2011-04-01 22 浏览
平時經過已經想食架啦, 因為見個裝修有別於其他既米線鋪 無論裡外都靚好多食野先 前前後後都食左好幾次, 所以愈叫愈多 初時叫一個餸, 慢慢兩個以上 XD個人覺得佢既米線係有別佢附近既好多, 係好味好多 我就唔識分正宗與否啦, 但起碼我鍾意佢個湯同米線多D至於不可不提既就當然係涼拌青瓜啦 呢個青瓜認真爽, 爽口 + 好味 = 爽哂 下次再去......YO!~~
平時經過已經想食架啦, 因為見個裝修有別於其他既米線鋪

無論裡外都靚好多

食野先

前前後後都食左好幾次, 所以愈叫愈多

初時叫一個餸, 慢慢兩個以上 XD

個人覺得佢既米線係有別佢附近既好多, 係好味好多

我就唔識分正宗與否啦, 但起碼我鍾意佢個湯同米線多D

至於不可不提既就當然係涼拌青瓜啦

呢個青瓜認真爽, 爽口 + 好味 = 爽哂

下次再去......YO!~~
  • 涼拌青瓜
2011-03-23 11 浏览
次次番完教會....同教友一齊去呢間食晚餐...食過好多次.... 分享一下..> 麻辣口水雞....$38超正......辣得黎 又有d 酸酸地...... 我建議 要小辣好喇....除非好食得辣....都真係幾辣.......佢仲d 花生粒......一定一定要 叫待應 撈左先好上碟....味道會差好遠!!...>麻辣拍青瓜.....$2x青瓜夠凍......佢係用細細條d整......幾正...都係要小辣好喇....> 串燒....完全唔多掂......可能佢唔係整開呢d....對比 四川小食...好失色....同埋唔抵食....好細串....$28/4串>酸辣米線...推介係 腩肉豬....有一層 皮+肥膏果種...好正!!佢湯底+配料都幾多.....但間野最唔好既地方係...........待應服務!!!!!!!叫咁多次 單....無一次係 一次過成功落到......佢地load 得唔夠快....成日寫錯...提住都錯....同埋...........一見你放低快子....就即刻收你碗野.......有次唔夠佢快...收左....激到我丫...

次次番完教會....同教友一齊去呢間食晚餐...

食過好多次.... 分享一下..

> 麻辣口水雞....$38

味道會差好遠!!...

>麻辣拍青瓜.....$2x

> 串燒....

>酸辣米線...

推介係 腩肉豬....有一層 皮+肥膏果種...好正!!

佢湯底+配料都幾多.....

叫咁多次 單....無一次係 一次過成功落到......

有次唔夠佢快...收左....激到我丫......都無得追究啦....比過碗我又食唔落.....

希望佢地 可以改善一下 待應既水平........
  • 麻辣拍青瓜
  • 麻辣口水雞
2010-11-08 36 浏览
天氣清涼的上週日,與老公於荃新天地2看完戲,又再次來到這間老公至愛的雲米家開餐。嗜辣的老公的至愛飯堂竟然不是雲貴川? 沒錯,雖然同樣位於這條街,賣的都是雲川風味,雲米家店則除了麻/酸辣米線,又有川式客飯供應;而且環境比雲貴川要企理好坐很多呢!而且或者是幾次幫襯時間都較早關係,這裡的食客客較少,兩口子每每可以靜靜的吃一頓家常飯,中間並悠閒的拍些照片,這都是遠勝於大熱店雲貴川的。當然要點是這裡的米線也不差。講真個人對米線興趣麻麻,因而也沒心機去鑽研那一家特別出眾,主要憑老公的意見,知道這裡的酸辣米線只屬普通,上週點的麻辣米線($25)則幾好,我也稍試了湯底的確麻香刺激,米線算是軟硬適中又爽滑。而且米線中已配有腐竹、雲耳及雜醬,滋味頗豐富,老公再散點麻辣腩肉(+$4),份量頗多、肉質較豐腴又鬆化入味,是不錯的。是晚另一選擇是老公推介的醉八鴨客飯($35),醉八鴨吃來並無酒味,不過就肉質鮮美,且煮得香辣夠入味;墊底又有十分厚肉冬菇,幾得我。此外每份客飯均附有無花無假手拍黃瓜、上湯時菜、前菜花生粒、白飯,及以特調的香辣醬油(撈鴨件吃真是一流!),組合頗為豐富,比快餐店真是有誠意又抵食多了!然而憑

