2024-01-30 729 浏览
🍜鐵牛台灣牛肉麵 (半筋半肉麵) $79 蕃茄湯超開胃(加$3),除左蕃茄仲加左車里茄,湯底夠哂酸🍅,唔油膩,牛筋唔算入味不過夠軟腍,牛肉肉嫩易咬😝,麵夠淋,配奶茶/檸檬紅茶,不過不失.✨樓上鋪,座位闊,張櫈特別大張,坐得舒服,裝修簡約開揚,帶溫韾柔和感
🍜鐵牛台灣牛肉麵 (半筋半肉麵) $79

2024-01-09 684 浏览
中環台灣菜下午茶,都係$40up真係超抵食,下午茶餐包括有一個主食+三款小食+熱飲。我今次叫左小碗麻醬乾麵,涼拌小黃瓜,木魚炸豆腐,逢甲鹽酥雞,熱台式奶茶,樣樣都好好味,真係超抵食

2023-12-01 867 浏览
香港🇭🇰必冲餐厅! 铁牛台湾牛肉面(翡翠中心店)!地点在中西区香港中环苏豪威灵顿街98号翡翠中心2楼A及B号铺。餐厅周边交通十分方便,从红磡这边坐地铁30分钟左右就能到达呦 1. 餐厅的装修真的是明亮唯美风🌬环境一寸一角都非常干净,奶白磨砂的墙边缘安装LED长灯,刚进入餐厅几步就感觉自己闯入了仙女的舞厅,情侣拍照📷打卡超级出片,餐厅内部明亮通透,每个座位上方悬挂着氛围感十足的玻璃球灯,店面右边有一座水晶石落地屏风,唯美浪漫到失语!窗外的风景十分不错,如果座位临窗,那么你就太幸福啦,只要向外一望就是中环繁华的街市,如果再把头倚在窗户上,那简直就是港剧✨明星呀!Feeling拉满!! 2. 当然一个餐厅最重要的就是他的菜品和价格啦!我们选的番茄牛肉锅和臭臭牛肉锅,吃了番茄锅我只想说 能把番茄汤汁做到好吃到这种境界的餐厅真的太少了!!!而且过没锅里有超级丰富量超大的食材,牛肉蟹棒牛肉丸,豆腐豆泡生菜叶,水晶饺子温泉蛋,还有金针菇和米线!食材多到能唱贯口!货真价实,性价比超级高!!最最最重要的!每个食材都吸满了汤汁!!当美食进入口中,伴随着咀嚼感受到食物本身的香味还有番茄汤汁在美食中溢出带给味
香港🇭🇰必冲餐厅!

2. 当然一个餐厅最重要的就是他的菜品和价格啦!我们选的番茄牛肉锅和臭臭牛肉锅,吃了番茄锅我只想说 能把番茄汤汁做到好吃到这种境界的餐厅真的太少了!!!而且过没锅里有超级丰富量超大的食材,牛肉蟹棒牛肉丸,豆腐豆泡生菜叶,水晶饺子温泉蛋,还有金针菇和米线!食材多到能唱贯口!货真价实,性价比超级高!!最最最重要的!每个食材都吸满了汤汁!!当美食进入口中,伴随着咀嚼感受到食物本身的香味还有番茄汤汁在美食中溢出带给味蕾的盛宴!真的超级超级满足!!如今天气渐凉,吃着热腾腾的牛肉锅配上一大口百香果柠檬茶,这简直是天堂!然后臭臭锅又是另一番风味!汤底与番茄牛肉锅不同,但是也非常惊艳!锅内的肉质鲜嫩可口,这种牛肉很少见,我的朋友感叹难怪它是这里的特色菜!我们选择了珍珠奶茶配臭臭锅,火锅温热而辛辣,奶茶冰凉而香甜,整体体验堪称完美!绝配!

