬吧

•••••••••••𝙈𝙖𝙞𝙣•••••••••••

✿ 八種配料八寶飯
🍄 可選的配料超過30種,我們挑了臘腸、芋頭、蟲草花、蝦醬豬腩肉、柱候牛粒、雞軟骨肉餅、豆卜和鹹酸菜
🍄 蝦醬豬腩肉味道非常香口,很好送飯
🍄 份量真的很誇張,我們一人吃了三四碗飯😂

•••••••••••𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩•••••••••••

✿ 木瓜雪耳糖水
🍄 超級冰凍,而糖水甜度不高,解膩很恰好
🍄 每口都有適口份量木瓜雪耳🫶🏻

☾•••••••••••••••☽
一句話總結:大胃口海鮮控絕對絕對不能錯過的鍋物!
𝘊𝘗值 : 🌝🌕🌕🌕🌖
☾•••••••••••••••☽

💖想知更加多搵食資訊、健身營養同減脂食譜,歡迎follow Instagram: fitness.gym.snack🫶🏻,感謝你的支持!
2022-05-14 1085 浏览
社交距離措施首階段放寬,晩市堂食可以延至晚上10時,終於可以約朋友出來食晚飯🥣;朋友建議去太子一間餐廳「鍋心八鮮蒸鍋」食晚飯,餐廳分了兩個用餐時段,我們揀了第2個時段(晚上8時至10時);餐廳主要提供了3款套餐,我們叫了「龍蝦餐🦞 $248/位」,套餐包括:《燉湯》:入座後,職員先送上燉湯《八鮮蒸鍋》:自選八款蒸鍋食材1️⃣ 龍蝦🦞2️⃣ 沙白3️⃣ 飽魚4️⃣ 海蝦 (開邊) 🦐5️⃣ 多寶魚 🐟6️⃣ 魷魚腸粉 🦑7️⃣ 象拔蚌仔8️⃣ 聖子《八寶蒸飯》 自選八款配料:1️⃣ 台灣黑淑腸、2️⃣ 土魷絲、3️⃣ 蝦醬豬腩肉、4️⃣ 秘制雞骨餅、5️⃣ 冬菇絲、6️⃣ 淮山、7️⃣ 醬油漬牛利、8️⃣ 沙爹豬頸肉)《甜品》整體來講:海鮮新鮮,價格合理,唔怪之得兩場用餐時段都全場爆滿價格💰:$1,052 ($992 四人套餐 + $60 飲品)

《燉湯》:入座後,職員先送上燉湯
燉湯

甜品
甜品

2022-05-13
2022-05-12 356 浏览
🍲鍋心又有新攪作了!今次是「鍋心八鮮蒸鍋」這次的蒸鍋有三個套餐而且免加一。可以自選8款海鮮和多款醬料選配我選了$228肉蟹餐和$248龍蝦餐(總共是二人份量來的!)還有$278龍蝦肉蟹餐的喔!鍋心的海鮮相信大家都知道是不錯的了,每次來到都會吃到新鮮好吃的海鮮,所以今次也不例外。每次都很滿足地離開~而且海鮮旁邊都會附上配搭的蔬菜,不用擔心這天沒有纖維了!大家可以吃到辣的話,可以選擇泰式醬。微微的辣可以更加突顯海鮮的鮮味~個人覺得白蜆配泰式醬十分好吃!若果想味道不會太過濃,金銀蒜也是不錯的選擇!比起清蒸味道更加豐富,更加突顯海鮮。所以想不到配什麼就金銀蒜吧!大家如果選擇不到的話可以問問店員~店員會幫忙揀選適合的醬料喔!除了套餐內的海鮮,另外還會揀選六款海鮮的。那天我點了,果皮蒸配鮑魚,沙嗲醬配魷魚腸粉蒸滑雞配秘製醬,豉汁配蟶子,金銀蒜配元貝,金銀蒜配沙白。所有的醬料都可以根據個人口味自由選擇,建議大家要試魷魚腸粉配沙嗲醬,沙嗲醬出色的完美配合~很邪惡但很開胃🙈蒸雞是意想不到的好吃!還有蟲草花和紅棗這些小配菜。如果不想全部都是海鮮這個也是不錯的選擇~果皮蒸鮑魚是最常的鮑魚吃法。鮑魚不會韌,而
🍲
鍋心又有新攪作了!今次是「鍋心八鮮蒸鍋」

這次的蒸鍋有三個套餐而且免加一。
可以自選8款海鮮和多款醬料選配
還有$278龍蝦肉蟹餐的喔!

