2019-03-26 88 浏览
今日係旺角同朋友行街,行左好多地方,大家都攰但唔饿,經過鐵牛就坐低左,叫左個麵同小食share食,同時叫左兩杯嘢飲。鹽酥雞配蔥油麵。鹽酥雞細細粒,但皮薄肉汁豐富😍,最重要係調味岩岩好,炸得又夠香口😉👍👍至於個麵就一般般,冇太多味精,味道普通,比較清淡。芝士炸墨魚丸。芝士味不算太濃,感覺上是畫蛇添足了。墨魚丸本身就已經好好食😍,🧐所以d芝士反而加得唔係咁恰當。 😂珍珠奶茶同紅茶都係普通,未去到飲品專門店嘅質素。

鹽酥雞配蔥油麵。

至於個麵就一般般,冇太多味精,味道普通,比較清淡。

芝士炸墨魚丸。

珍珠奶茶同紅茶都係普通,未去到飲品專門店嘅質素。

2019-03-05 198 浏览
旺角有好多新式快餐店,今日就來到呢間臺灣野試下。呢間臺灣鐵牛,佢出名就係牛肉麵。可惜我今日唔方便食牛肉,就叫咗個鹽酥雞老肉飯。滷肉飯好入味,醬汁好惹味撈飯最愛。鹽酥雞扒炸到好鬼鬆脆。雞肉嫩滑彈牙可口,仲有三種配菜。為鹽酥雞排減油膩。座位闊落啱曬傾偈坐。客戶服務員有親自送餐服務,環境舒適適合三五知己談天。最後仲有免費接人送。就叫咗杯熱檸紅茶。茶底用上紅茶茶包,飲落香純,佢上檸檬汁份內成為。服務員態度非常好。
旺角有好多新式快餐店,今日就來到呢間臺灣野試下。

呢間臺灣鐵牛,佢出名就係牛肉麵。

可惜我今日唔方便食牛肉,就叫咗個鹽酥雞老肉飯。

滷肉飯好入味,醬汁好惹味撈飯最愛。
鹽酥雞扒炸到好鬼鬆脆。

雞肉嫩滑彈牙可口,仲有三種配菜。

為鹽酥雞排減油膩。

座位闊落啱曬傾偈坐。

客戶服務員有親自送餐服務,環境舒適適合三五知己談天。

最後仲有免費接人送。

服務員態度非常好。

鹽酥雞扒魯肉飯
2019-03-05 183 浏览
來到《旺角中心》發現了新開了一間店是賣台灣食物的 不過價錢有點兒貴由於沒有太多的選擇 所以就食這間了這間環境是不錯的 也有包房另外也有不小的台灣名勝的相片~還會播放台灣歌手的歌曲耶·逢甲鹽酥雞滷肉飯便當(HKD$59)以這個價錢來說 份量有點小😅感覺像食韓國料理 因為有很多小碟子而鹽酥雞不是熱的 只是暖暖的熱的可能會天好食 飯的份量只夠小朋友食吧·紅燒牛筋腩面(HKD$63)面條味道還可以 但牛筋腩有點兒硬牛筋腩的份量也一般般·特調咖啡(HKD$19)不像咖啡的味道 好像飲糖水一樣整體而言 沒有台灣的正宗口味份量也是一般般 而且價錢比台灣貴很多
來到《旺角中心》發現了新開了一間店
是賣台灣食物的 不過價錢有點兒貴

