今日我去荔枝角D2 Place行市集,發現阿木台灣麵已經開咗分店!呢間分店環境真係幾舒服,空間仲大啲。餐牌上有好多唔同嘅牛肉麵選擇,真係令人期待。我試咗佢哋嘅鹽酥雞,炸得唔會乾到爭爭,外面嘅炸粉酥脆得嚟又唔油膩,食落去好開心。對於鍾意食雞嘅朋友,係一個唔可以錯過嘅選擇。仲有肉燥飯,份量真係多到嚇人,淋上去嘅肉汁又香又濃,配飯一流,食完真係滿足。最後仲有啲新鮮青菜,唔會覺得膩。整體嚟講,阿木台灣麵真係值得一試!下次再帶朋友一齊嚟食!

2024-11-02 78 浏览
台灣野我一直都好鍾意食,最近係公司認識左一個同我一樣咁鍾意食台灣嘢嘅同事,於是今日食中午飯嘅時候就約定去呢間餐廳。呢間餐廳真係都算坐得舒服,而且價錢抵食,最緊要就係夠光猛,同埋感覺成間餐廳都幾乾淨衛生。我哋兩個都對牛肉麵情有獨鍾,所以冇幾耐就已經決定到要食乜嘢,我哋叫咗一個麻辣牛肉面同一個紅燒牛肉面。本身同事話自己唔係幾食得辣,但係都鍾意麻辣味嗰種刺激,於是就喺我嗰碗麻辣牛肉麵嗰度攞少少湯底加落去嗰度,就剛剛好!呢間啲牛肉麵真係幾好食,面底口感煙靭,牛肉都好嫩滑,最緊要就係個湯底夠濃郁,睇嚟以後都會成日嚟!

2024-11-02 111 浏览
今日就同朋友去左阿木台灣麵 食野環境闊落舒適,食物選擇款式繁多, 好有台灣風味紅燒牛肉牛筋麵份量好大, 牛肉係半筋半肉, 超級厚切, 炆得好腍, 好香肉味, 牛筋好有膠質, 湯底濃郁惹味, 麵質彈牙芝士肉鬆蛋餅超爆餡, 入面超多肉鬆, 蛋餅皮好煙韌, 配撘芝士好香口蚵仔酥平時係熱炒店同海鮮店比較常見, 一口份量, 外酥內嫩, 仲保留左蚵仔既鮮味黑糖珍珠鮮奶奶香味濃郁, 黑粇甜度適中, 珍珠Q彈有嚼勁金鑽鳳梨汁好香鳳梨味, 飲落好清甜
今日就同朋友去左阿木台灣麵 食野
環境闊落舒適,食物選擇款式繁多, 好有台灣風味

紅燒牛肉牛筋麵

芝士肉鬆蛋餅
超爆餡, 入面超多肉鬆, 蛋餅皮好煙韌, 配撘芝士好香口

蚵仔酥

黑糖珍珠鮮奶
奶香味濃郁, 黑粇甜度適中, 珍珠Q彈有嚼勁

金鑽鳳梨汁
好香鳳梨味, 飲落好清甜
咁啱嚟荔枝角做嘢,同事話呢間阿木台灣麵都幾出名,諗唔到食咩就一於食佢啦!今次我哋幾個都掛住食,冇影到相。證明佢真係太好味啦!我哋叫咗🌟兩碗紅燒牛肉麵、🌟番茄牛肉麵同🙌🏻肉燥飯套餐。我自己係食番茄牛肉麵,覺得佢哋個湯底都幾出色,唔會好鹹,食完唔會覺得好口渴。而且佢哋嘅牛肉分量好多,牛肉入口都算軟腍,確實唔錯喎!同埋番茄味比想像中濃郁,如果本身都鍾意食番茄湯嘅朋友仔,可以一試呢度嘅番茄牛肉麵!

今次我哋幾個都掛住食,冇影到相。證明佢真係太好味啦!

