雅苑座

The Greenery
餐厅: 雅苑座
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-07-31 6376 浏览
今日趁住屋企人放假,一齊去位於尖沙咀(其實近尖東)嘅帝苑酒店食lunch buffet!!呢間酒店比較舊式d傳統d, 中間個大天井其實幾有特色,而且採光充足,感覺舒服。去到剛夠12點,但已經見到唔少人拎緊野食,可能暑假關係,好多一家大細,扶老攜幼咁嚟,好熱鬧冷盤海鮮有長腳蟹,蝦,蜆,青口,仲有蟹鉗,長腳蟹肉同蝦都ok, 食左幾隻(其他無食,因為唔太好海鮮)沙律菜都多款同新鮮,青瓜片差左少少,因為睇落唔新鮮,而且食到有苦味(可能太大盤又無咩人食,搞到放得耐左?)熱葷有燒味同燒烤,有蒸魚有蒸點心,我樣樣都食左少少咁~甜品生果都幾多款,藍莓芝士蛋糕好食!一開始個時有著名蝴蝶酥,原味好食(好似出得一次,但臨收檔個時先再有一盤綠茶味蝴蝶酥,但原味好食d)有個龍眼雪耳糖水好味,H記雪糕有6款(有芒果雪葩幾特別又好味)仲有師傅整”班kick”埋單有7折, 每人大約300鬆d (原來頭100名訂位仲有6折tim),閒日lunch buffet來講,cp值算唔錯!

熱葷有燒味同燒烤,有蒸魚有蒸點心,我樣樣都食左少少咁~

2018-07-29 35252 浏览
星期六要上班已經好慘,星期六要加班就慘上加慘。為了慰籍心靈,在加班後大吃一頓也不過份吧!帝苑酒店正推出「綠茶水潤下午茶自助餐」 ($328/ 用Openrice coupon 有8折)。主打一系列綠茶甜品,更附贈綠茶味道的mask 及toner, 令身心都得到滋養。下午茶自助餐都有刺身供應。三文魚還算新鮮,有鮮味,但切得比較細塊及薄。𩶘魚亦是新鮮無腥,但魚味比較淡。白酒汁煮青口,白色好creamy, 有淡淡的酒香,青口都好多汁飽滿。迷你漢堡包的麵包帶點乾硬,但牛肉都算幾有嚼頭,亦有牛肉香。墨魚餅是泰式的,有強烈的臭豆味,口感彈牙。煎餃子不過不失。英式炸魚柳大大件,好似去酒吧食到的那種。外層炸得相當香脆可口,魚柳肉質不鬆散。薯條亦都香脆好味。串燒"出爐" 得比較慢,每次一出,客人都會蜂擁而上。試了牛肉串,牛肉比較韌,試一次就算了。蜜糖雞翼甜甜的,味道很不錯。中式點心魚肉燒賣,山竹牛肉,中式包點等。款式好「平民」,味道亦普通。地瓜球外脆內軟,蕃薯味濃。想去淥麵檔烚幾條菜吃來幫助消化,但剛巧被人吃光光了。惟有淥幾樣「車仔餸」來試試。魚皮餃有豬肉鮮,且不太油膩。雲吞大小適中,蝦肉鮮甜。札肉彈牙
迷你漢堡包的麵包帶點乾硬,但牛肉都算幾有嚼頭,亦有牛肉香。
墨魚餅是泰式的,有強烈的臭豆味,口感彈牙。煎餃子不過不失。
蜜糖雞翼甜甜的,味道很不錯。
想去淥麵檔烚幾條菜吃來幫助消化,但剛巧被人吃光光了。惟有淥幾樣「車仔餸」來試試。魚皮餃有豬肉鮮,且不太油膩。雲吞大小適中,蝦肉鮮甜。札肉彈牙味美。
另有咖哩豬皮魚旦可供選擇,辣度有點強勁。
為呼應"綠茶" 的主題,熱盤方面都有數款以綠茶入饌的食物,例如綠茶茶漬飯,綠茶味沙律等。但感覺有點怪怪的,就沒有試了。
既然是主打綠茶的tea buffet, 當然有大量綠茶甜品吧!
首先試下帝苑Fine Food 名物蝴蝶酥,摻入了綠茶粉,令蝴蝶變成翠綠色。牛油味道仍然好"霸道", 只嚐到點點的綠茶味。但蝴蝶酥的確做得相當鬆化。
綠茶撻: 香脆的牛油撻皮上,載滿綠茶mousse以及抹茶醬。mousse 的綠茶味相當濃郁,吃完滿口盡是茶香。
藏在中央的抹茶醬,切開有流心的效果!同樣都是綠茶味特濃,而且質地絲滑。一個甜點有齊三種口感。害我一口氣吃了兩件呢!
第一次食綠茶牛角飽! 牛角飽做得相當鬆化,酥酥脆脆的!中間夾著綠茶忌廉,綠茶味濃,有回甘,滑滑溜。綠茶林明頓蛋糕好鬆軟,外層綠茶味及椰絲味亦相當調和,好味!
綠茶tiramisu 好幼滑, 綠茶味和芝士味各不搶去大家風頭.

