2018-12-09 257 浏览
今晚終於有空閒去排去等,之前佢係第三街我食過一次,知道佢搬左來堅尼地城,一早已想去再食。但晚晚都好長龍,今晚終於有機會去食了!我點了招牌lo肉飯,炸雞,lo水拼盤,珍珠奶茶,鳳梨青水,全都好好食。侍應職員都係講台式普通話,店內環境也有心思,讓人有置身台灣的感覺!The long queue outside the restaurant every night is telling you a message - you should come and try at least once in a life.

2018-12-08
2018-12-02 393 浏览
堅城都開左間阿元來了,呢間野係西環都有d名氣,所以開張之後日日都好多人排隊食。咁岩平日得閒,就同朋友試下。叫左一個魯肉飯,金桔檸檬同九份芋圓。魯肉飯好食,有開胃黃瓜一片,魯肉好淋好入味!唔錯!不過份量有d少,一個正常男人應該會唔夠飽金桔檸檬就普通貨色,價錢都幾貴,25蚊杯。九份芋圓都幾足料,芋圓夠糯,但係唔係好香,不過整體都好食既。總括而言,你話係咪好好食,又講唔上,要等位就真係不了。平日食都ok既

咁岩平日得閒,就同朋友試下。

叫左一個魯肉飯,金桔檸檬同九份芋圓。

金桔檸檬就普通貨色,價錢都幾貴,25蚊杯。

2018-12-01 238 浏览
I arrived at 11am, right when it opened so it’s super easy to get a table. If you go a bit later it may be more crowded. I ordered the 魯肉飯, the 炸豬排 and the 黑糖鮮奶珍珠. Out of the three I’d definitely recommend the 魯肉飯 - it’s super flavourful, so delicious and good sized portions. I’d say it’s the best 魯肉飯 I’ve had in HK. I’ll definitely be back!😋
  • 魯肉飯
2018-11-30 368 浏览
中午同屋企人路過,既然無人龍就試試新店啦!之前西營盤店面空間小坐位擠迫,堅尼地城舖位差不多大一倍,沿用懷舊路邊檔枱櫈,但至少道通係正常人行得過。門口有得’㩒飛仔’攞位,非繁忙時間亦有香港店員招呼。今次點了台灣必食魯肉飯,爆蛋雞肉飯,蚵仔煎,皮蛋豆腐,黑糖牛奶珍珠魯肉味道跟台灣的一樣,水準保持,係飯煮得偏軟身(多水)。爆蛋雞肉飯係有手指公推介之選,實際其實係煎蛋醃菜雞絲飯。味道正正常常,沒有太特別。蚵仔煎蚵仔肥美,雞蛋金香,配上醬汁惹味,成每枱必叫之選!唯辣醬汁有點太多,建議可事前通知店員少醬汁皮蛋豆腐貌似普通簡單的一道前菜小食,價錢跟材料更不成正比,其實味道不凡!他們將皮蛋跟豆腐撈撈埋埋一碟,食落係有意想不到嘅黑糖牛奶珍珠,飲一口奇怪無茶既味道,原來呢杯係牛奶根本無提過茶”” 有預料黑糖偏甜,但都真係太甜!!睇番其他食評原來有得選甜度,切記切記同場亦有友善台灣店員招呼,要有講普通話既心理準備如果無人龍,依然會再黎捧場嘅!
中午同屋企人路過,既然無人龍就試試新店啦!

門口有得’㩒飛仔’攞位,非繁忙時間亦有香港店員招呼。

魯肉味道跟台灣的一樣,水準保持,係飯煮得偏軟身(多水)。

蚵仔煎

同場亦有友善台灣店員招呼,要有講普通話既心理準備

如果無人龍,依然會再黎捧場嘅!
2018-11-30
蚵仔煎
  • 魯肉飯
  • 皮蛋豆腐
2018-11-29 248 浏览
✴️阿元來了|#堅尼地城 .🔹魯肉飯 $29🔹台南擔仔麵 $35🔹珂仔煎 $30🔹珍珠百香果紅茶 $13.1️⃣魯肉飯 魯肉切得大小剛好 瘦肉偏多😍滷得入味咸甜適中👅 肉的份量和飯1:2 每啖都食到魯肉 抵食👍🏻.2️⃣台南擔仔麵湯底偏油和淡 肉燥份量不多 麵條彈牙 食落似油麵 配菜有滷蛋和半粒貢丸 丸味道偏淡有冬菇會更佳.3️⃣珂仔煎小插曲店員送上雙蛋煎 吃了1/3才發現上錯了 珂仔鮮甜 蛋煎得香脆😜.4️⃣珍珠百香果紅茶 (少冰微糖)珍珠咬下偏硬易散開 且過甜 百香果茶過甜 而且不是用新鮮百香果 而是糖槳.#阿元來了 搬分店後座位多和 坐得鬆動多了 店內設計有如身在台灣🇹🇼
✴️阿元來了|#堅尼地城 .
🔹魯肉飯 $29
🔹台南擔仔麵 $35
🔹珂仔煎 $30
🔹珍珠百香果紅茶 $13
1️⃣魯肉飯
2️⃣台南擔仔麵
3️⃣珂仔煎
4️⃣珍珠百香果紅茶 (少冰微糖)

