2014-03-11 3505 浏览
今次叫埋爸爸爸爸連湯都飲哂!!!有皮羊肉湯米粉瘦羊肉湯米粉羊肉肥美齒頰留香肥而不膩米粉有米味瘦羊肉比較'鞋'!!!!碗粉超大碗記住叫扣底精彩湯底!!!好味好味好好味!!!this time service ok羊尾好多肥膏!!!!羊味甚濃 amazing!!! lolservice ok
今次叫埋爸爸

爸爸連湯都飲哂!!!

有皮羊肉湯米粉
瘦羊肉湯米粉

羊肉肥美齒頰留香
肥而不膩
米粉有米味

瘦羊肉
比較'鞋'!!!!

精彩湯底!!!
好味好味好好味!!!
this time service ok
羊尾好多肥膏!!!!
羊味甚濃 amazing!!! lol

service ok
2014-03-06 3581 浏览
上個星期凍到得返幾度,今日開始回暖返小小,去左觀塘接個朋友放工,本來諗住去食麥當勞,點知條友仔話帶我去食羊肉麵。羊肉話時話我唔好嫁,加上我都唔餓,但朋友極力推介下就去試下啦。我地由裕民坊碌碌碌到去觀塘廣場,佢唔講都唔知係巷仔有間食羊肉麵嘅鋪頭。未行到已經見到人龍啦。係我地前面都有6,7個人。我地等岀面所以就耐小小。朋友話坐入面會好大陣味,加上入面都幾迫夾下。我地叫左一碗細清湯羊肉(連皮)米粉加蘿蔔,除左有得比你揀要瘦肉定連皮外,湯底就有清湯定酸辣湯,米粉定米線。對我呢d唔嚐羊嘅人都唔覺得好羶,而且個湯好清下。因為廢事2個人靜係叫一碗所以多點左涼拌雲耳,都幾多,味道都唔錯。除左羊肉外,其實仲有牛腩同豬手 ,所以唔食羊肉都可以有其他選擇。
上個星期凍到得返幾度,今日開始回暖返小小,
去左觀塘接個朋友放工,
本來諗住去食麥當勞,點知條友仔話帶我去食羊肉麵。
羊肉話時話我唔好嫁,加上我都唔餓,
但朋友極力推介下就去試下啦。
我地由裕民坊碌碌碌到去觀塘廣場,
佢唔講都唔知係巷仔有間食羊肉麵嘅鋪頭。
未行到已經見到人龍啦。
係我地前面都有6,7個人。
我地等岀面所以就耐小小。
朋友話坐入面會好大陣味,加上入面都幾迫夾下。
MEUN
我地叫左一碗細清湯羊肉(連皮)米粉加蘿蔔,
對我呢d唔嚐羊嘅人都唔覺得好羶,而且個湯好清下。
因為廢事2個人靜係叫一碗所以多點左涼拌雲耳,
都幾多,味道都唔錯。
除左羊肉外,其實仲有牛腩同豬手 ,
所以唔食羊肉都可以有其他選擇。
2014-02-22
2014-02-28 2216 浏览
是日孤獨晚餐,去試想食好耐的黑羊米線早聞呢間米線大大碗,所以要左碗細既上檯時,WA... 咁齋既... 唔緊要,食左先講初飲個湯,OK喎,羊味幾夠但唔騷,熱辣辣幾好飲要有有皮既羊件,唔太肥,肉味幾好但係...當我食到中段...幣...個味太簡單,食到好悶啦!!再食多幾啖,完全係失去左食野既樂趣,係為左唔好浪費,好勉強咁食哂成碗....
是日孤獨晚餐,去試想食好耐的黑羊米線
早聞呢間米線大大碗,所以要左碗細既
上檯時,WA... 咁齋既... 唔緊要,食左先講
初飲個湯,OK喎,羊味幾夠但唔騷,熱辣辣幾好飲
要有有皮既羊件,唔太肥,肉味幾好
2014-02-21
2014-01-19 2130 浏览
下午起身未食嘢,肚餓,諗起一陣團年要留肚食海鮮,但係好肚餓呀咁啱想去觀塘買開倉波鞋,咁啱諗起disscuss有位網友介紹呢間嘢所以決定去呢間試下先我同老婆&2位小朋友total叫咗1碗帶皮羊肉米線&1碗牛腩米線,2碗都係細,但話就話細,個碗都幾大下整體嚟講都幾好味,但米線&餸嘅份量同外面食米線鋪頭差不多,只係大隻碗&好多湯only,可能我大食掛但我會再去多一次食碗大嘅

