今晚去左尖沙咀食飯,有人話要食火鍋,就帶左佢去一間有懷舊風情嘅火鍋店!入面環境裝潢設計都係八十年代嘅感覺,連音樂都係舊歌情懷,真係別有風味~呢度比客人一種好似啱啱係街市買完菜即刻整嚟食嘅感覺,新鮮感爆登!淨係湯底都五花八門,咁多選擇,款款都好正咁,睇到我眼花撩亂!最後決定要胡椒豬肚雞湯($128),因為呢個有豬肚有我鍾意食嘅雞佢哋湯底全部不加味精,所以滾左後馬上飲返碗湯,果然真材實料,除咗惹味嘅胡椒香,仲有濃濃嘅藥材香,整體唔會好辣,感覺好暖胃舒服!湯入面好足料,豬肚份量唔少,又夠新鮮,食落爽口;半隻雞好好吃,雞味濃,肉質嫩!真係無揀錯,平靚正之選!貴妃蚌又係好正!$68份有6隻,價錢我覺得超值,因為真係好鮮甜爽口!比我感覺好新鮮!白鱔($98)一碟份量唔多,勝在新鮮,毫無腥臭味,肉質鮮嫩,皮又煙韌,大愛!穀飼安格斯牛肩胛肉($148)牛肉肥瘦分佈均勻,牛味唔重,肉質嫩,入口有肥牛感覺,但無肥牛咁膩,唔錯!最後當然要點返個菜吸收下湯底精華,要左娃娃菜($32)佢哋嘅嘢食真係整得好乾淨企理,連蔬菜都放得整整齊齊,無爛葉,打風過後依然係拎新鮮菜比客人,有啲餐廳會為左清舊菜,拎無咁新鮮嘅比客

白鱔($98)

穀飼安格斯牛肩胛肉($148)
牛肉肥瘦分佈均勻,牛味唔重,肉質嫩,
入口有肥牛感覺,但無肥牛咁膩,唔錯!
最後當然要點返個菜吸收下湯底精華,要左娃娃菜($32)

佢哋啲嘢都係好新鮮,值得一讚!
整體感覺唔錯,店員見你滾到無乜湯會主動幫你加湯,食物新鮮,尤其湯底做得出色,飲完都唔口渴,冬天一定要再黎食呢鍋,感覺食完會暖笠笠~
2018-09-20 31 浏览
今日係尖沙咀同女友睇完戲,突然想打邊爐,平時行過唔太覺眼,今日經過見到突然就想試下。火鍋係我細個既時候,通常都係冬天先食,因為食完成個身都暖笠笠,最適合寒冬中享用,但係人愈大,發現其實香港人都好鐘意夏天打邊爐,女友話附近有間以舊時香港為主題的火鍋店想食,聽落都幾得意,所以就去左試下。由於我地都好肚餓,我地叫左少許熟食,我鐘意脆炸午餐肉,最岩做前菜,炸到脆得來又不會太油!至於火鍋食材方面,我地大部分都係叫丸類,鮮蝦丸同牛丸都好彈牙,唯一美中不足的應該是睇來食材都十分新鮮!最後我地叫左個漁夫濃蝦湯海鮮鍋,湯底入面包埋一大堆海鮮,好足料,跨張講句就咁食都已經夠飽。 環境十分不錯,好多舊時的台鋪門口的裝潢,很有舊香港的風味,睇來我地要從現實回到以前的香港,呢間餐廳的確係一個好地方,難得!

