2023-01-12 507 浏览
趁住平日嘅中午嚟食點知都一樣坐滿人🤣好彩排咗大概5分鐘就有得入去食要注意 繁忙時間只有45分鐘用餐時間💕 首先叫咗「阿元魯肉飯」$43好快就上枱熱辣辣 魯打俾肉份量岩岩好❤️隻滷水蛋 滷得好入味一個字 正! 另外仲叫咗一份「炸甜不辣拼盤」 $32有兩種炸漿 加上小小椒鹽非常惹味 煙煙韌韌 口感一流💕一班朋友分享嚟食 非常適合 另外叫咗一杯白桃烏龍 $22甜甜嘅白桃味 加上烏龍茶食完魯肉飯之後飲佢十分清新💕下次再黎一定encore魯肉飯!
趁住平日嘅中午嚟食

另外叫咗一杯白桃烏龍 $22
甜甜嘅白桃味 加上烏龍茶
食完魯肉飯之後飲佢
十分清新💕

下次再黎一定encore魯肉飯!
炸甜不辣拼盤
2023-01-12
炸甜不辣拼盤
2023-01-11 249 浏览
由於疫情關係, 太耐冇去旅行, 近排好掛住台灣野食, 今日去開觀塘行街, 順便搵下有冇推介既台灣歺廳, 阿元來了都好多好評.黎到約1:00 pm,可能撞正中午食飯時間,歺廳已滿, 重有好多人排隊, 想黎朝聖又唔想等太耐既朋友們,最好避開中午繁忙時間, 咁就唔洗等咁耐.等咗約半小時, 終於有位, 歺廳環境充滿懐舊台灣味道, 滿有特色風味,尤如置身台灣👍👍必叫魯肉飯同蚵仔大腸麵線, 兩様都好好味, 足料, 價錢合理, 雖然排咗咁耐隊, 但都值得😃

2022-12-07
午餐
2023-01-08 312 浏览
終於有機會食到來自台灣嘅阿元來了😊入到去已經被店內環境吸引😳感覺真係猶如置身於台灣夜市之中🤗估唔到原來連環境都可以由台灣直送🤩不愧為人氣食店,難怪成日都大排長龍😎阿元魯肉飯😛$43大碗Size,有菜同半隻蛋😋滷肉肥瘦適中,醬汁香濃,入口軟綿😝食完完全唔會覺得油膩😌爆蛋雞肉飯🐔$43雞絲鋪滿整個飯,上面加上荷包蛋同酸菜🍳老實講雞肉就真係乾咗少少😗建議要撈勻晒先食😇等蛋醬同酸菜融入雞肉中😌咁樣味道會好好多☺️台南擔仔粿條😇$38見到粿條就好奇叫咗嚟食😂以為係河粉,Google完先知道原來係貴刁🤣入面有肉燥、蝦仁、滷蛋、肉丸同芫荽😚配搭都幾特別,味道都唔錯👍炸花枝丸😍$35花枝丸大大粒,即叫即炸,炸到金黃色🥰新鮮熱辣辣,外脆內軟,彈牙又爽口😚炸甜不辣拼盤😊$32入面有兩款口味嘅魚漿,椒鹽味道突出😏食落軟糯煙韌有咬口,但味道就差唔多😁爆濃起司蛋餅🤩$32味道相對比較淡,勝在份量都幾足☺芝士真係湧出嚟,輕鬆做出拉絲嘅效果😁基隆雞卷😜$30切好咗一片片,肉質鮮嫩,肥瘦均勻☺️配上獨特嘅甜酸醬汁一齊食,特別惹味😛福州魚丸湯🍲$20魚丸入面有餡料,口感又幾特別😇個湯都幾濃,又夠香,結果好快飲曬🤗鳳梨青茶🍹
終於有機會食到來自台灣嘅阿元來了😊
入到去已經被店內環境吸引😳
感覺真係猶如置身於台灣夜市之中🤗
估唔到原來連環境都可以由台灣直送🤩
不愧為人氣食店,難怪成日都大排長龍😎

