2021-12-05 422 浏览
🐂火車頭雜錦牛肉湯河有冇咁多料呀!牛丸、牛筋、牛腩加肥牛!🦑炸墨魚套(配蜜糖)即炸,好爽好香口。平時會配啲甜酸醬,呢個配上蜜糖,唔太甜,幾特別。😊圓肉杞子蜜滋潤又足料!冬天乾燥啱哂!
🐂火車頭雜錦牛肉湯河
有冇咁多料呀!牛丸、牛筋、牛腩加肥牛!

🦑炸墨魚套(配蜜糖)

😊圓肉杞子蜜
滋潤又足料!冬天乾燥啱哂!
【🍜炸菜肉絲雙丸時菜湯米粉】($48)~~~⏩ 終於試到呢間主打港式茶餐既良心店😜,上次經過太多人等緊位試唔到🙈,今次終於黎到幫襯香港人食堂💛,食完就知佢對得住呢個名🔥!~~~米粉口感好爽彈😚,而且好索湯,索灑鮮甜湯底既精華🍜!每款丸各兩粒仲要大大粒🤩,絕對係真材實料,牛丸食到牛筋好煙韌😽,口感好紥實好多汁,牛味好香濃好出🐮,墨魚丸又係好有嚼勁😚,好重墨魚香😋!炸菜鹹鹹酸酸💚,又夠爽口好開胃,肉絲又係大大條‼️,大平時個d幾倍,而且口感好軟滑,豬肉香都好鮮甜🐷!仲有菜心、芽菜、芫茜等配菜🌿,豐富下口感同味道👍🏻!~~~✅ 整體黎講,夠灑足料夠灑大碗😈,包你食得滿足😼,重點係高質兼真材實料!呢間絕對係香港人必定要黎幫襯既餐廳💛,食都食得出佢係真·良心小店❣️
【🍜炸菜肉絲雙丸時菜湯米粉】($48)
2021-11-17
午餐
  • 炸菜肉絲雙丸時菜湯米粉
2021-10-05 547 浏览
太多嘢想食,不是平常的茶餐廳。味道好,肉類蔬菜營養都平衡到嘅餐。有多款健康飲品。價錢無得頂。壽喜牛肉飯-洋蔥已經煮到爛,洋蔥汁完全溶入汁料。牛肉不是肥到爆的肥牛。

2021-09-26 475 浏览
呢間係我第一間食嘅黃店酸菜魚,佢嘅酸菜魚價錢都好平嘅!嚟到都排咗半個鐘隊。佢個湯都係夠濃,酸麻辣味都足夠,魚片都好多,魚片冇之前嗰兩間咁滑。佢嘅味道有家庭式啲嘅感覺。好可惜嘅係好似冇得嗌米線同埋薯粉,得河粉。相對地冇咁夾。如果可以有返米線同埋薯粉嘅選擇咁就好啦,再唔係簡繁都係一個好選擇。最印象深刻嘅係佢嘅嘢飲,我係叫咗圓玉杞子蜜,好足料,好好飲!仲可以拎走添。仲有佢嘅炸蝦多士,都炸得好金黃,夠脆,有蝦味。都值得一試。

仲有佢嘅炸蝦多士,都炸得好金黃,夠脆,有蝦味。都值得一試。
2021-09-19 485 浏览
路經佐敦唔知食咩好 醒起有間💛一路都想試吓 週末嘅下午茶時間大概5分鐘就可以入座了~🍴豬軟骨湯河 HKD57好平凡嘅一碗河粉 惟一可取嘅地方係大碗 豬軟骨份量好多 有一嚿係成條骨 味道就普通 唔入味但係唔會煮到好乾柴🍴酸菜魚湯河 HKD57友人選項~聽聞呢款係最出名 上枱有啲失望 因為望落比較似魚片河 湯底正常酸度 魚肉唔新鮮而且唔滑 仲要搵唔到酸菜😐下午茶小食套餐-🍴香茜黑木耳&蜜糖蒜炸雞 HKD38黑木耳完全唔入味 而且偏咸炸雞反而新鮮炸起夠哂juicy 但係有蜜糖同蒜再炸 表皮有啲黑色焦 外觀略扣分🥤飲品 圓肉杞子蜜 +$10🚩 開餐 佐敦白加士街19號地舖

🍴豬軟骨湯河 HKD57

🚩 開餐
佐敦白加士街19號地舖
下午茶
2021-09-14 359 浏览
🏠 開餐 (佐敦)佐敦白加士街19號地舖澳牛長期保持長人龍,一個街口之隔就見到開餐。侍應安排座位好快手,好快就坐底吃個快飯去上堂。開餐有個懷舊回味系列,見到圖片好吸引,同樣好邪惡,最後叫左鹽蛋黃醬香蔥油撈飯,配炸單骨雞翼,朋友就叫鹽酥豬扒。先講個飯,蛋黃醬係無得輸,好好食😋,香蔥豉油又適量,仲有三條菜😆,雞翼炸得剛剛好,好脆口又方便食,小編不知不覺係咁食。豬扒份量都足夠,肉質嫩口,又吾太咸,好香口!

