雅苑座

The Greenery
餐厅: 雅苑座
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-01-29 5317 浏览
一星期前預訂了雅苑座既 Lunch Buffet, 12:00 - 2:30, Print 埋 openrice coupon 75 折,正呀!可惜,唔係坐係中間開揚o既位置,但無影響食好西o既決心。帝苑酒店o既餐廳,食物質素總令人有食過番尋味o既感覺。先飲個湯暖下個胃,一款木瓜魚尾湯,另一款西蘭花忌廉湯,選擇左木瓜魚尾湯,味道不錯,感覺好有營養。跟著食一轉凍海鮮,有長腳蟹、青口、蜆 同埋 蟹鉗,除左蟹鉗無咩味,其他都鮮甜,重有幾款醬汁俾你,有醋、辣椒仔、泰式辣醬......泰式辣醬好好味。食一轉熱盤 ,有好多選擇,點心、串燒、豬手、牛扒、咖哩、燒味、海南雞飯、石斑......勁多,不過,熱盤只係試左幾款 (個胃唔夠大),串燒檔有驚喜,即燒即上,牛肉、雞翼同菠蘿都好味。另外,石斑都好味,石斑一出,好快沽清餐廳都不停 REFILL,海南雞飯真心好味,D雞好滑,個飯出奇地好味,D飯好似比件雞更有雞味,唔一定雞有雞味,飯都有雞味。日式魚生就試左吞拿魚、飽汁魷魚片、八爪魚,本身麻麻地鍾意食吞拿魚,但覺得呢度O既吞拿魚好好味,飽汁魷魚片就正常,幾淋,但係八爪魚有點韌 。最後,就係甜品,唔知點解好

凍海鮮
熱盤

日式魚生

最後,就係甜品,唔知點解好似無以前甘多款,無左一份驚喜,但味道係唔錯O既,即叫即整PANCAKES 值得一試,熱辣辣,好味! 雪糕應該係H品牌,掛住食,無睇清楚係唔係,意外地食左4球 (芒果、曲奇、雲尼哪、士多啤梨),最鍾意士多啤梨味,完美地食左個 Lunch Buffet,飲埋個餐茶,有一種滿足感呢!
Pancake
4球雪糕 :)
2018-01-28
2018-01-29 2789 浏览
星期五收工,同老公二人世界睇完戲~好想食buffet,但9點幾10點已經過咗dinner時間~老公帶我去帝苑食宵夜buffet,一直都好想試~朋友都一直大讚好味又抵食環境仲好靚,有別於一般餐廳空中花園帝苑甜品出哂名好味道,餅店嘅蛋糕食過哂咁濟宵夜緊係要好好品嚐啦~好多款甜品,簡直令人難以選擇,每樣都想試,但又怕試唔哂,好多都係帝苑餅店冇嘅款式,太好味啦見到任食拿破崙已經值回票價嘅感覺,同老公每人食咗兩件朱古力噴泉,Haagen dazs雪糕,下次可以帶埋囡囡再食過,可惜掛住食,唔記影埋重頭戲-甜品區豐富嘅宵夜😋😋下次要再食,再食同再食
環境仲好靚,有別於一般餐廳
空中花園

帝苑甜品出哂名好味道,餅店嘅蛋糕食過哂咁濟
宵夜緊係要好好品嚐啦~
見到任食拿破崙已經值回票價嘅感覺,同老公每人食咗兩件
豐富嘅宵夜😋😋
下次要再食,再食同再食
$200 (宵夜)
信用卡優惠、優惠券
2018-01-27 2626 浏览
無諗過自助晚餐咁差,食物少,質素差,選擇少,每樣食物只出5至6件,要食客係咁搶,真肉酸,仲要不是樣樣出,又唔refill食物,成枱都是吉碟,真係見到都無胃口,仲要收$400幾一位,有人請都唔會再嚟,垃圾級。
2018-01-25 2427 浏览
之前試過係雅苑座食dinner buffet,今次係第一次試佢地個宵夜buffet,一上到去餐廳,比我想像中多人,好full,同埋本身以為宵夜buffet食物選擇會少d,但原來都好多種類簡。好多人第一round都會食海鮮,我都唔例外,海鮮有蝦蜆青口同蟹腳,個人比較鐘意食蜆同青口多d,因為食落去會feel到有海鮮本身既鮮甜味,同埋d肉都幾肥美,所以食落會覺得肉質細嫩。蟹腳呢就味道ok既,幾鮮甜,但就略嫌蟹腳比較幼細,無乜肉。之後就夾左d沙律菜、螺絲粉同埋烘左個包諗住可以開胃d,跟住就再去拎左d刺身,吞拿魚味道ok,幾肥美甘香,但三文魚就覺得唔係太新鮮,比較多筋,有待改進。雖然buffet corner就有得斟兩款果汁,但我地就想試下佢地d即榨果汁,所以就一人叫左一杯蘋果甘筍汁,雖然呢個要額外加錢,但覺得都值得,杯野賣相幾靚因為好有層次,而味道都好新鮮,營養豐富之餘,一路飲一路食都可以消下劑。熟食方面,佢地有個車仔麵檔,比你自己簡粉麵簡餸再比個廚師即刻煮比你,我就夾左d瀨尿蝦、午餐肉之類,湯底就簡左泰式椰子雞湯,幾清甜,聞落味道都好香,有淡淡既椰子香味,下次有機會既話都想試埋個冬蔭公湯底。