酸辣米線只屬普通,上週點的

是晚另一選擇是老公推介的

此外每份客飯均附有無花無假手拍黃瓜、上湯時菜、前菜花生粒白飯,及以特調的香辣醬油(撈鴨件吃真是一流!),組合頗為豐富,比快餐店真是有誠意又抵食多了!

然而憑我有限的幫襯之數中,記得老公前幾回點的
水煮牛肉客飯($38)是更值推介的,當中的水煮牛是十分正宗又香辣的川味,也是老公時常獨個/拉叔仔來返兜的主要誘因,大家有機會也可試試。

而我也支持老公幫襯,除了是滿足他的川癮,另一原因是我也幾鍾愛這裡的
珍珠奶茶,散點十多元杯,但點飯餐則可以免費附送的,味道香甜、珍珠又彈牙,十分之超值抵飲! 而其實惠顧米線,也可加$4-6惠顧的。

又是價廉物美的一餐後,之後又是時間出發去找尋Frozen Yogurt!
2010-10-31
  • 醉八鴨客飯
  • 水煮牛肉客飯
就算住得遠(我住東九龍),就算點極都係果幾味,諗起食辛辣野,忍唔住要過去食。睇在咁多師兄寫呢間野,發覺冇咩人食佢既客飯。佢地客飯選擇唔多,不過就係食極唔厭。通常我同老婆一人一客,水煮牛,蒜泥肉係首選。是日菜單:大辣水煮牛客飯,配木瓜涼水蒜泥肉客飯,配木瓜涼水中辣串燒羊,香草燒鶢翼水煮牛肉飯比起大部份川菜館,呢到就算只係客飯既餸菜。麻香紅油汁正到不得了,我本身食得辣,所以會食大辣。但建議未食過的就算食慣辣都先試中辣,唔食辣既小辣唔好考慮。蒜泥肉客飯蒜香不同般蒜蓉食品,但就事好味。串燒羊,燒鶢翼中辣串燒羊,之前一直吃大辣,但有次老闆建議食中辣,因大辣的話味覺會被麻痺。試過一次後,的確香味出好多,所以以後改食中辣。燒鶢翼,燒得香香,順帶一提,呢間既香料的確與眾不同。燒烤食品建議晚上食,因日間多用電烤爐,風味不夠好。
睇在咁多師兄寫呢間野,發覺冇咩人食佢既客飯。
佢地客飯選擇唔多,不過就係食極唔厭。
通常我同老婆一人一客,水煮牛,蒜泥肉係首選。
是日菜單:
大辣水煮牛客飯,配木瓜涼水
蒜泥肉客飯,配木瓜涼水
中辣串燒羊,香草燒鶢翼
水煮牛肉飯
蒜泥肉客飯
蒜香不同般蒜蓉食品,但就事好味。
串燒羊,燒鶢翼
燒鶢翼,燒得香香,順帶一提,呢間既香料的確與眾不同。
燒烤食品建議晚上食,因日間多用電烤爐,風味不夠好。