而且海鮮旁邊都會附上配搭的蔬菜,不用擔心這天沒有纖維了!

大家可以吃到辣的話,可以選擇泰式醬。
微微的辣可以更加突顯海鮮的鮮味~
個人覺得白蜆配泰式醬十分好吃!

若果想味道不會太過濃,金銀蒜也是不錯的選擇!
比起清蒸味道更加豐富,更加突顯海鮮。
所以想不到配什麼就金銀蒜吧!
大家如果選擇不到的話可以問問店員~
店員會幫忙揀選適合的醬料喔!

除了套餐內的海鮮,另外還會揀選六款海鮮的。
那天我點了,果皮蒸配鮑魚,沙嗲醬配魷魚腸粉
蒸滑雞配秘製醬,豉汁配蟶子,金銀蒜配元貝,金銀蒜配沙白。

所有的醬料都可以根據個人口味自由選擇,
果皮蒸鮑魚是最常的鮑魚吃法。鮑魚不會韌,而且果皮味濃厚,所以這樣沒有錯了!

來到重頭戲!八寳蒸飯 ~~~
超過30款配料選擇真的會眼花撩亂。
最後我自選8款配料
秘製雞軟骨肉餅,銀魚仔,蒜香蟲草花,豆醬豆腐卜,臘腸,蝦醬豬腩肉,鹹酸菜,土魷Hello☺️,有少少野要加

蒸飯又怎可能沒有臘腸和銀魚仔呢?是精粹!

秘製雞軟骨肉餅是我私心🙈
一來自己喜歡吃,二是因為窩心經常都會出現雞軟骨的。而這次的肉餅也有驚喜!沒有很濃郁的肉味,但滿口肉的感覺,讚!

蝦醬豬腩肉也推介!蝦醬不會死鹹,豬腩肉不會過肥,比較肥的位置吃下去都不會覺得油膩。配飯不錯。

堂食還會有湯品和甜品贈送~
湯品有媽媽的味道,而且足料!
也有外賣可以選,不過還是去堂食比較開心點了。
地址 : 九龍太子花園街207-209號地下連一樓(港鐵太子站B1出口步行4分鐘)
@steam.sweet.seafood
#鍋心八鮮蒸鍋
2022-04-10
  • 八寶蒸飯
  • 果皮蒸鮑魚
  • 魷魚蒸腸粉
2022-05-10 294 浏览
📍鍋心八鮮蒸鍋(太子)蒸鍋海鮮好足料,仲有送燉湯同埋甜品,二百幾蚊除咗食得有質素,仲食到好飽肚,絕對值回票價💖而且環境一啲都唔會侷促逼夾,如果去厭咗茶樓,可以帶埋長輩一齊去食蒸鍋,有新鮮感得嚟,一家大細都啱食㗎一坐低就俾燉湯我地飲,再慢慢揀海鮮🤎沙參玉竹燉雞腳湯首先真係好足料,每碗都有兩隻雞腳㗎,好滋潤,湯好鮮甜,啲雞腳都燉到好淋,非常入味鍋心八鮮蒸鍋有3個套餐(2人起)我揀咗✅肉蟹餐$228✅龍蝦餐$248肉蟹龍蝦餐$278所有套餐都係免加一🤎肉蟹(金銀蒜)肉質肥美厚實,鮮甜美味,再加埋金銀蒜,絕對係最佳之選🤎龍蝦(金銀蒜)龍蝦夠曬大隻,肉質好彈牙,仲啖啖肉添🤎白蜆(泰式醬)白蜆比想像中大隻,好有肉地,同埋值得一讚嘅係一粒沙都冇,處理食材方面好認真👍🏻,泰式醬有少少青辣椒,辣辣地,味道好特別,配埋白蜆嘅鮮,好夾而且開胃。💖仲可以自選6款海鮮或肉類,每款海鮮都可以配搭不同醬料:清蒸,泰式醬,金銀蒜,剁椒,古法豆醬,紅糟醬,一定有款醬啱大家口味😋😋仲有,每款海鮮都配搭一款蔬菜,營養一定均衡👍🏻🤎鮑魚 (果皮蒸)鮑魚蒸到啱啱好,唔會韌,幾爽口,仲有淡淡的果皮香🤎海蝦 (泰式醬)海蝦配泰式醬

