2024-11-12 1420 浏览
泰國菜嘅精髓與紅咖哩嘅由來🌶️泰國菜以其獨特嘅風味和豐富嘅食材而著名,融合酸、辣、甜、鹹四種味道,再加上各種香料,令人每一口都充滿驚喜。而紅咖哩嘅由來,係因為泰國人喺咖哩中加入紅辣椒、椰奶、香茅同檸檬葉,製成濃郁香辣嘅醬汁,再搭配各種海鮮或肉類,味道真係超讚!🍛 泰式香葉肉碎炒河:肉碎炒河加入香葉,香氣四溢,肉質嫩滑,河粉口感彈牙,濃郁嘅醬汁滲透每一條河粉,令人一試難忘。五十幾蚊足夠兩個人食仲送埋嘢飲,真係超值!🍲 冬陰功豬頸肉金邊粉:冬陰功湯底鮮香撲鼻,酸辣開胃,豬頸肉口感爽滑,金邊粉吸滿湯汁,每一啖都係味覺享受,絕對值得一試。🍗 泰式酸辣鳳爪:鳳爪酸辣適中,入口無骨,25蚊一份超抵食,絕對係小食嘅好選擇。🥬 泰式飛天通菜:新鮮嘅飛天通菜加入蒜蓉調味,口感脆嫩,味道獨特,只需25蚊,性價比極高。🍛 紅咖哩海鮮:紅咖哩醬香濃惹味,搭配各式新鮮海鮮,每一口都充滿海洋氣息,濃郁嘅椰奶香同辣味互相融合,層次豐富,令人食指大動。🍗 泰式海南雞例牌:雞肉嫩滑多汁,配上特色泰式醬料,味道鮮美,每一口都係幸福嘅滋味。📍 地址:旺角通菜街97號#阿來泰式地道風味 #旺角美食 #泰式料理 #香葉肉碎炒河
泰國菜嘅精髓與紅咖哩嘅由來🌶️

📍 地址:旺角通菜街97號

#阿來泰式地道風味 #旺角美食 #泰式料理 #香葉肉碎炒河 #冬陰功豬頸肉金邊粉 #酸辣鳳爪 #飛天通菜 #紅咖哩海鮮 #海南雞 #餐廳推介

快嚟試下呢間地道泰式餐廳,絕對唔會令你失望!😋🥢🍛

希望你鍾意!😊🍴
  • 飛天通菜
  • 海南雞
4天前 11 浏览
我地超鐘意食泰國菜;不過喺香港想搵間正宗風味嘅,都唔容易。今次呢間泰國菜,正宗道地,口味真係同泰國食嘅好似。夠正宗我地order幾款泰國出名菜式火山排骨,醬汁香濃,肉嫩🍖海南雞,皮爽肉滑泰式滷豬髀: 豬皮Q彈滑捋捋,豬髀夠入味鹽燒鰂魚🐟 肉嫩多汁,一啲都唔腥,連平時唔食魚嘅朋友仔都食左好多😋仲有泰式生菜包🥬 呢間真係要讚,真係有淡淡炒糯米香氣!平時出面好少食到咁正宗👍🏻呢度真係夠正宗,價錢又好抵! 會再幫襯👍🏻👍🏻
我地超鐘意食泰國菜;不過喺香港想搵間正宗風味嘅,都唔容易。
今次呢間泰國菜,正宗道地,口味真係同泰國食嘅好似。夠正宗
我地order幾款泰國出名菜式
火山排骨,醬汁香濃,肉嫩🍖
海南雞,皮爽肉滑
泰式滷豬髀: 豬皮Q彈滑捋捋,豬髀夠入味
呢度真係夠正宗,價錢又好抵! 會再幫襯👍🏻👍🏻
6天前 0 浏览
難得約到朋友收工聚一聚,大家就揀左旺角呢間阿來泰式地道風味餐廳就算係平日,但都見到入面坐滿哂人咁濟我地4人就嗌左個4人餐,唔洗慢慢諗要食咩首先上嘅係野飲,我地各自嗌左椰青、三色冰同泰式奶茶我揀左奶茶,飲落唔會好死甜,好味然後係鮮蝦冬蔭公湯,雖然望落好似唔大兜,但非常足料,起碼有5-6隻蝦辣度非常夠,我平時食開小辣都有少少食到出汗,好惹味之後就係飛天通菜,通菜好爽口又唔辣我地將其中一個油飯轉左做蒜蓉包,岩岩整起好脆又熱辣辣,好食跟住仲有炸蝦餅同鐵板蠔仔餅,兩個趁熱食係超好味蝦餅炸得脆口又夠彈牙飽實,蠔仔餅有鐵板keep住熱度,食落有少火燙口但送飯一流仲有個香辣魚伴青芒沙律,份量十足,雖然青芒條有少少辣但連埋魚食就岩岩好而且魚炸到外脆內嫩,伴埋辣汁食真係好食到停唔到我地另外嗌左個生蝦刺身,本身自己少食生蝦,不過食落發現都好食4個人食完飽到不得了,呢個價錢同份量十分抵食!
就算係平日,但都見到入面坐滿哂人咁濟
我地4人就嗌左個4人餐,唔洗慢慢諗要食咩

