2022-05-15 2378 浏览
款待卓越成績的10位同事,本來滿有期望的…..但結果卻極之失望!完全唔合格,食物唔夠味,海鮮燒得唔香,隨意煎兩下的樣神子,蝦🦐過熟…..,upgrade 左澳洲和牛,竟是冇油花….又粗又乾,簡直難以想像,飯求其炒,芽菜冇味…..仲差過一般鐵板燒街舖質素…. 服務亦一般….從未寫過食評,但今次真是一定要反思,不吐不快,也一定要餐廳正視,徒有昔日名氣,唔珍惜客戶的信任,不能保持應有基本的食物和服務水平,相信同趕客是冇分別的!

2022-05-13
2022-05-10 1833 浏览
期待了一段時間, 今次來食鐵板食, 人均$500 左右, 是食lunch , 性價比已經較晚餐好,因為晚餐較貴, 所以經濟一點就吃lunch 吧! 鐵板定食揀了海鮮套餐$500 , 前菜有沙律、 滲, 更有刺身, 另有炒飯的, 有帶子、三文孫、銀雪魚、虎蝦、雜菜等。 另叫了雲海套餐$570再加了$350 升級鹿兒島和牛, 和牛不錯, 但份量少和是薄片的,如果多一點會更滿足。 但總來說整個體驗很不錯, 侍應及時到位。 如果是慶祝的可以試一試佢。
2022-04-14
庆祝纪念
生日
2022-01-04 3518 浏览
提早左成個幾月,訂左31/12 lunch 食雲海佢會前一日致電double confirm同問你係咪食鐵板燒再安排座位,幾好~與友人準時12點到雲海,佢先岩岩開門網上見好多人話佢之前有鐵板燒任食,不過而家已經冇左,但都好想試下究竟有幾好食,所以我哋就叫左兩個鐵板燒定食一個係牛肉鐵板燒套餐($460)另一個係海鮮鐵板燒套餐($500)一入到安排左坐吧枱位,可以睇住廚師煮嘢,幾好~廚師見我哋兩個叫左唔同set,好nice 咁問我哋係咪share,我哋話係,佢就幫我地分埋!真係好好服務~好細心~頭盤、沙律、麵豉湯刺身,幾厚身,好味!虎蝦(多汁、甜)蝦頭煎到好脆!!帶子三文魚、銀鱈魚(銀鱈魚較好味,好多魚油,好滑)西冷(有少少失望,有筋所以有點韌)雜菜(個人麻麻地芽菜,所以覺得一般)炒飯(其實唔食炒飯麵已經好飽,而呢個飯有炒炒鹹)整體都okay,不過會較推介海鮮set!
提早左成個幾月,訂左31/12 lunch 食雲海
佢會前一日致電double confirm
同問你係咪食鐵板燒再安排座位,幾好~

與友人準時12點到雲海,佢先岩岩開門

一個係牛肉鐵板燒套餐($460)
另一個係海鮮鐵板燒套餐($500)

一入到安排左坐吧枱位,可以睇住廚師煮嘢,幾好~

頭盤、沙律、麵豉湯

刺身,幾厚身,好味!

虎蝦(多汁、甜)

蝦頭煎到好脆!!

帶子

三文魚、銀鱈魚(銀鱈魚較好味,好多魚油,好滑)

西冷(有少少失望,有筋所以有點韌)

雜菜(個人麻麻地芽菜,所以覺得一般)

炒飯(其實唔食炒飯麵已經好飽,而呢個飯有炒炒鹹)