阿元魯肉飯😛$43

大碗Size,有菜同半隻蛋😋
滷肉肥瘦適中,醬汁香濃,入口軟綿😝
食完完全唔會覺得油膩😌

爆蛋雞肉飯🐔$43
雞絲鋪滿整個飯,上面加上荷包蛋同酸菜🍳
老實講雞肉就真係乾咗少少😗
建議要撈勻晒先食😇
等蛋醬同酸菜融入雞肉中😌
咁樣味道會好好多☺️

台南擔仔粿條😇$38
見到粿條就好奇叫咗嚟食😂
以為係河粉,Google完先知道原來係貴刁🤣
入面有肉燥、蝦仁、滷蛋、肉丸同芫荽😚
配搭都幾特別,味道都唔錯👍

炸花枝丸😍$35
花枝丸大大粒,即叫即炸,炸到金黃色🥰
新鮮熱辣辣,外脆內軟,彈牙又爽口😚

炸甜不辣拼盤😊$32
入面有兩款口味嘅魚漿,椒鹽味道突出😏
食落軟糯煙韌有咬口,但味道就差唔多😁

爆濃起司蛋餅🤩$32

味道相對比較淡,勝在份量都幾足☺
芝士真係湧出嚟,輕鬆做出拉絲嘅效果😁

基隆雞卷😜$30
切好咗一片片,肉質鮮嫩,肥瘦均勻☺️
配上獨特嘅甜酸醬汁一齊食,特別惹味😛

福州魚丸湯🍲$20
魚丸入面有餡料,口感又幾特別😇
個湯都幾濃,又夠香,結果好快飲曬🤗

鳳梨青茶🍹跟餐加$11
冬瓜茶😊跟餐加$11

阿元來了 (鴻圖道) (觀塘)
觀塘鴻圖道28號地下後座
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 好多人, 餐枱有d密餐廳將好多台灣小店, 街店, 特色加左入去做設計元素😙之前都試過叫外賣 🥡,但唔suggest 因為個味都幾大出入下。🌼 麻辣滷肉飯香港都唔少台灣餐廳, 但麻辣滷肉飯真係少見😎非常香辣, 冬天食真係一絕💛同滷肉都好夾, 唔會有喧賓奪主既感覺,平衡得好好。肉羹麵又濃又渴既肉羹 ❤️口感唔錯, 味道都好香值得一試🌼 炸雞扒個皮炸得好脆, 粉唔厚, 無油膱味👍🏻 而且雞扒肉入面仲係有肉汁又嫩滑 🐓🌼 香腸蛋餅台灣直送。我自己都幾中意食。仲有少少辣醬 😋🌼 炸地瓜丸 , 芋圓凍凍地食依個就最岩😘係真係有地瓜味架😂反而佢個芋圓就一般唔知係咪咁岩佢咬落有啲沙沙地嘅feel 🌼 Oreo 餅買3送1 ,大概14蚊件到。ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ◇◇◇◇◇◇◇◇◇🔎 #cass_taiwanese 🔎 #cass_台灣菜 🔎 #cass_牛頭角🔎 #cass_ntk 🔎 #eatwccinhk