首先上嘅係野飲,我地各自嗌左椰青、三色冰同泰式奶茶
我揀左奶茶,飲落唔會好死甜,好味
辣度非常夠,我平時食開小辣都有少少食到出汗,好惹味
之後就係飛天通菜,通菜好爽口又唔辣
我地將其中一個油飯轉左做蒜蓉包,岩岩整起好脆又熱辣辣,好食
跟住仲有炸蝦餅同鐵板蠔仔餅,兩個趁熱食係超好味
而且魚炸到外脆內嫩,伴埋辣汁食真係好食到停唔到
4個人食完飽到不得了,呢個價錢同份量十分抵食!
已經encore過呢間泰國菜好多次,午市好抵食,午市餐牌仲做到好晏(5:30?)。蝦頭油炒飯香氣十足,有啲辣嘅,配埋泰式奶茶好正。香葉辣肉碎飯反而無蝦頭油炒飯辣,炒得好香,超級送飯。喇沙海南雞米線湯底濃郁,椰香味同香料味足,海南雞肉嫩滑,超正。基本上lunch叫過嘅每一款都好食。推薦
2024-12-30 0 浏览
今日黎食一間長期排長龍既泰國菜,好近旺角港鐵站,一出行3分鐘左右就到。餐廳有兩層座位好足夠。食物味道保留泰國正宗風味之餘性價比好高。✨咖喱軟殼蟹咖喱味香氣濃郁,蟹肉外脆內嫩,搭配咖喱的濃厚滋味,口感層次豐富,搭配埋白飯一齊食,絕對可以食晒成碗飯😋✨燒豬頸肉豬頸肉肉質彈牙,燒得好香脆,食多幾塊都唔會覺得膩,個人覺得佢地既燒豬頸肉調味啱啱好,唔會太鹹亦唔會太淡,配埋個酸辣汁,開胃又滿足!✨馬拉盞通菜炒得好夠鑊氣又唔會過老,好惹味,泰國必點既菜!

✨咖喱軟殼蟹
搭配埋白飯一齊食,絕對可以食晒成碗飯😋

✨燒豬頸肉
唔會太鹹亦唔會太淡,配埋個酸辣汁,開胃又滿足!

✨馬拉盞通菜
炒得好夠鑊氣又唔會過老,好惹味,泰國必點既菜!
2024-12-29 0 浏览
餐廳價錢合理之餘份量都唔少,而且地點方便,Lunch時間一到𣊬間已經爆哂場,去開旺角諗唔到食咩都可以一試🥣泰式鮮蝦冬蔭功湯_小($78)細細兜但材料非常豐富,而且蝦非常新鮮,湯底酸辣得黎又帶有海鮮既鮮味,愈飲愈開胃🥗泰式木瓜絲沙律($78)清新可口,木瓜絲爽脆,酸甜既醬汁,又係好開胃而且夠健康🍖泰式火山排骨($118)唔似其他地方用脊骨,呢度係用金湯骨,而且煮得好夠淋,醬汁酸酸辣辣所以食落唔會太漏,如果醬汁再多d就更加完美🍜泰式炒金邊粉($55)份量都好多,金邊粉彈牙且吸滿了醬汁既味道,加上豐富既配料,再擠d青檸汁就更加惹味🥬馬拉盞炒通菜($68)通菜爽脆,馬拉盞的既鹹香增加左唔少風味🍹青檸梳打($25)食完咁多濃味既菜式,一杯清爽既青檸梳打可以解解膩🧉龍眼冰($25)甜甜地幾清新,冷熱都岩飲

🥣泰式鮮蝦冬蔭功湯_小($78)

🥗泰式木瓜絲沙律($78)
清新可口,木瓜絲爽脆,酸甜既醬汁,又係好開胃而且夠健康

🍖泰式火山排骨($118)

🍜泰式炒金邊粉($55)

