2008-11-04 25 浏览
約咗波波嚟食米線, 好鐘意佢哋d酸菜,夠晒酸, 7:40pm嚟到又係差不多爆晒.大腸, 腩肉和冬姑米線(中辣) - d腩肉好入味又夠肥, 大腸切到幼身加幾"林"的冬姑, 多酸菜又夠辣, 食到我眼水都瞟雞絲,腩肉酸辣粉(小辣) - d酸辣粉夠煙"un". 腩肉正涷檸樂埋單兩人都係HKD70.

涷檸樂

埋單兩人都係HKD70.
2008-08-25 9 浏览
小金魚愛吃米線.....但係旺角新開個間譚仔實實在在很多人排隊等位,所以我有時想吃但係又唔想等咁耐位時會改吃呢間。有時都會要等位,但係基本上等10-15分鐘左右就會有位。佢同譚仔唔同,呢間選擇好多~唔食米線都仲有其他選擇。(好似酸辣粉~拉麵呀~咁)當然小金魚次次都係食米線啦~~~餸方面我多數都會選:腩肉 <== 比譚仔仲好食,無乜肥肉,而且佢應該係煮過入味,所以有味道,唔似譚仔咁用白水煮咁(我估),有時仲要齋肥肉~豬軟骨 <== 骨乎其名,豬肉 + 軟骨,D軟骨係淋的,唔會硬掘掘咁~金菇 <== 好難唔好食,不過份量偏少,可以叫做唔抵食,只係我鐘意食金菇,所以我一定會叫。豬大腸 <== 無異味,呢個真係唔係間間都做到同做得好,呢間做得唔錯。小鍋米線 + 小辣 = 呢間D湯底同譚仔好唔同~酸辣得嚟味道偏濃,而且佢有頻多酸菜&芽仔,我有時會食到中辣,睇心情啦~~~至於SERVICE~尚算OK~D阿姐幾好~唔算無禮貌,落單都算快,你話等等都會遲D再嚟~收野前都會問下你仲要唔要。價錢方面~面底HKD20.00 + 每樣餸最少HKD4.00 (最貴好似HKD6-
小金魚愛吃米線.....

有時都會要等位,但係基本上等10-15分鐘左右就會有位。
當然小金魚次次都係食米線啦~~~

餸方面我多數都會選:

價錢方面~面底HKD20.00 + 每樣餸最少HKD4.00 (最貴好似HKD6-7.00),飲品就+HK8.00 (如果下午茶時間,熱飲免費,凍飲+ 2蚊,最抵~),普普通通啦~
不過最重要係~如果大家好似小金魚咁係一個怕熱的人(OR魚)的話,最好就坐入D~因為佢地雖然係有開汽氣,但係佢係用拉門,D客人出入唔係成日會記得"順"手關門,夏天坐得出會比較熱~

7月9日, 去朗豪坊睇戲順便行過黎呢邊睇下有乜食~ 呢排喜歡上食米線就一於走入去開餐~::: 雞翼涼拌米線::: $ 20 (+$4雞翼)我唔係好鍾意食湯麵之類既食物, 所以見到涼拌兩個字就二話不說揀左! 涼拌又有分熱食同凍食兩款, 今次揀左熱食. 雞翼細隻又普通. 基本上淨係涼拌米線已經夠豐富, 材料有花生, 酸菜, 炸醬(如果走辣的話佢就唔會比炸醬你) d米線咬落煙煙韌韌, 酸辣惹味. 唔食得辣既會覺得辣架其實, 但係無左炸醬又會差d…::: 牛展酸辣米線 ::: $ 20 ( +$4牛展) +$7 凍奶茶相比呢個就冇咁好食, 要咗少辣, 雖然係最低既辣度, 不過已經好鬼辣, 聽到其他人叫超少辣… 其實有成咁多個辣度, 點解唔好好分配呢? 牛展都係好普通, 冇特別~ 唯一讚既係湯底幾香, 配米線煙韌既質地加番d分…雲南桂林米線打正期號以米線做主打點都唔會差得去邊既~ 平時食開湯米線既, 今次試既涼拌米線就真係夏天good try~

::: 雞翼涼拌米線::: $ 20 (+$4雞翼)