2024-11-02 87 浏览
阿木台灣麵地址:荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖今日食咗三款必食美食:紅燒牛肉麵、肉燥飯同盐酥雞!😋紅燒牛肉麵啲牛肉又腍又軟,仲有啲湯底嘅味道真係濃郁到爆!食完仲想再來一碗!🍜肉燥飯啲肉鬆軟入口即化,啲醬汁係恰到好處嘅味道。盐酥雞啲雞肉香脆多。#nicefoodie荔枝角-—————#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #荔枝角美食 #荔枝角 #美食 #打卡 #荔枝角 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #台菜 #台餐阿木台灣麵
阿木台灣麵

#nicefoodie荔枝角

-—————
難得放假同朋友在荔枝角D2 Place Two睇完齣台灣戲,就心思思想食台灣嘢,然後search到呢度一樓有呢間阿木台灣麵!lunch嘅時間超級多人,入邊坐滿出邊亦有好多人排隊等入座。紅燒牛肉牛筋麵 ($79)紅燒牛肉煮得恰到好處,肉質鮮嫩、入味,真係令人垂涎欲滴。牛筋則是經過精心燉煮,口感滑嫩,彷彿在嘴中化開。湯底散發好香的牛肉味,令人忍唔住飲左幾啖。而麵條則爽口彈牙,與湯頭完美結合,整體口感層次分明。鹽酥雞 ($40)鹽酥雞外酥內嫩,雞肉鮮美多汁,咬下去的瞬間,脆皮的口感令人驚艷。搭配特製的調味粉,讓每一口都充滿香氣!台式炸大腸($55)雖然需要稍等15分鐘,但這份耐心絕對值得。炸大腸外酥內軟,香氣撲鼻,咬下去時的那種滿足感讓人心情愉悅,絕對能讓人感受到台灣小吃的魅力。冬瓜茶($24)與粒粒白桃茶($36)在飲品方面,冬瓜茶清甜恰到好處,解渴又不膩,無論是搭配主菜還是單飲,都是極佳的選擇。而粒粒白桃茶則帶來了清新的口感,桃子的香甜與茶亦配合得恰到好處! 順帶一提,店內所提供的麻辣醬非常惹味,如果能吃辣的話,加少許入面食,能帶來不一樣的口感,喜歡的話更可以向店員查詢可供售賣!#阿木台

紅燒牛肉牛筋麵 ($79)

鹽酥雞 ($40)

台式炸大腸($55)

冬瓜茶($24)與粒粒白桃茶($36)

#阿木台灣麵 #紅燒牛肉牛筋麵 #鹽酥雞 #台式炸大腸 #台式食物 #台式小食 #冬瓜茶 #牛肉麵 #紅燒牛肉麵 #荔枝角 #D2placeTwo
2024-11-01 128 浏览
今日同同事LUNCH黎食台灣麵, 第一次食阿木, 好彩, 黎到都唔洗等位。叫左2個麵, 3個小菜, 2杯野飲。 個人飲左奶蓋烏龍茶少甜, 我對奶蓋有個執著, 呢度既奶蓋係不錯的, 茶底都清清地, 幾好!叫左個蕃茄湯底牛肉米粉, 同埋麻辣牛肉牛根麵。個人係比較中意蕃茄湯底牛肉米粉, 酸酸甜甜好好味!另外叫左栗米芝士蛋餅、炸大腸、蚵仔酥。全部都係新鮮炸! 好香口好味, 炸大腸都非常鬆脆!同埋話外一提,呢度既牛肉係同牛展,而且非常厚砌!真係啖啖肉!總結呢度係非常抵食,份量非常足料!!
總結呢度係非常抵食,份量非常足料!!
2024-10-29
2024-10-30 120 浏览
我今日約同好友去位於九龍茘枝角長順街15號 D2 Place TWO 1樓102號舖的阿木台灣麵食台灣麵,環境舒適,坐得舒服。我和好友點左:紅燒牛肉牛筋麵(轉關廟粗麵$3、多葱和麵淋)$82,小食有滷牛腱 $65 和 滷牛筋$65,飲品係 凍黑糖珍珠鮮奶(加仙草$5、少冰、微糖)$39,凍芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶(加仙草$5、少冰、微糖)$25。紅燒牛肉牛筋麵賣相不錯,雖然個碗大大,但份量不少,牛肉和牛筋都燒得軟腍入味,好好食,關廟粗麵比一般粗麵較粗,幾有咬囗;滷牛腱和滷牛筋較紅燒的牛味較濃郁,好味道;兩款飲品好有特色,好飲。

