1️⃣ 泰式黃咖喱雞配白飯🍛+椰汁冰海馬公園免費深度遊之後🥾 一於過埋黃竹坑繼續深度食😋喺 黃竹坑站旁邊嘅南朗山熟食市場有間在地人推薦嘅平靚正泰式小店🇹🇭 梗係要試試啦😎青咖喱喺Menu上有2隻🌶️🌶️ 辣之修行未滿嘅👦🏻 最後都係揀返1隻🌶️嘅黃咖喱黎試😝 黃咖喱似乎加入左椰漿, 屬於偏甜辣嗰種~ 份量望落都唔少, 起初以為會食唔曬, 最後係一滴都無剩🙈 實在太岩撈飯喇👍🏻面頭嘅飯略嫌濕濕地扣ddd分🤏🏻 值得加返分係午市飲品+💰$2就可以揀唔同嘅泰式飲品: 例如椰汁冰、龍眼冰、珍多冰、涼粉冰等等👍🏻熟食市場三角形平面嘅設計幾特別, 好有舊式大排檔嘅風味, 秋季行山季節黎食飯無冷氣都幾舒服😌 食嘅時候撞正午飯時間都幾多上班族黎食😲 另外, 不得不提幫手落單嘅女侍應都有點「霸氣」🙈對話內容節錄🤭👇🏻👇🏻👇🏻「飲品可以後叫嗎? 」「唔可以!」
1️⃣ 泰式黃咖喱雞配白飯🍛+椰汁冰

最後係一滴都無剩🙈 實在太岩撈飯喇👍🏻

對話內容節錄🤭👇🏻👇🏻👇🏻
「飲品可以後叫嗎? 」
「唔可以!」
2020-11-27 1307 浏览
Lunch time 街市最多人係呢間叫左個泰式金邊粉 等左20分鐘先有得食.....份量好多 夠2個女仔食但無乜料 得3隻蝦🦐午餐加2蚊有珍多冰 幾好飲 不過侍應話無得少冰
Lunch time 街市最多人係呢間
叫左個泰式金邊粉
等左20分鐘先有得食.....
份量好多 夠2個女仔食
但無乜料 得3隻蝦🦐

