2020-05-23 187 浏览
呢個商場我裝修後,我一直都無黎過,咁岩今日同朋友要食飯餐,先發現原來呢個商場裝修後多左好多好多餐廳同food court,而且全部感覺都好吸引💖今日去食呢間四川菜,無返大陸一段時間的確少左食酸菜魚水煮魚,所以都好期待呢間餐廳水準。門外裝修帶點懷舊古風2個女仔望住餐牌,好多都好多試,所以我地都選擇左一段時間。見到左邊枱情況吃酸菜魚,右邊枱吃干鍋🤤 果然隔離枱飯特別香。最後要了 水煮鮮魚片,自選干鍋 及 重慶辣子雞丁第一道送上枱係水煮魚鮮魚片$138,佢個陣味真係勁香勁香辣味,好懷念呢種味❤ 呢個真係必食,香辣香麻味,我同朋友不停係咁索。魚片量比實際睇到既多,因為一路食個底撈撈下都仲會有。魚片無骨又滑,好惹味。呢個辣度係2隻辣椒程度,我估大概是小辣,而已完全唔覺得佢油膩👍讚入面仲有芽菜,同我至愛既粉皮,粉皮入哂味好好味🤤🤤 跟住就係我地自選鍋,要了孜然 微辣。配菜要了 墨魚丸 鮮魷 雞髀菇 炸支竹,本身以為四樣野唔多,但實際撈埋一份都相當大。孜然都好香,用黎配白飯一流啊! 見到隔離枱兩個女仔配干鍋食咗四碗飯,但因為我地仲有一個雞丁,所以唔敢叫白米,怕吃不完。個炸支竹超級惹味,D香料醬汁入哂

門外裝修帶點懷舊古風

最後要了 水煮鮮魚片,自選干鍋 及 重慶辣子雞丁

入面仲有芽菜,同我至愛既粉皮,粉皮入哂味好好味🤤🤤

跟住就係我地自選鍋,要了孜然 微辣。

個炸支竹超級惹味,D香料醬汁入哂好👍我不停忍唔到食支竹。鮮魷又係好易入味,入口又軟又香,呢兩款應該必點👍 其實雞髀菇墨魚丸都好好味,不過下次會想試蓮藕,見隔離枱個妹妹食得好吸引🤤🤤

最後是 重慶辣子雞丁$78
雞丁香口,肉質軟身帶點甜辣,但略為細小粒,同多醉骨,所以唔可以一口一啖食落去,反而應該岩飲酒食,下酒菜。

如果平時2個女仔,可以叫一份大干鍋配飯食,真係可以好味又食到飽! 見隔離枱食唔哂都打包一大一份拎返屋企👍但由於太多野想試,我同朋友已經決定下次一班人黎share食👍
2020-05-21
2020-05-22 150 浏览
今日我哋去咗屯門新墟一間雞煲烤魚專門店食晚飯,呢間餐廳裝修非常古色古香,又帶點時尚感見到餐牌,有我最愛嘅酸菜魚,二話不說我哋就先點了一份酸菜鮮魚片$138,呢個酸菜魚魚質夠嫩滑,而且湯底夠龍,好重酸菜嘅味道,雖然餐牌上寫了兩粒辣椒,但我個人認為唔算太辣,如果鍾意食辣嘅朋友,叫佢加辣應該問題不大另外我哋叫咗一個餐前小食,最香花雕豬手$58 ,豬手一向是女性因物,補充骨膠原,而且呢一個花雕非常香口,作為開胃小食真係唔錯之後我哋叫咗一個蒜蓉炒萵筍$58 ,呢個萵筍炒成絲狀,店主別有心思,因為大部份嘅炒萵筍都係切片並唔係切絲最後我哋叫咗一個京蔥爆炒牛肉$78 ,牛肉分量非常多,要來送白飯一流總括來講,呢間餐廳性價比非常高,以平民嘅價錢食到高質京菜,呢間餐廳將會成為我既屯門必食飯堂之一另外餐廳仲有烤魚,下次一定要嚟試