3.餐厅的服务也是非常不错的!服务员态度非常好,有什么需求他们都会及时赶到,收拾桌子也很快很干净!更重要的是(至少对我的体验感来说非常重要!)他们在每个桌上都提供一盒纸巾!不需要跑到前台要更不需要花钱买!对于咱这个懒人来说真的好开心🥳
2023-11-19 719 浏览
别被名字怪到了,是真的好吃台式臭臭锅🥘闻起来确实有一点臭,但架不住吃的香!这一锅里最精彩的就是芋头贡丸🥔,肉丸已经足够弹轫饱满,而里面竟然还包裹着软弱的芋头泥💨,肉感糯感嚼劲Q劲全在这一口,是芋泥和肉丸的完美结合木鱼炸豆腐也很特别的,🥢超级软嫩的皮蛋拌豆腐,竟然配上了酥脆的肉松和韧韧的木鱼🐟,不仅有了复合的肉香,口感也是重重叠叠🍜牛肉面也是一如既往的好吃!最爱红烧味的,我是真的吃不腻啊
别被名字怪到了,是真的好吃
🍜牛肉面也是一如既往的好吃!最爱红烧味的,我是真的吃不腻啊
2023-10-22 739 浏览
Weekend嘅中上環好多人,轉戰上樓嘅餐廳,人真係少啲,唔洗等位👣好耐無嚟過依間鐵牛,裝修都幾舒服,環境唔錯🧚‍♀️✴️鐵牛牛肉麵✴️好多料嘅牛肉麵!可以兩個人share食都得🤩一碗有4嚿牛肉、2-3嚿牛筋、牛肚絲同紅白蘿蔔各1嚿,肉量好多🥩牛肉唔乾唔UN,一咬就斷,牛筋好彈牙好腍,幾好食😋加$3轉刀削麵,麵質較軟腍,無咩口感~✴️鹽酥雞便當✴️正正常常唔算好食但又唔會難食,飯量幾多,撈埋紫菜食都幾惹味🍚✴️梅子粉炸地瓜條✴️一直都好鍾意依個小食,梅子粉係畫龍點睛,好食!✴️柳丁柳果綠茶✴️可能嗌咗無糖,所以好難飲,仿如飲緊一杯橙水般,好古怪😓一啲茶味都無,如果想試嘅話建議都係嗌少糖😮‍💨

鐵牛牛肉麵
✴️鐵牛牛肉麵✴️

鹽酥雞便當

✴️鹽酥雞便當✴️

梅子粉炸地瓜條

✴️梅子粉炸地瓜條✴️
一直都好鍾意依個小食,梅子粉係畫龍點睛,好食!

柳丁柳果綠茶

✴️柳丁柳果綠茶✴️
鐵牛牛肉麵
梅子粉炸地瓜條
  • 招牌紅燒牛肉麵
2023-10-09 741 浏览
鐵牛台灣餐廳位置非常方便,威靈頓街98-140, 翡翠中心2樓A及B號舖。坐中環港鐵站D2出口,大約行5分鐘就到店內環境明亮舒適,坐位寛濶,最要讚的係,店員姐姐的親切笑容和一杯清水。 酸甜可口香濃蕃茄爆蔥鍋苧頭貢丸, 安格斯牛肉片, 米血糕, 蜂巢豆腐, 蟹柳, 燕餃, 雪枝揚, 響玲, 蕃茄, 雞蛋, 娃娃菜, 金針菇, 蔬菜,粉絲, 冬菇等. 都是合式喜愛健康人士! 另外, 客人可以加飯/粉絲蕃茄爆蔥,酸甜可口味道開胃醒神14款加粉絲,令整個鍋都有濃郁味. 愛吃蜂巢豆腐,燕餃 ,軟腍的米血糕貢丸彈牙清爽 以及安格斯牛肉片和響玲, 淥兩淥就夠,入口鮮甜 有金針菇,娃娃菜, 冬菇都浸滿香酸甜蕃茄味蔬菜新鮮爽喜愛蕃茄, 雞蛋, 粉絲令胃口有滿足感覺!
鐵牛台灣
坐中環港鐵站D2出口,大約行5分鐘就到

酸甜可口香濃蕃茄爆蔥鍋
蕃茄爆蔥,酸甜可口味道開胃醒神
14款加粉絲,令整個鍋都有濃郁味.
愛吃蜂巢豆腐,燕餃 ,軟腍的米血糕
貢丸彈牙清爽
以及安格斯牛肉片和響玲, 淥兩淥就夠,入口鮮甜
有金針菇,娃娃菜, 冬菇都浸滿香酸甜蕃茄味蔬菜新鮮爽
喜愛蕃茄, 雞蛋, 粉絲令胃口有滿足感覺!