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

好多人, 餐枱有d密
餐廳將好多台灣小店, 街店, 特色加左入去做設計元素😙
之前都試過叫外賣 🥡,
但唔suggest 因為個味都幾大出入下。

🌼 麻辣滷肉飯

香港都唔少台灣餐廳, 但麻辣滷肉飯真係少見😎
非常香辣, 冬天食真係一絕💛
同滷肉都好夾, 唔會有喧賓奪主既感覺,平衡得好好。

肉羹麵
又濃又渴既肉羹 ❤️
口感唔錯, 味道都好香
值得一試

🌼 炸雞

🌼 香腸蛋餅

台灣直送。我自己都幾中意食。仲有少少辣醬 😋

🌼 炸地瓜丸 , 芋圓

凍凍地食依個就最岩😘
係真係有地瓜味架😂
反而佢個芋圓就一般
唔知係咪咁岩
佢咬落有啲沙沙地嘅feel

🌼 Oreo 餅

買3送1 ,大概14蚊件到。

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

◇◇◇◇◇◇◇◇◇

🔎 #cass_taiwanese
🔎 #cass_台灣菜
🔎 #cass_牛頭角
🔎 #cass_ntk
🔎 #eatwccinhk
2022-12-28 504 浏览
好耐冇去台灣好掛著台灣小食🌯料理🥢而要系香港食到地道既台灣野莫過於黎阿元來了🍚阿元魯肉飯 $43除左魯肉醬之外 有燙青菜🥬 鹵蛋🥚 醃蘿蔔魯肉醬味道濃郁 足夠撈曬成碗飯食 配埋蛋同菜 感覺健康啲又吾dry😋🍄香菇肉羹米粉 $48湯汁較杰身 好似碗仔翅咁 有冬菇絲 荀絲新竹米粉幾Q彈 肉羹幾大舊 好飽肚主食配指定飲品半價🤑🧀肉鬆起司蛋餅 $37超大卷 當小食既話可以2個人share食好好味 入面有蛋 起司 肉鬆 配埋秘製醬汁小小辣 好惹味👍🏻🥜花生麻糬餅$14即叫即整 上枱時熱辣辣 好香蛋味 麻糬暖暖地 好煙韌入面好多花生醬連花生碎 好岩花生醬控食🤤💭野食同裝修都好台灣 蛋餅好多料 非常好食 不過餐廳逢星期日吾開 黎打卡既朋友記得check下營業時間先啦😂

🍚阿元魯肉飯 $43

2022-12-26
下午茶
肉鬆起司蛋餅
花生麻糬餅
餐廳:阿元來了 (觀塘)地址:觀塘鴻圖道28號地下後座繼2021年之後,阿元來了 @yuanishere 西環店喺2022年再度登上米芝蓮香港必比登推介餐廳之一🏅,不過西環對我嚟講實在有啲遠,所以就去咗觀塘呢間第二分店由台灣人阿元經營嘅台式餐廳——阿元來了喺2015年開到香港,務求將台灣原味道帶過嚟,除咗有台灣廚師坐陣之外🧑🏻‍🍳,有好一部分嘅食材、配料都喺由台灣直送過嚟🇹🇼中午時間餐廳相當爆棚,唔少觀塘工業區嘅打工仔都過嚟食飯或者叫外賣。一入到餐廳就見到充滿懷舊台灣味道嘅裝修:戲院、車站🚏、廣告、品牌、夜市等,成為店舖一大特色,吸引咗唔少人專程嚟打卡📸✝️蚵仔大腸麵線 $40蚵仔麵線喺我其中一樣最掛住嘅台灣食物,除咗蚵仔,當中仲加入咗大腸、筍絲、芫荽。我覺得最好食喺似足芡汁質感嘅湯底,喺咪好有碗仔翅嘅感覺呢😎✝️爆蛋雞肉飯 $43將爆黃嘅太陽蛋放喺醃製咗嘅手撕雞肉、梅菜、白飯上面,加上少少秘製嘅醬汁,簡單而好味😋,雞肉嘅份量唔少,一絲絲無骨又無脂肪,啱晒我呢啲為食嘅懶人😆✝️玉米肉鬆蛋餅 $37蛋餅有7款選擇,其中肉鬆同埋蛋餅皮都喺台灣直送,叫咗呢個以肉鬆同粟米做餡料嘅蛋餅,肉鬆鬆脆香口,
餐廳:阿元來了 (觀塘)
地址:觀塘鴻圖道28號地下後座

✝️蚵仔大腸麵線 $40
蚵仔麵線喺我其中一樣最掛住嘅台灣食物,

✝️爆蛋雞肉飯 $43
雞肉嘅份量唔少,一絲絲無骨又無脂肪,啱晒我呢啲為食嘅懶人😆

✝️玉米肉鬆蛋餅 $37
蛋餅有7款選擇,其中肉鬆同埋蛋餅皮都喺台灣直送,叫咗呢個以肉鬆同粟米做餡料嘅蛋餅,肉鬆鬆脆香口,加埋粒粒爽脆多汁嘅粟米🌽,豐富咗成個蛋餅嘅口感⬆️,當然唔少得台灣醬油膏同埋辣醬嘅加持,令到成個蛋餅更加滋味🤩