鮮果拿破崙的酥皮有點厚實,不夠鬆化。藍莓cheese cake質地比較鬆散,藍莓醬的味道亦太搶。

另有Haagen Dazs雪糕,可以用來併雞蛋仔或crepe 同吃。
總括而言,綠茶味的甜品簡直是無懈可擊!單單吃這些甜品已夠滿足!
2018-07-14
2018-07-24 4846 浏览
小時候經常在此食自助餐,已有好一段時間無來,所以適逢老公生日,來這裡懷勉一下😬好喜歡這裡的環境,食物質素也不錯。一坐低好快就有個芝士焗螺,還有張換領券可以拿松露海鮮炒飯。冷盤海鮮有長腳蟹、龍蝦、螺...都算新鮮,不知這晚是否以松露為主題呢?有得很多菜式都有松露,例如黑松露煎餅、松露炒飯、松露蒸蛋...食物款式不算超多,但吃了兩輪已開始飽。甜品、雪糕、水果都有好多選擇,食完得快就refill.生日有個蛋糕送。8:45還有生日歌聽喔👏🏻
一坐低好快就有個芝士焗螺,還有張換領券可以拿松露海鮮炒飯。
生日有個蛋糕送。8:45還有生日歌聽喔👏🏻
有時真是覺得現在Tea Set 茶架一與某些品牌合作就將價錢定得很高而且也常會有好看不好吃的情況 (贈品也很快就送完 ....因此現在反而會留意酒店的下午茶自助餐剛好在最近就發現帝苑酒店的雅苑座和韓國護膚品牌TONYMOLY推出綠茶水潤下午茶自助餐雖然是以「綠茶」作為主題,不過只是甜品部份而已 (´・ω・`)前菜的話有各款的沙律菜可以自行配搭,還有不同的醬喔有一款是綠茶蛋黃醬~滿苦的,而且跟沙律菜好像也不是太配 (ノД`)杏仁豆腐 ~很濃,喜歡吃的可以吃吃看喔!另外也有預先弄好的沙律,還有即場切的刺身 (三文魚、鮑汁魷魚片等咖喱雜菜批、莧菜批、綠茶口味鬆餅、鬆餅 綠茶口味的可以吃到淡淡的茶香,配了朱古力粒還不錯 ( ̄▽ ̄)此外還有現場即整的迷你漢堡,亦有鹹牛肉餡之類的熱食方面,點心、炸物、飯類等的那些也會有比較特別的是有即場燒的串燒~那個韓式雞翼很惹味,雞肉也很嫩滑啊或者可以自選一些材料,讓當值的廚師煮一碗麵當然只是吃丸或是菜也是可以的。湯底除了清湯,還有麵豉湯等推薦一下這裡的豬紅!跟車仔麵檔的同樣惹味 ( ̄﹁ ̄) 甜品方面,大部份都是綠茶口味~選了看起來吸引的來吃綠茶牛角包、綠茶紅豆
而且也常會有好看不好吃的情況 (贈品也很快就送完 ....
因此現在反而會留意酒店的下午茶自助餐

前菜的話有各款的沙律菜可以自行配搭,還有不同的醬喔
杏仁豆腐 ~很濃,喜歡吃的可以吃吃看喔!

