2020-05-20 310 浏览
之前有friend介紹呢間糯米糍好好味,所以嚟親長洲都會買嚟食🤣買左芒果糯米糍同埋榴連糯米糍😂大大粒糯米糍好軟滑,芒果幾香~榴連糯米糍都好重榴連味👍🏻之前試過紫薯糯米糍就麻麻地🙈
芒果同榴連糯米糍
芒果同榴連糯米糍
2020-04-06 520 浏览
長洲必食芒果糯米糍,大街有很多間賣糯米糍的,最後選了這家在長洲冰室旁的平記。糯米糍有七款:芒果、榴連、紫薯、花生、香蕉、士多啤梨跟奇異果。點了一個招牌芒果糯米糍($15),見店面海報的焦糖芝士雪糕撻貼上售完,好奇問店員要多早到才買到,她竟說其實還有,於是又買了一個試試看(結果非常後悔!)先說芒果糯米糍,其實糯米糍做法很簡單,好吃與否很大程度取決於𥚃面的水果。大大粒糯米糍有手掌心大,外皮軟熟夠薄基本合格,可惜芒果太酸,完全不夠熟,平日在香港市區買到的芒果糯米糍反而更好食。就當芒果不當造,但另一款甜品亦令人非常失望。明明叫做焦糖芝士雪糕撻,但完全沒有芝士成份。底層是完全不脆的室溫撻皮,固然不是新鮮焗起,甚至可能已經放置一段時間。上面有半球很普通的雲呢拿雪糕跟焦糖,毫無誠意可言還賣$25,有點過份。下次不會再試。

2020-03-13
2020-03-21 261 浏览
終於食到正店啦,「長洲平記」,落咗船,沿住大街左手邊行,行幾分鐘,就見到啦。其實喺香港島都有好多話係長洲平幾嘅分店,但唔知係真定假。今日入到嚟,梗係要試啦,都幾多人吓,大家都好似好期待咁食佢嘅糯米糍😆。佢有唔同嘅口味選擇,我當然選佢嘅「招牌芒果🥭糯米糍$15」我覺得有啲貴,榴槤糯米糍亦都深受好多人歡迎。白白軟軟嘅糯米皮,皮薄Q彈,食入口,芒果係超香甜,多汁,而家有少少冰凍,真係好好味😋👍。嚟長洲玩嘅朋友仔,可以嚟試吓呢間正店!

嚟長洲玩嘅朋友仔,可以嚟試吓呢間正店!
2020-03-21
其他
  • 芒果糯米糍
2020-03-03 202 浏览
來到長洲當然不能不是這裏的芒果糯米糍,長洲有很多很有名的小吃包括大魚蛋、糯米糍等等,朋友就推薦說這家的糯米糍比較有名和好食,所以買了一些回家給朋友和家人_糯米糍有很多款式包括最原始的芒果糯米糍,也有士多啤梨口味、榴槤、黑芝麻等等, 芒果糯米糍入邊的芒果很大而且很甜,個人認為糯米糍的皮較為厚,如果可以薄一點應該會更加好味,士多啤梨味道一般,有點像一般在日本吃的大福,價錢是每一舊15港元,現在好像市區也有分店,下次有機會再來

_
2020-03-01 160 浏览
臨走前梗係去食翻個 🥭#糯米糍 !唔食過都唔算嚟過長洲🤣🤣中意食 #榴槤 嘅Vienn梗係叫 ➰#榴槤糯米糍❤️十分之糊口,過下口癮 都好正‼️小朋友梗係成一大大片又甜嘅➰#芒果糯米糍‼️唔中意食呢2個口味 火龍果、士多啤梨🍓、香蕉🍌、花生🥜、奇異果🥝、仲有人氣 #焦糖芝士雪糕撻🥧 ,總有一款啱你🤩..🥭長洲平記 - Cheung Chau Ping Kee📍長洲北社海傍路19A號地舖..今次去長洲仲有3間必食嘅冇開,好似甘永泰、手卷、豆腐花‼️因為有d之前食過,係特別嘅....不過味道一般...留翻下次食文再講😉.#齊心抗疫 #mumpreneur #假日親子活動 #假日親子好去處 #親子好去處 #親子遊 #happybloghk #石澳一日遊 #野餐 #西九文化區 #假日親子遊 #長洲食記 #長洲 #肥dodo食記 #食好西 #BBQ #長洲行山