午餐加2蚊有珍多冰
幾好飲 不過侍應話無得少冰
珍多冰
珍多冰
2020-11-02 960 浏览
今天放假,諗住出去食飯,舒服一下,放鬆一下,去家中附近的南朗山道熟食中心食泰國菜,我們打算去地面那間食開的泰國檔幫襯,估唔到居然休息,本想是食泰國菜,那唯有選擇很久已沒幫襯的在熟食中心一樓的青咖哩屋,雖然是在一樓,但比起地下那間泰國菜館還要貴很多,儘管去試試啦!殊不知,驚喜連連,叫了一支singha 啤酒($30)、芒果沙冰($30)、泰式蝦炒金邊粉($63)、馬拉棧通菜($58)、半打串燒($72)。啤酒不用說,芒果沙冰(九龍城價錢)大排檔格局,最慘是一pat pat 的芒果,唔見有沙囉,唔好飲(中伏);泰式蝦炒金邊粉,蝦只得三隻(勁少)上到枱碟金邊粉暖的,一點鑊氣、熱嘅感覺都冇,(再中伏),串燒雞和豬,都算熱還可以;最後嚟個碟馬拉棧通菜先至超級中伏,唔好食不特止,好似烚完D通菜和馬拉棧撈埋一起,冇味道、冇鑊氣,食到口擘擘,永遠不再有下次
2020-07-06 1822 浏览
o係黃竹坑返工返左咁耐,食左呢間既海南雞飯都好多次!真係好正,加上佢地既汁醬(除左個飯跟既海南雞飯汁外,佢地每張枱都會有1罐醋,非常推介加d落去個汁到,會更加正),真係5分鐘就可以吞哂成個飯佢地有餐,仲有埋野飲,對比起出面既海南雞飯平好多啦!同埋佢地d雞都好滑,女士黎講,食哂成個飯都夠飽,飲品除左有汽水咖啡奶茶檸茶檸水果d之外,仲有椰汁冰龍眼冰等等!我好鐘意飲佢地既龍眼冰!飲完會好爽最後建議平日Lunch黎食既話,要搵人早少少黎搵位,呢個時間都好多人!同埋係冇冷氣的,所以夏天會熱少少,但飲個凍飲就一定會涼返哂!
2020-04-27
  • 海南雞飯
行完 #南朗山 影完日落 就係附近覓食🚶‍♀️🚶‍♀️🧗‍♂️🧗‍♂️一行落去就係南朗山道熟食市场裡面的青咖里屋唔錯架!價錢:♡♡♡/5合理 尤其椰青冰 大大個先30蚊 好抵食 而且非常清爽 配合咖哩食啱啱好 係全部食物裡面最推薦的味道:♡♡♡/5 除左金邊粉嘛嘛地 裡面無花生碎 同有啲濕 炒得唔夠乾 味道都麻麻地 5酸其他野食都OK 青咖哩 唔太辣 幾香幾好食 我哋叫咗啲蒜蓉包 配咖哩一齊食 好夾 建議大家都可以咁樣做仲叫咗個冬陰功湯 我啲朋友好鍾意 全部都飲曬 但係我就覺得 普通 佢唔係嗰啲 好辣同香料味好濃嘅冬陰功 比較清淡overall, 係行完山之後一個好選擇#黃竹坑
一行落去就係南朗山道熟食市场
裡面的青咖里屋唔錯架!
價錢:♡♡♡/5
味道:♡♡♡/5
overall, 係行完山之後一個好選擇
#黃竹坑
2019-12-02 1475 浏览
第二次去食,好抵食,份量多,選擇亦好多,成日都好爆場。今次食都只係個燒魷魚唔太熟,其他都好味。杯椰汁沙冰係必叫既,超大份,可以兩個人share飲都得,好好飲。同鍾意食佢既蒜蓉包,叫左10幾樣野都唔過1000蚊。抵
  • 蒜蓉包
2019-11-13 1435 浏览
Pad Thai 泰式鮮蝦炒金邊粉,吃過這個泰式炒金邊粉多次,通常也會會酸酸甜甜好開胃又好食。 但今次這個一看就非常失望,個粉顏色已經非常冇色,吃落去味道似濕炒一樣,唔乾身味道又淡,絕對唔吸引。 同我去其他店食嘅,相差實在太遠了。 連蝦也炒左入粉裏邊,完全見不到配料,賣相十分不吸引。這個肉鬆臘腸炒飯又炒得幾好味,夠鑊氣丶配料又多,又臘腸又肉鬆,蛋又夠多,越食越滋味,正。湯粉夠大碗,不過餸菜配料份量少了一些。

湯粉夠大碗,不過餸菜配料份量少了一些。
2019-10-19 1240 浏览
上月小妻在黃竹坑南朗山道熟食市場的青咖喱屋吃了一頓超驚喜的泰國菜,感覺到像20多年前在九龍城吃的地道泰式美味,令相隔一個月至今仍然令我回味不已!青咖哩屋位處舊式熟食市場,如果您好重視衛生和舒適的環境那還是跳過吧!但如像我只計較美味的話那必要看下去了! 上月還熱到High High的天氣在沒冷氣的情況下當然要飲杯青檸梳打$20消暑吧!可以選少甜太貼心了! 先來兩款泰式沙律打開胃口,包括有青木瓜沙律$50和泰式青芒果沙律,青木瓜沙律咬口十足微辣中出清爽感覺!泰式青芒果沙律$78則口感較柔軟,索汁能力更佳所以吃下更濃香,那戰鹹魚白菜各有所愛!接著是泰式酸辣豬肉碎生菜包$78,可隨喜好選少辣甚至走辣,味道不俗沒有肉臊味,而且份量大得驚人吃極不完似的,最後還要打包了差不多一整碟走,人少真的要考慮是否吃得完! 接力的是泰式海南雞$88/半隻,皮香肉滑質素甚佳,而且雞香挺濃吃得過喔!但我更愛惹味的泰式燒雞$88/半隻,經燒過的雞肉依舊嫩口,調味很香惹人垂涎。湯品點上兩款包括是不辣但香口的泰式椰汁雞湯$88/大,大煲得我們一行9大3小每人也可分別一小碗,雞湯底夠香甜加上滑捋捋的椰汁香而不膩好好喝。但嗜