整體都okay,不過會較推介海鮮set!
2021-12-31
2021-12-24 2190 浏览
平安夜晚餐早於一個月前book 枱慶祝,每枱預付一千圓留枱,雖然餐牌沒有因聖誕節而特别加價,每個鉄板餐由$1000-$1400 ,包括有龍蝦鮑魚及牛肉,如要和牛要另加錢,但一個厨師一人同一時間負責4枱客,及另外仲有一二枱客,.厨師与人客經常互動,非常健談,但一次過炒8人份量之炒飯及菜,有D 大鑊飯嘅感覺,一間酒店唔似酒店嘅餐廳下次咪搞
2021-12-17 2283 浏览
上星期同朋友去咗喜來登雲海日本料理食dinner,例牌食我的至愛鉄板燒,仲order咗支Sake配海鮮,我哋揀咗雲海鐵板餐,師傅將龍蝦同鵝肝,煎得非常香滑彈牙,鵝肝用多士墊底, 食落唔油,跟住又有炒菜同炒飯,真的食個飽,結賬時順便想訂佢地嘅"午市鉄板放題",但原來喺((兩個月前巳經取消了)),真係可惜,服務員講冇得再訂了,回復睇餐牌叫餐!!!
,仲order咗支Sake配海鮮
,回復睇餐牌叫餐!!!
2021-11-12 2576 浏览
結婚週年紀念日,仔仔要求往喜來登雲海再次品嘗當年的美味。。。。。。可惜,吃鐵板燒餐要等超過1小時多,今次只可散叫,但最失望是鐵板燒黑毛豬,硬得很呀 ! 差過家中姐姐煮,還有燒大虎蝦,一百七十五元一隻,可惜肉質較不新鲜,因而遜色。幸好澳洲M5和牛,叫5成熟,吃下去的水準保持肉質鮮味,但有些根。而最好吃是燒銀雪魚,十分滑流,皮脆,阿仔還要我留給他吃雪魚皮添。還有炸物更肥美,大大隻又脆口,三百元六隻,的確不俗。在壽司方面,令人喜出望外,飛魚子壽司,魚子大大粒,紫菜保持脆口,吃下去感到海水溶入紫菜內,令人回味不已! 其實雲海要改善下食物装飾質素,今次上枱的碟完全一样,想統一嗎?連一個十四歲的男孩也品評沒有吸引力的賣,比起其他的對手,難以生存下去。因已沒有靚環境,而飲物佈局平平,更難再有機會回頭再吃,然而服務質數保持,自動幫客人拍照,茶水足夠及熱,還有八五折小小折扣,結賬二千八百元,三個人的慶祝飯,算是偏貴小小,但可試了不同海,陸的食物,而不是澱粉填肚,也是可以的!只是一點驚喜也沒有。。。。。。
可惜肉質較不新鲜,因而遜色。
只是一點驚喜也沒有。。。。。。
2021-11-11
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
信用卡優惠
2021-11-06 2245 浏览
上次試過佢哋嘅鐵板燒任食,比起第一次食稍微失望,所以今次同朋友慶生,決定食和食,點知完全冇令我哋失望!若果你同我哋一樣,有選擇困難症,我提議你唔好再睇Menu啦,直接叫經理Benni或者felix推介俾你啦!我哋三個人揀咗食同一個set,因為有秋刀魚!魚生飯新鮮之外其實天婦羅同埋烏冬都好好食!個天婦羅令我諗起好耐冇去過東京呀!服務好,仲要送慶生蛋糕!有埋喜來登會籍就更加正!

我哋三個人揀咗食同一個set,因為有秋刀魚!

服務好,仲要送慶生蛋糕!有埋喜來登會籍就更加正!
尖沙咀喜來登酒店裡林立好多優秀既餐廳 其中一間今日小妹想分享嘅就係呢間鐵板燒 晚市套餐份量好多 超級豐富 相信男士們都會飽到棒住個肚走🤪餐廳既環境比較昏暗 適合情侶夫婦既浪漫氛圍👩‍❤️‍👨 當晚同枱的區域只有四人 而為我地準備成個用餐體驗既廚師非常樂於溝通 介紹食材及食法 更會留意客人既喜好 在準備之後既食材時作出加減 其實呢個位好 加 分 !(例如佢留意到小妹友人唔食蔥,之後佢既所有食物都走蔥)🍄金沢 Kanazawa Course ($1,000)- 頭盤(枝豆、芥辣八爪魚🐙、昆布卷)- 刺身(三文魚、油甘魚、甜蝦)- 沙律🥗- 帶子- 虎蝦- 三文魚- 銀鱈魚- 澳洲鮑魚- 炒雜菜- 炒飯- 蜆湯- 甜品

