2021-05-10 489 浏览
我最中意嘅米線之一🤤個日三點幾去到 都要排左半個幾鐘先有位🥲.麻辣湯小鍋米線配豬頸肉 ($43)麻辣湯好正 好濃郁 而且夠麻🔥呢度嘅豬頸肉好出名 好多人都慕名而來🤣不過佢真係好好食 每次黎都必點 佢地豬頸肉表面燒得好脆 外脆內軟😚 而且搽左層蜜糖係面 食落口會甜甜地 同埋好香蜜糖味🍯·脆皮豬大腸 ($32)豬大腸個皮炸得好脆🐽 份量比我想象多 每舊都係厚切 配埋個泰式辣醬 真係好邪惡🤤🤤不過食太多會好肥🥲🥲

麻辣湯小鍋米線配豬頸肉 ($43)
麻辣湯好正 好濃郁 而且夠麻🔥
脆皮豬大腸 ($32)
2021-05-02 432 浏览
一試屯門米線名店 - 雲川燒去咗虹橋分店 出奇地假日中午都唔使排隊喎😮米線店來說算是企理座位都唔少酸辣小窩(小辣) $41 (包一款$10餸&熱飲)小窩配料已包芽菜、韮菜、酸菜、辣肉碎酸辣湯底酸味頗突出 小辣的辣好mild下次可以叫中辣😂湯底濃得來唔會過火食完亦唔會好口喝餸選了豬頸肉($12)、螺旋藻($10)、蘿蔔($10)招牌豬頸肉切成薄條狀(個人較喜歡切片上)口感好爽但略嫌冇乜焦香 亦冇脆邊😕螺旋藻其實就係海藻囉 爽口掛汁 係好食既蘿蔔清甜冇渣 合格要讚的係餸每樣都俾得好足米線煮得好彈牙微煙韌 係我鐘意的口感家鄉手撕雞 $38有椒麻香但味道上只有微辣而無麻痹的辣感但仍好惹味 配埋個芝麻醬又出奇地夾喎帶出少許酸味balance得幾好以小食來說份量都算多 抵食既整體來說係唔錯幾好食但又未至於值得山長水遠去屯門食
一試屯門米線名店 - 雲川燒
去咗虹橋分店 出奇地假日中午都唔使排隊喎😮
米線店來說算是企理座位都唔少

酸辣小窩(小辣) $41 (包一款$10餸&熱飲)
小窩配料已包芽菜、韮菜、酸菜、辣肉碎
酸辣湯底酸味頗突出 小辣的辣好mild下次可以叫中辣😂
湯底濃得來唔會過火食完亦唔會好口喝
餸選了豬頸肉($12)、螺旋藻($10)、蘿蔔($10)
招牌豬頸肉切成薄條狀(個人較喜歡切片上)
口感好爽但略嫌冇乜焦香 亦冇脆邊😕