另外餐廳仲有烤魚,下次一定要嚟試

2020-05-19 140 浏览
今晚冇煮飯諗住叫外賣,見到屯門有呢一間川菜可以叫外賣 ,仲諗住試試佢,因為通常去食川菜我都係會去元朗嗰邊辣媽食,必食酸菜魚,見到屯門有一間所以就即管試試佢 ,諗住唔使再下下去元朗食。 外賣我叫咗個干鍋菜同酸菜魚,干鍋菜d四季豆冇走過油,味道單調做法唔正宗,而酸菜魚啲魚又唔滑又梅 份量少好難食 水準同元朗幾間川菜完全冇得比之後都係去元朗食比較穩陣唔好同自己個肚鬥氣成張單兩個餸加兩個白飯$406 非常失望 伏到出汁呀
之後都係去元朗食比較穩陣唔好同自己個肚鬥氣
成張單兩個餸加兩個白飯$406 非常失望 伏到出汁呀

酸菜魚
干鍋菜
2020-05-19
45 分钟 (外卖送餐)
夏天食辣聽落好crazy但其實你又知唔知夏天食辣除左可以防中暑仲可以除濕氣💦岩曬香港又濕又熱既天氣☀️今次就等小編帶你入屯門gogomall探辣喇🌶酸菜魚天口㷫冇咩胃口就最岩食d酸咪咪既野開開胃呢個酸菜魚集香、辣、麻、酸於一身店家將鮮嫩滑溜既魚片一塊塊咁起好就連細骨都細心處理埋絕對可安心大口大口食魚加埋酸菜、大豆芽、寛粉、萵筍一齊食更顯滋味🌶自選干鍋自選干鍋除左可以任選唔同既餸菜組合之外辣度、風味都可以自選可以揀香辣/麻辣/孜熱/唔辣都得小編當然推介麻辣喇又麻又辣咁食先至過癮架嘛呢個干鍋既份量大得驚人絕對岩曬幾個人一齊share黎食🌶擔擔麵湯頭濃郁唔油膩濃香既花生醬香帶微辣而且麵條細滑掛湯力十足正好用來緩衝受刺激既味蕾

夏天食辣聽落好crazy
但其實你又知唔知夏天食辣除左可以防中暑仲可以除濕氣💦
岩曬香港又濕又熱既天氣☀️
今次就等小編帶你入屯門gogomall探辣喇

🌶酸菜魚
天口㷫冇咩胃口就最岩食d酸咪咪既野開開胃
呢個酸菜魚集香、辣、麻、酸於一身
店家將鮮嫩滑溜既魚片一塊塊咁起好
就連細骨都細心處理埋
絕對可安心大口大口食魚
加埋酸菜、大豆芽、寛粉、萵筍一齊食更顯滋味

🌶自選干鍋
自選干鍋除左可以任選唔同既餸菜組合之外
辣度、風味都可以自選
可以揀香辣/麻辣/孜熱/唔辣都得

而且麵條細滑
掛湯力十足
正好用來緩衝受刺激既味蕾
2020-05-15 96 浏览
半年前左右我已經試過呢一間屯門嘅gogomall入面既雙辣,但上一次冇事到佢干鍋,今日趁老公放假就一於去試吓啦,我叫咗四五樣餸左右,但估唔到嚟到係超大嘅一鍋,估唔到呢一個價錢都可以有呢一個份量,真係嚇親!我揀咗孜然味,小辣,估唔到咁多樣食物溝埋都幾好味喎,啱晒我呢啲樣樣野都想試吓嘅人,一個干喎三四百蚊左右都好夠三四個人食,share返每人先係$100左右,CP值來講非常高,我見餐廳仲新出左烤魚,一於下次再搵時間嚟試吓先!
很四川的一間餐廳,,, 一踏進餐廳就聞到陣陣辣椒味道... 招牌干鍋@$188: 此干鍋的內容很豐富, 記憶中有雞肉, 豬頸肉, 牛柏葉,,, 還有椰菜花, 洋蔥, 乾辣椒,,, 魷魚, 花生... 不能盡記... 我們吃的是香辣小辣, 愈吃愈辣,,, 每種食材都很入味, 很正宗!!!... 蒜蓉炒萵荀@$58: 萵荀炒得很清淡, 剛好中和了干鍋的辣味,,, 而且萵荀幼幼的, 爽爽脆脆的, 讚!!!... 香酥椒鹽鮮魷@$98: 首先, 魷魚不是新鮮的, 是冰鮮的,,, 然後, 粉槳過厚實了,,, 最後, 整碟魷魚都是油油的,,, 完全沒有瀝乾油份, 導致一點脆的口感也沒有... 椒鹽魷魚有待改善!!!...

