2024-10-24 168 浏览
我在某個普通的午餐時間點了這道肉燥炸豬排飯,完全沒有特別的期待。這道飯的份量還算足,豬排炸得金黃,外酥內嫩,口感還可以。肉燥的味道偏鹹,搭配白米飯還不錯,米飯煮得挺好,粒粒分明,也吸收了一些肉燥的味道。配菜方面有些簡單,不過還算新鮮。整體來說,這道肉燥炸豬排飯並沒有特別突出之處,讓人覺得普通,但也不至於失望。對於想要快速解決午餐的人來說,這道飯還是能夠填飽肚子。雖然我不會特別想再點,但偶爾吃一次也算是無可厚非。如果你對這道菜有興趣,可以試試,但也不要抱太高的期待。總的來說,就是一頓平平無奇的飯,能吃飽就好。

2024-10-16
  • 肉燥排骨飯
餐廳喺2樓,落地大玻璃,經過中環,冇主意食什麼的時候都會去鐵牛,中環來說位置坐得舒服,點了小時候台灣便當,份量非常充足,排骨也炸得香脆,最喜歡有台式飲品,朋友點了好豐盛,牛肉便當,說牛肉很軟滑,沒有筋,也很入味,價錢也算合理,大約$70一個午餐,會再光顧
2024-09-09 485 浏览
📍鐵牛台灣牛肉面 (中環)地址:中環蘇豪威靈頓街98號翡翠中心2樓A及B號舖🍜柚子雞排麵攤肉燥湯麵(肉燥清湯)雞排外脆裡嫩,偏甜口🍜鹽酥雞肉燥湯麵(小辣麻辣湯)個人覺得這個鹽酥雞沒有達到水準,外皮不脆,咬下去有點軟。麵條有韌性 湯底屬於是正常發揮啦聽說他家的一人小火鍋比較好吃,有吃過的朋友們可以評論區告訴我好不好吃喔!另外,他家也是一到中午就超級多人排隊,建議提早到哦,我們這次發現12點10分左右門口就堵得水泄不通了!
📍鐵牛台灣牛肉面 (中環)
地址:中環蘇豪威靈頓街98號翡翠中心2樓A及B號舖

🍜柚子雞排麵攤肉燥湯麵(肉燥清湯)
雞排外脆裡嫩,偏甜口

🍜鹽酥雞肉燥湯麵(小辣麻辣湯)

2024-09-04 473 浏览
❤️ $76+$3鐵牛台灣牛肉麵 轉蕃茄湯 紅燒半筋半肉,牛肉都好易咬,唔會煙靭,牛筋就好腍,食落充滿膠質嘅感覺麵嘅軟硬都適中👀份量其實好多,我一個女仔都唔係好食得晒蕃茄湯係點都唔會出事的,而且任何嘢加番茄湯都會更好食😍😍😍蕃茄味都幾香,酸得黎又唔會太酸👍不過都食得出唔係用新鮮蕃茄,應該都係有茄膏味精😌但係中環嚟講呢個質素都對得住個價錢👌不過午市真係早啲嚟會好啲,其實都一定要搭枱/排隊~~
❤️ $76+$3鐵牛台灣牛肉麵 轉蕃茄湯
麵嘅軟硬都適中👀
份量其實好多,我一個女仔都唔係好食得晒
蕃茄湯係點都唔會出事的,而且任何嘢加番茄湯都會更好食😍😍😍
蕃茄味都幾香,酸得黎又唔會太酸👍
不過都食得出唔係用新鮮蕃茄,應該都係有茄膏味精😌
但係中環嚟講呢個質素都對得住個價錢👌

