阿媽豆腐花就喺幼稚園隔離,有時經過好多媽媽都會帶小朋友過來呢邊買野食。店鋪範圍有一兩張枱仔比你可以坐低慢慢食,但係近排天氣比較熱🥵,所以好多人都係外賣。整個店鋪嘅衛生情況整潔,枱面嘅醬料瓶子都唔會痴立立或者佔有醬料。😉【豆腐花$12】豆腐花用瓦碗裝住,黃糖可以因應自己個人愛好落多落少都得,豆腐花唔會太實,亦都唔會太水,軟硬度適中,食落去口感滑嫩,值得一試!👍除咗最普通那種,仲有好多口味可以揀,例如可以加珍珠,芒果,黑豆漿等等😂【腸粉咖哩魚旦】腸粉魚蛋都係幾好食,可以以自助形式添加醬料,我最鍾意嘅係落多芝麻😆😆😆!花生醬甜醬豉油都係自己落的~

2023-05-24
等候时间
3 分钟 (堂食)
  • 豆腐花
2023-04-07 193 浏览
住咗元朗幾十年,成日都經過阿媽豆腐花,但就未試過,呢一日見天口係悶熱、潮濕與沾寒沾凍之間,決定過嚟買嘅碗豆腐花,同屋企人分享滋潤一下。估唔到啲豆腐花咁軟綿,食落都好有驚喜😍😍呢日我叫咗傳統豆腐花($11)、芝麻糊豆腐花($17),同埋珍珠豆腐花($17)。豆腐花口感軟綿滑嫩,柔軟細緻,甜味清淡,味道清新可口。芝麻糊豆腐花這種豆腐花添加了黑芝麻糊,豆腐花與黑芝麻糊的味道完美融合,非常爽滑,口感豐富,感覺更加濃郁。珍珠豆腐花珍珠豆腐花是在傳統豆腐花上添加了珍珠奶茶啲黑珍珠,口感Q彈有嚼勁。無論選擇邊款豆腐花都好,都是非常甜點美,可謂一口豆腐花,讓人感受到一口甜蜜和幸福,經過可以一試!阿媽豆腐花專門店地址:元朗元朗安寧路55-57號富寧樓地下

豆腐花
口感軟綿滑嫩,柔軟細緻,甜味清淡,味道清新可口。

珍珠豆腐花

阿媽豆腐花專門店
地址:元朗元朗安寧路55-57號富寧樓地下

2023-04-07 104 浏览
📍 阿媽豆腐花專門店 (元朗)元朗元朗安寧路55-57號富寧樓地下豆品不嬲係我至愛,好食又健康,減肥都唔怕食😋🫶🏾🫶🏾🫶🏾👉無糖豆漿😋😋😋😋.6/5豆漿無糖,豆味濃!鐘意甜既可以揀返有甜味豆漿,佢仲有好多口味既豆漿都幾特別,但我個人鐘意唔加糖!可以直接飲到豆漿本身豆香 !👉 熱豆腐花😋😋😋😋.8/5外賣豆腐花,可以先加糖漿或者外賣有配紅糖包。豆腐花好滑又香豆味。我媽仲問我邊到買好滑好好食。叫我下次再買俾佢食。回頭: yesYesyes!!好多豆品食物😍😍另外仲有好多小食,但我去既時候準備收,有機會要再去食😋😋#kermit食在元朗
📍 阿媽豆腐花專門店 (元朗)
元朗元朗安寧路55-57號富寧樓地下

豆品不嬲係我至愛,好食又健康,減肥都唔怕食😋🫶🏾🫶🏾🫶🏾

👉無糖豆漿
😋😋😋😋.6/5

👉 熱豆腐花
😋😋😋😋.8/5

#kermit食在元朗
2023-03-27 93 浏览
星期天約埋阿仔同家姐入元朗食晚飯。行過安寜路,見到呢間叫「阿媽豆腐花專門店 」嘅小店,有全港首創《珍珠豆腐花》,攪到即刻口痕又想食,於是就買番幾杯返去試吓。《原味豆腐花》($15)、《珍珠豆漿花》($17)、《椰果豆腐花》($17)。另外仲可以選擇加三色Q果(+$4)和胚芽(+$3)等。原來豆腐花都可以飲得嘅,係幾得意。豆腐花會用飲品杯密封處理,確實方便衞生企理!此外仲有多款果汁豆腐花($17)、各款小食及特飲。可以堂食及外賣。

2023-03-11
2023-03-24 73 浏览
於元朗的阿媽豆腐花專門店,吃了個美味豆花。點了店內的台灣腸。這道小食味道鮮美,口感有彈性,吃起來十分入味。又點了店內的香芋珍珠豆花。這杯豆花口感滑嫩,加上珍珠和香芋的特別配搭,讓人吃了之後回味無窮。這絕對是夏日消暑的最佳選擇。最後,品嚐了店內的豆腐花。這道豆腐花口感濃郁,豆香十足,鮮甜滑嫩,讓人忍不住一口接一口。在這裡享受美食的同時,也感受到了元朗街頭小食的美好。#阿媽豆腐花專門店 #元朗美食 #街頭小食 #台灣腸 #香芋珍珠豆花 #豆腐花 #元朗 #香港美食 #foodie #instafood #foodstagram #yum #delicious #taiwanesefood #hongkongfood #foodreview #foodblog
於元朗的阿媽豆腐花專門店,吃了個美味豆花。