2018-07-15
2018-09-17 532 浏览
上星期,同中學同學去左尖沙咀影下相;佢上網得知有一間佈置充滿懷舊既火鍋店就系附近,所以我地兩個特意前住 "阿肥火鍋"。環境方面,周圍既環境系充滿懷舊時代佈置;對於我地兩個90後當然覺得好新奇!小食需要另外付20蚊,不同時間有不同的小食;醬料:18蚊一位。濃雞湯花膠鍋(小):由於只有二人食用,所以order左個小鍋。花膠跟手掌長度差不多,食落充滿左豐富既膠質,而且花膠吸入左不少濃雞湯,令味道更為入味啊!濃雞湯味道系甜,入落的確有吾少雞香味,朋友同我飲左不少濃雞湯。雞方面,雞肉好嫩滑,仲有肉汁滲出黎,好推薦大家食用!避風塘鮮魷:鮮魷外皮炸至金黃色,可惜外皮口感是林身,食落沒有脆卜卜的口感。但鮮魷不硬不un,亦相當不錯!鮮脆鯇魚骨腩:因為朋友喜歡吃魚類,所以order左。第一次食鯇魚骨腩口感十分之爽口,魚肉味鮮嫩啊,而且size岩岩好;正正因為第一次食令我愛上了!鮮蝦雲吞:雲吞入面包左豬肉同原隻大蝦,一咬可以感覺到當中既豬肉汁滲透口中。另外,大蝦爽口鮮味,令整粒雲吞更加出色!手打蝦籽鮮蝦滑:蝦滑經過焯之後,口感同樣地彈牙又爽口;蝦籽增加左卜卜的口感。由於是師傅手打,所以食得出特別彈牙起膠一樣

手打蝦籽鮮蝦滑:蝦滑經過焯之後,口感同樣地彈牙又爽口;蝦籽增加左卜卜的口感。由於是師傅手打,所以食得出特別彈牙起膠一樣。
好耐冇見老死,話要食餐好嘅,就揀咗尖沙咀呢間邊爐,嚟之前都一早爬定文,知道呢度嘅裝修好靚好有特色,嚟到果然無令我失望!呢度玩懷舊嘅感覺,未食我已經開始喺度打卡,因為真係好得意!侍應仲安排左我坐咗呢個位,好似返左7、80年代!本身已經好鍾意食花膠,見到有花膠雞嘅湯底即刻叫,同埋諗住一定會有埋雞件食!嚟到無令我失望,有成半隻雞係度,一滾就即刻試飲個湯底,真係成碗花膠雞湯咁,飲完唔會口喝,證明真係真材實料!忍口唔飲咁多費時打唔到邊爐!我哋仲拆左啲雞上嚟食,雞肉好滑,同埋花膠勁多食極都有!我本身好鍾意食鱔,所以叫咗碟鱔片!佢後面整到好似街市咁有魚缸,所以感覺啲海鮮來都好新鮮,即叫即撈咁,我碟鱔片都唔錯!打邊爐點可以無牛,呢度都有好多選擇,我哋就揀咗牛肩胛肉,好食得嚟而且份量都幾多,兩個人都唔係好食得晒!跟住呢個不得了,平時已經好鐘意食響玲,佢呢個手工紫菜響鈴除左炸得脆之外,仲入面仲夾埋塊紫菜,塊紫菜又係炸勁脆,所以最尾食到勁飽都要清埋佢!佢個四寶丸唔係普通雪藏丸,睇得出係手工鮮製,所以款款都好食,特別係鮮蝦同牛肉丸!我地仲叫左其他配料好似蔬菜同豆腐咁,水準都唔錯,總結呢度幾岩d 鍾意打卡同打邊
我地仲叫左其他配料好似蔬菜同豆腐咁,水準都唔錯,總結呢度幾岩d 鍾意打卡同打邊爐嘅朋友嚟!
  • 穀飼安格斯牛肩胛肉
  • 四寶丸
最近見好多朋友都愛去位於尖沙咀的呢間“阿肥火鍋”, 決定帶老公去一齊去食~ 由店門口已經散發濃厚的懷舊風味, 入到去更加令人眼前一亮, 店主非常用心,收集了很多80年代的懷舊物品去佈置火鍋店, 有街市、海鮮檔、肉檔、綠色鐵閘、公雞碗碟等, 好似去左舊時香港的街市大排檔, 就連店員都身穿店小二的服飾~ 光鍋底已經非常多選擇,有煲湯、燉湯, 可以按照人數選舉大小鍋, 可惜我們去到時已經有好多售罄~ 最後點了“濃雞湯花膠雞窩-$188/小” 奶白金黃色的湯裡有整整半隻雞, 仲有花膠、杞子、紅棗等湯料,剛開始喝一碗,雞湯清甜不膩口,非常豐富~ 湯滾之後可以先品嚐湯,非常濃郁鮮甜, 店員會把雞肉先剪開上碟,肉質幼嫩啖啖肉~ 見到海鮮檔當然要海鮮啦,即刻由魚缸撈起,款款新鮮: “大連鮑魚仔-$38/隻” 我米點左2隻,非常新鮮,入口爽彈牙, 加上雞湯濃郁,令味道更為鮮甜~ “海中蝦-$168/份” 1份有6隻,活生生的蝦, 味道鮮甜、肉質彈牙~ “番薯蜆-$68/份” 有8隻大大的番薯蜆, 肉質鮮甜,處理得非得乾淨,唔會有沙~ 因為老公唔食太肥的肉, 所以點左“極品本地手切靚牛肉-
最近見好多朋友都愛去位於尖沙咀的呢間阿肥火鍋
決定帶老公去一齊去食~