但嗜辣如命的我當然更捧冬蔭功的場吧!泰式冬蔭功湯$98/大份量同樣激多,材料亦豐足且新鮮好像大頭蝦內有不少隻呢!味道是我喜歡的夠濃稠如果加多點辣更盡情。
再來是泰式青咖喱蝦球$78,看似溫柔的青咖喱其實是咖喱中最火辣的的一員,我便最喜歡跟它打交道!此刻亦必須點來靚仔一碗跟它拍拖!香辣兼備之餘還有不少爽彈蝦球在內,加上索盡香味的茄子吃得我好滿意。
如怕辣的朋友則可享用甜香不辣的泰式黃咖喱雞$68,香口不辣的味道真是佐飯首選。
 或者點份勁香脆新鮮烘起的蒜蓉包$30,內有超多新鮮香口的蒜粒,一口吃下超香脆很可口,我覺得多士最重要是不鎅口這兒做得到亦做得好。
點多兩碟惹味的菜平衡一番!泰式飛天炒通菜$58超嫩的通菜,配香氣撲鼻的配料炒得鑊氣十足,果然好吃到飛天呀!!
另一客點了泰式蒜蓉炒雜菜$62,蒜香出色味道很吸引,雜菜炒至咬口十足非常可口。
最後還有泰式鮮蝦炒金邊粉$63太滿足的關係只嚐了一口!香甜不油水準不俗的。
甜品點來我至喜歡的椰汁芒果糯米飯$48,上檯時已細心的將糯米飯分成12件,吃下軟糯煙韌質感奇佳,而椰汁更貼心的以小碗分開上檯,甜度恰好但我喜歡帶多點鹹的版本,半邊芒果香甜非常整體水準甚高但價錢就十分親民,我亦即時點多一客帶給小夫品嚐呢!
以為吃完之製竟然被一碟路經的泰式白灼螄蚶$78吸引著,即時雙目發光及點來一客解饞!輕灼的螄蚶還帶血色這程度最為好吃,淨吃鮮甜至極沾特製汁醬香辣惹味,兩種吃法各有捧場客,而我當然大力支持淨吃皆因真的很鮮甜耶!青咖哩屋的出品太美味而且超抵食,一定要跟小夫去吃一趟才行!!
2019-09-21
2019-10-10 1726 浏览
再次和同事們來到熟食市場吃午飯,由於一早鎖定想吃什麼,所以很快就鎖定好是選那間。比較多人的是這家青咖喱屋,所以今次先來吃這間,感覺應該是味道不錯才多人選吧?!下次再去別的,畢竟這市場還有同類型的餐廳~午餐餐牌中有各式的飯類、炒河、湯粉、撈檬等等,另外還可以以+$2 / +$5 點一些特價飲品。扎肉+炭燒豬頸肉+檬粉 ($38)如想選兩餸以上就加餸每款$8 ~ 扎肉切得不算很薄身,頗有咬口且肉味濃。豬頸肉十分惹味,所以即使選的是清湯都很夠味。不過喜歡味道再重點的可以選冬陰功湯喇!泰式蝦醬肉碎炒飯 ($48) 炒得粒粒分明的炒飯~配上惹味的蝦醬,整個飯十分鹹香。泰式雞扒飯配咖喱蟹汁 ($48) - 飯有點乾,但幸好汁很多~拌勻來吃就好囉汁並沒有預期想像中會很辣那樣子,想對下有點像葡汁那種。雞扒的表需有點柴,不過內裡的肉其實很滑嫩!泰式鮮蝦炒金邊粉 ($48)帶少許的甜味,但相對以上的來說會是最淡的那個。飲品方面,我自己的話是點了不會太甜的 椰汁冰 (+$2)
下次再去別的,畢竟這市場還有同類型的餐廳~

扎肉+炭燒豬頸肉+檬粉 ($38)
豬頸肉十分惹味,所以即使選的是清湯都很夠味。
不過喜歡味道再重點的可以選冬陰功湯喇!
扎肉+炭燒豬頸肉+檬粉

泰式蝦醬肉碎炒飯 ($48)
炒得粒粒分明的炒飯~配上惹味的蝦醬,整個飯十分鹹香。
泰式蝦醬肉碎炒飯

泰式雞扒飯配咖喱蟹汁 ($48)
飯有點乾,但幸好汁很多~拌勻來吃就好囉
汁並沒有預期想像中會很辣那樣子,想對下有點像葡汁那種。
雞扒的表需有點柴,不過內裡的肉其實很滑嫩!
泰式雞扒飯配咖喱蟹汁