🍄金沢 Kanazawa Course ($1,000)
- 頭盤(枝豆、芥辣八爪魚🐙、昆布卷)
- 刺身(三文魚、油甘魚、甜蝦)
- 沙律🥗
- 炒飯
- 蜆湯
- 甜品

2021-09-14 2467 浏览
為慶祝順利搬家,早前去了Sheraton的雲海日本料理吃鐵板燒。因為疫情下,爐邊位只有8個,所以要預先訂位喔!不然就只能像餐廳吃飯等送餐,不可以看到師傅表演囉~師傅表示這個套餐非常抵食,訂到就是賺到,而且這個優惠不知道做到甚麼時候呢~這個任食鐵板燒699再加一,可以任食燒蝦,帶子,牛肉~還有果汁汽水,甚至清酒任飲,實在難怪師傅會說訂到賺到~🤤前菜前菜有三文魚跟甜蝦刺身~厚切三文魚幾新鮮,但個人最愛反而是旁邊那碟汁煮蒟蒻,非常惹味香濃。可惜前菜只有一份,不可以添食,不然一定會不停添蒟蒻...🙈🙈🤤三文魚,鱈魚三文魚燒得剛好,中心還呈現一點點生肉色,不會像在家裏煮那麼"柴"...而鱈魚每人只有一份,油香嫩滑~如果可以添食,師傅應該會很忙…🤤燒帶子帶子只是略為燒香底面,加點鹽花就已經好完美🤤燒蝦沒甚𡡉特別,算新鮮爽口🤤鴨肝最後悔無見到這一道…其實我不吃鵝肝鴨肝的…但他們為我受了苦,我卻不能吃...我覺得好自責…不吃鵝肝鴨肝的朋友記得先跟師傅說...🤤羊架太興奮沒有拍到…羊肉沒有羶味又燒得剛好,肉質軟熟而且有好多肉汁🤤牛肉薄燒薄牛肉捲著預先炒香的洋葱蘿蔔,然後一齊再燒~無有甚麼特別,但enco
因為疫情下,爐邊位只有8個,所以要預先訂位喔!
不然就只能像餐廳吃飯等送餐,不可以看到師傅表演囉~
這個任食鐵板燒699再加一,可以任食燒蝦,帶子,牛肉~
還有果汁汽水,甚至清酒任飲,實在難怪師傅會說訂到賺到~
三文魚甜蝦刺身

🤤前菜
前菜有三文魚跟甜蝦刺身~
燒三文魚,鱈魚

🤤三文魚,鱈魚
而鱈魚每人只有一份,油香嫩滑~
如果可以添食,師傅應該會很忙…
燒帶子

🤤燒帶子
帶子只是略為燒香底面,加點鹽花就已經好完美

🤤燒蝦
沒甚𡡉特別,算新鮮爽口
燒鴨肝

🤤鴨肝
最後悔無見到這一道…
其實我不吃鵝肝鴨肝的…
但他們為我受了苦,我卻不能吃...
我覺得好自責…不吃鵝肝鴨肝的朋友記得先跟師傅說...