不過午市真係早啲嚟會好啲,其實都一定要搭枱/排隊~~
2041 浏览
2024-08-15 556 浏览
環境上,地方很乾淨,看起來很闊,沒有壓逼感,加上又可以看下街外景,令人放鬆下心情,又有沙發坐很舒服,服務上門口和入面侍應都很有禮貌,送餐效率快,我都驚訝,哇咁快?食物上有各種火煱,火煱好快就可以食
2024-08-14 438 浏览
行街經過呢間,環境舒適讓人感覺暖暖的沒想到有驚喜!鐵牛臭臭鍋 巨巨巨豐富的料,每個火鍋套餐都配米粉或者白飯,非常足夠一個成年人的食量。服務和環境還有味道綜合來說,真的挺不錯,性價比很高
行街經過呢間,環境舒適讓人感覺暖暖的

2024-08-07 413 浏览
今日我同兩個男同事嚟食晏,我懷孕六個月,因為仲早,所以餐廳都仲有位可以直入。侍應比咗張四人卡位我哋,我哋就正常咁兩個坐一邊,另一個坐第二邊。點知個侍應即刻要求我哋三個人要坐哂同一邊,話另外一邊要用嚟一陣搭枱用。張枱係正常茶餐廳卡位嘅size,而全間餐廳其他卡位亦只係兩個人坐一邊,我哋問張枱咁細點樣三個大人坐埋一邊?個中年女侍應就即刻趕客咁嘅語氣話「你唔接受嘅就即刻起返身等下一張」 我哋話點解全間餐廳得我哋要三個坐一邊但其他人唔駛?佢就不停咁重覆話「你唔接受就唔該你起返身」完全想像唔到會發生咁嘅事! 中午時間人多要搭枱好正常我哋亦好願意,但喺餐廳未滿座嘅情況下要兩個大男人同一個大肚婆迫埋一邊卡位如果唔係就趕你走就真係好唔合理囉,呢間餐廳以後都唔會再去😤

說到香港美食大家都想到茶餐廳,魚蛋面我每次來港必吃鐵牛正宗台灣牛肉麵必點[半筋半肉牛肉麵]超級好吃!!!還有他家的[手打檸檬茶]也是必點尖沙咀 中環 旺角都有分店再也不怕吃不到啦
說到香港美食大家都想到茶餐廳,魚蛋面
我每次來港必吃鐵牛正宗台灣牛肉麵
必點[半筋半肉牛肉麵]超級好吃!!!
還有他家的[手打檸檬茶]也是必點
尖沙咀 中環 旺角都有分店
再也不怕吃不到啦
2024-07-30
7月24日下午到此用餐,當我期待著的時間,上桌的竟是一件不完整的豬扒,切口不能接合,邊緣位未能接口,連炸後的燶位的位置也未能連接上.跟職員反應不是一件完整的豬扒後,來了一位男侍應大聲表示換一件「大d」嘅豬扒俾我,我怒火中燒,我貪圖你那一件豬扒嗎?現在是你們餐廳廚房不誠實出現的問題,請認清楚問題的核心和重點,還經常與同事來享用午餐,現在唔需要了,鐵牛永遠會被我例入黑名單.而家經濟唔好嘅情況底下,我祝福你唔使執笠😊
而家經濟唔好嘅情況底下,我祝福你唔使執笠😊
2024-07-24
2024-07-18 478 浏览
好鐘意食一人一鍋,尤其係天氣凍時, 今次係港島區搵到間台式既所以就來試下。環境不錯,座位舒服, 唔會太逼。麻辣鴨血鍋,味道不錯唔會太辣,我最鐘意佢配料超多款,應該有差不多十多種。另外可以配飯或新竹米粉,我就揀左米粉,會好入味, 好食!性價比很不錯~小食揀左鹽酥雞拼小香腸,味道真係有台灣夜市個種味道,香腸有大蒜配在一齊食,比鹽酥雞好食。野飲係台式,杯子很可愛而且很大杯,但味道偏甜。整體來講覺得很不錯,味道和價錢都合理

