2020-11-15 99 浏览
超愛呢間大圍燒味茶餐廳,食均全區真係無另一家比呢到更好。今次午餐來食,有呢個勁抵既餐。頭抽油雞飯超正,雞夠入味,份量又多。五香牛腱飯,哇咁多牛腱,每片都大塊,筋也好多,好味。另外套餐有一個涼菜,拍黃瓜好爽,酸酸甜甜又開胃,配合牛腱飯,有消滯作用!邪惡金蛋飯必食!68元但勁抵又好食😋炒蛋係咸蛋雞蛋炒埋,又滑又香!叉燒啖啖肉,燒得勁好,叫左多飯多汁,勁滿足因為無薰蹄,改了鵝翼,都好入味,呢啲小食好爽口,而且無咩機會食到,正。
超愛呢間大圍燒味茶餐廳,食均全區真係無另一家比呢到更好。
今次午餐來食,有呢個勁抵既餐。
頭抽油雞飯
超正,雞夠入味,份量又多。
五香牛腱飯,哇咁多牛腱,每片都大塊,筋也好多,好味。

邪惡金蛋飯
必食!68元但勁抵又好食😋

2020-11-14
2020-11-06 102 浏览
大圍阿爺燒鵝餐室,人氣比同街其他酒樓燒味店還要旺。原因無他,只專注做燒鵝,燒鵝做得比旁邊好,其他燒味也是大家的目標,價錢相宜大眾化,買回家斬料加餸何樂而不為?瑤柱清遠雞一隻68除了燒鵝之外這是我最推薦的一道,瑤柱清遠雞一大隻外賣只售68元,一拿上手就知雞有多重,回家打開蓋更是讓人驚喜,滿滿一大盒,肉質嫩滑皮又爽,皮下脂肪少,雞味又夠濃,68蚊真是超值。阿爺燒鵝飯53阿爺燒鵝飯也是不可錯過的。在窗口外見到一隻隻燒得通紅的燒鵝就知這裡燒鵝勁高質素。燒鵝外皮燒得深紅富光澤, 肉味濃,咬落嫩滑又夠肉汁。油香滲進白飯裡,不得了超好吃。不得不提還有超值套餐 ,主食可以選叉燒/油雞/切雞/燒腩, 另在小食紅腸/燻蹄/排骨各選其一, 還有菜疏及飲品。脆皮燒腩一盒飯比足一條骨,份量多無欺場,皮脆肉嫰。蜜汁排骨燒得入味, 甜甜的。涼拌雲耳爽口夠清新,而老火例湯料多十足,無欺場啊😍😍
大圍阿爺燒鵝餐室,人氣比同街其他酒樓燒味店還要旺。

原因無他,只專注做燒鵝,燒鵝做得比旁邊好,

瑤柱清遠雞一隻68

一拿上手就知雞有多重,回家打開蓋更是讓人驚喜,滿滿一大盒,
肉質嫩滑皮又爽,皮下脂肪少,雞味又夠濃,

68蚊真是超值。

阿爺燒鵝飯53

燒鵝外皮燒得深紅富光澤, 肉味濃,
咬落嫩滑又夠肉汁。油香滲進白飯裡,不得了超好吃。
不得不提還有超值套餐 ,

脆皮燒腩一盒飯比足一條骨,份量多無欺場,皮脆肉嫰。

蜜汁排骨燒得入味, 甜甜的。
涼拌雲耳爽口夠清新,而老火例湯料多十足,無欺場啊😍😍
2020-11-06 55 浏览
很喜歡由大埔墟租單車,再去大圍還車。接著在大圍大快朵頤。平時很少食燒味飯,不過這間我覺得真心不錯。環境乾淨好坐,服務殷勤,裝修企理。叫了兩個雙拼燒味飯。1. 燒鵝配油雞沒有加錢已是原隻燒鵝髀同雞髀,好驚喜🥳🥳🥳 雖然不算超級好食,但juicy多肉又夠大份,讚👍🏻2. 燒鵝配叉燒真心推介叉燒,肥瘦適中,份量也很夠👍🏻👍🏻飲品大大杯👍🏻👍🏻👍🏻消暑好飲如果開在我家樓下我會常常幫襯😁😁😁😁
很喜歡由大埔墟租單車,再去大圍還車。
接著在大圍大快朵頤。