🤤羊架
太興奮沒有拍到…
羊肉沒有羶味又燒得剛好,肉質軟熟而且有好多肉汁

🤤牛肉薄燒
薄牛肉捲著預先炒香的洋葱蘿蔔,然後一齊再燒~
無有甚麼特別,但encore時可以要求只要牛肉~
炒飯

炒雜菜

🤤炒雜菜,炒飯
當大家都encore了幾次,師傅會開始炒雜菜同飯給大家。
炒飯有蛋包住,還有脆脆的飯焦,但味道稍淡欠驚喜~
綠茶雪糕

🤤綠茶雪糕
最後的甜品雪糕也只有一份,綠茶味很香。
反而盛器是最特別的,好像穿越到古代~
但每一檯的盛器都不同,不要問我為甚麼你的雪糕裝在膠碗裏...🙈

總體而言,這個任食鐵板燒可以一試~
以單點價來評價這個套餐,的確挺化算的。
但如果你問我還有沒有更好吃更相宜的選擇,又不是沒有~
不過這裏的環境氣氛跟私隱度都值得加分~
2021-08-21
三文魚甜蝦刺身
燒三文魚,鱈魚
燒帶子
炒飯
綠茶雪糕
  • 燒鱈魚
2021-08-29 1683 浏览
以往多數食午餐鐵板燒放題,由於上年被報導後極難訂枱,所以現在轉戰晚餐。 我哋不太喜歡飲料,祗計食物的話也不算太貴(食量唔大)先來前菜及沙律,墨魚鬚調汁好夾,沙律好新鮮剌身新鮮,如份量多啲更理想😋龍蝦師傅將啲糕做汁,極正帶子也是煮得剛剛好,好鮮甜鮑魚今次選擇厚切,口感極正🥰鴨肝唔會太油,由於一客幾個分,份量少少剛好😋和牛肉質鮮嫩多汁龍蝦湯無得輸👍🏻師傅用回和牛邊位炒飯,係咪有啲罪惡感🤦‍♀️但又真係極度香🤤唯有少食多知味炒雜菜😋最後甜品令整餐更完滿,椰子雪糕極正🥰
先來前菜及沙律,墨魚鬚調汁好夾,沙律好新鮮
剌身新鮮,如份量多啲更理想😋
龍蝦師傅將啲糕做汁,極正
帶子也是煮得剛剛好,好鮮甜
鮑魚今次選擇厚切,口感極正🥰
鴨肝唔會太油,由於一客幾個分,份量少少剛好😋
和牛肉質鮮嫩多汁
龍蝦湯無得輸👍🏻
炒雜菜😋
最後甜品令整餐更完滿,椰子雪糕極正🥰
2021-07-18 2999 浏览
雲海日本料理Unkai Japanese Cuisine與大家分享之前的生日飯 ...位於Sheraton的雲海裝修走日本風,聽說他們星期一至五午市時段提供的 任飲任食的鐵板燒放題是很受歡迎的。不過這次我們來試試晚餐😜Unkai Course $1400 (~二人份)包含了刺身,沙律,鵝肝,帶子,青龍蝦, M9和牛粒,雜菜,炒飯,龍蝦頭麵豉湯,甜品等等😙前菜等都好有心機,有啫喱,墨魚丸卷,擺盤很有心思。刺身中規中矩。其他食品就好味- 鵝肝吐司肥厚,沒有臊味,而且入口即溶;龍蝦彈牙,帶子鮮甜,和牛粒好林而且沒有筋。最後的炒飯和龍蝦頭麵豉湯也不錯吃了生日蛋糕忘記了食它們甜品 嗚Beef Sukiyaki- 澳洲M9和牛 $720升級了到澳洲和牛,可惜沒有生雞蛋提供,牛片薄薄的,沒有筋/渣,牛味挺出的!而且醬汁甜甜的,沒有過濃掩蓋牛味。不錯吃的。Tempura $520就是普通的一個天婦羅,炸皮不會過厚,不會過油,還好💰$1000+ pp⭐️8.5/10
雲海日本料理Unkai Japanese Cuisine