係呢個buffet,諗住食多d甜品為主,但最後唔經唔覺都夾左好多其他小食/熟食,試左魯肉飯、海南雞、炸瀨尿蝦、碗仔翅,最開心係有點心食,燒賣同叉燒包haha,同埋仲有串燒。

黎到全晚最期待既一round,就係甜品!!!!!!差唔多每款都夾左一件,超級回本!!!! 試左藍莓芝士餅,味道好濃郁,芝士味好重但不膩,不過真係有罪惡感。仲有千層酥餅,個皮好酥脆,好有口感。跟住就係冰皮綠茶卷,細細舊好得意,唔會過甜,口感煙韌,入面仲有d朱古力脆脆。Tiramisu就食落好有質感,味道岩岩好唔會太澀,其實仲有好多其他甜品,eg中式糕點、水果、朱古力噴泉、泡芙等等,不過就唔打曬出黎啦。睇返d甜品相都已經好開心,仲要我真係試曬咁多款,其實去到後尾食完d甜品已經勁飽,但最後都忍唔住食埋個斑蘭味pancake。

由於帝苑d甜品真係無得輸,所以就放肆一日咁大把啦!!!

整體黎講,宵夜buffet都真係幾抵食,本身正價就$258加一,但因為openrice有75折coupon,加埋一都係around$220一位,呢個價錢可以試到咁多有質素既野食,同埋係尖東呢個位置都幾方便,同fd行完街黎呢d就岩曬,所以有機會都會再encore。
2018-01-19
$220 (宵夜)
  • 冰皮綠茶卷
  • 青口
  • 蘋果甘筍汁
  • 藍莓芝士餅
聖誕前夕,友人邀請食自助餐,吹吹水。今晚全場爆滿!上次來這裏食聖誕自助餐已是十年前,總括來講,食物質素可保持水準。高高的樓底,掛了數夥巨型聖誕球,在微暗的環境下,彷彿北歐的星空下。論到食物,帝苑的甜品仍然是賣點,招牌特濃朱古力十年來都咁好食,食完一件仲想再食,可惜已太飽。另外綠茶蝴蝶酥鬆化。海鮮款式不多,一般款式,重點勝在夠鮮,份量充足,出極都有。蜆肥美。場上間中有LIVE BAND,很有情調。令人沈醉於美食音樂之中。整體而言,都係很高質素的,整個格局,適合大夥兒聚會,迎來快樂聖誕。
聖誕前夕,友人邀請食自助餐,吹吹水。今晚全場爆滿!

