2023-02-27
📍 鍋心粥底火鍋 大概五六年前,第一次食呢一間粥底火鍋嘅時候已經好深刻,經過呢幾年時間,鍋心粥底火鍋已經開咗幾間分店,今次直頭開到去元朗喇!餐廳分兩個時段,第一個時段係1730-2015,第二個時段係2015-2300,時間絕對足夠食晒海鮮,火鍋配料同埋粥底有餘,不過重點係:記住book位啊!餐廳收費好清晰,無加一服務費,劃一價錢包左海鮮,火鍋配料同埋粥底。👅肉蟹+沙白蜆+5款自選海鮮 $218👅龍蝦+ 肉蟹+沙白蜆+5款自選海鮮 $238首先可以揀粥水或者黃金豬骨湯,我哋揀咗黃金豬骨湯,如果想食好清或者海鮮原味嘅朋友可以揀粥水。兩個套餐只係相差龍蝦,入面食嘅嘢都係一樣,所有海鮮都好新鮮,自選海鮮我哋揀咗鮑魚,海蝦,大尾魷,馬刀貝同花甲。所有海鮮都好新鮮,鮑魚仲係識得郁,海蝦直頭要用蓋冚住,因為佢會不停跳起,所以淥既時候都要用夾小心夾住,所有貝殼類煮完都係開得到,質素仲係保持到同幾年前一樣👍🏻龍蝦值得一試,肉質爽口彈牙,好鮮甜,好容易剝殼,非常新鮮。食完海鮮之後可以食火鍋配料,按人頭計,每人可以揀四款。我個人特別推介自家製手打馬蹄雞滑同埋自家製手打淮山雞軟骨丸,呢兩款都係餐廳獨有,非常
👅肉蟹+沙白蜆+5款自選海鮮 $218
👅龍蝦+ 肉蟹+沙白蜆+5款自選海鮮 $238
食完海鮮之後可以食火鍋配料,按人頭計,每人可以揀四款。我個人特別推介自家製手打馬蹄雞滑同埋自家製手打淮山雞軟骨丸,呢兩款都係餐廳獨有,非常值得嘗試。另外鬼馬油炸鬼都好出色,非常香脆,亦都唔會有油益味。特別再想推介大家揀竹笙,可以吸湯底鮮味。仲有豬梅頭片同埋台灣芋頭丸都值得一試。蔬菜方面我就揀咗萵筍,所有食材都好新鮮。
通常我食到一半,就會落晒所有芋頭粒,粟米件同埋南瓜粒,可以預先煮淋,方便一陣撈埋粥底食。
食哂所有火鍋配料之後,店員就會攞豬油渣,冬菜,菜脯粒,大頭菜粒同埋芫荽(可以自己選擇要唔要)仲有粥底撈落湯底,打均之後就食得,我保證可以清得晒成個粥底,因為真係超級好食,吸晒所有海鮮精華,超級超級滿足🤤