由於沒有太多的選擇 所以就食這間了
這間環境是不錯的 也有包房

另外也有不小的台灣名勝的相片~
還會播放台灣歌手的歌曲耶

·逢甲鹽酥雞滷肉飯便當(HKD$59)
以這個價錢來說 份量有點小😅
感覺像食韓國料理 因為有很多小碟子

而鹽酥雞不是熱的 只是暖暖的
熱的可能會天好食 飯的份量只夠小朋友食吧

·紅燒牛筋腩面(HKD$63)
面條味道還可以 但牛筋腩有點兒硬
牛筋腩的份量也一般般

·特調咖啡(HKD$19)
不像咖啡的味道 好像飲糖水一樣

整體而言 沒有台灣的正宗口味
份量也是一般般 而且價錢比台灣貴很多
2019-03-03 159 浏览
一向好中意食台灣菜嘅我,所以同朋友行完旺角之後就嚟試食下呢間鐵牛,點知試完真係覺得唔錯,所以要推薦比大家。逢甲鹽酥雞肉燥湯面我其實好中意食鹽酥雞,每次食台灣菜,係必叫鹽酥雞,今次都唔例外要叫雞食😂😂。而佢啲雞都冇令我失望😍,佢啲粉又唔會話太厚,而且外脆內軟,肉汁又多,真係好好食。至於個面都令我相當驚喜,本身見佢d湯飲落相當之鮮甜,應該係加咗牛肉或牛骨落去一齊煲個湯底,所以勁好飲鮮蕃茄牛筋腩湯面朋友就試咗呢個,雖然佢一直話d湯太甜,落咗好多糖,但佢對d牛肉讚不絕口,煮得又入味,d肉又淋,佢本身好少食肉都忍唔住食哂🤭,証明真係好好食。

逢甲鹽酥雞肉燥湯面

鮮蕃茄牛筋腩湯面
2019-02-28 197 浏览
找朋友食下午茶,今日簡左呢間台灣菜,人少少咁就入左去。。因為之前都係夜晚經過多,旺角間間餐廳一到晚上都多人,所以唔能夠用人流為好食的標準。。。但今次一食,都真係再一次肯定其實就算唔算好食都會好多人排。。。賣相一般。。。分量亦唔算多。。。味道一般。。。個人來說係一間好普通好普通的台灣餐廳。。

賣相一般。。。
分量亦唔算多。。。味道一般。。。

個人來說係一間好普通好普通的台灣餐廳。。
2019-02-27 107 浏览
今日行開旺角中心,見到呢間台灣野,有下午茶餐,好似幾抵咁,所以就入嚟試吓。下午茶餐單上有三樣嘢要揀,首先係主菜,有滷肉飯或幹伴麵麵可以揀,因為冇食午飯嘅原因有啲肚餓,所以揀咗滷肉飯。小食方面,有成七八款可以揀,選擇非常之多,我揀咗冷般青瓜,豬耳同牛耳。雖然份量唔係太多,但係下午茶黎講,已經會食到好飽,所以覺得份量啱啱好。最後係飲品方面,叫咗凍冬瓜茶,不過冬瓜茶有啲甜,如果甜到可以調整一下,會更好。
2019-02-17 170 浏览
紅燒牛肉麵Taiwanese Beef Noodles (HK$60 lunch set with drink )排骨肉燥湯麵Pork chops with noodles (HK$58 lunch set with drink) 鹽酥雞滷肉便當Crispy Chicken "Bento"(HK$58 lunch set with drink)Ranking: 3/5 ⭐️個牛腩係腍但無咩牛味,同埋牛嘅份量都幾少。最impressive嘅係個湯,飲落去有啲藥材味,同普通台灣牛肉麵比較略勝。但係個人認為人氣過盛,整體只屬普通。The beef was tender but unfortunately there wasn't a lot of beef flavours and the portion of beef was minimal (as seen in the pic). What I like the most is the soup, I could taste some Chinese herbs in it and that differentiated it from
Ranking: 3/5 ⭐️
The beef was tender but unfortunately there wasn't a lot of beef flavours and the portion of beef was minimal (as seen in the pic). What I like the most is the soup, I could taste some Chinese herbs in it and that differentiated it from the common beef noodles. Yet, given the restaurant's popularity, I would say it doesn't worth queuing.
2019-02-14 180 浏览
收銀員態度差到不得了!差到不得不立即寫評論!簡直係趕客!是呀!已趕走一個排隊幾分鐘去到收銀處被責備!被收銀員責備!那客人立即怒走!我也被責備!一點也不環保!叫兩個餐要兩張紙!收人工不須運用一些腦筋?我有朋友已叫餐!所以我不能走!她好似呼喝我走開些再寫!真憤怒!
2019-02-02 231 浏览
行過見到 又好耐無去過台灣 就心思思入左去食啦佢價錢就唔算平既 但又唔係好貴個種叫左牛肉面 面質彈牙有咬口湯底唔會得個鹹字 都好好食重點既牛肉 咬落去都腍 但又唔係爛曬個D亦都好入味絕對對得住佢既價錢不過飲品就好似比較貴既但都係可以一試!!!!
行過見到 又好耐無去過台灣 就心思思入左去食啦
佢價錢就唔算平既 但又唔係好貴個種
叫左牛肉面 面質彈牙有咬口
湯底唔會得個鹹字 都好好食
重點既牛肉 咬落去都腍 但又唔係爛曬個D
亦都好入味
絕對對得住佢既價錢
不過飲品就好似比較貴既
但都係可以一試!!!!
2019-01-30 193 浏览
成日都crave for 台灣牛肉面!第一次食鐵牛,好似大家樂果d,出去買左野食先埋位等野食。價錢大眾化,50幾蚊有交易。中意個面既質地,很有口感,牛肉都好入味,唔會太淋或太硬,可以唔洗飛去台灣都食到既感覺👍🏿跟餐有飲品,但唔太中認珍珠奶茶,所以叫左熱檸水
2019-01-29 217 浏览
台灣菜我唔係好熟~無乜機會食到~今次機會黎啦飛雲~! 有朋友誠意叫我1齊去試下呢間久仰名既鐵牛!嗌左個肉燥小茄子~一般茄子都好易整到油淋淋~呢個反而唔會~但可以再香d..味道較淡之後就係紅燒牛肉麵~呢個比我想像中無咁突出~不過都ok 我幾鍾意~! 麵條係我鍾意既texture之後就係我最愛既有蕃茄既雞腿排肉燥麵~正呀!!湯底清得黎 ~入口全部都係新鮮既蕃茄味~雞腿夠哂luscious~啖啖肉!!最後係便當~呢個唔多講~唔太特別! 最後都係二百零蚊~個人覺得好抵食~!!