📍鍋心八鮮蒸鍋(太子)

一坐低就俾燉湯我地飲,再慢慢揀海鮮
🤎沙參玉竹燉雞腳湯

鍋心八鮮蒸鍋有3個套餐(2人起)
我揀咗
✅肉蟹餐$228
✅龍蝦餐$248
肉蟹龍蝦餐$278
所有套餐都係免加一

🤎肉蟹(金銀蒜)
肉質肥美厚實,鮮甜美味,再加埋金銀蒜,絕對係最佳之選

🤎龍蝦(金銀蒜)
龍蝦夠曬大隻,肉質好彈牙,仲啖啖肉添
🤎白蜆(泰式醬)

🤎鮑魚 (果皮蒸)
鮑魚蒸到啱啱好,唔會韌,幾爽口,仲有淡淡的果皮香

🤎海蝦 (泰式醬)
海蝦配泰式醬簡直一流,海蝦嘅鮮甜加上惹味又辣辣地嘅泰式醬,好fresh😋
🤎魷魚腸粉 (紅糟醬)
魷魚腸粉真係第一次試,所以好期待✨,魷魚同腸粉意外地好夾,口感好有層次,魷魚好爽腸粉夠晒滑,配埋酸酸地嘅紅糟醬好醒胃
🤎貴妃蚌 (清蒸)
清蒸食到原汁原味嘅貴妃蚌,好鮮,好爽甜,仲有啲蚌汁🫶店家洗得好乾淨,一啲沙都冇㗎👍🏻
🤎聖子(金銀蒜)
聖子好肥美,加埋蒸好咗嘅蒜頭,配埋聖子嘅清甜肉汁一齊食,有淡淡的蒜香之餘,亦唔會蓋過聖子嘅鮮。

韓醬蒸豬頸肉(小辣)
韓醬蒸豬頸肉分量都足夠多,而且韓醬都好地道,幾好食,怕辣嘅朋友都唔會怕食唔到😉,辣到恰到好處,適合香港人。

食完海鮮之後仲有八寶飯有成30款配料可以選擇,隨自己喜好自選8款配料,最後仲有甜品🤩🤩

🤎八寶飯
我揀咗蝦醬豬腩肉,秘製雞軟骨肉餅,醬油漬牛脷,沙嗲豬頸肉,臘腸,鮮淮山,芋頭,雞髀菇。蒸完之後加埋花生,蒽,豉油拌勻,口感豐富,而且蒸飯用米同普通喺屋企食嘅唔同,非常有口感,好煙韌,配料都好足,每一樣嘅份量都好多,如果已經食飽咗嘅話仲可以打包走添。

最後竟然仲有甜品
🤎木瓜雪耳糖水
味道清甜,雪耳都好大舊,食完好解八寶飯嘅膩,而仲夠曬冰涼,好滿足😋😋👍🏻

2022-05-10 180 浏览
鍋心@steam.sweet.seafood 5月8日係母親節,趁住呢個時候我哋就同屋企人去咗鍋心八鮮蒸鍋食海鮮🦞!一次過可以食到八種海鮮,另外仲可以揀八種配料煮飯!食嘢之前仲好貼心咁送咗碗足料燉湯,仲未完嫁,食完之後仲有甜品:木瓜燉雪耳🥰。蒸龍蝦🦞個人認為最好食嘅就係蒸龍蝦!我哋加咗蒜蓉,龍蝦肉爽口彈牙,再加上蒜蓉嘅香味,簡直完美🤩🤩。蝦🦐呢個蝦都超級好食㗎!肉質鮮甜簡直可以媲美龍蝦😉😋。沙嗲醬魷魚腸粉🐙沙嗲醬超級嘢味,會話我鍾意食裏面啲腸粉多個魷魚😂😂。多寶魚多寶魚都好出色,啲骨好容易挑出來,魚肉爽滑。🥰。鮑魚鮑魚就略嫌細隻咗少少,但係口感都好好㗎😉。貝殼類貝殼類就不過不失,該有嘅佢都有🥰。八寶飯細佬話佢最期待嘅重頭戲就係八寶飯,超級足料!😼鍋心八鮮蒸鍋 (太子)太子花園街207-209號地舖28862334#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #foodinhk #eatinhk #hkig #hkfood #hkfoodblogger #
鍋心
@steam.sweet.seafood

