2010-06-25 36 浏览
星期三到飯堂. 例湯之首鯪魚煲粉葛. 小菜有魽魚, 不過我到達的時候已經售罄. 好彩有黑立, 還有我好少碰見的炒蟹, 花磥, 回蝸肉, 及例牌的蒸肉餅. 我叫了黑立及炒蟹. 非常經濟及好味.
2010-06-23
  • 炒蟹
2010-06-01 28 浏览
試左下午茶 20$ 雙拼米線..揀左清湯..個湯真係清到不得了..無任何味..oh咀...送就豬大腸..切得幾好..幾大塊..有4~5塊度..但味又係無乜..健康呱..仲有粟米魚肉雲吞..只feel到小小肉+粟米味..唔大特出..真係一般*10聲...招呼亦係幾怠慢下..坐低1分鐘後先有杯水..但係無乜客..4點左右..米線就一般..始終受湯底影響都變得無趣味了...
2010-05-31
2010-05-26 19 浏览
係太子附近做完野,又夠鐘食午飯,想起上次去阿媽米線撲了一個空,是日平日應該有開門,所以就決定前往。來到的時候大概下午一時,正正午飯時間,所以整間店子也坐滿了人,剛好有一個二人位,就立即坐下了。看看MENU也頗多食物選擇呢,由於喉嚨不舒服,想叫個清淡的,最後要了一個菜肉雲吞腐皮米線,加$8可要一杯紅豆冰,紅豆冰也有多款選擇,最後我們要了Cappuccino的味道。另外我們眼見牆上的醉雞樣子非常吸引,所以就叫了一個醉雞飯,跟送一個飲品則要了咖啡。先說醉雞,來到的時候賣相真不錯,很多杞子伴著。吃一口雞,雞肉嫩滑,不過只有微微的雞味,味道不太夠呢。另外酒香亦不夠,而且滲不進雞肉裡,所以吃下味道偏淡,差了一點點,酒香味更濃會加倍好吃。再來清淡的菜肉雲吞腐皮米線,份量不小,大大碗的呢。一碗有四隻雲吞,吃下去皮夠薄亦夠平均,真的不錯。菜與肉的比例...大概是九比一吧,哈哈,真的只有很少肉,只是微微來調味的。菜很多有椰菜白菜等,吃下幾爽口,也算不錯。腐皮煙煙靱靱,如果再多些就好了,湯底是一般的清湯味道。最推介的絕對是Cappuccino紅豆冰,非常好味!!! 咖啡味超香濃,一點也不淡,亦有奶香。再加上

最推介的絕對是Cappuccino紅豆冰,非常好味!!! 咖啡味超香濃,一點也不淡,亦有奶香。再加上大大粒紅豆,甜甜的咬落有口感,真的很好喝。另一杯咖啡就差點點了,勁重奶味,只有微微的咖啡香,但幸好也沒有帶酸。

這裡的食物不俗,不會濃味得可怕,cappuccino紅豆冰又好喝,下次會再來的! 記得星期日他們休息呀。=)
正! Cappuccino紅豆冰
醉雞一般
菜肉雲吞腐皮米線...夠清淡
正! Cappuccino紅豆冰
菜肉雲吞腐皮米線...夠清淡
2010-05-10 6 浏览
這是個人飯堂之一,食物水準不錯,麵舖格局但不會很嘈很雜(偶然會細聲播吓宗教歌咁啦)。我喜歡佢不落味精(我對此很敏感),又唔會狂用生粉芡(是超級垃圾食物,很多識食嘅人會敬而遠之),我自己也煮飯所以吃得出材料也算新鮮,在家吃較濃所以出街吃清淡一點比較平衡。
2010-05-07
  • 霸王鷄,餃子
2010-05-02 23 浏览
太子道西 . 新開的. 試下先. 下午茶, $15 細碗飯- 叫了 鹵肉飯. 鹵肉肥廋相間均勻, 有點藍乳味. 不錯.但就白飯瀾左 d .但 $15. 要求唔好咁高啦. 未有飲佢 d 湯, 下次試下先. 新開小舖支持下啦.
2010-04-27
  • 鹵肉飯
2010-04-30 9 浏览
下晝無野做,跟左個friend去太子試奶茶紅豆冰之前有其他舖頭都因為奶茶紅豆冰上過電視,都好想試不過佢地賣個價錢都幾貴今次呢間個價真係幾抵,所以就去試下喇。我叫左一個菜肉雲吞酸辣湯米線+奶茶紅豆冰先講紅豆冰,有茶香,上面有D cream(or奶?)泡沫,亦都幾香奶味~紅豆非常粉香,無諗過奶茶同紅豆冰可以咁夾!好好味碗酸辣湯米線,湯底偏酸偏辣,幾夠味米線煮得剛好,菜肉雲吞麻油味香,皮薄而滑。酸菜酸酸甜甜、脆口。算係綜合算係中上。朋友叫左個炸龍蝦丸+雞翼+Cuppaccino紅豆冰~炸龍蝦丸+雞翼只屬行貨~~我問佢覺得杯Cuppaccino紅豆冰點,佢話:將你形容你果杯野既"奶茶"改做"咖啡"。咁我諗應該唔錯~~三點幾鐘去,現在環境都幾靜,播著福音音樂。座位闊落,而且較一般茶餐廳乾淨~~伙記禮貌亦都唔錯~~~值得再去食多次~~
下晝無野做,跟左個friend去太子試奶茶紅豆冰
之前有其他舖頭都因為奶茶紅豆冰上過電視,都好想試
不過佢地賣個價錢都幾貴
今次呢間個價真係幾抵,所以就去試下喇。