但又未至於值得山長水遠去屯門食
2021-04-17
午餐
2021-04-26 262 浏览
同朋友行完山就去雲川燒醫肚,其實我就冇聽過呢間野嘅因為屯門嚟我屋企都好遠,平時都好少入去,咁啱有朋友介紹就即管試吓啦。價錢比譚仔貴小小,但係選擇方面雲川燒更加符合我嘅心頭好,有豬扒,雲吞可以選擇。我就叫咗韭菜雲吞,鴨胸同埋花枝丸。每加一份餸就加$10。湯底係微辣嘅麻辣,朋友們覺得個麻辣湯仲好食過譚仔嗰隻,我都覺得好好食,但係份量就一般,唔夠飽。食完先知原來手撕雞好出名,下次真係要試吓先!不過其實碗米線我叫咗全走,但係可能姐姐冇聽到。另外凍飲加$3 ,平過譚仔好多!
2021-04-26
2021-04-12 449 浏览
👍🏻腩肉豬頸肉魚湯米線 (包嘢飲) $55豬頸肉燒到外皮焦脆,食落似燶邊叉燒🤤真心推薦必食👍🏻👍🏻👍🏻!腩肉用香辣醬醃得好入味肥瘦適中,成舊放入口都唔會肥膩😙鮮魚湯味道濃郁,魚味唔會好重,飲落都唔怕腥😋米線煮得岩岩好,彈牙🤪味道:9/10性價比:8/10-👍🏻豬大腸豬頸肉麻辣紅薯粉 (包嘢飲) $55大腸滷得好淋好入味,滷水味好香濃🤩不過瘦左啲,入面啲肥膏甩左得返塊表皮🤭但最緊要係好乾淨,無豬臭味👍🏻👍🏻麻辣湯底好香,辣得黎夠哂麻唔算太油,飲少少都唔怕,過癮🤪🌶紅薯粉煙煙韌韌,好掛湯,推薦😜!味道:9/10性價比:8/10-📍#雲川屯門青菱徑6號富麗大廈地下F號舖
👍🏻腩肉豬頸肉魚湯米線 (包嘢飲) $55
豬頸肉燒到外皮焦脆,食落似燶邊叉燒🤤
真心推薦必食👍🏻👍🏻👍🏻!
腩肉用香辣醬醃得好入味
肥瘦適中,成舊放入口都唔會肥膩😙
鮮魚湯味道濃郁,魚味唔會好重,飲落都唔怕腥😋
米線煮得岩岩好,彈牙🤪

👍🏻豬大腸豬頸肉麻辣紅薯粉 (包嘢飲) $55
大腸滷得好淋好入味,滷水味好香濃🤩
不過瘦左啲,入面啲肥膏甩左得返塊表皮🤭
但最緊要係好乾淨,無豬臭味👍🏻👍🏻
麻辣湯底好香,辣得黎夠哂麻
唔算太油,飲少少都唔怕,過癮🤪🌶
紅薯粉煙煙韌韌,好掛湯,推薦😜!

📍#雲川
屯門青菱徑6號富麗大廈地下F號舖
2021-04-11
2021-04-04 340 浏览
今日嚟到屯門行街❤️❤️經過呢間米線舖其實喺社交平台都已經有人介紹過不然之間又好想食米線於是就去咗排隊😋😋都唔係等咗好耐就有位我就叫咗個 豬頸肉豬潤米線 微酸辣✌🏻✌🏻香茅豬扒鮮魚米線❤️❤️我想講佢哋啲米線都幾出色先講佢哋啲餸啦全部都係熱辣辣脆卜卜😋😋份量亦都好足夠 你係食完成碗面都唔會覺得口渴相比起其他連鎖式嘅米線 呢間會較為出色而且佢嘅裝修都OK坐得都算舒服✌🏻✌🏻✌🏻我相信唔係紅日嘅話應該都唔使排好耐隊
今日嚟到屯門行街❤️❤️
而且佢嘅裝修都OK
坐得都算舒服✌🏻✌🏻✌🏻
我相信唔係紅日嘅話應該都唔使排好耐隊
2021-04-03 219 浏览
屯門紅橋一帶有唔少好嘢食😋,其中雲川米線喺我嘅all time favorite😚 咁耐冇嚟🙈原來佢已經由”雲川燒”改咗名做”雲川” 歲月不留人😢🔸熱拌米線 +豬扒 ($42) 8/10嚟襯都嗌熱撈❣️米線唔會過淋,每條米線都吸哂啲秘製醬汁,真喺勁好味!😆豬扒1塊切開4件,微微炸過,有少少乾。🔸酸辣湯米線+豬頸肉 ($42) 8/10另一必嗌配料:豬頸肉 豬頸肉切絲,食落爽彈,唔好睇佢細細條咁,其實都有成10幾條!酸辣湯底🆗🔸麻辣手撕雞🐓 7/10雞唔會好乾,帶一點麻辣,適合唔食得辣嘅人士。下底墊咗啲青瓜絲,夾埋手撕雞一齊食,帶點清新嘅感覺。