由店門口已經散發濃厚的懷舊風味,
入到去更加令人眼前一亮,
店主非常用心,收集了很多80年代的懷舊物品去佈置火鍋店,

有街市、海鮮檔、肉檔、綠色鐵閘、公雞碗碟等,
好似去左舊時香港的街市大排檔,
就連店員都身穿店小二的服飾~

光鍋底已經非常多選擇,有煲湯、燉湯,
可以按照人數選舉大小鍋,
可惜我們去到時已經有好多售罄~

最後點了濃雞湯花膠雞窩-$188/小”
奶白金黃色的湯裡有整整半隻雞,
仲有花膠、杞子、紅棗等湯料,
剛開始喝一碗,雞湯清甜不膩口,非常豐富~

湯滾之後可以先品嚐湯,非常濃郁鮮甜,
店員會把雞肉先剪開上碟,肉質幼嫩啖啖肉~
濃雞湯花膠雞窩/小

見到海鮮檔當然要海鮮啦,即刻由魚缸撈起,款款新鮮:
大連鮑魚仔-$38/隻”
我米點左2隻,非常新鮮,入口爽彈牙,
加上雞湯濃郁,令味道更為鮮甜~
大連鮑魚仔/隻

海中蝦-$168/份”
1份有6隻,活生生的蝦,
味道鮮甜、肉質彈牙~

番薯蜆-$68/份”
有8隻大大的番薯蜆,
肉質鮮甜,處理得非得乾淨,唔會有沙~
海中蝦&番薯蜆

因為老公唔食太肥的肉,
所以點左極品本地手切靚牛肉-$238/例”
大大一碟,份量十足,

肉質新鮮,肥瘦適中,油脂均勻,
食落去唔會覺得韌~
極品本地手切靚牛肉/例

呢度的丸餃份量彈性,可以點半份/全份,
即使人少都可以試多幾款,
手打墨魚丸 & 招牌墨汁丸 - $35/各半份”
墨魚丸爽口彈牙,墨汁丸有好香的墨汁味~
手打墨魚丸 & 招牌墨汁丸 /各半份