所以決定去呢間試下先

但我會再去多一次食碗大嘅
有皮羊肉米線
题外话/补充资料: 如果喜歡蔥的話可以叫佢地多蔥,多蔥會令湯麵更好味
2014-01-18
有皮羊肉米線
去到八點幾 九成滿,叫左大碗45$試試,本身中意食羊所以滿心期待等左10-15mins先到太多人,先試湯底,清清地都係平時想像到米線個種湯底,有d蔥咁樣個d, 米線就幾好,十足十潭x 個d,..到試主角羊肉,無左羊肉本身d味,唔知點形容最貼切,似豬展肉的口感,而唔太出味的肉,總之味一般,但勝在夠多,有十幾件撈下撈下又。。反而d辣油自己加個d又幾香辣下,好過出面。。
2014-01-12 1362 浏览
去觀塘HEA, 經過海濱花園後, 見openrice話呢間隱世米綫幾好味, 就黎試下~本以為係街度, 唔會有幾隱, 點知原來係廣場裡面, 仲要係勁隔SIP.終於轉左幾個彎, 係一條行仔見到佢. 見人人食緊好大碗麵, 以為係大碗, 點知呢碗係細. 嘩, 羊可以揀帶皮同淨瘦揀, 未試過當然兩款都各一半~一來~ 真係好大碗(個碗), 試啖湯- 清, 有少少羊味, 幾好. 米線, 同X仔差唔多, 唔太LUM, 質感OK.至於重頭戲羊羊, 夠LUM, 帶皮同淨瘦各有特色. 但個人認為味若果可以再濃D會更加好, 因為食到好’掛’, 羊唔夠羶, 唔夠入味, 湯又清, 結果就無咩味.但湯唔好講笑, 竟然食完半個鐘仲有味係個口徘徊!至於份量, 其實好少, 咁大食既我, 覺得唔夠飽…
但湯唔好講笑, 竟然食完半個鐘仲有味係個口徘徊!
至於份量, 其實好少, 咁大食既我, 覺得唔夠飽…
2013-10-10
2014-01-01 1094 浏览
I live in Kwun Tong for more than 10 years, but I have never tried this before.  Because of the comments from other eaters, I finally go and try their famous lamb noodle.  The lamb is extremely thin and lean.  Good for me and those who are cautious on fats. Maybe caused by the thin cut, the taste of lamb is not strong, which I didn't expect. This noodle and the soup are almost tasteless.  It could not meet my expectation. Indeed, I ordered daikon as a side dish. But it is tasteless as well. Gues
黑羊湯鍋米綫

Daikon
Guess it is a bit overrated.
2013-12-06
2013-12-29 773 浏览
有皮羊肉湯米粉羊肉肥美齒頰留香肥而不膩米粉有米味碗粉超大碗記住叫扣底精彩湯底!!!好味好味好好味!!!this time service ok酸菜有少少過咸...
有皮羊肉湯米粉
羊肉肥美齒頰留香
肥而不膩
米粉有米味

精彩湯底!!!
好味好味好好味!!!

this time service ok
酸菜有少少過咸...