泰式鮮蝦炒金邊粉 ($48)
帶少許的甜味,但相對以上的來說會是最淡的那個。
泰式鮮蝦炒金邊粉

飲品方面,我自己的話是點了不會太甜的 椰汁冰 (+$2)
椰汁冰
2019-09-30
午餐
扎肉+炭燒豬頸肉+檬粉
椰汁冰
2019-10-08 681 浏览
如心南灣海景酒店的小旅行中,除了重溫了 LIS Cafe 的自助早/晚餐,上週還與食友在附近不遠的南朗山道熟食市場中,吃了一頓風味十足的泰式盛宴,小店名稱是青咖喱屋。黃竹坑一帶以工業中心為主,附近的餐廳真的不多,但這個南朗山道熟食市場裡面則有不少選擇。當然環境就不如酒店的乾淨衛生,上落要走樓梯,不太適合帶著幼兒的家庭;場內也比較悶熱,大熱天時未必接得了,秋涼時分來吃則還可以~謝謝「領隊」一早幫忙訂了檯,雖然初時場內空無一人,後來卻人氣爆燈,座無虛席呢!游水過後大家都累了又餓了,以下食物拍不全、用的也是 Sony 機仔,當是自己留念,有興趣的也可以作個參考~先選飲品:汽水每罐 $8,兩兄妹都要了可樂,爸媽則要了椰青 $38,大大個很清甜,不錯。另外椰汁冰 $18、 青檸梳打 $20,都是平民消費價,大家也不客氣不停追加柯打。既然店名是青咖喱屋,自然不能錯過這裡的咖喱;超愛這裡的 泰式青咖喱蝦球 $78,味道並不太辣,但香到不行,撈飯吃太美味了!另外中間用的不是泰式小茄子,而是中式茄子,其實更加入味好吃啊。另一款沒拍的 泰式黃咖喱雞 $68 其實也不錯,但難免被比下去。接著介紹湯品,首先是
接著介紹湯品,首先是 泰式椰汁雞湯 $88,十分足料、味道香濃滑溜,又擺在我面前,忍不住添了又添~反而泰式冬蔭功湯 $98 番茄味太出,偏於酸味,不是最滿意的味道。 特別一提,這晚仗著人多兩款湯都點了大的,其實餐廳還有小 size 可選。
然後到沙律類,前後選了泰式青芒果沙律 $78、泰式青木瓜沙律 $50,兩款沙律都很清新開胃,不算太辣正合我意;另外也點了兩份 泰式酸辣豬肉碎生菜包 $78,辣度可以選擇,連走辣也可以,配上清爽生菜享用。
有小朋友在,除了不辣的生菜包,也點了 泰式海南雞 (半隻) $88 給他們送飯,不過沒有拍照;另外也分享了 泰式燒雞 (半隻) $88,出品十分香口,又是極速被清光。
除了白飯 $13@,也非常推介大家選點超香口美味的蒜蓉包 ($30/5件),無論淨食還是蘸咖哩都滋味一流,識食的 Chloe 妹妹一共吃了兩大件!
此外也點了 泰式飛天炒通菜 $58、泰式蒜蓉炒雜菜 $62,新鮮炒起夠鑊氣,味道也不錯。
除此之外,還點了一份味道不錯的 泰式鮮蝦炒金邊粉 $63,以及我不吃但不少食友都很愛的 泰式白灼螄蚶 $78,加加埋埋非常飽足了~~~
最後再來了一份椰汁芒果糯米飯 $48 作結,芒果十分香甜吸引,但糯米飯就與泰國出品還有一段距離。
雖然部分菜式不是最正宗的泰國風味,但切合港人口味得來仍算好吃,最重要是經濟抵食,喜歡泰菜的朋友可抱輕鬆心態來一試,而來之前最好訂位啊!
2019-09-28
2019-10-07 379 浏览
香港的熟食中心向來臥虎藏龍, 可惜並非每個區都幸運。港島區短足好去處南朗山附近的熟食市場獨具南亞風情, 共兩層, 有幾間泰國菜, 先試🏡青咖哩屋:豬頸肉炒芥蘭🐷青咖哩屋豬頸肉出名,點一道炒菜, 微辣,豬頸肉不過不失,滿分十分七分黑椒炒大蝦🍤伴菜有洋蔥青椒,青椒多過黑椒,辣味不重,汁稠偏濕泰式豉油皇炒粉絲🍝坊間少見,一試豉油同粉絲頗搭, 可惜份量比想像中少, 適合一人小鳥胃椰青沙冰🍧椰青積雪,屬視覺享受, 氣勢一流, 味道偏淡 🙉為食後記:椰冰要後上, 否則自作孽冰溶滿瀉, 幸好餐廳阿姐眼利即刻換碟
豬頸肉炒芥蘭🐷
黑椒炒大蝦🍤
伴菜有洋蔥青椒,青椒多過黑椒,辣味不重,汁稠偏濕
泰式豉油皇炒粉絲🍝
椰青沙冰🍧
椰青積雪,屬視覺享受, 氣勢一流, 味道偏淡