🥬馬拉盞炒通菜($68)
通菜爽脆,馬拉盞的既鹹香增加左唔少風味

🍹青檸梳打($25)
食完咁多濃味既菜式,一杯清爽既青檸梳打可以解解膩

🧉龍眼冰($25)
甜甜地幾清新,冷熱都岩飲

2024-12-28 0 浏览
地道泰國菜除咗九龍城有之外,旺角都一間喎!四人餐5百幾,都好平吓必點冬蔭公湯,好飲👍🏻酸辣度剛好,不用大頭蝦。新鮮又有好多隻蝦餅,蝦味濃,炸得不油膩,有水準明爐烏頭,新鮮冇泥味!好大條,食完半條熄咗火可加湯加火繼續食😉蠔餅份量足,蠔仔又大又肥,炸得又好脆口,放碟底嘅芽菜,多水份又冇渣,值得一讚👏🏻豬、雞串燒各三串,大大嚿,唔嚡,好有滿足感😍大部分飲品都係廿幾蚊,咁平,真係好少見啦👍🏻4碗飯改蒜蓉包加$10就得,最後就黎咗4籃🤣🤣🤣食唔晒打包可以第日做早餐添
地道泰國菜除咗九龍城有之外,旺角都一間喎!
四人餐5百幾,都好平吓
蝦餅,蝦味濃,炸得不油膩,有水準
豬、雞串燒各三串,大大嚿,唔嚡,好有滿足感😍
大部分飲品都係廿幾蚊,咁平,真係好少見啦👍🏻
4碗飯改蒜蓉包加$10就得,最後就黎咗4籃🤣🤣🤣
食唔晒打包可以第日做早餐添
  • 泰式鐵板蠔仔蛋
  • 泰式炸蝦餅
  • 冬蔭功湯
🎀旺角。超受歡迎爆場地道泰式小菜😋🎀🪄店名* #阿來泰式地道風味🔮地址* 旺角通菜街97號地舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$422 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_旺角剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_泰國菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵最近見到呢間泰國菜超出名 我地晚飯時間去到 舖頭外都排滿曬人等位 餐廳keep住爆場 真係好受歡迎☺️裝修就比較簡約平凡 似泰國當地小店 分開兩層空間 座位空間比較小 人山人海 好熱鬧🔥牆身更貼住不同熱門菜式既圖片~🍽️食物質素🍽️同一般泰國餐廳一樣 佢地提供既菜式都好多種類 除左有套餐之外 仲有好多地道小菜,小食等 菜式都大大份 性價比幾高 賣相就以味道為主 唔會整得特別精美 不過整體都幾高質👍👀評分💖💖💖💖💖🪄泰式鐵板蠔仔蛋$98好少食泰國菜會揀呢款 見到網上好多人推介於是叫黎試下 完全無失望!佢系用鐵板呈上 而家天氣甘凍仲可以保持熱辣辣😍同埋佢地既蠔仔份量好多 夠大隻夠肥美 蛋因為鐵板烘住所以質感就唔似滑蛋 下面會有芽菜墊住 味道都幾唔錯~👀評分💖💖💖💖💖🪄 泰式滷豬脾
🎀旺角。超受歡迎爆場地道泰式小菜😋🎀

🪄店名* #阿來泰式地道風味
🔮地址* 旺角通菜街97號地舖🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$422 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄泰式鐵板蠔仔蛋$98

🪄 泰式滷豬脾 例牌$88
唔想食飯直接叫左個豬脾做餸 好中意呢個菜式😍豬脾外皮好有膠原蛋白 軟熟但唔會過於肥膩 而肉質就偏緊實 食得出隻豬有做運動😂而且佢配有好多菜,酸菜,滷蛋 超飽腹👍

🪄 泰式小食拼盤$158
唸左好耐都都簡唔到邊款小食 全部都好吸引🤣直接叫左個小食拼盤 咩都有齊 入面有蒜蓉牛油雞翼,素春卷,炸蝦餅及炸魚餅 我個人覺得比較令我驚喜既系素春卷 因為平時唔食素食 覺得呢款外皮香脆 內餡爆料夠味👍另外蝦餅就好彈牙 質感緊實!

