2007-12-12 15 浏览
宵夜去食小籠包差左, 差在d 好細微既地方豬肉無咁靚, 多左肥肉, 有根d 皮比以前易穿, 因為厚薄唔均勻食得出最底果個位太薄, 一入口即穿而側邊就較厚但有幾隻又好平均, 高水準架喎即係有幾位師傅包, 但有位師傅未夠高水準其餘d 野都ok甜品係蜜桃桂花糕唔會太甜, 清香桂花味, 好食仲有, 加左價, 每樣加2蚊左右
宵夜去食小籠包

差左, 差在d 好細微既地方
豬肉無咁靚, 多左肥肉, 有根
d 皮比以前易穿, 因為厚薄唔均勻
食得出最底果個位太薄, 一入口即穿
而側邊就較厚
但有幾隻又好平均, 高水準架喎
即係有幾位師傅包, 但有位師傅未夠高水準

其餘d 野都ok

甜品係蜜桃桂花糕
唔會太甜, 清香桂花味, 好食

仲有, 加左價, 每樣加2蚊左右
2007-11-22 23 浏览
我係好少去荃灣浦的,咁啱個日同d fd 一行12人去完迪士尼,都成6點幾,諗住揾達地方落腳,經一輪商量之後,結果簡左--"荃灣"!!!一出地鐵站我地就俾個招牌吸引住--"霸王山莊"(因我從來都未聽過,心諗上去睇下佢有幾"霸王"都好)!還掂都有d肚餓!未上去試下囉...上到去環境都幾舒適,兼且一上到去就有張望到電視的大圓枱坐(真好),本來我哋都係係諗住食少少野兼睇埋"同事3分親"便走架啦,但佢地"車輪戰"般介紹我們食過套餐,原本我地都唔諗住食架啦,但我有個fd無聊到(佢地有個"北京填鴨餐"架)將個餐拆散來計下,睇下散叫底食定叫餐底食(因佢個鴨餐樣野我都鍾意食),經商量數十分鐘後,結果都係簡"餐"...大致上d食物質素不過不失,唯一有兩件事我就真係不太滿意...1)食物出得真係太快啦!一碟未食完又有另一碟落枱,不夠半小時d野食除甜品外,都差唔多到齊咁濟,俾我感覺就好似趕我地走咁...2)呢到d侍應成日都打爛野既,都嚇左我地兩次都有啦!一次就碗仔,另一次就茶壺,好噪!!!最後所有野我都感覺ok既,價錢又合理,我地必定會返嚟的!!!
2007-11-19 4 浏览
今次係第一次食尼間霸王山莊,好耐之前食過一間o係尖沙咀,琴晚八點鐘,都好多人,等左成半個鐘先有位,入到去坐低,環境算係OK,不過有些少嘈,叫左個回鍋肉炒麵,炒年糕,蒜香排骨同素鵝,味道同尖沙咀比較都可以,不過美中不足係等耐左少少,可能太多人,不過可以接受,埋單總共三百幾,應該可以再食.報告完畢.
2007-11-15 9 浏览
11月14號晚十點半左右一行七人到荃灣分店食宵夜!是曰是本人第一次光顧該餐廳!之前係朋友口中所聽好味好便宜都有ハ成相似!初初坐環境都幾好侍應生服務都好好, 唯獨是一個四十有多名叫Tony嘅男經理態勁差, 好似欠佢錢未還俾佢咁!話說我哋咗兩次Order,第一次叫咗十五樣食品, 四杯飲品. 唔夠二十鐘所有嘢都到齊,食晒之後就再加單當時, 叫咗一個芒果奶凍,一個青瓜海蜇,仲有一個(誤會)以為有叫嘅高力豆沙!當時接我哋單亦係Tony哥仔!當個甜品到咗 加食完之後, 我朋友見其餘兩樣未到就自然問係唔係無落單,恰逢Tony哥行過就當然問佢"我哋個高力豆沙有未丫?"!個電腦入機位係正我哋 隔離;佢聽完我哋 問佢之後不出任何聲就走去禁电腦, 禁完之亦不出任聲行走!我哋更係叫住佢喇!換來一句"o麥嘢吖........."當時我都未發火!Tony哥講一句落咗十几分鈡都末夠二十几分钟!隔左几分钟佢手攞我哋張Order紙話我哋無落"高力豆沙"我就問佢咁其餘嗰個海蜇呢?Tony哥話嚟緊....嗰一刻我開始扯火,試問個海蜇青瓜無可能要等成二十分钟, 更何況追單嘅 時候己表明係追"高力豆沙",点解Tony哥禁完电腦唔同我哋講我哋無叫, 要隔几分鈡先同我哋講無叫Y?你話個經理係唔係有問題丫????????
ok
2007-11-01 13 浏览
小籠包唔係想像中咁好,手撕雞甜左d,口水雞太多油,唔好味﹗但價錢幾實惠。
小籠包唔係想像中咁好,手撕雞甜左d,口水雞太多油,唔好味﹗
但價錢幾實惠。
2007-10-31
去過幾次~試過lunch~亦試過dinner~一分錢一分貨~lunch平d既果d餐~真係同散叫果d差好遠~lunch食過一次瑤柱蛋白黃金炒飯~個個都好似幾好咁~但d黃金竟然係咸蛋黃~搞到成個飯都勁"溜"~食到好難受~一次係叫~蔥爆雞球~~味道尚可~但蔥太多了~汁少~dinner果2次好好多~北京填鴨兩食~~普通用皮包住既食法再配炒鴨崧+叉子燒餅~真係好好食~隻鴨好食而且唔覺油膩~鴨崧好香~醬爆雞丁~好香好好食~送飯一流~小籠包~真係好好食~多汁~熱辣辣~鍋貼~都ok~不過都冇咩特別~三鮮湯年糕~呢間野d湯真係唔錯~年糕好林好入味~總括黎講~呢間係食得過o既~不過lunch真係麻麻~佢日日都唔同款~就要睇下果個既款o岩唔o岩心水啦~d waiter都ok好態度o既~但唯獨是果d比較高級~應該係部門果d人態度真係麻麻囉~落單都冇咩反應o既~
去過幾次~試過lunch~亦試過dinner~
一分錢一分貨~
lunch平d既果d餐~真係同散叫果d差好遠~
lunch食過一次瑤柱蛋白黃金炒飯~
個個都好似幾好咁~但d黃金竟然係咸蛋黃~
搞到成個飯都勁"溜"~食到好難受~
一次係叫~蔥爆雞球~~味道尚可~但蔥太多了~汁少~

