本來想試另外一間嘅但糯米糍已經賣晒啦,見到呢間平記都好多人排隊,咁就一於試吓啦。可能芒果唔係當造啦 ,真係好酸。🥭平記芒果糯米糍 $17 (6/10)糯米糍嘅皮好軟熟,唔會太甜,味道比較淡,芒果肉都大塊,但偏酸,可能係芒果太酸啦影響咗整體糯米糍嘅味道,所以覺得一般般啦。推薦指數: 6.5/10可能下次再食嘅話會好啲嘅,不過印象麻麻可能都會買其他舖頭。或者唔好食芒果。

🥭平記芒果糯米糍 $17 (6/10)

推薦指數: 6.5/10
2022-05-24 104 浏览
來長洲必食大魚蛋同糯米糍今次叫左芒果、紫薯同埋榴蓮芒果一如既往好味,皮好薄,有塊超大芒果,好味榴蓮糯米糍都幾香榴蓮味,鍾意榴蓮既朋友可以試試紫薯就普通,味道有d奇怪,可以唔洗試
來長洲必食大魚蛋同糯米糍

今次叫左芒果、紫薯同埋榴蓮

芒果一如既往好味,皮好薄,有塊超大芒果,好味

榴蓮糯米糍都幾香榴蓮味,鍾意榴蓮既朋友可以試試

紫薯就普通,味道有d奇怪,可以唔洗試

2022-04-17 136 浏览
除左芒果糯米糍,原來依家出左幾多唔同既味,今次試下紫薯味😋⋯⋯幾好食,甜甜地,雖然唔係好多餡,但佢個糯米糍本身都好食😋好Q彈🤩⋯⋯朋友仲買咗一盒返屋企推薦
推薦
紫薯味
紫薯味
  • 芒果糯米糍
在長洲遊走全日,臨回家前當然要買盒糯米糍才算圓滿的行程!朋友就推介長洲平記糯米糍~~~見到排隊的人龍也不短,都花幾分鐘輪候才到我們!!糯米糍的口味其實有7-8種,每款口味都是$15。我們就選人氣No. 1 的芒果糯米糍,另外就選了榴槤糯米糍啊!!由於要食晚飯,就即席試了size較細隻的榴槤糯米糍!皮薄餡靚,外皮軟熟煙韌,內裡一絲絲榴槤肉,充滿榴槤香味,吃完一粒,齒頰留香!!好好味大大件的芒果糯米糍就帶回家吃,雖然不是即食,但外皮的軟熟煙韌質感仍能保持!!芒果餡料大件厚肉之餘,又夠香甜多汁,令人滿足!!試完兩款糯米糍,已足以明白為何排隊人龍源源不絕!!

榴槤糯米糍

芒果糯米糍

試完兩款糯米糍,已足以明白為何排隊人龍源源不絕!!
2021-11-14
榴槤糯米糍
2021-12-28 229 浏览
平記芒果糯米糍,有芒果有芒果味, 鄙薄餡靚 真心真係去長洲必食, 去長洲一定要去平記嘅芒果糯米糍 千祈唔好去錯 我去過一來的甜品 記住不要貪平 貪平相差一兩蚊,影響當日心情 ~ 千其唔好去一來甜品 食芒果糯米糍呀 不要貪方便 一來甜品芒果糯米糍有渣又酸!
2021-11-28 287 浏览
平日都入來都有幫襯開飲芒果巨無霸沙冰, 但今次真係失望到一個點! 我今日同朋友來飲芒果巨無霸沙冰, 我朋友就叫左個榴連糯米糍。朋友話個糯米糍舊肉勁細又唔好食。 杯飲品淡到一睇就知加左勁多水, 飲落去淡過乜。比平日啲果肉少到根本唔係好飲到。 冰大部分都溶晒,明顯擺左好耐, 應該係一早打定幾杯分量, 再每杯加水。 一拎出來知係唔好飲, 冰還冰,水還水, 超級難飲。 頌要勁排人。 真係非常令人失望。下次都係帶返個朋友食允記算。😔