很四川的一間餐廳,,,

一踏進餐廳就聞到陣陣辣椒味道...

招牌干鍋@$188:
此干鍋的內容很豐富,

記憶中有雞肉, 豬頸肉, 牛柏葉,,,

還有椰菜花, 洋蔥, 乾辣椒,,,

魷魚, 花生... 不能盡記...

我們吃的是香辣小辣, 愈吃愈辣,,,

每種食材都很入味, 很正宗!!!...

蒜蓉炒萵荀@$58:
萵荀炒得很清淡, 剛好中和了干鍋的辣味,,,

而且萵荀幼幼的, 爽爽脆脆的, 讚!!!...

香酥椒鹽鮮魷@$98:
首先, 魷魚不是新鮮的, 是冰鮮的,,,

然後, 粉槳過厚實了,,,

最後, 整碟魷魚都是油油的,,,

完全沒有瀝乾油份, 導致一點脆的口感也沒有...

椒鹽魷魚有待改善!!!...

2020-04-25
2020-05-13 68 浏览
屯門川菜嘅選擇一向都唔多,前一排喺新墟收到張傳單,一直到都bookmark定,趁呢排的情況放緩少少,終於都出街食番兩餐。😛餐廳位於gogo mall最入邊嘅位置,我哋兩個人,一共叫咗三個餸食。😊食川菜點少得酸菜魚,呢度嘅酸菜魚辣度適中,酸味夠,而且啖啖肉,用嚟送飯一流。😆😆另外我哋仲叫咗孜然羊肉、椒鹽鮮魷。孜然羊肉非常好味!!😍😍羊肉十分軟腍,孜然味出,香香辣辣!非常推介大家order呢款小炒。椒鹽鮮油份量夠多,食落又唔會太油,如果可以放多少少椒鹽,相信會更合我口味。兩個人食埋單$300左右,下次可以繼續幫襯下!👍🏻

2020-05-13 1114 浏览
今日相約友人去家附近新開不久這間雙辣店一嚐辣干鍋只因我倆也愛辣人士門口已經很有特式好古代的味道再配上精美菜餚十足回到古代的客棧一樣今日由友人發板先來個招牌自選干撈,因為未曾吃過這間所以選了最小的辣度,來了一個微辣,再選了5款配菜,牛柏菜、雞軟骨、墨魚丸、午餐肉、肥腸。配料十份足、紅椒麻椒一堆、花生🥜、芝麻、配起來撈一撈口感很夾,每個配菜都很入味,不過最小的辣確實不太辣,所以不能吃辣的朋友也能來嚐嚐,雖然不太辣但卻很入味吃上去風味十足。這一鍋確實很大鍋叫的配菜也吃不完非常足料呢這裡除了吃辣外還有上海小菜,選了兩款,其中一款是《酒糟醉雞》$62離遠也嗅到酒的香濃,每塊雞都浸得很嫩,雞和皮厚度適中,一入口就能溶化在口裡酒香雞嫩最後來的是《醬燒小茄子🍆》$62為了這個菜叫了一碗菜飯,因為非常之惹味,醬料十分足燜得茄子每塊都很濃味,亦能保持茄子每塊的原來的水份和不會蓋住茄子原有的鮮甜,配上那肉碎來炒在一碟十分香配菜飯一流之吃法這是最愛的菜再後叫了豆漿和梳打,飲品選擇不少
今日相約友人去家附近新開不久這間雙辣店一嚐辣干鍋

