2018-09-21
今晚去左尖沙咀食飯,有人話要食火鍋,就帶左佢去一間有懷舊風情嘅火鍋店!入面環境裝潢設計都係八十年代嘅感覺,連音樂都係舊歌情懷,真係別有風味~呢度比客人一種好似啱啱係街市買完菜即刻整嚟食嘅感覺,新鮮感爆登!淨係湯底都五花八門,咁多選擇,款款都好正咁,睇到我眼花撩亂!最後決定要胡椒豬肚雞湯($128),因為呢個有豬肚有我鍾意食嘅雞佢哋湯底全部不加味精,所以滾左後馬上飲返碗湯,果然真材實料,除咗惹味嘅胡椒香,仲有濃濃嘅藥材香,整體唔會好辣,感覺好暖胃舒服!湯入面好足料,豬肚份量唔少,又夠新鮮,食落爽口;半隻雞好好吃,雞味濃,肉質嫩!真係無揀錯,平靚正之選!貴妃蚌又係好正!$68份有6隻,價錢我覺得超值,因為真係好鮮甜爽口!比我感覺好新鮮!白鱔($98)一碟份量唔多,勝在新鮮,毫無腥臭味,肉質鮮嫩,皮又煙韌,大愛!穀飼安格斯牛肩胛肉($148)牛肉肥瘦分佈均勻,牛味唔重,肉質嫩,入口有肥牛感覺,但無肥牛咁膩,唔錯!最後當然要點返個菜吸收下湯底精華,要左娃娃菜($32)佢哋嘅嘢食真係整得好乾淨企理,連蔬菜都放得整整齊齊,無爛葉,打風過後依然係拎新鮮菜比客人,有啲餐廳會為左清舊菜,拎無咁新鮮嘅比客
白鱔($98)
穀飼安格斯牛肩胛肉($148)
牛肉肥瘦分佈均勻,牛味唔重,肉質嫩,
入口有肥牛感覺,但無肥牛咁膩,唔錯!
最後當然要點返個菜吸收下湯底精華,要左娃娃菜($32)
佢哋嘅嘢食真係整得好乾淨企理,連蔬菜都放得整整齊齊,無爛葉,打風過後依然係拎新鮮菜比客人,有啲餐廳會為左清舊菜,拎無咁新鮮嘅比客佢哋啲嘢都係好新鮮,值得一讚!
整體感覺唔錯,店員見你滾到無乜湯會主動幫你加湯,食物新鮮,尤其湯底做得出色,飲完都唔口渴,冬天一定要再黎食呢鍋,感覺食完會暖笠笠~