阿元仲將台北南勢角夜市嘅大伯紅豆餅、車輪餅帶到過嚟,有12款唔同嘅鹹甜口味俾你揀,而且即叫即做,拎上手仲喺熱辣辣,加上買三送一,吸引咗唔少人喺咁凍嘅天氣買返幾個嚟食。今次叫咗奧利奧咖啡餅($12)同洋葱起司培根餅($13),
睇吓成塊Oreo刻印咗喺車輪餅之間,打開有湧流出嚟嘅濃郁咖啡漿,甜絲絲非常好味👍;後者就以流心芝士同鹹香煙肉、爽口洋蔥粒做配搭,同樣令人食唔停口🤤

最後緊喺唔少得叫返個九份芋圓($33)作為呢餐台灣菜嘅圓滿結束,除咗有QQ彈牙嘅芋圓,仲有涼粉、珍珠同紅豆🫘,而且喺暖笠笠版,依家咁凍嘅天氣食一流。
飲品叫咗杯加咗椰果呀皇室奶茶($26)同加咗胚芽嘅招牌珍珠奶茶($31),好想去台灣啊😍
2022-12-13
2022-12-12 363 浏览
剛剛搬左來發現這間店幾特色,所以趁住放假去幫襯下,11點開店所以去到係第一個客,正常的店一進門就有安心出行,但門口唔見噃,咪禮貌問下係邊囉,收銀女士最近門口果個就好虎顯入面囉,好啦,咁我自己再望下啦,查實又唔係多客個個侍應係樹傾計都唔招呼客人,奇怪,算,自己搵位坐低之後,自己劃完就遞比侍應落單,之後咪叫佢比杯熱水洗下餐具囉,之後侍應用紙杯遞左一杯熱水,心諗幾好喎用紙杯而且又熱喎,所以我即刻將餐具放入去洗,食物來了比我想像完全唔同,之後食到口乾乾地叫佢比杯熱水,點知侍應話一張枱只得一杯水,吓?熱水啫值幾錢呢?限住得一杯水?痴線,老實講,份量少,味道一般,價錢不便宜,仲要係咁樣服務態度,個人立場就唔會再幫襯了,結論想受氣就幫襯佢地啦。
2022-12-12
2022-12-03 405 浏览
阿元來了都算係觀塘區開咗日子比較長嘅台灣菜餐廳,而且佢開業咁耐到而家,假期同午餐時間都仲係人頭湧湧👍🏻👍🏻今日同朋友食午餐,我哋12:30到都等咗10分鐘左右🤔我哋每人叫咗一個大腸麵線,so炸魷魚鬚,同埋肉鬆蛋餅大腸麵線同魷魚鬚🦑都好好食,👍🏻大腸麵線 有蒜蓉水,有醋,感覺上都好正宗請問🤪 魷魚鬚啱啱炸起上台🔥又熱又酥脆,而且份量都唔少㗎!蛋餅,我就覺得比較普通,餡料唔算好豐富🤔
今日同朋友食午餐,我哋12:30到都等咗10分鐘左右🤔
我哋每人叫咗一個大腸麵線,so炸魷魚鬚,同埋肉鬆蛋餅
蛋餅,我就覺得比較普通,餡料唔算好豐富🤔
  • 蚵仔大腸麵線
2022-11-21 454 浏览
餐廳環境同氣氛幾好,真係有係台灣夜市掃街嘅感覺,當然逼都還原埋啦。每款食物都唔大份,兩個人都可以試到好多嘢。😚-❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥蚵仔大腸麵線大推!同台灣嘅味道一樣,一啖接一啖,食到停唔到。蚵仔唔多,但唔重要,因為湯底好惹味,又有少少脆口嘅筍,令到口感唔會太單一。-❤️滷味拼盤唯一特別嘅係佢嘅豆腐好彈牙,好似魚蛋咁。-💔肉鬆起司蛋餅餅皮好難食,唔推薦。-💔九份芋圓芋圓偏硬,得好少仙草,個底係冰,唔推薦。-💔冬瓜茶-5分甜冇咩味。-值得再食嘅就只有麵線。🤤
每款食物都唔大份,兩個人都可以試到好多嘢。😚
❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥蚵仔大腸麵線
❤️滷味拼盤
唯一特別嘅係佢嘅豆腐好彈牙,好似魚蛋咁。
💔肉鬆起司蛋餅
餅皮好難食,唔推薦。
💔九份芋圓
芋圓偏硬,得好少仙草,個底係冰,唔推薦。
💔冬瓜茶-5分甜
冇咩味。
值得再食嘅就只有麵線。🤤
午餐
2022-10-16 1083 浏览
今天在觀塘上班的日子 ,決定和同事們走遠一點吃個台式美食😉阿元魯肉飯-魯肉汁撈飯食一流,魯肉不少,調味都算可以,唯一是比較偏細碗爆蛋雞肉飯-同事點的 味道正正常常爆蛋撈飯是不錯焢肉飯-焢肉有數大片,肉就是夠肥才好吃呢,這個好味炸銀絲卷 含煉奶-中間心有點黃色的,吃不到一絲絲口感,台灣的銀絲卷跟我們認知的不一樣,比較像普通饅頭甘梅粉雞排-雞排香脆juicy, 可惜是甘梅粉太少玉米肉鬆蛋餅 蛋餅比較一般,餡料不少但皮不夠Q,有台式辣椒醬會更好吧
今天在觀塘上班的日子 ,決定和同事們走遠一點吃個台式美食😉