Unkai Course $1400 (~二人份)
前菜等都好有心機,有啫喱,墨魚丸

吃了生日蛋糕忘記了食它們甜品

Beef Sukiyaki- 澳洲M9和牛 $720

Tempura $520
就是普通的一個天婦羅,炸皮不會過厚,不會過油,還好

💰$1000+ pp
⭐️8.5/10

hello im here againnice salad and starters♥️cause i dont like sashimi so i changed one of the sashimis to tempura!!and their sashimi looks like thislobster 🦞 was very nicescallops can be better - not crispy enough foie gras toast 💯and finally the beef!!the chef can be more skillful but food are fresh and good in general!
2021-07-02 2470 浏览
由於不久前來過吃鐵板燒午餐後感覺很好,所以今次再來光顧。餐廳的環境氣氛非常舒適,而坐在鐵板燒座位上用餐更是有一番風味。非常湊巧地兩次都是由志師傅服務。食物質素是滿意的,當中每人只限一件的鴨肝最為吸引。其他食物如帆立貝、蝦及和牛的味道和火候都處理得很好。我個人覺得最有驚喜的反而是平平無奇的炒飯,入口不但一點油膩感也沒有,而且米飯乾爽粒粒分明,吃完後本來很想多叫一份,但奈何肚子已經沒有空間了。此鐵板燒的吸引之處是不但果汁汽水任飲,而且啤酒清酒也包括在內。啤酒是Sapporo,而清酒是菊咲,個人認為有點辛口,所以當天沒有喝很多。總括來說,雖然每位$599+10%的價錢並非很吸引,但食物質素、環境及服務跟價錢成正比,是高質日式鐵板燒午餐之選。
2021-06-29
日式鐵板燒一直都係我喜愛的烹調方式😍因為食材一定要新鮮,食物快速經過高溫燒熟,加入簡單調味,完全保留食物既原味😋😋仲可以睇住師傅係你面前即席烹調,睇師傅煮到連前臂肌肉都練埋出黎💪🏻✨一般鐵板燒都係比較昂貴,如果唔係慶祝活動,一般情況都比較少機會食到。今次就同大家分享一個位於五星級酒店的鐵板燒放題, 如果你喜歡飲清酒的話,CP值都幾高😜✨午市鐵板燒放題:12:00-14:30星期一至五 $599+10%星期六日及假期 $699+10%(額外多一份甜蝦刺身及鐵板鱈魚)電話訂枱落訂每位$100✨套餐包括:前菜(每人一份)三文魚刺身(每人一份)鐵板燒蝦鐵板燒帶子鐵板燒三文魚鐵板燒鴨肝(每人一份)鐵板燒羊架鐵板燒雞肉牛肉薄燒鐵板燒什菜鐵板燒炒飯麵豉湯綠茶雪糕(每人一份)飲品🍸(任飲日本清酒、生啤、百事、七喜、橙汁、西柚汁、柚子蜜)✨廚師會喺你面前順序由燒蝦煮到炒飯,之後就會問大家仲想食咩,想食幾多都可以encore😎😎✨我自己個人就最鍾意食蝦同埋帶子,特別係蝦,非常之爽口彈牙😍鴨肝都好好味好香,不過就每人限得一份。另外,羊架同三文魚都好多人encore。✨價錢唔貴,都預咗唔會食到好好食既牛,點知

午市鐵板燒放題:12:00-14:30
星期一至五 $599+10%
電話訂枱落訂每位$100

套餐包括:
前菜(每人一份)
三文魚刺身(每人一份)
鐵板燒蝦
鐵板燒帶子
鐵板燒三文魚
鐵板燒鴨肝(每人一份)
鐵板燒羊架
鐵板燒雞肉
鐵板燒什菜
鐵板燒炒飯
麵豉湯
綠茶雪糕(每人一份)

價錢唔貴,都預咗唔會食到好好食既牛,點知真係有d失望,薄燒既牛肉包住炒過既洋蔥同埋炸蒜係幾幾香,不過本身牛肉有筋有渣,扣咗好多分🥲

至於其餘食物都係普通水平,好食既綠茶雪糕同埋鵝肝都係得一份👉🏻👈🏻

不過要讚下師傅雖然好忙碌同時招呼幾枱客人,不過都仍然好親切會同客人聊天,記住客人食物要求👍🏻👍🏻

❗️日本清酒啤酒控不可錯過❗️

總括而言,$6xx可以係五星級酒店任飲清酒果汁同任食鐵板燒,其實都算係值回票價。當然味道同食材唔可以同出面食過千蚊一位既鐵板燒比較啦😊

#YummyLifeKat
  • 鵝肝
  • 鵝肝多士
  • 帶子
2021-06-08 1449 浏览
Appetiser: 燒雞泡魚乾 焗蠔Sashimi: 石鯛魚 鱆紅魚 吞拿魚 秋刀魚刺身 左口魚裙邊Main: 銀鱈 澳洲 M9和牛鐵板燒 oyster 🦪 Dessert: 黑芝麻卷 鮮奶燉桃膠Remark* 生蠔 黑芝麻卷 鮮奶燉桃膠係喺中菜同Oyster & Wine Bar到order 😋🙈銀鱈魚燒得好香好滑 和牛鐵板燒入口即溶秋刀魚刺身係季節限定 燒雞泡魚乾燒得好爽脆 送酒一流!