。蒸龍蝦🦞

。蝦🦐
呢個蝦都超級好食㗎!肉質鮮甜簡直可以媲美龍蝦😉😋

。沙嗲醬魷魚腸粉🐙
沙嗲醬超級嘢味,會話我鍾意食裏面啲腸粉多個魷魚😂😂

。多寶魚
多寶魚都好出色,啲骨好容易挑出來,魚肉爽滑。🥰

。鮑魚
鮑魚就略嫌細隻咗少少,但係口感都好好㗎😉

。貝殼類
貝殼類就不過不失,該有嘅佢都有🥰

。八寶飯
細佬話佢最期待嘅重頭戲就係八寶飯,超級足料!😼

鍋心八鮮蒸鍋 (太子)
太子花園街207-209號地舖

#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #foodinhk #eatinhk #hkig #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodinsta #whattoeatinhk #hkeat #hkcafe #foodadmirersoftheworld #desserthk #香港美食 #香港好去處 #美食 #美食日記 #減肥 #甜品 #chicken #mothersday #seafood #海鮮
想食各款唔同醬料味道既海鮮,當然要去食蒸氣火鍋啦🤤近排朋友就幫手預先打電話訂位,輕輕鬆鬆就食到海鮮餐🥰蒸鍋海鮮套餐包左足料燉湯,另外仲有2款套餐指定海鮮、6款自選海鮮,可按個人喜好配上唔同醬料,如:泰式醬,金銀蒜,豉汁,沙嗲醬等,實有款啱大家😎之後仲有8款自選配料蒸飯,配料選擇多達30款以上🥸最後還會有自家製湯水,價錢根據唔同套餐會有所不同,最平$228就可以食到多款海鮮,非常抵食🤩_🦀肉蟹+白蜆餐 $228清蒸肉蟹食倒原汁原味,蟹肉有膏,泰式醬白蜆味道酸酸甜甜,蜆肉鮮甜😊🦞龍蝦+白蜆餐 $248金銀蒜龍蝦肉質結實,食落蒜香味濃▪️沙參玉竹雪梨瘦肉湯▫️果皮蒸鮑魚鮑魚蒸得剛剛好,唔會過火,而且還有淡淡果皮香😋▪️豉汁多寶魚多寶魚食落唔算多骨,魚肉香滑🐟▫️沙嗲醬魷魚腸粉腸粉好入味,魷魚爽甜▪️泰式醬貴妃蚌貴妃蚌爽口彈牙,如果有埋粉絲做配搭更好▫️金銀蒜元貝 ▪️豉汁聖子聖子肥美,配上豉汁更加惹味▫️八寶蒸飯配料方面小編就揀左蝦醬豬腩肉、雞軟骨肉餅、牛脷、牛粒、茄子、黑椒腸、土魷絲同甜梅菜,蒸完之後加埋豉油、花生同蔥一齊食,口感豐富飯後仲有木瓜雪耳糖水,味道清甜滋潤,為整餐畫上完美句號另外佢哋仲有做外賣

