2009-12-19 30 浏览
Haven't been writing for a long while. Was not free while I was home, no choicebut to write using my mobile phone n it has to be in english. I took 咸蛋節瓜湯飯。its nice. I dun feel MSG n it is very full of ingredient. Tho the price is not a cheap one, it's still good to hv something like this. My soup costs 32 dollars included a bowl of rice. I feel so satisfied with the soup , rice is not neccessary to me, I will remind myself not to take their rice next time. The salty egg is a very good one with a bright orange yolk! I love it. I would like to take their soup of the day too, but one soup portion is big enough that I canttake anything else, maybe next time la! Today is Saturday, they are serving粉葛鯪魚湯,sounds nice too!!!
2009-12-19
2009-11-14 23 浏览
知道這個店舖都是因為睇飲食雜誌,見推介食菜肉雲吞,我都愛吃菜肉雲吞,所以一定要試下。首先被這店舖吸引的是所用的水,這是很少食店會留意的,可能是會增添食物成本的原因,所以很少食店會著意。但這店子則採用專業過濾系統,令出來的水呈鹼性,而鹼性水會令食物在烹調過程縮短,飲用又對身體有益,我覺得是可讚的繼而又見到周圍放了教會刊物,都是一間愛心食肆,所以這店標榜不用味精,好健康呀!菜肉雲吞米線 +酸菜+檸茶 $31菜肉雲吞好食,多菜少肉,皮薄餡足,我還食到當中用的菜有西洋菜,我喜歡西洋菜的味道,而且令雲吞味道特出酸菜味道略微咸了點點。湯底我選了酸辣,好清的酸辣湯,完全沒一點油及味精,健康又有惹味米線我不太鍾意,因為較腍,我喜歡韌點點的米線我認為這店是有用心將健康又好味的食物帶給客人,直得加獎
下。
物在烹調過程縮短,飲用又對身體有益,我覺得是可讚的

菜肉雲吞米線 +酸菜+檸茶 $31
道,而且令雲吞味道特出

酸菜味道略微咸了點點。

米線我不太鍾意,因為較腍,我喜歡韌點點的米線

我認為這店是有用心將健康又好味的食物帶給客人,直得加獎

2009-11-10
2009-11-06 9 浏览
早咗放工,由天水圍出番MK都五點幾,仲趕得切食下午茶。跟阿媽兩個去食。要了一個菜肉雲吞cuppacino 紅豆冰餐,同一個豬腸同豬肚酸辣米線。cuppacino 紅豆冰好正,好多豆,唔太甜,又有咖啡味。菜肉雲吞皮薄餡靚,個皮又滑,餡料就菜多過肉,好健康!個米線都幾辣吓,有酸菜,不過個湯底唔夠香濃。豬腸豬肚份量足,又炆得好入味,唔會太韌,還帶點咬口。米線反而淋咗d,碎碎地。下午茶時般,無咩人,坐得好舒服。
早咗放工,由天水圍出番MK都五點幾,仲趕得切食下午茶。
跟阿媽兩個去食。
菜肉雲吞皮薄餡靚,個皮又滑,餡料就菜多過肉,好健康!
個米線都幾辣吓,有酸菜,不過個湯底唔夠香濃。
豬腸豬肚份量足,又炆得好入味,唔會太韌,還帶點咬口。
米線反而淋咗d,碎碎地。
下午茶時般,無咩人,坐得好舒服。
$23.5
2009-09-07 4 浏览
久聞這間阿媽是少數沒味精的食店,趁著到太子理髮之便,順道走來一試。雖然對其飯餐和米線也有興趣,但吃太飽坐在髮型屋會很不自在,因此點了較輕怡但同是拿手的菜肉雲吞,再看看醉雞是何等迷人?首先奉上的熱茶很有紅茶香, 溫度夠熱!! 用來洗餐具就很浪費了!菜肉雲吞($18), 雲吞皮薄得半透明般, 菜肉餡料若隱若現地展現眼前,視覺上已加了分數。雲吞外皮滑溜,滑脫脫的感覺相當不俗;白菜豬肉餡菜多肉少,調味很輕,可以吃到白菜味道和肉香,味道跟大人所包的沒兩樣,真的很阿媽風味!雲吞size偏細,沒有一般上海雲吞般大隻, 很清怡的感覺。湯底清徹, 勁飲之下也沒有口乾情況,應如店方所示沒加味精, 自然味道真的不俗。迷人醉雞($28)灑上幾粒紅艷杞子點綴一下,外觀的確比平時的搶眼; 醉雞用上雞腿和少量雞胸,份量來說也算不少, 雞肉做得頗滑但雞味欠奉,雞皮頗為爽脆又不會太肥, 大部份也是去了骨只是間中一件有點兒雞骨而已, 只是有碎骨問題,要小心小心! 跟樓下各食友評語相近,雞肉是滑但不入味,雞肉真的沒有酒味,酒味都在雞皮外圍,進食時要沾些酒才像醉雞; 紹興酒味道甘甜有酒香,以酒味來說不錯,要是連雞肉也有這些