最後來的是《醬燒小茄子🍆》$62
配菜飯一流之吃法
這是最愛的菜
上海菜飯

再後叫了豆漿和梳打,飲品選擇不少

GRAPEFRUIT  SODA

豆漿
2020-05-12
醬燒小茄子
  • 豆漿
  • 上海菜飯
2020-05-11 870 浏览
好耐無去過屯門市廣場,今日約咗朋友入去行吓街,商場好大,一個穿一個的連接商場,又行咗成日。商場周圍連接天橋、西鐵站,行下行下又行埋V.City,行完又出反地面,又到肚餓仔搵嘢食時間,望見Go Go Malll,又入去睇下一上電梯,原來全部食肆,咁就每間都睇下食乜嘢,兜咗一個圈,去到尾,見到有間叫雙辣,(打牌🀄️發🔲清一色雙辣,唔係🤣,係食川辣既雙辣🤣)望落門面幾特別,望入去座位幾舒服,又有我最愛吃的🐟魚,咁就一於係到食👭有幾款魚🐟比你選擇,我就揀咗酸菜鱸魚🐟👍😋辣味程度可以自己揀😋😋足料酸菜、芽葉、芫茜、芹菜、包魚菇、薯粉、大豆芽、粟米🌽、蘿蔔..........等等。味道匹配,再加咗D豬腩肉,肥牛、西芹做火鍋配料😋😋酸菜魚煲的鱸魚🐟,魚肉滑溜,味道鮮甜的魚肉,咸咸酸酸....咸酸菜,好味道,開胃醒胃豬腩肉又爽又有口感,牛肉配火鍋又係匹配之選,魚鮮甜味美滑溜,配上🐷豬牛🐂兩款肉類,再加上西芹幫助降脂消化,又是完美享受的享受食物美味必吃的醅菜鱸🐠魚鍋😋

有幾款魚🐟比你選擇,我就揀咗酸菜鱸魚🐟👍😋

辣味程度可以自己揀😋😋

美味必吃的醅菜鱸🐠魚鍋😋
2020-05-09 351 浏览
疫情緩和之後 條街真係多咗好多人😌gogomall變成 美食廣場之後 真係好多嘢食㗎 😁😁不過因為open kitchen 嘅關係 ,油煙味真係好大 😅😅畀我見到 喺角落位有間食辣嘅 餐廳 可以舒舒服服坐喺度點餐 🤩🤩我就比較鍾意啦 😝😝未入店舖 都已經聞到又香又麻又辣嘅味道 ,即刻流曬口水呀 😋😋店員好nice 幫我哋 度體溫 枱與枱之間裝了膠板阻隔 ,食都食得安心啲呀 🥰🥰裝修古色古香,而且地方都幾大 ,適合多人相信干鍋係呢度嘅signature 😝😝點了小辣 ,午餐肉、鮮魷 牛柏葉 同金菇全部都係最索味嘅 ,真係好過癮 😍麻同香配合得很好 ,特別鍾意食佢嘅牛柏葉 😋😋保持爽脆,而且份量都好大呢 👍👍鎮江骨 考手工嘅菜式 ,非常入味 !一啲都唔韌!回鍋牛肉 非常夠火喉 牛肉嫩滑 好惹味 !送酒下飯都一流 ,個人真係比較喜歡牛肉,回鍋肉比較肥利 😅大家都注重健康呀嘛 😝雙辣炒飯 有驚喜 🤩🤩非常足料、乾身 同樣大大碟 ,粒粒分明,加了甜豆去炒 口感更加豐富 👍👍嚟緊母親節可以多個選擇啦!好耐未食過一間咁地道 嘅川菜館呀 🥰🥰其實呢度仲有啤酒飲㗎食辣飲啤酒 真係一流👍👍最衰今日揸咗車喇

裝修古色古香,而且地方都幾大 ,適合多人

鎮江骨 考手工嘅菜式 ,非常入味 !一啲都唔韌!