🔸熱拌米線 +豬扒 ($42) 8/10

🔸酸辣湯米線+豬頸肉 ($42) 8/10
另一必嗌配料:豬頸肉

🔸麻辣手撕雞🐓 7/10
午餐
2021-03-30 195 浏览
👍🏻香茅豬扒豬頸肉麻辣米線 (包嘢飲) $55豬頸肉燒到外皮焦脆,食落似燶邊叉燒😋😋真心推薦必食👍🏻👍🏻👍🏻!豬扒醃得夠哂入味,肉質雖然偏瘦,但唔鞋👌🏻份量真心大份👍🏻食落感覺餸多過麵😂😂味道:9/10性價比:8/10-👍🏻 腩肉豬頸肉麻辣米線 (包嘢飲) $55腩肉用香辣醬醃得好入味,而且肥瘦適中,成舊放入口都唔會肥膩👍🏻👧🏻嗌左麻中辣,湯底夠麻,唔算太油,辣得過癮🤪🌶米線煮得岩岩好,彈牙既😋味道:9/10性價比:8/10-📍#雲川屯門青菱徑6號富麗大廈地下F號舖
👍🏻香茅豬扒豬頸肉麻辣米線 (包嘢飲) $55
豬扒醃得夠哂入味,肉質雖然偏瘦,但唔鞋👌🏻
份量真心大份👍🏻食落感覺餸多過麵😂😂

👍🏻 腩肉豬頸肉麻辣米線 (包嘢飲) $55
👧🏻嗌左麻中辣,湯底夠麻,唔算太油,辣得過癮🤪🌶
米線煮得岩岩好,彈牙既😋

📍#雲川
屯門青菱徑6號富麗大廈地下F號舖

2021-03-28
  • 豬頸肉
2021-03-24 263 浏览
星期日去左行菠蘿山,原路折返後便到屯門馳名的雲川朝聖😎雖然已經兩點下午茶時間,人龍依然不減,等左成半個鐘先有得入座由於兩人同坐一邊卡位,地方淺窄下只能快影一張相🍜酸辣豬頸肉米線(小辣)豬骨湯底香甜,非常夠酸很開胃,小辣比一般的微弱,輕輕過下癮好惹味。同時佢夠味得黎唔會太重口味,唔怕有普遍過鹹的情況,值得一讚💯米線軟滑👍🏻伴以蔥花、芽菜、酸菜和肉碎等燒豬頸肉外脆內軟,帶甜甜的蜜糖香,必叫偷吃了老公的香茅豬扒,可能沒有叫分開上,浸淋了沒豬頸肉般出色/除此之外,我地兩個仲好大食咁叫左兩個小食:🌟手撕雞雞肉滿滿,秘製醬汁惹味沾芝麻醬也很開胃,胃口大的朋友要試下!⭐️酸辣豬耳佢個酸辣汁好似泰式鳳爪咁,好酸好開胃不過食完口腔重蒜味,好彩而家有個口罩遮一遮/印象中我和老公兩人合共吃了大約$120,有飲品送,都算抵食!美中不足就是地點太遠了🥲如果有分店在荃葵青區,我一定會常吃!
星期日去左行菠蘿山,原路折返後便到屯門馳名的雲川朝聖😎
由於兩人同坐一邊卡位,地方淺窄下只能快影一張相

🍜酸辣豬頸肉米線(小辣)
米線軟滑👍🏻伴以蔥花、芽菜、酸菜和肉碎等
燒豬頸肉外脆內軟,帶甜甜的蜜糖香,必叫
除此之外,我地兩個仲好大食咁叫左兩個小食:
🌟手撕雞
雞肉滿滿,秘製醬汁惹味
沾芝麻醬也很開胃,胃口大的朋友要試下!