2018-11-28
2018-11-25 394 浏览
朋友曾經介紹過這間很有名氣,由台灣人開設的的台灣美食-阿元來了。今日經過西營盤就來試試吧。甫入店舖,就感受到台灣的那種熱情,店員親切地歡迎食客。餐廳內的空間比較狹窄,而店內陳列著八九十年代的台灣飲品廣告,很有心思的設計,很有台灣特式。台灣出名的應該是蚵仔吧,所以點了一份蚵仔大腸麵線 ($40) 來試試吧。由於店內都有不少食客,所以等候食物的時候都比較久。賣相是相當吸引,但有一陣酸臭的道味飄進我的鼻,非常影響食慾!!除了氣味的酸,麵線的味道都過酸!!蚵仔很滑溜,但非常多沙!!大腸過靭之餘,還有臭的味道,猜應該是清洗得不乾淨。雖然裝修很有特式,但食物的份量太少,吃完後還覺得肚子空空的,味道酸臭,蚵仔多沙,大腸臭,價錢不合理!!! $40的價錢,可以在其他地方食個好味又飽肚的食物,在食物上,我吃不出一點台灣的味道!! 很難食,不會再光顧這店!!!

2018-10-28
大概下午4點經過, 冇人排隊就決定食下午茶, 我地叫左一碗爆蛋雞肉飯, 一碗魷魚焿米粉(唔記得左影相), 一碟鹽酥雞, 一碟炸甜不辣拼盤, 一杯珍珠奶茶同金桔檸檬。 好似叫左好多野食咁,但小食係細細碟,兩個人食岩岩好。飯同米粉味道偏淡(可能我自己鐘意食濃味), 鹽酥雞好嫩滑, 好好食, 完全同係台灣食既一樣, 唔似香港個d乾真真; 炸甜不辣都好好味, 好似有兩種唔同既炸物, 一樣煙煙un un, 有d炸魚穌味, 另一樣似牛蒡味, 兩樣都好食珍珠奶茶既珍珠似黑糖珍珠, 好飲不過甜左少少, 下次可以要微甜; 金桔檸檬唔係我飲, 所以冇試到
  • 鹽酥雞
  • 炸甜不辣拼盤
2018-11-18 346 浏览
花了25分鐘等的外賣珍珠個芯有啲硬,重未熟店員聲稱剛剛煮好,先要等咁耐但根據等候時所見,比我們晚來的外賣亦有送出珍珠飲品還有比我們晚來的堂食客人也有收到竹炭珍珠飲料完全和店員説法不付合.另外,鹽酥雞拎到手時己冷掉,外賣用的牛皮袋亦已濕掉,味道亦很普通.芋圓份量比預期中少,糖水多過料,有啲似食到一半嘅糖水,令人沒有進食的慾望,芋圓味道也很普通,和在台灣吃的分別也很大.食物整體味道普通,不值得排隊等候食店店員服務態度幾好,但希望下次漏單能誠實應對,不要找藉口.另外當我拎到外賣時,排隊堂食客人已全部進店用膳外賣食物拎到手時,熱的已經冷掉下次不會再選擇外賣
花了25分鐘等的外賣
珍珠個芯有啲硬,重未熟

