#hoijun_中菜篇今次帶大家去食海鮮啦喂📣📣相信大家去鍋心唔陌生啦👅不過大家又知唔知佢其實有分粥底海鮮火鍋店&蒸海鮮店🦞呢💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️事原係小編一家唔知 去到坐低先知呢間係食 蒸 海 鮮 !!!小編表示極度傷心😭😭😭但食完表示滿足👅👅👅因為海鮮係 新 鮮 架 !-真心性價比幾高,$278免加一。套餐係段人頭比足份量,所以一定會夠飽!套餐包括:🌟🌟燉湯 + 2 款必選海鮮(龍蝦、白蜆) + 6款自選海鮮(鮑魚、肉蟹、海蝦、多寶魚、魷魚腸粉、蠔、檉子、花甲) + 8款自選配料八寶蒸飯 + 糖水🌟🌟-燉湯勁足料,大量新鮮蟲草花👅👅.海鮮可自選醬汁烹調,個人推薦清蒸、泰式醬(酸辣)、剁椒(麻辣)、金銀蒜。.八寶飯配料推薦:臘腸、雞軟骨肉餅、蝦醬豬腩肉、芋頭-海鮮都算啖啖肉,而蒸飯味道都唔差,份量多到每檯都會打包走。抵食呀👅👅-店員服務一流,會幫你計時開爐同分埋海鮮👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍鍋心八鮮蒸鍋 (觀塘)🕴🏻觀塘馬蹄徑5號寶峰大廈地下及1樓
#hoijun_中菜篇
今次帶大家去食海鮮啦喂📣📣
相信大家去鍋心唔陌生啦👅
事原係小編一家唔知 去到坐低先知呢間係食
蒸 海 鮮 !!!
小編表示極度傷心😭😭😭

食完表示滿足👅👅👅
因為海鮮係 新 鮮 架 !
真心性價比幾高,$278免加一。
套餐係段人頭比足份量,所以一定會夠飽!
套餐包括:
燉湯勁足料,大量新鮮蟲草花👅👅
八寶飯配料推薦:臘腸、雞軟骨肉餅、蝦醬豬腩肉、芋頭
店員服務一流,會幫你計時開爐同分埋海鮮👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📍鍋心八鮮蒸鍋 (觀塘)
🕴🏻觀塘馬蹄徑5號寶峰大廈地下及1樓

2019-10-21 1730 浏览
為了吃新鮮海鮮,來到這間訂了6點, 全場坐滿不是放題~有八款海鮮加上八寶蒸飯,非常豐富一坐下,就人每一碗足料湯~有雞腳、桂圓、杞子,清潤無味精感。海鮮我選了波士頓龍蝦、鮑魚、蟹、海蝦、大蚌、花甲,而且可以自選調味料調味料有豆醬蒸/金銀蒜蒸/剁椒蒸每款可以配不一樣的如果想吃海鮮的鮮味當然選清蒸但最驚喜是剁椒,是有麻辣味,很喜歡店員還會教你怎開和吃龍蝦 最後,配8 寶飯,但真的吃不完還叫了 土耳其汽水 蘋果及檸檬味,但感覺沒什麼特別可以不試~
為了吃新鮮海鮮,來到這間
訂了6點, 全場坐滿
不是放題~有八款海鮮加上八寶蒸飯,非常豐富