在這裡享受美食的同時,也感受到了元朗街頭小食的美好。

2023-03-23
2023-03-17 50 浏览
呢日去開元朗 下午口痕痕想食甜品行經呢間「阿媽豆腐花專門店」有全港首創既特色豆腐花有多種口味豆腐花選擇 好特別喎 👍🏻就外賣幾杯返屋企比家人試吓先🥤 豆漿豆腐花珍珠 ($19)豆漿加埋豆腐花再加珍珠 有得飲有得咬又有得食 飲得真係好過癮😆 有珍珠咬口感 加上香濃豆味豆漿再啖啖香滑豆腐花 一次過三重享受 超滿足😎🥤 芒果豆腐花 ($17)杯裝飲豆腐花口感真係好特別加上香甜芒果味道 又甜又滑滑的豆腐花很滑溜 飲落去令人感覺好像食布甸一樣既感覺 滑到直達喉嚨 😋🥤 朱古力豆腐花 ($19)呢杯豆腐花加左朱古力漿 真係好正好豐富 好快就成杯飲晒喇 😄
呢日去開元朗 下午口痕痕想食甜品
行經呢間「阿媽豆腐花專門店」
有全港首創既特色豆腐花
有多種口味豆腐花選擇 好特別喎 👍🏻
就外賣幾杯返屋企比家人試吓先

🥤 豆漿豆腐花珍珠 ($19)
豆漿加埋豆腐花再加珍珠
有得飲有得咬又有得食 飲得真係好過癮😆
有珍珠咬口感 加上香濃豆味豆漿
再啖啖香滑豆腐花 一次過三重享受 超滿足😎

🥤 芒果豆腐花 ($17)
杯裝飲豆腐花口感真係好特別
加上香甜芒果味道 又甜又滑滑的

🥤 朱古力豆腐花 ($19)
呢杯豆腐花加左朱古力漿
真係好正好豐富 好快就成杯飲晒喇 😄

豆漿豆腐花珍珠
朱古力豆腐花
芒果豆腐花
2023-03-14 34 浏览
之前食開旺角嗰間豆腐花,每次都非常多人人流好旺。因為價錢優惠又抵食。今日入嚟元朗美食早餐,一於食個熱辣辣嘅腸粉加燒賣咖哩魚蛋,呢度用的魚蛋係用果皮魚蛋,特別香,細細粒又好大牙。魚肉燒賣蒸到好軟好味。甜醬花生醬辣醬,隨自己的喜好添加。店員叔叔好有禮貌,再食碗豆腐花, 可以先加糖漿或者外賣紅糖包。豆腐花好滑又香豆味。除此之外仲有辣腐乳或者原味腐乳。如果以豆腐花來港可以有杯裝,一邊行一邊飲,的確係幾方便。

除此之外仲有辣腐乳或者原味腐乳。

如果以豆腐花來港可以有杯裝,一邊行一邊飲,的確係幾方便。

1K
2023-03-12 32 浏览
阿媽豆腐花專門店 (元朗)元朗元朗安寧路55-57號富寧樓地下勁多人排隊珍珠奶茶豆腐花🧋手工豆腐花,真係零舍唔同,粒粒園滑珍珠,香甜韌彈,配超嫩滑豆腐花,純香奶茶,甜度適中,吸啖入口,精神爽利,正😋😋😋珍珠豆腐花🧋粒粒彈滑煙韌珍珠,配白滑超嫩嘅豆腐花,又係一款別具風味嘅甜品,味道清新,香甜美味,微甜,好適合都市人嘅健康飲食,必食,極力推介👍👍👍豆腐花勁愛多黃糖粉,正到爆,勁滑勁甜,豆香味濃。🥰🥰🥰
阿媽豆腐花專門店 (元朗)
元朗元朗安寧路55-57號富寧樓地下

勁多人排隊
珍珠奶茶豆腐花🧋
珍珠豆腐花🧋
豆腐花
勁愛多黃糖粉,正到爆,勁滑勁甜,豆香味濃。🥰🥰🥰
2021-12-04 338 浏览
今晚提早做節,我指嘅係冬至飯,喺大橋街市買完海鮮,我準備去拎個火鍋湯底嘅時候,竟然見到阿媽豆腐花,因為我本身唔係元朗人,我以為呢間野喺又新街嘅。咁一塵嚟到就梗係坐低食碗豆腐花啦。佢哋嘅豆腐花$11一碗,價錢正常,枱面擺滿豬皇湯粉糖水等等等等。佢哋嘅豆腐花非常之滑。除咗豆腐花之外我見到佢哋仲有好多唔同嘅特色豆花甜品,或者係小食,即係魚蛋燒賣都會有。如果買完餸覺得有少少攰想隊返碗豆腐花,呢間都係一個唔錯嘅選擇。