dinner果2次好好多~
北京填鴨兩食~~
普通用皮包住既食法再配炒鴨崧+叉子燒餅~
真係好好食~隻鴨好食而且唔覺油膩~
鴨崧好香~
醬爆雞丁~好香好好食~送飯一流~
小籠包~真係好好食~多汁~熱辣辣~
鍋貼~都ok~不過都冇咩特別~
三鮮湯年糕~呢間野d湯真係唔錯~年糕好林好入味~

總括黎講~呢間係食得過o既~
不過lunch真係麻麻~
佢日日都唔同款~就要睇下果個既款o岩唔o岩心水啦~

d waiter都ok好態度o既~
但唯獨是果d比較高級~應該係部門果d人態度真係麻麻囉~
落單都冇咩反應o既~
放工後到這裡吃晚餐時間都頗早入座率不足一半,所以不用等位.今晚上菜速度勁快點了一枱食物,評語跟隨其後,四川担担麵:多款麵種可供選擇有幼滑.扁滑和粗豪,點了扁滑看來有點像河粉,都算辣但味道唔及crystal jade蟹粉小籠包: 好好食.我一個人食左三隻.和普通小籠包不同. 但可以同鴻星比較.當然鴻星好一點,但這出品也算不錯.江南紫蘇排骨:香酥脆口,又不會太咸樟茶鴨: 味道和肉質剛剛好,似乎算下必點之作.另點了兩杯飲品介是椰汁菠蘿乳酪,好好飲呀! 一樣缺點:地皮好sin..但環境是ok!
點了一枱食物,評語跟隨其後,
江南紫蘇排骨:香酥脆口,又不會太咸
樟茶鴨: 味道和肉質剛剛好,似乎算下必點之作.