爆蛋雞肉飯-同事點的 味道正正常常爆蛋撈飯是不錯

焢肉飯-焢肉有數大片,肉就是夠肥才好吃呢,這個好味

甘梅粉雞排-雞排香脆juicy, 可惜是甘梅粉太少

2022-10-15 852 浏览
看到推薦說這家是港人票選的觀塘必食第一名!是一間台灣人主理的台灣菜小店~下午去的時候座位也幾乎坐滿了一進門就聽到老闆的台灣口音實在是太懷念了!!店裡的裝修真的集合了很多台灣經典代表性的元素,也真的太好拍了!重點推薦:阿元魯肉飯、鹽酥雞、九份芋圓、新竹貢丸湯和台南擔仔面另外點的甜不辣還是不錯的然後黑糖珍珠鮮奶挺好喝,但是珍珠有點太硬了~而且這家店的價格很親民!份量也很足的!我坐在裡面吃飯的時候真的有一種回到了台灣的感覺!
看到推薦說這家是港人票選的觀塘必食第一名!
是一間台灣人主理的台灣菜小店~
下午去的時候座位也幾乎坐滿了
一進門就聽到老闆的台灣口音實在是太懷念了!!
店裡的裝修真的集合了很多台灣經典代表性的元素,
也真的太好拍了!
另外點的甜不辣還是不錯的
然後黑糖珍珠鮮奶挺好喝,但是珍珠有點太硬了~
而且這家店的價格很親民!
份量也很足的!
我坐在裡面吃飯的時候真的有一種回到了台灣的感覺!
2022-10-13 724 浏览
公道啲講,味道尚算唔錯,但啲嘢食越嚟越細份。去到枱嘅時候,有用過嘅飲管喺櫈上面,都已經冇叫佢執,我遞埋支飲管俾侍應,仲要俾佢黑面返轉頭。落單嗰陣仲好笑,我地寫左張單俾佢,佢送張隔離台嘅單俾我哋。食完野想飲啖水都唔得,我哋四個人,每人都有叫一杯嘢飲,額外叫你俾杯水都唔得。侍應同我講每檯只可以俾一杯水,究竟係乜嘢規定。其實咁小家,就唔好做生意。冇去過餐廳係唔俾水,基本都做唔到,其他嘢做到幾好都冇用。 環境麻麻,衛生麻麻、服務直頭差,真係之後都唔使再去。佢又開業到而家我都一直有幫襯,但今次真係不能接受,非常失望唔會再去。