🏠 開餐 (佐敦)
佐敦白加士街19號地舖

開餐有個懷舊回味系列,見到圖片好吸引,同樣好邪惡
2021-09-06 175 浏览
🎈一星期見完營養師一次之後(希望我地兩個見多佢幾次就可以唔使再見啦~)又係時候食餐好💛哈哈~慶祝我哋兩個都有落磅嘛😛🎈上次經過太多人食唔到(怨念𝕞𝕠𝕕𝕖😂)今次好好彩,去到前面無人等位,即入~店裡面有𝕡𝕖𝕡𝕖同連豬公仔,亦都貼有文宣同揮春,讚讚👍🏻🎈我哋分別叫左雞扒流心蛋蕃茄湯通心粉,日式咖哩吉列豬扒飯同蝦多士。💛通粉係我嘅,略嫌湯底咸左少少,雞扒唔乾柴但有少少肥;💛肥成就話佢個飯唔夠汁,豬扒炸得𝕠𝕜;💛蝦多士就細細份,蝦膠唔算好多,一般😆🎈總括嚟講,呢個質素同價錢都係成正價比嘅~呢間由年輕人打理嘅店舖,我地應該比多啲支持佢地,相信佢地會愈做愈好💛💛💛

2021-08-21 232 浏览
#蝦仁炒蛋配鹹蛋蔥油飯蝦仁炒蛋份量適中,蛋炒得滑,蝦仁大大粒食落好有口感!而飯有得揀白飯或者蔥油飯,仲唔洗加錢添!咁緊係叫蔥油飯啦!鹹蛋+蔥油喱個配搭真係冇得輸😭鹹蛋黃醬真係好香💛基本上唔洗食蝦仁炒蛋我就已經可以食晒碗飯🤣#日式咖喱雞飯朋友叫嘅雞扒飯,目測有兩大塊雞扒~但咖喱汁可以再多少少🤏🏻見朋友食得幾滋味,應該都唔錯~

#蝦仁炒蛋配鹹蛋蔥油飯
咁緊係叫蔥油飯啦!
鹹蛋+蔥油喱個配搭真係冇得輸😭鹹蛋黃醬真係好香💛
基本上唔洗食蝦仁炒蛋我就已經可以食晒碗飯🤣

#日式咖喱雞飯
蝦仁炒蛋配鹹蛋蔥油飯
蝦仁炒蛋配鹹蛋蔥油飯
日式咖喱雞飯
2021-08-03 341 浏览
良心店一定要好好支持💛💛 50蚊可以叫到個日式咖哩吉列豬排飯真係好抵,仲要係全日餐😋 睇張圖就知塊吉列豬好大塊❣️而且成塊都係肉❣️ 咖哩汁就冇咩特別,但配埋飯就好正了 簡單嚟講就係依個飯真係好抵食😋😋
良心店一定要好好支持💛💛
2021-07-09 354 浏览
黎到佐敦,臨打波前趁有少少時間,就試吓一間黃色嘅茶餐廳,呢間餐廳入邊嘅裝修好靚好多公仔,同埋嘢食種類都幾多。今次試吓佢哋嘅招牌酸菜魚湯河,50幾蚊價錢都尚可,湯底夠酸但嫌辣度不足。咁嘅茶餐廳質素都算收貨,另外杯熱咖啡都沖得幾好,值得一試
  • 酸菜魚片湯河
2021-07-03 331 浏览
这家餐厅颇受欢迎,晚饭时间经常有不少人在门外等候。本来是八点多到达,但客人太多,先去买东西,然后才回头去吃。差不多九点半已经没什么人了,便吃一个比较晚的晚餐。不像一般茶餐厅,其实他们的菜式也很特别,而且还带点新意。要了一个五花腩,再配蛋黄葱油饭。三大块猪腩肉分开上,不会切得太薄,也不会太韧。猪肉的调味是够的,但油也不少,吃完有点腻。饭是比较欣赏的,咸蛋黄不过熟。饭也加了葱和酱油,吃起来带点香味。再捞着咸蛋黄,吃起来饭会更香。餐牌上还有其他食物很吸引,找个时间会再过去。