嚟緊母親節可以多個選擇啦!好耐未食過一間咁地道 嘅川菜館呀 🥰🥰其實呢度仲有啤酒飲㗎食辣飲啤酒 真係一流👍👍最衰今日揸咗車喇 ,下次一於 同埋屋企人嚟試下😁😁

有嗜辣朋友帶路, 知道屯門V City兩分鐘路程嘅GOGO Mall大裝修後food court勁靚又多好野食, 佢食過li間”雙辣”川菜嘅lunch就帶左我地黎Dinner🥢.🌶水煮羊肉 (HKD128)川菜點可以唔食水煮🔥, 之前食過間好”開心”嘅連鎖店啲水煮係一大盤入面只有幾塊肉勁sad. Li盤水煮羊肉食極都仲撈到, 肉質好易咬開, 辣度十足, 食食下原來仲有好多寬粉同蒿筍, 完完全全吹收哂水煮嘅精華, 勁想另外嗌多少少寬粉唔好嘥個水煮汁底😋.🌶孜然香辣牛肉 (HKD78)加入孜然粉炒嘅餸, 獨特孜然香令人停唔到口, 廚師以蒜芯, 紅葱頭, 原粒蒜, 薑, 椒炒得非常之惹味, 送飯perfect!🌶酸辣土豆絲 (HKD48)薯仔切絲, 酸辣style, 條條薯仔絲佈滿辣椒粉又爽又好味, 酸同辣嘅味道比例調較得balance. 份量仲要勁大, 3個大人都覺得多.🌶四川擔擔麵 (HKD48)擔擔麵本身足料好味, 湯底濃稠, 麵質又滑, 送辣嘅餸會有啲嘥左, 好彩喺啲餸黎之前已經食哂, 點菜紙細心地有一欄”特別要求”, 下次點不妨試試寫低一個辣字話唔定有驚喜呢.

🌶
水煮羊肉 (HKD128)

🌶
孜然香辣牛肉 (HKD78)

🌶
酸辣土豆絲 (HKD48)
酸辣土豆絲

🌶
四川擔擔麵 (HKD48)
四川擔擔麵

汽水
2020-05-07
酸辣土豆絲
四川擔擔麵
汽水
  • 川府水煮鍋
2020-05-07 58 浏览
位於屯門某個商場!位置旺中帶靜!交通都好方便!這間舖頭雖然唔係好大!但係坐落都好舒適!裝修方面古色古香!處於回到過去的的年代!用來打咭非常一流!.至於食物方面:京蔥爆炒牛肉!牛肉嫰滑好有口感!咬入口好腍身非常之正!十分之夠鑊氣味道十足!好似大酒樓!酸菜鮮魚片魚肉嫩骨!魚肉厚度咬入口又有口感!完全冇骨味道恰恰好!完全冇骨味道恰恰好!加埋D配菜吃十分之正!辣味情度都可以接受!唔錯之選!香酥椒鹽鲜鱿味道恰恰好!又唔會過咸!外脆內軟!食入口口感非常之唔錯!鮮魷又唔會好難咬!厚度有夠大件!又夠彈牙!.至於價錢方面一般價錢!又有質素的食物!我覺得值得一試!
至於食物方面:

至於價錢方面一般價錢!又有質素的食物!我覺得值得一試!