叫了兩個雙拼燒味飯。

1. 燒鵝配油雞

2. 燒鵝配叉燒

真心推介叉燒,肥瘦適中,份量也很夠👍🏻👍🏻

飲品大大杯👍🏻👍🏻👍🏻消暑好飲

如果開在我家樓下我會常常幫襯😁😁😁😁

My parents asked me to go back home for dinner tonight and since they were not free to cook, they asked me to pack some roasted meat home. Since i was around that area, i went to Roast Goose Restaurant to buy. It was located at Tai Wai Road, few minutes walk from Tai Wai MTR.At the entrance of the stall were a huge glass window, displaying those assorted meat they offered. They offered dine in and take away option, serving goose, suckling pig, roasted meat, BBQ meat and steamed chicken etc. Cris

Crispy roast pork belly - The skin was roasted till crispy and yet the meat was chewy and juicy, with some lean fat in between. Mustard sauce was provided to go along with it.

BBQ pork - It was very juicy and chewy, absorbing the essence of the marinated BBQ sauce. The skin was roasted till slightly charred, which was to my liking.

Roast pork ribs - It was roasted till juicy and chewy as well, with the meat easy to chew off the ribs.
外卖自取
2020-10-29 65 浏览
今日專程來到大圍這間冰室食燒鵝,之前來食過返尋味,他的燒鵝有自己的工場燒製,所以和別的不同中午時份,人流多,店舖門外睇到有很多燒味,燒鵝,义燒,乳豬,睇落每樣都很吸引义燒之前食過好林,好好味午市,晚市套餐都好底食,但今次我來買燒味中午時間座無虛席,有質素果然人多我今日叫外賣回家食,有燒鵝和义燒打開一睇,外相十分吸引,食一口,皮脆肉嫩,表皮淡淡的煙燻香味,加上皮下薄薄的油脂,食落口滿口油香十分好味,义燒是半肥瘦,食落口有口感,嫩,它用上自己秘製醬汁,好好味質素相當高
义燒之前食過好林,好好味
午市,晚市套餐都好底食,但今次我來買燒味
中午時間座無虛席,有質素果然人多
我今日叫外賣回家食,有燒鵝和义燒
义燒是半肥瘦,食落口有口感,嫩,它用上自己秘製醬汁,好好味
質素相當高
2020-10-29 59 浏览
雖然係疫情之下,但係大時大節都係要斬下料先至岩FEEL呢間依然係我既首選明爐燒味,見到都流口水而且價錢黎講真係幾公道阿爺燒鵝皇(半隻)半隻已經足足有一盒,全隻既話仲得了?我地三個人食,已經超夠食我本身唔鍾意食胸,因為好多時都好韌好難口但呢到就肉嫩多汁仲有濃濃既炭燒香最正係佢D皮燒得好香好脆燒腩仔(半例)之前食過叉燒,今次就食燒腩仔,果然都好好食喎我自己就好怕食脂肪既但係呢到既燒腩仔,有滿滿油脂香之餘,仲完全唔會有肥膩既感覺更重要係外皮燒到好香脆香口,令人回味無窮
明爐燒味,見到都流口水
而且價錢黎講真係幾公道
阿爺燒鵝皇(半隻)
半隻已經足足有一盒,全隻既話仲得了?
我地三個人食,已經超夠食
我本身唔鍾意食胸,因為好多時都好韌好難口
但呢到就肉嫩多汁
仲有濃濃既炭燒香

