2011-06-01 19 浏览
平時一條友落街食,總喜歡搵間既抵食又有質素的餐廳,在第一城,真的很難阿!最近,發現呢間嘅午市中式套餐,也可一試!當日叫了個土魷蒸肉餅飯,連中湯及凍奶茶,只收$35,真係大件夾抵食!肉餅鬆軟,上面灑有蔥粒,很香!入面又咬到土魷粒,口感不錯!最抵讚係另上軟硬適中嘅大碗白飯,以及極度夠料的靚湯(紅蘿蔔煲豬展湯),無得頂!食完後仲有紙巾奉上,確係招呼週到!P.S.今次上菜頗快,可能才中午十二時左右,人流仍不多,可一試啦!抱歉,今次未能拍照,可能太餓之故吧!

最近,發現呢間嘅午市中式套餐,也可一試!

肉餅鬆軟,上面灑有蔥粒,很香!入面又咬到土魷粒,口感不錯!

食完後仲有紙巾奉上,確係招呼週到!

P.S.

今次上菜頗快,可能才中午十二時左右,人流仍不多,可一試啦!

抱歉,今次未能拍照,可能太餓之故吧!
2011-05-26
  • 土魷蒸肉餅飯午市套餐
見 佢 門 口 有 雲 貴 川 三 個 字 , 仲 以 為 係 佐 敦 0個 間 雲 貴 川 ...... lee 間 又 難 食 又 貴 又 落 錯 單 又 漏 單 ~ 冇 下 次 ~口 水 雞 : $ 38 得 個 辣 字 , 一 點 也 不 麻 ~ 酸 辣 粉 : 一 點 也 不 正 宗 ~ 食 過 傷 心 酸 辣 粉 的 人 , 不 要 在 這 店 吃 這 個 ~ 想 發 火 ~ 夫 君 點 了 墨 丸 雞 肉 牛 肉 清 湯 米 線 & 蒸 餃 子 , 墨 丸 雞 肉 牛 肉 清 湯 米 線 : 湯 底 淡 : 食 過 譚 仔 的 人 , 不 要 在 這 店 吃 這 個 ~ 想 發 火 ~ 墨 丸: 只 吃 到 麵 粉 ! 牛 肉 : 應 該 有 用 梳 打 粉 "拿" 過 ~ 雞 肉: OK , 但 不 是 譚 仔 的 那 種 雞 肉 ~ Order 蒸 餃 子 , 落 單 落 0左 煎 餃 子 , 上 菜 當然 是 變 了 煎 餃 子 , 叫 佢 換 , 等 0左 好 耐 都 未 有 , 叫 佢 取 消 , 黑 衫 的 女 侍 應 話 : 有 喇 有 喇 !

Order 蒸 餃 子 , 落 單 落 0左 煎 餃 子 , 上 菜 當然 是 變 了 煎 餃 子 , 叫 佢 換 , 等 0左 好 耐 都 未 有 , 叫 佢 取 消 , 黑 衫 的 女 侍 應 話 : 有 喇 有 喇 ! 然 後 再 拎 碟 煎 餃 子 過 0黎 , 你 是 聽 不 懂 廣 東 話 嗎 ?

Lunch 兩 個 人 吃 了 $94 ~
2011-04-05
我之前已經想寫呢間野食評...點知個時OP仲未登記有呢間野...今日發現終於開左...忍唔住...即刻要入黎鬧...係鬧!!!我同老公俾左兩次機會呢度...第一次,岩岩新開張,仲請我地食拜神燒肉添,感覺都唔差.叫左兩碗好普通的酸辣米線,等左好耐,仲要入漏凍飲添!碗米線酸辣的比例係2:8,辣得黎仲要唔好味,我慢慢食先食得到,老公就辣到食唔到...事先聲明,我地平時好好好鐘意食酸辣米線,呢度的湯底真係完全唔掂!不過,話晒佢新開張,樓面廚房都未熟手,但請我食燒肉,我地都忍,都會再黎.一個星期後,我地俾左第二次機會佢,夜晚再黎幫襯,我又係食酸辣米線,老公叫薯粉,另加一碟凍皮蛋.落單,其實我地叫的野好簡單,佢居然又落錯,已經好嬲...米線每加一個餸四蚊,四蚊OK,好多舖頭都要呢個價...但我四蚊要一份火腿,一份火腿竟然加埋少過半塊金妹牌火腿,簡直貴到離晒大譜!!!至於湯底,同上次一樣酸辣的比例2:8,超辣但又唔好味!!!上次黎米線過硬(好似未熟咁),今次就過淋...究竟係咪食米線GA呢度!!!老公碗薯粉仲慘,佢以前食過,知道乜叫薯粉,但一食落口,超超超級難食!!!薯粉質地過淋,除左辣味丁點其他味

!!!老公碗薯粉仲慘,佢以前食過,知道乜叫薯粉,但一食落口,超超超級難食!!!薯粉質地過淋,除左辣味丁點其他味道都冇,連最基末少少少少咸味都冇,點入口呀
!!!樓下有朋友期待食呢度的薯粉,我好為佢擔心囉!!!仲未鬧完,碟皮蛋,又係得個辣字,仲要係超級大辣!!!我咁肯定我睇MENU上面個小食名稱完全冇提過辣字囉,就算少辣我都算喇,如果辣到咁的程度,係咪都要同食客講聲呀
!!!