咖喱雜菜批、莧菜批、綠茶口味鬆餅、鬆餅
此外還有現場即整的迷你漢堡,亦有鹹牛肉餡之類的
咖喱雜菜批、莧菜批、綠茶口味鬆餅、鬆餅

熱食方面,點心、炸物、飯類等的那些也會有

或者可以自選一些材料,讓當值的廚師煮一碗麵
當然只是吃丸或是菜也是可以的。湯底除了清湯,還有麵豉湯等
推薦一下這裡的豬紅!跟車仔麵檔的同樣惹味 ( ̄﹁ ̄)

甜品方面,大部份都是綠茶口味~選了看起來吸引的來吃
綠茶牛角包、綠茶紅豆卷蛋、抹茶朱古力撻
卷蛋比較好吃~口感很軟熟,而且吃起來不會太甜。相對的撻那個很濃抹茶味,卻有點太甜
若要說茶味和甜度也能平衡得到的是慕絲杯 (。ˇωˇ。)

甜品還有Häagen-Dazs 雪糕蝴蝶酥是帝苑餅店的出品,好像是遊客必買的拌手禮喔
那當然要吃吃看吧!不過只見到有原味的~很鬆脆的耶!
(*´ω`) 另外亦有即場整的班戟,有朱古力皮喲
飲品方面~都是任飲咖啡、茶,凍飲的也有橙汁或是柑桔檸檬可選

Häagen-Dazs 雪糕~蝴蝶酥
柑桔檸檬

只要有印Openrice的折扣券加上任何一張信用卡就會有8折優惠
所以最後每位$278.8 (已計加一服務費) 原價未計加一的話則是每位$328
吃下午茶自助餐還送下邊這個 TONYMOLY「THE CHOK CHOK 綠茶水潤系列」禮品包
不過要注意的是 ( ´∀`)σ 每兩位用才送1包喔
2018-07-15
$278.8 (下午茶)
2018-07-22 3225 浏览
訂左位同男朋友食buffet,事後發現呢間係男朋友之前都想食既酒店buffet.我意外地驚喜與開心。一入去男朋友就開始讚,款式種類算可以,甜品又精緻,而且環境吾錯,伴歌作樂又不時唱起生日歌,令氣氛升溫 buffet以龍蝦,松露為主題。松露是我的至愛當中有松露龍蝦芝士意大利飯:飯感一般,但勝在松露濃味,仲有松露雞肉,松露甜品。,都係吾錯。 長腳蟹肉質鮮甜,我都食完又食。但至於龍蝦,的確係啖啖肉,但口感卻一般。 再試碗蟲草桂圓燉雞湯,好驚喜,好好飲,飲到有d上左隱至於甜品方面,拿破崙酥皮鬆脆,甜度尚可,熱棒其它甜品,款式幾特別,口感亦吾錯。 至於對食物方面人人都有不同評價同心得,但呢間我覺得吾錯,男朋友甚是讚不絕口,見到佢開心,我更開心