我叫左一個菜肉雲吞酸辣湯米線+奶茶紅豆冰
紅豆非常粉香,無諗過奶茶同紅豆冰可以咁夾!好好味

碗酸辣湯米線,湯底偏酸偏辣,幾夠味
米線煮得剛好,菜肉雲吞麻油味香,皮薄而滑。
酸菜酸酸甜甜、脆口。
算係綜合算係中上。

朋友叫左個炸龍蝦丸+雞翼+Cuppaccino紅豆冰~
炸龍蝦丸+雞翼只屬行貨~~
咁我諗應該唔錯~~

三點幾鐘去,現在環境都幾靜,播著福音音樂。
座位闊落,而且較一般茶餐廳乾淨~~
伙記禮貌亦都唔錯~~~
值得再去食多次~~
左:奶茶 右:Cuppaccino
菜肉雲吞酸辣湯$15 配 奶茶紅豆冰+$8
2010-04-28
左:奶茶 右:Cuppaccino
菜肉雲吞酸辣湯$15 配 奶茶紅豆冰+$8
  • 奶茶紅豆冰
  • Cuppaccino紅豆冰
2010-04-17 289 浏览
近日我的體重直線上升,心知係時候開始節制一下,要吃得清淡一點,正好看到食友蝗蟲同學介紹的阿媽靚湯米線,其健康的住家味道,正合我意。阿媽是一間基督教食店,店內放了不少宗教書籍供客人取閱,餐牌也寫上歌頌耶和華的字句,環境則是一般茶餐廳的格局,但空間寬敞,都算坐得幾舒服。阿媽靚湯跟餐價六蚊碗,是日的沙參玉竹蘋果煲瘦肉,是我家裡少見的配搭,無添加的味道十分清甜,生津解渴之選,店方表示湯水用了鹼性還原水去煲,莫非就係電視大賣廣告的 Diamond water?其實我唔太飲得出有咩分別 。另加十二蚊的雞絲青瓜,幼滑雞絲混上適量的麻醬芝麻,但墊底的青瓜切得太薄,感不夠爽脆,水準只是一般。新鮮手打鯪魚肉、番茄薯仔湯飯 ($32),配料包括手打鯪魚肉,原個番茄、娃娃菜及唐生菜等,湯的色水不深,味道卻來得十分鮮甜,果然是真材實料。至於手打的鯪魚肉,內裡夾雜不少香蔥,可惜質感比較實,如果可以做得彈牙少少會更好。另加六蚊的太子飯,是這裡的招牌,以粟米粒、菜粒、南瓜粒、沙葛粒、蛋絲與白米、紅糙米混成,纖維相當高,值得一試。鰻魚汁肥牛飯 ($32),本以為是不太健康的選擇,想不到粟米和生菜下得比牛肉更多,大約六四

鰻魚汁肥牛飯 ($32),本以為是不太健康的選擇,想不到粟米和生菜下得比牛肉更多,大約六四之比。每日以人手剝的新鮮粟米粒,吃得到果皮、胚尖及粟米蘇,用來撈飯吃,讓鮮甜的粟米粒在口中爆開,感覺一流。本是主打的肥牛頓成配角,幸其厚度適中,肥脂也不多,加上味道帶甜的鰻魚汁,效果不錯。

