2025-01-19
陳記冰室小廚,呢間店外觀唔算話超級亮眼,但就係有種親切嘅街坊feel,好似喺街頭巷尾默默等住你去發掘佢嘅美味。一入到去,環境都幾乾淨企理,木嘅桌椅搭配簡約嘅裝修,燈光溫暖,坐低就覺得幾舒服。望住餐牌,下午茶餐嘅選擇都幾多,價錢都算公道喎。先講講個雞扒面啦,雞扒炸得金黃香脆,咬落去外皮卜卜脆,裏面嘅雞肉仲保持住嫩滑多汁,真係唔錯。不過面就有啲普通啦,湯底味道偏淡,感覺就好似個雞扒嘅光芒太耀眼,蓋過咗面嘅表現。同日本拉麵嘅濃郁湯底或者意大利麵嘅豐富醬汁相比,呢個湯面就顯得有啲“素顏”,但可能呢種簡單就係港式風味嘅特色啦,畢竟香港美食有時就係追求返璞歸真嘅味道。再講講個餐肉煎蛋,煎蛋煎得剛剛好,邊邊微微焦脆,蛋黃半熟流心,用叉一戳,蛋黃緩緩流出,同餐肉一齊送入口,簡直係絕配。餐肉煎得香口,鹹度適中,不過如果能再煎得脆啲就更加perfect啦。呢個組合就好似香港嘅茶餐廳文化一樣,簡單又經典,永遠都唔會過時。至於嗰杯奶茶,茶味濃郁,奶香醇厚,兩者融合得非常好,一啖落去,茶嘅澀同奶嘅香喺口腔裏面打交,最後達成咗一種和諧嘅美味平衡。同台灣珍珠奶茶嘅甜蜜相比,呢杯港式奶茶嘅香濃更加有層次,就好似香港呢
至於嗰杯奶茶,茶味濃郁,奶香醇厚,兩者融合得非常好,一啖落去,茶嘅澀同奶嘅香喺口腔裏面打交,最後達成咗一種和諧嘅美味平衡。同台灣珍珠奶茶嘅甜蜜相比,呢杯港式奶茶嘅香濃更加有層次,就好似香港呢個城市一樣,多元又豐富。
講到情懷,呢度嘅食物真係會令人諗起香港嘅舊時光。以前細個跟住屋企人去茶餐廳,總會點一份類似嘅餐蛋面或者雞扒飯,嗰陣時覺得係好奢侈嘅享受。而家再食到呢啲味道,就好似穿越返去咗童年,雖然時光流逝,但呢啲經典嘅港式味道依然能夠喚起心底嘅溫暖同記憶。
總體嚟講,陳記冰室小廚雖然有啲小瑕疵,但係都係一個值得一試嘅地方,尤其是對於鍾意港式美食嘅朋友仔,呢度嘅食物絕對能夠帶畀你一份滿滿嘅回憶同味蕾嘅滿足。