另點了兩杯飲品介是椰汁菠蘿乳酪,好好飲呀!
一樣缺點:地皮好sin..但環境是ok!
2007-10-26 14 浏览
我們重陽行完山去了lee度食飯,10個人叫了下列的食物1.賽磅蟹2.小籠飽(3籠)3.擔擔麵4.片皮鴨(2食)5.松子桂花魚6.上湯浸津白7.鎮方肴肉8.酸辣湯(例)9.宋嫂魚羹(例)10.栗子南瓜豆腐煲11.砂碢菜飯12.高力豆沙&蜜桃桂花榚(各1份)完全唔掂,人地成日講平凡顯真彰,沒錯,果日我們沒選擇地去了霸王山莊,(之前同事成日話好食咪試下囉!)一入去點完菜後waiter一次又一次走入來問,你們咁多人不如吃我們套餐啦!抵d!($1388/12人)我們都唔想食佢地set死的嘢咪唔轉囉!點知!賽磅蟹炒到起粒,上湯浸津白唔熱沒味,鎮方肴肉唔ok,....除了小籠飽及松子桂花魚外都唔係上海菜的嘢來架!甜品更加叫了個個都試了少少唔食!不過如果你想一班人有個地方聚下都ok啦!
我們重陽行完山去了lee度食飯,10個人叫了下列的食物
1.賽磅蟹
2.小籠飽(3籠)
3.擔擔麵
4.片皮鴨(2食)
5.松子桂花魚
6.上湯浸津白
7.鎮方肴肉
8.酸辣湯(例)
9.宋嫂魚羹(例)
10.栗子南瓜豆腐煲
11.砂碢菜飯
12.高力豆沙&蜜桃桂花榚(各1份)

我們都唔想食佢地set死的嘢咪唔轉囉!

甜品更加叫了個個都試了少少唔食!
不過如果你想一班人有個地方聚下都ok啦!

2007-10-20 16 浏览
其實都黎呢到食過好多次,不過今次真係不吐不快今晚去食晚飯,都知星期六多人,都七點就到,兩個人,本來都有位,但個侍應(JOE)係都話要齊人先入得,咁好多餐\廳都係咁,都等埋男友黎先,結果19:20到左,同JOE講話人齊,咁佢\叫我地等,話下一張到我地,咁我地兩個就坐係到打下機,結果等到19:40都仲未有位,都覺得怪,開始留意叫到幾多號,結果叫親都係3位或4位,嘩...完全好似被忽視,中間仲有D-入黎飛都無攞的兩位入左去,因為果D係熟客WOR...咁都得???到19:50分,終於有個阿叔忍唔住鬧:〔三位同兩位有咩分別,淨係叫晒三位,走啦,唔等啦...〕個侍應JOE聽到即刻俾位佢\,咁都得,我黎先嫁,咁洗乜攞飛呀???於等左一個鐘,D人已經入晒去,剩番我同男友,仲有一對情侶,當我忍唔住想衝上去鬧人的時候,未開口果個JOE就話有位,真係呀,唔出聲佢\都唔諗位俾位我地。點知入到去見到其實有四、五張枱無人坐,只係無人執枱,D侍應有無咁忙呀???寧願俾D人係出面等到走都唔叫D客入黎坐,好離譜!!!完全係趕客的行為!!!都唔洗止意我再會黎食野...好似兩個人食野唔洗俾錢咁,歧視都出晒面...簡直可以去
其實都黎呢到食過好多次,不過今次真係不吐不快

今晚去食晚飯,都知星期六多人,都七點就到,兩個人,本來都有位,但個侍應(JOE)係都話要齊人先入得,咁好多餐\廳都係咁,都等埋男友黎先,結果19:20到左,同JOE講話人齊,咁佢\叫我地等,話下一張到我地,咁我地兩個就坐係到打下機,結果等到19:40都仲未有位,都覺得怪,開始留意叫到幾多號,結果叫親都係3位或4位,嘩...完全好似被忽視,中間仲有D-入黎飛都無攞的兩位入左去,因為果D係熟客WOR...咁都得???到19:50分,終於有個阿叔忍唔住鬧:〔三位同兩位有咩分別,淨係叫晒三位,走啦,唔等啦...〕個侍應JOE聽到即刻俾位佢\,咁都得,我黎先嫁,咁洗乜攞飛呀???於等左一個鐘,D人已經入晒去,剩番我同男友,仲有一對情侶,當我忍唔住想衝上去鬧人的時候,未開口果個JOE就話有位,真係呀,唔出聲佢\都唔諗位俾位我地。點知入到去見到其實有四、五張枱無人坐,只係無人執枱,D侍應有無咁忙呀???寧願俾D人係出面等到走都唔叫D客入黎坐,好離譜!!!完全係趕客的行為!!!都唔洗止意我再會黎食野...好似兩個人食野唔洗俾錢咁,歧視都出晒面...簡直可以去平等機會委員會投訴。

而D食具都唔乾淨,隻湯匙同快子都睇得出洗唔乾淨,都即刻叫侍應換,而食物就每食一次就差一次,仲要加價添,唔好食加唔抵食,簡直俾錢買氣受!!!