2023-10-02
2023-09-06 634 浏览
這間鐵牛,經過路過很多次,也試過上去取票等,但總是太多太多人,放棄了。昨天相約同事再去試試,同事說可以在某app先取票,12:30取票,13:00到,還是要等到13:30才入座,等待期間可先點菜,坐下不用等太耐。同事們叫了便當,我叫了牛肉麵,他們都說便當好吃,配有3前菜,整份套餐唯份量不大,他們要買下午茶了。我叫的牛肉麵,面是好吃的,湯底偏咸,牛筋和牛肉再冧一點就好了,整體也不錯的。他們的飲品也有較多的選擇,凍飲品的膠杯設計獨特,銀色的杯身很搶眼。這午餐也算不錯,下次要早d取飛。
這午餐也算不錯,下次要早d取飛。

牛肉麵加飲品
牛肉麵加飲品
2023-07-21 581 浏览
之前喺中環返intern嘅時候都去鐵牛食過嘢,但係已經幾年冇黎。原來成間舖頭已經重新裝修,菜單都轉咗。中午時候嘅中環店依然係好多人等位,好彩用app一早攞位唔使去到等好耐。店舖方便為咗接待更多嘅客人,空間細左,卡位通常要搭枱,會有少少尷尬,上菜嘅速度好快。我一直都好鍾意食小香腸,所以就嗌咗呢個小香腸撈麵。撈麵就係好好食嘅台灣撈麵,有少少太辣,份量都幾飽。唔知套餐嘅話可以加杯嘢飲,係外賣包裝嘅所以可以拎走,整體嚟講都幾抵食。因為出邊仲有好多人等緊,所以用餐時間好短,店員可能會過嚟提醒你埋單。如果係食個快lunch嘅話都係唔錯嘅選擇。

台灣小香腸撈麵

2023-07-06
台灣小香腸撈麵
<鐵牛台灣> 📍中環🔸牛肉麵保持高質水準!🔸多年屹立不倒,台灣牛肉麵口碑之選!🏆總舖師私房牛肉麵($88) — 大大碗🍜!!!仲有3件大大舊筋肉分明嘅金錢腱,肉質爽口,一咬就斷,食落有口感得黎唔爛!👍🏼👍🏼👍🏼 (單係講金錢腱都嘅份量同質素,都贏左出面果啲9條街)仲有牛筋3大舊、牛腩、牛肚絲!荒死你唔夠飽!麵食煙韌、爽口、掛湯 🥴 唯一批評湯汁比較濃,食完會頸渴。中環鋪裝修後光猛咗好多 💡💡💡 環境舒適,餐廳當日仲播緊周杰倫嘅歌,另外加💯比佢嘅Play list!P.s., 餐廳原來唔收信用卡 🥹 只收現金、八達通同支付寶
<鐵牛台灣> 📍中環
🔸牛肉麵保持高質水準!
🔸多年屹立不倒,台灣牛肉麵口碑之選!🏆

總舖師私房牛肉麵

總舖師私房牛肉麵
2023-07-16 344 浏览
鐵牛台灣是一家位於香港的台灣風味餐廳,提供各種道地的台灣美食。牛肉麵是餐廳的招牌菜之一,備受食客喜愛。這道牛肉麵以精選的牛肉為主要食材,配以新鮮的麵條和各種香料,口感濃郁,味道十分鮮美。牛肉的烹飪技巧非常獨特,口感鮮嫩多汁,而麵條則有一種Q彈的口感,讓人吃起來非常過癮。除了美味的牛肉麵,餐廳還提供了許多其他的台灣美食,如滷肉飯、小吃、甜點等。食材新鮮,食品製作精細,非常值得一品嚐。鐵牛台灣的環境非常舒適,裝修簡約又充滿台灣風情,員工服務態度友好周到,讓人倍感溫馨。總之,如果你想要一份正宗的台灣牛肉麵,鐵牛台灣是一個很不錯的選擇。無論是單獨享用還是和朋友一起品嚐,這裡都能夠讓你感受到台灣的美食文化。

2023-07-07
2023-07-01 342 浏览
放左工同朋友係鐵牛食dinner估唔到都唔需要等位 又好好坐仲有我地都唔係好肚餓所以叫左一人窩share 都ok無最底消費仲有自助水✨香濃蕃茄爆蔥鍋 $148蕃茄鍋底酸甜可口,配上各種食材,口感豐富,非常滿足味蕾裡面有芋頭貢丸、米血糕、蜂巢豆腐、蟹柳、蒸餃,以及安格斯牛肉片✨鹽酥雞拼夜市小香腸$46係夜市嘅經典美食鹽酥雞嘅外皮脆口香嫩,雞肉鮮嫩多汁,真係停唔到口夜市小香腸肉質鮮美,脆脆嘅口感令人食指大動🍴鐵牛台灣牛肉麵 Iron Cow Taiwanese Beef Noodles📍中環蘇豪威靈頓街98號翡翠中心2樓A及B號舖
放左工同朋友係鐵牛食dinner
估唔到都唔需要等位 又好好坐
仲有我地都唔係好肚餓所以叫左一人窩share 都ok
無最底消費
仲有自助水
香濃蕃茄爆蔥鍋
✨香濃蕃茄爆蔥鍋 $148
蕃茄鍋底酸甜可口,配上各種食材,口感豐富,非常滿足味蕾
鹽酥雞拼夜市小香腸