調味料有豆醬蒸/金銀蒜蒸/剁椒蒸

每款可以配不一樣的
如果想吃海鮮的鮮味當然選清蒸

但最驚喜是剁椒,是有麻辣味,很喜歡
店員還會教你怎開和吃龍蝦

最後,配8 寶飯,但真的吃不完

• 波士頓龍蝦
2019-10-14 1537 浏览
今日妹妹生日,所以去左鍋心八鮮蒸鍋同屋企人食生日飯。其實之前已經食過一次佢地太子個間分店,覺得啲材料好新鮮好好食。一開始入座已經會即刻上一客 #6小時足料燉湯,老火湯好好飲。而廚師每日都會有2款指定海鮮,之後我地再自選6款海鮮+自家醬汁我地揀左#清蒸龍蝦#清蒸泰好味白蜆#清蒸肉蟹#紅糟醬海蝦#豉汁多寶魚#金銀蒜元貝#清蒸花甲(食得太開心,所以冇影到)佢啲材料真係好新鮮,所以就係蒸起上黎真係好原汁原味,超好食!比起海鮮火鍋,我比較中意蒸,因為真蒸可以保留到佢果個海鮮味,火鍋會因為個湯底影響咗。另外女朋友特別推介紅糟醬,完完全全將海蝦的鮮味提升到另一個地步!最後仲會有個#八寶飯,可以自選8款配料(其實每次食到最尾呢個八寶飯都一定食一兩啖就外賣拎走,不過都真係好好味)

我地揀左
#清蒸龍蝦

#清蒸泰好味白蜆

#清蒸肉蟹

#紅糟醬海蝦

#豉汁多寶魚

#金銀蒜元貝

#清蒸花甲(食得太開心,所以冇影到)

2019-10-08
2019-10-14 3709 浏览
近排週末不易四圍去,唯有近近地係觀塘區開餐醫肚。鍋心八鮮蒸鍋係呢區都增設左新分店,想要食蒸海鮮既朋友又有新落腳點唔駛傷腦筋。呢間同上回在北角分店吃到的最大分別就係粥底火鍋變了蒸煮,多了一盅足料湯水同八寶飯,以二百零蚊既價錢食足8款海鮮真係好過自己係屋企勞師動眾整,兼又食到捧住肚走,超值!原盅蟲草花燉雞腳湯餐前黎一盅熱騰騰既燉蟲草花雞腳湯,確實係令人暖胃潤喉。大大隻雞腳外皮軟腍附帶點骨軟原,配合大量蟲草花及瘦肉粒燉成橙楬色既足料老火湯水,認真唔錯!蒸海鮮安排上分兩部分,當中的龍蝦及泰好味白蜆是包含其中,客人只需挑選餘下6項自選海鮮組合而且每項海鮮更有幾種配方蒸煮讓您選擇,勝在夠彈性,唔駛每樣都獨孤一味得清蒸1.果皮蒸鮑魚中式食鮑魚比較喜歡用到果皮絲伴隨蒸煮,令其散發出略帶甘香既果皮汁,待應非常好的幫客人去掉附帶既墨綠色內臟,若然自己去得不徹底的話會有一股甘苦既味道,咁就破壞左食鮑魚既滋味2.蒜蓉開邊蝦食蝦最怕入口前要動手去蝦殼,開邊蝦既食法比較原隻蒸黎得更入味,蒸好後簡單地用筷子由頭位對落一節順著蝦尾方向起肉,原整既一尾蝦肉放入口咀嚼寧舍爽彈。唔好睇佢細細隻,頭位都有點鮮甜橙色蝦膏藥!3

原盅蟲草花燉雞腳湯

1.果皮蒸鮑魚

2.蒜蓉開邊蝦

3.蒜蓉蟶子
雖然算不上係蟶子皇般級別,但係都唔會蒸完之後size大縮水,鮮甜兼且冇沙,連埋鋪滿面層既蒜蓉碎一齊食夠晒惹味。

4.切件多寶魚
多寶魚肉嫩鮮滑,加埋豆豉醬汁蒸絕對有助提昇魚味,蒸完既魚肉吸收晒豉汁既精華,魚肌白潤碎骨少,最緊要就係唔腥。題外話,伴海鮮用到既蔬菜配搭每一道都不同,今云就用左南瓜幾健康