我奉勸各位如果係兩個人就千萬唔好黎呢到食,好似唔想招待二人,以下係我俾呢間餐\廳的提議:在人口加上以下字句,〔兩人要等三人或以上入晒先可以入,如果無耐性等,請到下層吉野家!!!〕

如果服務有負分我會俾負5分...
2007-10-06 4 浏览
服務差,食物一般,食左$93,我俾$100,等左好耐,佢完全無找錢0既打算(我坐收銀枱附近),佢咁差0既服務慼咩收我$8貼士呀!!!!!
2007-09-28
埋單時有些被騙的感覺, 除了每人要付茶錢$5 外, 還要付每碟$10 的小食, 對單後更發現收多$20 , 下次一定不會再來. 服務又不太好, 打爛玻璃杯, 玻璃碎掉在我們身上, 好像sorry 也沒有說, 真是好激氣!! 半年前來過也不是這樣, 半年後就變得這麼差又離譜, 非常失望!!

2007-09-28 4 浏览
知道呢間野無時無刻都咁多人, 門口又有好多等了很久不耐煩的人, 自己不是太想成為其中一分子, 但爸媽卻愛吃上海菜, 及聽聞此處不錯, 因此只好早點來排隊試試.排了半小時入座, 併命吃, 不可蝕底!!雲吞雞: 香及味適中圓蹄: (店長推介) 爸媽至愛小籠包: 據說是招牌菜, 果然不錯醉雞: 好吃, 我不飲酒, 但ok素菜餃: 較清淡火腿津白: 好"林"草莓桂花糕: 送既(個店長好好人!)豆漿好食!!!!!!!!!!爸媽又開心!!!!值得推薦!!!
排了半小時入座, 併命吃, 不可蝕底!!
雲吞雞: 香及味適中
圓蹄: (店長推介) 爸媽至愛
小籠包: 據說是招牌菜, 果然不錯
醉雞: 好吃, 我不飲酒, 但ok
素菜餃: 較清淡
火腿津白: 好"林"
草莓桂花糕: 送既(個店長好好人!)
豆漿

好食!!!!!!!!!!爸媽又開心!!!!值得推薦!!!
(非会员)
9月22日爸爸dayoff咪同爸爸出去霸王山莊食野!!因為搭車唔方便就無羅bb車,,我bb得5個月未識坐,,我問佢地有無濶少少ge位我想比bb訓係度,,點知我都知今日係星期六,,所以我都早d去,6:35pm,,點知佢話叫bb坐係我度咪得lor,,咁我都好好聲氣同佢講bb未識坐,,我最多比多一個茶$要三位,,咁佢就好串咁講咁就要等下啦!!我都ok啦,,點知佢地就同我地講要等好耐呀!!今日係星期六呀,,你唔肯bb坐就好難呀咁!!咁咁咁言下之意即係叫我地走,,我就話得得唔洗講咁多,,我會走,,佢就話好你諗下咁喎,,,真係好嬲!!!!同bb出街食飯無罪架,,我都係第一次見d食店咁串趕人走架,,服務簡直係九流呀,,我之前平日食過一次都唔係好架啦!!個時未生bb點知今次.....劣劣劣劣劣呀!!
2007-09-18 11 浏览
前日中午全家去左依間試,係媽咪推介,所以即上黎睇下其他食評,都好似不過不失。我地6個人叫左好多碟,每碟都係細細碟。小籠包= 雖然皮係厚d,但d汁同d肉都好美味蔥油餅= 好突別,個皮唔係平時食果d,冇油,好好食韮菜花煎餅= 唔好食,好油鳳梨鴨菘炒飯= 冇菠蘿味亦冇鴨肉,可能係切得太細粒既關係回鍋肉炒粗麵= 好油,粗麵唔係上海舖果d,係偏身,唔好食宋嫂魚羹= 冇味得d料三鮮炒年糕= 好好食豬脛肉(辣) = 件件豬脛肉都有根千層峰(冷食) = 好多層薄豬耳,唔係太好食蝦蛟= 好好食燸米卷= 超好食,d燸米好軟熟蒜香排骨= 好dry,味道ok,骨多過肉素鵝= 太油,通街都好食過佢鎮江牛展(冷食) = 冇特別埋單4百幾。
我地6個人叫左好多碟,每碟都係細細碟。
小籠包= 雖然皮係厚d,但d汁同d肉都好美味
蔥油餅= 好突別,個皮唔係平時食果d,冇油,好好食
韮菜花煎餅= 唔好食,好油
鳳梨鴨菘炒飯= 冇菠蘿味亦冇鴨肉,可能係切得太細粒既關係
回鍋肉炒粗麵= 好油,粗麵唔係上海舖果d,係偏身,唔好食
宋嫂魚羹= 冇味得d料
三鮮炒年糕= 好好食
豬脛肉(辣) = 件件豬脛肉都有根
千層峰(冷食) = 好多層薄豬耳,唔係太好食
蝦蛟= 好好食
燸米卷= 超好食,d燸米好軟熟
蒜香排骨= 好dry,味道ok,骨多過肉
素鵝= 太油,通街都好食過佢
鎮江牛展(冷食) = 冇特別
埋單4百幾。