🥭長洲平記 - Cheung Chau Ping Kee
📍長洲北社海傍路19A號地舖

2020-02-22 176 浏览
提起長洲,大家會想到的,一定包括超級大的芒果糯米糍,一定會想到賣這種糯米糍的名店平記。這天走過,竟然沒有人在排隊。看到店家在忙著拿東西進進出出,看來是剛剛開始營業。這店出售的糯米糍,除了芒果,還有榴槤、紫薯、草莓、花生、奇異果、香蕉和火龍果等口味。我們買了最具人氣的芒果味,$15一個。這糯米糍比平日吃的要大,一口咬下去,外皮柔軟,內裏有整片的芒果,不過不知是不是季節的問題,芒果不是是很甜,但也有淡淡的芒果香味。
2020-01-10 150 浏览
見到張相係咪覺得好吸引😏我哋嗰陣時都係喺條街度見到有人飲 覺得好正 所以就衝左過去買😈😈·芒果糯米糍$15 我印象中佢嘅芒果糯米糍係更加大粒㗎🙊🙊細個覺得佢勁巨型 勁開心 但係我哋上一次去嘅時候佢好似已經冇咁大粒咗🤔佢好似冇大過我隻手板 我覺得大過我個手板會開心啲keke不過佢都係咁好食 超甜 滿足😍😍·芒果沙冰 $35呢個望落個顏色好rich好似會係超濃郁嘅芒果味咁 所以我地超期待🙊但係實情係佢唔係好甜 可能因為佢係沙冰嘅原因 但係佢係真係好大杯 可以飲到好耐 所以都開心既 但係我覺得可能芒果汁會濃d😈·#rbyeat#rby港式#rby長洲·📍長洲北社海傍路19A號地舖
芒果糯米糍$15
📍長洲北社海傍路19A號地舖
芒果沙冰
  • 芒果糯米糍
2019-08-21 473 浏览
一家位置偏僻的甜品店,但是味道非常值得去嘗嘗。推薦招牌糯米糍,白白胖胖非常軟糯,皮薄Q彈,內餡裡的水果香甜多汁,尤其是經典芒果味,包裹著金黃清甜的芒果顆粒,搭配清香的糯米糍,入口令人不禁贊嘆。
2019-08-17 291 浏览
夏天去長洲行到熱辣辣飲番杯沙冰降溫真係一流,經過呢間平記就嗌左個芒果沙冰飲,點知俾佢個芒果沙冰嘅size嚇親!佢一路整嘅時候我哋企係一邊睇,見到佢落足料,差不多落咗兩至三個芒果肉落去,本身以為佢諗住整兩杯,點知成杯沙冰係咁大杯,同手臂差不多一樣大!飲落仲有芒果肉,佢亦都冇特別加好多糖水,飲到嘅甜味都係嚟自新鮮芒果肉!
2019-05-17 716 浏览
行行下又行返出大街啦,冇理由黎到長洲唔食芒果糯米糍 ,但行咗出大街又唔想又行返入去食允升。 唯有試下呢一間長洲平記,見佢喺出面都有分店,應該有一定水準吧!大大件芒果糯米糍成為15蚊一件。自己覺得有少許貴。 佢仲有其他口味,但都冇試,因為最出名係芒果嘛。每一件都有用紙巾包住,以免黐埋一齊同埋防止水氣影響口感吧!皮好薄身,但中間有少許位置有少少厚身,芒果都唔酸,但未到超級甜的地步。在夏日炎炎嘅情況下,食件芒果糯米糍真係瞬間透心涼。仲可以一邊欣賞風景一邊坐係到食,真的好寫意!