5.龍蝦仔
店方推薦既一環,每位都有一份半殼龍蝦,以金銀蒜蒸一樣盡顯其新鮮味

龍蝦鉗部份真係啖啖肉兼且海水味較身體部分濃郁,用上工具協助破殼也很容易,卟一聲外殼應聲解體,滴晒d肉汁出黎勁鮮甜

6.扇貝
經煮熟後既元貝肉唔會乾晒水,旁邊既冬瓜件吸收晒佢既肉汁精華,真係一d都唔浪費ga

7.白蜆
蜆肉清甜而非重帶濃海水咸味,吐沙功夫做得足夠,食左10隻都沒有任何1隻出現有沙既毛病

8.肉蟹
比較耗時進食既一環,一絲絲出煙既白滑蟹肉放入口份外味美,真係好味道差點連手指頭都要啜埋,不過蟹蓋裡頭既膏算不上特別的多,蟹鉗位置既外殼相對堅硬,食用時當心別被刺傷

自選配搭八寶飯
八寶飯既配料相當豐富,我地選左醬油漬牛脷、鮮淮山、南瓜、銀魚仔、秘制雞翼、蝦醬豬腩肉、蓮藕及雞軟骨肉餅,加埋蔥花蒸起整底飯香噴噴充滿肉香蔬菜汁既甜,份量多到要外帶!!!下次搵多幾個FD再黎食多次
2019-10-07
2019-10-12 800 浏览
一直想試太子及大圍分店, 但一直行過都冇入去,今日經過觀塘新店終於可以食到本來期望不高,但經服務員推薦幾款海鮮後,全部都冇介紹錯!風趣既服務員亦係我加分既原因暫時寫住咁多,下星期再去😂😂

本來期望不高,但經服務員推薦幾款海鮮後,全部都冇介紹錯!

風趣既服務員亦係我加分既原因

暫時寫住咁多,下星期再去😂😂

2019-09-14 1500 浏览
今日同家人即興去鍋心品嘗他們蒸海鮮鍋,他們服務周到,而且每位職員都很有禮貌。當食物蒸好後,他們又立即過來幫忙分配。而且食物又新鮮又正,值得推介👍😋他們最好味的海鮮有龍蝦、海蝦、蟹、聖子、八寶飯,糖水都好好味呀!
2019-09-14
2019-09-08 1322 浏览
家住觀塘區,今日去左呢間新開嘅分店幫襯,之前都有食過太子分店,同集團嘅,都有食過深水埗、佐敦兩間,但呢間喺同太子一樣,同屬貴價版,但海鮮質素卻強差人意,沙白和蜆食到成口沙,之前食其他分店都未試過,樓面人手又唔夠,海鮮蒸到夠時間又冇人理,令部分海鮮蒸到嚡哂。至於海鮮質數,我覺得係我幫襯你哋集團多次以來,最差一次,價錢較平嘅鍋心粥底都好過呢間,實在令人失望。

2019-09-08 1193 浏览
喺某社交平台見到佢哋喺觀塘開分店即刻想食,上一次食已經係兩年之前,旺角店一直都book唔到位,估唔到今次一book就有,佢地仲係開咗四日咋一去到門口就勁多人等位,佢哋準時8:30入座,一再安排總算有秩序,大概等左5分鐘就坐低左。同之前一樣一坐低就飲碗燉湯先,青紅蘿蔔瘦肉燉雞腳,而同一時間你就可以揀今晚海鮮用咩配料蒸。今晚除咗指定嘅龍蝦同白蜆,我哋揀咗鮑魚、肉蟹、海蝦、魷魚腸粉、聖子同花甲。值得推介嘅係新嘅泰式醬嘅小小辣好惹味龍蝦好彈牙好多膏,鮑魚好似多咗少少薑,花甲好肥美好鮮甜,白蜆呢好爽甜,兩樣貝殻類配泰式醬都好好味聖子配豉汁係一絕,魷魚腸粉必定配沙嗲醬好好味,清蒸海蝦肉質好好,重點係肉蟹啲肉一梳梳㗎清蒸冇得輸了八寶蒸飯好足料兩個人真係食唔晒都係要打包拎走之後,最後再嚟買過東野木瓜雪耳糖水,清涼潤喉唔太甜。價錢和食材同兩年前一樣,而且仲冇加一,而家好難得

清蒸冇得輸了

八寶蒸飯好足料
兩個人真係食唔晒

價錢和食材同兩年前一樣,而且仲冇加一,而家好難得