_
🦀肉蟹+白蜆餐 $228

🦞龍蝦+白蜆餐 $248
金銀蒜龍蝦肉質結實,食落蒜香味濃

▪️沙參玉竹雪梨瘦肉湯
▫️果皮蒸鮑魚
鮑魚蒸得剛剛好,唔會過火,而且還有淡淡果皮香😋

▪️豉汁多寶魚
多寶魚食落唔算多骨,魚肉香滑🐟

▫️沙嗲醬魷魚腸粉
腸粉好入味,魷魚爽甜

▪️泰式醬貴妃蚌
貴妃蚌爽口彈牙,如果有埋粉絲做配搭更好

▫️金銀蒜元貝 ▪️豉汁聖子
聖子肥美,配上豉汁更加惹味

▫️八寶蒸飯

飯後仲有木瓜雪耳糖水,味道清甜滋潤,為整餐畫上完美句號

另外佢哋仲有做外賣自取,需要預早一天落單,會有8款海鮮、荷葉蒸雞、時蔬拼盤同八寶蒸飯,在家都可以好方便咁食蒸氣火鍋🏠

同朋友係幾年前已經食過觀塘分店,質素真係相當高。今日黎到太子分店,海鮮質素仍然能夠保持,而且都係咁抵食,只係二百幾蚊就可以食到八款新鮮海鮮🦞性價比真係相當高。哩到既海鮮全部都好新鮮,而且有多款醬料可以選擇,最重要既係成個蒸海鮮既過程都有店員幫手,店員服務態度亦好好,坐喺度就有得食,真係超爽😆🔥鍋心蒸鍋海鮮套餐✨肉蟹餐 $228 (肉蟹+泰好味白蜆)✨龍蝦餐 $248 (龍蝦+泰好味白蜆)(仲有一款係龍蝦+肉蟹餐 $278)🥣每個套餐都會配燉湯,燉湯既款式每日都不同,今日就係沙參玉竹雪梨燉湯,店員話個湯燉左六個鐘以上,飲落相當濃味,夠曬真材實料同火候,湯入面仲有唔少湯料。🦞兩款指定海鮮:(肉蟹+泰好味白蜆)(龍蝦+泰好味白蜆)龍蝦新鮮多膏,肉質彈牙鮮甜,面層鋪滿金銀蒜,食落充滿蒜香;肉蟹清蒸最好,味道最鮮甜,而且拆開之後都幾多肉,仲有蟹膏;白蜆肥美無沙,食落非常鮮甜,泰式醬汁勁似出面泰國餐廳嗰種,配白蜆真係非常好食~🔹六款自選海鮮:鮑魚、海蝦(開邊)、多寶魚、貴妃蚌、帶子、聖子哩到仲可以揀唔同既醬料配搭海鮮,我地就每樣都試曬😆👇🏻果皮蒸鮑魚紅糟醬海蝦剁椒多寶魚清蒸貴妃蚌金銀蒜帶子豉汁聖子

🔥鍋心蒸鍋海鮮套餐
✨肉蟹餐 $228 (肉蟹+泰好味白蜆)
✨龍蝦餐 $248 (龍蝦+泰好味白蜆)
(仲有一款係龍蝦+肉蟹餐 $278)

🦞兩款指定海鮮:
(肉蟹+泰好味白蜆)
(龍蝦+泰好味白蜆)

🔹六款自選海鮮:
鮑魚、海蝦(開邊)、多寶魚、貴妃蚌、帶子、聖子

哩到仲可以揀唔同既醬料配搭海鮮,我地就每樣都試曬😆👇🏻

果皮蒸鮑魚
紅糟醬海蝦
剁椒多寶魚
清蒸貴妃蚌
金銀蒜帶子
豉汁聖子

鮑魚非常大隻,肉質彈牙鮮甜,入口仲有果皮既清香;海蝦新鮮,而且已經開邊,好方便食,紅糟醬非常特別,酸酸甜甜;多寶魚絕對係必試推介‼️魚肉厚身,超級嫩滑,配上剁椒微辣鮮甜,必點推介👍🏻清蒸貴妃蚌完整保留海鮮既鮮美,相當鮮甜;金銀蒜帶子大大粒,同樣鮮甜好味;聖子肉質爽彈,豉汁味道較濃。

