2020-10-03
是日剛好路過佐敦覓食唔想同人地迫特登搵間少人啲ge餐廳入去坐咁岩見到呢間主打食上海餛飩同餃子既餐廳就入去挑下機我地叫咗個menu 推介ge 洋蔥豬肉餃子併年糕 ($42) 同埋薺菜豬肉餛飩湯麪配拍青瓜 ($53)留意返, 呢間舖堂食係唔支持雙拼, 所以自己一個食就淨係每次可以試一款餃子同餛飩上台時既兩碗賣相差唔多唔重覆po 相喇雖然一個叫餛飩一個叫餃子, 但其實個皮好似無乜分別湯底方面用咗櫻花蝦落去襯, 清清地, 算係幾好味餡料方面洋蔥豬肉暫時未係出面見過, 雖然造法對我黎講算新不過食落就真係平平無奇. 薺菜豬肉亦都係一樣, 家常的味道. 但唔會話超級好味個人反而鍾意佢ge 麪條, 爽口得嚟有啲彈牙造工唔似一般ge上海麪咁粗糙, 比較幼細, 好易入口至於個湯年糕就普普通通啦, 有得揀佢個湯麪會較為出色個小食拍青瓜都做得好食夠好爽口, 味道恰到好處唔會覺得太辣/ 太鹹值得推介堂食一般都會送一杯大麥茶, 茶味夠濃ge , 不過如果飲晒想添飲就要另外比錢喇不過你問我其實如果成本唔貴, 可以比啲客人添飲1-2 杯會比較吸引啲好似普通餐廳咁, 一般都可以refill
咁岩見到呢間主打食上海餛飩同餃子既餐廳就入去挑下機
薺菜豬肉餛飩湯麪配拍青瓜 ($53)
餃子同餛飩上台時既兩碗賣相差唔多唔重覆po 相喇
雖然一個叫餛飩一個叫餃子, 但其實個皮好似無乜分別
湯底方面用咗櫻花蝦落去襯, 清清地, 算係幾好味
餡料方面洋蔥豬肉暫時未係出面見過, 雖然造法對我黎講算新
不過食落就真係平平無奇.
薺菜豬肉亦都係一樣, 家常的味道. 但唔會話超級好味
個人反而鍾意佢ge 麪條, 爽口得嚟有啲彈牙
造工唔似一般ge上海麪咁粗糙, 比較幼細, 好易入口
至於個湯年糕就普普通通啦, 有得揀佢個湯麪會較為出色
個小食拍青瓜都做得好食夠好爽口, 味道恰到好處
唔會覺得太辣/ 太鹹
值得推介
好似普通餐廳咁, 一般都可以refill