黑牛栢葉-$48”
點了比較少見的黑牛栢葉,大大片
黑牛栢葉

皇帝菜-$32”新鮮,仲有枝裝的汽水添,
另外茶位、醬料、小食每位另外收費家~
呢餐非常滿足~
海中蝦&番薯蜆
極品本地手切靚牛肉/例
手打墨魚丸 & 招牌墨汁丸 /各半份
2018-09-17 253 浏览
而家 d 新世代食咩都要追趕韓風,但 70、80 後呢?梗係去間呢個年代為主題的火鍋店,重温當年的情懷。一入到火鍋店,就聽到陳慧嫺的夜機,感覺即刻番哂來,仲要一邊細細聲跟住唱~ 嘻嘻~而成個環境打造到大排檔風情,感覺很温暖。夜機播完了,職員便奉上一碟小食。我們一邊食,一邊在點湯底和配菜。原盅燉五指毛桃牛大力龍骨湯呢個 "湯底" 真係非常特色,既係以原隻雞燉製的湯水,又可以係火鍋湯底。我們先喝半煲滋潤湯水之後,職員為我們把剩下半煲倒入火鍋煲,就可以開始十下十下啦~鮮滑嫩牛肉牛肉係他至愛,係咁意十下便可以放入口,十分軟滑。手打鮮蝦丸、手打鯪魚丸每款各點了半份,咬落非常彈牙,跟他有點搶食的意味。日式蟹棒蟹棒非常粗身,十完唔會好易散開,食到佢索咗不少湯,熱辣辣好入味。手工炸魚皮佢知我喜歡食脆口的食物,便點了這個。質地較厚身,食落有點咸咸地。
而家 d 新世代食咩都要追趕韓風,但 70、80 後呢?
梗係去間呢個年代為主題的火鍋店,重温當年的情懷。

而成個環境打造到大排檔風情,感覺很温暖。

夜機播完了,職員便奉上一碟小食。
我們一邊食,一邊在點湯底和配菜。

原盅燉五指毛桃牛大力龍骨湯

鮮滑嫩牛肉
牛肉係他至愛,係咁意十下便可以放入口,十分軟滑。

手打鮮蝦丸、手打鯪魚丸
每款各點了半份,咬落非常彈牙,跟他有點搶食的意味。

日式蟹棒

手工炸魚皮
佢知我喜歡食脆口的食物,便點了這個。
質地較厚身,食落有點咸咸地。
2018-08-27
$296.5 (晚餐)
2018-09-13 38 浏览
放工去食晚飯,朋友提議去呢間懷舊主題打邊爐,於是黎試吓 !雖然係夏天但勝在冷氣較大, 嘆住冷氣同冰涼的汽水一邊咁打邊爐,真係好正!餐廳格調懷舊,猶如置身於電影場景之中😍湯底我地揀左胡椒豬肚雞鍋 ,入面有雞翼雞脾,應該有半隻雞!👏🏻豬肚份量都好足,胡椒味好香,仲有紅蘿蔔杞子等,成個湯底好出味!貴妃蚌好新鮮好大隻,食落爽脆鮮甜!手打墨魚丸同鮮蝦丸口感都好彈牙,味道好新鮮!手工響鈴好鮮制,冇油益味,食完唔會覺得成口油!魚鰾都係好新鮮,同個湯底既味道好夾!總括黎講 湯底同食材 無論味道同新鮮道都好滿意,場內懷舊佈置既環境令人好放鬆!埋單2個人700蚊,價錢算中上,但真材實料都值得嘅!一分錢 一分貨,最岩同一班朋友黎食🤘🏻
放工去食晚飯,朋友提議去呢間懷舊主題打邊爐,於是黎試吓 !

餐廳格調懷舊,猶如置身於電影場景之中😍

貴妃蚌好新鮮好大隻,食落爽脆鮮甜!

手打墨魚丸同鮮蝦丸口感都好彈牙,味道好新鮮!

手工響鈴好鮮制,冇油益味,食完唔會覺得成口油!

魚鰾都係好新鮮,同個湯底既味道好夾!