就係呢兩次經驗,我同老公都話以後唔俾機會呢度!有次我地經過門口,有職員同我地講好好食入黎食丫,我地就直接同呢位職員講,你地呢野真係好難食!

我可唔可以俾負分呀...

由於新開,有朋友見議去食。我們4人7時左右就到,地方大,人手足。我們每人叫了4碗有湯的暑粉+口水雞。口水雞$32左右都低食的,可惜一點都不入味。我朋友叫的腩肉暑粉,因為侍應寫少左腩肉,另上給她。一看之下得4塊,但我碗就有6塊腩肉。每碗的小辣分量都不同,很奇怪!
由於新開,有朋友見議去食。
我們4人7時左右就到,地方大,人手足。
我們每人叫了4碗有湯的暑粉+口水雞。
口水雞$32左右都低食的,可惜一點都不入味。
我朋友叫的腩肉暑粉,因為侍應寫少左腩肉,另上給她。
一看之下得4塊,但我碗就有6塊腩肉。
每碗的小辣分量都不同,很奇怪!

2011-02-22
$33.50 (晚餐)
2011-02-19 13 浏览
其實呢間 “雲貴川”我喺佢開張嗰日都食過下佢哋嘅米線,嗰陣時可能剛開張..好多人去食..因為門口好大. 環境都好開揚. 唔會坐得好迫..但第一次食覺得食品都係一般般啦,今日去咗幫阿妹影相..亞妹話想食米線又唔想去太遠…就再幫襯睇吓佢有無改進先…點知…一排無嚟…呢間“雲貴川” 竟然令我會有寫食評既衝動. 因為食物嘅質素真係比起上一次好食好多好多啊.真係令我哋好喜出望外啊.一行三人既我地ORDER咗:-1. 二人清湯米線 $45 - 雖然賣相一般..但好多餸,同嗰湯底都好清好甜.唔會覺得好似飲緊味精湯咁.2. 酸辣紅薯粉 $22 - 花生酸菜肉碎都好多. 夠酸夠辣. 紅薯粉軟硬適中.好食~3. 功夫雞翼$25 -.有D 香粉洒佐係雞翼上面令到好香啊…又脆口又JUICY. 很惹味4. 煎餃子 $20 - 侍應推薦叫我哋試下比d 意見既.話係用新鮮豬肉自家做既.同埋食嗰陣口感真係唔同.. 不過本人覺得可以細隻D..因為食一隻已經好滯口.5. 手拍青瓜$15 - 極力推薦~~~~~呢碟真係我嘅至愛..每次去邊一間米線店都一定會叫.但呢一間雲貴川 真係做到入味.因為我都食過出

一行三人既我地ORDER咗:-
清湯米線
酸辣紅薯粉
惹味雞翼
煎餃子
手拍青瓜
夫妻肺片

不過本人覺得可以細隻D..因為食一隻已經好滯口.

真係做到入味.因為我都食過出名嘅”譚X” 同其他一D 不知名嘅食店..但明顯佢地係就咁”唸”
D 辣油上去. 都無拍過D 青瓜. 一係就好多好多蒜頭係面…cover晒d 味.. 所以呢間做得恰到好處.
不過可以唔駛拍得咁碎..hehe~

6. 夫妻肺片 - $38.00 唔會好辣. 一般人可以接受到. 都食得過呀.

7. 豆漿 - (套餐+$6) 一般啦..唔夠豆味.

8. 奶茶 - (套餐+$6) 都可以呀.

是日買單total: $177

總括嚟講呢間雲貴川今次嘅食物比上次好食咗好多.我覺得一間食店最緊要有進步. 唔好一成不變..最緊要聽D客人聲音,反映..我覺得呢間雲貴川有做到..因為以第一次嚟食同今次有明顯唔同, 我個人推介係紅薯粉同酸辣湯底. 仲有當然係我最like嘅手拍青瓜啦…可以encore~真係好回味.同埋我自己覺得食嘢嘅環境都幾緊要. 起碼呢度光線充足. 坐位唔迫. 裝潢都幾好呀.

反正都係一百幾十蚊可以落樓嘅價錢.可以一試.下次我會食下呢度嘅晚飯. 再同大家報料啦.

2011-02-18
酸辣紅薯粉
惹味雞翼
煎餃子
手拍青瓜
夫妻肺片
2011-02-19 3 浏览
在第一城中心,三十五座對面... 新開了兩所食肆,分別是麵軒和雲貴川食府。麵軒為台式連鎖店,而本人則對雲貴川稍為有興趣。兩個人,今天試了一碗過橋米線 (2人份量) 和小食 -- 皮蛋拌豆腐。皮蛋拌豆腐係辣的,辣得黎帶麻果種。佢唔會「拿喉」,麻辣味都算幾香。至於過橋米線... 都幾大碗。要清湯,即使有數舊肥肥的腩肉,但個湯底依然好清甜。佢每樣配料都有少少,但覺得佢青菜太多,酸菜太少。而佢既米線屬較硬身的一種。因為佢夠大碗,所以食到好飽。除了米線和小食外,佢亦都有碟頭飯和餃子。不過,可能因為新開,我地下午二時左右去到... 所有餃子均已 sold out。見有幾枱客叫炸饅頭,不過都炸得幾燶,個 look 好似茶葉蛋咁... 埋單每人 $32.5 。呢間食店質數都唔錯,可說是附近居民的新選擇。

$32.5 (午餐)