上次來這裏食聖誕自助餐已是十年前

。另外綠茶蝴蝶酥鬆化。

2017-12-21
圣诞节
2017-12-20 2720 浏览
雅苑座就來一嘗吧! 雖說食品的種類都不算非常的多,但質量也是挺好的,海鮮有凍的有灼的,鮮甜! 牛排是美國的頂級,很有牛肉味,還有一桌子美美的甜品,雙眼發光耶! 帝苑酒店的甜點就是非常有名,今天都可以一口氣品嘗啦! 餐廳的氣氛很好,有外籍人士現場演唱,裝潢是歐洲花園風格。
2017-11-18 8109 浏览
今次專程享用6折午餐優惠,由於我上一次在帝苑食過一次極美味自助午餐(上次有龍蝦半隻),所以對於這次的水準也抱有期望。 不過,由於是優惠期,亦準備好未必有太多選擇。首先,酒店餐廳位於3/F,由酒店門口直上扶手電梯即到達。餐廳雖然於三樓,但是內在環境一流,上空全沒有遮擋 (酒店房樓層有密封玻璃,不用怕掉垃圾下來),還已有著聖誕裝飾,只是食裝潢,值回票價。我先吃的是沙律和海產,海鮮新鮮,但只有長腳蟹、蜆、蝦和青口,果然給我估中特價的選擇是少一點。 不過,長腳蟹好新鮮,比起我之前在其他地方吃過的新鮮,非常鮮甜。。沙律方面,有新鮮西菜、墨西哥豆、凍雞爪、冷盤有煙三文魚、多款芝士、麵包、凍肉、肉腸等。 冷盤方面另外有日式魚生,由師傅幫你切片,還有壽司、緑茶冷面。 湯水就有兩欵選擇,一. 南瓜濃湯 二. 老黃瓜湯。 我選擇了南瓜湯,very 好味道,香濃,它的濃度剛好,又夠香甜 ,我飲咗幾啖即時大讚~ 好好味道   !  而我媽媽就飲咗中湯,她也大讚老黃瓜湯好足料,我見到佢連飲兩碗! 熱盤方面,一定要試沙爹串、海上鮮星斑、海南雞飯。不過,沙爹串即時燒要睇彩數,我走咗3轉才遇到牛肉串燒  !   其餘

,我飲咗幾啖即時大讚~ 好好味道

!   其餘熱盤,有咖哩飯、印度配料、西式炸魚塊蝦魷魚圈、西炒飯、中式蒸點、還有即時煮的車仔麵檔、燒味部。。。。。

輪到飲品和甜品,除了最後每人可order 一杯餐飲,還有西檸和橙汁無限供應
。  甜品選擇有十欵八欵,包括browny、美式Cheese cake、朱古力Mousse、blueberry cheesecake、心心酥、朱古力噴泉 和 彩色MACAROON, etc。   要特別推薦彩色MACAROON, 外型雖然細小,但粒粒有餡,朱古力,咖啡、士多啤梨、菠蘿

!  最啱食到最尾飽飽地時候,仲可以食到各欵甜食。 所以,這次自助餐我比甜品部5粒星

南瓜湯
2017-11-18
南瓜湯
甜品
  • 甜品、南瓜濃湯、長腳蟹腳
2017-11-12 4133 浏览
同frd 子係加連威老道濕平後去帝苑會合其他frd子buffet high tea 😁我地5個大人兩小朋友被安排坐近窗口位,正!睇住個靚景食野傾計,人都舒暢啲~對我黎講,下午茶自助餐食物種類算係咁。串燒~豬&雞,熱熱的,好味炸薯角~正常炸魚~好食,不過油,一件都覺得膩餃子~好味,食左幾隻魚餅定蝦餅~厚身,啖啖肉,勁好味。諗住之後encore, 不過最後都食吾到,因為太飽了😂芝士火腿多士~即叫即整,食嘅時候芝士仲拉到絲,好味煙三文魚蛋多士~都係即叫即做,好味泰式無骨鳳爪沙律~酸酸甜甜,微辣,好醒神開胃沙律(吾記得叫咩)~有🍎🍇…… 新鮮嘅健康之選班戟~即叫即整。除左原味,仲有綠茶同班蘭。班蘭味咁特別,就等我試下先。味道好清新,吾會好甜,加埋雪糕一齊食,一流。不過食完呢個已經7成飽白菜仔~食左咁多炸野,係時候要食番啲菜中和下炒飯~見賣相吾錯,其實已經有啲飽,但忍吾住試左,無令我失望。蝴蝶酥~正常其他甜品~飽到吾記得影 😂下圖呢啲吾係我食,frd 子馬拉松式嘅食法真係吾睇得少 😂😂😂 我停晒佢都仲食左兩轉,一個字~勁!最後,要讚下幫我地即叫即整啲師父仔先。個個都好有禮貌好好笑容。仲有,有個高
對我黎講,下午茶自助餐食物種類算係咁。

串燒~豬&雞,熱熱的,好味
炸薯角~正常
炸魚~好食,不過油,一件都覺得膩
餃子~好味,食左幾隻

芝士火腿多士~即叫即整,食嘅時候芝士仲拉到絲,好味
煙三文魚蛋多士~都係即叫即做,好味
泰式無骨鳳爪沙律~酸酸甜甜,微辣,好醒神開胃
沙律(吾記得叫咩)~有🍎🍇…… 新鮮嘅健康之選