2020-11-14 348 浏览
返工前買杯熱豆腐花,點知阿姐好似趕收工咁勁快手,完全無問就加糖水落去杯豆花度,然後封口,我問佢,佢話你又無講,然後又話自己落好少,點知勁甜,見到前面都有人講過同樣情況,證明完全無改善。態度勁差!
態度勁差!
2020-05-01 300 浏览
行完山最好就係食碗涼浸浸嘅豆腐花,點知我哋行山嘅路徑裏面係冇豆腐花嘅╮( ̄▽ ̄"")╭於是乎我哋千辛萬苦咁由朗屏地鐵站行返出去元朗。其實都係由我住元朗嘅朋友介紹嘅,去到都有啲surprise,因為原來冇乜位坐。又肚餓又熱,完全冇得諗儀態。於是乎我就叫咗一碗凍嘅豆腐花($11),同埋一串魚蛋。糖水同埋糖都係自己家嘅,都幾好吖,自助式,可以自己調校鍾意嘅甜度。魚蛋係陳皮魚蛋,係咪好好食,其實都不過不失(因為太肚餓冇咩感覺)。仲有腸粉同埋其他嘅,不過太熱冇乜心機,下次可以再試。
於是乎我哋千辛萬苦咁由朗屏地鐵站行返出去元朗。

仲有腸粉同埋其他嘅,不過太熱冇乜心機,下次可以再試。
2019-10-19 291 浏览
晚秋了,天氣還是那麼熱,人還是那麼多去元朗行着行着,見到呢間小店,有好多好有特色,又創意嘅飲品,都係以豆腐花為主佢地可以將普普通通嘅黃豆,榮升到一個新嘅層次,真係好好飲! 糖漿唔會太甜,豆腐花中間更有黃糖!咁樣睇落去好似好甜咁,但係因為豆腐花多,所以啲甜味都係啱啱好,唔洗少糖珍珠又唔會好似其他店咁一係硬到難食,一係霖到唔好食。呢間就剛好,煙煙韌韌咁,有口感,讚讚讚但係呢間店位置都幾僻,係街市再行入啲,隔離有間幾出名嘅面店

晚秋了,天氣還是那麼熱,人還是那麼多

佢地可以將普普通通嘅黃豆,榮升到一個新嘅層次,真係好好飲!

但係呢間店位置都幾僻,係街市再行入啲,隔離有間幾出名嘅面店
2019-10-15 174 浏览
今日去買左兩杯熱豆腐花,熱到辣手。要求走糖落薑汁,店員自己吾記得整好左。我要求加薑汁,佢就話薑汁有糖。我明明落單時吾想要黃糖要求要薑汁。店員無視要求,直接收錢。兩杯豆腐花飲品飲^_^熱到飲吾到,態度極差,豆腐花吾滑,無下次!

2019-01-06 288 浏览
今日自己一個周圍行,返屋企之前有少少肚餓,所以就去左呢間呀媽豆腐花專門店!除左五花八門既豆腐花之外,仲有小食,例如燒賣/魚蛋/腸粉賣!而豆腐花既選擇,最特別應該係加珍珠,同埋佢可以一杯杯買,用飲管飲,一路行一路飲都得,夠曬方便!芝麻糊豆腐花 $16 (中)傳統糖水鋪既芝麻糊豆腐花就見得多,杯裝既芝麻糊豆腐花真係少見!見佢既賣相,大家應該會唔敢試,但其實佢未搞勻之前,淨係分開兩層,係好正常價,唔好比佢既外表呃到!至於味道方面,豆腐花好滑,吸上黎既感覺好過癮,而芝麻糊,我會厭佢唔夠濃,但甜度適中!$17一杯,我會揀呢杯,唔會買珍珠奶茶!

芝麻糊豆腐花 $16 (中)

2019-01-06
2018-10-02 286 浏览
今日阿菇、菇媽同我行元朗,菇媽見到有間賣豆腐花,話阿菇就好聰明的叫不如停底食豆腐花啦。菇媽叫熱豆腐花併芝麻糊,佢冇加任何糖,豆腐花係滑,佢話好似多左少少食用石膏粉。阿菇要薑汁熱豆腐花,枱面上有黃糖、糖漿(糖水)、薑糖三種糖做自行選擇,阿菇自己加薑糖,問佢話豆花滑,唔算好甜,因為糖喺自己加。我叫一枝凍薑汁豆漿,喺滑同飲出冇豆渣,但甜度預配,所以都有少少甜,我冇搖一搖個樽就飲,飲到底先有薑味。仲好似發現新大陸,飲到最後真喺有少少薑味啵,阿菇就講,你飲之前搖下個樽呀嘛!有其他特飲,再黎先試試。

有其他特飲,再黎先試試。