🔸八寶蒸飯:自選八款配料
蝦醬豬腩肉、秘製雞軟骨肉餅、醬油漬牛脷、柱候牛粒、土魷絲、蒜香蟲草花、萵筍、南瓜

哩個蒸飯真係不得了,有超過30款配料可以選擇,有選擇困難症既我揀左好耐😂蒸飯同樣高質素,而且咁多配料,所以食落口感相當豐富,尤其推介雞軟骨肉餅同蒜香蟲草花。

🔸自家製燉甜品
自家製等甜品亦係每日不同,而今日就係木瓜燉雪耳,木瓜清甜,雪耳爽口,解膩一流。

整體黎講,餐廳海鮮質素好高,二百幾蚊一個人就食到咁高質素既海鮮套餐,真係相當划算,而且店員服務態度亦相當好,哩間真係抵食好食海鮮之選。

2022-05-03 320 浏览
難得開返晚市堂食,梗係要食返餐好嘅慶祝一下🥳🥳今晚同左朋友2個人去食鍋心八鮮蒸鍋😍😍佢堂食套餐有一個燉湯,兩款指定海鮮同埋10款海鮮或者肉類入面可以揀六款,每樣海鮮仲可以揀唔同嘅醬料去煮添😚😚食完呢啲嘢之後仲有一個八寶蒸飯同埋最後嘅甜品成餐飯勁多嘢食勁滿足😋😋😋今日個例湯係沙參玉竹湯都幾清幾滋潤,一人一盅好方便。我哋揀好咗食邊啲海鮮同埋煮法之後呢,全程有職員幫我哋計時同埋將啲海鮮擺落去蒸,我哋只要坐定定等食就得👍🏻👍🏻好方便而且職員服務好好,我地傾下計食下都食左差唔多兩個鐘,每樣慢慢蒸。各種海鮮食材都好新鮮,龍蝦同元貝配蒜蓉蒸完鮮甜又厚肉,好好食,貝類海產調味岩岩好,蜆揀左泰式醬會分開黎蒸,蒸好點黎食可以自己調教濃淡,仲可以配埋其他海鮮或者菜添,貴妃蚌揀左清蒸,又清甜又唔會有沙,幾特別既係魷魚腸粉,原來配上沙嗲醬好惹味好正🤩🤩仲有清蒸蟹,佢地都會加返少少薑絲一齊去下d 腥味😚😚每款海鮮蒸既時候都會配上蔬菜,咁就食得夠哂健康啦🤪🤪蒸完海鮮已經飽飽地,仲有個人頭份量既蒸飯,一早係30幾款材料入面揀好哂d 配料,職員建議一半肉類一半蔬菜會平衡d 好食d, 我地就揀左佢人氣既蝦醬豬腩肉,秘製雞

今日個例湯係沙參玉竹湯都幾清幾滋潤,一人一盅好方便。

蒸完海鮮已經飽飽地,仲有個人頭份量既蒸飯,一早係30幾款材料入面揀好哂d 配料,職員建議一半肉類一半蔬菜會平衡d 好食d, 我地就揀左佢人氣既蝦醬豬腩肉,秘製雞軟骨肉餅,仲有沙嗲豬頸肉都好好食,值得一試呀!!🐷🐷

食到勁飽仲要上個木瓜雪耳甜品,清潤又冰涼,食完好舒服好滿足🥰🥰

肉蟹餐($228)
龍蝦餐 ($248)
龍蝦肉蟹餐 ($278)

📍 鍋心八鮮蒸鍋 (太子)
太子花園街207-209號地舖

#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #hkfoodie #hkfoodies #food #foodie #foodstagram #foodblogger #berryfoodie #berry太子 #berry火鍋 #蒸鍋 #鍋心 #海鮮
鍋心八鮮蒸鍋👻有三個套餐可以揀蟹餐 龍蝦餐 或者龍蝦蟹餐😙除咗揀蟹或者龍蝦之外每日都有7款海鮮揀每款仲有唔同醬料可以跟喜好挑選店員仲好有心機介紹最夾既配搭仲可以揀肉類添真係好多選擇🤩醬料同海鮮佢地會處理好仲會睇時間幫手蒸坐定定就食得😛.🔅龍蝦餐(二人份量) HKD 248 x2✨金銀蒜龍蝦我地既龍蝦揀咗最常見既金銀蒜龍蝦夠大隻又多肉好新鮮食落口啲肉都幾彈個龍蝦頭仲要有膏添配埋蒜食個鮮味出哂黎😚✨清蒸泰好味白蜆蜆類我地想試下佢最原味就咁清蒸都好夠味佢啲蜆有淡淡既海水味最緊要係粒粒都無沙😉✨紅糟醬海蝦第一次食紅糟醬海蝦店員介紹話個紅糟醬係佢地特製其他地方食唔到酸酸甜甜咁配埋海蝦又幾得意喎🥰✨古法豆醬多寶魚多寶魚夠多肉又滑豆醬濃郁啲咁配淡味啲既魚兩者真係好夾✨沙嗲魷魚腸粉荷葉鋪底再加魷魚腸粉沙嗲味好濃味好香魷魚夠彈牙唔錯佢個腸粉聽店員講係大圍個邊拎貨靚既腸粉配埋個醬無得彈✨泰式醬貴妃蚌少少辣既泰式醬配貴妃蚌出奇地夾大大隻蚌都好鮮甜蒸得啱啱好唔會老哂😆✨金銀蒜元貝蒜蓉加落元貝依個配搭係100分元貝夠大隻啖啖肉放入口勁滿足😛✨金銀蒜聖子佢係有聖子王咁大隻好鮮甜好好味已經好掛住隻聖子下次要再食✨八
鍋心八鮮蒸鍋👻