環境不錯,座位舒服, 唔會太逼。

麻辣鴨血鍋,味道不錯

野飲係台式,杯子很可愛而且很大杯,但味道偏甜。

整體來講覺得很不錯,味道和價錢都合理

2024-07-15 457 浏览
去之前要諗清,要搭枱,三個人都要迫埋喺卡位嘅一邊,唔知道食物質素一去到已經服務差,我話咁叫多個同事一齊落嚟食,又話唔可以臨時加位。食餐飯都咁多掣肘,返工已經辛苦,使錢仲要受氣。
2024-06-27 514 浏览
最近喺"鐵牛台灣牛肉麵"食lunch,總體感覺算係一般。先講飲品,宜蘭金桔檸檬蜜真係非常出色。飲咗之後,對我嘅喉嚨痛有很大幫助,酸酸甜甜嘅味道令人非常舒適,會令你感覺非常清新,非常推薦。但係講到麵方面,鮮蕃茄湯嘅蕃茄味道唔夠濃郁,同預期有啲落差。米粉方面算係OK,但亦無乜特別驚喜,口感只能算係中規中矩。至於蜜汁芝麻雞腿肉燥,味道還不錯,雞腿肉燥嘅甜味同芝麻香味確實有加分。總括嚟講,"鐵牛台灣牛肉麵"飲品非常推薦,餐點方面表現稍遜。
最近喺"鐵牛台灣牛肉麵"食lunch,總體感覺算係一般。
2024-04-30
外卖自取
🔥鐵牛臭臭鍋招牌臭臭,特別香!料超多滿滿一鍋,自選牛肉/豬肉,配菜有臭豆腐/竹輪卷/鴨血/蟹肉棒/響鈴/冬菇/娃娃菜/大腸/金針菇/蜂巢豆腐/芋頭貢丸/粉絲/血米糕,每樣都好愛,尤其芋頭貢丸,咬進去粉糯糯的口感,鴨血入味又多汁,人均100r在中環性價比算很🉑️了🔥本味麻辣鴨血鍋吃辣星人可以安排上,吃的那叫一個原汁原味,特色是鴨血配菜依然很豐富。每個套餐都配米飯或新竹米粉,建議試試灣灣的米粉,又細又滑很入味!🥗特色小食一定要試試涼拌小黃瓜和鹽酥雞拼小香腸!黃瓜超級爽口,一口一個脆脆,相當開胃。鹽酥雞小香腸一口讓你回到灣灣夜市的趕腳,很地道🥤不能錯過的奶茶和檸檬茶🍋大甲椰椰芋香奶茶,熱乎乎紫薯好好喝!再來一杯冰鎮手打檸檬茶,酸爽清新,夏日標配
🔥鐵牛臭臭鍋

🔥本味麻辣鴨血鍋

🥗特色小食

🥤不能錯過的奶茶和檸檬茶🍋

• 鹽酥小拼盤
2024-04-03 847 浏览
大大碗牛肉麵,口感通爽彈牙,感覺不像其他的牛肉麵底。而且牛肉也很大塊,環境10分舒適,我比較喜歡原汁原味的牛肉麵,因為原汁原味的海面才能食出台灣的味道。加上鋪頭整潔又衛生,食得開心又放心。
2024-02-07 996 浏览
位置不錯 中環扶手梯附近 中午要早點去 否則大排長龍🤣好在上菜速度好快~😁魚酥皮蛋豆腐 軟軟滑滑的 清涼透心 搭配起來真是一口接一口😋鹽酥雞夠香脆 雞肉鮮嫩不柴 配包菜絲口感清爽不油膩 🙌🏻夜市小腸 外脆內軟 一口爆汁 加上蒜片 賦予別樣滋味 甜甜辣辣的 👏🏻鐵牛臭臭鍋配安格斯牛肉 滿滿一大鍋 熱氣騰騰 料很足 胃口大滿足 💗招牌牛筋牛肉面 又香又嫩 口感勁道 盡收湯底精華 🥰鴨屎香狂打檸檬茶,酸酸甜甜的,飯後喝完很清新👍🏻

鹽酥雞夠香脆 雞肉鮮嫩不柴 配包菜絲口感清爽不油膩 🙌🏻

招牌牛筋牛肉面 又香又嫩 口感勁道 盡收湯底精華 🥰

鴨屎香狂打檸檬茶,酸酸甜甜的,飯後喝完很清新👍🏻