每一件都有用紙巾包住,以免黐埋一齊同埋防止水氣影響口感吧!

2019-05-14
2019-04-22 471 浏览
復活節長假期,點可以留係屋企,一於約個朋友入長洲去玩一日!難得黎到長洲,又點可以唔食芒果糯米糍,食完飯臨上船前就去左長洲平記買返d先!!!店員話買夠4個就可以有盒裝,咁我就一於買夠4個同屋企人一齊食啦~$15一個芒果糯米糍,隻隻都用紙巾包住,唔怕會痴住,亦唔怕有水氣令個糯米糍變質隻隻芒果糯米糍都有成個手掌咁大隻,好大份啊!糯米糍個皮好薄好軟熟!中間仲有大大舊芒果,糯米糍同芒果咬落好腍,好似係個口入面溶化咁!芒果好甜好好味!!! 難怪佢咁出名!!!
復活節長假期,點可以留係屋企,一於約個朋友入長洲去玩一日!
隻隻芒果糯米糍都有成個手掌咁大隻,好大份啊!
糯米糍個皮好薄好軟熟!
芒果好甜好好味!!! 難怪佢咁出名!!!
2019-04-19
外卖自取
$15 (宵夜)
  • 芒果糯米滋
2019-04-04 369 浏览
市區開咗咁多間糯米糍舖,間間都話自己係長洲糯米糍,咁難得入到長洲,梗係要食長洲嘅糯米糍啦~其實一落船碼頭附近買糯米糍嘅舖頭係幾多選擇嘅,見呢間鋪頭嘅糯米糍排列得都幾整齊,覺得好吸引,就由呢間開始食啦~平記出名芒果糯米糍之外,榴槤糯米糍亦都係大受旅客歡迎。皮薄餡靚,夠大份,個姐姐又好笑,真係呢個TRIP 嘅好開始!食完糯米糍踩下單車先再搵地方食飯,因為我去果日係平日,平日理所當然梗係少人D 喇, 哈哈哈,一個好開心嘅假期~

2019-03-06
5 分钟 (外卖自取)
2019-03-20 199 浏览
每次入長洲都必食榴槤糯米糍而長洲平記係首選之一!平記出名芒果糯米糍之外,榴槤糯米糍亦都係大受旅客歡迎。皮夠煙韌,每啖都係榴槤肉但價錢偏貴,家陣賣緊$15粒,抵唔抵食就真係見人見智!不過平記較其他鋪有更多口味選擇,黎長洲玩嘅朋友仔可以黎睇下!
每次入長洲都必食榴槤糯米糍
而長洲平記係首選之一!
平記出名芒果糯米糍之外,榴槤糯米糍亦都係大受旅客歡迎。
皮夠煙韌,每啖都係榴槤肉

但價錢偏貴,家陣賣緊$15粒,抵唔抵食就真係見人見智!

2019-02-28 224 浏览
買佐杯紅肉火龍果沙冰,寫出黎就又足料又天然,結果飲落同水無分別,無味囉,$35大杯都無用,佢連落糖水錢都慳,我估入面得一片仔果肉,其餘全部係冰,我寧願你細杯d,但足料返少少,真係超無誠意,飲第一啖已經好嬲
火龍果沙冰
2019-01-27 204 浏览
除左"好好食",唔識講其他野,可能第一次食,覺得好新奇,甜度適中,似雪糕多於芝士,價錢少貴!即叫即燒,有時會有燶邊,好彩今日食係燒得靚我好仲意食個殻,食到有d呢hea😂
即叫即燒,有時會有燶邊,好彩今日食係燒得靚
我好仲意食個殻,食到有d呢hea😂