食咁多野之後仲食得落
因為真係好好食🤣
整體黎講:
新鮮海鮮 健康蒸鍋😚
🎈 鍋心八鮮蒸鍋 (太子)
2022-05-03 177 浏览
#鍋心八鮮蒸鍋 💛今次講嘅係位於太子嘅鍋心八鮮蒸鍋💕店員服務態度好好🤤🤤仲有專人幫大家蒸海鮮🦞只係需要坐低等食😚😚大力推介呢間蒸鍋❤️❤️店舖有3款套餐可以選擇✨有$228一位嘅肉蟹餐🦀$248一位嘅龍蝦餐🦞同埋一次過有雙重享受嘅肉蟹龍蝦餐‼️‼️只係需要$ 278 一位💓💓6小時足料燉湯(8.5/10)入到店舖坐低就會即刻有每人一盅燉湯㗎啦☺️☺️燉湯份量十足 而且非常足料‼️‼️燉湯係雪梨腰果沙參玉竹煲瘦肉湯✨✨夠晒滋潤 而且仲要好清甜 一啲都唔油膩☺️☺️Feel 到真係煲佐好耐好耐💓💓好快可以飲晒成碗湯🤤🤤肉蟹餐 $228💰 (8/10)肉蟹餐係配白蜆😛😛肉蟹揀佐清蒸💦帶岀佐肉蟹嘅鮮甜🤤🤤肉蟹一人份量係半隻 蒸得啱啱好 唔會太老✨✨配清蒸白蜆🤍🤍同樣地鮮甜‼️‼️龍蝦餐 $248💰 (8/10)龍蝦餐就有半隻龍蝦🦞加白蜆🙈🙈龍蝦揀佐金銀蒜🧄好香蒜味 而且肉質彈牙 好新鮮🥰🥰大細適中✨✨泰好味白蜆揀佐店舖自家製泰式醬 好香加少少辣 令到啲白蜆感覺提升佐 同埋昇華佐味道☺️☺️時令海鮮 (8/10)小編揀佐果皮蒸鮑魚💓金銀蒜開邊海蝦🦐古法豆醬多寶魚🐟金銀蒜蟶子✨泰式醬花甲❤️清蒸刀貝😚😚每一款都好新鮮 有專一幫

#鍋心八鮮蒸鍋 💛

6小時足料燉湯(8.5/10)

肉蟹餐 $228💰 (8/10)

龍蝦餐 $248💰 (8/10)

時令海鮮 (8/10)
小編揀佐果皮蒸鮑魚💓金銀蒜開邊海蝦🦐古法豆醬多寶魚🐟金銀蒜蟶子✨泰式醬花甲❤️清蒸刀貝😚😚每一款都好新鮮 有專一幫你打理菜式同埋計時蒸海鮮‼️‼️

八寶蒸飯 (8.5/10)
八寶蒸飯有超過30款配料去選擇❤️仲可以自選8款配料🥰🥰小編揀佐豆醬豆腐卜💓台灣黑椒腸🤍蝦醬豬腩肉😚😚秘製雞骨餅🐥秘製雞翼🐣醬油漬牛脷👅牛柳粒🐮同埋豉汁排骨🤎每一款份量十足‼️‼️店員會幫手加豉油 花生同蔥💦💦 食嘅時候好鮮甜 有少少似係食緊糯米飯嘅味道🤤🤤好香 會令人想不斷一啖又一啖咁食入肚仔✨✨配料擺放得好整齊 而且份量好多 去到最尾都仲有餸❤️其中小編覺得蝦醬豬腩肉同醬油漬牛脷最入味‼️大力推介💓💓

甜品 (8/10)
甜品好冰涼 而且好滋潤 係雪耳木瓜糖水☺️☺️食完熱辣辣嘅蒸氣海鮮同八寶飯再食呢個甜品 就真係好滋潤🤍🤍

土耳其果汁汽水 (7/10)
好有特色 飲落去好爽‼️
睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 8.5 / 10 🌟