🪄飲品-可樂$15 & 泰式奶茶$25
飲品價錢會偏高 不過佢地泰式奶茶甜度剛好 幾有泰味~

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

泰式滷豬髀
泰式鐵板蠔仔蛋
泰式小食拼盤
2024-12-27 0 浏览
今天一家做冬食泰菜,餐廳位置易找到先達對面。行上樓上有大圓枱方便合家歡。先點了四人餐,果然份量偏多。這個套餐包含了多道必叫菜式,而且包飲品。冬陰功湯:充滿了泰國的辛辣風味,香氣撲鼻。裡頭的椰奶和香茅增添濃郁的味道,配上微微酸辣的口感,實在是讓人胃口大開。每人一大碗,4至5人分享好好。泰式炸蝦餅:酥脆的外層包裹著鮮嫩多汁的厚厚蝦肉,每一口都熱辣辣充滿鮮味。明爐烏頭魚:明爐燒烤的方式,烏頭魚新鮮肉厚結實。魚肉保持了鮮嫩和多汁。風味醬汁適度的增添了香氣和口感,整道菜既簡單又美味。飛天通菜:清爽的蔬菜,通菜的脆度和嫩綠的色澤搭配上微辣的泰式醬汁,絕對是四人餐中的亮點之一。鐵板蠔仔蛋:有驚喜的菜餚,煎蛋與蠔仔的結合展現出獨特風味。以鐵板烹調,使得蠔仔蛋保持了彈牙的口感而不乾柴。一口咬下,蛋香和蠔鮮完美融合,沾上辣醬更是美味。如果愛吃面包,加$10一籃蒜蓉包絕對是一個好選擇。這個蒜蓉包微黃的外皮散發著蒜蓉氣味,外酥內軟。最後是另外加點的串燒,其中有三串雞肉和三串豬肉。這些燒烤串的肉質都很嫩,搭配上特製的沙爹醬汁,入口滋味豐富,是一個給肉食愛好者的絕佳選擇。

2024-12-27 0 浏览
一食再食再去食,看到餐廳評價很高,便找個晚上來試試,要評泰國餐點,最重要是她們做的冬陰公湯,這裡的湯完全是100分,🍲冬陰公湯夠濃厚,蝦新鮮,椰味份量又不會搶走湯的鮮甜;蠔餅👩‍🍳蠔身大份量多;重點推薦🦀咖哩軟殼蟹,汁底蟹味特出,配合餐包,味道簡直是太驚喜。看到餐牌試仍有很蟹菜式未有機會試。一星期後,又忍不住再到旺角試一下午市,午餐價格跟茶餐廳一樣,以平價食泰菜,點了海南雞飯和泰式炒金邊粉,再次推薦海南雞飯,雞件鮮味又嫰又滑。餐廳環境都很整潔,員工都很禮貌,而且價錢親民。絕對值得推介的平民泰菜!

🍲冬陰公湯夠濃厚,蝦新鮮,椰味份量又不會搶走湯的鮮甜;

蠔餅👩‍🍳蠔身大份量多;

• 阿來海南雞飯
  • 泰式炒金邊粉
  • 泰皇咖喱火山軟殼蟹法包
  • 冬蔭功湯
  • 泰式鮮蝦炒金邊粉
  • 泰式鐵板蠔仔蛋
2024-12-19 298 浏览
想要旺角先達買手機野,但又好肚餓,見到哩間好多人,所以同朋友入去食下泰國菜啦酸梅明炉乌头🐟 $168呢道菜以新鲜嘅乌头鱼为主角👑,配合酸梅酱烧制而成。乌头鱼肉质鲜嫩👍🏻,搭配酸梅酱嘅酸甜味道,香气四溢😝,令人垂涎欲滴。通菜🥒 $68新鲜嘅通菜炒的,而且係幼款唔係粗款,特別爽口,好鲜嫩!!!! 味道有齊马拉盏,有蝦乾明爐蒸烏頭 $168 🐟乌头鱼大大一條呢新鲜好多配料 魚肉嫩滑 ,上面舖滿了香蔥和小菇,魚肉偏實乌头鱼肉质鲜嫩,單食有烏頭獨有魚香,配料好新新鮮😙底下的爐火有助加熱,不會吃到冷的魚肉,但加了很多湯汁,香气四溢😝煮久了也不老👍🏻而且勁开胃辣椒膏虾头油海鲜炒饭$68完全係泰式风味的味道!!!真的好好吃,超大一份!配上龍眼冰一流 ,味道剛剛好! 大蝦好大隻,仲有成3隻~~炒金边粉$55超便宜又大碟,有鸡肉,豆干,仲有勁多海鮮等,食到超飽~~