白菜仔~食左咁多炸野,係時候要食番啲菜中和下
蝴蝶酥~正常
其他甜品~飽到吾記得影 😂

仲有,有個高高瘦瘦嘅男侍應,服務態度都好好。
反而,有個女侍應,叫佢針水,針到周圍都係。
*是次用數碼通客戶優惠有72折*
2017-11-05
2017-11-10 3644 浏览
相約朋友食飯,有人想吃自助餐,指明要去帝苑,經過一輪舉手投票,決定前去,並各自依自己時間去食自助餐。帝苑從沒有去過,聽聞自助餐是不錯,懷住希望心情去食一餐,6:30我是第一個到達,訂了位,被安排坐在水池旁邊,位置是全場最好的。行了一個圈,發覺食物種類都很多,但不是自己喜好,每樣攞些試試,很快就飽了,甜品、蛋糕最期待,可惜期望愈大,失望就愈大,傳聞最正的拿破侖亦不好吃。自助餐一向不喜歡,但為了陪朋友吃,才會花錢去吃,今次又係失望的一餐!個人評分食物:C環境:B服務:B抵食:C

個人評分

食物:C
環境:B
服務:B
抵食:C

2017-10-16
2017-11-09 3222 浏览
一年一度,又到本小編生日,今次同家人再次光臨帝苑酒店食buffet, 去到人山人海。。。5知道會以為大特價,5洗錢食自助餐,我最怕多人,好像爭食咁,無奈喺平日既下午又係咁,記得上次嚟食,係有烤牛肉同羊架,今次得翻炸春卷同壽司。。。性價比5太高。好多姨姨一次拎唒大半碟嘢。。。😒好無奈。。。幸運既係,酒店不斷fill 菜,有長腳蟹,凍蝦,青口,3文魚等,不過員工fill 水有點慢,個杯空左個幾鐘都係空既😅😅😅不過海南雞飯一如既往,好食既,甜品質素相對以前都係下跌左🙈生日都係無生日牌提供😫有d d 失望如果用同等價錢,我應該下次會光顧另1間了

不過海南雞飯一如既往,好食既,甜品質素相對以前都係下跌左🙈
生日都係無生日牌提供😫有d d 失望
如果用同等價錢,我應該下次會光顧另1間了

2017-11-05
  • 海南雞飯
2017-10-29 3172 浏览
食日叫人要食得健康嘅阿叔我,今日被迫要黎食餐好,呢餐邪惡又唔健康,不過老婆大人叫到,緊係要識做啦入到黎,嘩個環境堅係靚,個FEEL仲要鬼咁浪漫,難怪老婆大人咁識擇食物就當然係唔健康架啦,不過又唔係咁肥膩喎,勁好食得黎又唔油,真係一分錢一分貨高檔野係唔同,食物都好新鮮好似圖中嘅長腳蟹同青口咁,咁好味,又真係好難忍口,結果都係要破戒一再食壽司同雞肉串燒呢類又點笑得,又幾好味,肉質上乘,香氣撲鼻,而且那種鮮美唔係靠味精非一般普通小店可比三文魚+餅乾+芝士水準高質,一樣好好味今餐食下飯睇下靚景吹下水,愉快嘅一晚趁仲同老婆行得走得食得,有時對自己好D都唔係過份嘅
不過老婆大人叫到,緊係要識做啦