雞翼涼拌米線
牛展酸辣米線
雞翼涼拌米線
牛展酸辣米線
  • 涼拌米線
2008-06-23 16 浏览
祝福你你看到這篇食評有幅喇!希望不會有人再受害今日天氣熱熱的想食一d酸酸的想起譚仔..又不知mk有邊到有見到這一間..大概應該相似吧..而且入面好多人應該不會好差.....這是一個可怕的開始這是我第一次光顧雲南桂林過橋米線 店員禮貌十分之差而且仲經常落錯單佢的口氣好似expect左客人比佢更熟悉個餐排咁我:"有咩分別呀呢2個?"佢就話."自己睇下啦!!"我:"咁我要xxx。我想要酸辣湯的"佢:冇呀!我: "....下..點解ge?唔係有得選咩?"佢...(冇反應)再問..佢: "你個冇酸菜呀ma!"........我鬼知咩...原來酸菜====酸辣湯咩=口=整個個程幾乎同我argue咁!其他食客都望住哂我地..服務好差叫佢走芫茜佢又走左我男友個個唉////.......................至於食物>>too bad>>我叫左個"老"水蛋+金菇的米線金菇一d唔入咪"老"水蛋不外如是由於冇酸辣湯咩所以要清湯...不過佢個清湯好差....唔係清湯係清水!!!!!!!!!!!!!!!!!!仲要成$26 lor唔該叫左個小食的拼盤一個字..差!炸雲吞不
祝福你
你看到這篇食評有幅喇!
希望不會有人再受害
今日天氣熱熱的
想食一d酸酸的
想起譚仔..又不知mk有邊到有
見到這一間..大概應該相似吧..
而且入面好多人
應該不會好差.....
這是一個可怕的開始
這是我第一次光顧雲南桂林過橋米線
店員禮貌十分之差

而且仲經常落錯單
佢的口氣好似expect左客人比佢更熟悉個餐排咁
我:"有咩分別呀呢2個?"
佢就話."自己睇下啦!!"
我:"咁我要xxx。我想要酸辣湯的"
佢:冇呀!
我: "....下..點解ge?唔係有得選咩?"
佢...(冇反應)
再問..
佢: "你個冇酸菜呀ma!"
整個個程幾乎同我argue咁!
其他食客都望住哂我地..
服務好差
叫佢走芫茜
佢又走左我男友個個
唉////.......................
至於食物>>too bad>>

我叫左個"老"水蛋+金菇的米線
金菇一d唔入咪
"老"水蛋不外如是
由於冇酸辣湯咩
所以要清湯...
不過佢個清湯好差....唔係清湯
係清水!!!!!!!!!!!!!!!!!!
仲要成$26 lor唔該
叫左個小食的拼盤
一個字..差!
炸雲吞不是雲吞
而且好油好油..
可怕
埋單..竟然要$83 lor
40+一個人..
傻ga!!!!!人地譚仔24都有個雙餸啦
好味又好味過你
平又平過你
論湯底論餸論米線都好你多多聲
冇下次!!!!!!!

$41.5
2007-07-13 12 浏览
這間雲南米線店已開了多間分店,味道的確不差.夠辣,濃味, 抵食夾大碗, 再拼飲品都只是$6,可是前兩天吃完後, 口渴到不得了,涸到暈, 又眼瞓, 中了「味精毒」.....整個下午足足喝下1000cc 的水,這就美味米線的代價.......
這間雲南米線店已開了多間分店,
味道的確不差.
夠辣,濃味, 抵食夾大碗, 再拼飲品都只是$6,
可是前兩天吃完後, 口渴到不得了,
涸到暈, 又眼瞓, 中了「味精毒」.....
整個下午足足喝下1000cc 的水,
這就美味米線的代價.......
2007-07-01 21 浏览
很久沒來這裡食米線,因為之前食過,雖然味好,但好頸渴。今日阿媽提議到這裡食。要了一個雲吞豬潤酸辣米線。豬潤唔錯,唔會過火,少少爽口。雲吞無以前咁好味,因為好多肥豬肉,還好的是皮也很滑。很喜歡這裡的湯底,因為夠酸,酸菜唔洗加錢。今次失策唔記得叫多酸菜!下次一定要記得!今次食完唔係好頸渴,少少啦,可接受!

要了一個雲吞豬潤酸辣米線。
豬潤唔錯,唔會過火,少少爽口。
雲吞無以前咁好味,因為好多肥豬肉,還好的是皮也很滑。
今次食完唔係好頸渴,少少啦,可接受!