酸梅明炉乌头🐟 $168

通菜🥒 $68

明爐蒸烏頭 $168 🐟

辣椒膏虾头油海鲜炒饭$68

炒金边粉$55
超便宜又大碟,有鸡肉,豆干,仲有勁多海鮮等,食到超飽~~
今日來到旺角嘅「阿來泰式地道風味」,呢度嘅泰皇咖喱炒軟殼蟹真係係啖啖咖喱香味,佢嘅軟殼蟹香脆爽口,每一口都係新鮮嘅海鮮味道,配埋濃郁嘅咖喱汁,令人回味無窮。菠蘿炒飯啲菠蘿粒同米飯完美結合,每一口飯粒都係帶糖心嘅菠蘿香,另外亦有蝦仁、肉鬆、蜆肉等配料,非常豐富。豬頸肉炒通菜炒得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,同埋啲通菜清脆爽口,口感好好食到一啖接一啖。飲品方面,青檸梳打濃郁嘅青檸味道同汽水嘅氣泡融合得恰到好處,清新怡人,岩晒配搭泰國菜。椰青一開口就椰香四溢,啖啖椰肉配埋清涼嘅椰水,絕對係一道清新聖品。環境方面,阿來泰式地道風味裝修簡約舒適,服務態度親切,有賓至如歸嘅感覺!睇嚟講呢度嘅菜式地道正宗,口味豐富多變,性價比高,例如菠蘿炒飯同炒通菜都係$68、$78;加上舒適嘅環境,絕對係一個令人流連忘返嘅泰式餐廳~可以嚟多幾次!

呢個係一間位於旺角嘅泰國菜,價錢合理,餐廳分咗兩層,環境都算舒適闊落😽都好啱一大班人嚟聚餐/reu😋𝟙咖喱軟殼蟹配薄餅軟殼蟹炸得非常酥脆,食落香口有肉汁又有蟹味😋咖喱食落好香好濃郁,質地濃稠偏creamy而且唔辣,軟殼蟹一定要夾埋咖喱同薄餅一齊食,食落好match!推薦!😋𝟚泰式香芒蟹肉炒飯 炒飯粒粒分明,軟硬適中,芒果異常地同蟹肉好夾,甜甜鹹鹹食落相當開胃🤤𝟛馬拉盞椰菜苗馬拉盞香味濃郁,椰菜苗炒得好惹味,食落口感爽脆,餸飯一流🤣

𝟙咖喱軟殼蟹配薄餅

𝟚泰式香芒蟹肉炒飯

𝟛馬拉盞椰菜苗

馬拉盞香味濃郁,椰菜苗炒得好惹味,食落口感爽脆,餸飯一流🤣
2024-12-16 189 浏览
同朋友gathering, 朋友列出4大條件。要價錢平、又好味、要近旺角,一定要食泰菜…. 結果就係揀咗呢間😊⛰️ 火山排骨: 醬汁帶微辣中帶小小酸,肉夠稔。好多芫荽。好惹味。🐓 海南雞:雞肉夠滑又鮮嫩,配埋個醬汁好好味🐖 泰式滷豬髀:豬髀煮得好焾。豬皮平均分佈脂肪,好焾但又有小小彈牙,好多骨膠原。食完都覺得自己靚咗🐟 鹽燒鰂魚:原來都好大條,肉夠新鮮結實,魚肚裏有好多泰式香料,食落啖啖肉都有微微嘅香料味,好味。 🥬泰式生菜包:豬肉碎醃得好香,好惹味。配埋新鮮生菜。好爽好正。**今次揀呢間泰菜館gathering, 大家都讚我揀得好😊

🐓 海南雞:雞肉夠滑又鮮嫩,配埋個醬汁好好味

2024-12-16 159 浏览
泰式炒金邊粉 – 金邊粉彈牙,配上新鮮的蝦仁和蔬菜,色香味俱全。特製的醬汁帶有微微的酸甜,提升了整體的風味,每一口都能感受到食材的新鮮冬蔭功湯 - 冬蔭功湯的湯底濃郁,酸辣味十足,讓人一入口便感受到層次豐富的味道。蝦、香茅和檸檬葉的搭配,讓這碗湯充滿了泰國的熱帶風情。湯中的香氣撲鼻而來,令人神清氣爽,十分開胃。馬拉盞通菜 - 通菜的脆嫩與馬拉盞的香辣相結合,口感十分獨特。辛香的調味使得整道菜風味十足,吃上一口便讓人停不下來,適合搭配白飯享用,讓人感受到泰式料理的魅力。泰式炸蝦餅 - 泰式炸蝦餅外酥內嫩,蝦肉鮮甜,搭配特製的甜辣醬,口感更上一層樓。每一口都彷彿在享受海洋的味道,輕鬆愉悅,讓人意猶未盡。
2024-12-12