跟樓下各食友評語相近,雞肉是滑但不入味,雞肉真的沒有酒味,酒味都在雞皮外圍,進食時要沾些酒才像醉雞; 紹興酒味道甘甜有酒香,以酒味來說不錯,要是連雞肉也有這些酒香就更好。

進食時不時見一些小朋友在收銀處旁的玻璃櫃流連,還以為是什麼玩具展覽?原來是時興的迷你模型,有花店、餅店....像真度真高,難怪小朋友們如此投入欣賞了。
迷人的醉雞
媽媽煮的菜肉雲吞
媽媽煮的菜肉雲吞
  • 菜肉雲吞
2009-08-31 28 浏览
去剪頭髮前先同阿媽去食晏。要了鮮茄豬扒飯,加多杯Cuppucino 紅豆冰。阿媽的餐飲則要清補涼湯。湯先上,當然我都會試吓啦。好味喎,無味精,而味道都好濃。屋企煲嗰d會有陣酸味,而呢度嘅就無喎!好清好解暑。Cappuccino 紅豆冰都好正!好有創意。估唔到Cappuccino 加紅豆呢個combination 會咁夾。Cappuccino 味道濃,苦苦地又唔會太甜。紅豆大粒又煲得夠淋。面頭仲有層cream ,攪勻飲味道好。鮮茄豬扒飯要了少飯,剛剛好唔洗浪費。好多連皮蕃茄。個獻汁好杰,真係好杰。味道偏淡,可能因為無msg 掛!豬扒要讚!好味!炸得外層好脆;豬扒肉質嫩,唔鞋唔韌。環境舒適,人不多。
去剪頭髮前先同阿媽去食晏。

湯先上,當然我都會試吓啦。
好味喎,無味精,而味道都好濃。
屋企煲嗰d會有陣酸味,而呢度嘅就無喎!
好清好解暑。

Cappuccino 紅豆冰都好正!好有創意。
Cappuccino 味道濃,苦苦地又唔會太甜。
紅豆大粒又煲得夠淋。
面頭仲有層cream ,攪勻飲味道好。

鮮茄豬扒飯要了少飯,剛剛好唔洗浪費。
好多連皮蕃茄。
個獻汁好杰,真係好杰。
味道偏淡,可能因為無msg 掛!
豬扒要讚!好味!

炸得外層好脆;豬扒肉質嫩,唔鞋唔韌。

環境舒適,人不多。
鮮茄豬扒飯
Cuppucino 紅豆冰
鮮茄豬扒飯
Cuppucino 紅豆冰
  • Cappuccino 紅豆冰,例湯
2009-08-19 11 浏览
義工過後,同阿媽黎呢度食晏。我要了菜肉雲吞酸辣米線 + 例湯;阿媽要了午餐 : 魚香茄子飯 + 例湯;再加多個醉雞share 食!例湯個老闆娘話黎呢度一定要飲喎!是日例湯係白菜豬肺湯。真係無味精喎!不過講真,有d失望,因為味道唔算十分十分的濃郁,味道偏淡。仍有進步空間。醉雞份量同價錢成正比;還有杞子作點綴。聞下去,酒味是濃的;但食落口,又唔係咁香酒味。酒味未能徹徹底底的滲入雞肉中,所以只有外皮是最有酒味的!雞係雪雞;火候剛好,骨略帶紅;肉質嫩滑。菜肉雲吞酸辣米線酸辣湯底只辣而唔酸,真係一點都唔酸,只係面頭有幾粒酸菜。份量適中,唔會好似譚仔咁多到食唔晒。米線軟硬度恰到好處,不需太多牙力。菜肉雲吞好有水準!皮好薄,但又唔會因為煮得耐而一夾即爛。餡料肉很鮮,唔肥;菜新鮮爽口。魚香茄子飯呢個正!標榜少油鹽無味精,真係做得到喎!魚香茄子本身就好難少油,不過呢度嘅就無其他店咁油膩。茄子份量多,味道好,用黎送飯一流!該店老闆應該係有宗教信仰,牆上貼了聖經金句同故事,還播於聖詩,感覺舒適。
義工過後,同阿媽黎呢度食晏。
再加多個醉雞share 食!