埋單2個人700蚊,價錢算中上,但真材實料都值得嘅!
一分錢 一分貨,最岩同一班朋友黎食🤘🏻
2018-09-09
2018-09-13 256 浏览
火鍋真係一年四季都咁鍾意食~今次試下阿肥火鍋,呢度係我每日喺尖東放工行去搭車必經嘅店,位於嘉芙中心地庫。開左幾個月終於同老公一試!甫踏入店內彷彿走到歷史博物館的80年代展覽廳,甚有公屋情懷~更加勾起我不少童年時在牛頭角下邨居住的回憶。糧油雜貨、涼茶舖、跌打館、魚檔~ 就連包房也像屋內佈置收銀處變成了銀號,似模似樣,盡入眼簾。為配合周邊環境,連音樂都播放80年代四大天王、哥哥、陳百強等經典金曲~相當有氣氛! 鄰桌既日本食客更手舞足蹈打起拍子來~餐具方面用上了懷舊公雞碗碟,仲有戰鬥碗飲啤酒。講返湯底先,款式都幾多同埋特別,有大大個原盅燉湯, 如燉花膠鮑魚淮山杞子烏雞,非常足料滋補。又有羔蟹竹絲雞冬瓜盅,見鄰桌點左夾起係原隻蟹,我地點左昆布松茸菌湯。跟日式嘅昆布湯唔同做法,湯底加入紅棗,完全沒有加上味精,飲左2碗湯都無口乾既感覺,非常鮮味。配料方面點咗鮮滑嫩牛肉,好滑溜既感覺,好新鮮,輕灼數秒就就食得!門鱔炸魚皮,帶幼骨好香口,不過咸咗D。 鮮蝦松露餃(半份)有4隻,咬開好香既松露味,蝦肉爽口。手打陳皮牛肉滑,用新鮮牛肉打成,口感實淨真材實料,仲加左d馬碲粒喺面,增加口感!牛骨髓沒雪味,口感
火鍋真係一年四季都咁鍾意食~
開左幾個月終於同老公一試!

就連包房也像屋內佈置

收銀處變成了銀號,似模似樣,盡入眼簾。
相當有氣氛! 鄰桌既日本食客更手舞足蹈打起拍子來~

餐具方面用上了懷舊公雞碗碟,仲有戰鬥碗飲啤酒。

又有羔蟹竹絲雞冬瓜盅,見鄰桌點左夾起係原隻蟹,

昆布松茸菌湯

門鱔炸魚皮,帶幼骨好香口,不過咸咗D。
門鱔炸魚皮

鮮蝦松露餃(半份)有4隻,咬開好香既松露味,蝦肉爽口。

鮮蝦松露餃(半份)

手打陳皮牛肉滑
牛骨髓沒雪味,口感柔軟~
皇帝菜,翠綠鮮嫩。
整體用料新鮮。

另外,呢度都有午市兩餸飯($35) ,加$5有例湯添!
昆布松茸菌湯
門鱔炸魚皮
鮮蝦松露餃(半份)
2018-09-10 104 浏览
已經有不少朋友來過吃火鍋兼打卡,看到照片中的餐廳裝修實在吸引,很有舊香港情懷,筆者未曾感受過當年繁榮又人情味濃的香港,因此很想去感受一番,於是就襯星期五晚跟老公去懷舊一下。步入餐廳後覺得自己去了一個小屋邨,樓下有漁檔、雜貨舖、肉檔、海鮮檔、涼茶舖、菜檔、士多、鉄打等等,而「我們」這些街坊鄰里就在其中一間大排檔吃火鍋,感覺很有趣!||茶位每位$10,醬料每位$15 小食 $20||“糧油雜貨區”有各款醬料任君選擇。《原盅燉杏汁冬蜜菜乾白肺湯 $188》所有燉湯都要預定,非常足料,原盅上的,不是火鍋型式上,先來一碗湯,肉和骨都煲淋了,好重杏味,但不會蓋肉的甜,不是後加的材料,豬肺雞腳入曬味,雞腳的骨都可以一齊食。這個燉湯用作火鍋湯底,真奢華,要先飲多两碗先。《補鈣牛骨髓 $48》份量好足,質感嫩滑腍軟,蛋白質營養極高。《鮮脆鯇魚骨腩 $78》鮮脆鯇魚骨腩好爽脆,鮮甜味美,口感超正,一流。《魚鰾 $48》食火鍋都少有的材料,魚鰾超巨型,好新鮮,好有口感。《韭菜鮮肉餃 (半份) $30》韭菜餃餡料好足,韭菜味香,肉味濃,皮靚不會爛 正。《韭菜花 $38》好少火鍋料用韭菜花,一於試下,味道香甜,