• 滷牛腱
  • 紅燒牛肉牛筋麵
  • 凍黑糖珍珠鮮奶
  • 凍芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶
  • 滷牛筋
2024-10-29 95 浏览
📍阿木台灣麵 (荔枝角)🍳蕃茄牛肉牛筋麵 $79超大碗嘅蕃茄麵,牛腩同牛筋都好腍唔會咬唔到,而且個湯底亦都好重蕃茄味,呢個價錢算係不錯!🍳台灣小香腸 $34必食嘅蒜香台灣腸,正常水準啦,蒜片都算幾多,推介一定要1塊蒜片夾住1塊香腸咁樣食!🍳肉燥時菜 $48一嚟到估唔到有咁大碟嘅菜,夠三四個人食。再淋上肉燥飯嘅汁,有青菜亦都有少少滷肉,唔錯嘅一碟菜。🍹金鑽鳳梨汁 $34叫咗一杯微糖嘅鳳梨汁,一飲落去唔會太甜好香菠蘿甜美,最驚喜係竟然有菠蘿肉!🍹粒粒白桃汁 $34同上面菠蘿汁一樣,不過今次係有真嘅土肉,性價比十分之高!
📍阿木台灣麵 (荔枝角)
🍳蕃茄牛肉牛筋麵 $79

🍳台灣小香腸 $34

🍳肉燥時菜 $48

🍹金鑽鳳梨汁 $34

🍹粒粒白桃汁 $34
同上面菠蘿汁一樣,不過今次係有真嘅土肉,性價比十分之高!
2024-10-28 109 浏览
今日係荔枝角D2 Place行市集,先發現原來阿木台灣麵已經進駐荔枝角!以後唔洗出到旺角先有得食了。紅燒牛肉牛筋麵 $79整體份量頗多,細食人士未必食得晒🙈 我揀咗多蔥同少麵。牛肉同牛筋軟腍入味,前者肉味重,後者係滿滿嘅骨膠原。麵條有嚼勁,軟硬適中。湯底香濃,但又未至於重口味,亦冇油膩之感。滷豬耳 $36非常軟腍,醬油味十足。金橘檸檬話梅汁 $17食咗咁多肉,配搭清新嘅飲品,減膩一流。酸酸甜甜,舒服嘅口味。

紅燒牛肉牛筋麵 $79

滷豬耳 $36
非常軟腍,醬油味十足。

金橘檸檬話梅汁 $17
❤️鹽酥雞便當  揀左多飯&肉燥另上。鹽酥雞唔會炸到乾爭爭,外層炸粉酥脆可口~肉燥份量多,淋上飯有肉汁送飯一流!😋有三款前菜,我最鍾意食花生麵筋。❤️芝士肉鬆蛋餅 揀左汁另上。原來係豉油。我冇點都已經好好食😋。蛋餅還熱,煙韌有口感~芝士呈半熔狀態,加上大量肉鬆,十分滋味,滿足感爆燈!😋😋❤️梅子地瓜條鹹鹹酸酸甜甜即叫即炸重辣嘴外脆內粉,正😋!連平時少食炸野嘅我都忍唔住口食多幾嚿。朋友嗌左❤️芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶(凍) 我嗌左❤️仙草奶茶(凍) 無糖 去冰 奶茶底是港式奶茶叫咗無糖真係無糖👍🏻,可以飲到奶茶本身嘅茶香。
❤️鹽酥雞便當
揀左多飯&肉燥另上。
有三款前菜,我最鍾意食花生麵筋。

❤️芝士肉鬆蛋餅

❤️梅子地瓜條
鹹鹹酸酸甜甜
即叫即炸重辣嘴
外脆內粉,正😋!
連平時少食炸野嘅我都忍唔住口食多幾嚿。

朋友嗌左❤️芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶(凍)

我嗌左❤️仙草奶茶(凍) 無糖 去冰
奶茶底是港式奶茶
叫咗無糖真係無糖👍🏻,可以飲到奶茶本身嘅茶香。

2024-10-24 179 浏览
很久沒有去D2 place 了,今日行完街準備食lunch嘅時候發現原來「阿木台灣麵」 響D2 Place有分店⋯⋯這間分店比較舒服,同寬敞👍紅燒牛肉牛筋麵(轉左關廟粗麵)…….份量不少湯底夠熱,亦都夠濃郁👍牛肉牛筋口感夠腍,亦都入味⋯⋯關廟粗麵口感夠滑夠煙靭!芝士肉鬆蛋餅…..餡料豐富….蛋餅外脆內軟,芝士🧀和肉鬆比例適中!好好食!另外加咗個小食滷牛腱⋯⋯這個比牛肉湯麵嘅牛肉更加濃味…而且都好厚身好好味👍👍