杯飲品淡到一睇就知加左勁多水, 飲落去淡過乜。
2021-11-23 215 浏览
#長洲#第三篇#小食#掃街長洲遠近馳名既糯米糍唯獨非平記不可🤤佢出左好多口味 但我最鍾意都係芒果糯米糍同榴連糯米糍😍🌟🌟 平時出面食其他鋪頭糯米皮太厚平記就皮薄料多 放入雪櫃耐少少 拎出黎食似糯米糍雪糕 好多生果 料足 食落好滿足 👍🏻
#長洲#第三篇#小食#掃街

榴連糯米糍
榴連糯米糍
  • 榴槤糯米糍
2021-11-15 179 浏览
每次嚟長洲都一定會買嘅芒果糯米糍超級大粒,入面仲有勁大舊嘅芒果芒果同皮嘅比例係芒果遠超於簿皮!唔知點做到佢任何季節食個芒果都超甜😂 外皮煙韌入面芒果就稔身超甜,係真係好夾架!每次都會買一打半打返去俾鄉親父老😂
每次嚟長洲都一定會買嘅芒果糯米糍
超級大粒,入面仲有勁大舊嘅芒果
每次都會買一打半打返去俾鄉親父老😂
2021-10-31 227 浏览
星期日同家人去了長洲玩,chill下,尾聲買些手信回家。貪近看見平記,又排了十個八個客人,就跟大隊一試啦😎本想就$15好貴,但有手掌size大小,絕不馬虎!超好食😋!! 皮薄涵靚,無花無假!依間真係值得買,之前買過好多間不同店的芒果糯米糍,依間一定係no.1😎 抵佢咁好生意👍🏻👍🏻店裡不停手狂整糯米糍,一盤盤新鮮出,收銀也是用光速收錢🤣🤣 但禮貌也能保持,實在值得讚許👍🏻👍🏻👍🏻

本想就$15好貴,但有手掌size大小,絕不馬虎!

2021-10-31
  • 芒果糯米糍
2021-09-28 294 浏览
香港街頭小食🥇首位魚蛋,🥈次位就雞蛋仔。香港長洲島小食相信首位都係魚蛋,不過係大魚蛋,次位一定就係芒果糯米糍🥭黎長洲,點都會食呢兩款街頭小食😋今次黎,簡左買長洲平記既糯米糍總共有七款嘅糯米糍(各$15)分別芒果,榴槤,紫薯花生,草莓,奇異果同香蕉見到芒果既幾大舊😳咁就緊係試人氣既兩款,芒果同榴槤真係皮薄餡靚,皮好軟糯❤️咬落棉棉,一D都唔痴牙,又唔重麵粉味👍🏻芒果唔係當造季節但都唔酸,甜甜的😋好厚肉多汁榴槤都好重餡,好creamy, 真係行遠D都聞到榴槤香味
黎長洲,點都會食呢兩款街頭小食😋
今次黎,簡左買長洲平記既糯米糍

見到芒果既幾大舊😳

咁就緊係試人氣既兩款,芒果同榴槤

榴槤都好重餡,好creamy, 真係行遠D都聞到榴槤香味

2021-09-28 136 浏览
黎得長洲,又點會唔食芒果糯米糍丫🥭!今次跟大眼妹搵食去食平記,回程仲打包左幾件芒果糯米糍同榴槤糯米糍比屋企人食😋真係當自己去旅行咁要買手信返屋企🤣————————————————🥇芒果糯米糍($15)👍🏻糯米糍皮薄薄一層,咬落口感軟綿綿,一d都唔黏,外層粉薄薄的,唔會癡到成手都係,芒果香甜肉厚,不過可以再甜少少,仲有進步空間🤣———————————————— 💡 屋企人話榴槤味都好食,不過因為我唔係嘅關係,都係唔評論喇!📍 長洲平記:長洲北社海傍路19A號地舖
黎得長洲,又點會唔食芒果糯米糍丫🥭!