2010-07-02
  • 串燒羊,風味客飯
2010-06-18 67 浏览
  阿樂與阿健騎腳踏車至荃灣時,便想到附近歇息吃宵夜,阿樂問:「現在是十時半,不如去附近四坡坊吃紅薯粉吧。」阿健表示同意後,便泊車至麵店門口,老闆相當樂意幫忙。  看見店員正準備執拾,可能準備打烊,二人便趕快點單。不久,侍者遞上木瓜涼水,還以為是木瓜糖水,阿樂說:「這裡的木瓜涼水很美味,不如你也試試吧。」阿健一看,數粒芝麻而上,混合少許碎冰,一嚐原來是雲南木瓜粉弄成透明啫喱狀態,略加草本植物烹調而成的“涼水”,口腔中充滿玫瑰花香,生津解渴,甜味恰好,倘若吃辣米線,剛好成強烈對比,其後阿健還多添一碗。  其後的串燒,分別是各兩串雞肉、牛肉,少許籽然粉、香草而上,肉質嫩而不韌,味道調至合適,阿樂、阿健吃得津津有味,未幾已經吃光。而較為餓的阿樂,便多點一杯凍奶茶,多吃一碗中麻辣紅薯粉。麻辣湯的調味尚待改進,麻度欠奉,辣度還欠勁,鹵水雞翼、肥牛肉還可,而紅薯粉的質料是軟身。總括是涼水與串燒較為出色。吃罷二人便結帳離開,老闆親切招呼離開,阿樂與阿健商議後沿往青衣方向繼續夜遊。

2010-03-17
$45 (宵夜)
  • 木瓜涼水、串燒
三鮮米線~ $25, d配料唔及得上次咁多呀..d米線都幾滑,支竹又好好味~鮮味但d肉肥左少少...怪怪的口感呀配豬軟骨..不過真係幾少........仍是幾好味的~同朋友交換吃的雲吞...發現中間有好大舊骨呀當日特價的青蘋果綠茶~都係加1蚊!!但真係甜左dd..飲完仲起痰tim 但都幾大杯環境真係嘈左d..坐得迫迫地呀....
三鮮米線~ $25, d配料唔及得上次咁多呀..

d米線都幾滑,支竹又好好味~鮮味

但d肉肥左少少...怪怪的口感呀

配豬軟骨..不過真係幾少........

仍是幾好味的~

同朋友交換吃的雲吞...發現中間有好大舊骨呀

當日特價的青蘋果綠茶~都係加1蚊!!但真係甜左dd..

飲完仲起痰tim
但都幾大杯

環境真係嘈左d..坐得迫迫地呀....
加1元的青蘋果綠茶..甜左d >.<
2009-05-31
2009-08-17 21 浏览
我獨愛佢地既過橋紅薯粉$39 如果係6點前仲可以以1蚊加多一杯飲品抵佢地會將d配菜擺係你面前 先將粉條加入熱湯 然後再加入配菜 最後咪就係比你食囉 佢地既口水雞亦值得一味 香辣..超正加埋佢地既玫瑰冰沙 簡直一流 香濃玫瑰味 而且仲有玫瑰花瓣 好好味至於其他野我就冇咩點試 因為我只係想食佢地既過橋紅薯粉咋

佢地既口水雞亦值得一味 香辣..超正

至於其他野我就冇咩點試 因為我只係想食佢地既過橋紅薯粉咋
2009-08-10
2009-07-26 27 浏览
悶悶地,打算係荃灣食完飯之後再去行街" 見到四坡坊果度好多餐廳都要排隊,所以就黎左呢度"呢次係第2次食,一次比一次好"上次食涼拌,感覺一般,今次食過橋,好好味呢" 本身同男友揀左好耐都唔知食咩好,有個男侍應就提議我地食過橋米線,佢話一黎出名d,二黎就大碗,可以2個人食喎" 既然出名係呢個,就叫左呢樣同埋一個印尼沙嗲雞串"好驚訝,正常會係廚房整完先上菜架嘛,點知佢係會將d配料一次過捧出黎,係你面前整,真係完全冇諗過呢"哈哈"好正"感覺好好"佢會係你面前打蛋,放配菜"唔錯唔錯" d味道都幾好呢,d豬潤唔會太硬,d雞塊又好軟滑(食食下發現原來係雞肶黎,但其實我地冇要求架),木耳仲幾爽"其實仲有好多配料架至於個雞串,原本睇樣以為會好硬,點知同個米線入面d雞一樣嫩滑,,好味丫"24蚊碟一碟4串,姐係6蚊支,都ok呢"好味"p.s. d waiter都幾好人,如果唔知食乜好,佢會主動推介比你,見你就食完,仲會好主動問你對今餐d意見,好友善" 唔錯