嗌左個肉燥小茄子~一般茄子都好易整到油淋淋~
呢個反而唔會~但可以再香d..味道較淡

之後就係紅燒牛肉麵~
呢個比我想像中無咁突出~
不過都ok 我幾鍾意~! 麵條係我鍾意既texture

之後就係我最愛既有蕃茄既雞腿排肉燥麵~
正呀!!湯底清得黎 ~入口全部都係新鮮既蕃茄味~
雞腿夠哂luscious~啖啖肉!!

最後係便當~呢個唔多講~唔太特別!

最後都係二百零蚊~個人覺得好抵食~!!
2019-01-29
  • 紅燒牛肉麵
  • 蕃茄雞腿麵
2019-01-11 254 浏览
同朋友食生日飯,佢好鐘意食台灣牛肉麵同埋台灣野,之前又同佢食過呢間,佢都已經話好食,所以同佢再黎左呢間鐵牛食。我地叫左個招牌紅燒牛肉麵,鹽酥雞滷肉便當,肉燥小茄子。去左落order比錢之後其實野食好快就到。牛肉麵好好味,個湯都好濃,牛肉又林一d都唔硬👍🏻個鹽酥雞滷肉飯都好好味,本身我個人鍾意食滷肉飯多過牛肉麵,所以我係覺得個飯好食d👍🏻👍🏻肉燥茄子雖然好食但好油...如果少d油就perfect la呢間野可一可再👍🏻👍🏻👍🏻