例湯
個老闆娘話黎呢度一定要飲喎!
是日例湯係白菜豬肺湯。
真係無味精喎!
不過講真,有d失望,因為味道唔算十分十分的濃郁,味道偏淡。
仍有進步空間。

醉雞
份量同價錢成正比;還有杞子作點綴。
聞下去,酒味是濃的;但食落口,又唔係咁香酒味。
酒味未能徹徹底底的滲入雞肉中,所以只有外皮是最有酒味的!
雞係雪雞;火候剛好,骨略帶紅;肉質嫩滑。

菜肉雲吞酸辣米線
酸辣湯底只辣而唔酸,真係一點都唔酸,只係面頭有幾粒酸菜。
份量適中,唔會好似譚仔咁多到食唔晒。
米線軟硬度恰到好處,不需太多牙力。
菜肉雲吞好有水準!

皮好薄,但又唔會因為煮得耐而一夾即爛。
餡料肉很鮮,唔肥;菜新鮮爽口。

魚香茄子飯
呢個正!標榜少油鹽無味精,真係做得到喎!
魚香茄子本身就好難少油,不過呢度嘅就無其他店咁油膩。
茄子份量多,味道好,用黎送飯一流!

醉雞
酒味可再濃一點
菜肉雲吞酸辣米線
菜肉雲吞
菜肉雲吞
2009-08-16 19 浏览
28/7(二) 7:30pm三天內兩度叩門,此店的表現仍教人樂道!跟阿梁到聯合閒逛前,引領他到此店,吃下醉雞$3X,菜甫肉鬆炒蛋餐$32跟是日靚湯--南瓜排骨湯.南瓜排骨湯--果真是童叟無欺的老火湯,湯頭醇美得很!醉雞--未進口已聞到一陣幽香的酒香;然而,香氣似乎太流於表面,酒味及杞子香再可更深入其肉;畢竟雞肉倒滑溜的!菜甫肉鬆炒蛋--炒蛋外乾內微濕,內裏甜甜的菜甫粒跟原味強勁的豬肉粒混合出來的味道,挺合意的!加了豉油,佐以軟熟的白飯,簡單不過的家常飯...題外話:是晚竟把隨身物G7遺忘在家,幸而新寵M8800表現良好,才不致空口講白話!
28/7(二) 7:30pm

南瓜排骨湯--果真是童叟無欺的老火湯,湯頭醇美得很!

2009-07-28
2009-08-16 14 浏览
25/7/(六) 7:00pm無驚無險的週六.下班後,孑然到太子理髮.為避開人潮,到了較僻靜的太子道西覓食.距地鐵站幾步之遙的"阿媽靚湯米線",早已給其"沒味精"的賣點迷住了.甫入店,感覺到環境的企理整潔,一室橙黃色的色調,予人回家之感.坐於靠牆的圓桌椅,聽到店內正播放著詩歌,而近門更添置小小的書架,大多為勵志書籍,滿有意思的!首回點了清湯滷水豆腐拼鴛鴦雲吞米線$26;雖是清湯,但真味濃郁,令爽朗的米線更上一層樓!而滷豆腐柔軟誘人,粟米鯪魚肉及白菜豬肉餡各展所長,皮薄料鮮!而服務方面,服務生態度友善,跟熟客閒話家常,相當健談!更甚的是店內以鹼性還原水煮食,喫口茶,水質確軟滑順喉.身心淨化的晚餐!
25/7/(六) 7:00pm

而服務方面,服務生態度友善,跟熟客閒話家常,相當健談!