總的來說,阿媽靚湯米線的味道清淡,用料健康,煮得亦夠用心,雖然跟我媽煮出來的大有不同,卻有點像她媽媽的住家菜呢!
沙參玉竹蘋果煲瘦肉
招牌太子飯
新鮮手打鯪魚肉、番茄薯仔湯飯
鰻魚汁肥牛飯
新鮮手搣粟米粒
會對這餐廳感興趣的主要原因是參考過or 的食評, 見笑臉分數蠻高, 家常味道亦是小妹的偏好, 於是今晚就帶綿羊1起來吃晚餐。週5的晚上8時多, 我們2女孩步入店內, 阿姐指示我們坐1張4人圓桌, 而另桌已有1人坐著吃飯, 我小妹見店子不算很爆滿, 問到"1定要搭檯架?" 阿姐大條道理"係架".... 那好吧, 小妹與綿羊就乖乖坐下。 圓椅子坐得不是太舒服, 1般茶記的感覺。 這裡主打米線、湯飯, (可惜小妹不愛米線, 綿羊不吃湯飯也不准小妹吃﹏=), 就選是日客飯, 然後是小妹太揀飲擇食, 在7 款小菜中就點了韮菜肉碎豆腐 ($34, 跟"阿媽靚湯"及白飯各1碗)。 只有1個客飯餐似乎不夠呢, 就再點1份粟米鯪魚雲吞($25/10粒) 及拍青瓜 ($10)。是日"阿媽靚湯"是蓮藕湯, 味道淡淡的, 可能真的不落味精但材料又不夠豐富才令味道不夠濃郁。 小菜到了,,「.........」 這是小妹心裡的感想, 味道普通, 豆腐1大塊1大塊, 韮菜只有很少量, 以肉碎下飯還蠻不錯; 只是本身這道菜的食材已經比較平凡, 連賣相也求其, 感覺跟大學canteen的 "$10飯" 差

是日"阿媽靚湯"是蓮藕湯, 味道淡淡的, 可能真的不落味精但材料又不夠豐富才令味道不夠濃郁。 小菜到了,,「.........」 這是小妹心裡的感想, 味道普通, 豆腐1大塊1大塊, 韮菜只有很少量, 以肉碎下飯還蠻不錯; 只是本身這道菜的食材已經比較平凡, 連賣相也求其, 感覺跟大學canteen的 "$10飯" 差不多的頹,,,,,,

拍青瓜, 稍微有拍過吧; sauce 是調得稠1點的魚露, 酸而帶點辣, 絕不推薦。 餃類是綿羊的至愛 (她說不必多用力嚼_=), 於是點了10粒的份。1大碗的湯雲吞, 還有金魚尾的呢-0- 粟米的確很鮮甜, 但其實"雲吞皮"+"鯪魚"+"粟米", 這3種元素根本配搭得不好, 吃著是3種分得很開的味道, 各自為政般, 外皮若是換皮餃子皮還會沒那麼差吧。

雖然小妹沒有媽媽, 但深相媽媽做菜的味道應該更用心。 賣相求其又淡而無味這不是"家庭"的味道, 只是敷衍塞責的藉口。
$34.5
2010-04-16 24 浏览
唔想煮飯,所以試下新嘢,點知食完搞到口都"寡"晒!我自己叫咗個醉雞飯,個大廚可能唔記得咗落鹽,食落去得陣酒味,連雞0既鮮味都蓋過晒。我媽叫咗個一品湯飯,料就好足,不過又係"淡謀謀",好似落完冇落調味料。無味精唔等於無味啫!湯係無落味精,但其實係好普通滾湯,完全唔係老火湯。好失望,下次唔會再幫襯。
唔想煮飯,所以試下新嘢,點知食完搞到口都"寡"晒!

湯係無落味精,但其實係好普通滾湯,完全唔係老火湯。

好失望,下次唔會再幫襯。
2010-04-13
2K
8-4-2010想食屋企飯, 自己屋企卻無煮飯 , 唯有出街搵住家飯食. 記得上次搭小巴路經呢間米線 / 湯水店, 幾有興趣, 收工後專程過嚟試試. 對幾款客飯興趣不大, 叫了「一品鮮湯飯」($36), 跟一碟麻辣豬肚絲 (屬「小食」, 加 $12).先嚟豬肚絲, 醬汁賣相好似好水汪汪, 但鹵水味十分香, 食落帶甜, 又有少少辣味, 豬肚絲就入味得很, 質地爽滑, 正! 再嚟「一品鮮湯飯」, 原來「湯」同「飯」係分開上, ie 一大碗湯 + 一碗白飯 , 湯內配料就有豬膶, 肉片, 魚腩及鯪魚滑, 仲有唐生菜, 娃娃菜及菠菜... 清湯底 (亦可選蕃茄薯仔湯) 少油, 飲落帶豬肉湯的味道, 清而味鮮, 亦果然無 MSG 痕跡, 不過又豬膶又肉片又魚腩, 都幾難唔鮮? 魚腩肉多骨亦多, 食落肉實清甜, 好食; 鯪魚滑亦好食, 食落軟滑新鮮, 蔥味剛好; 肉片難得幾有肉味, 食落就有點硬; 而豬膶就絕對係「湯渣」質素, 食落較粉較苦澀, 可以不試. 白飯份量亦勁大, 只放了一半落 d 湯度, 仍然食唔晒, 下次都係叫「少飯」好 d.埋單 50 蚊有找, 食物「阿媽」feel 味道
8-4-2010