✨鹽酥雞拼夜市小香腸$46
係夜市嘅經典美食
鹽酥雞嘅外皮脆口香嫩,雞肉鮮嫩多汁,真係停唔到口
夜市小香腸肉質鮮美,脆脆嘅口感令人食指大動

📍中環蘇豪威靈頓街98號翡翠中心2樓A及B號舖
香濃蕃茄爆蔥鍋
鹽酥雞拼夜市小香腸
2023-06-27 216 浏览
☞ 中環 鐵牛台灣牛肉麵 ☜———————————————豐富嘅台式便當😍———————————————◊ 柚子蜜香雞扒便當 ◊嗰日唔想食炸雞就揀咗柚子蜜香雞扒。雞扒煎得外皮有香氣,肉質又唔會太乾,柚子蜜仲大大減低咗油膩感。個飯造型特別,係台灣地形,但面頭淋上嘅滷肉唔夠香。配菜仲有蛋、粉絲同蔬菜,一上枱我就夾走咗啲青椒,所以佢喺張圖消失咗🫢美味程度: ㊣㊣㊣.5/5———————————————📍:鐵牛台灣牛肉麵中環蘇豪威靈頓街98號翡翠中心2樓A及B號舖#為食豬在中環 #中環美食#foodblog #台灣菜 #香港美食 #香港餐廳
☞ 中環 鐵牛台灣牛肉麵 ☜

#foodblog #台灣菜 #香港美食 #香港餐廳
2023-05-05
  • 柚子蜜香雞扒便當
2023-06-23 194 浏览
去完中環街市,想搵過唔好soho價既地方其實唔容易睇左一陣膽粗粗試下呢個樓上鋪款式多,有便當有牛肉面,就算火鍋都唔算貴自己覺得呢個地點呢個價錢食物中上係餐具可以洗乾淨小小會好d
去完中環街市,想搵過唔好soho價既地方其實唔容易
睇左一陣膽粗粗試下呢個樓上鋪
款式多,有便當有牛肉面,就算火鍋都唔算貴
自己覺得呢個地點呢個價錢
食物中上
係餐具可以洗乾淨小小會好d
2023-06-22
2023-06-20 166 浏览
The restaurant is very crowded. You need to line in two queues ( a queue to line in the restaurant and a queue to line for the table).From the first bite, Iron Cow's Taiwanese noodles had my taste buds swimming in deliciousness. The noodles were perfectly cooked and tender, with just the right amount of chew. What really stood out to me was the broth, which was rich, flavorful, and oh-so-satisfying. Made with a fragrant mix of spices and herbs, it gave the noodles a depth of flavor that made the

From the first bite, Iron Cow's Taiwanese noodles had my taste buds swimming in deliciousness. The noodles were perfectly cooked and tender, with just the right amount of chew. What really stood out to me was the broth, which was rich, flavorful, and oh-so-satisfying. Made with a fragrant mix of spices and herbs, it gave the noodles a depth of flavor that made the dish feel like a special treat.

I love the hotpot as well! Lots of ingredients and the soup are rich in taste. The tender slices of beef were perfect , providing a savory contrast to the spicy broth.

All in all, if you want to experience authentic Taiwanese cuisine, Iron Cow's noodles are an absolute must-try."
2023-04-20 522 浏览
同朋友行完大館, 經過呢間台式餐廳, 見環境同嘢食都啱口味就試吓麻辣擔擔牛肉乾拌麵 $82牛筋口感好似啫喱, 牛𦟌都好淋, 好juicy食唔停口🤤拌麵少辣, 加埋啲香葱同青瓜, 口感好豐富香蔥肉燥鹽酥雞乾拌麵 $78鹽酥雞夠香脆, 味道啱啱好, 肉燥唔乾, 配埋青瓜絲好清新綜合滷味拼盤 $56豬耳好爽口, 又唔會好鹹, 朋友話大腸都好好味😋每人加十幾蚊就有一杯台灣茶, 正👍🏻整體食物都好好味, 唯獨店員服務態度有待改善😅

麻辣擔擔牛肉乾拌麵 $82

香蔥肉燥鹽酥雞乾拌麵 $78
鹽酥雞夠香脆, 味道啱啱好, 肉燥唔乾, 配埋青瓜絲好清新

綜合滷味拼盤 $56
豬耳好爽口, 又唔會好鹹, 朋友話大腸都好好味😋