2009-07-25
2009-08-05 7 浏览
在劇烈運動body jam 前先要打底, , 一直對這家以家常靚湯為主的米線餐廳甚有興趣, 原來這是以基督教背景的小店, 鋪面放有不少有與宗教有關的書籍. 是日晚餐餐牌甚為吸引, 印象中有蒜蓉蒸蝦, 泥鯭, 咕嚕肉等家常小炒, 配白飯及是日靚湯一大碗也不到 $40 有交易, 很划算. 正考慮這套餐之際, 方見身旁的食客剛到枱的套餐份量很大, 以小女子胃納當然要打包收場, 故即時轉投餐牌上各種標榜絕不合味精, 用鹼性水煮的米線. 配料選擇很多, 但為何不可讓客人選是日靚湯為湯底呢?? 鴛鴦雲吞清湯米線 這個鴛鴦的特別之處, 是其鯪魚肉 + 新鮮粟米粒做餡的雲吞. 另一種口味則是韮菜豬肉. 前者餃皮十分滑溜, 呈透明狀; 鯪魚肉 + 鮮粟米粒做餡夠創意 .鯪魚肉質感較實淨, 如可改良變得彈牙鬆軟一點更好, 粟米粒吃得出是新鮮品, 因雪藏的話入口有雪味之餘是不會有粟米的爽甜口感.韮菜豬肉餡料同樣新鮮. 菜肉比例平均. 米線份量十足, 麵質亦很爽滑, 最怕是預早煮好, 入口糊口的貨色~ 原來還有和風沙律 / 雞翼等 /醉轉彎等小食供應, 最吸引我的是"可能係全九龍最好味既CAPPU

原來還有和風沙律 / 雞翼等 /醉轉彎等小食供應, 最吸引我的是"可能係全九龍最好味既CAPPUCINO 紅豆冰" !不過沒有價優惠次之下 要$22一杯, 還是下次TEA TIME再試~

神仙水??
皮薄餡靚~
真正新鮮粟米粒~
韮菜豬肉
下次一定要飲到你!!
2009-07-28
神仙水??
皮薄餡靚~
真正新鮮粟米粒~
韮菜豬肉
下次一定要飲到你!!
2009-06-02 1 浏览
今晚,為了慳錢,所以選擇了食米線.一入到鋪頭,抬起頭便看見牆上掛滿很多福傳橫額,便知道這一間鋪頭是基督教徒所開的.心理上也覺得食物也是健康的.今晚,我們order了一碟"醉雞"及兩大碗普通米線. 這兩碗米線真的給我很健康的感覺.食不出味精,而且湯底很清,很甜,很有家庭feel的一碗米線.雖然一碗米線比起雲南米線貴了少少,但這一碗真的食不出味精來,而且"送"還比雲南米線豐富了一點.米線真的值得推介.但可惜"醉雞",真的令我有點失望.因"醉雞"真的很生,而且顏色好紅,還很血色,真的還未熟得透,有點兒大失所望. 不過,這一個"醉雞汁"真的很香.講真,如果這一碟雞熟多一點,整體分數也是高的.今晚,我和朋友只是吃了兩大碗米線及一碟醉雞,也坐了這鋪頭2個多小時.可能今天是平日,而且客人也不算多,所以沒有給伙計們趕走.服務上也值得加分.
今晚,為了慳錢,所以選擇了食米線.

米線真的值得推介.但可惜"醉雞",真的令我有點失望.

2009-05-22 2 浏览
呢晚陪朋友試完婚紗諗住搵個地方食飯,順便傾下計行下行就去到呢度大家都唔係太熟路,所以都冇乜所謂.迷人醉雞飯:賣相都幾好睇大碟又抵食,我朋友一個都食不完我就叫碗車仔麵:雞翼尖,墨魚丸&粟米魚肉雲吞,特別既雲吞第一次食到味道都唔錯,個湯底又夠清.待應態度又好,坐得耐又唔會黑面而且,好難得仲有餐廳會播住詩歌.唔通...佢地係...基督徒!!
呢晚陪朋友試完婚紗
諗住搵個地方食飯,順便傾下計
行下行就去到呢度
大家都唔係太熟路,所以都冇乜所謂.

迷人醉雞飯:賣相都幾好睇
大碟又抵食,我朋友一個都食不完
我就叫碗車仔麵:雞翼尖,墨魚丸&
粟米魚肉雲吞,特別既雲吞第一次食到
味道都唔錯,個湯底又夠清.

待應態度又好,坐得耐又唔會黑面
而且,好難得仲有餐廳會播住詩歌.
唔通...佢地係...基督徒!!