最正係佢D皮燒得好香好脆
燒腩仔(半例)
之前食過叉燒,今次就食燒腩仔,果然都好好食喎
我自己就好怕食脂肪既
但係呢到既燒腩仔,有滿滿油脂香之餘,仲完全唔會有肥膩既感覺
更重要係外皮燒到好香脆香口,令人回味無窮
2020-10-24 60 浏览
約咗朋友喺大圍食嘢,諗起之前嚟過呢度都幾好食,所以就嚟左呢度食下午茶,今日唔算太多人,等左一陣就已經有位坐了。坐低左之後叫咗阿爺燒鵝米粉($42),邪惡金蛋飯,指明係要半肥瘦义燒($68),一碟鵝汁菜心($23),同埋一份鮮牛油多士($18)。好快趣啲野食就上枱,邪惡金蛋就係話鷄蛋🥚+鴨蛋🥚炒埋一齊,鴨蛋嘅香咪令到個飯加左分,加上佢哋唔會整到好多油咁嘅感覺,味道都幾好喎!落單時指明要半肥瘦义燒,但係上枱嘅义燒只係有少少肥肥地,同我心目中嘅真正半肥瘦適中仲有少少距離。菜心原來都係冇乜特別,不過今次唔要蠔油,而係揀咗鵝汁,夠晒野味!鮮牛油多士嘅牛油夠凍夠厚身,入口時多士又熱又脆,中間嘅鮮牛油🧈又香又滑,正!
坐低左之後叫咗阿爺燒鵝米粉($42)
2020-10-24 91 浏览
燒味絕對可以講係香港嘅特色 試問有邊個香港人唔鍾意食港式燒味無論燒鵝 燒肉 定係叉燒 都絕對有香港top3️⃣.-燒鵝髀飯/瀨粉- $120🥂可能有人會唔識分燒鵝同埋燒鴨 燒鵝肉較嫩滑而香 燒鴨比較結實可能會有陣鴨羶味🦆阿爺燒鵝一上枱就已經傳出一陣好香嘅鵝肉味 當放入口時可以係香脆嘅鵝皮上食到陣陣柴香味 以我估計應該就係正宗荔枝燒鵝 真係超出色-燒肉叉燒雙拼- $88🥂燒肉皮脆卜卜 肉質有有彈性唔會有肥膏痴住叉燒絕對係首屈一指 肥瘦適中口感軟腍而不嚡-乳豬飯- $68🥂如果鍾意食乳豬皮嘅你一定會喜歡阿爺乳豬 乳豬化皮香脆 略嫌乳豬肉比較少 整體好吃.🥂阿爺燒鵝餐室 (大圍)📍大圍大圍道1-35號金山樓地下11A2號舖📞 28100138.#大圍 #燒味#Flowerily大圍#Flowerily燒味

無論燒鵝 燒肉 定係叉燒 都絕對有香港top3️⃣
-燒鵝髀飯/瀨粉- $120🥂

-燒肉叉燒雙拼- $88🥂
燒肉皮脆卜卜 肉質有有彈性唔會有肥膏痴住
叉燒絕對係首屈一指 肥瘦適中口感軟腍而不嚡

-乳豬飯- $68🥂
🥂阿爺燒鵝餐室 (大圍)
📍大圍大圍道1-35號金山樓地下11A2號舖
📞 28100138
#大圍 #燒味
#Flowerily大圍
#Flowerily燒味
2020-10-20 65 浏览
大圍一向都冇咩燒味店,雖然美食雲集單獨欠好燒味。好味燒味難求,難得開咗阿爺燒鵝,真係異常吸引,今日決定買來試吓!舖頭裝修簡單,好似一般西餐廳,除左燒味都仲有好多野食,不過俾門外玻璃窗掛滿既燒味吸引住,隻隻都燒到好靚!有燒鵝,乳豬,油雞等等,令人垂涎欲滴。嗌燒味一定要試吓叉燒同燒鵝啦,下午去買人流唔太多,等咗冇耐就已經可以拎到燒味走。叉燒叫咗半肥瘦,肉質唔錯,有肉味有蜜糖味,送飯一流。燒鵝皮脆肉滑,有D肉汁,配上酸甜醬,真係一啖接一啖,一口接一口。熱辣辣食真係飯都送多好多碗。以後有多個搵食嘅好地方了!
大圍一向都冇咩燒味店,雖然美食雲集單獨欠好燒味。
有燒鵝,乳豬,油雞等等,令人垂涎欲滴。
叉燒叫咗半肥瘦,肉質唔錯,有肉味有蜜糖味,送飯一流。
熱辣辣食真係飯都送多好多碗。
以後有多個搵食嘅好地方了!
2020-08-12
5 分钟 (外卖自取)
每次經過呢間燒鵝店都會比佢掛係出面油光滿滿既燒鵝吸引今日終於忍唔住食佢價錢唔算貴而且疫情之下仲有優惠買滿100蚊竟然加18蚊就可以有半隻雞咁抵可惜已經一早買左雞過節,蝕左啦!阿爺燒鵝皇(半隻)半隻已經成盒,真係超誇張!睇下佢D皮燒得幾靚,充滿油光雖然係咁,但係食落完全唔會覺得膩因為用左好多香料去醃左先然後再用炭火黎燒令到佢既香味好有層次,亦好惹味燒鵝脾送啤酒,一流!最正係就算食鵝胸佢D鵝肉完全唔會鞋口,好難得另外仲整多左半例既燒腩仔真係估唔到半例都有咁多,仲要只係48蚊雖然我好鍾意食燒腩仔,但係我好怕D燒腩仔會太肥但係佢呢到既肥瘦比例完美食落口唔會覺得乾,因為有少少肥但係又唔會覺得肥膩喎,因為佢只有少少肥最重要係佢個皮燒得極度香脆我買完外賣拎返屋企到真係食,都有兩個鐘左右但依然香脆又唔硬,咬落去索索聲,仲脆過薯片整體黎講呢到D燒味真係好有水準,難怪每次過時過節都咁多人
每次經過呢間燒鵝店都會比佢掛係出面油光滿滿既燒鵝吸引