想食屋企飯, 自己屋企卻無煮飯

埋單 50 蚊有找, 食物「阿媽」feel 味道又不錯, 連地方都係乾淨企理的, 嚟開呢頭的話值得一試.
似「香辣鹵水」多過「麻辣」, 不過都好好食
白飯另上; 撈吓撈吓湯內又見粟米粒
食唔晒...
  • 豬肚絲; 仲有「一品鮮湯飯」的清湯底
2010-03-31 8 浏览
入到去可以放心食,因為佢標榜的是健康的飯餸及米線。我叫了一個醉雞飯,加一個例湯(粉葛眉豆豬骨湯),好味道的湯,我八點幾晚上點菜,九點鐘想叫湯,已差點沒貨,是最後兩碗!相信例湯是很受歡迎的一個選擇,跟餐六元,淨叫十二元。醉雞味道不錯,酒味好香,雞都頗滑口,杞子都可以食埋,唔錯。跟餐叫小食十二元一碟,叫了一個雞絲粉皮,粉皮沒有其他上海菜的鋪頭整得入味,很簡單的一個小食,我覺得太普通,但其實完全不會話唔好食,只是頗失色。另外還叫了一個清湯米線,味道真的好清,沒太多味,也好,食不出味精,龍蝦丸,紫菜,生菜,酸菜都好味,這個米線其實不錯。我見其他晚餐客飯也不錯,很多唔同的選擇,但我今天想食清D,所以下次再試其他!佢好夜都仲人來人往,好多一家大細過黎食飯,要黎的要記住星期日休息架!唔好摸門釘。
2010-03-29 24 浏览
是日要健康d!每日都有不同的例湯,今日係蓮藕綠豆豬骨湯~~都有三四o舊蓮藕 ~Cuppaccino 紅豆冰,好特別,其實仲有奶茶紅豆冰,阿華田紅豆冰~俾我呢d唔太鐘意椰汁既人有飲紅豆冰既機會~叉燒豆角炒蛋, 好有屋企feel的一碟食送,如果可以再加多d豆角就好喇~好似屋企咁,你唔會見到好多油o係碟底ga~醉雞, 雞肉很滑也有酒味,絕不欺場節瓜咸蛋肉片湯飯, 飯跟湯是分開上的,要自己加飯入去撈~又一冇味精之作~nice!掛住屋企飯味道或者想健康的話,這裡絕對值得推介~值得一提的是服務都好好ga~~~~~
是日要健康d!

醉雞, 雞肉很滑也有酒味,絕不欺場

掛住屋企飯味道或者想健康的話,這裡絕對值得推介~
值得一提的是服務都好好ga~~~~~
Cuppaccino紅豆冰
醉雞
節瓜咸蛋肉片湯飯
  • Cuppaccino 紅豆冰
2010-03-10 16 浏览
之前食過米線,都ok,之後見過隔離枱食D晚餐套餐好健康好給引咁.今日放早,可以同老公去試下啦,咁叫咗2個套餐.黎咗湯先,真係好味,無落味精咁,之後再黎D餸,嘩,條魚好幼滑,我地食咁耐烏頭.呢條真偽令我地好開心,老公話可以再去試其他餸..^^..

2010-03-10
(非会员)
2010-01-06 9 浏览
同嫲嫲從北角走來太子,為的是要飲吓所謂的靚湯,果然不負所望...那碗'沙參玉竹蘋果煲豬骨',你唔會搵到一大層油,十足十我屋企煲啲清淡湯水咁,少油到你睇唔到,啱晒啲勁驚油嘅女士,同埋好清甜. 據負責人所說,他們每天的湯水都不一樣,每日嚟飲都唔會悶.另外同嫲嫲點咗'鴛鴦雲吞米線'同'粟米鯪魚雲吞米線',加熱杏霜同cuppaccino紅豆冰. 粟米唔係冷藏粟米粒,而係用新鮮粟米用人手逐粒揻出嚟,怪不得食落冇雪味;雲吞啲肉好鮮味,湯底又係好清,正到你想再試埋其他嘢!仲有,佢嗰杯cuppaccino紅豆冰,係佢哋自創的!好香好香,紅豆又好淋,服務員又主動問我使唔使少甜,真係覺得好周到. 其實仲有其他配搭,可以配'好立克','阿華田','杏仁霜'......而家諗起,都好想再試埋其他.再約埋family,friends,uncle,auntie...再食過!!!p.s. 環境非常舒適, 服務員態度又好

p.s. 環境非常舒適, 服務員態度又好
重點推介:cuppaccino紅豆冰
2010-01-05
重點推介:cuppaccino紅豆冰
2009-12-25 6 浏览
>>有日行開太子,之後就試一試呢間阿媽靚湯米線,靚湯米線果然靚湯,ok,女仔比較鐘意,因為比較清,但又好好味.