2022-10-13
2022-10-12 554 浏览
嚟親都見到好多人排隊,但呢度有冇得book枱,所以好多時候都係冇得食,今日難得早收工,所以好好彩可以試吓。🤣🤣店員態度其實都幾好,有問我要唔要試吓呢度啲蛋餅,因為係即叫即整,所以要快啲落單,蛋餅幾好食,之後我仲叫咗各式各樣嘅台灣小食:雞扒、鹽酥雞、炸花枝丸等等。🐓🐓另外我仲叫嗰啲滷肉飯,惹味嘅甜不辣,香口嘅柯仔煎。😋😋不過買單其實都要二幾百蚊,所以其實都有少少偏貴,同埋呢度係冇套餐叫,所有嘢唔需要另外加錢,所以荷包有少少痛🥲

另外我仲叫嗰啲滷肉飯,惹味嘅甜不辣,香口嘅柯仔煎。😋😋

2022-10-07 4038 浏览
#小秘書 講咗好耐要嚟朝聖嘅 阿元來了-觀塘,今日 #首領 終於達成我心願🫰🏻 冇諗過工廠區都會有間咁chill嘅餐廳🤩 咪睇少餐廳門口細細,原來內有乾坤。接近三年無出過門嘅我,真係有啲興奮😉 左手邊一個 #車站 場景,右手邊再嚟個 #台北夜市,整個佈置得非常有心思。因為時間關係,當然要醫肚先啦😉 #主食 方面,我哋要咗個 #柯仔大腸麵線、#台南擔仔粿條,再加我至愛嘅 #酥炸魷魚 做 #小食 🤤 因為 #小秘書 呢排戒緊 #澱粉質 食物(盡量啦🤣),所以碗 #粿條 都係要麻煩 #首領 幫幫手乾咗佢😅 而我哋面前嘅 #麵線,似乎用咗 #改良版 嘅 #湯底,無咗喺 #台灣 食嗰種杰撻撻口感,細細碗啱哂我呢啲為食又唔敢食得多嘅 #港女 🤣 講到碟 #魷魚鬚,認真要俾個like佢🤤 冇諗過小食嘅份量居然比主食還要多🫰🏻 鬆脆嘅炸漿鋪喺肥嘟嘟嘅魷魚鬚上面,椒鹽嘅香味將食物味道襯托得非常合拍👍🏻最後我哋仲share咗個 #人氣小食 #洋蔥起司培根餅 嚟送我哋嘅餐飲 #烏梅汁、#百香果紅茶🤤 即叫即制嘅蛋餅,口感好鬆化,半溶嘅 #芝士 🧀 配上 #煙肉🥓 好香口🤤 雖然 #小秘

最後我哋仲share咗個 #人氣小食 #洋蔥起司培根餅 嚟送我哋嘅餐飲 #烏梅汁、#百香果紅茶🤤 即叫即制嘅蛋餅,口感好鬆化,半溶嘅 #芝士 🧀 配上 #煙肉🥓 好香口🤤 雖然 #小秘書 今日呢張餐單又再次出軌… 唯有等下一餐再努力啦💪🏻
2022-10-06
$83.5 (午餐)
2022-10-03 586 浏览
難得今日同女友想食一次台灣菜搵到呢單聽聞嘢食同環境都非常之唔錯啱啱入去個環境都ok唔多人但係之後開始多人嗰啲位真係好逼座位擠迫之餘人與人之間好易撞到手踭隔離嗰個打個乞嚏你都要食曬避都無位避呢啲都算 啲職員態度差 叫佢聽到扮聽唔到 望一望跟住就走咗去叫咗三次先有一個阿姐過嚟幫手拎單之後個職員入錯單仲搞到好似我錯咁個勢想我要埋佢入多嘅嗰一份咁樣因為呢度係自己手寫然後再畀佢入單所以絕對唔係我錯啲嘢食又貴又細份大夏天冷氣開到勁細食完一身汗試過一次之後唔會再有第二次一個好差嘅體驗
難得今日同女友想食一次台灣菜
搵到呢單聽聞嘢食同環境都非常之唔錯