2013-12-20 583 浏览
一走入去已經有陣羊味撲鼻而來心中一絲感激.. 可惜衛生情況一般地下有油好滑...普通裝修service 一般可能樓面們食緊飯精彩湯底, 回味無窮湯底有唔羶羊味清湯飲完亦冇舌痺feel應該少味精掛???淨瘦羊肉湯米線+蟹盒子(即係蟹子丸, ok?)蟹盒子 - 普通街市買嗰啲lor羊肉有少少'鞋'下次嗌肥食完齒頰留香 + 出汗!!!碗粉超大碗記住叫扣底但係有叔叔嗌咗加底亦有 auntie嗌大碗!!!睇下你幾大食啦嘅
一走入去已經有陣羊味撲鼻而來
心中一絲感激..

可惜衛生情況一般
地下有油
好滑...

普通裝修

service 一般
可能樓面們食緊飯

精彩湯底, 回味無窮
湯底有唔羶羊味
清湯
飲完亦冇舌痺feel
應該少味精掛???

淨瘦羊肉湯米線+蟹盒子(即係蟹子丸, ok?)
蟹盒子 - 普通街市買嗰啲lor
羊肉有少少'鞋'
下次嗌肥
食完齒頰留香 + 出汗!!!

但係有叔叔嗌咗加底
亦有 auntie嗌大碗!!!
睇下你幾大食啦嘅
2013-12-04 256 浏览
羊湯米線分有皮同剩瘦唔食皮既我, 叫了細碗的"剩瘦羊肉湯米線". ($35)湯頭熱辣辣, 但略嫌羊味唔夠重.肉都算林, 但份量唔多.食完成個人暖粒粒~ 正~冬天食一流, 夏天食就唔好了...
羊湯米線分有皮同剩瘦

唔食皮既我, 叫了細碗的"剩瘦羊肉湯米線". ($35)

湯頭熱辣辣, 但略嫌羊味唔夠重.

肉都算林, 但份量唔多.

食完成個人暖粒粒~ 正~

冬天食一流, 夏天食就唔好了...
2013-11-21 189 浏览
來到冬天,是羊行天下的季節,今天有點涼很適合吃這種暖身補益美食。來到觀塘的黑草小羊店,如傳聞般的人氣,單拖來也要等許夠才得一席位,罰企的時候已聞到羊羶味。一碗連皮的羊肉米線,先喝湯,聞起來比喝的重味,充其量是普通的肉湯,而羊肉帶點羶香,只是薄切後口感就不怎好了,雖然彈的很多,但埋單其實亦不過$35,小本經營用料和份量也稱職,路過可以考慮下。
2013-11-02 141 浏览
聽聞呢間舖嘅羊湯米線出名羶,羶到成間舖都係,我就同女友冒名而來。不過入到去,一啲羶味都冇,可能係通風做得好。細碗賣$31唔包嘢飲,咁我哋睇吓隔離枱食緊嘅細碗有幾細,發覺隻碗都好大吓,於是就兩碗細,一碗有皮有碗淨瘦,再加多碟青瓜。先嚟碟青瓜,幾個字可以形容:爽、凍、有味。係咁多,食完都冇記憶嘅,當係食菜咁食。到主角出場。我嗰碗淨瘦就真係一啲肥羔都冇,上面張相連皮嘅就乜都齊晒。但係兩碗都有一個共通點:唔羶,冇乜羊味。以前喺太子間馬家莊食過,嗰碗湯飲落就知有料到,羊味羶味乜都齊;而呢碗米線,係就係夠大碗,但係似飲清湯米線多啲。羊肉腍而且唔黐牙,但係一樣唔羶。最重要係,食完之後埋單出舖頭,個人一吹到風都覺得涼;而馬家莊嗰碗湯,飲完之後出舖頭係全身發熱嘅,咁先似食羊!所以而家睇返啲舊食評,「期望過高」一啲都冇錯。
不過入到去,一啲羶味都冇,可能係通風做得好。
迷你青瓜

到主角出場。
羊肉羊湯米線(細碗有皮)

所以而家睇返啲舊食評,「期望過高」一啲都冇錯。
2013-10-26
2013-10-29 90 浏览
今日lunch同朋友試新野..泥到呢間黑羊湯鍋米綫..我去到商場要兜1圈先搵到呢間餐廳..我地坐係店外..但係仍然係商場入面的..我朋友嗌左細碗"羊肉 有帶皮"米線..我叫細碗"豬骨湯米線"連雞肉..羊肉果碗好香..聞落去有D酥味..但係食落係唔酥的..我果碗雖然係叫豬骨湯..但係就冇豬骨湯味..得雞味..但係都好好味..雖然係細碗..但係都好大碗..我地2個都食唔晒..
今日lunch同朋友試新野..泥到呢間黑羊湯鍋米綫..
我去到商場要兜1圈先搵到呢間餐廳..
我地坐係店外..但係仍然係商場入面的..