高檔野係唔同,食物都好新鮮

非一般普通小店可比
三文魚+餅乾+芝士
水準高質,一樣好好味

今餐食下飯睇下靚景吹下水,愉快嘅一晚
趁仲同老婆行得走得食得,有時對自己好D都唔係過份嘅
2017-10-11 3409 浏览
幫人慶生,作為為食👩🏻既我,就選擇左呢度既 dinner buffet⓵雖然價錢唔算平,不過有七折優惠兩個人都可以平成三百幾ƪ(˘ᴗ˘)┐ ⓶環境幾好,有室內園景、噴水池,仲有live 英文歌聽🎼🎤,幾舒服又幾浪漫( ˘ ³˘)❤ ⓷食物方面,今次可謂係蟹既天下:🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀長腳蟹、麵包蟹、水蟹粥、炒蟹等等;當然唔少得其他凍食既海鮮啦!選擇都唔少架🦐🐙🦑🐟parma ham, sashimi, 鴨肝, 蒸🐟, 老火湯(好🉐️), 燒味...煙肉焗蠔好肥美!😋😋食物既整體質素都唔錯。另外,呢度餅房既甜品都幾出名,又好靚😍😍,不過buffet裡面既甜品賣相老實講真係好一般,味道屬中等吧,最印象深刻既係佢既蝴蝶酥,味道不俗,酥脆帶點甜❤️ 另外仲有chocolate fountain玩,arm曬小朋友同埋女仔!(。♥‿♥。) ⓸如果係生日,酒店仲會送個細細地既生日蛋糕添!雖然味道非常普通,但用黎影下相📸📸都好唔錯!
2017-10-10
2017-08-30 3655 浏览
自助晚餐食物種類唔算多,味道也没有驚喜,但勝在環境舒適,氣氛較好,以及職員服務態度唔錯。至於價錢,都算合理。由於有7折coupon,以信用卡簽帳,兩個人都係平約用了$460左右。有一樣值得加分,就係如果有人生日,就會有免費蛋糕送,蛋糕可以選擇堂食或者take away。由於大食特食,最後蛋糕只係用黎作影相之用,但職員見到有蛋糕剩下,會主動上前問是否需要take away,呢個服務態度在現時香港已屬少見。

2017-08-14 49837 浏览
生日同女友一齊去了雅苑座食buffet~正呀~ 去到每人有一張"The Greenery" 紙仔換魚子醬~ 豪貴的享受><長腳蟹又大條又新鮮, 絕對要推薦下凍蝦食落OK, 可是唔夠凍, 可能是剛放在冰上不久熟食好像有叉燒但我無食RIBS好像會好飽, 我也沒有食燒菠蘿&燒雞軟骨也不錯芝士款式也不少食肉獸的我主攻海鮮&刺身~ 三文魚好肥厚~正! 食了兩轉~另一個要推介就是他們的海鮮湯麵!很多海鮮可以選, 蝦很新鮮, 蜆也有3款, 有大大隻的花甲3種類的蜆都很新鮮肥美, 湯底我要了喇沙, 不會太辣而且很香雖然Buffet有很多甜品, 我只嚐了一些, 主要食movenpick!!!在8款movenpick~正!!! 平常出去買一小杯也不便宜~ 而且對比哈根大, 我更喜歡movenpick~今晚捧著肚子離開, 很滿足的生日

長腳蟹又大條又新鮮, 絕對要推薦下
凍蝦食落OK, 可是唔夠凍, 可能是剛放在冰上不久

熟食好像有叉燒但我無食

RIBS好像會好飽, 我也沒有食

燒菠蘿&燒雞軟骨也不錯

芝士款式也不少

食肉獸的我主攻海鮮&刺身~ 三文魚好肥厚~正! 食了兩轉~

今晚捧著肚子離開, 很滿足的生日
2017-08-11
  • 長腳蟹
  • 喇沙海鮮
  • 三文魚
2017-08-13 62628 浏览
慶祝男朋友生日, 上openrice見到雅苑座有7折coupon下載, 好似幾吸引~打去訂位才知道生日有免費蛋糕送~太好了~其實幾年前我也食過, 當時是坐中間花園的位置, 很舒服, 可能因為今次我只有兩位所以安排了其他位置, 晚上有live, 有人唱歌~~我本身吃不多, 所以主攻海鮮今晚的長腳蟹很新鮮, 很有海水味~ 我吃了好多~其他刺生都很新觧, 特別是三文魚, 平時比較少吃的八爪魚也很新鮮吃了一口石鍋飯, 不錯, 其他熟食就沒有食太多沒有"空間"嚐沙律, 看起來款式也挺多每位一個魚子醬, 我不太好, 給了男朋友吃我本身是一個甜品控, 當然也是為了甜點來~ 可是真的吃的太飽, 只嚐了一部份><酒店自助餐的甜品有很多!!就連蝴蝶酥也有~tiramisu & cheese cake 都好食另外我去整了一份班蘭pancake, 很香, 也是挺不錯, 只是吃了會很飽, 所以邀請男朋友陪我一齊"分享"
我本身吃不多, 所以主攻海鮮
今晚的長腳蟹很新鮮, 很有海水味~ 我吃了好多~
吃了一口石鍋飯, 不錯, 其他熟食就沒有食太多
沒有"空間"嚐沙律, 看起來款式也挺多

每位一個魚子醬, 我不太好, 給了男朋友吃
酒店自助餐甜品有很多!!就連蝴蝶酥也有~
tiramisu & cheese cake 都好食

2017-08-11