店員聲稱剛剛煮好,先要等咁耐
但根據等候時所見,比我們晚來的外賣亦有送出珍珠飲品
還有比我們晚來的堂食客人也有收到竹炭珍珠飲料
完全和店員説法不付合
食物整體味道普通,不值得排隊等候
食店店員服務態度幾好,但希望下次漏單能誠實應對,不要找藉口
另外當我拎到外賣時,排隊堂食客人已全部進店用膳
外賣食物拎到手時,熱的已經冷掉
下次不會再選擇外賣
外卖自取
2018-11-16 5410 浏览
阿元來了堅尼地城站,以後嚟食就方便好多,起碼唔駛好似以前咁行長斜路。新鋪大咗好多,座位多咗,地方寬敞咗,唔再需要背貼背坐😆。不過開張當日7點到,要等40分鐘先有位呀!魯肉飯 $29🥢🥢🥢🥢照舊order魯肉飯,但今次一碗兩份食,因為想試其他小食,魯肉飯水準依舊,魯肉細細件好香係半肥瘦,飯粒粒分明肥嘟嘟,加上香濃醬汁,好快就完成一整碗蚵仔大腸麵線 $40🥢🥢🥢大腸好腍好入味,蚵仔鮮兼蠔味重,大大碗好抵食,味道不錯,可惜唔夠熱鹽酥雞 $35🥢🥢🥢🥢雞嫩入味,炸得香口惹味😋,味道唔會過咸,不過一客份量好少台灣香腸 $30🥢🥢🥢🥢台灣香腸我至愛,平時都係整條食,但呢度食法係切片夾生蒜食,味道變得有層次咗,香腸味中帶蒜澀,食到停唔到口🤤珍珠奶茶 (少甜) $23🥢🥢🥢普通珍珠奶茶,茶味重,但無驚喜九份芋圓 $30🥢🥢🥢以前好鍾意食,但近排出面食得多就覺得個糖水底無特別,芋圓煙韌,珍珠帶點硬,其他材料有雜豆同花生,不過不失二人共消費:$187

魯肉飯 $29🥢🥢🥢🥢

蚵仔大腸麵線 $40🥢🥢🥢

鹽酥雞 $35🥢🥢🥢🥢
雞嫩入味,炸得香口惹味😋,味道唔會過咸,不過一客份量好少

台灣香腸 $30🥢🥢🥢🥢

珍珠奶茶 (少甜) $23🥢🥢🥢
普通珍珠奶茶,茶味重,但無驚喜

九份芋圓 $30🥢🥢🥢

二人共消費:$187
2018-11-15
其待已久既亞元來了, 今晚終於可一試. 其實每次經過西營盤分店都想一試, 但可惜每次都大排長龍, 所以沒有一次成功品嚐...今天我 18:35pm 就去到堅尼地城分站, 等了兩分鐘就可以入坐了.如果你地唔想排隊, 就盡量19:00pm 前到喇!!可能是新開業的原因, 所以 menu 上的食品很多都暫停. 但員工告訴我,他們會定期轉餐單, 保持顧客新鮮感.今日叫左兩柸飲品 (珍珠奶茶, 鳳梨綠茶),  新竹貢丸湯, 塩酥雞, 焢肉飯 和 台南擔仔米粉.飲品方面 - 我非常滿意, 因為糖和冰的份量可以可以好細緻選擇, 走糖 (0), 微糖 (3), 半糖 (5), 少糖 (8). 奶茶很香, 不過珍珠就偏硬新竹貢丸湯 - 本人就覺得一般, 不是必食推介塩酥雞 - 味道可以, 但偏油了一點焢肉飯 - 焢肉飯跟魯肉飯分別是多了兩件五花腩肉. 本人誠意推介, 因為五花腩肉超入味, 入口即溶, 正!!!台南擔仔米粉 - 湯底比較清淡,  岩曬健康既一群. 不過我就鍾意加少少辣椒油, perfect match... 推介!總括來說, 我覺得這家餐廳是可以再去的. 雖然今天廚房好像有點應接不下(可能
其待已久既亞元來了, 今晚終於可一試.

如果你地唔想排隊, 就盡量19:00pm 前到喇!!

可能是新開業的原因, 所以 menu 上的食品很多都暫停.
但員工告訴我,他們會定期轉餐單, 保持顧客新鮮感.

新竹貢丸湯 - 本人就覺得一般, 不是必食推介
塩酥雞 - 味道可以, 但偏油了一點

總括來說, 我覺得這家餐廳是可以再去的.
雖然今天廚房好像有點應接不下(可能新開業的關係), 有漏單情況, 但員工態度非常友善及馬上跟進.
值得一讚!!
焢肉食
台南擔仔米粉
塩酥雞
新竹貢丸湯
珍珠奶茶 ($23), 鳳梨綠茶 ($10)
2018-11-15
焢肉食
珍珠奶茶 ($23), 鳳梨綠茶 ($10)
  • 焢肉飯
  • 奶茶