今日終於忍唔住食佢
價錢唔算貴
而且疫情之下仲有優惠
買滿100蚊竟然加18蚊就可以有半隻雞咁抵
可惜已經一早買左雞過節,蝕左啦!
阿爺燒鵝皇(半隻)
半隻已經成盒,真係超誇張!

睇下佢D皮燒得幾靚,充滿油光
雖然係咁,但係食落完全唔會覺得膩
因為用左好多香料去醃左先
然後再用炭火黎燒
令到佢既香味好有層次,亦好惹味

燒鵝脾送啤酒,一流!
最正係就算食鵝胸佢D鵝肉完全唔會鞋口,好難得
另外仲整多左半例既燒腩仔
真係估唔到半例都有咁多,仲要只係48蚊
雖然我好鍾意食燒腩仔,但係我好怕D燒腩仔會太肥
但係佢呢到既肥瘦比例完美
食落口唔會覺得乾,因為有少少肥
但係又唔會覺得肥膩喎,因為佢只有少少肥
最重要係佢個皮燒得極度香脆
我買完外賣拎返屋企到真係食,都有兩個鐘左右
但依然香脆又唔硬,咬落去索索聲,仲脆過薯片

整體黎講呢到D燒味真係好有水準,難怪每次過時過節都咁多人
2020-10-19 60 浏览
呢日無時間食午餐,夜晚超級肚餓,胃口大開超值套餐,包主食、菜蔬、小食同埋飲品,都只係$58。我叫左阿爺叉燒、涼拌芥末雲耳、佛山燻蹄、絲襪奶茶,一次過可以試多啲野。雲耳整得好入味,好開胃;燻蹄雖然係小食,份量都唔少;叉燒肥瘦均稱,而且醬汁調得好好食另外叫左乳豬燒鵝飯,加紅豆冰。勁耐無食乳豬,呢度既乳豬皮脆香口;燒鵝啖啖油香,食埋塊皮先係精粹!其實兩個飯既份量已經超多,但由於我地太肚餓,最後加多左個蛋牛治,估唔到燒味舖既蛋牛治都好有水準喎
呢日無時間食午餐,夜晚超級肚餓,胃口大開

2020-10-09
2020-10-17 42 浏览
大圍嘅阿爺燒鵝一直都好出名 今次行山之前經過 決定入去一試 去到大約中午12點門口已經好多人 除咗入邊有好多顧客之外 亦都好多人選擇外賣拎走唔駛等好耐就可以入座 我哋先叫咗好出名嘅阿爺鵝脾飯 一上碟已經好香 分量亦都大大份 咬落去 你會食得出係用荔枝柴去燒 佢嘅皮充滿着油脂 食落去好香口 肉質方面真係滑嘟嘟 顏色亦都好粉嫩 我哋配上瀨粉 呢個配搭感覺都幾經典另外叫咗個燒味拼盤 有叉燒同埋燒腩仔 叉燒方面同出面食嘢好唔同 佢係一片一片嘅形式 而且味道方面唔會好似出面咁樣有浸加工嘅蜜糖味 你會食到佢嘅醬汁已經入晒味 燒腩仔方面 表層好香脆 而且肉嘅部份唔會有好多肥豬肉 油脂分配得啱啱好 覺得呢個拼盤都絕對一試另外我哋仲叫咗一個燒乳豬飯 同埋鹹蛋 鹹蛋配白飯好有兒時嘅回憶 而且出面好少有機會可以食到乳豬飯 覺得價錢都幾相宜 食落去脆卜卜 重有唔同嘅醬料