2019-10-05
2019-10-03 431 浏览
鮮蝦炒金邊粉🍲🦐 $48一早聽過黃竹坑熟食市場嘅泰國菜好正宗,一上到去已經有3間泰國餐廳👀雖然冇九龍城d泰國餐廳裝修咁華麗, 喺熟食中心開舖顯得佢哋更地道😎lunch set 算好平,+$2仲有冷熱野飲添!成碟有5-6隻蝦,好足料!金邊粉酸酸甜甜,又好煙韌🤤即叫即炒夠鑊氣🔥回頭率💯下次冇咁熱可以試下湯河😋
鮮蝦炒金邊粉🍲🦐 $48
2019-09-15 630 浏览
黃竹坑實在太偏僻,夜晚搵間餐廳都無,去咗熟食中心望下,發掘到呢間地道泰國菜估唔到連啲員工都是泰國人,識講簡單廣東話〜海鮮芒果炒飯,飯炒得夠乾身又夠香,而且腰果肉鬆份量好多,十分抵讚!泰式鳯瓜,酸酸辣辣,加上青檸,好開胃,仲去哂骨,方便❤︎沙嗲串燒,一半雞一半牛,個人麻麻地呢個,但朋友好喜歡,話燒得軟腍、味夠濃郁青咖哩雞,大碗到不得了,好鬼辣,辣到邊食邊流鼻水,有白飯跟就最好!最最最愛芒果沙冰,新鮮到爆,原隻芒果整,飲得出芒果鮮澀味,好大一杯,30蚊抵到爛
估唔到連啲員工都是泰國人,識講簡單廣東話〜

泰式鳯瓜,酸酸辣辣,加上青檸,好開胃,仲去哂骨,方便❤︎

外卖自取
2019-07-13 768 浏览
今晚喺黃竹坑既包玉剛泳池游水游完水真係好餓又已經九點幾平時都好少黎呢個地方都唔知附近有乜嘢食沿路去地鐵站見到有個熟食市場就入去睇下裏面有好幾家餐廳當時見到都有幾枱人食緊而啲嘢食都好似唔錯咁就揀左呢間泰菜叫左椰汁沙冰—開頭叫既時候以爲係飲品但佢既份量大到好似一個可以兩個人share 既甜品咁。雖然外觀唔係話好出眾,但食落啖啖椰香,冰亦都好幼細,唔會食到有冰粒海鮮炒飯—一般既泰菜都比較味濃,但呢個炒飯我就覺得味道偏淡,不過飯粒乾身冇痴埋一舊舊都算炒得唔錯總括而言係飽足既一餐
今晚喺黃竹坑既包玉剛泳池游水
就揀左呢間泰菜

叫左椰汁沙冰—開頭叫既時候以爲係飲品

總括而言係飽足既一餐
2019-05-31 1013 浏览
以前響黄竹坑嗰頭做嘢,食晏都幾麻煩,雖然話工廠大廈入邊有好多嘢食,但試過幾次非常伏之後,唔係帶飯,就要去香港仔食。不過每星期最少食一次嘅就係響黄竹坑熟食巿場入邊「咖喱屋」嘞!今次難得有機會又入去黄竹坑,就帶埋啲同事去熟食巿場食。之前入邊有起碼三間食泰國菜嘅餐廳,今次去好似有間執左,而「咖喱屋」係我認為 (食泰式粉計) 勝價比最高嘅一間。而且我係唔厭悶地每次都係叫冬陰功湯底金邊粉雞肉札肉嘅。今次當然唔例外,冬陰功湯底酸辣平均,雖然好偶爾係會覺得辣得滯,但平均黎講係唔會太辣,所以次次都係飲湯飲到見底。金邊粉同其他配料係普通啦,有同事話香茅雞扒同海南雞飯都好食喎。一個粉加杯跟餐凍飲都係$40,實在係好化算。不過夏天去係會熱啲(係無冷氣嘅!!!) ,老老實實就唔好諗住係去一般餐廳咁食嘅心態。同埋一點半之前都係超級多人嘅。所以唔就啱時間去就實要等位。

2019-05-29