————————————————
🥇芒果糯米糍($15)

📍 長洲平記:長洲北社海傍路19A號地舖
2021-09-27 135 浏览
山長水遠入得長洲🗾,我諗除咗食大魚旦,另外一樣必須食嘅嘢就係芒果糯米糍✅!我多數都會行遠少少食平記,臨走都要打包幾件帶比屋企人食🙋🏻‍♀️,如果有另一間糯米糍好食記得推薦俾我哋~————————————————👅芒果糯米糍($15)👍🏻糯米糍皮同之前一樣軟綿綿又糯糯的,外層粉咁唔算特別重,不過可能過咗當造季節,今次件芒果無咁甜🥭,反而今次聞到啲榴槤糯米糍都覺得正,臭味濃郁但又幾香喎———————————————— 🚩總結:間唔中食一次半次就會覺得好食😋———————————————— 🌟注意:望住海景食會美味加分~唔好意思😆,咬得醜樣咗啲⋯————————————————📍 長洲平記地址:長洲北社海傍路19A號地舖.🗺地區:#bem離島📥分類:#bem甜品💰人均消費:#bem_50蚊或以下

————————————————
👅芒果糯米糍($15)

🚩總結:間唔中食一次半次就會覺得好食😋
————————————————
🌟注意:望住海景食會美味加分~唔好意思😆,咬得醜樣咗啲⋯
📍 長洲平記
地址:長洲北社海傍路19A號地舖
🗺地區:#bem離島
📥分類:#bem甜品
💰人均消費:#bem_50蚊或以下
2021-08-30 104 浏览
🥟花生糯米糍💰15本身想試下香蕉糯米糍但係冇晒 唯有試下最standard嘅花生味🥲同一般嘅唔同 佢D花生碎偏大粒 而且冇加糖炒過 所以入面係花生嘅原味 偏苦 個人比較鍾意細粒又同糖、芝麻炒過嘅花生餡!私心推薦荃灣民豐🤣📌 長洲平記 (長洲)長洲北社海傍路19A號地舖(出碼頭轉左行過一條街 長洲冰室隔離)
🥟花生糯米糍
💰15

📌 長洲平記 (長洲)
長洲北社海傍路19A號地舖
(出碼頭轉左行過一條街 長洲冰室隔離)
花生糯米糍
2021-08-25
5 分钟 (外卖自取)
2021-06-21 334 浏览
搭船去長洲由下午玩到夜晚~玩咗一日食埋晚飯先返市區~梗係要食D甜品啦~嚟到長洲唔食佢個糯米糍有D失色喎有九種口味俾你揀~有:芒果、香蕉、榴槤、奇異果、曲奇、士多啤梨、花生、紫薯、荔枝~一個$15大大嚿幾抵~佢一日應該都賣出好多個買四個先有盒~散裝嘅話比膠袋袋住識揀一定揀佢人氣嘅芒果啦~芒果糯米糍係長形嘅大大嚿~其他嘅通常都係圓形~比起市面上嘅細細粒圓形芒果糯米糍~更加有滿足感咬落去大大啖芒果肉又甜又好食~外面嘅糯米糍皮薄又唔會癡牙~軟綿綿加埋芒果冇得頂
買四個先有盒~散裝嘅話比膠袋袋住

2021-06-20
2021-05-27 224 浏览
I love the island Cheung Chau. It’s quite close to the city but it has a different vibe.Plus a lot of delicious street food!One of my must hv when I come here is Mango Mochi. 🥭There are quite a few shops that sells mochi, but this shop is quite popular among the others. It has a giant piece of mango inside and the mochi skin is thin. Sometimes I wish it has thicker mochi skin, so it’s more proportional. I also tried their durian mochi before, also not bad.