2020-10-15 40 浏览
近來會喺屋企食下飯仲鐘意叫朋友上黎聚餐今日又有朋友上黎食飯於是就落咗街去斬料啦屋企附近間阿爺燒鵝一直都好想試吓終於有藉口啦阿爺燒鵝係新開嘅其實門面好大門口已經掛滿咗燒鵝燒雞同埋大大嘅叉燒寫明可以堂食同埋外賣堂食嘅種類好外賣亦都好多元化選擇多而且非常清晰要咗半斤燒肉同埋半斤叉燒仲加咗個鵝汁油菜先講燒肉先返到屋企一打開燒肉皮仲保持到脆身咬落去仲有爽脆嘅聲音而本身應該用靚嘅五花腩明顯一層瘦一層肥所以食落去一啲都唔鞋身仲有保留少少油脂同埋豬香味最緊要唔會死鹹但係又入味喎叉燒係厚切唔會太薄變到食落有口感但因為本身就有肥瘦適中所以唔會硬斑斑最後鴨汁菜心本身菜心真係好普通嘅嘢但因為加咗佢哋鴨汁菜心吸曬嘅精華變得好食間燒味好高質下次又試吓斬唔同嘅嘢返去食下先
近來會喺屋企食下飯

間燒味好高質
下次又試吓斬唔同嘅嘢返去食下先
外卖自取
2020-10-14 163 浏览
又開餐!去開呢頭,想食燒味,梗唔會去快餐店啦,去食煙熏燒鵝啦梗係!叫兩個燒鵝五寶飯,包餐飲,平得黎比快餐店好食得多。師傅好好,一碟有鵝脾,一碟有雞翼位。煙熏燒鵝、切雞、紅腸、咸蛋、叉燒,份量都幾多下,老婆都食唔哂。賣相靚仔。半肥瘦叉燒肉帶有光澤而且淺色,新鮮肉製。咸蛋、紅腸、切雞ok質素,最正係呢個價錢仲可以食到佢招牌煙熏燒鵝,d皮好香煙熏味,沾一沾酸梅醬就更正。呢度杯熱奶茶幾得,熱檸水都新鮮。街坊生意質素算係咁。
燒鵝五寶飯
叫兩個燒鵝五寶飯,包餐飲,平得黎比快餐店好食得多。
師傅好好,一碟有鵝脾,一碟有雞翼位。
呢度杯熱奶茶幾得,熱檸水都新鮮。街坊生意質素算係咁。
燒鵝五寶飯
2020-10-12 39 浏览
好耐無食燒味,大圍呢間阿爺燒味是我既首選。每次行過都好多人等外賣,我就覺得堂食先係至正,所以今日特登早啲來,食個early dinner 先1845左右來到,店內都已坐了6成位,門口亦有人等外賣中,果然好多識貨既街坊噢今晚先叫一個十級抵食既餐!超值套餐58元有頭盤涼菜、主食和一燒味小碟。叫左佛山燻蹄、脆皮燒腩配鵝油撈麵,和涼拌秋葵。爽口好食一主食真是好靚,估不到套餐都有咁多件腩仔!鵝油麵第一次食,原來好正呀!彈牙而且有鵝香和蠔油味,大愛清新又夠大條,好有口感,有點消滯膩的感覺。邪惡黃金蛋阿爺叉燒飯68元超爆正既咸蛋黃金炒蛋,入口真是一秒感動😹好很好食呀!份量好大碟,叉燒又夠多,仲要真係招牌,堅正!大圍食店的代表不行了呀配埋奶茶☕️真係完美的晚餐,好滿足呀

叫左佛山燻蹄、脆皮燒腩配鵝油撈麵,和涼拌秋葵。

爽口好食

清新又夠大條,好有口感,有點消滯膩的感覺。

邪惡黃金蛋阿爺叉燒飯68元
不行了呀

配埋奶茶☕️真係完美的晚餐,好滿足呀
2020-10-09
  • 邪惡黃金蛋阿爺叉燒飯