差不多九点半已经没什么人了,便吃一个比较晚的晚餐。

不像一般茶餐厅,其实他们的菜式也很特别,而且还带点新意。

五花腩配咸蛋黄饭

餐牌上还有其他食物很吸引,找个时间会再过去。
2021-07-02
五花腩配咸蛋黄饭
2021-07-01 231 浏览
之前一直想去食開餐好耐,因為朋友仔話佢個酸菜魚湯河好好味,今次捉埋佢一齊去食😋去到見到好多人等緊位,入面比較細,所以d位唔多同埋比較窄dd,好彩好快到我地。黎到緊係要叫佢既酸菜魚湯河啦,仲加咗支香港人特飲,跟餐優惠價$10。我哋仲叫咗個蜜菜🍜酸菜魚湯河👉🏻超好味👍🏻👍🏻佢個湯好夠酸,d魚肉好淋好滑,仲好多魚肉添,成碗麵都好大份,好飽😋😋,個湯真係好好味,我差d飲哂😂🥬勿忘初心(蜜糖菜心)👉🏻通常菜會加蠔油,但係呢個係加咗d蜜糖響菜心度,食落甜甜地,好味!🍹明目圓肉杞子蜜👉🏻好飲!味道好濃,但唔會好甜,又好足料!入面好多桂圓同杞子!加上個樽真係好靚😍

• 酸菜魚片湯河
2021-06-17 281 浏览
端午節出黎曬下太陽行下街,行到餓就入左黎食個tea💛下午茶餐既配搭(A column + B column + 飲品)竟然有得揀菜💛非常貼心&健康💛同男友分別選左:- 炸溜沙奶黃飽+金華火腿奶油津白 + 凍檸茶走甜- 即炸脆薯角 + 一口蝦多士 + 凍檸茶走甜薯角就不過不失啦,但另外果3樣真係好好味💛💛即炸不在話下,蝦多士都唔係度度食到(功夫較多),而且4舊,一舊一啖,份量足夠(食太多會油膩)。最驚喜係金華火腿奶油津白,白菜清清地中和返炸物既油膩感,個奶油湯底飲曬都唔膩💛大愛💛奶油飽炸到脆卜卜,一口咬落去啲流心流出黎💛yummy💛要小心既係啲野真係即炸好熱😆👍🏻👍🏻極度推薦💛
端午節出黎曬下太陽行下街,行到餓就入左黎食個tea💛

同男友分別選左:
- 炸溜沙奶黃飽+金華火腿奶油津白 + 凍檸茶走甜
- 即炸脆薯角 + 一口蝦多士 + 凍檸茶走甜

奶油飽炸到脆卜卜,一口咬落去啲流心流出黎💛yummy💛

要小心既係啲野真係即炸好熱😆
👍🏻👍🏻極度推薦💛
2021-06-14
2021-06-15 191 浏览
• 開 餐 •-🦦溫泉蛋雞扒鮮茄湯通粉 💰$56蕃茄湯底普通~ 雞扒得一舊但幾嫩滑好似係第一次試通粉加溫泉蛋 係幾特別(´・ω・`)份量好多 一個女仔就未必食得曬喇-🦦火車頭雜錦牛肉湯河 💰$58配料有牛肉 牛腩 貢丸同平時食開既火車頭湯河有啲唔同 牛丸變咗做貢丸(๏д๏)牛腩有少少鞋><不過份量都係幾多!好抵食-跟餐加10蚊仲可以飲冷泡茶、蜂蜜、杞子蜜 配埋靚靚既可重用水樽(´•ω•`)♡不過今次我就冇試到喇~-📍旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖
• 開 餐 •
🦦溫泉蛋雞扒鮮茄湯通粉 💰$56
蕃茄湯底普通~
雞扒得一舊但幾嫩滑
好似係第一次試通粉加溫泉蛋 係幾特別(´・ω・`)
份量好多 一個女仔就未必食得曬喇
溫泉蛋雞扒鮮茄湯通粉

🦦火車頭雜錦牛肉湯河 💰$58
配料有牛肉 牛腩 貢丸
同平時食開既火車頭湯河有啲唔同
牛丸變咗做貢丸(๏д๏)
牛腩有少少鞋><
不過份量都係幾多!好抵食
火車頭雜錦牛肉湯河

不過今次我就冇試到喇~
📍旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖
溫泉蛋雞扒鮮茄湯通粉
火車頭雜錦牛肉湯河
2021-06-01 305 浏览
🐔 帆立貝雞扒飯 $58雞扒肉嫩多汁很好味,而且燒醬極之下飯,不自覺地吃了很多飯,帆立貝相對普通,而且裙邊差點噎死,但伴菜之多,值得稱讚🐮 牛筋腩飯 $57朋友表示牛筋超級難咬,腩汁配飯的味道也實在太淡,下次還是試另一款比較好🍙 炸溜沙奶皇飽 跟餐+$19超!級!正!新鮮炸起,所以溫度保持了很久,如果起菜時便吃,一定會被燙傷,外面炸得香脆不油膩,溜沙奶皇甘香🥤 解毒胎菊花蜂蜜 跟餐+$10驚喜滿分,茶的顏色雖淡,但蜂蜜味卻十分濃郁,跟菊花味很合襯,一不留神便乾了半支

帆立貝雞扒飯

🐔 帆立貝雞扒飯 $58