buffet以龍蝦,松露為主題。松露是我的至愛
當中有松露龍蝦芝士意大利飯:飯感一般,但勝在松露濃味
再試碗蟲草桂圓燉雞湯,好驚喜,好好飲,飲到有d上左隱
至於甜品方面,拿破崙酥皮鬆脆,甜度尚可,熱棒
其它甜品,款式幾特別,口感亦吾錯。
  • pancake
  • 蟹腳
  • 熱盆
2018-07-21 3444 浏览
臨急臨忙話要食自助餐慶祝生日?!😱邊間好?好彩諗起幫襯過幾次的雅苑座,即時打去Book位,搞掂!食物同環境的水準都一如既往地好,自助午餐好滿足!媽媽話今次的生日好滿意啊!😊長腳蟹好新鮮,無雪味同好鮮甜!蟹鉗超正,啖啖蟹肉食到講不出聲!Refill一D都唔手軟,好快又滿瀉甜品頂呱呱!唔單止賣相吸引,味道亦都攞足曬分果然係酒店級水準!至於雪糕方面,有大眾至愛H牌,浄係士多啤梨味就已經食左三球仲有班戟任你點,即叫即整,夠曬新鮮😍
甜品頂呱呱!唔單止賣相吸引,味道亦都攞足曬分
仲有班戟任你點,即叫即整,夠曬新鮮😍
  • 凍海鮮
2018-07-17 2613 浏览
餐廰位於酒店中央, 向上望就係樓上四邊房間, 環境氣氛都不錯, 有歌手現場表演, 同其他同價錢的自助餐相比, 食物種類不算多, 最令我失望係沒有生蠔供應, 凍海鮮味道一般, 反而刺身唔錯, 甜品種類多, 聽講拿破倫蛋糕出名, 蛋糕一出, 食客立即瘋擁去排隊, 我都即管試試, 真的不錯, 大家有機會都試試.
2018-06-29
2018-07-16 3235 浏览
期待以久,第一次去,好失望。生日同朋友去食。雖然有折,但都好貴,2人過千,而且好唔抵食。甜蝦咁普通佢都無供應,刺身選擇少,好多都變左壽司咁放係到比人夾。串燒好多整好左放晒係到,間唔中先有人翻熱下咁,一啲都唔新鮮,唔好味。其他熟食都係好少款。甜品多款式,但全部都係好甜溜溜嘅精緻蛋糕之類,唔多岩食。有人唱歌,環境唔錯,啲食物真係麻麻。灣仔灣景國際價錢平過佢,仲好味,款式又多(生蠔肥美,甜蝦三文魚帶子樣樣齊),抵食過佢。
2018-02-03
庆祝纪念
生日
2018-07-09 3172 浏览
多謝好朋友悉心嘅安排🙌🏻🙌🏻 小秘書今晚攞到優惠價又有好嘢食。Buffet對大家嚟講應該無咩特別,不過以松露做主題嘅,我都係第一次試🤤 松露意大利飯、松露忌廉湯、松露芝士餅... 都係「The Greenery」今晚精選嘅菜式🍽 不過小秘書 反而對個 螺頭燉湯情有獨鍾❤️ 飲完一碗又一碗🥣🥣🥣 再食埋幾舊🐽叉燒+酒店signature dessert 拿破崙 已經飽到上心口😅 但係小秘書 又點可以咁蝕底呢🤨 今晚點都要隊隻龍蝦加啲海鮮🦐先夠回本,可惜呢度嘅海鮮冷盤就唔多得,龍蝦無鮮味、翡翠螺又食到我成口沙🤮 好在壽司🍣、魚生🐟🐙都唔錯,最後食埋兩球 Häagen-Dazs 雪糕😬 +少少甜品🥞🍰 #小秘書 真係要投降喇🙌🏻🙌🏻提提大家,嚟到 The Royal Garden 香港帝苑酒店 一定要試吓佢哋嘅蝴蝶酥 ❤️ 香濃嘅牛油味加鬆脆嘅餅底包你一試難忘❤️❤️ 如果唔係,我哋今晚又點會外賣12盒走吖😆