2009-04-16
2009-04-16 8 浏览
090411 阿媽靚湯(冬瓜薏米)$6半價雲吞雞湯飯$38東坡小滷肉麻辣米線$23cuppaccino紅豆冰$11半價合共$78.00想食啲令身體唔駛負擔咁多味精嘅嘢,同事介紹“阿媽”話夠清淡是日靚湯係冬瓜薏米,似足阿媽煲,佢啲湯味唔濃,但係都夠味嘅雲吞係菜肉,皮薄多菜少肉,有麻油香,雞調味一般,個湯甜,有陣奶味滷肉夠味唔濃,麻辣湯清夠辣紅豆冰必食,煲到起沙,紅豆味濃,唔係外面有啲鋪頭,豆係煲淋咗,但係唔起沙而豆又冇味,cuppaccino味不錯,幾滑
阿媽靚湯(冬瓜薏米)$6半價
雲吞雞湯飯$38
東坡小滷肉麻辣米線$23
合共$78.00

想食啲令身體唔駛負擔咁多味精嘅嘢,同事介紹“阿媽”話夠清淡
是日靚湯係冬瓜薏米,似足阿媽煲,佢啲湯味唔濃,但係都夠味嘅
滷肉夠味唔濃,麻辣湯清夠辣
紅豆冰必食,煲到起沙,紅豆味濃
阿媽靚湯(冬瓜薏米)$6半價
雲吞雞湯飯$38
東坡小滷肉麻辣米線$23
2009-04-11
2009-04-01 10 浏览
This is just in my neighbourhood and I go and have dinner there nearly every nightWhat I like about is that it is MSG free, LOW salt/sugar/oil a very healthy choice. I have also come to know the owner and the guys who work there. They are super friendly and they listen to critism/comments so they managed to stay and survive in the economy slide down. Recently they have their own website and will update their daily lunch/dinner special which are really amazing heheTheir soup is super yummy, I use

Their soup is super yummy, I used to buy coupons from Hung fok tong now I just have soup from 阿媽靚湯米線 every night.

If you are in Prince edward, check it out you will not regret it and only wish you should go there sooner.
  • fish soup rice
  • chicken rice
  • red bean drink
  • wonton
2009-03-15 16 浏览
夜晚差不多十點又餓餓地, 咁0岩又睇到某雜誌介紹佢既招牌"cappuccino"紅豆冰, 而佢又係我附近, 於是即刻去試下喇. 佢基本米線係$16(清湯, 麻辣, 酸辣), $20 豬骨湯,已有少許芽菜, 菲菜同酸菜附送.另加配料大約$4-7一樣, 都幾抵.我就點左 滷水豆腐酸辣米線$20, 再用半價$11點佢既主打"cappuccino"紅豆冰 .朋友點左豬骨湯墨丸米線$25. 米線都幾大碗, 但配料就真係好似好少咁, 豆腐得4片, 墨丸得3粒. 但杯紅豆冰就好好飲, 紅豆好大粒又林又有咬口, 唔會得返D豆殼, 都幾CREAMY.總結: 食完唔會勁口渴, 都算幾好.下次會試佢既下午茶餐, 好似幾抵.

另加配料大約$4-7一樣, 都幾抵.

總結: 食完唔會勁口渴, 都算幾好.
下次會試佢既下午茶餐, 好似幾抵.
滷水豆之酸辣米線
"cappuccino"紅豆冰
墨丸豬骨湯米線
2009-03-14
$25.5 (晚餐)
滷水豆之酸辣米線
"cappuccino"紅豆冰
墨丸豬骨湯米線
2009-02-12
咁岩去完現代補習行入d平時冇乜點行既街就俾我發現呢間教友開既舖望入去感覺幾舒服就入去試d伙記超好人我唔知食乜睇來睇去勁耐冇頭緒佢就介紹個米線俾我超級好味重可以自己揀料雖然出菜有d慢但係即叫即整連d碟頭飯(即門口ABC餐)都係個紅豆冰同埋個阿媽靚湯都值得一試阿媽靚湯日日唔同冇落味精好鬼健康個紅豆冰又好味唔太甜岩岩好(PS平時叫少飯當然冇問題,我見隔離檯可以多飯多汁)食完重有印仔卡25一個5個就送紅豆冰正
咁岩去完現代補習

阿媽靚湯日日唔同
冇落味精好鬼健康
個紅豆冰又好味
唔太甜岩岩好
(PS平時叫少飯當然冇問題,我見隔離檯可以多飯多汁)
食完重有印仔卡
25一個