羊肉果碗好香..聞落去有D酥味..但係食落係唔酥的..
我果碗雖然係叫豬骨湯..但係就冇豬骨湯味..得雞味..
但係都好好味..

雖然係細碗..但係都好大碗..我地2個都食唔晒..
2013-10-29
2013-10-06 156 浏览
今次已經係第二次食老表,兩次都係週末。鋪頭o係觀塘廣場地下既其中一條巷仔入面,都幾窄,中間穿過一兩間茶餐廳,行到盡頭就到。雖然呢間野打正旗號做雲南羊肉湯,但老闆其實係鬼佬(收錢o個個)。呢度既米線有大碗同細碗揀,細碗都好大兜,男士食一個細碗都會夠飽;大碗就啱兩個女仔share。有皮既羊肉米線($32),每件羊肉稍為大少少,望落都幾多,不過肉既份量就真係偏少。有層皮既話當然會滑啲,而中間既脂肪亦會令啲肉香啲,不過皮會帶少少毛,介意既話最好都係叫冇皮羊肉。個湯算唔錯,有少許羊既羶味,不過再羊味再突出啲就更好。第一次食冇皮既羊肉米線($32)覺得都OK多羊肉,但第二次就得返好少,食兩啖就冇哂。而且個羊本身應該冇乜調味,而個肉質偏實,所以整到細細條咁易食啲。總括黎講,其實冇乜驚喜。今次除咗羊之外,仲試咗牛腩米線($31)。牛腩出奇地大舊同多,顯得啲羊肉更加少。啲牛腩係連住少少脂肪同軟筋既部位,連埋一齊食口感豐富,味道更加濃烈,而且煮得比羊肉稔,所以我覺得牛反而好食過羊。湯底方面,顏色冇羊肉湯咁白,亦冇羊湯既羶味。我食開華姐清湯腩既湯底比較清,而老表就比較重味,有佢自家既特色風味。佢另外仲有個小
今次已經係第二次食老表,兩次都係週末。

羊肉米線(有皮)
羊肉米線(冇皮)
牛腩米線

佢另外仲有個小食係烚羊尾巴($10),今日有3條,我12點幾去到已經冇左兩條,不過由於佢係烚既關係,感覺上不太吸引,所以冇試到。我如果俾我再去,我都係會捨羊取牛......

2013-10-06
2013-07-04 28 浏览
一直愛羊既我早已想試下依間網上備受好評既食店. 咁岩有事去開APM, 又正值lunch time時間, 好機會!去到由於唔太餓既關係, 點左一碗小羊肉米線. 一上台, 好大碗, 隻碗仲大過我塊面, 想像唔到如果叫大既到底會有幾大碗.食物方面, 既然佢出名d羊湯, 就試湯先~有陣淡淡既羊味, 唔錯的. d米線就係一般米線, 不過份量幾多. 羊肉最失望, 要左有皮羊肉, 層皮無咩味, 反而d羊肉先有d肉味. 另外, 羊肉份量好少, 亦唔見得上特別出色. 始終, 出名既係羊湯吧...總結, 本身期望太高, 黎到有dd失望. 羊湯係唔錯的, 不過其實味道唔算話真係好出色地正, 只係無其他食店供應先顯得有d價值. $31咁大碗米線係算抵的(本身羊肉太少減分, 靠羊湯加返d分...), 不過如果係特登黎我覺得唔值.

, 隻碗仲大過我塊面, 想像唔到如果叫大既到底會有幾大碗.