2007-09-11 8 浏览
我係8月21號黎食的~呢道有個frd話好食~有個frd話難食~甘我黎食過~我就篇向中間啦~唔係好食又唔係難食叫左4樣野~花雕醉雞:雞肉就好滑~~不過本人唔飲酒,可以話滴酒不佔~所以覺得D酒味唔好味~~不過好彩D雞味中和返同埋好滑~所以都食到~~~但係千其唔好點甘多酒黎食if你無酒量(因為返家答車時頭暈作嘔,應該係醉左=_="")不過飲酒之人會覺得呢個係極品~銀絲卷:um~~我覺得阿拉kitchen D銀絲卷好食D~呢道普通~~唔係話唔好食但OK~香騷鴨:個皮炸得好勁~~不過好歲~~鴨有肥糕~~所以我地都食得好核突~係甘僚肥糕出黎~~frd直情張所有炸的皮都唔吃~我就食埋D皮因為唔係為咩叫呢個呢~hahaha拒有D包比你夾著食~~不過我就就甘點煉奶食~仲好過~hahaha燈影牛肉:呢個真係唔好食~~好乾好hard~即係牛肉乾甘~其實我唔係甘鐘意食乾的肉~~拒重要好辣~~frd話比平時辣好多~所以拒完全食唔到其實我食到既但因為我唔鐘意食甘乾既牛肉~所以最後同一個waitress講話太辣~比平時辣好多好多但拒話"係甘架wor"跟住有個waiter哥哥黎~解釋左之後拒就即刻羅住碟牛肉去塭經理h
我係8月21號黎食的~

呢道有個frd話好食~有個frd話難食~
甘我黎食過~我就篇向中間啦~唔係好食又唔係難食

叫左4樣野~
花雕醉雞:
(因為返家答車時頭暈作嘔,應該係醉左=_="")
不過飲酒之人會覺得呢個係極品~

銀絲卷:
um~~我覺得阿拉kitchen D銀絲卷好食D~
呢道普通~~唔係話唔好食但OK~

香騷鴨:
個皮炸得好勁~~不過好歲~~
鴨有肥糕~~所以我地都食得好核突~
係甘僚肥糕出黎~~
frd直情張所有炸的皮都唔吃~
我就食埋D皮因為唔係為咩叫呢個呢~hahaha

燈影牛肉:
拒重要好辣~~frd話比平時辣好多~所以拒完全食唔到
但拒話"係甘架wor"
跟住有個waiter哥哥黎~解釋左之後
拒就即刻羅住碟牛肉去塭經理
haha~~見住拒令住碟野行黎行去真係好笑
好似以前我做server甘~D客complain D野食既話~我又係羅住碟野行黎行去塭Manager~~
跟住拒話同我地cancel 左~~I really apreciate呢位哥哥!!!!無話講一句就算唔理我地~
THanks!!!!

overall service有好有唔好啦~~
food都係有好有唔好~~
所以唔係太consistent!!!!!所以我係屬於中立