過橋米線
印尼燒雞串(沙嗲)
2009-07-25
過橋米線
印尼燒雞串(沙嗲)
  • 印尼燒雞串
 今日1點幾PM在呢間店都唔算等得耐就有位之前食過2次呢道的米線,都係食不同款的=〕款款米線都無令我失望不過可能我唔食得辣,食少辣都覺得幾辣仲有d材料都新鮮,又幾多~而且真係幾大碗,幾鐘意呢間店的珍珠,夠彈牙芒果珍珠,朱古力coffee珍珠不錯~如果唔駛額外加錢便更好..哈~服務態度也ok的~上菜速度也ok今日試左印尼的雞肉串,口感不錯,無肥肉,d沙爹汁可以改善真係食到好飽~
 今日1點幾PM在呢間店都唔算等得耐就有位
之前食過2次呢道的米線,都係食不同款的=〕
款款米線都無令我失望
不過可能我唔食得辣,食少辣都覺得幾辣

仲有d材料都新鮮,又幾多~
而且真係幾大碗,
幾鐘意呢間店的珍珠,夠彈牙
芒果珍珠,朱古力coffee珍珠不錯~
如果唔駛額外加錢便更好..哈~
服務態度也ok的~上菜速度也ok
今日試左印尼的雞肉串,口感不錯,無肥肉,d沙爹汁可以改善

真係食到好飽~
2009-03-29
2009-03-03 424 浏览
呢條街有好多間米線,不過我唔係咁有耐性,所以揀左一間唔駛排隊等0既入到去,有位阿姐好熱情咁招呼我坐低,我連menu都未睇,佢就企住等我叫野,我覺得好有壓力呀好彩我一眼關七,都好快咁揀左菜肉雲吞米線+熱奶茶,佢終於功成身退,離開我視線範圍。奶茶好快黎左,不過都其實冇咩期望架喇~之但係杯野真係唔夠熱,我懷疑係擺左0係廚房一段時間0既製成品,飲左三分一都唔係幾敢再飲落去,再等多5分鐘左右碗米線黎埋,個賣相好唔掂,有一塊溶爛0既生菜伴住,令成碗野更加似「二手貨」(即係俾人食過咁0既樣),anyway,香港應該唔會有d咁無良0既舖頭卦我第一時間夾起雲吞,好稔呀﹗一咬就爛哂,夾都夾唔住,好彩我用更兜住黎食,唔係就跌哂落水而米線都一樣係好稔,點解會咁架?

而米線都一樣係好稔,點解會咁架?
菜肉雲吞米線
(非会员)
2009-02-14 23 浏览
果日收工行荃灣,不知食麥好,行到四彼坊給雲米家串燒吸引到入去.叫了小辣羊肉串燒.沙嗲豬肉串燒.飲品叫了珍珠奶茶.青頻果綠茶.小辣羊肉串燒一般沙嗲豬肉串燒好好味珍珠奶茶好飲過專門店青頻果綠茶很正

小辣羊肉串燒一般
沙嗲豬肉串燒好好味
珍珠奶茶好飲過專門店
青頻果綠茶很正
  • 沙嗲豬肉串燒
2009-01-11 15 浏览
果日行過俾佢門口個炭爐吸引入去試食叫左紅燒肉酸辣米線,荀雲吞酸辣米線,腩汁菜芯,炸大腸,小辣羊肉串燒,沙嗲豬肉串燒米線D湯底得叫小辣都好辣料普通腩汁菜好得意有花椒味好過癮炸大腸冇特別串燒食得辣及羊蘇一定要食肉林味香好好味豬肉都好好味甜甜地有肉汁正
果日行過俾佢門口個炭爐吸引入去試食