⭐️酸辣豬耳
佢個酸辣汁好似泰式鳳爪咁,好酸好開胃
不過食完口腔重蒜味,好彩而家有個口罩遮一遮
一想食米線就會諗起雲川燒星期五嘅晏晝,叫外賣嘅人比較多,堂食都等佐10分鐘位。之前一直無叫過腩肉、以為好肉譚仔咁細細塊,原來係真。豬腩肉:雖然夠入味、醃得幾好食,但太邪惡!下次都係叫番豬頸肉旺場時唔建議叫雞翼、因為完全唔入味呀個湯底最正、有肉碎、酸菜等配料,又酸又辣、好開胃盛惠$110。
一想食米線就會諗起雲川燒

星期五嘅晏晝,叫外賣嘅人比較多,堂食都等佐10分鐘位。

雖然夠入味、醃得幾好食,但太邪惡!下次都係叫番豬頸肉

旺場時唔建議叫雞翼、因為完全唔入味呀

個湯底最正、有肉碎、酸菜等配料,又酸又辣、好開胃

盛惠$110。
呢間餐廳基本上我每星期都要食一次!我最推薦豬排同豬頸肉!原來一直冇寫過食評,今次就等我介紹吓啦!🥰豬骨湯豬頸肉米線🍜因為真係唔記得價錢,所以都係參考返其他人嘅食評啦!我想講呢一個米線真係我食過最好食嘅,除咗要辣肉碎同埋蔥以外其他配菜都走晒,但我覺得已經足夠,因為湯係勁夠味,我唔識點樣講,但我覺得有少少辣,就算我呢啲唔食辣嘅人都會覺得好爽!我尤其鍾意呢度嘅豬扒同埋豬頸肉。我覺得豬扒要浸落湯度先會特別好食,味道會更加多層次,而豬頸肉就唔使講啦,我覺得佢同坊間嘅有少少唔同,比較肥,而且佢嘅皮係燒到有少少甜味,而且切得比較細條,兩三條搭一口嘅米線就係perfect match!

豬骨湯豬頸肉米線
豬骨湯豬頸肉米線🍜
2021-03-02
豬骨湯豬頸肉米線
2021-03-10 299 浏览
❶ 豬頸肉酸辣米線 $43❷ 豬頸肉魚湯米線 $43•相信呢個係屯門虹橋必試嘅米線舖🍜✨而豬頸肉都係黎到必試❗️😋佢係切成條狀😚燒到有焦香嘅脆邊🥰好香口😆好惹味喎🤣亦都唔會嚡口🤤仲保留到少少肉質😍油脂感十足唔會dry🌟•酸辣湯底都好重味夠哂濃郁👍🏻酸辣度可以同佢講要幾多😋而佢嘅魚湯就係清淡啲嘅選擇 都一樣好味😚有少少嘅鮮魚香味亦都帶甜🌟佢仲會有芽菜 韭菜 酸菜 蔥 辣肉碎喺面頭✨想走青就記得叫啦🤣同埋佢仲有其他湯底可以揀😚例如麻辣、豬骨湯🤣•至於佢嘅米線軟硬程度啱啱好🥰有咬口👍🏻份量都好足😆而我都有食過紅薯粉😋佢係幼身嘅薯粉✨亦都係煙煙韌韌 唔會太淋😚但會頂胃🤣•呢間應該係屯門必試嘅米線🍜🥳同埋佢其他小食都唔差🌟連我唔食炸大腸都覺得佢地炸得幾香口幾好食🤣🤣
❶ 豬頸肉酸辣米線 $43
❷ 豬頸肉魚湯米線 $43