我地叫左個招牌紅燒牛肉麵,鹽酥雞滷肉便當,肉燥小茄子。

去左落order比錢之後其實野食好快就到。

牛肉麵好好味,個湯都好濃,牛肉又林一d都唔硬👍🏻

呢間野可一可再👍🏻👍🏻👍🏻

• 招牌紅燒牛肉麵
2019-01-06 219 浏览
我點了逢甲鹽酥雞乾拌麵及蘋果梳打。睇落份量都幾少,但食食下就會覺得好飽。鹽酥雞的確香口,味道一般。但食落唔會有柴柴的感覺。拌麵巴著醬汁食一流,我真的太鍾意用醬汁拌來食。味道唔會太單一。碗湯味道好淡,用來中和拌麵味道都唔錯。
我點了逢甲鹽酥雞乾拌麵及蘋果梳打。
睇落份量都幾少,但食食下就會覺得好飽。
鹽酥雞的確香口,味道一般。但食落唔會有柴柴的感覺。
碗湯味道好淡,用來中和拌麵味道都唔錯。

2019-01-02 227 浏览
今日去咗一間連鎖台式牛肉麵店食晚餐~我叫咗一個鹽酥雞滷肉便當,成個餐嘅餸菜有一碟鹽酥雞,一小碟蔬菜,一小碟粟米粒同半隻滷蛋, 再加一碗滷肉飯。先講鹽酥雞,味道尚算可以,但係感覺唔太夠熱,食落唔算太脆,而且份量亦唔太多。滷肉飯方面,個人認為滷肉比較鬆散,影響口感,而我係比較喜歡大塊d既滷肉,不過口味嘅野因人而異啦!至於個三個小菜,亦都冇乜嘢特別,個人其實幾鍾意食滷蛋,但係覺得呢個餐嘅滷蛋唔算太入味,仲有少少凍凍地。總括來講,個餐算味道算中規中距,唔算特別有驚喜,亦都唔太難食,但係就唔太對得住佢個價錢,想試嘅朋友可以去試下~逢甲鹽酥雞滷肉便當HKD58
今日去咗一間連鎖台式牛肉麵店食晚餐~

逢甲鹽酥雞滷肉便當HKD58
2018-12-24 2479 浏览
由於之後冬至、聖誕、除夕,將會不停地吃,所以要盡量留番D quota,加上仲未病好,結果剔除哂所有熱氣野之後,係我個「想吃清單」中就揀左呢間台式店。小店位於旺角中心地庫,由於附近食肆太多,所以星期五晚上時段並唔多人,加上小店食物上枱速度快,人流相對較快,基本上唔駛等位。餐店食物選擇多,除左湯麵同最近火熱既撈麵外,仲有近30款小食任配,如果怕唔飽既朋友,更可以食便當飯套餐,非常彈性。燒雞腿排便當 $62便當用上魯肉飯,再加三個小菜,感覺比麵類更抵食。魯肉汁個味同台灣既完全唔同,比較似梅菜蒸肉餅個味,而且魯肉唔係入口即化,依然係一舊肥膏,而豬皮仲帶有少少豬毛😂😂。不過雞腿排好滑好嫩,無雞腥味,帶有少許蒜、蔥、醬油味,唔錯。招牌紅燒牛肉麵 $63牛肉大概有四大件,而且切得幾厚身;帶點肥同筋既牛肉,炆得夠耐夠鬆軟,完全唔痴牙又唔韌,係我中意既肉質。配埋個彈牙台灣麵,整體唔錯,以呢個價錢係香港食台灣野係咁上下啦。好芝味芝士鹽酥雞 $45身為一個芝士控,有咩可能見到呢個小食而唔心動?! 😎睇個名有兩個芝字,仲以為會有雙倍芝士味,但真實連一倍芝士味都食唔出…😥小食賣相唔差,肉質亦唔乾,而且食得出有醃

燒雞腿排便當 $62
燒雞腿排便當

便當用上魯肉飯,再加三個小菜,感覺比麵類更抵食。
燒雞腿排便當小菜

燒雞腿排便當魯肉飯

招牌紅燒牛肉麵 $63

好芝味芝士鹽酥雞 $45
好芝味芝士鹽酥雞

好芝味芝士鹽酥雞

小食賣相唔差,肉質亦唔乾,而且食得出有醃過,以鹽酥雞黎講亦唔會太鹹,但上面黃色貎似芝士醬既野,真係完全食唔出芝味….

如果你想食台式快餐,但又唔介意唔正宗,可以考慮黎呢度試下。
2018-12-21