||茶位每位$10,醬料每位$15 小食 $20||

“糧油雜貨區”有各款醬料任君選擇。

《原盅燉杏汁冬蜜菜乾白肺湯 $188》

這個燉湯用作火鍋湯底,真奢華,要先飲多两碗先。

《補鈣牛骨髓 $48》
份量好足,質感嫩滑腍軟,蛋白質營養極高。

《鮮脆鯇魚骨腩 $78》
鮮脆鯇魚骨腩好爽脆,鮮甜味美,口感超正,一流。

《魚鰾 $48》
火鍋都少有的材料,魚鰾超巨型,好新鮮,好有口感。

《韭菜鮮肉餃 (半份) $30》
韭菜餃餡料好足,韭菜味香,肉味濃,皮靚不會爛 正。

《韭菜花 $38》
好少火鍋料用韭菜花,一於試下,味道香甜,但有些嫩有些老,整體都算不錯。

《牛骨濃湯牛丸(半份) $40》
牛丸味道香濃,咬落爽脆汁潤,裏面有超多牛筋,超讚。

懷舊必點飲品:
《可樂 $12/支》
《橙汁 $12/支》
2018-09-07
兩個吃貨約會就是吃吃吃。肥貓去台灣最愛麻辣鍋,胖兔來香港就帶他試試地道港式火鍋。-挑了這間80年代懷舊設計火鍋店,復刻老香港大排檔跟街市的感覺。菜市場海鮮檔、大紅燈、綠鐵閘、公雞/戰鬥碗,土生土長港人表示太有親切感了;自然得好好拍照跟解釋一番。-鍋底選擇非常多,主打是煲湯和燉湯,食材多樣,難得的是有大小size可選,兩個人也能多點幾碟來試試。-🥘濃雞湯花膠雞窩($188 小)台灣人極少煲湯,來港特別愛喝湯,會驚訝湯料竟這麼多,養生健康。此店主打是無味精足料養生湯底,自然是我帶胖兔來的主因。奶白色湯裡有半隻雞/花膠/紅棗/杞子等等,剛開始喝一碗,雞湯清甜不膩口,烚下烚下,愈熬愈濃郁順口。-🍴前菜:辣菜脯花生,一般貨色。-🍴小食:街頭炸大腸($58)外脆內軟,大排檔味道,如果肥油清理得再乾淨一些會更好。-🍴極品手切安格斯牛頸脊($238例)油花漂亮分佈均勻,不會太薄,五分熟剛好,吃起來軟嫩牛味濃。如果份量再多些就更爽了。-🍴手打鮮蝦丸($35 半份)吃得出來鮮蝦打製,爽口彈牙。-🍴手工響鈴($48)上桌時是熱的,可見現點現打,酥脆新鮮,不像現成買的有油益味。-🍴海棠春蔬($58)女生總是想
兩個吃貨約會就是吃吃吃。
肥貓去台灣最愛麻辣鍋,
胖兔來香港就帶他試試地道港式火鍋
挑了這間80年代懷舊設計火鍋店,
復刻老香港大排檔跟街市的感覺。
菜市場海鮮檔、大紅燈、綠鐵閘、公雞/戰鬥碗,

土生土長港人表示太有親切感了;
自然得好好拍照跟解釋一番。
鍋底選擇非常多,主打是煲湯和燉湯,
食材多樣,難得的是有大小size可選,
兩個人也能多點幾碟來試試。
🥘濃雞湯花膠雞窩($188 小)
濃雞湯花膠雞窩( 小)

台灣人極少煲湯,來港特別愛喝湯,
會驚訝湯料竟這麼多,養生健康。
此店主打是無味精足料養生湯底,
自然是我帶胖兔來的主因。
奶白色湯裡有半隻雞/花膠/紅棗/杞子等等,
剛開始喝一碗,雞湯清甜不膩口,
烚下烚下,愈熬愈濃郁順口。
🍴前菜:辣菜脯花生,一般貨色。
🍴小食:街頭炸大腸($58)
街頭炸大腸

外脆內軟,大排檔味道,
如果肥油清理得再乾淨一些會更好。
🍴極品手切安格斯牛頸脊($238例)
極品手切安格斯牛頸脊(例)