2020-04-29
2020-05-05 61 浏览
經過屯門雅都商場,原來已經變成一個美食坊,進駐了好多食肆。裏面有一間食川菜的餐廳,叫做雙辣的川菜館。餐廳裝修得很有小菜館的特色。座位闊落,坐得亦相當舒服,而且店員易服務殷勤有禮。這間是出名食乾鍋的地方,我們就點了招牌乾鍋,尖椒炒肉片,幹煸四季豆等。招牌乾鍋,是廚師安排的五個菜,滿滿的一大碗,十分足料,我們點了麻辣小辣。上枱時香料味道,香氣撲鼻,認得人垂涎欲滴。裏面有五款菜,豬頸肉,椰菜花,蓮藕,牛栢葉,魷魚等。加了些孜然粉,十分惹味好食,足夠三至四人分享。尖椒炒肉片,好香口惹味,十分好餸飯。幹煸四季豆,油香十足,又是一個送飯好菜。總結:雙辣是一間價錢大眾化的川菜館, 大約每人$150蚊左右已經食得很飽,而且服務員非常有禮貌和殷勤,令回頭客非常多。
經過屯門雅都商場,原來已經變成一個美食坊,進駐了好多食肆。

裏面有一間食川菜的餐廳,叫做雙辣的川菜館。

餐廳裝修得很有小菜館的特色。

座位闊落,坐得亦相當舒服,而且店員易服務殷勤有禮。

上枱時香料味道,香氣撲鼻,認得人垂涎欲滴。

裏面有五款菜,豬頸肉,椰菜花,蓮藕,牛栢葉,魷魚等。

加了些孜然粉,十分惹味好食,足夠三至四人分享。

尖椒炒肉片,好香口惹味,十分好餸飯。

幹煸四季豆,油香十足,又是一個送飯好菜。

外卖送餐
2020-05-04 92 浏览
好耐冇行屯門新墟,雅都商場裝修過上到去唔同哂,直頭係美食廣場,有好多間野食,可能我真係太耐冇入黎😂😂最後揀左我最愛既川菜「雙辣」,呢間裝修唔錯,座位都舒服。至於食物方面,我地2個人試得唔多,最後叫左......✨水煮魚- 重口味,魚冇醒味,配菜仲有萵筍、芽菜、粉皮,唔太麻同辣✨雙辣招牌干鍋-超級大盤,有牛柏葉、鮮尤、蓮藕、椰菜花、豬頸肉,本人覺得味道唔夠,雖然好多辣椒,但唔覺辣,材料唔夠入味!✨川味麻婆豆腐-跟平時食既麻婆豆腐味唔同,呢個偏甜,有d似炸醬味,我拎左黎撈拉面又幾鬼夾😂😂✨清湯拉麵- 清湯麻油味濃,拉麵口感不錯

至於食物方面,我地2個人試得唔多,最後叫左......

✨清湯拉麵- 清湯麻油味濃,拉麵口感不錯
結婚後搬咗去屯門,成日唔知有咩好食🧐,今日搵到間【雙辣】,裝修好特別,所以入去試吓!雖然店名有個辣字,但係唔一定要叫辣野既😋🌶,等我示範一下叫走辣餸菜🤣!📍京蔥爆炒牛肉($78)📍黑醋小木耳($38)📍紹興酒糟醉雞($62)📍川味麻婆豆腐( $48 )(午餐連飯+飲品📍欖菜肉鬆四季豆($48)(午餐連飯+飲品菜飯+$5)📍鎮江糖醋排骨($58)📍烏龍茶($14 )————————午餐和小菜價錢實惠👍🏻😋🥰,重點係每樣菜式都味道好出色👍🏻個人最特別喜愛他們的📍鎮江排骨🐷,軟林入味😋,📍四川麻婆豆腐🌶,好微辣,孜然麻香惹味,送飯一流,勁正!附上餐牌給大家參考

📍京蔥爆炒牛肉($78)
📍黑醋小木耳($38)
📍紹興酒糟醉雞($62)
📍川味麻婆豆腐( $48 )(午餐連飯+飲品
📍欖菜肉鬆四季豆($48)(午餐連飯+飲品菜飯+$5)
📍鎮江糖醋排骨($58)
📍烏龍茶($14 )

————————

午餐和小菜價錢實惠👍🏻😋🥰,重點係每樣菜式都味道好出色👍🏻

附上餐牌給大家參考

2020-05-03