2024-10-24 236 浏览
位於荔枝角這間新開的台式餐廳,地方寬敞,餐牌上有不同牛肉麵類的選擇,是我的至愛。芝士肉鬆蛋餅這道蛋餅外皮金黃酥脆,內餡搭配濃郁的芝士和香氣四溢的肉鬆,口感豐富。滷牛腱滷牛腱肉質軟嫩,醬汁入味,帶有微微的甜味和香料的層次感。搭配麵條,都是非常美味的選擇。黑糖珍珠奶茶這杯黑糖珍珠奶茶的珍珠Q彈有嚼勁,黑糖的甜味恰到好處,不會太甜,奶茶的香氣也很濃郁。粒粒白桃四季春這款四季春茶清新可口,帶有淡淡的白桃香氣,茶湯色澤清澈。適合在用餐時搭配,消暑又提神,讓整體用餐體驗更加愉悅。紅燒牛肉牛筋麵紅燒牛肉牛筋麵的湯頭濃郁,牛肉和牛筋的搭配讓人滿足。麵條彈牙,吸附了濃厚的湯汁,是非常值得推薦的主食。整體來說,這間餐廳的菜色多樣,無論是小吃還是主食,都能感受到正宗的台灣風味,適合與朋友或家人一同享用。

芝士肉鬆蛋餅

滷牛腱

黑糖珍珠奶茶

粒粒白桃四季春

紅燒牛肉牛筋麵

2024-10-24 166 浏览
工作關係經常出入荔枝角,但比較少去D2 place食嘢,原因青山道嗰頭都幾多好嘢食,D2 place又成日人山人海,食嘢好難揾位。上週末有個住四小龍的朋友問我有無食過阿木,未試過一定要試下,仲揾埋位同我食。入到去真係超多人,我地三個人,叫左三個主食,兩個friends一個叫左鹽酥雞套餐配麻醬拌麵,另一個食台灣腸便當配肉臊飯,我就唔想食咁多白飯,又唔想食炸嘢,見到隔離枱個番茄牛肉麵賣相好得就叫左。我碗麵湯底好濃郁,飲得出係用蕃茄煮出嚟,唔似得有啲拉麵鋪加茄醬茄膏就算,牛肉都煮得幾淋,唔會好難咬。食物份量真係幾多下,麵條食淨少少,但個湯就比我飲晒!另外值得一贊係佢個肉鬆芝士蛋餅,芝士加肉鬆原來好夾,呢個蛋餅都幾飽肚,要三個人先食得晒。另外朋友個鹽酥雞同台灣腸我都試左少少,兩樣都係好地道台灣小食,疫情後都無去過台灣,好掛住啲台灣嘢食,好彩而家喺呢間都可以食到台灣夜市小食風味。

2024-10-23 192 浏览
特別喜歡吃台灣菜,尤其是牛肉麵!阿木台灣麵真的很值得一試呀😊,每次想吃都會來阿木,之前是在旺角,現在荔枝角也開了一家,就在D2 Place,逛完街就可以吃,👍紅燒牛肉牛筋麵+轉新竹米粉💰82我最喜歡吃的就是這個麵,喜歡它的湯底,牛肉湯味道濃郁!台灣牛肉麵湯都會有一點點的藥材味,牛肉很大塊,很嫩,還有牛筋,燉得很筋道!另外,記得這家店辣椒醬,能吃辣的話可以多加一點,很香,我就喜歡加點到湯裏,辣辣的也很開胃😊小食:古早味炸排骨💰45一吃下去就知道是古早味了,酥炸的排骨是調好味道的,外面酥炸皮好好吃,這個炸粉真的是古早風味了,還可以加點鹽酥粉,那就是好經典的味道了,好吃呀!飲品:黑糖珍珠奶茶這個珍珠奶茶也是經典的台灣風味,黑糖珍珠不會很甜,也很有嚼勁,我是全糖的,都不怕很甜🧋
紅燒牛肉牛筋麵+轉新竹米粉💰82

小食:古早味炸排骨💰45