油花漂亮分佈均勻,不會太薄,
五分熟剛好,吃起來軟嫩牛味濃。
如果份量再多些就更爽了。
🍴手打鮮蝦丸($35 半份)
吃得出來鮮蝦打製,爽口彈牙。
🍴手工響鈴($48)
手工響鈴

上桌時是熱的,可見現點現打,
酥脆新鮮,不像現成買的有油益味。
🍴海棠春蔬($58)

女生總是想點個蔬菜拼盤,健康點。
裡面有娃娃菜/唐生菜/菜心/秋葵,
份量比想像中多,雞湯烚過更鮮味。
聽著古老歌,小菜不嫌多;
香港情懷舊,美食伴啤酒;
台男表示:啊,香港好正斗。

2018-09-09
濃雞湯花膠雞窩( 小)
極品手切安格斯牛頸脊(例)
手工響鈴
  • 濃雞湯花膠雞窩
2018-09-09 35 浏览
呢兩日入秋,代表可以打邊爐嘅日子黎啦!同朋友四圍行,發現呢間近尖東站既樓下火鍋店大約6時多到,店內人流不多裝修都仿似八十、九十年代,玩味十分我地兩個人兩個胃口大的吃得剛剛好胡椒豬肚雞湯湯底($128)湯底胡椒味重,伴以紅棗、杞子、豬肚和雞味道香口吸引,配料十分健康養身(好啱女仔補血xd)鮮滑嫩牛肉($88)份量稍少,但牛肉高質海中蝦($168)拿上手還是活生生的蝦大蝦味道鮮甜就是價錢稍貴風塵三俠(蝦滑、墨魚滑、鯪魚滑)($128)這是我最推薦的一道小菜個人最喜歡蝦滑,蝦滑打得剛好,不會太黏太過水汪汪而且配上蟹籽粒吃味道爽甜總結來說,阿肥火鍋食物味道不錯,唯價錢稍貴若是想吃得飽滿,看來還須破費一餐呢
呢兩日入秋,代表可以打邊爐嘅日子黎啦!

同朋友四圍行,發現呢間近尖東站既樓下火鍋

大約6時多到,店內人流不多
裝修都仿似八十、九十年代,玩味十分

我地兩個人兩個胃口大的吃得剛剛好
胡椒豬肚雞鍋

胡椒豬肚雞湯湯底($128)
湯底胡椒味重,伴以紅棗、杞子、豬肚和雞
味道香口吸引,配料十分健康養身(好啱女仔補血xd)
解滑嫩牛肉

鮮滑嫩牛肉($88)
份量稍少,但牛肉高質

海中蝦($168)
拿上手還是活生生的蝦
大蝦味道鮮甜
就是價錢稍貴
風塵三俠

風塵三俠(蝦滑、墨魚滑、鯪魚滑)($128)
這是我最推薦的一道小菜

個人最喜歡蝦滑,蝦滑打得剛好,不會太黏太過水汪汪
而且配上蟹籽粒吃味道爽甜

總結來說,阿肥火鍋食物味道不錯,唯價錢稍貴
若是想吃得飽滿,看來還須破費一餐呢

2018-09-08
胡椒豬肚雞鍋
解滑嫩牛肉
風塵三俠
2018-09-07 41 浏览
很有懷舊感覺食材很新鮮整晚的體驗很好,和朋友聚餐之好選擇,星期一晚上,客人不是太多,可以慢慢坐慢慢食。每碟的份量適中,火鍋湯頭也很好,有助帶出食材鮮味,懷舊風情食得睇得。
2018-09-06 53 浏览
有日經過漆咸道見到間打邊爐既鋪頭(阿肥火鍋)裝修幾特別。好有70年代既feel,於是就入去試下見到有個湯底花膠雞湯底即該點黎試下,湯底來到真係估唔到咁重料。4件雞(2翼位+2脾位),湯底滾左之後可以筆黎飲👍。好飲冇腥味打邊爐之前仲叫左個煎午餐肉因為本身有位午餐肉控朋友係到。呢個餐肉就咁食都得,放落火爐到又得。就咁食個皮脆又唔油呢碟手切牛肉🐂好食。雖然牛肉既脂肪比例少但烚熟後唔會覺得好硬,反而食落好「淋」。個個都搶住食架黃沙豬膶都係推介一下既,平時d豬潤烚耐左會好硬,所以好多人都唔會試。但是鍾意食豬潤既我當然不防試試。呢碟豬潤烚耐左都依家咁脆咁好食蘿蔔片,生菜,金菇都係打邊爐都會點既配菜,蘿蔔片我認為最好食既,蘿蔔片又甜又入味,金菇生菜都好正出而好小有既竹苼 吸左雞湯仲叫埋啤酒🍻 邊爐同啤酒就是絕配喔

