2023-10-28
唔計未有記憶嘅👶🏻年代,印象中呢次係 #小秘書 第一次到 #鴨脷洲 逛街,街上滿佈各式各樣嘅懷舊小店,有啲時光到嘅感覺😉唔講唔知,近住海旁嘅 #鴨脷洲市政大廈,原來一樓嘅 #熟食市場 裡面都有好幾間網紅店,不過啲食物係咪所講嘅咁有質素🤔就真係要幫襯過先知!呢日我哋就嚟試吓 #陳新記 嘅「招牌秘製一口西多士」。造型係幾得意嘅,#西多士 整成細細粒咁一層一層咁樣疊上去,啱晒鍾意打卡嘅我😉 只可惜食物唔夠新鮮,西多士似乎係一早整起再翻炸,口感有啲失色😅 不過反而佢哋嘅 #椒鹽魚蛋 就夠晒爽彈,味道充滿椒鹽嘅香氣,夠晒惹味🤤 #招牌炸三寶(魚片頭、魚皮、炸雲吞)亦做得相當鬆化,非常有風味🤤不過整體價錢都偏貴,三個小食+2杯飲品二百蚊都未夠埋單😅 加上周圍地面濕漉漉、環境又比較迫夾😅 我諗都唔會再有下次啦🥴📍 陳新記 (鴨脷洲)洪聖街8號鴨脷洲市政大廈1樓
📍 陳新記 (鴨脷洲)洪聖街8號鴨脷洲市政大廈1樓