2018-07-09
  • 蝴蝶酥
  • 拿破崙
  • 螺頭燉湯
2018-07-09 2374 浏览
好多年前試過食帝苑酒店的越南餐廳, 即管搜羅下佢哋嘅自助餐,發現到逢星期五,六、日,公眾假期也有宵夜buffet, 價錢非常之抵258蚊,再加一。 晚上10點15分開始至到12點15分完結, 宵夜buffet海鮮都唔少種類,有長腳蟹、青口、 東風螺, 蜆。 因為太多人搶,我都唔記得咗去拿海鮮食, 食食下見到人哋隔離枱有海鮮我先醒起要試下海鮮, 長腳蟹好食👍估唔到佢畀hotel icon更加出色。hotel icon第一輪長腳蟹就好食,之後再出時候,長腳蟹入面有好多水,好似浸過水咁樣, 一啲都唔好食。 但係今次食帝苑酒店,全部長腳蟹入口都係好肉好食, 青口細粒麻麻哋好食,蜆都係一般係有沙, 亦都有東風螺。 麵檔,有東風螺,蜆、墨魚丸、扎肉、魷魚、 魚蛋、 生菜、芽菜,各式各樣麵類俾你選擇, 有兩款湯底 ,清湯麵豉 及冬陰功湯, 試過墨魚丸 魷魚扎肉 東風螺蜆, 東風螺好實好硬,蜆有沙,墨魚丸好似係四海,魷魚都係麻麻哋, 試過一碗就算, 興趣不大再encore麵檔。 魚生有四款立魚、三文魚、吞拿魚、仿鮑片。三文魚、立魚都入口新鮮切得又夠件頭,唔會似上次食,下午茶buffet 的Hotel icon 切窄身細粒,感覺入口唔實在。西式焗五花腩,正,食咗好多件,個皮就唔好食,五花腩美味,再配蘋果醬,芥辣,更正。
甜品區域
真係瘋狂, 帝苑酒店甜品,一路都享負盛名雖然佢甜品師離開咗,但係酒店都維持到水準。 蝴蝶酥
朱古力班尼cake, 雪糕亦有Haagen Dazs,pancake, 帝苑質素, 唔可以用高質形容,只可以講係普通大眾化食品。但係反而就吸引到大眾口味。 始終都係有咁耐歷史酒店 ,高級服務員都唔會差得去邊。 一般服務員嗰啲都係兼職或者炒散當然就唔會有質素可言。
2018-07-06
宵夜
  • 海南雞飯
  • 三文魚刺身
2018-06-26 33955 浏览
成班人去食buffet係開心嘅😄😀其實我已經係第二次嚟 食物質素都幾高👍🏽😍🤤😋但服務態度就很一般😌刺身有幾款種類 小妹食了三文魚同埋吞拿魚🍣刺身非常新鮮肥美 值得食👍🏽👍🏽另外 平時去食buffet我係晤食壽司嘅但哩度嘅壽司真係都幾吸引 所以我都忍唔住食左幾舊 有蟹肉 燒三文魚 玻璃蝦 真係無令我失望 正👍🏽😋湯類有三款的 有中式的響螺湯 西式的有南瓜湯🎃同埋黑松露忌廉湯 中式湯好好飲 好濃的響螺味又好清甜 同埋係無咩油嘅👍🏽👍🏽而黑松露忌廉湯有好香的黑松露味 味道適中 湯上面會加左忌廉 少啲忌廉會更好吧 不過小妹認為 唔加忌廉都好好飲😋😋哩度嘅燒物炸物都好出色 酥炸廣島蠔好出色炸粉夠鬆脆 廣島蠔真係脹卜卜仲食到有蠔味🤩😄燒物有粟米🌽雞軟骨 牛舌 雞肉 菠蘿🍍全部都好好味 真係燒得剛剛好 唔會過哂火🤪🤪冷盤有好多款 例如🈶️青口 煙三文魚 巴馬火腿 沙律等 最吸引我都是波士頓龍蝦 真係啖啖肉 同埋好多膏呀😍🤩大家一定要trytry👍🏽👍🏽熱食都有好多款架 羊架係必食 真係好嫰滑的如果有埋芥末醬就更正🤤🤤仲有粉絲蒸元貝 雖然啲元貝唔係好大粒 但蒸得剛剛好 粉絲仲好入味👍🏽👍🏽甜品方面
刺身
熟食
熱食都有好多款架 羊架係必食 真係好嫰滑的
甜品
甜品方面 大部分都好好味 好可愛嘅蛋殼入面
分別是椰汁西米露 芒果芝麻糕 真係好睇又好食👍🏽😛芒果腸粉都好食嘅 個腸粉都滑但可以再薄皮啲☺️☺️芒果糯米飯啲飯好爛喔 一pat野咁👎🏽😲都唔係一粒粒煙韌嘅
Haagen  dazs
雪糕係Haagen Dazs 🈶️雲呢拿味 藍莓味 朱古力味🍫士多啤梨味🍓桃肉乳酪味🍑曲奇味🍪好食是通識吧🙂👍🏽
拿破崙
一到8:45am 待應就會叮叮叮🔔🔔
之後就會推出拿破崙蛋糕🍰大家就要出去排隊拎喇 酥皮很脆 吉士好味 生果有點酸 但整體都幾好👍🏽😀