• 腩汁菜
  • 串燒
  • 酸辣米線
2008-10-18 35 浏览
路過荃灣,誤打誤撞下到了四坡坊,被其門口的燒烤香味所吸引而進入此店。與女友分別點了酸辣米線及三鮮米線,味道還是一般吧!酸辣米線主要配料為炸醬、金針、雲耳,湯底略帶麻辣。女友怕吃酸,因此「走酸」。另加了$3的豬大腸。其實不大能吃出炸醬的味道,因為本身湯底已是麻辣。假如沒有「走酸」,豈非變成「酸麻辣」?另外,大腸份量還可以,略帶肥美,具有大腸獨特之異香。三鮮米線主要配料為肉片、腐竹、金針、雲耳,湯底為清湯,清淡得可以,另加$3的腩肉。肉片腍滑,份量可以。恕小弟淺陋,略嫌金針、雲耳等配菜與米線不太匹配。腩肉味道偏辣,肥瘦不均,部份太瘦以致「鞋口」。綜觀而言,兩款米線質地較韌,不似即叫即煮,似是點菜後即時澆上相應湯底之貨色。而且湯底亦含頗多味精,吃後異常口渴。整體水準,與尖沙咀星林居及譚仔還有相當距離。
與女友分別點了酸辣米線及三鮮米線,味道還是一般吧!

左上:酸辣米線; 右下:三鮮米線
2008-09-09 40 浏览
住香港的我很少去荃灣, 但因為老公在葵芳工作, 又經常聽他說這裡的米線特別好食, 終於要他帶我一試, 而在這裡, 除了找到美味不需要送菜也可以吃到滿足又回味的**小窩米線**外, 我還找尋到他們的**木瓜水** 真的吃過一次就愛上了!! 愛他們的小窩米線, 因為材料足湯底好!!! 一般外面的小窩米線, 普通的湯, 米線上放了小許炸菜肉碎豆芽, 清清的, 加了其他送菜, 湯底都是淡淡的普通不過, 而"雲米家"的小窩米線, 湯底和炸菜肉碎都"非常超勁", "香濃美味", 如果另外加送菜, 更加增添水準!! 他們的紅燒肉是我的首選配搭! 愛他們的木瓜水, 因為清甜又涼快, 而且可以送走口中辛辣感覺! Very Good!! 另外小食方面麻辣肚絲, 口水雞等等都令人回味無窮! 就算要我山長水遠坐1個鐘頭車, 都是值得的, 所以我久不久都會專登去一轉荃灣呢!!
真的吃過一次就愛上了!!

• 米線
  • 木瓜水
(非会员)
2008-05-09 19 浏览
成日都想黎食,因為我覺得呢到比隔離乾淨好坐,而且價錢都係差唔多者。我覺得食野除左好唔好味,好唔好坐都好緊要。尋晚去左食麻辣米線,我今次既配搭係麻辣肉丁+肉片+芽菜+腐皮.....仲有男朋友俾我既金針,於是我碗變左勁大碗~我覺得呢到既真係麻辣,唔係酸辣,我已經叫左小辣,但已經係本人既上限lu~我次次都會叫肉片,因為又瘦又滑,感覺上飽肚又比較健康。佢宜家好似有d串燒,但係我已經太full,所以無叫,不過見其他人都有叫,下次先試。我之前係到都試過香酥茄子,我覺得都ok,但就幾油下,而且,多食都會好膩,我認為多d人一齊食先至好叫,否則浪費食物就唔係甘好。呢間店d樓面成日都唔同人,好似我落單時個伙計寫少左$落單,佢老細真係要睇清楚,如果唔係就會蝕$。今次店裡的音樂已有進步,播andy的歌,唔該唔好再播大陸歌,感覺上好堔圳。
我覺得食野除左好唔好味,好唔好坐都好緊要。

我次次都會叫肉片,因為又瘦又滑,感覺上飽肚又比較健康。

• 三鮮米線、麻辣米線