打邊爐之前仲叫左個煎午餐肉

出而好小有既竹苼
吸左雞湯

仲叫埋啤酒🍻 邊爐同啤酒就是絕配喔

2018-09-06 25 浏览
星期三上完堂同男朋友去尖沙咀打邊爐,呢間特別在於個環境同埋個湯底。先講環境係懷舊風,由擺設到裝修都好有心思。人頭湧湧,環境好乾淨衛生醬料可以自己去攞。原盅燉杏汁冬蜜菜乾白肺湯($188),超足料的燉湯,有好多豬肺,洗得好乾淨燉得好入味。我地飲左兩大碗湯後侍應就幫我地將d湯同料轉去打邊爐的鍋。跟住就可以點火鍋配料慢慢打。穀飼安格斯牛肩胛肉 ($148),半肥瘦,牛肉味重,6秒左右就食得。貴妃蚌($68),兩隻好大隻,應該起魚缸新鮮拿出來。鮮蝦松露餃 半份($40),呢個好足餡,好大舊蝦同有好香松露味。芝心墨魚丸 半份($40),應該係自家制,入面係拉絲的車打芝士。凍豆腐 ($28),用來吸湯一流呀。娃娃菜 ($32)注意⚠️有茶位、醬料同小食錢。 另外值得一讚侍應的服務態度好好,為我地推介野食。 餐廳有free WiFi ,可以一路煲劇一路食

人頭湧湧,環境好乾淨衛生

醬料可以自己去攞。

,洗得好乾淨燉得好入味。

貴妃蚌($68),兩隻好大隻,應該起魚缸新鮮拿出來。

凍豆腐 ($28),用來吸湯一流呀

娃娃菜 ($32)

2018-09-05 28 浏览
今日黎到位於尖沙咀既阿肥火鍋,一早已經聽過距啲大名,極度期待距既花膠雞湯底。同埋呢間鋪既裝修都好有特色,充滿80年代既味道一坐低已經食唔停口🤣 皆因距個前菜真係無敵好食,一個炸花生,一個菜圃。菜圃係重點❤️我差啲一個人啪曬兩盤不能錯過的花膠湯底,開頭要飲左個湯先。鮮甜味美,味道一流。飲完湯,再加豬骨湯打翻個靚邊爐好養身唷鮮牛肉落湯15秒到食得超嫩滑牛味超濃,必點!黑毛豬同五花腩片 五花腩脆口,有鮮甜既味道厚瘦相當適當炸午餐肉片,上台就食得,好脆。嫌距太熱氣可以放落湯浸5-6秒去油同時都可以keep翻個炸味🤣鮮羅蔔同冬瓜,一開始即刻放落湯,食到埋尾,蘿蔔同冬瓜都索曬湯既精華同淋曬身,無得頂! 醉雞都幾好,雖然酒味不濃,但雞肉煮耐左都仲係咁滑咁好味

我差啲一個人啪曬兩盤

好養身唷
鮮牛肉
落湯15秒到食得
超嫩滑
牛味超濃,必點!
黑毛豬同五花腩片
五花腩脆口,有鮮甜既味道
厚瘦相當適當

去油同時都可以keep翻個炸味🤣
無得頂!
醉雞都幾好,
雖然酒味不濃,但雞肉煮耐左都仲係咁滑咁好味