相信呢個係屯門虹橋必試嘅米線舖🍜✨

2021-03-09 203 浏览
微麻辣豬頸肉米線🍜 $43食雲川燒一定要叫豬頸肉😛 豬頸肉份量好多 有廿幾條 豬頸肉燒到好香脆 面層加咗類似蜜糖 甜甜地好夾 另外米線份量都好多 入面有酸菜、肉碎、韮菜同芽菜😛 湯底好香濃 同一般嘅麻辣湯底好唔同 麻得黎仲好香 食完呢間真係會上癮🤣🐷豬骨湯香茅豬扒豬頸肉米線🍜 $55另外男朋友叫咗另一款都好多人叫嘅香茅豬扒😛 香茅豬扒啖啖肉 好大塊 好香香茅味 肉質唔太嚡 白蘿蔔清甜冇渣 唔錯不過相比我都係鍾意豬頸肉多啲❤️
微麻辣豬頸肉米線🍜 $43

🐷豬骨湯香茅豬扒豬頸肉米線🍜 $55
終於試到非常出名既雲川燒,叫左呢度既招牌香茅豬扒,小酸辣紅薯粉賣相方面,紅卜卜既酸辣湯好吸引,至於味道,的確唔錯,8/10,先講個湯,湯底好多酸菜,好夠酸所以好開胃,但唔會得個酸字,同湯底其他香料好夾所以好惹味,最欣賞佢呢度唔會好多味精,食完唔會頸渴,另外呢度既辣比較保守,叫左小酸辣只有譚仔三哥10小辣左右既辣度。講到香茅豬扒,豬扒夠入味又夠淋,啖啖肉,但唔會成口肥膏,個餸都好令人滿意!紅薯粉係粗身圓形扭紋果款,好掛湯,唯一美中不足係啲份量有啲少,我都算係女仔中細食既都只係剛剛好飽,同埋個湯底好開胃,真係有啲唔夠喉。價錢方面尚可接受,一餸薯粉連熱飲($46)(最平一餸$41,但外賣再加分湯要加$3,豬扒加$2)總括黎講,雖然未到我心目中既酸辣米線/紅薯粉no.1, 不過都可以係第二/三名,會再黎食😋
終於試到非常出名既雲川燒,
叫左呢度既招牌香茅豬扒,小酸辣紅薯粉
賣相方面,紅卜卜既酸辣湯好吸引,
至於味道,的確唔錯,8/10,

酸辣香茅豬扒米線
香茅豬扒酸辣米線
酸辣香茅豬扒米線
香茅豬扒酸辣米線
  • 香茅豬扒
2021-03-05 145 浏览
🎉今次介紹既就係來自屯門 😇🖤 雲川 (屯門)📍 屯門青菱徑6號富麗大廈地下F號舖🎉評價雲川燒一直都係我favorite 之⼀🥰 屯門區最愛餐廳💃🏻💃🏻 湯底濃郁 紅薯粉彈牙 配料份量多 又抵食 包飲品👍🏻 等位快 職員又有禮貌🤪 唯一要講就係有時坐得好迫🤣KS評分 💫5分最高🌟🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅 👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️❤️

🎉今次介紹既就係來自屯門 😇

🖤 雲川 (屯門)
📍 屯門青菱徑6號富麗大廈地下F號舖
🎉評價

KS評分 💫5分最高🌟

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅 👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️❤️

2021-03-04 174 浏览
本身好鍾意食米線加上網上見有人話推介所以去試下呢間嘢叫咗香茅豬扒豬潤米線 麻辣大辣碗嘢一嚟到⋯⋯完全係唔熱只係室溫個豬扒好明顯一早煮好晒放埋一二邊有人叫就放上個碗完全冇再處理先上碟所以個豬扒只係室溫一啲熱度都冇豬扒個外皮啲粉係淋晒而個豬潤薄到傻都唔知讚個師傅刀功好定怨自己唔好彩間嘢仲好意思收人$10/$12 一款餸一啲質素都冇我叫咗大辣一啲辣味都冇我有理由相信熱浪都辣過碗嘢超垃圾Blacklist呢間嘢😤
本身好鍾意食米線加上網上見有人話推介
所以去試下呢間嘢