2023-06-04
放假喺香港諗唔到有咩做,最啱就係入長洲!除左有得坐船感受下旅行嘅感覺,我最鍾意長洲有好多小店,唔會好似啲大商場嘅鋪頭重重覆覆。今次入長洲專程嚟呢間「長洲鐵漢」食串燒!店鋪Logo就係肌肉鐵漢,好得意!門口掛左啲兩字燈籠,幾有意思!大家初頭都好懶唔想諗食咩,就叫左個「是但黎甘串」,$298就有20串,隨機咁比$18以內嘅串燒,都幾抵,最緊要係唔洗諗好方便!另外仲有叫咗幾款野食:香芋丸 上桌時熱辣辣,炸得外脆內軟,中間嘅芋泥好香濃軟滑 !鐵漢少女心個名改得好得意,其實係豚肉卷住士多啤梨,呢個配搭幾特別,豚肉燒到香噴噴,加埋酸酸咪咪嘅士多啤梨,好味之餘可以減低豚肉嘅油膩感。辛辣明太子手羽呢個正呀!手羽燒到金黃色,中間包住大量明太子。食落香脆多汁,明太子辣辣地好惹味!脆脆平安包 賣相好得意,估唔到平安包都可以燒!入面係流沙奶黃餡,流沙效果又幾好,奶黃好香濃。隔離串豬茜係豚肉芫茜,茜味十足,鍾意芫茜嘅朋友必點!最後叫多個鐵漢撈丁,好滿足!估唔到長洲都有咁正嘅串燒,下次一定再黎!
另外仲有叫咗幾款野食:
香芋丸
上桌時熱辣辣,炸得外脆內軟,中間嘅芋泥好香濃軟滑 !
鐵漢少女心
辛辣明太子手羽
脆脆平安包
隔離串豬茜係豚肉芫茜,茜味十足,鍾意芫茜嘅朋友必點!
最後叫多個鐵漢撈丁,好滿足!
估唔到長洲都有咁正嘅串燒,下次一定再黎!