刺身
  • 燒壽司
  • desserts
  • 三文魚
2018-06-24 2863 浏览
室內坐中庭為有天然,光陽光普照嘅日子,園林景色, 其他位置樓底較矮,同埋近攞食物嘅地方,比較人來人往 。冷盤方面 ,長腳蟹比較冇味,其他凍蝦仔青口蜆,質素都ok ,刺身好普通通,但係都有五六款,熱盤選擇多,refill快 。另外有得自選淥麵淥菜六淥丸食, 有壽司冷面海南雞飯串燒沙律凍肉芝士甜品種類繁多, 有即做pancake2款,hargandize雪糕 ,另外有橙汁同埋柑桔飲品同埋自沖熱飲 ,另外有水果其他蛋糕同埋布甸等甜品,另外有佢自己出品嘅三種口味蝴蝶酥,質素好好 ,用埋openrice七折優惠更加抵。
2018-06-12 4310 浏览
最鍾意星期一至五的日子去食自助午餐, 貪佢便宜人又不多。 但今次是星期一中午去食自助餐, 餐廳也座無虛席。 被安排座在中庭位置, 頭頂是玻璃天幕, 正午12時入座, 陽光普照, 真是又熱又曬, 直到一時半過後才比較好一點。 但餐廳的座位安排闊落, 坐得也算舒適。雖然顧客很多, 但服務員換上食物也很快, 所以食物充足。 最受歡迎的算是凍蟹腳, 雖然很多人排隊去拿, 服務員也很快會補上, 吃到尾聲也仍可以拿到。我最欣賞這裏的甜品, 特別是蝴蝶酥, 質地鬆化, 甜度適中, 埋單時仲可以特價買一盒回家吃。 朱古力慕士蛋糕也很好吃。 有一個黑松露奶凍, 看外表頗有特色, 但黑松露配甜甜的奶凍, 味道有點怪怪的
蝴蝶酥
荔枝果凍和黑松露奶凍
2018-06-11
蝴蝶酥
2018-06-07 3079 浏览
今晚約了尖東舊同事(大家已離開公司6年)到以前經常去的帝苑酒店吃自助餐. 有同事在open rice download 咗優惠卷,每人是$509元,並且可以優惠價$98元買蝴蝶餅👍6:30pm到餐廳,今天是星期三,全埸都滿了9成。有小龍蝦,長腳蟹,麵包蟹等源源不絶的提供有很多款熟食,如咖哩蟹,蒸魚,蒸粉絲扇貝😋串燒等等,有自選的海鮮、魚蛋等河粉麺吃,可選擇麵䜴湯底或喇沙湯底。除此以外,還有雪糕,及我最喜愛的班蘭pancake,我個人認為雅苑最正的是甜品大概9pm每枱派最出名的拿破崙蛋糕,值得一讚,每位客人都可以享有。最後我們每人用98元買到蝴蝶餅我特別𧹍這裡服務很好,同6年前都無變👍環境舒適及有歌星表演,以這個價錢是值得
2018-06-06
2018-05-28 2874 浏览
閒日夜晚同媽媽黎補祝母親節,幾星期前訂位,用左openrice 嘅coupon 有七折。六點半已經黎到,明明打去訂位嗰陣話要中間啲位,去到佢安排我坐側邊啲位,不過我講完佢都安排返靠中間可以望到上面啲酒店房嗰啲位比我。跟住佢派左張咭仔比我地拎一人一份嘅釀蟹蓋,個樣好唔錯,食落好一般,又鞋,又夾住啲蟹殼,食左幾啖已經唔想食。跟住去左拎啲海鮮食,拎左龍蝦同蝦,龍蝦其實冇味,諗住蝦會好啲,點知都係冇味。。。。對比返早一個月去灣仔Renaissance 食蒸龍蝦同蝦都比呢邊新鮮同好食好多。。。。跟住見到有蟹蓋,拎左個食,好多膏好好食,但食過一次成晚已經見唔返,得啲蟹腳。其他凍海鮮都冇拎黎食,望落都麻麻地。反而我覺得佢熟食好多款,羊架、煎三文魚同咖哩係最好食,咖哩仲有我最愛嘅胡椒餅,另外比較特別係鴨肝大阪燒,味道都唔錯,串燒反而失色,佢燒好晒擺喺度又凍晒,牛舌比較薄,味道普通。魚生望落都好一般,冇食。總括黎講,環境係好好,但凍海鮮就麻麻地,比起黎熟食好食好多,有啲失望,折左係幾平,但原價黎食應該唔會了。呢個價錢有更多更好嘅選擇。

魚生望落都好一般,冇食。