💛#巨B食黃店
📍#巨B覓食太子

鍋心八鮮蒸鍋 (太子)
⚜️太子花園街207-209號地舖
⏱星期一至日 1730-2300

2022-05-02 200 浏览
想一家人食海鮮又唔想煩,鍋心系列一向係我嘅選擇!最近試咗新推出海鮮蒸鍋套餐+八寶飯,真係抵食到捧着肚皮!仲有專員侍侯,幫你睇火蒸海鮮,淨係呢個服務都夠貼心啦!我倆二人揀咗肉蟹餐($228)同埋龍蝦餐($248)兩款套餐都有海鮮主菜+ 白蜆。另外在可以選擇六款時令海鮮,同埋自家選料八寶飯+包飲品!先到先得嘅仲有老火湯同甜品淨係睇呢個Menu都覺得飽!▪️老火湯超級足料又夠火喉,呢個係先到先得,記得一坐低即刻叫佢上碗湯▪️海鮮主打+ 白蜆每款海鮮都可以自己揀調味料~🔸肉蟹🦀-清蒸的肉係保留鮮味,啖啖鮮甜蟹肉🔸龍蝦🦞- 蒜蓉蒸半邊龍蝦,肉厚彈牙,正🔸 白蜆🐚- 蜆肉已經好鮮甜軟滑,配埋秘製泰式醬汁,靑辣椒蒜頭帶出的濃烈酸辣味,更加吊出蜆肉的甜味!惹味之選!▪️六款自選🔸鮑魚- 配埋果皮一齊蒸,勁香!咬落唔韌,有大酒家級的水準🔸半邊海蝦 🦐- 蒜頭配蒸蝦是常識吧!蝦肉新鮮唔黐殼🔸貴妃蚌- 豉汁貴妃蚌口感濃烈,蚌肉又大又甜🔸帶子- 蒜蓉帶子就係爭粉絲,厚肉鮮甜真係連個汁都飲呀!🔸聖子- 這款都係配豉汁,巨型聖子好抵食🔸蟲草花蒸雞 - 食咗咁多海鮮,冇後悔揀一款肉類,薄荷葉蟲草花蒸雞氣味超香,隻豉油雞醃

我倆二人揀咗肉蟹餐($228)同埋龍蝦餐($248)
先到先得嘅仲有老火湯同甜品
淨係睇呢個Menu都覺得飽!

▪️老火湯
超級足料又夠火喉,呢個係先到先得,記得一坐低即刻叫佢上碗湯

▪️海鮮主打+ 白蜆
每款海鮮都可以自己揀調味料~
🔸肉蟹🦀-清蒸的肉係保留鮮味,啖啖鮮甜蟹肉

🔸龍蝦🦞- 蒜蓉蒸半邊龍蝦,肉厚彈牙,正

▪️六款自選
🔸鮑魚- 配埋果皮一齊蒸,勁香!咬落唔韌,有大酒家級的水準
🔸半邊海蝦 🦐- 蒜頭配蒸蝦是常識吧!蝦肉新鮮唔黐殼
🔸貴妃蚌- 豉汁貴妃蚌口感濃烈,蚌肉又大又甜
🔸帶子- 蒜蓉帶子就係爭粉絲,厚肉鮮甜真係連個汁都飲呀!
🔸聖子- 這款都係配豉汁,巨型聖子好抵食
🔸蟲草花蒸雞 - 食咗咁多海鮮,冇後悔揀一款肉類,薄荷葉蟲草花蒸雞氣味超香,隻豉油雞醃得好入味,肉質軟滑,分量仲出乎意料地多!

▪️八寶蒸飯
諗住來食海鮮,估唔到個飯先係今日嘅主打!超過30種配料任揀!諗住食完海鮮應該想食返啲肉同蔬菜,配搭左秘製雞軟骨肉餅、牛脷、柱侯牛粒、土魷絲四款肉類,再加茄子、雞髀菇、冬菇粒同四季豆!個特大蒸籠一到已經超有氣勢,真係要留肚食啊!揭開蒸蓋超香,專員幫你落埋豉油花生同香菜,熱辣辣八寶蒸飯超入味!不得不提雞軟骨肉餅同牛脷,咬落去好有肉感!加埋個土魷提出一點鮮味特別好吃!今日淨係食呢個飯都抵!

▪️飲品
揀咗坊間比較少見的蘋果和檸檬cider ,兩款酸甜味道都好balance好清爽!